Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Το χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και ΜΜΕ, στις Βρυξέλλες, ήταν ιδιαίτερα καρποφόρο. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως επίσης και δικές μου. Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τον Πολιτισμό είχαμε την ανακοίνωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, η οποία είναι πολύ σημαντική. Στον τομέα των Οπτικοακουστικών άνοιξε ο διάλογος για την τηλεόραση "χωρίς σύνορα". Εκτιμώ ότι ήταν ένας διάλογος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού περιλαμβάνει πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων, και η τηλεοπτική διαφήμιση, που θα είναι το θέμα του Συνεδρίου που οργανώνει το Υπουργείο μας, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, στην Κέρκυρα (11-12/5). Ως εκ τούτου, τη Δευτέρα θα απουσιάζω. Να προσθέσω μόνον ότι το Συνέδριο, εκτός από το θέμα της τηλεοπτικής διαφήμισης, θα ασχοληθεί και με την ισορροπία μεταξύ της οικονομικής βιωσιμότητας των Μέσων και του κοινωνικού ρόλου τους.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως, μετά τα προδημοσιεύματα του βιβλίου του κ. Κύρτσου έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε, ως κυβέρνηση, σε δηλώσεις, δημοσιεύματα ή τοποθετήσεις. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα δημοσίευμα -το οποίο δεν αφορά βεβαίως την κυβέρνηση- να βγαίνει η κυβέρνηση και να τοποθετείται. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι πολιτικοί -και το λέω γενικά- όταν είναι κάτι που τους αφορά και τους αφορά και προσωπικά πρέπει να τοποθετούνται οι ίδιοι. Αρα, για τα δημοσιεύματα αυτά πιστεύω πως υπάρχουν οι θιγόμενοι, οι αναφερόμενοι, οι οποίοι πρέπει οι ίδιοι να τοποθετηθούν και να μας ενημερώσουν. Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ακουγα σε ραδιοφωνικό σταθμό τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ρωτήθηκε και του ζητήθηκε να σχολιάσει και το βιβλίο του κ. Κύρτσου, αλλά και γενικότερα όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και είπε ότι η Ν.Δ. δεν υιοθετεί, ούτε δημοσιεύματα, ούτε βιβλία και ότι αυτό που μετράει είναι η ενίσχυση των θεσμικών μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Επειδή είναι η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ν.Δ@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν διαφωνώ καθόλου με τον κ. Μεϊμαράκη. Εμείς -και θέλω να είμαστε πολύ σαφείς- δεν πάμε, ούτε να κάνουμε κανένα συμψηφισμό, ούτε όταν ένα δημοσίευμα δεν μας αρέσει να το ξορκίζουμε, ούτε όταν ένα δημοσίευμα μας αρέσει να το επικροτούμε. Δεν ασκούμε τέτοια πολιτική και δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα μείζονα πολιτικά προβλήματα με τέτοιους όρους και τέτοιες αντιλήψεις. Γι` αυτό -όπως διαπιστώσατε- είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πιστεύω όμως -και το αναφέρω ως θέμα αρχής- πως όταν οι πολιτικοί θίγονται -και ως άτομα ακόμη- οφείλουν να τοποθετούνται καθαρά. Αυτό είναι θέμα αρχής. Από εκεί και πέρα, για τα γενικότερα θεσμικά ζητήματα, θα συμφωνήσω απόλυτα, σε αυτό το σημείο, με την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη. Χρειάζεται, δηλαδή, να συνεργαζόμαστε για να ενισχύουμε και να θωρακίζουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, τους θεσμούς και με αυτόν τον τρόπο να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις, ενισχύοντας έτσι τα μέτρα διαφάνειας και ελέγχου.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι σε ογδόντα, αν δεν κάνω λάθος, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Μετά από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σήμερα υπάρχει ένα νέο στοιχείο που προστίθεται στον καμβά από την "Καθημερινή", που αφορά την INTERSAT του κ. Μπατατούδη. Μήπως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση ή κάποιες ελλείψεις στη διαδικασία ελέγχου των εταιρειών που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή η συζήτηση έχει γίνει πάρα πολλές φορές. Υπάρχει μια πραγματικότητα ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούσε το Χρηματιστήριο χρειαζόταν διορθώσεις, βελτιώσεις και περαιτέρω ενίσχυση. Αυτό σταδιακά γίνεται. Και οι έλεγχοι τους οποίους ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγγειλε χθες είναι πάρα πολλοί. Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και θα βοηθήσουν, ώστε να έρθει όλη η αλήθεια στο φως, θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αναγκαίου πλαισίου διαφάνειας, την ενίσχυση ενός πλαισίου ομαλής, σωστής και ιδιαίτερα καθαρής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Πιστεύουμε ότι η απόφαση που ελήφθη χθες είναι πολύ σημαντική. Αναμφίβολα κάθε μέτρο που λαμβάνουμε ενισχύει τη διαφάνεια και πρέπει να το επικροτήσουμε. Από εκείνο το σημείο, όμως, μέχρι του να μετατρέψουμε το θέμα του Χρηματιστηρίου σε σημείο άγονων κομματικών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών μακριά από τα ενδιαφέροντα του πολίτη υπάρχει τεράστια απόσταση. Είναι μια άλλη υπόθεση. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, προκειμένου να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι δημιουργούμε ένα θεσμικό πλαίσιο ικανό να προστατέψει τον πολίτη, τον επενδυτή και να μην επιτρέψει στους οποιουσδήποτε κερδοσκόπους ή κάποιους που εν πάση περιπτώσει δεν μεταχειρίζονται τα νόμιμα μέσα, τα μέσα που πρέπει ή τα μέσα που επιβάλλουν οι κανόνες σωστής λειτουργίας της Χρηματαγοράς, να παρασύρουν τον επενδυτή. Αυτό πρέπει να το διασφαλίσουμε και να το διασφαλίσουμε όλοι. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση -και τα μέτρα ελέγχου που εξαγγέλθηκαν χθες σ` αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται- ενισχύει αναμφίβολα το θεσμικό πλαίσιο, καλύπτει αυτή την αναγκαιότητα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εγώ ρωτάω αν αυτά τα στοιχειώδη μέτρα ελέγχου έπρεπε να έχουν ληφθεί πριν από κάποιο καιρό, όταν οι πολίτες μπαίνοντας στο Χρηματιστήριο έχασαν τόσα λεφτά, γιατί δεν ξέρω σε ποιόν αναφέρεστε όταν λέτε να μην γίνεται αυτό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης, γιατί είναι μακριά από τα προβλήματα του λαού. Πάντως, ένα από τα βασικά προβλήματα του λαού είναι τα λεφτά που έχασε στο Χρηματιστήριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δεν χρειάζεται άγονη κομματική αντιπαράθεση. Το θέμα του χρηματιστηρίου απαιτεί και τους ελέγχους που εξαγγείλαμε χθες και ό,τι μπορούμε να κάνουμε και όποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε, παράλληλα με αυτά που έχουν ήδη ληφθεί. Εχουν, ήδη, γίνει πολλά στην κατεύθυνση ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου και της εξασφάλισης της διαφάνειας και της ομαλής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, για την προστασία του επενδυτή. Αυτό κάνουμε. Βεβαίως, αυτό δεν υπήρχε πάντα. Σταδιακά δημιουργείται αυτό το θεσμικό πλαίσιο και εντείνονται τα μέτρα ελέγχου, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιοι έλεγχοι. Βεβαίως, τώρα γίνονται πιο συστηματικά και ίσως μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες ή δεδομένα. Αυτό δείχνει και την πρόθεσή μας να ενισχύουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς το θεσμικό πλαίσιο. Δεν ήταν όλα πάντα τέλεια. Και βεβαίως, κάποιοι κινήθηκαν μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Θέλω να σας θυμίσω ότι έχουν πάει και φυλακή και ότι έχουν γίνει και μηνύσεις, καθώς και παρεμβάσεις από τα αρμόδια όργανα για μια σειρά από εταιρείες που κινήθηκαν στο Χρηματιστήριο με απαράδεκτους όρους και τρόπους. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε.

Μίλησα για κομματική αντιπαράθεση, διότι υπάρχουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται σε προθέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, σε αυτόν τον τομέα, κάτι το οποίο φυσικά και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και θέλω να σας θυμίσω ότι ειδικά το θέμα των Τραπεζών -επειδή αναφέρονται ορισμένοι- έφθασε στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα. Το θέμα για την ευθύνη Τραπεζών δημοσίου ενδιαφέροντος, γύρω από το ζήτημα του Χρηματιστηρίου το είχαν θέσει βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο κ. Εβερτ. Εχει βγει απαλλακτικό βούλευμα γι` αυτό. Ας μη μεταχειριζόμαστε, λοιπόν, αυτό το πραγματικά μεγάλο και σημαντικό θέμα ως στοιχείο κομματικού ανταγωνισμού, αλλά ας κοιτάξουμε να συνεργαστούμε για να πείσουμε τον πολίτη ότι δημιουργούμε ένα σωστό πλαίσιο και ότι δεν θα έχουμε ποτέ άλλοτε προβλήματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να θέσω ένα πολιτικό, κατά την εκτίμησή μου ερώτημα, και να σας ζητήσω να σχολιάσετε, εάν βεβαίως το επιθυμείτε, την εξής εκτίμηση η οποία κυκλοφορεί, είτε υπό μορφή σχολίων δημοσιευμάτων, είτε στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα: Ότι, δηλαδή, οι καταγγελίες του κ. Κουρή για σας προσωπικά και τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν δεν αποδειχθεί στη Δικαιοσύνη τίποτα, θα έχουν αφήσει αρνητικές εντυπώσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο κ. Κύρτσος στο βιβλίο του κάνει συγκεκριμένες αναφορές για σχέσεις της ηγεσίας της Ν.Δ. με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, επίσης διαμορφώνει μια άλλη τέτοια εικόνα. Και συνεπώς, όλη αυτή η εικόνα είναι μια εικόνα του πολιτικού συστήματος που βάλλεται. Εκτιμάτε κάτι τέτοιο; Θέλετε να το σχολιάσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πιστεύω ότι πρέπει να σχολιάζουμε έτσι τα πράγματα. Βεβαίως, υπάρχουν μερικοί στους οποίους -όπως φαίνεται- αρέσουν οι διδαχές του Γκέμπελς "λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει". Αυτό είναι πάρα πολύ γνωστό. Και όταν είσαι στην πολιτική, είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις και τέτοιες λογικές. Αντιλήψεις περί συλλογικής ευθύνης και άλλες τέτοιες αντιλήψεις πιθανόν να υπάρχουν και υπάρχουν, όχι μόνο σε έναν, αλλά σε αρκετούς. Δεν αναφέρομαι ειδικά, αλλά γενικά στην πολιτική. Πιθανό να υπάρχουν στους διάφορους χώρους γκεμπελικές λογικές. Δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς αυτό. Εμείς, ως πολιτικοί, πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να υφιστάμεθα και τέτοιες επιθέσεις και να υπάρχει η απαραίτητη ψυχραιμία, ώστε και να απαντάς και να ενημερώνεις τον ελληνικό λαό. Αλλά, αυτό που κάνουμε εδώ είναι να ενημερώνουμε και να απαντούμε για το κυβερνητικό έργο. Μέχρις εκεί. Να είστε βέβαιος ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η αλήθεια, η οποία κάποια στιγμή αναδεικνύεται.

ΤΑΚΗΣ: Μιας και αναφερθήκατε χθες στην ΙΝΤΕRSΑΤ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψετε μου να σας πω με αφορμή την ερώτηση για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ότι το ΕΣΡ (που βεβαίως είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά το αναφέρω ως γεγονός) έχει αφαιρέσει από αυτόν τον επιχειρηματία την άδεια της ψηφιακής τηλεόρασης. Και δεν το έκανε τώρα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό.

ΤΑΚΗΣ: Σε αυτό ήθελα να σας ρωτήσω: Χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, όταν ο κ. Θωμαδάκης του είπε ότι από το 1999 και μετά άρχισαν να επιβάλλονται ποινές στον κ. Μπατατούδη, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν, αφού από το 1999 άρχισε μια διαδικασία ποινών και διαγνώσεως παραβάσεων, να του έχει δοθεί άδεια ψηφιακής πλατφόρμας. Και το ρωτώ γιατί αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής και ο κ. Θωμαδάκης του απάντησε ότι «δεν του τη δώσαμε εμείς, άλλοι του την έδωσαν» !

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω και να δούμε το θέμα των αδειών της ψηφιακής πλατφόρμας που δεν είναι τωρινό. Νομίζω ότι είναι από το 1999. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πω το εξής: Οπως γνωρίζετε υπήρχαν ενιαίοι κανόνες, με βάση τους οποίους δόθηκαν οι άδειες στις ψηφιακές πλατφόρμες.. Με βάση αυτούς τους κανόνες είχαν δοθεί -εάν δεν κάνω λάθος- τρεις άδειες ψηφιακής πλατφόρμας. Στη ΝΟVA, την ΙΝΤΕRSΑΤ και τον ΑLPHA. Σήμερα έχει μείνει μόνο μια ψηφιακή πλατφόρμα. Ο ΑLPHA κατέθεσε την άδειά του (και βέβαια τον κάλεσε και το ΕΣΡ να την καταθέσει), ενώ από την ΙΝΤΕRSΑΤ αφαιρέθηκε, με απόφαση του ΕΣΡ. Επομένως, η Πολιτεία, υπό την ευρύτερη έννοιά της (γιατί το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη αρχή, δεν είναι κυβερνητικό όργανο, είναι όργανο της πολιτείας) άσκησε πλήρως το καθήκον της, προκειμένου να καθαρίσει το τοπίο, στη λειτουργία που αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες. Και αυτό περιμένω να το επισημάνετε.

ΤΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω τί είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολύ καλά είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Το θέμα είναι ότι υπήρχε τότε ένας ενιαίος τρόπος, μια συγκεκριμένη νομοθεσία, βάσει της οποίας δίδονταν οι ψηφιακές πλατφόρμες. Η τότε νομοθεσία προέβλεπε όταν υποβάλεις μια αίτηση και πληροίς κάποιες προϋποθέσεις, μπορείς να πάρεις ψηφιακή πλατφόρμα. Αυτό προέβλεπε η νομοθεσία και έτσι -απολύτως νόμιμα- λειτούργησαν τότε οι αρχές. Από κει και πέρα, όταν διαπιστώθηκε, και δεν είναι τωρινό, έχει προηγηθεί αυτή η απόφαση και είναι ευτύχημα ότι έχει προηγηθεί, διότι δείχνει ότι λειτουργούμε και λειτουργούμε καλά, ότι ο μεν ΑLPHA προέβη στις ανακοινώσεις του (και το είπαν καθαρά), η δε ΙΝΤΕRSΑΤ δεν προέβη σε λειτουργία της επιχείρησης, ήρθε τότε το ΕΣΡ -βεβαίως ενημερωθήκαμε κι εμείς, αφού μας στέλνει τις αποφάσεις του- και του αφαίρεσε την άδεια. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σωστή απόφαση, η οποία δείχνει ότι υπάρχει έλεγχος, υπάρχει παρακολούθηση και υπάρχει προσπάθεια εξυγίανσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσετε.

ΤΑΚΗΣ: Υπάρχει σήμερα στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ένα δημοσίευμα που αναφέρεται σε κάποιο ορυχείο, το οποίο έκλεισε Υπουργός, για να μη δει να δημοσιεύεται πάλι στην «ΑΥΡΙΑΝΗ» πρωτοσέλιδο. Εχετε κάτι επ` αυτού; Και ποιός είναι ο υπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως έχω. Πριν από λίγο εκδόθηκε ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλέξανδρου Καλαφάτη, την οποία έλαβα μόλις τώρα και θα σας τη διανείμω. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο κ. Καλαφάτης μας ενημερώνει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης κανενός ορυχείου και ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Αυτό λέει ότι το δηλώνει και στη φορολογική του δήλωση και στο «πόθεν έσχες». Το ορυχείο, το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα, ανήκει στον αδερφό του και λειτουργεί 70 χρόνια και μάλιστα εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου. Εχει άδεια λειτουργίας για 15 χρόνια, από το 1993 έως το 2008. Οταν η εταιρεία αυτή υπέβαλε προς έγκριση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν ενεκρίθη η μελέτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, κοινοποιήθηκε στις 11 Απριλίου η μη έγκριση, η απόρριψη, δηλαδή, της μελέτης στο υπουργείο Ανάπτυξης και στις 17 Απριλίου, δηλαδή, μόλις σε έξι ημέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης ήρε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Τοποθετούμαι επειδή το θέμα αφορά κυβερνητική δραστηριότητα. Εχω πει ότι θα τοποθετούμαι μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρα, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει λειτουργήσει απόλυτα σωστά. Οχι μόνο δεν έχει αδρανήσει, αλλά έχει ενεργήσει άμεσα όταν ήρθε η εισήγηση των αρμόδιων φορέων. Και ποιοί ήταν οι αρμόδιοι φορείς; Ηταν το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δεν ενέκρινε τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είπε, δηλαδή, ότι το συγκεκριμένο ορυχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς, η οποία στις 15 Απριλίου πρότεινε, προς το υπουργείο Ανάπτυξης, την προσωρινή παύση λειτουργίας του ορυχείου. Με βάση την απόρριψη του ΥΠΕΧΩΔΕ και την εισήγηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφαλονιάς, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο κ. Καλαφάτης προσωπικά ήραν την άδεια λειτουργίας του ορυχείου. Μέσα σε έξι ημέρες. Απόλυτα σωστή η παρέμβαση, έγκαιρη, τεκμηριωμένη, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων αρχών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εάν συμφωνείτε μαζί μου, οι εξελίξεις για το Κυπριακό προχωρούν με γοργά βήματα. Μεθαύριο, την Παρασκευή έρχεται στην Κύπρο ο κ. Ερντογάν. Φαίνεται ότι θα προτείνει μέτρα επαναπροσέγγισης, επιστροφή κάποιου μέρους της Αμμοχώστου, εφόσον η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση άρει το οικονομικό εμπάργκο. Ο κ. Ντενκτάς ανακοινώνει λίστα «ανεπιθύμητων» αγωνιστών της ΕΟΚΑ 55-59, οι οποίοι μπαίνουν στα κατεχόμενα. Υπάρχει μια κατάσταση πολιτικών ζυμώσεων στην Κύπρο και η κυπριακή κυβέρνηση μεν κρατά μια αμυντική θέση σε όλα αυτά τα ζητήματα, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει να οδηγηθούμε στα Ηνωμένα Εθνη και να παίξει πλέον το ρόλο του ο κ. Ανάν. Ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές τις εξελίξεις, για να βγούμε από τα αδιέξοδο, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εγκλωβισμένοι. Γι αυτό η αντιπολίτευση επιμένει να πάει το θέμα στον ΟΗΕ, τώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαστε εγκλωβισμένοι, αλλά να είστε βέβαιος ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οταν χρειαστεί να κάνουμε ενέργειες θα τις κάνουμε και θα τις πληροφορηθείτε. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την όλη κατάσταση με τη γνωστή θέση μας, η οποία δεν έχει αλλάξει. Το Κυπριακό θα λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση του Κυπριακού σημαίνει ενιαίο κράτος, ενιαία κυριαρχία, ό,τι έχουμε πει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν βλέπετε κι εσείς τη σκοπιμότητα πρόκλησης, ενεργοποίησης του ενδιαφέροντος του ΟΗΕ, ενόψει του κινδύνου εκφυλισμού της διαδικασίας αυτής που διενεργείται σήμερα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χρειάζεται, βεβαία, σε αυτά τα ζητήματα -επειδή είναι λεπτά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής- να υπάρχουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση και μελετούμε τις κινήσεις μας σε πλήρη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οταν έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο, θα σας το πούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σας είπα ότι ο Ερντογάν πηγαίνει την Παρασκευή στα κατεχόμενα. Θα εξαγγείλει ενδεχομένως κάποια ζητήματα. Ορισμένα από αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει τοποθέτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Από εσάς ή από την κυπριακή κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς πρέπει να γίνει από την κυπριακή κυβέρνηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ρωτώ, τί θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πάντα σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση. Μην ανησυχείτε, υπάρχει στενή συνεργασία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 7 May 2003 - 13:05:10 UTC