Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να αρχίσουμε με μερικά εισαγωγικά ζητήματα. Χρωστώ ορισμένα θέματα από χθες.

Κατ@ αρχάς, όντως διετάχθη τελικώς πειθαρχική και ποινική έρευνα για την υπόθεση του Αράξου. Μετέβη επιτόπου χθες εκεί ο αρχηγός της Αεροπορίας και διέταξε πειθαρχική και ποινική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί πλήρως τι ακριβώς έχει γίνει και να αποδοθούν ευθύνες. Βεβαίως θα γίνουν και όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και προληπτικοί για την πλήρη διασφάλιση των πτήσεων, για την ασφάλεια των πτήσεων. Αυτό είναι το πρώτο που σας χρωστάω από χθες.

Δεύτερον, διάβασα με έκπληξη σε ορισμένες εφημερίδες, παρόλο ότι το κλίμα στη Βουλή ήταν τελείως θετικό χθες και το άκουσα και στο ραδιοφωνικό σταθμό, κάποιες τοποθετήσεις γύρω από το χθεσινό νόμο του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, ο οποίος ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία απ@ το τμήμα της Βουλής, απ@ τη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.

Το πρώτο: Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα που αφαιρείται του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Μίλησα και πριν από λίγο με τον κ. Λασκαρίδη. Αυτά είναι λάθος εντπυώσεις από ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν διαβάσει προσεκτικά το νόμο. Και θα παρακαλούσα, πριν γράφονται άρθρα ή πριν γίνονται αναφορές, να διαβάζουμε το νόμο. Είναι το πρώτο και κύριο.

Διότι σε όλες τις περιπτώσεις σε όλα τα άρθρα και μάλιστα μετά τη συζήτηση που έγινε και χθες στη Βουλή, συνομολογήθηκε και απ@ τα πολιτικά κόμματα, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ανεξαρτήτως με εκείνο το θέμα, το οποίο βεβαίως είναι ένα άλλο ζήτημα, το αν θα εκχωρηθεί ή όχι μία νέα αρμοδιότητα γύρω απ@ τους τεχνικούς ελέγχους των αδειών, το οποίο αφορά πιο πολύ το Υπουργείο Μεταφορών και όχι εμάς.

Αλλά σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Τύπου, δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η οποία αφαιρείται. Το είπε χθες και ο κ. Κουβέλης στη Βουλή, το συνομολόγησε και ο κ. Παυλόπουλος. Δεν καταλαβαίνω πώς σήμερα εμφανίζονται τέτοια ζητήματα και θα σας παρακαλούσα, τουλάχιστον, να σεβόμαστε τη δουλειά που γίνεται.

Το δεύτερο: Υπάρχει ένα ζήτημα με την ενεχυρίαση των μετοχών. Σήμερα, υπάρχει ένα "παραθυράκι", διότι η ζωή αναδεικνύει τέτοια προβλήματα, το οποίο έπρεπε να ρυθμιστεί. Θα μπορούσε κάποιος, κάποιο κανάλι, κάποιο Μέσο Ενημέρωσης, να ενεχυριάσει τις μετοχές του, ο ιδιοκτήτης του, έναντι κάποιου δανείου. Το δάνειο να μην εξοφληθεί και να βρεθεί, ο έχων εις χείρας του τις μετοχές, εμμέσως ιδιοκτήτης, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο απ@ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Τέτοια φαινόμενα, τέτοια προβλήματα, προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, λόγω νομοθετικού κενού. Τι κάνει ο νομοθέτης σ@ αυτή την περίπτωση; Παίρνει μια πρωτοβουλία και λέει ότι πρέπει εκ των προτέρων οι συμβάσεις ενεχυρίασης μετοχών των Μέσων Ενημέρωσης να ελέγχονται απ@ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τι πιο διαφανές. Βεβαίως, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να μην απαντήσει επ@ άπειρον. Αυτές οι συμβάσεις, που αφορούν μεγάλα ποσοστά μετοχών, είναι ελάχιστες, ούτως ή άλλως, κάθε χρόνο. Είπαμε ότι ένα διάστημα, τελικώς 45 ημερών, είναι αρκετό, προκειμένου το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του και το έχει αποδείξει, να ελέγξει τη σχετική σύμβαση.

Εχει ανακύψει μια ψευτοφιλοσοφία, εάν λέει το Εθνικό Συμβούλιο -για κάποιο λόγο, που εγώ δεν καταλαβαίνω- 45 μέρες δεν κάνει τη δουλειά του, ότι μετά θα τεκμαίρεται αποδοχή. Είναι δυνατόν το Εθνικό Συμβούλιο να έχει ένα φάκελο 45 μέρες και να μην τον ελέγξει; Το έχει κάνει ποτέ; Όχι. Είναι ποτέ δυνατό να γίνει από οποιαδήποτε εύρυθμη λειτουργούσα δημόσια αρχή και ειδικά μια ανεξάρτητη αρχή; Όχι. Εχει δώσει τέτοια δικαιώματα; Όχι. Γιατί δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν; Δεν είναι ικανό το διάστημα των 45 ημερών για να ελεγχθεί ένας φάκελος; Ειδικότερα μετά τις προσλήψεις, που έχει προκηρύξει ήδη, επιστημόνων το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης;

Θεωρώ ότι δημιουργούμε ορισμένα προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και αναρωτιέμαι το γιατί, τι κρύβεται πίσω απ@ αυτά. Και είναι ένα ερώτημα, το οποίο αντικειμενικά πολλοί θα έπρεπε να θέσουμε. Όπως και να τονίσω ότι και όλα τα άλλα άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου συζητήθηκαν διεξοδικά στη Βουλή. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε κάτι γύρω απ@ τα αμοιβαία. Τα αμοιβαία, όπως ξέρετε, έχουν πολύ μεγάλη διασπορά, απαγορεύεται η συγκέντρωση. Ελέγχονται απ@ την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και είναι ένα σύγχρονο μέσο που υπάρχει στις επενδύσεις, το οποίο υπάρχει μέσα στην αγορά, πρέπει να ρυθμιστεί. Δεν μπορεί να απαγορεύσεις την αγορά μετοχών για εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες από αμοιβαία κεφάλαια, στα οποία υπάρχει πολυδιασπορά και κανένας δεν μπορεί να τα ελέγξει και υπάρχει ειδικός έλεγχος απ@ την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Και δίνω αυτές τις απαντήσεις, διότι δεν μου δόθηκε η δυνατότητα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να τις δώσω απ@ τα σχετικά μέσα τα οποία εμφανίζονται μόνο του ενός κόμματος οι απόψεις. Απ@ τη στιγμή που δεν έχω δυνατότητα ή δεν εκλήθημεν να πούμε τις απόψεις μας, τις λέμε εδώ.

Φεύγω απ@ αυτό το σημείο. Είναι η γνωστή και σημαντική υπόθεση που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις που κλείνουν, για τις οποίες έχει αφιερωθεί πάρα πολύς χρόνος και λογικό είναι, όταν έχουμε ανέργους αυτό το διάστημα. Θέλω να δώσω κάποια στοιχεία που ίσως απαντούν σε όλες αυτές τις αιτιάσεις που υπήρξαν.

Κατ@ αρχάς, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε και ασχολήθηκε πάρα πολύ με όλες αυτές τις επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν πρόβλημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έγιναν συνεχείς τριμερείς συνεργασίες, χθες. Ήταν σε συνέχεια συναντήσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομίας και ο κ. Ρέππας ο υπουργός Εργασίας και στη συνέχεια αυτών των επαφών ο υφυπουργός Εργασίας ο κ. Λευτέρης Τζιόλας έκανε χθες σειρά τριμερών συνεργασιών με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Και μάλιστα για το θέμα της «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ» έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί λύση και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να υπάρχει κατάληξη σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αλλά οι προσπάθειες κατεβλήθησαν και κατεβλήθησαν σημαντικές.

Το δεύτερο σημείο. Ανάλογες κινήσεις και συνεργασίες έγιναν και με τις άλλες επιχειρήσεις. Και με την περίπτωση της «ΥΒΟΝΝΗ STORES» και με την περίπτωση των Σούπερ Μάρκετ "ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ" και υπήρξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της Πολιτείας, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Και έχουμε ξεκαθαρίσει, ότι παράλληλα με την πολύ μεγάλη προσπάθειά μας για διατήρηση των θέσεων εργασίας, είμαστε έτοιμοι, εάν ο μη γένοιτο χρειαστεί και υπάρχουν μαζικές απολύσεις, για τη λήψη γενναίων μέτρων επανένταξης των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία με σημαντικές ενισχύσεις και παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και αυτό δείχνει και την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα που υπάρχει στην κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει κάποια στιγμή, πέρα από τα συγκεκριμένα προβλήματα, που είναι υπαρκτά και που βεβαίως οφείλουμε να κάνουμε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να τα αντιμετωπίσουμε, οφείλουμε να δώσουμε και κάποια στοιχεία για τη συνολική κατάσταση, για να μην δημιουργούμε μια εικόνα αναντίστοιχη με την πραγματικότητα.

Βεβαίως καθένας που μένει άνεργος είναι ένα πρόβλημα και είμαι ο πρώτος που το λέω. Κάθε άνεργος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και οφείλει να μας απασχολεί όλους και πρέπει να προσπαθούμε για την ένταξή του στην παραγωγική διαδικασία. Ναι. Αλλά απ@ αυτό το σημείο, μέχρι το σημείο του να εμφανίζουμε ότι υπάρχει γενικό κλίμα καταστροφής και ανεργίας, υπάρχει μια διαφορά.

Θα δώσω, λοιπόν, τα στοιχεία που μου έστειλε σήμερα ο ΟΑΕΔ.

-Το έτος 2000 υπήρχαν 978.266 αναγγελίες πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, 534.805 απολύσεις και 341.895 οικειοθελείς αποχωρήσεις, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ισοζύγιο ήταν θετικό.

-Το έτος 2001 υπήρχαν 1.053.155 αναγγελίες πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, 597.575 καταγγελίες σύμβασης @ απολύσεις και 386.043 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Το ισοζύγιο ήταν θετικό.

-Το έτος 2002 υπήρχαν 1.080.310 αναγγελίες πρόσληψης, 590.777 καταγγελίες σύμβασης και 417.865 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Το ισοζύγιο ήταν θετικό. Και,

-Το έτος 2003, με τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία, είχαμε 200.665 αναγγελίες πρόσληψης, 118.809 καταγγελίες σύμβασης και 88.548 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Θα δείτε ότι και εδώ υπάρχει ισοσκελισμός.

Αθροιστικά από το 2000 μέχρι το 2003, μέσα σ@ αυτά τα 3,5 χρόνια, έχουμε θετικό ισοζύγιο υπέρ των προσλήψεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα μέσα στην οικονομία. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, τα οποία έχουν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Από το 1999 μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2002, λειτούργησαν στην αγορά 292.722 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 221.622 επιχειρήσεις. Υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο 71.100 επιχειρήσεων σε τρία χρόνια παραπάνω που λειτούργησαν. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι ναι, είναι πρόβλημα όταν μένει ένας άνεργος, ναι υπάρχει πρόβλημα όταν κλείνει μια επιχείρηση, ναι οφείλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, αναμφίβολα ναι. Αλλά από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες απ@ αυτές που κλείνουν, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι περισσότερες στην Ελλάδα απ@ αυτές που χάνονται. Και αυτό δίνει και τη δυναμική της οικονομίας και το θετικό αποτέλεσμα υπέρ της απασχόλησης, υπέρ του εργαζόμενου και δημιουργεί την ελπίδα και την προοπτική που έχουμε ανάγκη.

Βεβαίως και θα παίρνουμε μέτρα για τους ανέργους και θα βοηθούμε την επανένταξή τους, αλλά να θέσουμε τα ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, παράλληλα με την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες για να μην κλείσουν τελικά κι αυτές οι επιχειρήσεις. Αυτά εισαγωγικά.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γι@ αυτό το τελευταίο θέμα που αναφέρατε στο θέμα της ανεργίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, συμμερίζεται η κυβέρνηση τις απόψεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι ενδεχομένως υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο από το ΣΕΒ για να χτυπηθούν τα εργατικά δικαιώματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κοιτάξτε, σας είπα και χθες κ. Χασαπόπουλε, η κάθε τοποθέτηση που γίνεται από έναν υπεύθυνο παράγοντα και ο κ. Πολυζωγόπουλος είναι ένας υπεύθυνος παράγων και το έχει αποδείξει αυτό πάρα πολλές φορές, έχει τη δική της αξία. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση αυτό που έχει να δηλώσει ως κυβέρνηση, το δήλωσε πριν από λίγο με τα στοιχεία που έδωσα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, τα στοιχεία που δώσατε χθες για τις αιτήσεις πτωχεύσεων την τελευταία 4ετία, μας δώσατε έναν αριθμό για το πρώτο 5μηνο του 2003.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Έδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι. Αμέσως μετά, όμως, υπήρξε κάποια ανακοίνωση από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, αν δεν κάνω λάθος, με τα στοιχεία που παρέθεσε προκύπτει από εκεί, ότι η αύξηση στο πρώτο 5μηνο του 2003, σε σχέση με το πρώτο 5μηνο του 2002, είναι της τάξεως του 151,8%. Έχετε κάποιο σχόλιο γι@ αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ σας λέω τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία είναι επίσημα και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να τα αμφισβητήσει, διότι έχουν παρθεί μέσα από τις επίσημες δικαστικές αρχές και όταν βγαίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με στοιχεία των επίσημων δικαστικών αρχών δεν νομίζω ότι χωρούν αμφισβήτηση. Δεν τα βρήκα μόνος μου τα στοιχεία, όπως καταλαβαίνετε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Όχι, δεν τα αμφισβητεί ούτε τα στοιχεία, κάνει σύγκριση μεταξύ του πρώτου 5μηνου του 2002 και του πρώτου 5μηνου του 2003. Λέει, δηλαδή, ότι παρουσιάζει το πρώτο 5μηνο του 2003 αύξηση κατά 151,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2002, που σημαίνει ότι προοπτικά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το δούμε. Πάντως τα στοιχεία που έχουμε παρουσιάσει δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Εμείς δώσαμε τα στοιχεία τεσσάρων ετών, δεν δώσαμε στοιχεία μεμονωμένου μήνα. Δώσαμε τα στοιχεία τεσσάρων ετών, όπου το φαινόμενο δεν είναι συγκυριακό, είναι στην πραγματικότητα, εμφανίζεται στην ανάπτυξή του, στην πορεία του. Όταν δίνεις στοιχεία σε βάθος χρόνου, δείχνεις την πορεία ενός φαινομένου και έτσι αποδεικνύεις πραγματικά ποιά είναι αυτή η πορεία.

ΜΙΧΑΗΛ: Έχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη ερώτηση είναι, εάν εσείς έχετε κάποια απάντηση στο ερώτημα που θέσατε, γιατί παρουσιάζονται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, σχετικά με τα δημοσιεύματα που είδατε για τη συζήτηση στη Βουλή γύρω από το νομοσχέδιό σας. Εάν έχετε μια απάντηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας ελπίσουμε ότι είναι λόγω ελλιπούς κατανόησης ίσως κάποιων πραγμάτων.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ελπίδα δεν είναι απάντηση, είναι και ευχή ενδεχομένως. Εσείς έχετε απάντηση δηλαδή να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν μπορώ να κάνω δίκη προθέσεων. Εγώ λέω τα γεγονότα, θέλω να ελπίζω ότι οφείλονται σε ελλιπή κατανόηση κάποιων νομικών λεπτομερειών.

ΜΙΧΑΗΛ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι, ότι @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν όμως χρειαστεί να πούμε κάτι άλλο, θα το πούμε να είστε βέβαιος.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν θέλετε μπορείτε να μας το πείτε και τώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, δεν έχω καταλήξει αυτή τη στιγμή για να το πω.

ΜΙΧΑΗΛ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Ολο αυτό το κλίμα που εσείς με τα στοιχεία που μας παρουσιάσατε πριν από λίγο θέλετε να μας πείτε, ότι δεν είναι έτσι όλο αυτό το πράγμα που λέτε, ότι καλλιεργείται με το κλείσιμο των επιχειρήσεων, των ανέργων .Θέλω να ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός στις όποιες αποφάσεις ανακοινώσει από το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας και μετά, θα έχει και κατευθύνσεις που θα απαντούν σε αυτό το κλίμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δε γνωρίζω τι πρωτοβουλίες θα πάρει ο Πρωθυπουργός τέλος Ιουνίου και δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που με ακρίβεια να μπορεί να πει ποιες θα είναι αυτές. Από την άλλη πλευρά, αν μου λέτε ότι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, σε γενικές γραμμές, δε θα απαντούν μέσα στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, βεβαίως θα απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτό είναι αυτονόητο. Όταν ομιλεί ο Πρωθυπουργός για πολιτικές πρωτοβουλίες, αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του σε γενικές γραμμές, διότι δε γνωρίζουμε ποιες συγκεκριμένα θα είναι, θα απαντούν ευθέως στα πραγματικά ερωτήματα που υπάρχουν, στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας τη δική μας προοπτική, τη δική μας διάσταση, για τη λύση αυτών των προβλημάτων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή προηγουμένως είπατε ότι θα λάβει η κυβέρνηση γενναία μέτρα υπέρ των εργαζόμενων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπέρ των ανέργων, σε περίπτωση που υπάρξουν άνεργοι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι, των ανέργων, σύμφωνοι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανένταξης είπα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η πρώτη μου ερώτηση είναι, αν προαναγγέλλετε κάποια καινούρια μέτρα, ενισχυτικά των ήδη υπαρχόντων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε ότι κάθε φορά που είχαμε μαζικές απολύσεις, είχαμε πάρει από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γενναία μέτρα επανένταξης των εργαζομένων. Αν χρειαστεί, διότι αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση, πρέπει να ξέρετε, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι οριστικοποιήθηκε το κλείσιμο των επιχειρήσεων και δεν υπάρχει μια άλλη προοπτική. Αν χρειαστεί, θα ενισχυθούν οι εργαζόμενοι για να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, με ό,τι αυτό σημαίνει. Υπάρχει ένας τρόπος που λειτουργούσε το Υπουργείο Εργασίας σε αυτά, είναι μέτρα επανένταξης.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή αυτή η κουβέντα και γενικότερα αυτό το μεγάλο πρόβλημα έχει και διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που δεν εξαντλούνται στη γλώσσα των αριθμών, θα ήθελα να ρωτήσω αν@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σωστό αυτό που λέτε πράγματι, αλλά οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα, είναι μέσα στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο γι@ αυτούς τους ανθρώπους, όπως χθες υπήρξε μια πρόταση στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και μιλάω για ποιοτικά χαρακτηριστικά, γιατί υπάρχουν άνθρωποι, όπως αναφέρθηκε χθες, που είναι κοντά στη σύνταξη, έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα για την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να ρωτήσω αν τα μέτρα, αν η κυβέρνηση σκέφτεται κάποια μέτρα που δε θα δρουν πυροσβεστικά στο πρόβλημα, αλλά προληπτικά και με την παρουσία αυτών των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω όμως να πω, κατ@ αρχάς να αναγνωρίσω, το είπα και πριν και θέλω να το επαναλαμβάνω, ότι όσο υπάρχει και ένας άνεργος άνθρωπος, μας απασχολεί, αυτό είναι παραδοχή.Τούτου δοθέντος, λέγω ότι η πρώτη προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, να βρούμε μια λύση και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Χθες, ο κ. Τζιόλας, σας είπα ότι μετά τις επαφές του κ. Ρέππα και του κ. Χριστοδουλάκη, έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεύτερον, αν, ο μη γένοιτο, υπάρξουν προβλήματα ομαδικών απολύσεων, υπάρχουν μέτρα επανένταξης, που και στο παρελθόν έχουν ληφθεί. Βεβαίως κάθε φορά εκσυγχρονίζονται, αλλάζουν, βελτιώνονται με τις αποφάσεις των Υπουργών, θα εξαγγελθούν από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ρέππα, αλλά όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο.

Η προοπτική μας είναι και αυτή, να βοηθήσουμε, να συμβάλλουμε στην ένταξη των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία και μας ενδιαφέρει αυτό.

Βεβαίως πάνω απ@ όλα μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε μια υγιή και αναπτυγμένη ελληνική οικονομία, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυτή είναι η πρόληψη. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε τα μέτρα του Γ@ Κ.Π.Σ., τα μέτρα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, τον αναπτυξιακό νόμο και πάρα πολλά μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και ενίσχυσης της πρόσληψης εργαζομένων, από τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας.

Πρόσφατα ο ΟΑΕΔ εξήγγειλε σειρά μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση, τα οποία υλοποιούνται σήμερα στην αγορά. Αυτά είναι τα προληπτικά μέτρα που ορθώς ζητάτε και αυτά γίνονται, προχωρούν στην ελληνική οικονομία. Γι@ αυτό φέρνουμε τα αποτελέσματα σε αυτούς τους αριθμούς που σας διάβασα πριν και δείχνουν ότι το θετικό ισοζύγιο της απασχόλησης είναι γεγονός, ότι υπάρχει θετικό ισοζύγιο στον τομέα της απασχόλησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε Υπουργέ, η κα Παπανδρέου, εκτός@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κα Παπανδρέου έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα εξεταστεί φαντάζομαι από τα αρμόδια Υπουργεία. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις που αναπτύχθηκαν αυτόν τον καιρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, όμως, ουσιαστικά έθεσε και το θέμα της κοινωνικής εργασίας, γιατί αυτό το ταμείο θα μισθοδοτεί ουσιαστικά απολυμένους για να εργάζονται σε σχολεία. Υπήρχε νομίζω παλαιότερα, επιτρέψτε μου να διατυπώσω το ερώτημα, μια σκέψη στο Υπουργείο Εργασίας, όταν ήσασταν κι εσείς, ένα νομοσχέδιο για την κοινωνική εργασία. Γνωρίζουμε την τύχη του, έχει προχωρήσει, θα προχωρήσει, το σκεφτόμαστε, τι γίνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτά τα ζητήματα έχει απασχοληθεί κατά καιρούς το Υπουργείο Εργασίας. Ειδικά για τους ηλικιωμένους ανέργους ή για τους μεγάλης ηλικίας ανέργους, που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, έχουν ληφθεί κατά καιρούς πάρα πολλά μέτρα.

Θέλω να θυμίσω το μέτρο της δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των ηλικιωμένων ανέργων, θέλω να θυμίσω το μέτρο των πάρα πολύ υψηλών επιδοτήσεων για την πρόσληψη ανέργων μεγάλης ηλικίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, επιδοτήσεις που κάλυπταν σχεδόν όλο το μεροκάματο, συγκεκριμένα, έχουν εξαγγελθεί και υλοποιηθεί τέτοια προγράμματα.

Βεβαίως και κάθε πρόταση, που μπορεί να ενισχύσει αυτή την κατεύθυνση για την επανένταξη, τονίζω, για την επανένταξη αυτών των ανθρώπων, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, πρέπει να εξεταστεί θετικά και θα γίνει αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει η κυβέρνηση πληροφορίες ή μια δική της αίσθηση ότι επίκεινται και άλλο κύμα, μάλλον και άλλες αποχωρήσεις βιομηχανιών στο εξωτερικό, γιατί υπάρχουν διάφορες πληροφορίες που γράφονται και σήμερα στις εφημερίδες, ότι κάποιες φαρμακοβιομηχανίες πρόκειται να φύγουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντως, αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις πληροφορίες του. Φτάσαμε στο σημείο να εμφανίζονται διάφοροι επιχειρηματίες και να δηλώνουν ότι αυτά που ακούτε για την επιχείρησή μου δεν ισχύουν και νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες γίναμε και μάρτυρες τέτοιων γεγονότων.

Πέρα από εκεί, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Επιχειρήσεις θα ανοίγουν και επιχειρήσεις θα κλείνουν. Διότι αν κάποιος, για παράδειγμα, δεν χειριστεί καλά την επιχείρησή του ή κάνει κάποιος λάθος επιλογές ή υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι που απαξιώνονται μέσα στην πορεία και τις αλλαγές τις τεράστιες που συντελούνται στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, προβλήματα θα δημιουργούνται. Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν αυτά τα προβλήματα υπερκαλύπτονται υπέρ των εργαζομένων, από το δυναμισμό της οικονομίας και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης. Αυτή δεν είναι η πραγματική ερώτηση; Αν αυτή είναι η πραγματική ερώτηση, απαντώ ότι ναι, αυτό ήδη γίνεται. Βεβαίως, είναι πάρα πολύ άσχημο να υπάρχει και κάποιος άνεργος και ομολογώ ότι η φωνή αγωνίας που βγαίνει από τους ανέργους, πρέπει να μας ευαισθητοποιεί όλους μας. Αλλά, η δουλειά γίνεται από την Πολιτεία. Και τα μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της εφαρμόζονται και τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και εκσυγχρονισμού της παρέμβασης των εργαζομένων, της θέσης των εργαζομένων μέσα στην παραγωγική διαδικασία προωθούνται, υπό την έννοια των γνώσεων και της αντιστοίχισης στις νέες παραγωγικές διαδικασίες. Ας μην τα μειώνουμε αυτά.

Έδωσα νούμερα, έδωσα στοιχεία και για το θετικό ισοζύγιο των νέων επιχειρήσεων, έναντι εκείνων που φεύγουν και για το θετικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Μιλάμε με στοιχεία και όχι με εντυπώσεις. Και μιλάμε με στοιχεία και όχι με εντυπώσεις, γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα, κάθε φορά υπάρχουν ορισμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ίσως -και το έχω τονίσει αυτό και προ εβδομάδας, που έκανα μια σχετική τοποθέτηση- έχουν αντιληφθεί πάρα πολύ άσχημα το ρόλο τους.

Οταν μιλούν για επένδυση, εννοούν την επένδυση αυτή εξ ολοκλήρου καλυμμένη από επιδοτήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη της κατάθεσης μέρους της ευθύνης και συμμετοχής τους στη γενικότερη προσπάθεια της χώρας. Και συζητούν, όπως και παλιότερα είχε γίνει, την περίπτωση να μετακινηθούν σε κάποιες άλλες χώρες με πολύ χαμηλά μεροκάματα. Υπήρχε μια φωνή μάλιστα, από την εργοδοτική πλευρά, ότι πρέπει κι εμείς να χαμηλώσουμε τα μεροκάματα, για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Μα δε θέλουμε ένα τέτοιο μοντέλο στην κοινωνία μας. Θα αντισταθούμε σε αυτό; Θα αντισταθούμε σε αυτές τις αντιλήψεις; Θα αντισταθούμε στις αντιλήψεις που λένε, περίπου εκβιαστικά, ότι αν δε μειωθεί το μεροκάματο, ότι αν δεν παίρνει λιγότερα ο εργαζόμενος, ότι αν δεν απορυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις, κάποιοι θα φύγουν; Αυτό το μοντέλο κοινωνίας θέλουμε όμως εμείς; Αυτό το μοντέλο κοινωνίας θέλει η Ευρώπη;

Άλλα λένε οι αποφάσεις της Λισσαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε μιλάω μόνο για την Ελλάδα. Εκεί χρειάζεται μια άλλου τύπου προσπάθεια. Μια προσπάθεια που να δημιουργεί τη νέα ανταγωνιστικότητα και την κάνουμε εμείς. Μια προσπάθεια που να δημιουργεί το νέο εργαζόμενο, που να ξέρει να σταθεί στις νέες συνθήκες της παραγωγής και βοηθάμε με τα μέτρα μας, μέσω ΟΑΕΔ, σε αυτή την κατεύθυνση και γίνεται ένα σημαντικό έργο, που θα αποδώσει ανεξάρτητα από τις κινήσεις ορισμένων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στο άλλο θέμα που ήθελα να σας ρωτήσω: Χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας στη Βουλή, κατηγόρησε ευθέως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι υπερασπίζονται συμφέροντα ομάδας εφοπλιστών ή κάποιων εφοπλιστών. Ήθελα, αν είναι δυνατόν, να είστε πιο συγκεκριμένος, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρό αυτό που λέει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Ανωμερίτη, ο οποίος και πολύ σοβαρά κινείται και μετά λόγου γνώσεως ομίλησε. Και νομίζω ότι πάντα είναι τεκμηριωμένος ο κ. Ανωμερίτης, όταν παίρνει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, από χθες ακούμε, σε συζητήσεις που κάνουμε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, ότι υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις, εισηγούνται προς τον Πρωθυπουργό να κάνει τις εκλογές τον Ιούλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένα στέλεχος δεν εισηγήθηκε επίσπευση των εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την άνοιξη του 2004. Γιατί πρέπει να κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο: Κατά τη γνώμη σας, ανασχηματισμός πρέπει να γίνει, γιατί πριν από λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής μας είπε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται ανασχηματισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δε θα επιλέξω εγώ το αν ο Πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό ή όχι. Δεν πιστεύω να περιμένετε να απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 May 2003 - 15:05:46 UTC