Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πέραν της δήλωσης του Πρωθυπουργού, που ήρθε ως συνέχεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, σας έχει ήδη διανεμηθεί το διευκρινιστικό κείμενο γύρω από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, κυρίως για το θέμα του "πόθεν έσχες" και τα συμπληρωματικά μέτρα διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα.

Ο Πρωθυπουργός στις σημερινές πρωτοβουλίες γύρω από την ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα, εξήγγειλε:

Πρώτον, τον αναδρομικό έλεγχο του "πόθεν έσχες" για όλους τους βουλευτές, από το 1990 και μετά, ώστε να υπάρχει και η αναγκαία συγκρισιμότητα και να γίνει πραγματικά ουσιαστική δουλειά σε σχέση με το "πόθεν έσχες" για όλη αυτή την περίοδο.

Δεύτερον, για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με απόφασή του ως Προέδρου του Κινήματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την κατάθεση στον Πρόεδρο της Βουλής των δηλώσεων για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές -πόσα τοποθέτησαν και πόσα κέρδισαν, βεβαίως- για την περίοδο 1998-2000 και την πρόσκληση του Πρωθυπουργού και προς τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο.

Τρίτον, την επέκταση -που θα χρειαστεί νόμο, βεβαίως- της απαγόρευσης των χρηματιστηριακών συναλλαγών και για τους βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους και διοικητές στα μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών. Και,

Τέταρτον, την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, προαναγγέλλοντας και τη σχετική πρόταση διαλόγου, την οποία θα καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, για το σκοπό αυτό θα οριστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Εχουμε, λοιπόν, τις τέσσερις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Πρωτοβουλίες καθοριστικές για την ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα. Εχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε συγκεκριμένα και πάνω στα αποτελέσματά τους.

Επίσης, θέλω να πω ότι, ιδιαίτερα για το θέμα του εκλογικού συστήματος, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, κλείνοντας -και πριν την τελική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού- τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι το νέο εκλογικό σύστημα θα συνδυάζει τη σταθερή κυβέρνηση με την υψηλότερη αναλογικότητα της ψήφου, σαφώς υψηλότερη του 70%, το οποίο ισχύει σήμερα και βεβαίως τη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα των πολιτικών δυνάμεων. Θα έχουμε, λοιπόν -αυτή είναι η βούλησή μας, προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμαζόμαστε- μια πρόταση διαλόγου -και το τονίζω αυτό- για το εκλογικό σύστημα, η οποία θα συνδυάζει την αναγκαιότητα, τη θέληση των πολιτών για μια ισχυρή διακυβέρνηση του τόπου, με την υψηλότερη αναλογικότητα της ψήφου, πολύ υψηλότερη του 70% που ισχύει σήμερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό: Ο συνδυασμός της πολιτικής σταθερότητας με την αναλογικότητα της ψήφου.

Βεβαίως, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το νέο εκλογικό σύστημα θα διευρύνει τη βάση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανανέωση της πολιτικής ζωής, όπως και θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια και θα ενισχύει αποφασιστικά την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αυτά τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, κλείνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε αναμένουμε αυτή την πρόταση από το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την άλλη εβδομάδα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η πρόταση διαλόγου, πότε αρχίζει, πότε τελειώνει; Και αν τελειώσει αυτός ο διάλογος, η κυβέρνηση, έχοντας πάρει αυτή την πρωτοβουλία, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει και μόνη της στην εφαρμογή της, στην ψήφισή της, δεδομένου ότι τα κόμματα από τώρα λένε ότι δεν θα συμφωνήσουν; Η Ν.Δ. ήδη το λέει, ενώ τα ίδια ακούμε και από κόμματα της Αριστεράς. Εχετε να μας πείτε κάτι επ@ αυτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω να κάνω μια σειρά παρατηρήσεις. Πρώτα-πρώτα και απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία ζητούν την ενίσχυση της αναλογικότητας της ψήφου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή θα γίνει. Θα υπάρχει ενίσχυση της αναλογικότητας της ψήφου πολύ υψηλότερη του 70% που ισχύει σήμερα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω ως πάγια και σταθερή αρχή της κυβέρνησης, πριν γίνουν και οι ειδικές διατυπώσεις του εκλογικού νόμου.

Δεύτερον, σε σχέση με τα όσα λέγονται κυρίως από την πλευρά της συντηρητικής παράταξης και χωρίς να θέλω, αυτή τη στιγμή, να ανοίξω την αντιπαράθεση -έχω την εκτίμηση, όμως, ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες δηλώσεις και σήμερα, επί της αντιπαράθεσης που θα κάνει η Ν.Δ.- θα επανέλθω.

Σήμερα, όμως, θέλω και με κάθε καλή διάθεση, να σημειώσω το εξής: Υπάρχει ναι ή όχι η ανάγκη να αλλάξει το εκλογικό σύστημα; Υπάρχει ναι ή όχι η ανάγκη να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, που όλοι δεχόμαστε, σ@ αυτό; Υπάρχει ναι ή όχι η ανάγκη να βελτιώσουμε και μέσω του εκλογικού συστήματος, την ποιότητα της δημοκρατίας μας, την αξιοκρατία, την ανανέωση στην πολιτική ζωή και τη διαφάνεια; Εάν ναι, πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Εάν όχι, τότε κακώς ομιλεί γι@ αυτά τα ζητήματα η Ν.Δ.. Εμείς, λέμε "ναι, υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει". Και δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η χώρα κυβερνάται κανονικά από την κυβέρνησή μας, με βάση το Σύνταγμά μας. Είμαστε πάντα μια δύναμη μεταρρύθμισης, αλλαγής και δημιουργίας. Δεν θα υιοθετήσουμε εμείς την τακτική του "ώριμου φρούτου", την αδράνειας που προωθεί η Ν.Δ.. Εφόσον παραδεχόμαστε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει για το καλό του τόπου, προχωρούμε σε αυτή την πρόταση διαλόγου. Αν δεν το κάνουμε, το νέο εκλογικό σύστημα όποτε κι αν γίνει, θα ισχύει από το 2012. Σχεδόν μια δεκαετία από σήμερα που μιλάμε! Το ανέχεται κανείς αυτό; Συμφωνεί κανείς με αυτή τη βαθιά υποκριτική στάση; Εμείς τι λέμε; "Ελάτε να κουβεντιάσουμε". Και εκεί, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα, όλες τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν, να συζητήσουμε ανοικτά μπροστά στον ελληνικό λαό όλες τις επιμέρους απόψεις που θα διατυπωθούν. Ανοικτή κουβέντα για να έχουμε συναίνεση. Θέλουμε τη συναίνεση. Για να έχουμε συμφωνίες. Θέλουμε τις συμφωνίες. Και αν κάποιοι φοβούνται, ας έρθουν να συζητήσουν και το από πότε θα εφαρμοστεί αυτός ο εκλογικός νόμος, για να "διασκεδάσουν" τους φόβους τους. Εμείς θέλουμε συμφωνία και συναίνεση στο πολιτικό μας σύστημα. Δεν μπορούμε να στείλουμε στις "ελληνικές καλένδες" τις αλλαγές. Δεν μπορεί να μην κάνουμε τίποτα, να μην ανταποκρινόμαστε σε αυτό που οι πολίτες μας ζητούν, να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε τα πράγματα και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πρόθεσή μας και αυτό θέλω να το καταγράψω, ιδιαίτερα έντονα, σήμερα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το χρονοδιάγραμμα, μπορείτε να μας το πείτε, περίπου; Εννοώ, από την ώρα που θα κατατεθεί η πρόταση και μετά, μέχρι πότε περίπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας περιμένουμε να κατατεθεί. Εκτιμώ ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή της επόμενης Πέμπτης, ίσως και σε κάποιες άλλες διαδικασίες για τις οποίες θα πάρει πρωτοβουλία το Κόμμα και τις οποίες δεν μπορώ να πω εγώ, θα υπάρχει η κατάληξη σε αυτή την πρόταση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι δεν είστε αξιόπιστοι και τα θυμηθήκατε τώρα και το "πόθεν έσχες" και το εκλογικό σύστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκείνοι που τα λένε αυτά, δεν θέλουν να γίνεται τίποτα στην Ελλάδα. Θέλουν να μιμούμαστε την πολιτική τους, την πολιτική του δήθεν "ώριμου φρούτου", που ουσιαστικά "σαπίζει" όλο το πολιτικό μας σύστημα. Αυτή η πολιτική, που θέλει στην Ελλάδα να μη γίνεται τίποτα, παρά μόνο κάποιες περιοδείες άνευ σκοπού και στόχου και κομματικές ομιλίες που δεν προσφέρουν τίποτα στον ελληνικό λαό, είναι μια πολιτική αδράνειας και πισωγυρίσματος για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι μια βαθιά συντηρητική αντίληψη και μακριά από μας. Είπαμε ότι εμείς είμαστε δύναμη αλλαγής, μεταρρύθμισης και προόδου. Και θα κάνουμε τη δουλειά μας. Θα κάνουμε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός από μας, χωρίς δισταγμό. Δεν θα στείλουμε τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στο 2012, όπως πιθανόν περιμένουν μερικοί.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έρθουν να συζητήσουν ακόμη και το πότε θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να εφαρμοστούν σε χρόνο λογικό. Όχι, το 2012 βέβαια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι είναι ενδεχομένως στην πρόθεσή του να δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ, αν συμφωνήσει τώρα η Ν.Δ., αυτές οι αλλαγές, παρά το γεγονός ότι θα έχει συμφωνήσει και θα τις έχει ψηφίσει, να πάνε για τις μεθεπόμενες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, για τις επόμενες εκλογές, αν δεν ψηφίσει η Ν.Δ., ούτως ή άλλως δεν ισχύει. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένας φόβος στη Ν.Δ. για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για να διασκεδάσω αυτό το φόβο της τους λέγω ας έρθουν στη συζήτηση και ας θέσουν το "πότε θα συμφωνήσουμε" και το "πότε θα ισχύσει". Θα βρούμε τον τρόπο. Ας συμφωνήσουμε και το χρόνο από τον οποίο θα ισχύσει αυτός ο εκλογικός νόμος. Φυσικά όχι το 2012.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία του εκλογικού νόμου, έχετε υπόψη σας, αυτή τη στιγμή, να μας δώσετε λεπτομέρειες για την ακριβή διαδικασία, δηλαδή απευθύνεται στη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τα συζητήσουμε αυτά. Το μόνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι θα έχουμε πιθανότατα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την επόμενη Πέμπτη. Θα υπάρξουν, όμως, και κάποιες διαδικασίες από το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες δεν γνωρίζω. Υπάρχει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου το απόγευμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή αναφέρεστε συχνά και στην ανανέωση της πολιτικής ζωής -το είπε και ο Πρωθυπουργός- θέλω να σας ρωτήσω αν στο πλαίσιο αυτής της ανανέωσης και με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε πρόσφατα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε στελέχη τα οποία είναι στη Βουλή, είτε στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ μέχρι ή πάνω από 20 χρόνια, θα έχουμε ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως όλα αυτά τα πρόσωπα, τα οποία έχουν μακρά θητεία θα είναι εκτός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή είδα ένα πρωτοσέλιδο σήμερα, ξεχνάνε το καταστατικό μας, το οποίο πρέπει να διαβάζετε πριν κάνετε εκτιμήσεις. Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ λέει ότι οι σημερινοί βουλευτές είναι στα ψηφοδέλτια, εκτός εάν υπάρχει κάποιος αποχρών λόγος, τον οποίο θα εκτιμήσει η Κ.Ε. Ουσιαστικά περιλαμβάνονται πάντοτε όλοι. Η ανανέωση είναι για τους υποψήφιους. Εκεί ναι, μπορώ να σας πω, ως πολίτης και ως πολιτικό στέλεχος, ότι πάντα επιδιώκουμε την ανανέωση στα ψηφοδέλτιά μας. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο ψηφοδέλτιο το 2004 με το 2000 ή το 1996. Αν γίνει αυτό, σαφώς θα συναντήσουμε την αντίδραση του κόσμου. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί που είναι 20 χρόνια ή και περισσότερα θα συνεχίσουν να είναι υποψήφιοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το καταστατικό μας προβλέπει ότι όλοι οι βουλευτές μας θα είναι υποψήφιοι. Από εκεί και πέρα, εάν εκλεγούν ή όχι ο λόγος δεν ανήκει σε μας, όπως γνωρίζετε, αλλά στον ελληνικό λαό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξάρτητα από το χρόνο της θητείας που έχουν στη Βουλή ή σε άλλα όργανα@;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το λέει το καταστατικό μας. Γιατί επιμένετε; Μη δημιουργούμε με φαντασίες, προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι φαντασίες. Ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που μίλησε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε γενικότερη αντίληψη, μιλά για το πολιτικό σύστημα. Δεν ομιλεί για το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια η ανάγκη, λοιπόν, της αναφοράς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει ανάγκη ανανέωσης στο πολιτικό μας σύστημα γενικότερη; Δεν έχουμε μια κυβέρνηση που οι περισσότεροι υπουργοί είναι τρία και τέσσερα χρόνια, αυτή τη στιγμή; Δεν εφαρμόζεται στην πράξη αυτή η ανανέωση; Η ανανέωση δεν σημαίνει "φύγε εσύ για να έρθω εγώ". Ανανέωση σημαίνει μια σταδιακή διαδικασία εμπλουτισμού και αλλαγής, η οποία γίνεται παράλληλα με την εξασφάλιση της συνέχειας και την παρουσία των ανθρώπων, τους οποίους σέβεται, τιμά και αποδέχεται ο κόσμος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ αντίκειται μήπως στη φιλοσοφία αυτή, στη λογική της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αντίθετα. Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ευνοεί την ανανέωση και το έχει αποδείξει, γιατί συνεχώς ανανεώνει τα ψηφοδέλτιά του, γιατί και στην Κ.Ε. έχει τέτοιες λογικές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αποκλείετε αυτές τις μείζονες αλλαγές, εντός του ΠΑΣΟΚ, να τις θέσετε υπόψη ενός προγραμματικού συνεδρίου στο άμεσο μέλλον, το οποίο θα επικυρώσει και τις καταστατικές αλλαγές μιας προηγούμενης συνδιάσκεψης που κάνατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή επαναλαμβάνονται τα σενάρια της πολιτικής παρένθεσης, δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως έχει χάσει «από χέρι» τις επόμενες εκλογές και με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα προσβλέπει σε νέες εκλογές με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου Δημοκρατίας το 2005, ήθελα να ρωτήσω αν έχουν ληφθεί υπόψη αυτά τα σενάρια και αν σας απασχολούν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, εμείς δεν παίζουμε με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και το έχουμε αποδείξει διαχρονικά. Οταν υπάρχουν δυνατότητες να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, συμβάλλουμε στην εκλογή του. Και έχουμε συμβάλει σε όλες τις περιπτώσεις. Οπως θυμάστε, έχουμε ψηφίσει και εκλεκτά στελέχη της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τα οποία δεν είχαν ποτέ σχέση με το δικό μας χώρο. Εκτιμούμε ότι έχουμε δικαιωθεί για τις επιλογές μας, κάτι που εκτιμά και ο ελληνικός λαός. Αρα, έχουμε συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη και στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, μέσα από τη Βουλή, όταν προκαλούνται κρίσεις. Το γνωρίζετε καλά αυτό, το έχουμε κάνει όλες τις εποχές.

Δεύτερον, αν η Ν.Δ. έχει τέτοια ανησυχία , γιατί δεν έρχεται να κουβεντιάσει από το πότε θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος; Θέλουμε να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Θέλουμε να προχωρήσει η πολιτική ζωή της χώρας. Θέλουμε να υπάρχει μεγαλύτερη αναλογικότητα, μεγαλύτερη δυνατότητα ανανέωσης και διαφάνεια από τους βουλευτές και τους υποψήφιους βουλευτές. Ας έρθει η Ν.Δ. να υποβάλει την ένστασή της ότι εάν κάτι συμβεί και δεν καταλήξουμε το 2005, να μην υπάρχει για εκείνη την περίοδο θέμα εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου. Ας έρθει να το συζητήσουμε και να βρούμε τις νομικές επιλογές, αν αυτό την απασχολεί. Αν αυτό είναι το θέμα της να καταθέσει την πρόταση της στο διάλογο και να είναι βέβαιη ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Μιλήσατε πριν για το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ότι το σέβεστε, αλλά στην περίπτωση του κ. Λαλιώτη καταστρατηγήθηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε λάθος, δεν το ξέρετε καλά.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ασυμβίβαστο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ετέθη κανένα ασυμβίβαστο καταστατικά. Η εκλογή του Εκτελεστικού Γραφείου έγινε ελεύθερα. Πιστεύω ότι δεν είστε καλά ενημερωμένος, όπως αντιλαμβάνομαι. Διαφορετικά, θα γνωρίζατε ότι το Ε.Γ. εκλέγεται από την Κ.Ε..

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Και για να απομακρυνθεί ο Γραμματέας χρειάζεται πρόταση μομφής...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την κυβέρνηση τη διορίζει, με βάση το Σύνταγμά μας, ο Πρωθυπουργός. Αρα, είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για το Ε.Γ. καθένας και να εκλεγεί, χωρίς κανένα εμπόδιο. Από εκεί και πέρα, όταν ο Πρωθυπουργός προειδοποιεί όλους μας ότι όποιος εκλεγεί στο Ε.Γ. δεν θα τον διορίσει υπουργό, αναλαμβάνω και εγώ προσωπικά ως στέλεχος τις ευθύνες μου. Δεν υπάρχει κανένα καταστατικό πρόβλημα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συζύγους ή τους συζύγους κ.λπ. Θα υπάρξει επέκταση αυτής της ρύθμισης και για συγγενείς, μέχρι κάποιου βαθμού συγγένειας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχουν και συγγενείς που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, πιθανόν και να μη συνομιλούν ή να έχουν τελείως διαφορετική πορεία στη ζωή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Υπάρχει, ήδη, στο "πόθεν έσχες".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει. Στο "πόθεν έσχες", που καταθέτουμε, υπάρχει η πλήρης περιουσιακή κατάσταση του δηλούντος και της συζύγου, όπως επίσης και των ανήλικων τέκνων. Απλώς, αναφέρονται, χωρίς όμως να αναγράφεται η περιουσιακή κατάστασή τους, οι γονείς, τα αδέλφια κ.λπ. Η μόνη περιουσιακή κατάσταση που δηλώνεται είναι αυτή που αφορά τον δηλούντα, τον ή τη σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα, που δεν έχουν αυτοδύναμη νομική προσωπικότητα, προκειμένου να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα αυτονόμως.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή και χθες σας ακούσαμε να το λέτε, αλλά και σήμερα, να αναφέρεστε σε περιοδείες άνευ στόχων κ.λπ., είναι κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από το σημερινό πολιτικό σύστημα; Προφανώς, επικρίνετε τις περιοδείες του Προέδρου της Ν.Δ., όταν παρόμοιες περιοδείες πραγματοποιούν και οι αρχηγοί άλλων κομμάτων. Τι είναι εκείνο που σας ενοχλεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με ενοχλεί ότι οι περιοδείες του κ. Καραμανλή δεν έχουν προφανή σκοπό και στόχο, πέρα από το να διατυπώνει γενικόλογες απόψεις και να κριτικάρει τον αντίπαλο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, τι σχέση μπορεί να έχει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω δικαίωμα, όπως έχει και ο κ. Καραμανλής, να κρίνω ότι είναι πολιτικά ανούσιες αυτές οι κινήσεις. Θα μου απαγορεύσετε να κρίνω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι. Δεν κατάλαβα πώς αυτό το θέμα έχει σχέση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνω ότι ενοχλεί. Εξάλλου, η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται για να ενοχλήσει, δεν γίνεται για να συμφωνήσουμε. Αλλά, πρέπει κάποια πράγματα να λέγονται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 July 2003 - 15:05:10 UTC