Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Είναι σαφές ότι, μετά τη σημερινή παρουσίαση της Χάρτας της Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα προχωρά με μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ εγγυούνται την αλλαγή με σιγουριά. Με αυτή την πρόταση, φέρνουμε την Ελλάδα στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης.

Εισαγωγικά, θέλω να απαντήσω στη σημερινή επίθεση του κ. Καραμανλή, η οποία έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της Χάρτας:

"Η αγωνία της Νέας Δημοκρατίας για τη Χάρτα Σύγκλισης έγινε πανικός. Και δεν θα μείνουμε στο γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής είχε έτοιμο το κείμενο της δήθεν απάντησής του, πριν καν -όπως αποδείχθηκε- ολοκληρώσει τη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός. Αυτό απλά αποδεικνύει τον εκνευρισμό του. Θα πούμε, όμως, ότι δεν τους τιμά. Δεν τιμά, ούτε τον κ. Καραμανλή, ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γεγονός ότι χρησιμοποιούν -όπως απέδειξε σήμερα ο Πρωθυπουργός- στοιχεία άγνωστης προέλευσης, στοιχεία αναξιόπιστα, για να τεκμηριώσουν τους έωλους ισχυρισμούς τους. Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα συγκλίνει και στην οικονομία, αλλά και στον κοινωνικό τομέα, την ώρα που η Ν. Δ. και ο κ. Καραμανλής αποκλίνουν όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα. Δεν θα ασχοληθούμε άλλο μαζί τους. Τους αφήνουμε στην πολιτική του διαρκούς υστερόγραφου που επέλεξαν, την πολιτική που και σήμερα συνέχισαν. Αυτή, εξάλλου, τους αξίζει".

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Καραμανλής είπε κάτι συγκεκριμένο που ειπώθηκε και στο Ζάππειο από τον Πρωθυπουργό. Λέει, λοιπόν, ότι είναι 12 μονάδες πίσω από το μέσο κοινοτικό όρο στην εισοδηματική πολιτική, στο 67,5. Λέει, επίσης, για 2,5 εκατομμύρια Ελληνες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και κάποια άλλα στοιχεία, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την παρουσίαση της Χάρτας από τον Πρωθυπουργό ότι είναι απόκλιση και όχι έτσι όπως το λέτε εσείς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι η Ν.Δ., με την πολιτική της, με τα αναξιόπιστα στοιχεία της, με τους έωλους ισχυρισμούς της, με τον πανικό της, που φτάνουν τον κ. Καραμανλή να απαντά πριν καν ακούσει, δείχνει ότι όλο και πιο πολύ αποκλίνει από την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι είναι μακριά από την πραγματικότητα. Δεν είναι απλά και μόνον η διαπίστωση ότι είναι ουραγοί της πολιτικής μας, διαρκές υστερόγραφο στην πολιτική μας. Είναι ότι αρνούνται να κατανοήσουν πού έχουν φτάσει. Εχω μπροστά μου τον πίνακα με τα επίσημα διεθνή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα, με μέσο όρο της Ευρώπης το 100, είναι στο 97. Και είναι πίσω από εμάς η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Φιλανδία, η Πορτογαλία. Κάπου, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής, με αυτά που έκανε, αυτά για παράδειγμα με την εγκληματικότητα, που επιχείρησε να μας εμφανίσει ότι είμαστε πολλές φορές χειρότεροι από την Αλβανία -και θα σας παραδώσω τα σχετικά στοιχεία της Interpol- δείχνει ότι δεν αξιοποιεί ή δεν θέλει να αξιοποιήσει ή δεν μπορεί να αξιοποιήσει ή αρνείται να καταλάβει ποια είναι η πραγματική κατάσταση.

Θα σας αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα συγκλίνει με την Ε.Ε. και σας παρακαλώ να δείτε και το σχετικό κείμενο που σας έχει διανεμηθεί.

-Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είναι στην Ευρώπη. Ηδη, όπως αποδείχθηκε με τα σημερινά στοιχεία, σε αυτό το τρίμηνο έχουμε μια αύξηση που υπερβαίνει το 4%, ενώ σε όλη την Ευρώπη οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι αρνητικοί. Ισχύει αυτό ή όχι;

-Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Το 1991, που ο κ. Καραμανλής με την ψήφο του στήριζε την τότε κυβερνητική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, ήταν στο επίπεδο του 19%. Ο κ. Καραμανλής στήριζε κυβέρνηση δια της ψήφου του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πληθωρισμός ήταν 19%. Τώρα, είναι στο 3%. Ισχύει αυτό ή όχι; Δεκαέξι ολόκληρες μονάδες μειώθηκε μέσα σε 12 χρόνια.

-Το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης έχει φτάσει στο 1,2%, ενώ στην Ευρώπη είναι στο 1,7%. Θέλω να θυμίσω ότι το 1995 ήταν στην Ελλάδα 10,2 (περίπου δέκα φορές μεγαλύτερο) ενώ σε όλη την Ευρώπη ήταν στο 5,4. Είχαμε διπλάσιο από την Ευρώπη. Το θυμάται αυτό ο κ. Καραμανλής που στήριζε με την ψήφο του την τότε κυβέρνηση;

-Να τονίσω ότι το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 1993 ήταν στο 110% και σήμερα έχει κατέβει κάτω από το 100%. Το θυμάται αυτό ο κ. Καραμανλής που στήριζε με την ψήφο του την τότε κυβέρνηση;

-Το 1991 έως το 1995, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία ήταν αρνητικός, ήταν -0,5. Σήμερα, είναι 7,5%. Είχε υπερπολλαπλασιαστεί. Το γνωρίζει αυτό ο κ. Καραμανλής που στήριζε με την ψήφο του την τότε κυβέρνηση;

-Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ στην ανεργία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ή στα βραχυχρόνια επιτόκια ή σε άλλα στοιχεία. Θα σας παρακαλούσα πολύ να τα δείτε, όπως, για παράδειγμα, να δείτε την περίοδο 1991-93 όπου η μέση σύνταξη μειώθηκε σε ποσοστό 11% και σήμερα αυξάνεται σε ποσοστό 27%. Ποσοστό σταδιακής αύξησης την περίοδο 1994-2003. Μέσα σε εννέα χρόνια έχει αυξηθεί κατά 27%, ενώ την περίοδο 1991-93 είχε πέσει 11%.

Ολα αυτά, δείχνουν ότι, σε τελική ανάλυση, ακόμη δεν έχουμε συγκλίνει με την Ευρώπη και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Γι@ αυτό, εξάλλου, σχεδιάσαμε και τη Χάρτα Σύγκλισης. Αν είχαμε συγκλίνει, δεν θα χρειαζόταν η Χάρτα. Το γεγονός, όμως, είναι ότι εγγυόμαστε πως το 2008 η ανεργία θα είναι στο 6%, οι κοινωνικές δαπάνες θα είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ότι η σταθερότητα θα είναι εγγυημένη στο επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου και το βιοτικό επίπεδο του Ελληνα θα προσεγγίσει σε σημαντικό σημείο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ολα αυτά δείχνουν ότι ακολουθούμε μια πολιτική που, με ασφάλεια και σιγουριά, κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να μπορέσει η Ελλάδα να φτάσει στην καρδιά της ισχυρής Ευρώπης, με ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Αυτό είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό μας. Είναι ένα στοίχημα του ΠΑΣΟΚ με τον εαυτό του, που μαζί με τον ελληνικό λαό θα επιχειρήσει να το κερδίσει.

Θα παρακαλούσα να δείτε στο κείμενο τις σελίδες 29 έως 34 (όπου υπάρχει μια επιγραμματική αναφορά των δεσμεύσεων για την επόμενη τετραετία και μπορεί να λειτουργήσει συγκεντρωτικά για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα) καθώς και το κεφάλαιο 10, στο οποίο φαίνεται κατά κατηγορία, κατά ομάδα πληθυσμού, τι προσφέρει και τι αποδίδει αυτό το πρόγραμμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας επαναλάβετε, αν θέλετε, την απάντηση του Πρωθυπουργού, όταν μιλάτε για μέσο όρο της Ε.Ε., μιλάτε για το μέσο όρο των "15" ή των "25";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν σαφής ο Πρωθυπουργός, σήμερα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το 2008, που λήγουν αυτές οι δεσμεύσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σημίτης, η Ε.Ε. θα έχει 25 χώρες. Θέλουμε να ξέρουμε, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, με τι συγκρίνουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρακαλώ, διαβάστε τη σελίδα 35. Λέει πάρα πολύ καλά ότι συγκλίνουμε με την Ευρώπη των "15".

ΜΙΧΑΗΛ: Ανακοινώσατε, προχθές, το κοινωνικό πακέτο, που είχε σαφή στόχευση. Σήμερα, ανακοινώνετε τη Χάρτα της Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης. Οπως είπε, χθες, και ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπονται και τα μεγέθη του Προϋπολογισμού. Δεν φοβάστε ότι θα "μπουχτίσετε" -επιτρέψτε μου την έκφραση- τον κόσμο με όλο αυτό το πακέτο και δεν θα μπορεί να καταλάβει τι θέλετε και πού το πάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι@ αυτό θα γίνει και ο διάλογος και η εξόρμηση των στελεχών μας σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου οι Ελληνες να κατανοήσουν απόλυτα ότι, πορευόμενοι μαζί μας, θα πετύχουν την ευημερία τους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επανειλημμένως έχετε πει -και ο Πρωθυπουργός- ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004. Το έχουμε εμπεδώσει αυτό. Δεν σας ξαναρωτώ αυτό. Σήμερα, όμως, ολοκληρώσατε ουσιαστικά και με τη σημερινή εξαγγελία το δεύτερο πακέτο πολιτικών πρωτοβουλιών και μέτρων. Από εδώ και στο εξής, μέχρι τις εκλογές, δεν ανησυχείτε ότι θα έχουν ξεθυμάνει οι εντυπώσεις από αυτό το συνολικό πακέτο; Τι άλλα όπλα έχετε για τον προεκλογικό αγώνα, καθώς έχουμε πολλούς μήνες αναμέτρησης ακόμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έχετε και άλλες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Θέλω να προσέξετε το briefing της προηγούμενης Πέμπτης και θα καταλάβετε τι έχουμε μπροστά μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή ο Πρωθυπουργός έθεσε δημόσια το ζήτημα της διαπραγμάτευσης του Δ@ Κ.Π.Σ., θέλω να ρωτήσω αν θα προωθήσετε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις -νομίζω την Παρασκευή- από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη. Πάντως, πρόθεσή μας είναι να προχωρήσει και αυτό το θέμα.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε, χθες το βράδυ, ότι "το κλίμα αλλάζει και η εικόνα για μας βελτιώνεται". Εξέφρασε γενικότερα μια αισιοδοξία. Είναι απλώς μια ρητορική έκφραση του Πρωθυπουργού ή βασίζεται σε στοιχεία που δεν έχετε ακόμη ανακοινώσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν παύει να τονίζει ότι, βεβαίως, είμαστε σε έναν καλό δρόμο, το έργο μας προχωρεί, η αξιοπιστία θα δημιουργήσει έναν αέρα νίκης, το πρόγραμμά μας, η προοπτική και το όραμά μας για τη νέα τετραετία θα τον ενισχύσουν. Αλλά, έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Είναι ώρα μάχης, ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά μας και να δημιουργήσουμε τους όρους για τη νέα νίκη. Αν με ρωτάτε, αν έχουμε δημοσκοπήσεις σας απαντώ ευθέως, όχι.

ΤΑΚΗΣ: Το πρόγραμμα αυτό που έχει τελικό στόχο εφαρμογής το 2008, θα εφαρμοστεί με ή και χωρίς τον Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία; Γιατί ο ίδιος είπε ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα ξεκινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες για την αλλαγή της ηγεσίας κάποια στιγμή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πότε το είπε αυτό;

ΤΑΚΗΣ: Το έχει πει πολλές φορές. Εχει πει ότι δεν προτίθεται να είναι εφ` όρου ζωής Πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό, βεβαίως το έχει πει. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΤΑΚΗΣ: Εννοείτε ότι δεν το έχει πει για την τετραετία 2004-2008. Αρα, θα είναι όλη την τετραετία Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, με την ψήφο του ελληνικού λαού. Εξάλλου, υπάρχει και το εξής ζήτημα: Ο Κώστας Σημίτης παρουσίασε σήμερα ενώπιον του ελληνικού λαού τη Χάρτα Σύγκλισης για την επόμενη τετραετία. Εχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτή τη δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό, αυτό το συμβόλαιο τιμής με τον ελληνικό λαό θα το φέρει σε πέρας, εφόσον -όπως ελπίζουμε και πιστεύουμε- ο ελληνικός λαός του δώσει την εντολή.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Στο πρόγραμμα προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 2,5 μονάδων βάσης πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο. Επίσης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των στρατιωτικών δαπανών για να τροφοδοτηθούν η Παιδεία και άλλες δράσεις. Μήπως είναι παρακινδυνευμένο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει πει, ότι όταν κρίνει πως ήρθε η ώρα, θα δρομολογήσει τις διαδικασίες ο ίδιος.

ΤΑΚΗΣ: Αρα, μετά το 2008.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν ζητάς την ψήφο του ελληνικού λαού για να οδηγήσεις την Ελλάδα στην καρδιά της ισχυρής Ευρώπης και να δημιουργήσεις συνθήκες ευημερίας, ο ελληνικός λαός απαιτεί να φέρεις σε πέρας αυτά για τα οποία δεσμεύτηκες. Όταν ζητάς την ψήφο του στις εκλογές, δημιουργείς και ένα συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό.

ΤΑΚΗΣ: Η δέσμευση είναι μέχρι το 2008;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην επιχειρείτε να βγάζετε τέτοιες ειδήσεις κάθε φορά. Εφόσον ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός τη δώσει, είναι σαφές ότι οφείλει να φέρει σε πέρας όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μιλάτε για Χάρτα Σύγκλισης που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό είναι και χάρτα σύγκλισης με την Αριστερά, αν δηλαδή αποτελεί και ένα είδος πρότασης προς την Αριστερά, αφού θίγει αρκετά από τα ζητήματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πρόταση προς τον ελληνικό λαό, στον οποίο περιλαμβάνεται και η Αριστερά.

ΣΗΦΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, παραμονές των περασμένων εκλογών, στις 2 Μαρτίου του 2000, ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι "Νίκη της Ν.Δ. θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης". Στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σήμερα μίλησε για τετραετία υψηλού ρίσκου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι απαντά η κυβέρνηση σε όσους, ενδεχομένως, την επικρίνουν ότι επαναφέρει σε κάθε προεκλογική περίοδο το ίδιο ακριβώς δίλημμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη στιγμή που το αποδέχεται ο ελληνικός λαός σημαίνει ότι έχει δίκιο και το θέτει.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πόροι τροφοδότησης αυτού του προγράμματος σύγκλισης θα προέλθουν και από την αύξηση με 2,5 έως 3 μονάδες πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο, αλλά και από την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών δαπανών. Δεν είναι παρακινδυνευμένη μια τέτοια πρόβλεψη, όταν τα πράγματα με την Τουρκία δεν βρίσκονται σε σωστό δρόμο. Δηλαδή, υπάρχει μια αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, αλλά και αστάθεια στο διεθνές σκηνικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντηση όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες είχε δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά την ακολουθούμενη πολιτική, η οποία είναι πολιτική ειρήνης και συνεργασίας, στην οποία πιστεύουμε με σταθερότητα. Το δεύτερο σκέλος είναι διαχειριστικό. Αφορά τη σωστή, την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση, την οποία κάνει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες. Και τα δύο αυτά μαζί -το πολιτικό και το οικονομικό μέρος- συνέβαλαν και συμβάλλουν σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, σε σοβαρή μείωση των αμυντικών δαπανών. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει τρωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας. Αντιθέτως, είναι σε ιδιαίτερα θετική και ισχυρή κατάσταση.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Οι 2,5 και τρεις μονάδες πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο, όταν διάγουμε μια περίοδο αστάθειας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αποδείξαμε και σε περίοδο αστάθειας, σε περίοδο πολέμου στο Ιράκ, όταν αντιμετωπίζουν πάρα πολλές οικονομίες προβλήματα, ότι εμείς είμαστε τόσο, όσο είπε ο Πρωθυπουργός πάνω από το μέσο όρο. Γιατί, να μην είμαστε και του χρόνου;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε πριν ότι θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Θα ήθελα να μου πείτε, μήπως η κυβέρνηση σχεδιάζει και κάποια πρωτοβουλία που να αφορά το Χρηματιστήριο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τόνισα "με βάση την πολιτική ενημέρωση της προηγούμενης Πέμπτης". Σας θυμίζω ότι τότε ανέπτυξα όλο το πρόγραμμά μας του εξαμήνου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ για το Χρηματιστήριο, γιατί είναι μια ιστορία που πονά πολλούς Ελληνες. Και επειδή στο παρελθόν η κυβέρνηση είχε αναλάβει πρωτοβουλίες, ενθάρρυνε τους μικροεπενδυτές να επενδύσουν στη Σοφοκλέους, μήπως σχεδιάζει και τώρα κάποια πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση θωράκισε το Χρηματιστήριο με τέσσερα νομοθετήματα και δουλεύει για μια θετική και ανταγωνιστική πορεία της οικονομίας. Τα υπόλοιπα, να είστε βέβαιος, θα έρθουν μόνα τους, χωρίς δικές μας παρεμβάσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν αναφέρεστε σε αυτά τα σημεία που είπατε για το πρόγραμμα του εξαμήνου, αυτό αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Εγώ ρωτώ τι όπλα έχετε για να προσελκύσετε την ψήφο του Ελληνα πολίτη, καθώς από τώρα μέχρι τις εκλογές, εάν γίνουν τον Απρίλιο, είναι περίπου επτά μήνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα όπλα μας είναι τρία: Το πρώτο είναι η αξιοπιστία μας, το έργο μας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη. Παρουσίασα το χρονοδιάγραμμα, τις προτεραιότητες και τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ολοκλήρωσή του. Το δεύτερο μεγάλο όπλο μας είναι το πρόγραμμά μας. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κατατέθηκε σήμερα και είναι η προοπτική της σύγκλισης της οικονομίας μας και της κοινωνίας με την Ενωμένη Ευρώπη, η δημιουργία συνθηκών ευημερίας του ελληνικού λαού. Θα υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που θα αφορούν και τα υπόλοιπα κομμάτια του προγράμματός μας για την τετραετία 2004-2008. Και το τρίτο μεγάλο όπλο μας, αναμφίβολα, είναι η σταθερή παρουσία στο τιμόνι του ανθρώπου που εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, του Κώστα Σημίτη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 September 2003 - 16:05:08 UTC