Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει δικαίωμα ψήφου σε 300.000 Βορειοηπειρώτες και να επιτρέψει την επιστροφή κάποιων ανθρώπων που είχαν φύγει προς τις χώρες βόρεια της Ελλάδας, αυτούς που λένε Σλαβομακεδόνες. Μπορείτε να μας το επιβεβαιώσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα. Θα ήθελα, όμως, να σας πω ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ρυθμίσει το θέμα της διπλής υπηκοότητας των Ελλήνων που κατοικούν στην περιοχή της Νότιας Αλβανίας. Γνωρίζετε ότι υπάρχει σχετική διαπραγμάτευση με την αλβανική κυβέρνηση, η οποία έχει περάσει από διάφορες φάσεις και ο κ. Σκανδαλίδης θα κάνει και κάποια τελική επαφή με τον Αλβανό ομόλογό του, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος ρύθμισης του θέματος. Πρόκειται για ένα εξόχως σοβαρό εθνικό θέμα και καταλαβαίνετε όλοι τη σημασία του. Πάρα πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζουν στην Ελλάδα, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Γι` αυτές τις περιπτώσεις, το θέμα της διπλής υπηκοότητας είναι ό,τι σωστότερο μπορεί να γίνει και ό,τι καλύτερο μπορεί να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα. Δεν χρειάζεται να σας πω περισσότερα. Δεν αντιμετωπίζουμε, ούτε εκλογικά, ούτε μικροκομματικά τέτοια θέματα. Εξάλλου, δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μιλά για ενιαία πολιτική συμπεριφορά ανθρώπων, οι οποίοι ζουν πάνω από δέκα χρόνια στην Ελλάδα και λίγο ή πολύ έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι αυτές. Αν η κυβέρνηση είχε -που δεν έχει, όπως δήλωσε ο κ. Παπαδήμας- τέτοιες λογικές, τότε θα το είχε κάνει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και όχι τώρα. Πρακτικά, το μόνο που μας ενδιαφέρει -και αυτό θέλω να προσέξετε- είναι να βρούμε μια ρύθμιση που να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα εθνικά συμφέροντά μας. Τίποτα άλλο. Νομίζω ότι πρέπει να προσεγγίσουμε το λεπτό αυτό θέμα με χαμηλούς τόνους και ιδιαίτερη προσοχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους το γεγονός ότι μπορεί αυτοί όλοι οι Βορειοηπειρώτες, με τη διπλή υπηκοότητα, να έρθουν στην Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε ένα κομμάτι εκεί στην Αλβανία που τους βολεύει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο γίνεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γιατί να γίνει το αντίθετο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί, οι περισσότεροι από αυτούς είναι δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Και σημειώστε ότι εάν ενδιαφερόμασταν "κομματικά" θα μιλούσαμε για χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας μόνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και γιατί; Δεν έχουν καλύτερο επίπεδο ζωής εδώ, αν θα έρθουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο σκοπός είναι να μπορούν, για πολλούς λόγους, να έχουν και την αλβανική υπηκοότητα.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή το θέμα το αναφέρει σήμερα η "Καθημερινή", αλλά υπάρχουν και ορισμένες δηλώσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, εξετάζετε το ενδεχόμενο να πάρουν τη διπλή υπηκοότητα, αλλά να μην ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, για να μη δημιουργηθούν και διάφορα θέματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν ένας πάρει υπηκοότητα, από εκεί και πέρα θα έχει και όλα τα δικαιώματα που έχει και ο Ελληνας πολίτης.

ΤΑΚΗΣ: Ναι. Αλλά, το λέω για να μη δημιουργηθούν θέματα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το αν θα πάρουν τελικώς την υπηκοότητα ή όχι, δεν είναι μόνο δικό μας θέμα. Είναι και θέμα της αλβανικής κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ λεπτές και γι@ αυτό, ας τις αφήσουμε να γίνουν με πνεύμα κατανόησης και αποδοχής της μεγάλης εθνικής σημασίας που έχει το ζήτημα. Ανθρωποι που είναι πάνω από 10 ή 12 χρόνια στην Ελλάδα έχουν λίγο-πολύ ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μιλήσει για ενιαία πολιτική συμπεριφορά. Αν είναι δυνατόν! Μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Και αυτοί έχουν τις προτιμήσεις τους, τα πιστεύω τους και τις αντιλήψεις τους, όπως έχει κάθε άνθρωπος. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία μικροκομματική λογική στην προσέγγιση του θέματος. Χειρίζεται υπεύθυνα ένα πολύ λεπτό εθνικό θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Σας ρωτώ, επειδή και στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. είχε δημιουργήσει διάφορα θέματα, όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις κ.τ.λ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι. Είχε δημιουργήσει διάφορα θέματα, τα οποία ουδέποτε αποδείχθηκαν, σε σχέση με δήθεν παράνομες ελληνοποιήσεις κ.ο.κ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εξάλλου, είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε πολλές φορές. Δεν υπάρχει μικροκομματική προσέγγιση του θέματος από μας. Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει εθνικά.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου, για τους Σλαβομακεδόνες, δεν μου απαντήσατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι άνθρωποι αυτοί -που ονομάζετε έτσι- είναι υπήκοοι άλλου κράτους. Αν εννοείτε, αν μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα, αυτό το θέμα έχει λυθεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι λογικό να υπάρχει μια, όχι καχυποψία, από όλους αυτούς τους ανθρώπους εάν υπάρχει διπλή υπηκοότητα, από την κυβέρνηση που θα έχουν ευεργετηθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν αυτοί οι άνθρωποι ενιαία πολιτική συμπεριφορά; Οι άνθρωποι αυτοί είναι δίπλα μας, δουλεύουν δίπλα μας, μαζί μας. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως είπα, είναι στη χώρα μας πάνω από δέκα χρόνια.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ψηφίσουν όλα τα κόμματα. Καθένας έχει τη δική του πολιτική συμπεριφορά. Δεν είναι αγέλη. Επιτέλους, έλεος!

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, έγινε στη Μαδρίτη ένα πάρα πολύ τραγικό συμβάν. Δολοφονήθηκε μια Ελληνίδα. Δεδομένου ότι η ισπανική Δικαιοσύνη δεν έχει εκδώσει ακόμη το πόρισμα για το "Πρεστίζ", μήπως στην περίπτωση αυτής της κακότυχης Ελληνίδας ενδιαφερθεί περισσότερο η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει την ισπανική Δικαιοσύνη για τη δίωξη των δολοφόνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πιέσει την ισπανική Δικαιοσύνη. Επειδή έχω παρακολουθήσει το θέμα με το "Πρεστίζ", το έψαξα, υπάρχει ένα πρόβλημα: Οπως σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως είμαστε και εμείς, η κυβέρνηση (και εν προκειμένω η ισπανική) δεν μπορεί να απευθυνθεί στον επικεφαλής της ισπανικής Δικαιοσύνης για να πιέσει τους δικαστές. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη. Εμείς απευθυνθήκαμε στο ισπανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο, μέχρις ενός σημείου, μπορεί να μιλήσει. Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις. Αν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, κάνουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που θέλουν αυτοί (καθένας βέβαια μπορεί να τους κρίνει) δεν μπορείς να τους αναγκάσεις να κάνουν κάτι διαφορετικό. Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πράξει το ίδιο, δηλαδή θα ζητήσει να ενημερωθεί. Αλλά, τα επίσημα διαβήματα γίνονται στην κυβέρνηση και όχι στη Δικαιοσύνη της χώρας αυτής. Η κυβέρνηση, βεβαίως, ενημερώνει τη Δικαιοσύνη. Αυτή, όμως, κάνει τη δουλειά της με ανεξάρτητο τρόπο. Υπάρχει διάκριση εξουσιών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Καταλαβαίνω τι λέτε, αλλά στην περίπτωση των "τρέινς πότερς" στην Ελλάδα, είχαμε συνεχείς πολιτικές πιέσεις από τη Βρετανία για την εξέλιξη της δίκης. Αυτό ακριβώς εννοούσα, λέγοντας για παρακολούθηση του θέματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχαμε πει και εμείς τότε ότι η Δικαιοσύνη μας δεν δέχεται παρεμβάσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, αλλά η κυβέρνηση δεχόταν συνεχείς παρενοχλήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και η ισπανική κυβέρνηση δέχθηκε από εμάς για το "Πρεστίζ", πάρα πολλές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για την Ελληνίδα, θα δεχθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, θα ενδιαφερθούμε. Είναι αυτονόητο αυτό. Αλλά αυτό που και εμείς είπαμε στην περίπτωση των "τρέινς πότερς" πρέπει να το σεβόμαστε και για τον άλλον. Δηλαδή, ναι μεν μπορούμε συνεχώς να απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά επειδή εδώ πρόκειται για δολοφονία, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί εμπλέκονται οι διωκτικές αρχές και όχι άμεσα η Δικαιοσύνη. Αρα, όσον αφορά τις διωκτικές αρχές, που είναι κρατικό όργανο της Ισπανίας, σαφώς και θα ζητήσουμε ενημέρωση και βεβαίως εκεί μπορεί να επιταχυνθούν πολύ τα πράγματα. Αυτό θα γίνει. Οταν, όμως -και αναφέρθηκα πριν στο θέμα του "Πρεστίζ"- έρχεται ένα θέμα στον εισαγγελέα, εκεί (όπως καταλαβαίνετε) ισχύουν οι διακρίσεις των εξουσιών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει μια ανακοίνωση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου αρνείται ουσιαστικά την παρενόχληση και λέει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Ελλάδας, προκειμένου να φέρει το ζήτημα στα όργανα της Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο λέει και άλλα και θυμίζει τη λαϊκή ρήση "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης". Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Υπάρχουν συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Είναι γνωστό, βεβαίως, τι επιδιώκουν οι Τούρκοι, με αυτές τις προκλήσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική της τεχνητής πόλωσης την οποία επιχειρούν. Από εκεί και πέρα, όμως, ας δούμε και την πραγματικότητα, η οποία θα έρθει και στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, όπως γίνεται μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να γίνεται. Αν η Τουρκία θέλει ευρωπαϊκή πορεία, όπως τουλάχιστον συνεχίζει να ισχυρίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, πρέπει να κατανοήσει ότι η πορεία αυτή περνά και μέσα από την απόκτηση συμπεριφοράς ευρωπαϊκής χώρας. Μια ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσει το Κυπριακό. Μια ευρωπαϊκή χώρα οφείλει να σέβεται τους γείτονές της και δεν μπορεί να δημιουργεί τεχνητές συνθήκες έντασης και πόλωσης. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προϋποθέτει συμπεριφορά ευρωπαϊκής χώρας. Αυτό ας το καταλάβουν καλά και τα τουρκικά στρατιωτικά κατεστημένα που πρωτοστατούν σε αυτές τις λογικές και η τουρκική κυβέρνηση, η οποία -σε τελική ανάλυση- έχει την ευθύνη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Ερντογάν είπε «βάλτε μας στην Ε.Ε. και μετά θα το τακτοποιήσουμε».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο θα γίνει. Στην Ε.Ε. εισέρχονται χώρες που έχουν συμπεριφορά. Εάν η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην Ε.Ε. πρέπει να έχει συμπεριφορά ευρωπαϊκής χώρας. Αρα, η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνά από την επίλυση του Κυπριακού και το σεβασμό του γείτονα της. Δεν μπορεί συνεχώς να δημιουργεί προκλήσεις και οξύνσεις. Εμείς βεβαίως δεν τις ακολουθούμε, διότι μας ενδιαφέρουν τα πρωτεύοντα ζητήματα. Αλλά, αυτές οι συμπεριφορές καταγράφονται και σημειώνονται και στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με βάση αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα, δηλαδή μια διγλωσσία από την πλευρά της Τουρκίας, ο «καλός» και ο «κακός», εμείς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή είδα σήμερα σε πολλές εφημερίδες κάποιες αιτιάσεις -κι εγώ σέβομαι τις απόψεις που αναπτύχθηκαν- θέλω να επισημάνω πως εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι υπάρχει ο «καλός» και ο «κακός». Στη διπλωματία και την πολιτική όλα αυτά είναι σχετικά. Είπαμε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση και μιλάω για τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε με σαφείς διακηρύξεις για ειρήνη, συνεργασία και ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτές ήταν οι διακηρύξει του κ. Ερντογάν. Αυτά είπε και όταν ήρθε στην Ελλάδα και στα όργανα της Ε.Ε. Υπάρχουν και εκείνοι που συγκροτούν το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο -με το οποίο ταυτίζεται και ο κ. Ντεντκάς- οι οποίοι ουδέποτε είπαν τίποτα περισσότερο ή λιγότερο, πέρα από τις γνωστές θέσεις τους: πόλωση, αδιαλλαξία, φανατισμός. Περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έκανε αντίθετες διακηρύξεις να τις υλοποιήσει. Διαφορετικά θα ταυτιστεί με τα γνωστά κατεστημένα και θα θέσει η ίδια σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία και το μέλλον της Τουρκίας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με βάση αυτά που είπατε, να καταλάβω ότι αλλάζει η ρότα, η τακτική μας, στην εξωτερική πολιτική μας, απέναντι στην Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Τί πάει να πει αλλαγή πολιτικής; Εμείς θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με την Τουρκία. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε; Θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ με διαπραγματεύσεις βάσει του σχεδίου Ανάν. Και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε; Γιατί; Εμείς θέλουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, διότι πιστεύουμε ότι θα είναι θετική και για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρέπει να το αλλάξουμε και αυτό; Θέλουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών στις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκιούλ. Αυτά συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των λαών και στη δημιουργία καλύτερων σχέσεων. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό; Ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής μας αποτελούν, η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία με τη γείτονα χώρα, η μετατροπή της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ζώνη ανάπτυξης και συνεργασίας, με μείωση των αμυντικών δαπανών, μέσα από την επίλυση των διαφορών βέβαια, η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, η διακοπή της οποιασδήποτε προκλητικής στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο, η δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η πολιτικής μας και οφείλουμε να τη συνεχίσουμε. Εάν από κει και πέρα, η Τουρκία προβαίνει σε άλλες κινήσεις, είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας. Εάν, όμως, η Τουρκία προβαίνει σε άλλου είδους κινήσεις, είναι προφανές ότι η ίδια θέτει σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της. Εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η πολιτική μας που έχει αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα, ως δύναμης σταθερότητας, ανάπτυξης και εμπιστοσύνης στην περιοχή, που έχει αναδείξει το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, που έχει οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στη στήριξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι πολιτική που πρέπει να συνεχιστεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Ερντογάν έλεγε και κάτι άλλο που χρήζει απάντησης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι, μετά το ναυάγιο της Χάγης, τις ευθύνες τις φέρει η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης προσωπικά, ο οποίος σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην παροιμία που ανέφερα προηγουμένως.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν εκτιμάτε ως πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, όχι σαν αποτέλεσμα τεχνικών λαθών ή οτιδήποτε όπως ακούμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά σαν κυνήγι ενός πολιτικού στόχου, από την άλλη πλευρά. Γιατί πολλές φορές το έχετε υπαινιχθεί κι εσείς σε αυτή την αίθουσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιέγραψα σαφώς και την αντίληψη γύρω από τα ζητήματα και την πολιτική μας. Από κει και πέρα έχω την εντύπωση ότι η Τουρκία, όσο και αν εμφανίζεται προκαλούσα όσο και αν επιμένει να δημιουργεί δευτερεύοντα μέτωπα και τεχνητή όξυνση, αντιλαμβάνεται και η ίδια τις ευθύνες της.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν εθελοτυφλούμε σε αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αλλάζει καθόλου τη συμπεριφορά της και εμείς επιμένουμε στην ίδια πολιτική, βλέποντας ότι δεν καρποφορεί από την πλευρά της γειτονικής χώρας; Περιμένουμε από την Ε.Ε. να μαλώσει την Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει υπάρξει περίπτωση παραβίασης, στην οποία να μην έχουμε δώσει απάντηση; Απορώ με μερικές εκτιμήσεις που γίνονται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μιλώ για τη συνολική πολιτική, δεν λέω για κάθε μια ξεχωριστά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνολική πολιτική. Ποιά είναι, δηλαδή, η άλλη πολιτική που προβάλλεται από κάποια άλλη πλευρά, και δεν την γνωρίζουμε;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πολλά στελέχη σας λένε ότι πρέπει να είναι πολύ πιο σκληρή η κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν λέτε σκληρή να ξεκαθαρίσουμε τί εννοούμε, γιατί δεν έχω ακούσει τίποτα συγκεκριμένο. Είμαστε σκληροί στις πράξεις, στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Ταυτόχρονα, είμαστε προσεχτικοί για να δημιουργούμε θετικούς διεθνείς συσχετισμούς και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας, μέσα από αυτή την πολιτική, εκεί που πρέπει. Η έννοια «σκληρός» δεν έχει να κάνει με προσπάθειες εντυπωσιασμού. Αυτός που κάνει προσπάθειες εντυπωσιασμού και χάνει την ουσία δεν εξυπηρετεί την πολιτική του. Η πολιτική εντυπώσεων στα εξωτερικά θέματα έχει βραχύβιες επιπτώσεις και δεν βλέπει το μέλλον. Η πολιτική μπορεί να είναι πολύ σκληρή σε σχέση με τον πυρήνα της, που είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Μπορεί να είναι αποτελεσματική, όσο αναπτύσσεται, όσο δημιουργεί διεθνείς συσχετισμούς, όσο αποδεικνύει ότι είναι φιλειρηνική, το καταγράφει και το αναδεικνύει, όσο στηρίζεται και ως στηριζόμενη, επικρατεί. Αυτή είναι η πολιτική που φέρνει αποτελέσματα στο διεθνές πεδίο. Πώς μπήκε η Κύπρος στην Ε.Ε.; Υπήρχε κανείς, πριν από 10 χρόνια, που εάν λέγαμε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ε.Ε. χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς να έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημά της, θα το πίστευε; Ουδείς. Κι όμως τα καταφέραμε. Αναρωτηθήκατε, πώς;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, να μην περιμένουμε τα στελέχη που έχουν αυτές τις απόψεις στο ΠΑΣΟΚ να υπουργοποιηθούν στον επικείμενο ανασχηματισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τί είναι αυτά τα πράγματα. Σας παρακαλώ!! Γνωρίζετε ότι το ΠΑΣΟΚ δέχεται την έκφραση όλων των απόψεων, εμπλουτίζει την πολιτική του με αυτές τις απόψεις και υπολογίζει τις απόψεις όλων των στελεχών του. Ετσι γίνεται και σε κάθε δημοκρατικό κόμμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχουμε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στο υπόλοιπο Αττικής και όχι μόνο, γιατί υπάρχει και μια βουλευτής του ΣΥΝ, να ζητούν ουσιαστικά από την κυβέρνηση να σταματήσει τη χωροθέτηση που ετοιμάζεται, μέσω της τροπολογίας, της κας Β. Παπανδρέου. Τί απάντηση έχει η κυβέρνηση επ αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση επιθυμεί τη λύση ενός προβλήματος που ταλανίζει το Λεκανοπέδιο και τα εκατομμύρια των κατοίκων του, για πολλά χρόνια. Είναι αποφασισμένη να φθάσει στη λύση αυτή, να χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ. Από κει και πέρα, διάλογος γίνεται και θα συνεχιστεί. Εξάλλου, ένα από τα σημεία που προτείνουν οι συνάδελφοι στο κείμενό τους, δηλαδή, η δυνατότητα να συστήνουν οι ΟΤΑ δικούς τους συνδέσμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξ όσων έχω πληροφορηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, περιλαμβάνεται στην τροπολογία της κας Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση η λύση πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να γίνει γεγονός τον Αύγουστο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αδιαφορούμε για το πρόβλημα της υγείας των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Είναι θέμα που αφορά την ελληνική κοινωνία. Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ανησυχίες. Δίνουμε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις. Δίνουμε τη δυνατότητα και στους ΟΤΑ της περιοχής να αναπτύξουν τους δικούς τους συνδέσμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και με τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή (την οποία δεν μπορώ να προκαθορίσω) ως γενικότερη πολιτική κατεύθυνση έχουμε τη θέση ότι το θέμα θα προχωρήσει, οι ΧΥΤΑ θα χωροθετηθούν, λύση θα δοθεί.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Να επιστρέψω στο θέμα της ανακοίνωσης του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Αναφέρει συγκεκριμένα το ανακοινωθέν ότι η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται το γεγονός ότι χθες παρενοχλήθηκε πολιτικό αεροπλάνο της Ο.Α. και συγκεκριμένα λέει ότι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μας έκανε εντύπωση, εάν το αποδεχόταν. Δεν είναι είδηση ότι δεν το αποδέχθηκε. Είδηση θα ήταν εάν το αποδεχόταν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και εάν ρίξει ένα αεροπλάνο και δεν το αποδεχθεί, τί θα κάνουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρουμε πολύ καλά τί θα κάνουμε. Εχω πει, ήδη, για την ανακοίνωση, ότι μου θυμίζει τη ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Εχετε ενημερωθεί για έναν Ελληνα που κατηγορείται, στη Ρουμανία, για λαθρεμπόριο, αλλά φέρεται και ως πράκτορας μυστικών υπηρεσιών; Σας έχει ενοχλήσει, ίσως, η ρουμανική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω πληροφορηθεί κάτι τέτοιο.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Υπάρχει και ένα άλλο δημοσίευμα σήμερα, για τα έργα και ημέρες του κ. Καραχάλιου στα ΕΛΠΕ και γράφουν ότι δεν εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απόψεις. Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχουμε Δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Υπάρχουν κασέτες, λέει, που...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος έχει οτιδήποτε, ξέρει την οδό. Η οδός είναι γνωστή. Να πάει στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πάντως δικαιωθήκατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 June 2003 - 14:05:11 UTC