Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα σας διανεμηθεί η απάντηση του Πρωθυπουργού στην επιστολή της κ. Παπαζώη. Επίσης, σας έχει διανεμηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στις Σέρρες.

Θέλω να κάνω μια εισαγωγική παρατήρηση, σε σχέση με τη χθεσινή ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή. Δεν θα απαντήσω στα ζητήματα που θίγει για την κυβερνητική πολιτική, γιατί τα έχει πει πάρα πολλές φορές και έχει λάβει τις απαντήσεις που πρέπει. Υπάρχει και η χθεσινή απάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη επί της ουσίας στις αιτιάσεις του κ. Καραμανλή. Προσπάθησα, όμως, να δω ιδιαιτέρως το προγραμματικό μέρος της Ν.Δ., εκεί που αναφέρεται στις πιθανές θέσεις ή δεσμεύσεις της για το αύριο. Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα αρκετά, γιατί βρήκα πολλές αοριστίες και γενικού χαρακτήρα εκφράσεις. Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, η επισήμανσή μας για ύπαρξη "κρυφού προγράμματος" της Ν.Δ.. Θα έλεγα, όμως, ότι μπορούμε και από αυτή την ομιλία του κ. Καραμανλή να διατυπώσουμε πέντε ερωτήματα:

-Πρώτον, για ποιες πραγματικές αποκρατικοποιήσεις ομιλεί ο κ. Καραμανλής; Τι σημαίνει η σχετική αναφορά στο λόγο του; Ποιους φορείς εννοεί; Μπορεί να μας πει συγκεκριμένα; Τι μοίρα επιφυλάσσει στους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς; Θα επαναλάβει τα καταδικασμένα πειράματα, τύπου ΟΤΕ, του 1993;

-Δεύτερον, ομιλεί και πάλι για επανίδρυση του κράτους και για αξιοκρατία. Πώς συμβιβάζεται η αξιοκρατία με την εμμονή στην κατάργηση του ΑΣΕΠ; Θα είναι οι νέοι μας πάλι όμηροι σε γραφεία πολιτικών; Επιφυλάσσει την κατάργηση των μεγάλων βημάτων που έγιναν στον τομέα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, όσον αφορά την είσοδο ενός νέου ανθρώπου στο Δημόσιο;

-Τρίτον, τι θα κάνει με το Ασφαλιστικό; Περιμένουμε απάντηση. Θέλει να ξαναγυρίσουμε στο νόμο Σιούφα; Θέλει να καταργήσει -όπως λέει στο πρόγραμμά του- τη σημερινή ασφαλιστική μεταρρύθμιση; Προτείνει την επιστροφή στο νόμο που είχε καταρτίσει η Ν.Δ. το 1992; Αυτή είναι η θέση τους στο Ασφαλιστικό;

-Τέταρτον, ομιλεί για μέτρα σχετικά με την Απασχόληση. Ποιά είναι επιτέλους; Πώς, κατά τη γνώμη του, θα τονωθεί η Απασχόληση με άλλες πολιτικές, πέραν αυτών που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση; Αναφέρεται ορισμένες φορές σε μοντέλα άλλων χωρών. Αλλά, τα μοντέλα εκείνων των χωρών, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Επιφυλάσσει κάτι τέτοιο για τον Ελληνα εργαζόμενο; Προτείνει την κατάργηση νόμων, οι οποίοι προστατεύουν τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως ισχύει στις χώρες αυτές; Επιφυλάσσει για τον Ελληνα εργάτη τέτοια δεδομένα;

-Πέμπτον, πώς συμβιβάζεται η δήθεν εξαγγελία του για δικαιοσύνη στο Φορολογικό με την επανάληψη της θέσης περί κατάργησης του ΣΔΟΕ; Πώς η κατάργηση ενός ελεγκτικού σώματος -και η εμμονή σε αυτή τη θέση- παρά τις περί του αντιθέτου θέσεις του κ. Σουφλιά, μπορεί να πείσει τον πολίτη, ότι πραγματικά το κόμμα αυτό, όπως ισχυρίζεται, θέλει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα; Η φράση "δίκαιο φορολογικό σύστημα" και το "κλείσιμο του ματιού", μέσω της εξαγγελίας για την κατάργηση του ΣΔΟΕ, στην παρανομία και την ασυδοσία, δεν συμβιβάζονται.

Στα πέντε αυτά ερωτήματα, τα οποία θέτουμε δημόσια, σήμερα, προς τον κ. Καραμανλή, είναι φυσικό ότι περιμένουμε απαντήσεις. Εάν η Ν.Δ. για μια ακόμη φορά κρυφτεί, είναι σαφές ότι θα φέρουμε αυτά τα πολιτικά ερωτήματα στον ελληνικό λαό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Με ποιόν τρόπο θα τα φέρετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως ερωτήματα και όχι με εκλογές. Να το ξεκαθαρίσουμε, για να μην έχετε τέτοια προβλήματα. Θα θέσουμε τα ερωτήματα στον ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια των εκλογών της άνοιξης, βεβαίως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δικαιούμαι να υποθέσω ότι ο κ. Σημίτης δυσαρεστήθηκε από την επιστολή της κ. Παπαζώη. Λέει, "δεν μας βρίσκει κατ` ανάγκη σύμφωνους@". Με δεδομένο ότι η κ. Παπαζώη μίλησε για "χτυπήματα κάτω από τη μέση", για το σπίτι που είχε κατασκευάσει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαστε σύμφωνοι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι και η κ. Παπαζώη, μετά και από άλλους πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αρνούνται να είναι υποψήφιοι, τη στιγμή που το Κίνημα τους έχει καλέσει σε συστράτευση και βλέπουμε να εγκαταλείπουν αυτή την προσπάθεια; Βουλευτές επί σειρά ετών, αρχής γενομένης από τον Αλέκο Παπαδόπουλο και βλέπουμε συνεχώς τον κατάλογο αυτό να μακραίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος είναι παρών στην εκλογική μάχη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής και μάλιστα σε μία εκλογική περιφέρεια που το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη την παρουσία του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε βουλευτής μας έχει δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο της προσφοράς του. Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος, όσο και πολλοί άλλοι σύντροφοι, είναι παρόντες στην εκλογική μάχη. Και όχι μόνο είναι παρόντες, αλλά είναι παρόντες στην πρώτη γραμμή. Παλεύουν, προσπαθούν, αναπτύσσουν τις απόψεις μας, μάχονται και μάλιστα κατά τον πιο σαφή και καθαρό τρόπο. Καθένας επιλέγει -και οφείλουμε να σεβόμαστε την ατομικότητα, την αξιοπρέπεια, την επιλογή του- με ποιο τρόπο θα καταθέσει την προσφορά του. Δεν μπορούμε να ψέξουμε κάποιον, ο οποίος καταθέτει ενεργά την προσφορά του στην πρώτη γραμμή της μάχης. Υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι, καθ` όλα άξιοι, έντιμοι και ικανοί, όλων των κομμάτων, που προτιμούν την επαγγελματική καριέρα τους, μετά από τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος. Θα τους κατηγορήσουμε γι` αυτό; Είναι δυνατό να κατηγορήσει κανείς, επί παραδείγματι, τον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ένα πολύ άξιο συνάδελφο και βουλευτή, διότι προτίμησε τη νομική επιστήμη και την άσκηση του επαγγέλματός του; Όχι, βεβαίως. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μάχεται για τις ιδέες του και δεν υπερασπίζεται το κόμμα του. Το ίδιο θα κάνουν πιθανόν και κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια αντίφαση. Υπάρχει μία πρόσκληση για συστράτευση, για αγώνα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Και βλέπουμε στελέχη να εγκαταλείπουν@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα. Αναφερθήκατε στον κ. Παπαδόπουλο, για τον οποίο σας είπα ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι μακραίνει ένας κατάλογος βουλευτών...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη συνδέετε ανόμοιες περιπτώσεις, διότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι κεντρικό πρόσωπο στην εκλογική στρατηγική μας. Είναι άλλη αυτή η περίπτωση, είναι άλλη η περίπτωση ενός συναδέλφου που είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία και έχει κουραστεί και είναι άλλη η περίπτωση ενός συναδέλφου που έχει διαφωνίες και δεν κατέρχεται στις εκλογές. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνδέω τις περιπτώσεις. Η περίπτωση του κ. Λαλιώτη σε ποιά κατηγορία είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την περίπτωση του, έχει μιλήσει ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αναφερόμαστε στους βουλευτές που καταγγέλλουν τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και αποχωρούν, δεν αναφερόμαστε στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Είναι 11 και οι περισσότεροι έχουν αφήσει αιχμές. Γι@ αυτό θέλουμε το σχόλιό σας, αν σας προβληματίζει ή αν σας ανησυχεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είδα τέτοιο πράγμα. Είδατε, για παράδειγμα, καμία καταγγελία από τον κ. Σφυρίου;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οχι, όμως, άκουσα από τον κ. Μπένο, την κα Παπαζώη, τον κ. Κατσανέβα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν πάρουμε μία-μία τις περιπτώσεις, θα δούμε ότι οι περισσότεροι έχουν διαφορετικούς λόγους. Είναι φυσιολογικές αποχωρήσεις, οι οποίες γίνονται, κατά καιρούς, για διάφορους λόγους. Ανέφερα μία περίπτωση από τη Ν.Δ., μπορούμε να βρούμε και δεύτερη και τρίτη, δεν τους κατηγορεί κανένας γι@ αυτό. Και την προηγούμενη φορά, υπήρξαν συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ που δεν κατέβηκαν υποψήφιοι. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που είναι 90 ετών πρέπει να κατέβει, για να μην πούμε ότι μακραίνει ο κατάλογος;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Προφανώς, δεν αναφερόμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεστε, όμως. Μου είπατε για τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι κεντρικό πρόσωπο στην εκλογική στρατηγική μας.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Γνωρίζω ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μιλήσει ακόμα για τους αεροδιαδρόμους. Θα ήθελα να ρωτήσω, όμως, το εξής: Χθες, ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως στη Βουλή ότι υπάρχει συμφωνία για τους αεροδιαδρόμους και θέλω να μας πείτε αν η ελληνική κυβέρνηση το γνώριζε από χθες. Γιατί, προχθές, είχατε πει άλλα, σχετικά με το θέμα αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει επιβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις, που σήμερα βρίσκονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει το σχόλιο που έκανα, χθες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην έκθεση προόδου Ε.Ε.-Τουρκίας, η Κοινότητα συνδέει πλέον σαφώς και ευθαρσώς το Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν διαμαρτύρεται, δεν το αποδέχεται και λέει ότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται. Πώς σχολιάζετε το ότι στις 15 του μηνός ο κ. Ερντογάν, παρανόμως επισκέπτεται τα κατεχόμενα, με σκοπό και στόχο να επηρεάσει τις εκλογές του Δεκεμβρίου υπέρ του κ. Ντενκτάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η έκθεση μιλά από μόνη της και την επικροτήσαμε. Τονίσαμε προς την Τουρκία πως η πορεία της προς την Ευρώπη περνά από την επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι το έχουν καταλάβει αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι για τις δημοσκοπήσεις απαντήσατε χθες. Η απάντηση ήταν και για τον κ. Λαλιώτη, που λέει ότι ανεβαίνουν συνέχεια τα ποσοστά της Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι μου είπε ο ίδιος, ποτέ δεν έχει πει κάτι τέτοιο, ούτε αυτά που του αποδίδουν ορισμένοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντεκα άνθρωποι ήταν μπροστά, όταν το είπε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό. Η πρώτη ήταν με μια υπόθεση συναδέλφου σας, που με ρώτησε για το ίδιο θέμα και τότε του απάντησα ότι δεν ήταν έτσι. Βεβαίως, επιβεβαιώθηκα από τον ίδιο τον κ. Λαλιώτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είκοσι άνθρωποι το έγραψαν. Ολοι έγραψαν ψέματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν είδα είκοσι ανθρώπους να το έχουν γράψει. Δεύτερον, ο κ. Λαλιώτης επικοινώνησε μαζί μου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τον πήρατε ή αυτός σας πήρε στο τηλέφωνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησα με τον κ. Λαλιώτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα της κας Παπαζώη. Το γεγονός ότι σε μια περίοδο που δίνεται μεγάλη βάση, ως κυβερνών κόμμα, στη συστράτευση, μια πλειάδα βουλευτών, οι οποίοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, στήριξαν τον κ. Σημίτη στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του, εσωκομματικές και γενικότερες, αποστασιοποιούνται, προβληματίζει τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει για το θέμα αυτό σε προηγούμενες ερωτήσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σκανδαλίδη, έχετε προσδιορίσει πότε θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αποφασιστεί από κυβερνητικά όργανα. Πολύ σύντομα θα συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο, το οποίο θα εξετάσει όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με εισηγητή τον κ. Σκανδαλίδη. Βεβαίως, δεν θα προωθηθεί όλο το πακέτο μαζί. Θα συζητηθεί, σε κυβερνητικό όργανο, το σύνολο της δέσμης των μεταρρυθμίσεων που έχουν σχέση με το πολιτικό σύστημά μας, το κράτος και την περιφερειακή οργάνωση. Στη συνέχεια, θα βγει από εκεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε προωθούνται ορισμένα θέματα. Είναι σαφές ότι θα προταχθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 7 November 2003 - 14:05:14 UTC