Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα το πρωί, έφυγε από κοντά μας ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, υπουργών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των πολιτικών κομμάτων.

Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που έδωσε μεγάλους αγώνες, ήταν ένας αγωνιστής με γνήσιες λαϊκές ρίζες, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τη χώρα, το λαό, τη δημοκρατία και βεβαίως την παράταξή μας για πάρα πολλές δεκαετίες, που ήταν παρών σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με το Βαγγέλη Γιαννόπουλο -ιδιαίτερα στο υπουργείο Εργασίας- με την ιδιότητα του προέδρου της ΓΣΕΕ και θέλω να τονίσω ότι ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που με την τακτική τους, την αγωνιστικότητά τους και το πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα των εργαζομένων μείωναν την απόσταση που, πολλές φορές, χωρίζει την εξουσία από το λαό.

Ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος ήταν πάντα μια φωνή ενωτική με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, μια φωνή που οδηγούσε στο να βρεθούν λύσεις, να διαφυλαχτεί η ενότητα, να προχωρήσουμε μπροστά.

Ο Πρωθυπουργός και βεβαίως όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα παρευρεθούν στην κηδεία, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Εχουμε όλοι χρέος να τιμήσουμε αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό άνδρα.

* * * *

Να σας ενημερώσω τώρα για το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου ήταν αφιερωμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος "Ελλάδα 2004".

Ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην απόφασή μας να ολοκληρώσουμε τον κυβερνητικό κύκλο, με αποφασιστικότητα και δύναμη, ως τις εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2004, λύνοντας το σύνολο των θεμάτων που με το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004" δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με την επίλυση αυτών των ζητημάτων, με την εμπέδωση ενός κλίματος αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει πάντα το έργο μας μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ενόψει και των εκλογών, να έχουμε τον αέρα της νίκης που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε με επιτυχία και να πάρουμε την εντολή του ελληνικού λαού για μια ακόμη τετραετία. Με βάση το πρόγραμμα αυτό αποδεικνύεται πάντα ότι υπάρχουν οι στόχοι και η προοπτική, η αποφασιστικότητά μας να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός το 2000.

Συγκεκριμένα: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε και στις προοπτικές μας για τους επόμενους μήνες, κυρίως τους τρεις επόμενους μήνες, ενώ μίλησε ακόμη και για άλλα 15 θέματα που θα αρχίσουν να λύνονται από τώρα και η ολοκλήρωση της επίλυσής τους θα γίνει μέχρι την άνοιξη του 2004.

Για το μήνα Σεπτέμβριο:

-Συνεχίζουμε με την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού, αύριο το βράδυ, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο υπάρχουν οι προγραμματισμένες επισκέψεις και συναντήσεις του Πρωθυπουργού. Στη συνάντησή του με τους φορείς της Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στα έργα που προωθούνται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό δεν θα γίνουν σχετικές αναφορές στην ομιλία της Παρασκευής, αλλά το όλο θέμα της Θεσσαλονίκης και των πραγματικά πολύ μεγάλων έργων που γίνονται εκεί αυτή την περίοδο θα αναφερθεί, όπως σας είπα, το Σάββατο ενώπιον των φορέων.

Το Σάββατο το βράδυ, θα υπάρξει χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στο επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του και την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους.

-Την Τετάρτη (10 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την Οικονομική και Κοινωνική Χάρτα, τη Χάρτα Σύγκλισης. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη Χάρτα στο Ζάππειο. Η Χάρτα αυτή θα είναι ένα κείμενο διαλόγου, το οποίο θα τεθεί υπόψη και των φορέων και του ελληνικού λαού. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες διαλόγου, για να μπορεί ο ελληνικός λαός να τονίσει και τα σημεία που αφορούν πολίτες και να κατανοήσει πού πάμε και βεβαίως να εξασφαλίσουμε κι εμείς την αναγκαία συμπόρευση και συνέργια μπροστά στα νέα δεδομένα.

Η Χάρτα Σύγκλισης θα υπάρχει και για κάθε περιφέρεια της χώρας, όπου θα γίνουν ειδικές εκδηλώσεις συζήτησής της.

-Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του Προϋπολογισμού του 2004, διότι όπως γνωρίζετε το πρώτο σχέδιο του Προϋπολογισμού πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.

-Ένα άλλο θέμα είναι η περιφερειακή συγκρότηση και ο εκλογικός νόμος. Θα προχωρήσουμε και σε αυτά τα ζητήματα, θα καθορίσουμε εμείς την ατζέντα και δεν πρόκειται να διστάσουμε. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης θα συγκαλέσει τη διακομματική επιτροπή, η οποία θα έχει εύλογο χρόνο για συζήτηση και με βάση τα αποτελέσματα του διαλόγου θα υπάρξει σχέδιο νόμου και για τον εκλογικό νόμο και στη συνέχεια και για τα θέματα της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας.

-Προγραμματίζονται οι πρώτες επισκέψεις του Πρωθυπουργού και στις 19 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Ηγουμενίτσα, όπου θα εγκαινιάσει το νέο λιμάνι και το Δικαστικό Μέγαρο.

-Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρονοδιάγραμμα των έργων. Καμία παρέκκλιση, υπογράμμισε, δεν είναι νοητή αυτή την ώρα και πως θα εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε πει. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ώρα ούτε για δευτερεύοντες ανταγωνισμούς, ούτε για δημόσιες διαμάχες γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, για το Γενάρη θα προγραμματιστεί μια εκδήλωση για το Ολυμπιακό Ετος.

Κάθε μήνα θα υπάρχει μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς για την πορεία εκτέλεσης του Γ@ ΚΠΣ. Όπως, επίσης θα υπάρξει και μια συνάντηση για την ολοκλήρωση του απολογισμού του Β@ ΚΠΣ που θα κλείσει για την Ελλάδα με επιτυχία.

Μέχρι τις 15/9 πρέπει να κατατεθούν όλες οι χρηματιστηριακές συναλλαγές από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούμε, σύμφωνα και με τα όσα τόνισε ο Πρωθυπουργός, ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τα μισθολόγια, οι οποίες θα κινηθούν στο πλαίσιο της αντοχής της οικονομίας. Θα εξηγήσουμε την πολιτική μας και αν υπάρχουν διασυνδέσεις σε κάποια ζητήματα με τη Ν.Δ. και την αντιπολίτευση γενικότερα, σε αυτά τα ζητήματα δεν θα διστάσουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι σε αυτά τα ζητήματα με την πολιτική μας, με σεβασμό στα προβλήματα, με διάλογο, αλλά και σαφώς στο πλαίσιο της αντοχής της οικονομίας θα κινηθούμε όλοι το ίδιο, συντονισμένοι απόλυτα μεταξύ μας.

Για τον Οκτώβριο:

-Στις 4/10 υπάρχει η διακυβερνητική στη Ρώμη, που είναι πολύ σημαντική. Ενόψει της έναρξης της διακυβερνητικής, θα υπάρξει ειδική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα ζητηθεί και από τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη να υπάρξει και ειδική διαδικασία στη Βουλή, εντός του Οκτωβρίου.

-Στις 13/10, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Τουρισμού για την αποτίμηση της χρονιάς, καθώς και η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, με παρουσία του Πρωθυπουργού.

-Γύρω στις 15/10, μερικές ημέρες πριν ή μετά, θα καθοριστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα υπάρξουν κάποιες διαδικασίες της Κ.Ε. στο Κίνημά μας, για τις οποίες θα συνεννοηθεί ο Πρόεδρος με το Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδη.

-Στις 16/10, έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερήσια διάταξη.

-Επίσης, θα συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ώστε να παρουσιαστεί η συνολική πολιτική μας και οι άμεσες κινήσεις μας για τα προβλήματα των αγροτών.

-Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Φλώρινα για τα εγκαίνια του εργοστασίου.

-Μέσα στον Οκτώβριο, θα έχουμε κάποιες παρεμβάσεις για την τρίτη ηλικία και για τα άτομα με αναπηρίες.

-Εντός του Οκτωβρίου, επίσης, αναμένεται να εισαχθούν και να ψηφιστούν στη Βουλή, εάν προλάβουμε, ο αναπτυξιακός νόμος -ο οποίος θα εισαχθεί από το Σεπτέμβρη, αλλά η ψήφισή του αναμένεται τον Οκτώβριο- και στη συνέχεια ο Κώδικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο νέος νόμος για το "πόθεν έσχες", ο κώδικας φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς επίσης και κάποια νομοσχέδια στα οποία έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Για το Νοέμβριο:

-Θα έχουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για την οικονομική πολιτική. Στη συνέχεια θα υπάρξει το οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού.

-Εντός του μηνός, αναμένεται να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις και το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο.

-Θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τα ναρκωτικά, ενώ θα υπάρχει και σειρά επισκέψεων του Πρωθυπουργού στην περιφέρεια, σε ορισμένες πόλεις της χώρας, όπου είναι ιδιαίτερα έντονη και η παρουσία έργων που έχουν να κάνουν κυρίως με τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Για το Δεκέμβριο:

-Στις 12 και 13 του μηνός, θα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής και τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

-Θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Αναμένεται, επίσης, να έρθουν προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για δάση και τους βοσκοτόπους, το εθνικό σχέδιο για την απασχόληση και το εθνικό σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση, από τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν τους παλιννοστούντες και τους τσιγγάνους.

-Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα της ναυτιλιακής πολιτικής, διότι από την 1/1/04 έχουμε την άρση του καμποτάζ, που σημαίνει ότι πρέπει να έχει προηγηθεί μια συνολική παρουσίαση και αποσαφήνιση της ναυτιλιακής πολιτικής μας.

Αρα, λοιπόν, πέραν του Προϋπολογισμού, θα έχουμε και μια σειρά σημαντικών νομοθετημάτων και σχεδίων που αφορούν άμεσα τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός έθεσε ακόμη 15 θέματα, τα οποία πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι την άνοιξη, που θα γίνουν οι εκλογές, ώστε να ολοκληρωθεί το "Ελλάδα 2004":

Πρώτον: Εντός του Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί -όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός- όλα τα κοινωνικά μέτρα που εξαγγείλαμε στο κοινωνικό πακέτο. Ηδη, για ορισμένα από αυτά, που αποκτούν ή έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως είναι τα θέματα με τα παιδιά, έχουν αρχίσει οι σχετικές προετοιμασίες για να δοθούν γρήγορα οδηγίες.

"Μέσα στο Γενάρη πρέπει να είμαστε έτοιμοι" ζήτησε ο Πρωθυπουργός "να ολοκληρωθεί το σύνολο του πακέτου".

Δεύτερον: Θα δοθεί βάρος στη λειτουργική προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα περισσότερα έργα θα είναι έτοιμα και θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε θέματα που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια και άλλα σχετικά, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τρίτον: Μέχρι τέλους του χρόνου -επομένως, τα αποτελέσματα θα τα έχουμε το Γενάρη, όπως εκτιμάται- θα έχει κλείσει και ο έλεγχος του "πόθεν έσχες", ο οποίος ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής και προχωρεί. Το Γενάρη, όπως εκτιμούμε, θα έχουμε τα σχετικά αποτελέσματα.

Τέταρτον: Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να υπάρχει στενή παρακολούθηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης. Εχουμε, ήδη, μια πολύ ικανοποιητική εικόνα. Εδωσε, επίσης, εντολή να παρακολουθούνται από κοντά τυχόν προβλήματα που συνδέονται με πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ώστε να παρέμβουμε έγκαιρα.

Πέμπτον: Μέχρι την άνοιξη, θα έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις -μιλώ για τις εξαγγελθείσες, όχι για νέες- στο δημόσιο τομέα, μέσω του ΑΣΕΠ, όπως επίσης και αυτές που έχουν εξαγγελθεί για μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα. Ηδη, εργάζονται οι αρμόδιες επιτροπές.

Εκτον: Θα υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και των μετοχοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί, όπως επίσης και η εισαγωγή θεσμικών επενδυτών στις τράπεζες, για τις οποίες έχει γίνει ήδη αναφορά. Ομιλώ για ήδη υπάρχουσες εξαγγελίες.

Εβδομον: Θα έχουν κλείσει οι διαπραγματεύσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Ογδοον: Θα συνεχιστούν, μέχρι την άνοιξη, οι μεγάλες προσπάθειες για τον έλεγχο των τιμών και θα αναπτυχθεί και μια ιδιαίτερη προσπάθεια στον τομέα του ελέγχου των τροφίμων.

Ενατον: Θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Υπάρχει μια μεγάλη προετοιμασία, αυτή τη στιγμή, που γίνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Δέκατον: Θα έχουμε ιδιαίτερη αναβάθμιση των ελεγκτικών και διοικητικών μηχανισμών του υπουργείου Γεωργίας.

Ενδέκατον: Θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα καθοριστούν οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, οι οποίες προετοιμάζονται.

Δωδέκατον: Θα ολοκληρωθεί η βάση δεδομένων για τους μετανάστες και ζητήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος της διπλής υπηκοότητας των βορειοηπειρωτών.

Δέκατον τρίτον: Θα ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός μας για την υγεία ( νέα νοσοκομεία).

Δέκατον τέταρτον: Θα ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός για τη μείωση του χρόνου χορήγησης συντάξεων από το ΙΚΑ και το ΟΓΑ. Και,

Δέκατον πέμπτον: Τέθηκε θέμα πλήρους προετοιμασίας για την απόδοση στον ελληνικό λαό της πρώην βασιλικής περιουσίας, αλλά και του ειδικού master plan, το οποίο χρειάζεται για την αξιοποίηση των χώρων που ελευθερώνονται μετά τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως στο Ελληνικό, τον Ιππόδρομο κ.τ.λ.

Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός -και αυτό δεσμεύει όλους μας- να έχουν κλείσει μέχρι την άνοιξη του 2004.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε μια σειρά άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη δουλειά μας, ενώ υπενθύμισε ότι σε όλη αυτή την περίοδο θα υπάρχει μια πλούσια δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ. Σε συνεννόηση με το Γ.Γ. του Κόμματος Μ. Χρυσοχοϊδη, θα υπάρξει μια πολύ σοβαρή δουλειά του ΠΑΣΟΚ, κατ` αρχάς στη λειτουργία του προγράμματός του και στη συνέχεια μια σειρά ειδικές παρεμβάσεις και συνδιασκέψεις, αρχής γενομένης από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αυτοδιοίκησης γενικότερα.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε, ζητώντας από όλους μας να απαντούμε στις αδιέξοδες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις της Ν.Δ.. Να απαντούμε και με την προώθηση του έργου μας και φυσικά με την εξήγηση της πολιτικής μας.

Αυτά από τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια έγιναν κάποιες ειδικές ενημερώσεις, επεξηγηματικού χαρακτήρα, από τους υπουργούς και ολοκληρώθηκε η συζήτηση με την πλήρη αποδοχή και τη στράτευση όλων στην εκτέλεση αυτού του προγραμματισμού.

* * * *

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να δώσω μια απάντηση στις σημερινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Καραμανλή. @Το αδιέξοδο και η σύγχυση στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ. αποτυπώνεται πλήρως στις σημερινές δηλώσεις του κ. Καραμανλή. Ενώ όλοι οι πολίτες γνωρίζουν και βλέπουν ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και στον τομέα της καταπολέμησης ανεργίας, αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης της ακρίβειας, από την πολιτική μας, από τις προσπάθειές μας και από το έργο μας, δεν δίστασε για μια ακόμα φορά να προσπαθήσει να τα μηδενίσει, ψελλίζοντας κυριολεκτικά τις γνωστές αδιέξοδες προτάσεις του. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε άλλο αυτή την τακτική. Εχουμε μπροστά τη δουλειά μας, συμπορευόμαστε με τον ελληνικό λαό, λύνουμε τα προβλήματά του και έτσι θα συνεχίσουμε».

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Απ` ό,τι φαίνεται από αυτό το αναλυτικό σχέδιο δραστηριότητας της κυβέρνησης, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004. Δεν ξέρω εάν το είπε ο Πρωθυπουργός, να μας το επιβεβαιώσετε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εισαγωγικά είπε ότι θα ολοκληρώσουμε τον κυβερνητικό κύκλο μας την άνοιξη του 2004, με αποφασιστικότητα και δυναμική.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι λέτε τί θα κάνετε από τώρα μέχρι τότε και άρα, οι αντίπαλοί σας θα ξέρουν πού μπορεί να σας κρίνουν ή να σας επικρίνουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεχόμαστε την πρόκληση. Είμαστε για τα δύσκολα.

ΚΟΥΝΤΑΤΟΥ: Εκθεση της ALPHA BANK που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει ότι το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που εξαγγείλατε θα οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, το 2004, ενώ στόχος της κυβέρνησης για το 2004, ήταν 0,4% του ΑΕΠ. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βιάζονται πάρα πολύ ορισμένοι. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν στον Προϋπολογισμό του 2004, ότι τέτοιο θέμα δεν θα υπάρξει. Κοινωνικές παροχές δίνονται μέσα από τα θετικά αποτελέσματα που δημιουργούμε στην οικονομία με την πολιτική μας. Ας το αντιληφθούμε επιτέλους. Πριν από μερικά χρόνια, για κάθε 100 δραχμές που εισέπραττε το κράτος έπρεπε να δώσει τις 65 δραχμές για τόκους και χρεολύσια και είχε μόνο 35 δραχμές για να κάνει κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Σήμερα, για κάθε 100 δραχμές που εισπράττουμε έχουμε 75 δραχμές για την αναπτυξιακή και κοινωνική προσπάθειά μας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εχουμε μια άλλη Ελλάδα. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν ορισμένοι, τόσο το καλύτερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα γίνουν όλα αυτά που λέτε σε έξι μήνες, ενώ δεν κάνατε τίποτα σε οκτώ χρόνια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι δεν έχετε αντιληφθεί τί έχει γίνει στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού θα βρείτε λεφτά να τα κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα αυτά είναι προγραμματισμένα, δεν είπα τίποτα καινούργιο. Εχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό. Πολλά από αυτά, όπως είδατε, είναι θεσμικά. Δεν υπάρχει ένα πράγμα, από αυτά που ανέφερα, που να μην έχει τεθεί και να μην έχει υπολογιστεί στο πρόγραμμά μας. Εάν υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη καταγεγραμμένες στους προϋπολογισμούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές και παροχές που δεν ήταν γραμμένες πουθενά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτές οι παροχές θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2004, με εξαίρεση το μέτρο για το πετρέλαιο και κάποια φορολογικά μέτρα. Ολα τα υπόλοιπα θα είναι στον Προϋπολογισμό του 2004.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού θα βγουν αυτά τα λεφτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη θετική, την πολύ καλή πορεία της οικονομίας. Σας είπα, ήδη, ένα παράδειγμα και θα σας αναφέρω ένα δεύτερο: Υπάρχει σοβαρότατη μείωση των αμυντικών δαπανών, διότι έχει ενισχυθεί η άμυνα της χώρας και μπορούμε να κάνουμε οικονομία σε αυτόν τον τομέα και να διαθέτουμε ακόμα περισσότερους πόρους για κοινωνικές δαπάνες. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εάν δεν είναι θετική η πορεία της οικονομίας, δεν θα πάρουν τίποτα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δυστυχώς για ορισμένους, αλλά ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, είναι θετική η πορεία της οικονομίας μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με δανεισμό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει αυξηθεί ο δανεισμός της χώρας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Υπάρχει η πληροφορία ότι ένας φάκελος από το Προξενείο στη Ρουμανία με κάποια χρήματα, είχε φθάσει στο υπουργείο Τύπου, το παρέλαβαν στο πρωτόκολλο και έχει χαθεί. Εχετε να μας πείτε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Λαλιώτη έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 September 2003 - 14:05:09 UTC