Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Εβιάν της Γαλλίας, στη Σύνοδο του G-8, στην οποία μετέχει ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιστρέφει αύριο.

Την Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Την Πέμπτη το πρωί, έχει οριστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και την ηγεσία του υπουργείου Τύπου για το θέμα της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική. Αμέσως μετά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πώς περάσατε στην Αγία Πετρούπολη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από πολιτική άποψη ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση. Συμπληρώθηκε από την πολύ σημαντική συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο Μπους. Θεωρούμε ότι αρχίζει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας και είναι πολύ σημαντική η συμφωνία των δύο χωρών στην κατεύθυνση της ειρήνης και του περιορισμού των εξοπλισμών. Από αυτή την άποψη, την πολιτική, ήταν μια ιδιαίτερα πετυχημένη Σύνοδος και οφείλουμε αυτό να το τονίσουμε. Επιθυμούμε τη στενή σχέση της Ρωσίας, τόσο με την Ε.Ε., όσο και διεθνώς. Είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη δύναμη. Ολοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει η ανάγκη να αναπτύξει και το δικό της ρόλο στη διεθνή κοινότητα. Κατά τ` άλλα, η Αγία Πετρούπολη, είναι πράγματι μια πολύ όμορφη πόλη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή είδαμε τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί με τον κ. Μπους, δείπνησαν και μαζί, αν δεν κάνω λάθος, στο ίδιο τραπέζι, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον από τη συνομιλία που είχαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, σε αυτές τις περιπτώσεις, η συζήτηση δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα. Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, κατ` ιδίαν, τόσο με το Ρώσο Πρόεδρο, όσο και με τον Πρόεδρο Μπους. Αλλά, δεν νομίζω ότι έγινε κάποια ιδιαίτερη συζήτηση σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Πρόεδρος Πούτιν για τα 300 χρόνια της Αγίας Πετρούπολης. Στο περιθώριο του G-8, τέτοιες συζητήσεις πάντοτε γίνονται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η συγχώνευση των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΠΕΤΡΟΛΑ, έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο πολιτικών παραγόντων, όσο και των εργαζομένων. Εχετε κάτι επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε δια των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην κοινή συνέντευξή τους. Είναι μια πολύ σημαντική επιχειρηματική απόφαση για την οικονομία και τη χώρα. Θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας και βεβαίως στην ίδια την πορεία της νέας, πλέον, επιχείρησης που διαθέτει μέγεθος, ικανό να διαδραματίσει ρόλο σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, θα δείτε ότι δεν υπάρχει θέμα με τους εργαζόμενους. Κατοχυρώνεται η συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας επιχείρησης. Θέλω να τονίσω -όπως είπαν και οι Υπουργοί- ότι πρόκειται για μια στρατηγική συμμαχία, ιδιαίτερα σημαντική για την εθνική μας οικονομία, που θα έχει θετικές επιπτώσεις, συνολικότερα, και όχι μόνο στον κλάδο, διότι προωθεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Αναδεικνύει το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Για το τίμημα των 16,5 συν το υπόλοιπο ποσοστό που καταβάλλει η ΠΕΤΡΟΛΑ, πώς διασφαλίζεται ότι θα εισπραχθούν αυτά τα 111 δις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν γίνεται μια συμφωνία, χρειάζεται διασφάλιση ότι θα εισπραχθούν; Δεν γίνεται αλλιώς. Αλλιώς δεν τηρούνται οι όροι του συμβολαίου. Οταν υπάρχει ένα συμβόλαιο του Δημοσίου με έναν ιδιώτη, είναι δυνατό να μην εισπραχθούν αυτά τα ποσά; Είναι άκυρο το συμβόλαιο.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Επειδή κάποιοι μιλούν για «σωσίβιο» στο Λάτση ουσιαστικά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις δηλώσεις των κυρίων Χριστοδουλάκη και Τσοχατζόπουλου, όπου αναδεικνύεται ότι αυτή η επιχειρηματική απόφαση είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία, την πορεία της ίδιας της επιχείρησης, το μέλλον της και γενικότερα το κλίμα ανταγωνιστικότητας, το οποίο ενισχύει σαφώς, την οικονομία και τη χώρα μας.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία αυτή στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Αυτές είναι επιχειρηματικές αποφάσεις.

Με την ευκαιρία της συζήτησης που γίνεται στο χώρο του Τύπου, θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις:

Η πρώτη, αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του G-8 στο Εβιάν. Στο πλαίσιο της χθεσινής διαδήλωσης ανεδείχθησαν κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν το θέμα των ανισοτήτων, συνδέονται με την προώθηση της παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα τα προβλήματα των πιο φτωχών χωρών, των λεγόμενων "τρίτων χωρών". Θέλω να τονίσω -και αυτή είναι η προσπάθεια και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που παρευρίσκεται εκεί, με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ότι είναι αναγκαίο για τους ισχυρούς της γης να πάρουν αυτά τα μηνύματα. Η προώθηση της παγκοσμιοποίησης είναι αναγκαία, αλλά απαιτεί τη λήψη όλων και περισσότερων μέτρων για την ανάπτυξη και των φτωχών χωρών, εκεί που, ορισμένες φορές σήμερα, η ανισότητα διευρύνεται, ο κόσμος έρχεται σε απόγνωση και δημιουργείται το υπόστρωμα για να ανθίσουν φαινόμενα βίας και μισαλλοδοξίας. Η καλύτερη απάντηση είναι η ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς των χωρών αυτών. Είναι η οικονομική τους ενίσχυση για να σταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν απασχόληση, να αποκτήσουν συστήματα κοινωνικής ασφάλειας, με την ευρύτερη έννοιά τους, να αναπτύξουν την παιδεία σε όλους τους χώρους, να αναπτύξουν την εσωτερική αγορά τους, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ενα από τα κυριότερα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσει τους ισχυρούς είναι αυτή η βοήθεια, η ενεργή αποφασιστική συμβολή και συμπαράσταση στην αντιμετώπιση της φτώχειας, που αυτή τη στιγμή, μαστίζει τον τρίτο κόσμο. Ολα αυτά τα επισημαίνω, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης που έγινε, χωρίς να σημαίνει βεβαίως ότι μπορεί κανείς να υιοθετήσει φαινόμενα βίας και επεισόδια.

Η δεύτερη, αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες, γύρω από τα γνωστά θέματα περί συμφερόντων διαπλοκής, με αφορμή τη στάση της Ν.Δ. και κάποια δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου.

Ο ελληνικός λαός, πλέον, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι μάσκες έπεσαν. Οι πολιτικοί ατζέντηδες των ποικιλώνυμων συμφερόντων, δεν μπορεί να συμπεριφέρονται ως κήνσορες υπέρ της διαφάνειας. Αποδείχθηκε ότι είναι βουτηγμένοι στη διαπλοκή. Την ίδια ώρα που μιλούν και αναθεματίζουν τη διαπλοκή, διατηρούν σταθερές και ανάρμοστες σχέσεις μαζί της. Με τη πολιτική μας και τις συγκεκριμένες απαντήσεις που θα δώσουμε, είναι σαφές ότι δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί μια πορεία λάσπης, όπως αυτή που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Βεβαίως, ας μην κλαυθμυρίζουν οι της Ν.Δ. Ο λαός καταλαβαίνει πολλά και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε αυτό το κλίμα θα κινηθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Απλώς, κάνω μια δήλωση, σχολιάζοντας κάποια πράγματα που άκουσα από το πρωί στα ραδιόφωνα. Αυτή η συζήτηση έγινε και στο χθεσινό Τύπο και συνεχίζεται στο σημερινό. Υπάρχουν συνεντεύξεις και δηλώσεις από το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, από μια σειρά κορυφαίων στελεχών, καθώς και διάφορους άλλους. Είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Από εκεί και πέρα, αν η Ν.Δ. συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, είναι σαφές ότι η απάντηση θα είναι πάρα πολύ σκληρή. Ας φροντίσουν και αυτοί να ανακρούσουν πρύμνα και επιτέλους να μιλήσουν συγκεκριμένα και με βάση τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Οχι αυτή την αοριστία, τη λάσπη και όλα αυτά που έγιναν τον τελευταίο καιρό, τα οποία δημιουργούν μια απαράδεκτη σκιά σε βάρος της πολιτικής, των πολιτικών, σε βάρος τελικά της πολιτικής ζωής του τόπου και της οικονομίας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμάτε ότι είναι άδικη, σε αυτή τη φάση, η κριτική που γίνεται από τις εφημερίδες από το σύνολο του Τύπου, γιατί δεν είναι μόνο ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, είναι και ο συμπολιτευόμενος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι, όπως τα λέτε. Διαβάστε καλύτερα.

ΣΟΥΛΓΕΡΗΣ: Διαβάσαμε τις εφημερίδες και χθες και σήμερα. Σχεδόν όλος το Τύπος κάνει κριτική στην κυβέρνηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντώ στον Τύπο. Εξάγω γενικά πολιτικά συμπεράσματα, με βάση το κλίμα.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει δώσει μια συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", που δημοσιεύεται σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κ. Χριστοδουλάκης, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Μπορείτε να μας πείτε ποιές θα είναι αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις και με ποιόν τρόπο θα γίνουν. Και εννοώ, εάν θα γίνουν με δημόσιο διαγωνισμό ή με απευθείας αναθέσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται πάντοτε με δημόσιο διαγωνισμό. Δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις. Η πολιτική κατεύθυνσή μας είναι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, όπου εντάσσονται και οι ιδιωτικοποιήσεις. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί, οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος, πάντοτε υπό το πρίσμα της διαφάνειας. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να προαναγγείλω ένα θέμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα λεπτό.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομίας έδωσε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη δημοσιότητα. Αυτό είναι που θα υλοποιηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια υπουργεία και σύμφωνα με τις οικονομικές συγκυρίες. Θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών. Θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας. Από εκεί και πέρα, εάν η Ν.Δ. θέλει να τρέχει από πίσω ασθμαίνουσα, δικαίωμά της.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 June 2003 - 13:05:10 UTC