Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, βρίσκεται στη Ρώμη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Ιταλία αναλαμβάνει τη σκυτάλη της επόμενης Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, για τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής. Το μεσημέρι, θα αναχωρήσει για τη Χαλκιδική.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά θεσμικών συναντήσεων, όπως γίνεται σε κάθε Σύνοδο. Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Υπατο Εκπρόσωπο για θέματα ασφάλειας της Ε.Ε.. Η Σύνοδος θα αρχίσει την Πέμπτη το απόγευμα. Στη συζήτηση της πρώτης ημέρας έχει προγραμματιστεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Στη συνέχεια, θα έχουμε το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν και διεθνή θέματα που αφορούν τη σχέση της Ε.Ε. με άλλες χώρες και βεβαίως ζητήματα που αφορούν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Την Παρασκευή το πρωί, θα γίνει η παρουσίαση, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν, του σχεδίου των προτάσεων της Συνέλευσης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση και απόφαση, όχι βέβαια επί του σχεδίου, αλλά για την παραπομπή του στις διαδικασίες της διακυβερνητικής. Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του γεύματος, έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν το σχέδιο του Υπατου Εκπροσώπου για τα θέματα Ασφάλειας κ. Σολάνα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και την αναβάθμιση του ευρω-ατλαντικού διαλόγου. Το απόγευμα, θα γίνει η συζήτηση του σχεδίου Συμπερασμάτων της Συνόδου. Αμέσως μετά, για το βράδυ, δηλαδή, είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στους πρωθυπουργούς και τους αρχηγούς κρατών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Το Σάββατο το πρωί, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων με τα Συμπεράσματα της οποίας θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής.

Θα ήθελα να πω δύο λόγια για το τι πολιτικά επιδιώκουμε από το πλαίσιο αυτής της Συνόδου.

Θα έλεγα ότι τέσσερα είναι τα κυριότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου:

Το πρώτο, αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Θα κατατεθεί το σχέδιο, στο οποίο έχει καταλήξει η Συνέλευση. Ο κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ@ Εστέν θα το παρουσιάσει. Το ζητούμενο, μετά από το διάλογο που θα υπάρξει, είναι να προσδιοριστεί η έναρξη των διαδικασιών της διακυβερνητικής, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις -ελπίζουμε με βάση αυτό το σχέδιο- και η οποία πρέπει να ξεκινήσει, κατά την πρότασή μας, το φθινόπωρο του 2003, κατά τη διάρκεια της ιταλικής Προεδρίας και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν τις ευρωεκλογές του 2004. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Χρειάστηκαν ιδιαίτερες προσπάθειες και από την ίδια τη Συνέλευση, αλλά και από την ελληνική Προεδρία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να καταλήξουμε στις αποφάσεις της Συνέλευσης και να γίνεται αυτή η συζήτηση για την παραπομπή του κειμένου στις διαδικασίες της διακυβερνητικής. Από τον Πρωθυπουργό έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα σοβαρή προσπάθεια στον τομέα αυτό, που αφορά το μέλλον της Ευρώπης και τα κρίσιμα ζητήματα της νέας αρχιτεκτονικής της, τις διαδικασίες της Ε.Ε. και τις σχέσεις της, τόσο με τα κράτη μέλη, όσο και με τους λαούς της Ε.Ε.

Το δεύτερο, αφορά τη λαθρομετανάστευση. Στόχος μας είναι, όχι απλά και μόνο να μείνουμε σε κάποιες γενικές αποφάσεις, αλλά να προχωρήσουμε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και στον καθορισμό χρηματικών ποσών για το συντονισμό των μέσων των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Κατανοείτε ότι το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, τα σύνορα της οποίας αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και είναι δέκτης, σε μεγάλο βαθμό, αυτού του προβλήματος. Φιλοδοξούμε να υπάρξουν αποφάσεις που να καθορίζουν το ύψος των χρηματικών ποσών και να προωθήσουν, τόσο το συντονισμό των μέσων των χωρών-μελών της Ε.Ε., όσο και τις διαδικασίες συμφωνιών της Ε.Ε., (ως Ενωσης και όχι της κάθε χώρας χωριστά), με τις τρίτες χώρες, γύρω από τα ζητήματα επανεισδοχής.

Το τρίτο, αφορά τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Βεβαίως -όπως καταλαβαίνετε- θα είναι η πρώτη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί με βάση το Σχέδιο Σολάνα. Δεν υπάρχει εκτίμηση ότι θα υπάρξει οριστική κατάληξη. Ανοίγει, όμως, το θέμα. Θα γίνει η πρώτη ουσιαστική συζήτηση και αυτό, αναμφίβολα, είναι θετικό. Θέλω να τονίσω ότι στο σχέδιο της συζήτησης για τον ευρωατλαντικό διάλογο περιλαμβάνεται σειρά ζητημάτων, που αναβαθμίζουν τις διαδικασίες, τις σχέσεις, το διάλογο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, σε οικονομικούς, θεσμικούς και περιβαλλοντικούς τομείς. Αναμφίβολα δημιουργείται η βάση για τη συζήτηση που θα έχει ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το τέταρτο, αφορά τα βασικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να τεθούν στη Σύνοδο Ε.Ε. - Δ. Βαλκανίων, που έχουν σχέση με την προώθηση της σταθερότητας και της δημοκρατικής ανάπτυξης στα Δ. Βαλκάνια, με την προσέγγιση των χωρών αυτών και της Ε.Ε. μέσω μιας εμπλουτισμένης διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης. Την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και τη συνεργασία σε άλλα θέματα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των Δ. Βαλκανίων.

Βεβαίως, πέρα από αυτά τα τέσσερα μεγάλα θέματα, θα υπάρξει συζήτηση και για το Μεσανατολικό. Στο Σχέδιο Συμπερασμάτων -αν και δεν προβλέπεται ειδική συζήτηση- υπάρχει και ειδική παράγραφος για το Κυπριακό, ώστε να ενισχυθεί η αναγκαιότητα της πρόσκλησης, ιδιαίτερα προς την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά, για την επανέναρξη του διαλόγου, με βάση το Σχέδιο Ανάν.

Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής θα έρθει να ολοκληρώσει, (λαμβανομένης υπόψη και της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπους), την πορεία της ελληνικής Προεδρίας. Μια πορεία, κατά γενική ομολογία, πετυχημένη. Μια πορεία που άνοιξε νέους δρόμους για την Ευρώπη, που διατήρησε την ενότητα και τη συνοχή της σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές και πέτυχε να υπάρχουν αποφάσεις, εξελίξεις σε πάρα πολλά ζητήματα (το θέμα της Συνέλευσης είναι ένα από αυτά), τα οποία θεωρούνταν ως ιδιαίτερα δύσκολα και δυσεπίλυτα στην αρχή του εξαμήνου.

Θα ήθελα να θέσω, επίσης, το θέμα των διαδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, από τις διάφορες κοινωνικές και άλλες οργανώσεις. Εχουμε τονίσει ότι, με ιδιαίτερο σεβασμό και αίσθημα ευθύνης, απευθυνόμαστε στους διαδηλωτές και τους λέμε ότι είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε τα αιτήματά τους, τις θέσεις τους, τη διαμαρτυρία τους, σε ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης σε τρίτες χώρες και γενικότερα σε όλο τον κόσμο, τα προβλήματα της φτώχειας, της ανέχειας και της απασχόλησης, αλλά και τα αιτήματα που θέτουν οι κοινωνικές οργανώσεις για την αντιμετώπισή τους. Είμαστε ανοικτοί για διάλογο, έχουμε τα αφτιά και τα μάτια μας ανοικτά γι@ αυτά τα προβλήματα. Σεβόμαστε ιδιαίτερα και υπολογίζουμε τις θέσεις που θα αναπτυχθούν. Είμαστε, μάλιστα, έτοιμοι και ίσως ορισμένες από αυτές να τις κουβεντιάσουμε και στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιστεύουμε ότι οι ίδιες οι κοινωνικές οργανώσεις, που αποτελούνται από συνειδητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη να διαδηλώσουν γι` αυτά τα θέματα, γι@ αυτά τα αιτήματα, γι@ αυτές τις διεκδικήσεις, θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιφρουρήσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης και την ασφάλεια των πολιτών της. Είμαστε βέβαιοι ότι έχουν και τη θέληση και την ευθύνη να το πράξουν.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στη χθεσινή σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ του Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη με τον Ιρανό Πρόεδρο κ. Χαταμί. Ο Ιρανός Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Σημίτη ότι στο Ιράν δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα και ότι δεν προτίθεται το Ιράν να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής. Το Ιράν, ως μεγάλη χώρα -είπε ο κ. Χαταμί- ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως κάνουν και άλλες χώρες. Ο Πρωθυπουργός τόνισε προς τον κ. Χαταμί την ανάγκη της διαφάνειας και της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν αναπτύσσονται στο Ιράν όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Σημίτης ζήτησε από τον κ. Χαταμί να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και ειδικά με τον κ. Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είναι στη διεθνή υπηρεσία ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ, προκειμένου να υπάρξουν σχετικές επιθεωρήσεις και εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Τόνισε, επίσης, ότι είναι ανάγκη το Ιράν να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών, το οποίο δεν έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από το Ιράν. Σε κάθε περίπτωση -τόνισε ο κ. Σημίτης προς τον Ιρανό Πρόεδρο- είναι αναγκαία η συνεργασία του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα σε όλο τον κόσμο ότι δεν αναπτύσσονται όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά όπλα και ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός των διεθνών κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΙΝ: Ο Ιρανός Πρόεδρος κ. Χαταμί, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, ενόψει της Συνόδου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και εν όψει κάποιων εξελίξεων που στην Ε.Ε. συζητήθηκαν αυτά τα θέματα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Μετά από αυτό, υπήρξε χθες επικοινωνία του Ιρανού Προέδρου με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν να γίνουν έλεγχοι από διεθνείς οργανισμούς στο Ιράν. Το Ιράν απέρριψε το αίτημα αυτό με επίσημη ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι και ότι θα μπορούσαν να γίνουν εάν θα γινόντουσαν και αντίστοιχοι έλεγχοι σε άλλες χώρες που έχουν πυρηνική ενέργεια. Το ερώτημά μου είναι το εξής: ο κ. Χαταμί μετέφερε τέτοιο αίτημα στον κ. Σημίτη ή απλώς έγινε μια συζήτηση όπου θα έπρεπε να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Χαταμί επικοινώνησε με τον κ. Σημίτη για να ενημερωθεί η Ε.Ε. γύρω από τις προθέσεις του Ιράν. Ο Πρωθυπουργός, ως προεδρεύων του Ε.Σ., ενημέρωσε και τον κ. Χαταμί για τις θέσεις τις Ε.Ε. γύρω από το θέμα αυτό και του τόνισε ότι το ζήτημα του ελέγχου για τη μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής είναι ιδιαίτερα λεπτό και πρέπει να προσεγγιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και διαφάνεια από όλους. Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τον ΟΗΕ, ώστε να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι και να υπάρχει η βεβαιότητα στη διεθνή κοινότητα ότι κάτι τέτοιο δεν αναπτύσσεται στο Ιράν. Πρέπει να υπογραφεί το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών, ώστε να μετέχει και το Ιράν στη γενικότερη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Πρωθυπουργός μετά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Χαταμί, αποκόμισε την εντύπωση ότι ο κ. Χαταμί βρίσκει σκόπιμη την προώθηση αυτών των θέσεων της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μετέφερε τις απόψεις και τις θέσεις της Ε.Ε. που έχουν καταγραφεί στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τί αντελήφθη ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μένουμε στα γεγονότα. Από κει και πέρα, κάθε πλευρά κάνει τις ενέργειές της.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μια ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας, στο διάστημα της ελληνικής Προεδρίας, να μην επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή γενικότερα όχι μόνο τη Χαλκιδική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά τα πράγματα είναι περιττά, διότι αυτοί που θα πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες. Αυτό διακηρύσσουν και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε. Η Ελλάδα είναι ελεύθερη χώρα. Εμείς, ως κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε αυτά που οι διαδηλωτές εκφράζουν. Βεβαίως, και οι διαδηλωτές, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, έχουν την ευθύνη και τη θέληση να προστατεύσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζονται τέτοιου είδους οδηγίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακούω εκπροσώπους οργανώσεων, που θα διαδηλώσουν, ότι μπορεί εσείς, ως Προεδρία και φιλοξενούσα κυβέρνηση της Συνόδου Κορυφής όσα μέτρα και να λάβετε, είναι αποφασισμένοι να επιδιώξουν να τα περάσουν, ακριβώς γιατί θεωρούν ότι πρέπει να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες. Σε περιπτώσεις επεισοδίων, υπάρχει πολιτική ευθύνη; Και αν «ναι» κατά τη γνώμη σας, ποιος μπορεί να την έχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις συνόδους η χώρα που φιλοξενεί τη Σύνοδο εγγυάται την ασφάλεια των ηγετών. Φυσικά και η Ελλάδα θα κάνει το ίδιο. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Οι διαδηλώσεις είναι ελεύθερες, έχουμε προσεγγίσει με ιδιαίτερο σεβασμό τις κοινωνικές οργανώσεις. Θέλουμε να ακούσουμε τα αιτήματά τους. Γνωρίζετε ότι, για τη διευκόλυνσή τους, έχει ληφθεί σειρά μέτρων, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και έχει δημιουργηθεί Γραφείο Τύπου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ασφάλεια των φιλοξενουμένων είναι θέμα μη διαπραγματεύσιμο. Η ασφάλεια, είναι θέμα που προσεγγίζουμε πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία στη χώρα μας. Επειδή, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι, σε αυτές τις οργανώσεις, υπάρχουν συνειδητοποιημένοι πολίτες, θέλω να τους καλέσω να σκεφθούν την προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, εφόσον υπάρξει κατάληξη επί των θεμάτων που συζητούνται. Υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης κάτι τέτοιο; Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορεί να καταλήξουμε σήμερα στο θέμα αυτό, που για να μας απασχολήσει πρέπει πρώτα να ληφθούν αποφάσεις για τη Διακυβερνητική. Οταν ξεκινήσει η Διακυβερνητική θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες προτάσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση πόσοι θα είναι οι διαδηλωτές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι θέμα των Αρχών.

ΚΟΥΙΝ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι έχει λάβει επαρκή μέτρα να αντιμετωπίσει τους μη συνειδητοποιημένους πολίτες που μπορεί να θελήσουν να διαπράξουν διάφορα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί. Θέλουμε, όμως, να πιστεύουμε ότι η μεγάλη μάζα των διαδηλωτών που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των μεγάλων κοινωνικών οργανώσεων θα έχουν διαφορετική συμπεριφορά από αυτή των λίγων ανεύθυνων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύει σήμερα μια σκληρή συνέντευξη του κ. Πάγκαλου, που ασκεί κριτική εφ όλης της ύλης, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον Πρωθυπουργό, αλλά κάνει και προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας κ. Ρέππα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζουμε δηλώσεις, συνεντεύξεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Καθένας εκφράζει τις απόψεις του γύρω από την πορεία της κυβέρνησης και θεωρεί ότι με τις απόψεις συμβάλλει στη γενικότερη προώθηση του έργου μας. Αλλωστε, είμαστε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή έκανα μια διαφορετική ανάγνωση της συνέντευξης του κ. Πάγκαλου, από αυτή που έκανε ο κ. Γαργαλάκος, θεωρώ, δηλαδή, ότι ο κ. Πάγκαλος αναγνωρίζοντας ότι εάν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εκλογές θα ζημιωθεί ο τόπος και εξ αυτού του λόγου καταλαβαίνω ότι στην ουσία θέτει ένα ζήτημα επαναπροσέγγισής του με τον Πρωθυπουργό. Επειδή, ήδη, υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού, κατά την οποία του ανέθεσε την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός έχει κατά νου μια ενδελεχέστερη και από κοντά επαφή με τον κ. Πάγκαλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό και ούτε μπορώ να το ανακοινώσω από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Είναι θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Πάγκαλος είναι ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος του Κινήματός μας και έτσι αντιμετωπίζεται.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει τις δικές τους απόψεις τις διατυπώνει και συμβάλλει. Ηθελα να σας ρωτήσω: Ο κ. Πάγκαλος, με τη συνέντευξή του, συμβάλλει στο κυβερνητικό έργο και στο δημοκρατικό διάλογο μέσα στο κυβερνών κόμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να μου επιβεβαιώσετε, αυτό που διάβασα στον κυριακάτικο Τύπο, εάν ο κ. Πρωθυπουργός έχει ήδη προγραμματίσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις 2 Ιουλίου. Το διαψεύδετε; Ρωτάω εάν υπάρχει ανακοίνωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει ανακοίνωση. Εάν θα συνεδριάσει ή όχι το Υπουργικό Συμβούλιο θα σας το ανακοινώσουμε, όταν έρθει η ώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πότε θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας ανακοινωθεί όταν οριστικοποιηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει μόνο για ενημέρωση του σχετικά με τα εθνικά θέματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Για τη Σύνοδο Κορυφής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι. Μόλις υπάρξουν εξελίξεις σε οποιοδήποτε θέμα θα σας ανακοινωθούν. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από κανέναν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αυτές οι ανακοινώσεις, που έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν σε ποιές ακριβώς ημερομηνίες, ποιά εβδομάδα, ποιό χρονικό διάστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να έχετε λίγη υπομονή. Ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει πότε ακριβώς θα εκδηλώσει τις πρωτοβουλίες του, με βάση και τις εξελίξεις που υπάρχουν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα είναι σε επίπεδο συνέντευξης Τύπου; Πώς ακριβώς θα γίνουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι όποιες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, θα ανακοινωθούν αναλυτικά στην ώρα τους. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και θέλουμε τα βλέμματά μας να είναι, αποκλειστικά, στραμμένα εκεί.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε και τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου, που αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει στροφή και προς τα αριστερά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Ισχύουν τα προηγούμενα. Είναι δυνατόν, κάθε Δευτέρα, να σχολιάζω κυριακάτικες συνεντεύξεις των στελεχών μας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο,τι ισχύει για τον κ. Πάγκαλο δηλαδή, ισχύει και για τον κ. Βενιζέλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για όλα τα στελέχη μας. Είπα ότι όλα τα στελέχη μας κρίνουν σκόπιμο, όποτε εκτιμούν, να πουν κάποιες απόψεις στην προσπάθεια συμβολής τους στο έργο μας. Από εκεί και πέρα, δεν είναι δυνατόν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να σχολιάζει τις δηλώσεις ή τις απόψεις των στελεχών μας. Κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι δεν θα ήταν σωστό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα τη δείξει η κρατική τηλεόραση, άλλαξε κάτι, υπάρχει κάτι νεότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι προβλέπεται κάτι τέτοιο. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν εκτεταμένα στιγμιότυπα. Οπως κάθε φορά, θα δοθεί όλο το κλίμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Ν.Δ., όμως, το ζήτησε επίσημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά τα αποφασίζει η ΕΡΤ. Ωστόσο, θέλω να τονίσω -χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης, διότι δεν έχω παρέμβει- επειδή μου κοινοποιήθηκε η σχετική επιστολή, ότι ουδέποτε μέχρι τώρα η ΕΡΤ έχει αλλάξει το πρόγραμμά της για να μεταδώσει συζήτηση για αίτημα συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που θυμάμαι, ποτέ δεν έχει γίνει. Γνωρίζετε ότι η ΕΡΤ μετέδωσε τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την οικονομία, όπου υπήρχαν αναφορές και για το Χρηματιστήριο και για όλα. Εχει γίνει, δηλαδή, η συνολική παρουσίαση των θέσεων των πολιτικών κομμάτων, δια των ίδιων των αρχηγών τους, στη συζήτηση προ ημερησίας για την οικονομία, που μετέδωσε πρόσφατα η ΕΡΤ.

Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, έλαβα την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση πάντα με τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής, και κατέθεσα τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή και πλέον οδεύει για να γίνει και τυπικά νόμος του κράτους (έχει ψηφιστεί, αλλά υπάρχει η τυπική διαδικασία των τελικών υπογραφών και του ΦΕΚ), με την οποία προβλέπεται η δημιουργία καναλιού της Βουλής. Το κανάλι αυτό της Βουλής, το οποίο θα λειτουργήσει σε συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας, που θα παραχωρηθεί από την ΕΡΤ, θα έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει το σύνολο των εργασιών της Βουλής, οπότε σταματά, πλέον, κάθε συζήτηση και κάθε αντιδικία γύρω από αυτό το θέμα. Το λύνουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 June 2003 - 15:05:10 UTC