Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το Ευρωπαϊκό Συνέδριο, που διοργανώνει το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, στο πλαίσιο της Προεδρία της Ε.Ε., στον τομέα των οπτικοακουστικών, με θέμα τη διαφήμιση και την ισορροπία μεταξύ του κοινωνικού ρόλου των ΜΜΕ και της βιωσιμότητάς τους μέσω της εμπορικής διαφήμισης. Είναι ένα ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα. Εχει τεθεί και ως ερώτημα για την αναθεώρηση της οδηγίας «τηλεόραση χωρίς σύνορα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απασχόλησε το Συμβούλιο Υπουργών, που συνήλθε πριν από λίγες ημέρες, στις Βρυξέλλες. Θα απασχολήσει και το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών, που θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη, στο τέλος του μήνα. Αρα, το συνέδριο αυτό θα συμβάλει με τον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα: Ποιά είναι τα όρια και ποιές οι ισορροπίες, μεταξύ της ανάγκης των Μέσων να έχουν έσοδα, αλλά και της επιτέλεσης του κοινωνικού ρόλου τους και βέβαια ποιός είναι ο ρόλος της διαφήμισης και των σύγχρονων τεχνολογιών διαφήμισης σε αυτά.

Επομένως, η πολιτική ενημέρωση, τη Δευτέρα (12.05.2003) θα γίνει από εμένα στην Κέρκυρα, στις 12 το μεσημέρι.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αυτή η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ ότι μετά την Ολυμπιάδα και τα μεγάλα έργα θα διπλασιαστεί η ανεργία στην Ελλάδα, ανησυχεί την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πρόβλεψη αυτή δεν είναι σωστή, κατά τη γνώμη μου. Και δεν είναι σωστή, διότι δεν λαμβάνει υπόψη κάτι: Δεν λαμβάνει υπόψη ότι τα μεγάλα έργα δεν είναι μόνο η κατασκευή, ως αυτοτελές γεγονός. Μεγάλα έργα σημαίνει καινούργιες υποδομές. Και καινούργιες υποδομές σημαίνει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη μιας περιοχής. Νέες δυνατότητες για περισσότερο τουρισμό, για νέες επενδύσεις, για νέες βιομηχανίες, για τόνωση του εμπορίου, για νέες δουλειές. Αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και αλλάζουν τη μορφή της χώρας, δημιουργούν και νέες ευκαιρίες, δημιουργούν νέα δεδομένα για επενδύσεις και για θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Κίνητρα θα υπάρχουν μέσω του Γ` ΚΠΣ, γι αυτά τα χρόνια. Ηδη, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά, όπως γνωρίζετε, στην εξαγγελία υλοποίησης των προγραμμάτων του και για τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε αυτά τα κίνητρα. Οι υποδομές δημιουργούν δυνατότητες. Τα κίνητρα ενισχύουν τις δυνατότητες. Από κει και πέρα, και ο δημόσιος, (αλλά όχι κυρίως αυτός), αλλά και (κυρίως μάλιστα) ο ιδιωτικός τομέας, η μικρομεσαία επιχείρηση, καλείται να συμβάλει, αξιοποιώντας αυτά τα κίνητρα στην ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία μεγαλύτερης απασχόλησης. Εμείς προσφέρουμε τις ευκαιρίες. Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι να τις αξιοποιήσει και παράλληλα με τη δική του άνοδο, να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας, να δημιουργήσει απασχόληση. Αυτό μας καθιστά πολύ περισσότερο αισιόδοξους.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο κ. Κυριακόπουλος, όμως, έκανε δύο συγκεκριμένες παρατηρήσεις: Οτι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν είναι ευέλικτη ή τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό και ότι το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας δεν είναι ελκυστικό για ξένους επενδυτές. Επ αυτού τί λέει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας είναι ελκυστικό για ξένους επενδυτές, διότι προσφέρει ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα, αλλά και διότι αλλάζουν όλες οι υποδομές, εκσυγχρονίζονται. Η Ελλάδα αλλάζει, προχωρά μπροστά. Υπήρχαν κάποια προβλήματα με τη γραφειοκρατία. Γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζονται. Ολα τα υπουργεία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες με τη συντονιστική κατεύθυνση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Γνωρίζετε ότι υλοποιούνται όλα τα προγράμματα του Γ` ΚΠΣ. Εχουμε κοινωνική ομαλότητα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε μεγάλες εργασιακές συγκρούσεις και οξύνσεις. Υπάρχει ένα λυμένο ασφαλιστικό, υπάρχουν εργασιακοί νόμοι που παρέχουν ρυθμίσεις σύγχρονες και ευέλικτες σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα έχει σταθερό πολιτικό σύστημα. Προσφέρεται, λοιπόν, κατ` εξοχήν και για ξένες, αλλά και για εσωτερικές επενδύσεις. Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι (και τα πολιτικά κόμματα και οι σημαντικοί κοινωνικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ) και να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, κάθε φορά, το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αντιστοιχείται στις προσαρμογές που η ίδια η ζωή δημιουργεί. Αλλά, έχουμε ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εργασίας και προσωπικά ο κ. Ρέππας, κάθε φορά, λαμβάνει τα μέτρα, μέσα από ένα έντονο και ενδελεχή κοινωνικό διάλογο, ώστε να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις, που χρειάζονται για την προσαρμογή αυτού του πλαισίου. Δεν χρειάζεται να το δραματοποιούμε. Υπάρχει ανοιχτή σχέση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ και των άλλων κοινωνικών οργανώσεων, που μόνιμα εξετάζουν, συζητούν όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το εργασιακό πλαίσιο. Οπου χρειάζεται να γίνουν, να είστε βέβαιοι ότι ο κοινωνικός διάλογος θα έχει τη δική του απόδοση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΕΒ ασκεί κριτική ουσιαστικά στις επιλογές της κυβέρνησης. Σκέφτεται η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά, δεδομένου ότι, απ όσο γνωρίζω εγώ, δεν είναι ικανοποιημένη και από την επενδυτική δραστηριότητα των Ελλήνων ιδιωτών, να διενεργήσει έρευνα, να δει πώς αξιοποίησαν οι Ελληνες επιχειρηματίες τα κονδύλια του Β` και του Γ` ΚΠΣ, που τους διατέθηκαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά, πλέον, με βάση τους κανονισμούς στο Γ` ΚΠΣ. Οπως γνωρίζετε, το Γ` ΚΠΣ έχει έντονες διαδικασίες ελέγχου, τέτοιες που δεν υπήρχαν καθόλου στο Α` ΚΠΣ και μόνον εν μέρει είχαν υπάρξει στο Β` ΚΠΣ. Στο Γ` ΚΠΣ τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου πολύ αυστηρές. Ορισμένοι μάλιστα είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση γι αυτές τις διαδικασίες, αλλά τώρα αποδεικνύεται η χρησιμότητά τους. Αρα, οι διαδικασίες αυτές θα προωθηθούν, ούτως ή άλλως. Και δεν πρέπει να τις συνδέουμε, ως απάντηση ή ως πολιτική κίνηση της κυβέρνησης. Προβλέπεται σταθερά, μέσα από θεσμικές διαδικασίες, ο έλεγχος. Θα γίνει ούτως ή άλλως, δηλαδή. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό: Εμείς δεν θέλουμε αντιπαλότητα με τις μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις ή με τις μεγάλες οργανώσεις του παραγωγικού χώρου. Θέλουμε τον ανοικτό διάλογο, την ανοιχτή συνεργασία και με τη ΓΣΕΕ και με το ΣΕΒ και με τις άλλες οργανώσεις των εργοδοτών. Και αυτό γιατί πιστεύουμε στην ανάγκη αυτής της συνεργασίας, για να εκμεταλλευθεί η χώρα τις ευκαιρίες, που ανοίγονται στην οικονομία. Μπορεί να μην τις έχουμε εκμεταλλευθεί μέχρι τώρα όσο πρέπει. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα να γίνει. Υπάρχει η δυνατότητα τελικά να δούμε ότι αυτές οι υποδομές που δημιουργούνται δεν είναι απλά κάποιοι δρόμοι ή κάποιες γέφυρες ή κάποιες δυνατότητες. Αλλάζοντας τη μορφή της χώρας και διατηρώντας το κλίμα εργασιακής ομαλότητας που υπάρχει, προσφέρονται ευκαιρίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη για περισσότερες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι είναι πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα. Εχοντας λύσει το ασφαλιστικό, έχοντας τα κίνητρα στα χέρια μας, μέσα από το Γ` ΚΠΣ, δημιουργώντας, μέσω του διαλόγου, όλες τις προσαρμογές μέσα από την αγορά εργασίας, αυτόνομα, από τους κοινωνικούς εταίρους, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες, να δημιουργήσουμε τη δική μας ανταγωνιστικότητα και φυσικά να λύσουμε θετικά τα προβλήματα της απασχόλησης. Μην βλέπουμε στατικά, τί θα γίνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο το δεκαπενθήμερο των αγώνων. Είναι και αυτό που θα αφήσουν πίσω: η εικόνα της Ελλάδας, οι δυνατότητες της Ελλάδας. Και αυτό οι κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να το εκμεταλλευθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχω δύο ερωτήσεις για διαφορετικά ζητήματα. Η μια αφορά ακριβώς στο θέμα που συζητούμε και θέλω να σας ρωτήσω αν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε μέτρα-κίνητρα φορολογικών διευκολύνσεων ή επιδοτήσεων, με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο ή οτιδήποτε που θα δώσει τη δυνατότητα και στους επιχειρηματίες να μπουν σε αυτή τη λογική που εσείς περιγράψατε τώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό, γιατί επανειλημμένως έχει αναφερθεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ότι θα αλλάξει ο αναπτυξιακός νόμος, ώστε να γίνει πιο σύγχρονος, πιο ευέλικτος, πιο αποτελεσματικός. Υπάρχουν κίνητρα. Το ζήτημα είναι πώς αξιοποιούνται αυτά τα κίνητρα. Αρα, αποτελεσματικότητα από το κράτος, σωστή αξιοποίηση, σωστή διαχείριση και έλεγχος από τους επιχειρηματίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή διάβασα σήμερα κάποια ρεπορτάζ σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Κοσμίδη και τις δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Χυτήρη, θέλω να σας ρωτήσω, εάν ο κ. Κοσμίδης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιοσδήποτε βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται, στην οποία τον διόρισε ο Πρωθυπουργός, σημαίνει ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του. Αυτό είναι πάγια απάντησή μου. Οταν κάποιος συνεχίζει το λειτούργημά του και την προσφορά του στη θέση που τον διόρισε ο Πρωθυπουργός, σημαίνει ότι απολαμβάνει πλήρως της εμπιστοσύνης του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αναρωτιέμαι αν γνωρίζετε τί δήλωσε στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και αν έχετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν γίνει μόλις τώρα. Θα έχουμε το πλήρες περιεχόμενό τους, θα συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα τις αναλύσουμε και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε, εφόσον χρειάζεται.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο κ. Ερντογάν μιλά για την αναγκαιότητα δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει ν' αναγνωρίζει αυτή την αναγκαιότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην Κύπρο υπάρχει αναγκαιότητα για ενιαίο Κράτος, μια ενιαία Κύπρο. Αυτό είναι το συμφέρον των ίδιων των Κοινοτήτων, αυτό απαιτεί ολόκληρη η Διεθνής Κοινότητα μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Και από τη θέση αυτή δεν πρόκειται να αποστούμε, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλήρης συνεννόηση να παλεύουμε για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ας το καταλάβουν όλοι καλά. Ας καταλάβει η Τουρκία ότι ο δικός της δρόμος προς την Διεθνή Κοινότητα και ειδικά προς την Ε.Ε. περνά μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.

ΤΑΚΗΣ: Τόσο από τις χθεσινές πληροφορίες μέσω του ρεπορτάζ, όσο και από την ερμηνεία που δόθηκε στη δήλωση του κ. Χυτήρη, υπήρξε -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έντονη ενόχληση του Πρωθυπουργού από τις δηλώσεις του κ. Κοσμίδη, οι οποίες - όπως αναφέρει το ρεπορτάζ - έγιναν εν αγνοία του Πρωθυπουργού. Υπάρχει όντως αυτή η ενόχληση του Πρωθυπουργού, για τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχαμε χθες την ευκαιρία να κάνουμε εδώ μια αναλυτική συζήτηση. Σκοπός των δηλώσεων που έγιναν χθες, γι' αυτό άλλωστε υπήρξε και παρέμβαση του Πρωθυπουργού από την Βαρσοβία, ήταν ένας και μοναδικός. Να ξεκαθαριστεί, να διευκρινιστεί ότι η ομιλία του κ. Κοσμίδη, οι θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Κοσμίδης δεν προανήγγειλαν κάτι από τις επικείμενες, όποιες κι αν είναι αυτές, αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Αυτός ήταν ο σκοπός και τίποτα περισσότερο. Εχουμε τονίσει από χθες -και το επαναλαμβάνω- ότι οι θέσεις του κ. Κοσμίδη είναι στοιχείο στον προβληματισμό που υπάρχει και εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ για τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος και μπορεί να αξιοποιηθούν, και να αξιοποιηθούν θετικά κάποιες από αυτές, στο διάλογο για το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

ΤΑΚΗΣ: Αλλο ρώτησα. Ρώτησα αν ο κ. Σημίτης ενοχλήθηκε από τις θέσεις αυτές και τη δημόσια διατύπωσή τους από τον κ. Κοσμίδη. Δεν ρώτησα αν είναι δικές του ή όχι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός ήθελε απλά - τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο - να ξεκαθαριστεί ότι οι γνωστές απόψεις του κ. Κοσμίδη είναι προσωπικές και δεν προαναγγέλλουν κάτι από τις όποιες αποφάσεις θέλει να πάρει στο άμεσο μέλλον. Από κει πέρα αποτελούν στοιχείο προβληματισμού για την επόμενη τετραετία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να επανέλθω στα σχόλιά σας για τις απόψεις του ΣΕΒ. Η κυβέρνηση πώς εκτιμά διαπιστώσεις επιχειρηματιών ότι το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι ακριβό και ασύμφορο για επιχειρήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν κάποιος επιχειρηματίας εκτιμά ότι οι μισθοί στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν μισθοί κάποιας ασιατικής χώρας ή ακόμη και κάποιας χώρας του τέως ανατολικού μπλοκ, που είναι πολύ χαμηλότεροι, η απάντησή μας είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το πρότυπο εργασίας στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώνεται και όχι να μειώνεται. Και σήμερα είναι επαρκώς ρυθμισμένο. Υπάρχουν αξιοπρεπείς αποδοχές, οι οποίες ρυθμίζονται μέσα από συλλογικές συμβάσεις, που υπογράφονται με αυτόνομες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Εχουμε σύγχρονες εργασιακές σχέσεις. Εχουμε ένα πρότυπο εργασίας ρυθμισμένο και έναν ανοικτό κοινωνικό διάλογο, με καλή θέληση, του υπουργείου Εργασίας, με τους δύο κοινωνικούς εταίρους, ώστε να γίνονται, κάθε φορά, οι αναγκαίες προσαρμογές μέσα από συναίνεση και συμπόρευση. Επομένως, αν η απάντηση είναι μειώστε τους μισθούς για να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί, εμείς απαντούμε "όχι". Εχουμε διαφορετικό κοινωνικό πρότυπο στην Ελλάδα και θα το διατηρήσουμε και θα το διευρύνουμε. Αν η απάντηση είναι ότι πρέπει να διευρύνουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να μπούμε επιθετικά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, απαντούμε "ναι". Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με τις υποδομές, τα προγράμματα ανταγωνιστικότητας, την εργασιακή ομαλότητα, την επίλυση των άλλων προβλημάτων, την περισσότερη συνεργασία και δουλειά που χρειάζεται στον τομέα αυτό. Δεν μπορούμε μονίμως να πηγαίνουμε με μέτρα προστασίας, με επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις γίνονται για τη μεταβατική περίοδο, για την κατάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να μπορούμε με τη συνεργασία μας να "κολυμπήσουμε" όλοι μαζί στα βαθιά. Να κοιτάξουμε τους άλλους στα μάτια -όπως ήδη έχουμε τη δυνατότητα- και να πούμε ότι οι επιχειρήσεις και τα προϊόντα μας, στηριγμένα πάντα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, στην υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα, μπορούν να κυριαρχήσουν, να είναι ανταγωνιστικά στην ενιαία αγορά. Δεν θα πάμε, όμως, στη λύση της καθήλωσης του βιοτικού επιπέδου. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμαστε. Και αυτό έχει ξεκαθαριστεί και από τις αποφάσεις της Λισσαβόνας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα των ημερών που προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Κοσμίδη στην εκδήλωση του ΟΠΕΚ. Διευκρινίστηκε και με αυτά που είπατε εσείς και από τις δηλώσεις του κ. Χυτήρη ότι ήταν προσωπικές οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Κοσμίδης. Προσωπικές ήταν και οι απόψεις που εξέφρασε και ο κ. Χρυσοχοϊδης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε ο κ. Χρυσοχοϊδης επανειλημμένα έχει διακηρύξει αυτές τις απόψεις και έχει το θάρρος της άποψής του. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε λόχος, ούτε μια κλειστή οργάνωση, η οποία συνεδριάζει νύκτα μακριά από το λαό και την κοινωνία. Είναι ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία που δέχεται όλους τους προβληματισμούς και τα ρεύματα που υπάρχουν στην κοινωνία, επηρεάζεται και ανταποκρίνεται σε αυτά, δίνει τις δικές του απαντήσεις, διαμορφώνει τη δική του ιδεολογία, τη δική του πολιτική γραμμή, τη στρατηγική του απέναντι στις εξελίξεις, που απαιτεί η κοινωνία. Δεν μπορεί να είμαστε όλη στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση πριν κουβεντιάσουμε. Γι` αυτό, πρέπει να μεταφέρουμε αυτούς τους προβληματισμούς, να τους αναπτύσσουμε και να τους κουβεντιάζουμε. Κάποια στιγμή συμφωνούμε και κάνουμε πράξη αυτά που συμφωνήσαμε. Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα ενός διαλόγου, που έχει ορίζοντα το τέλος της επόμενης τετραετίας, την προοπτική μας, τη στρατηγική μας για τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα σε μια νέα Ευρώπη που έχει αλλάξει και έχει διαφορετικές απαιτήσεις και σε μια Ελλάδα που αγωνίζεται να προσαρμοστεί σε αυτό. Οταν υπάρχουν αυτά, θα υπάρχουν και διαφορές απόψεων και δεν πρέπει να τις ξορκίζουμε, πρέπει να τις αξιοποιούμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Ο κ. Κοσμίδης υποθέτω ότι είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, λοιπόν, χρειάστηκαν διευκρινίσεις του κ. Χυτήρη και, δικές σας, ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις και κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε για τον κ. Χρυσοχοϊδη, που εξέφρασε κάποιες πολύ ριζοσπαστικές απόψεις, οι οποίες στο παρελθόν είχαν ενοχλήσει εσωτερικά το ΠΑΣΟΚ για τον α@ή β@λόγο. Για τον κ. Κοσμίδη ξεσπάει αυτή η κριτική και αυτός ο σάλος. Το ερώτημα είναι: Μήπως διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι ειδικά στον Πρωθυπουργό ή τον κ. Χυτήρη που τον συνόδευε και εκ των υστέρων αναγκάστηκε να γίνει όλη αυτή η παρέμβαση για το θέμα του κ. Κοσμίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα με τον Πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε, όπως συμφωνήσαμε και με τον κ. Κοσμίδη, ότι θα δώσουμε την αναγκαία διευκρίνιση, διότι στις αναλύσεις είχαν υπάρξει παρερμηνείες ότι ο κ. Κοσμίδης προαναγγέλλει αποφάσεις. Αρα, με σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες του Πρωθυπουργού και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κοσμίδη, ξεκαθαρίσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Να μην υπάρχει, δηλαδή, σύγχυση, γιατί δεν προαναγγέλλονται αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για συμβολή του κ. Κοσμίδη με προσωπικές απόψεις του στο γενικότερο διάλογο για την επόμενη τετραετία. Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να πω ότι είχε γίνει και παλαιότερα "σάλος", ίσως μικρότερης έκτασης, για απόψεις και άλλων στελεχών. Θα τα συνηθίσουμε αυτά. Απόψεις θα ακούγονται. Ιδιαίτερα όταν είναι ιδεολογικές απόψεις, είναι καλοδεχούμενες. Όταν είναι απόψεις για το μέλλον, για ζητήματα ιδεολογίας, στρατηγικής και πολιτικής, για το δέον γενέσθαι, θα υπάρχουν, θα εκφράζονται και πρέπει να μάθουμε να τις αξιοποιούμε και όχι να τις ξορκίζουμε. Βεβαίως, δεν πρέπει να συγχέονται με την καθημερινότητα, τη λειτουργία μας ή με επικείμενες αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Αυτό δεν θα είναι σωστό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αυτό που φαίνεται ότι προβληματίζει, κοιτώντας και τον απόηχο αυτών των δηλώσεων, πολλά στελέχη σας, κυβερνητικά και κομματικά, είναι το γεγονός ότι ανοίγει ένας τέτοιος προβληματισμός πολύ ενδιαφέρον και αυτός ο προβληματισμός δεν ανοίγει μέσα στο κόμμα. Γίνεται σε έναν όμιλο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το θεσμό που λέγεται κόμμα, ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσαν να κατατεθούν εκεί κάποιου τέτοιου τύπου απόψεις. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ρόλος μου δεν είναι να κρίνω τις διαδικασίες του κόμματος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σε αυτό εμπλέκονται δύο υπουργοί και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι μια κυβερνητική δραστηριότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι κακό μέσα σε έναν όμιλο προβληματισμού να εκφράσουν τον προβληματισμό τους. Γι` αυτό είναι και όμιλος προβληματισμού, εξάλλου. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι και μέσα στο κόμμα θα αναπτύξουν τον προβληματισμό τους, όταν θα γίνουν οι σχετικές διαδικασίες.

ΖΟΥΛΑΣ: Σας έχω ακούσει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα να εγκαλείτε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι επιχειρεί άνευ στοιχείων τη συκοφαντία της κυβέρνησης για το θέμα της διαφθοράς της διαπλοκής. Και την καλείται κάθε φορά που έχει κάποια στοιχεία να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή σας άκουσα να λέτε -δύο φορές μάλιστα- να διαπιστώνετε, να παραδέχεστε ότι υπάρχουν κάποιες μικρές εστίες διαπλοκής. Θα ήθελα να μου πείτε τι εννοούσατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα διαπλοκής, διαφθοράς είπα. Το έχω πει πολλές φορές και εδώ ότι υπάρχουν κάποιοι χώροι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους οποίους σύμφωνα με καταγγελίες που γίνονται ή ενδείξεις πιθανό να υπάρχουν εστίες διαφθοράς. Για το λόγο αυτό, στέλνουμε όλες τις συμβάσεις του Δημοσίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και γι` αυτό ιδρύσαμε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Για παράδειγμα, αν δεν ακούγαμε από πολλούς πολίτες να λένε "κοιτάξτε τι γίνεται με την α@ ή β@ υπηρεσία", δεν θα ιδρύαμε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό συγκροτήθηκε, προκειμένου να ψάξει και να βρει αυτούς τους λίγους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι θέλουν το λεγόμενο "φακελάκι" για να κάνουν τη δουλειά τους. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση περί διαφθοράς. Εμείς είμαστε υπέρ της εντιμότητας και διαφάνειας παντού. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε. Αυτό που ξεκαθαρίζουμε και προς τη Ν. Δ. -και χαίρω διότι μου δίνετε αυτή την ευκαιρία- είναι τούτο: Σε οτιδήποτε υπάρχει η δυνατότητα να συζητήσουμε -και όχι μόνο με τη Ν.Δ., αλλά και με τα κόμματα της Αριστεράς- προκειμένου, μέσα στη Βουλή, να δημιουργηθεί η απαραίτητη συναντίληψη, για να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, ώστε ο πολιτικός κόσμος να πείθει και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας, ότι είναι πλήρως έντιμος και διαφανής, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Ναι σε αυτή τη συζήτηση. Ναι σε αυτό το διάλογο. Ναι στη δυνατότητα να υπάρχουν συμφωνίες, ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ενισχύουμε, να θωρακίζουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατίας μας και να διευρύνουμε την ποιότητά της. Χθες, για παράδειγμα, η Ν.Δ. έφερε μερικές προτάσεις. Εμείς δεν θα σπεύσουμε να ξορκίσουμε τίποτα. Θέλω να πω, όμως, ότι η κάθε πρόταση που γίνεται πρέπει να γίνεται με συνείδηση και της αποτελεσματικότητάς της, αλλά και ότι χρειάζεται η αναγκαία συνεργασία και συζήτηση. Αν πεις ότι αυτές είναι οι απόψεις μου και αν θέλεις τις ψηφίζεις ή τις καταψηφίζεις είναι λάθος. Στο θέμα του "πόθεν έσχες" έχουμε πει (και ο κ. Σκανδαλίδης το έχει ξεκαθαρίσει) ότι θα φέρει νέες προτάσεις στη Βουλή. Οταν, λοιπόν, έρθουν οι προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών και αφού τις εγκρίνει η κυβέρνηση θα υπάρξει η δυνατότητα διαλόγου και συζήτησης και με τη Ν.Δ. και με τα άλλα πολιτικά κόμματα. Και θα χαρούμε ιδιαίτερα εάν υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό για ένα "πόθεν έσχες" που θα προστατεύει εμάς τους πολιτικούς, σε τελική ανάλυση, από τις οποιεσδήποτε χυδαίες επιθέσεις, γιατί αυτός είναι ο σκοπός: Εμείς να μπορούμε να αποδείξουμε ανά πάσα στιγμή στον απλό πολίτη ότι είμαστε απόλυτα έντιμοι και οι δραστηριότητές μας να είναι διαφανείς, χωρίς να μπορεί κανένας να ρίξει σκιά, πράγμα που σήμερα μπορεί. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν και κάποιες άλλες απόψεις της Ν.Δ. για τις οποίες μας δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα. Και αναφέρομαι στο θέμα του λεγομένου βασικού μετόχου, ιδιαίτερα σε αυτή την ιστορία με τα ποσοστά, την οποία θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή. Δεν μπορεί τη στιγμή που φέρνει η Ν.Δ. μια πρόταση να μειωθούν τα ποσοστά από 5 σε 1% και ο κ. Τρακατέλης να έρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο και να κάνει ερώτηση, ζητώντας ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς να αρθούν όλοι οι περιορισμοί και να μπορεί καθένας ελεύθερα -είτε είναι προμηθευτής του Δημοσίου, είτε όχι- να κάνει τις επενδύσεις του. Ας μας πει η Ν.Δ. θέλει αυστηροποίηση -κατά τη γνώμη μου υπερβολική και χωρίς λόγο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά- ή θέλει πλήρη απελευθέρωση, όπως λέει ο κ. Τρακατέλης και προκαλεί τέτοιες παρεμβάσεις της Ε.Ε.. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να μην υπάρχει υποκρισία στη δράση μας, τη λογική μας. Τα θέματα της διαφάνειας και της εντιμότητας δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και με τη Ν.Δ. και με τα άλλα κόμματα και για το "πόθεν έσχες" και για άλλα μέτρα που μπορεί να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Επί της ουσίας πώς κρίνει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη επίσημη πρόταση της Ν.Δ., που κατατέθηκε χθες στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς, δεν θέλουμε ούτε να ξορκίζουμε, ούτε να μπούμε σε μια λογική μιας συνολικής πρότασης που έχει πολλά και διάφορα σημεία. Για παράδειγμα, για το θέμα του "πόθεν έσχες" είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Ν.Δ., κάποια στιγμή που ο κ. Σκανδαλίδης θα ολοκληρώσει την επεξεργασία που κάνει και θα έχει τη σχετική έγκριση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Αν κάποιες προτάσεις της Ν.Δ. είναι θετικές γιατί να μην τις αξιοποιήσουμε. Αρα, σε ένα κομμάτι από αυτά που ανέφερε χθες είναι καθαρό ότι υπάρχει ανάλογος προβληματισμός στην κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Στο θέμα του βασικού μετόχου, όμως -μια άλλη πρόταση, για παράδειγμα- πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Ποια είναι η αναγκαιότητα να αλλάξουμε το ποσοστό, το ελάχιστο αυτό 5%, το οποίο είναι πραγματικά πάρα πολύ μικρό για να αποκαλείσαι βασικός μέτοχος και δεν νομίζω ότι είναι αυτό που έχει δημιουργήσει προβλήματα, πρέπει ακόμα να πειστούμε και για τις πραγματικές προθέσεις της Ν.Δ., η οποία οφείλει να "μαζέψει" τους ευρωβουλευτές της σε αυτή την περίπτωση.

Η Ν.Δ. κατέθεσε μια πρόταση. Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να σταθώ, ούτε στο σύνολό της, σε όλα τα σημεία της, λέγοντας "όχι", ούτε όμως μπορούμε να δεχθούμε κάποια σημεία για τα οποία δεν πείθει. Το σωστό είναι να δούμε τα πραγματικά προβλήματα. Αν για το "πόθεν έσχες" υπάρχει πρόβλημα και εμείς λέμε ότι υπάρχει, θα γίνει διάλογος με το αρμόδιο υπουργείο και να καταλήξουμε όλοι μαζί. Αν για κάποια άλλα προβλήματα υπάρχει ζήτημα -γιατί μένει να αποδειχθεί- να γίνει συζήτηση. Αλλά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουμε πραγματικές και ειλικρινείς προθέσεις και ότι δεν χρησιμοποιούμε παρεμβάσεις στον τομέα της διαφάνειας και της εντιμότητας για μικροκομματικό όφελος ή εντυπώσεις. Γιατί, αν περάσει η ιδέα ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται για μικροκομματικό όφελος και εντυπώσεις, τότε θα έχουμε χάσει το παιχνίδι και δεν θα έχουμε προσφέρει σωστή υπηρεσία σε αυτό που πάμε να κάνουμε.

ΠΕΓΚΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη δημόσια σύσταση του υπουργού Υγείας προς τους ξενοδόχους να μη δέχονται ελαφρά τη καρδία τουρίστες από χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την "άτυπη πνευμονία", δηλαδή ρίχνει το "μπαλάκι" στους ξενοδόχους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο Υγείας οφείλει να επισημάνει ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη συγκεκριμένη ασθένεια και ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εχει την έννοια της εγρήγορσης και της προσοχής σε αυτά τα ζητήματα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαβατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 May 2003 - 13:05:10 UTC