Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο υπουργός Γεωργίας κ. Δρυς, το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι η συζήτηση με θέμα το δασικό νόμο θα συνεχιστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Πότε θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κατά προσέγγιση, για πόσες χιλιάδες στρέμματα μιλούμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα μπω καθόλου στην ουσία. Ο,τι είπε ο υπουργός Γεωργίας ισχύει απόλυτα. Τα υπόλοιπα από το υπουργικό συμβούλιο. Γιατί διαφορετικά θα αρχίσουμε να συζητούμε για ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις και από το ΤΕΕ και από άλλους φορείς, όσον αφορά τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ... το οποίο δεν έχουν δει;

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Προφανώς, έχουν πληροφορίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Για τα αυθαίρετα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αλλο τα αυθαίρετα, άλλο οι δασικές εκτάσεις. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εάν αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις δεν θα ανοίξει ο δρόμος για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, ούτε νομιμοποίηση αυθαιρέτων προβλέπεται από το σχετικό νομοσχέδιο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αν αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις δεν θα ανοίξει ο δρόμος για ηλεκτροδότηση και υδροδότηση αυθαιρέτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να δείτε συνολικά τη λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αεροφωτογραφίες από το 1945. Στην πράξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρέπει να μπει μια οριστική τακτοποίηση, με σύγχρονο τρόπο, του όλου προβλήματος. Αυτή την τακτοποίηση θέλουμε να επιχειρήσουμε. Δεν μπορώ, όμως, να προκαταλάβω τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Σας λέω ότι η θέση μας είναι να υπάρξει μια οριστική τακτοποίηση του προβλήματος, που έχει να κάνει με τις δασικές εκτάσεις, με σύγχρονο τρόπο και με βάση τις σημερινές συνθήκες. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση νομιμοποίησης κάποιου, ούτε ένταξης κάποιου άλλου. Υπάρχει πρόθεση για μια οριστική τακτοποίηση, με τις σημερινές συνθήκες. Το πώς και το τι, θα το συζητήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μήπως αυτές οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τα αυθαίρετα δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, είτε στο σύνολό τους, είτε εν μέρει, γιατί έχουμε καταγγελίες, για παράδειγμα από το ΤΕΕ, που λένε ότι δεν υπάρχει στατική επάρκεια στα αυθαίρετα, δεν δίνουν άδεια, δηλαδή δεν υπογράφουν οι μηχανικοί, για να πάρουν ρεύμα τα αυθαίρετα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια πραγματικότητα. Πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν χωρίς ρεύμα και νερό. Λοιπόν, θα τους διευκολύνουμε, ναι ή όχι; Από εκεί και πέρα, όλες αυτές οι άδειες είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Πρέπει να το θυμίσω αυτό. Αρα, αν ένα αυθαίρετο που έχει ρεύμα ή νερό, μετά από αυτές τις ρυθμίσεις, δεν μπορέσει να ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως και στις πολεοδομικές μελέτες που θα υπάρξουν, θα λήξει η άδεια και θα έχει πλέον απορριφθεί οριστικά. Και για τους δύσπιστους, θέλω να τονίσω ότι από χθες έχουν αρχίσει να γκρεμίζονται ορισμένα αυθαίρετα στις περιοχές, όπου έχουμε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νομιμοποίησης.

ΠΕΓΚΟΣ: Το ΣΔΟΕ πήρε απόφαση, μετά τις επιχειρήσεις, να ελέγχει πλέον και τους πολίτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πήρε απόφαση ή έχετε εσείς πληροφορίες;

ΠΕΓΚΟΣ: Από πληροφορίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αλλο από πληροφορίες και άλλο απόφαση. Το επισημαίνω για να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική διάστασή τους.

ΠΕΓΚΟΣ: Εάν πάρει απόφαση το ΣΔΟΕ να ελέγχει και τους πολίτες, μήπως η επέκταση αυτή των αρμοδιοτήτων είναι ως απάντηση της κυβέρνησης στην εξαγγελία Καραμανλή περί κατάργησης του ΣΔΟΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα να ελέγχει ο ΣΔΟΕ τους πολίτες. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη. Ο ΣΔΟΕ έχει έναν άλλο ρόλο και αν χρειαστεί να γίνουν κάποιοι μεμονωμένοι έλεγχοι για να διευκολυνθούν κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν και οι αρμόδιες φορολογικές αρχές. Είναι διαφορετικό πράγμα να ελέγχει ο ΣΔΟΕ τους πολίτες και διαφορετικό να γίνονται φορολογικοί έλεγχοι για κάποιες ειδικές περιπτώσεις.

Επίσης, θέλω να σας θυμίσω ότι εμείς ουδέποτε ακολουθούμε τον κ. Καραμανλή. Αυτός ακολουθεί εμάς. Δεν προσδιορίζουμε τις πολιτικές μας με βάση τις εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, οι οποίες συνήθως είναι έωλες, ανεφάρμοστες και μακράν της πραγματικότητας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχουμε κάποιο νέο στοιχείο για τη δολοφονία δασκάλου στην Αλεξάνδρεια, αν δεν κάνω λάθος, την Κυριακή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για πληροφορίες σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με εγκλήματα, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν αφορά την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε εγκληματική πράξη, κάθε θάνατος ή κάθε ανεξιχνίαστη υπόθεση, αφορά το κράτος. Αλλά υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας. Δεν είπα ότι δεν μας αφορά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είχαμε τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, τις οποίες έχετε δικαιολογήσει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι ρυθμίσεις δεν είναι για τα αυθαίρετα, είναι ρυθμίσεις για τις πολεοδομικές άδειες. Τα αυθαίρετα είναι ένα τμήμα του νομοσχεδίου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχουμε τώρα τις ρυθμίσεις για τις δασικές εκτάσεις και είχαμε και τις εξαγγελίες για το εθνικό πλαίσιο δράσης. Ολα αυτά δεν έχουν μια προεκλογική χροιά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να σταματήσουμε, δηλαδή, τη λειτουργία της κυβέρνησης; Συχνά γίνεται αυτή η ερώτηση και χαίρομαι που με ρωτάτε, αλλά δεν είναι δυνατόν, κάθε τόσο, να μας ρωτάτε εάν είναι προεκλογική η κάθε απόφαση που λαμβάνει η κυβέρνηση. Κατ` αρχάς, δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεύτερον, αποφάσεις λαμβάνονται όλα τα χρόνια. Σχέδια δράσης για την απασχόληση υπάρχουν από το 1998 έως σήμερα, κάθε χρόνο. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιο σχέδιο δράσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής. Ειδικά στον τομέα της απασχόλησης οι βασικές αρχές της πολιτικής μας είναι ίδιες από το 1996-97 έως σήμερα. Από τότε, δηλαδή, που αρχίσαμε την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την απασχόληση, που ως επακόλουθο είχε τα εθνικά σχέδια δράσης. Κάθε χρόνο γίνονται τέτοιες εξαγγελίες. Γιατί πρέπει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης να συνδέεται με τις εκλογές; Συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματός μας. Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και είναι λογικό να αναγνωρίζεται αυτό από τον ελληνικό λαό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή, χθες, η ρωσική πλευρά κατέθεσε επίσημα αίτημα έκδοσης του κ. Γκουζίνσκι, ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει ανανέωση των πιέσεων που κατά το πρόσφατο παρελθόν δέχθηκε η κυβέρνηση από ξένες κυβερνήσεις υπέρ του κ. Γκουζίνσκι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε δεχθεί πιέσεις. Μίλησαν για ενδιαφέρον, όχι για πιέσεις. Υπάρχει διαφορά. Παραλάβαμε σχετικό αίτημα, διαβιβάστηκε και βρίσκεται στον Εισαγγελέα Εφετών. Είναι σαφές ότι για το θέμα αυτό χρειάζεται να υπάρξει τοποθέτηση του Συμβουλίου Εφετών, την οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Στη συνέχεια θα πράξουμε ανάλογα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες ο κ. Κουβέλης διαμαρτυρήθηκε ότι τα μικρά κόμματα είναι αποκλεισμένα από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει σύσταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν πρόκειται για τις εκλογές, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι υπάρχει πλήρης νομοθεσία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η προεκλογική περίοδος είναι έξι μήνες και οι εκλογές είναι 30 ημέρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την ορίσατε κιόλας την προεκλογική περίοδο; Εδώ έχουμε καινοφανείς ορισμούς!

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το διαψεύδετε ότι είναι έξι μήνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε αρχίσει να εμφανίζετε καινοφανείς ορισμούς. Είπατε ότι η προεκλογική περίοδος είναι εξάμηνη. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η προεκλογική περίοδος, σύμφωνα με το νόμο, διαρκεί εβδομάδες, όχι μήνες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αλλά δεν φθάνουν μερικές ημέρες για να προβάλουν τις θέσεις τους τα μικρά κόμματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που θέσατε είναι σωστό. Σας θύμισα ότι υπάρχει πλήρης νομοθεσία και έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προεκλογική περίοδο. Από κει και πέρα, την προβολή των μικρότερων κομμάτων την καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο, που -όπως γνωρίζετε- είναι πλήρες. Πιο συγκεκριμένα την καθορίζει ο κώδικας δεοντολογίας για τις ενημερωτικές και πολιτικές εκπομπές, τον οποίο το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, έχει φροντίσει να επενδύσει με τη μορφή του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να έχει υποχρεωτική εφαρμογή. Γνωρίζετε, μάλιστα, ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους σας, όταν επέμενα στην προώθηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, μας είπαν ότι κακώς το κάνουμε και ότι αφήνουμε τον Κώδικα στην αυτοδέσμευση των δημοσιογράφων. Για μια ακόμα φορά, δικαιωνόμαστε. Διότι εάν το αφήναμε στην αυτοδέσμευση και αυτορύθμιση δεν θα είχε γίνει τίποτα. Ούτε θα υπήρχε κανένας να ελέγξει αυτές τις καταστάσεις. Αυτό το θυμίζω στον κ. Κουβέλη, ο οποίος από τη μια ορθώς ζητεί την προβολή του κόμματός του και από την άλλη, όταν υπάρχουν κάποιοι κανόνες, που μας βοηθούν να την επιβάλουμε, διαμαρτύρεται και ζητεί αυτορύθμιση. Επειδή, πράγματι, έχει δίκιο ο κ. Κουβέλης επί της ουσίας, μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΕΣΡ και αυτό γνωρίζει τί θα πράξει. Καθ` όσον μας αφορά δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για την προβολή των κομμάτων αυτή την περίοδο. Βεβαίως, η Πολιτεία ενδιαφέρεται να τηρούνται οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου. Με αυτή την έννοια είμαστε κοντά στο ΕΣΡ, πολιτικά, ηθικά και δεοντολογικά. Αλλά, το ΕΣΡ είναι το αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, το οποίο θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα λάβει τις αποφάσεις του. Θέλω, λοιπόν, να παρακαλέσω, τόσο τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού, όσο και τους εκπροσώπους άλλων κομμάτων, που ίσως δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τέτοια ζητήματα, να θέσουν τις απόψεις τους ενώπιον του ΕΣΡ και αυτό θα κάνει το καθήκον του, με βάση τις κείμενες διατάξεις. Οσον αφορά την ΕΡΤ, υπό την έννοια της πολιτικής ευθύνης που έχουμε -διότι είναι μέτοχος το ελληνικό δημόσιο- πρέπει να σας πω ότι επανειλημμένα έχουμε συστήσει (και σήμερα το κάνω) να υπάρχει υπολογισμός και εμφάνιση όλων των πολιτικών κομμάτων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Συντάγματός μας, στις εκπομπές της, είτε είναι δελτία ειδήσεων, είτε είναι εκπομπές διαλόγου και ενημέρωσης. Η ΕΡΤ προς αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει τεράστια βήματα και οφείλουμε αυτό να το αναγνωρίσουμε. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε ότι στα κατεχόμενα "συνελήφθη" μαζί με άλλους ελληνοκύπριους και ένας γάιδαρος, δίνοντας μια διάσταση τραγελαφικού επεισοδίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά τα γεγονότα αγγίζουν το όριο της γελοιότητας και θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να το προσέξουν πολύ αυτό. Ελπίζω ότι τον ταλαίπωρο το γάιδαρο δεν θα τον οδηγήσουν σε δίκη!.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 September 2003 - 16:05:09 UTC