Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν από λίγο, τελείωσε η σύσκεψη για την προετοιμασία των εκδηλώσεων της Προεδρίας, που θα γίνουν, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Η διαδικασία της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων χωρών-μελών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της Συνόδου, στις 16 Απριλίου, θα είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Η 16η Απριλίου είναι μια μεγάλη ημέρα, γιατί θα έχουμε την υπογραφή της συνθήκης, που θα φέρει ακόμη 10 χώρες, ως νέα μέλη, στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και για το λόγο ότι, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, πετυχαίνουμε την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και κάνουμε έτσι ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας της Κύπρου.

Θέλουμε, λοιπόν, να επισημάνουμε, από πολιτική άποψη, την πολύ σημαντική διαδικασία της 16ης και 17ης Απριλίου, για την οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις επόμενες ημέρες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να μας πείτε, εάν στη σύσκεψη από την οποία μόλις ήρθατε, ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις για μέτρα διευκόλυνσης των πολιτών, κατά τις ημέρες της Συνόδου, δεδομένου ότι, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από αυτά που γνωρίζουμε, το κέντρο της πόλης θα πρέπει ουσιαστικά να θεωρείται απαγορευμένη περιοχή. Διότι, είτε οι ηγέτες θα ταλαιπωρηθούν, επειδή δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από το Ζάππειο στη Στοά του Αττάλου, είτε οι εργαζόμενοι. Μήπως έχει ληφθεί κάποια πρόνοια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας έχει απασχολήσει πολύ αυτό το θέμα. Οι πολίτες θα ενημερωθούν έγκαιρα για όλα τα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν. Κατανοείτε ότι στους χώρους γύρω από το Ζάππειο, αλλά και στη διαδρομή προς τη Στοά του Αττάλου, θα πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση και περιφρούρηση. Θα έχουμε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες εδώ, καθώς και αποστολές από 25 ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι μαζί με τις τρεις προς ένταξη στο μέλλον χώρες, πάμε στις 28 χώρες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αίσθημα ευθύνης και επαγρύπνηση από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας. Γι@ αυτό, εκ των προτέρων, θέλω να ζητήσω την κατανόηση των Ελλήνων πολιτών, γιατί εκ των πραγμάτων θα υπάρξει ταλαιπωρία. Πρέπει, όμως, να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή η ημέρα θα είναι πολύ μεγάλη, θα είναι ημέρα γιορτής για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, λόγω της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σας ενημερώσω ότι εξετάζουμε και την περίπτωση, η ημέρα της Συνόδου, να χαρακτηριστεί αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η υπογραφή προσχώρησης πού θα γίνει; Στο Ζάππειο ή στην Ακρόπολη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η διαδικασία της Συνόδου θα αρχίσει το πρωί της Τετάρτης (16/4), με έκτακτη άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Ζάππειο. Το θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο είναι το μέλλον της Ευρώπης. Κατ` αρχάς, θα γίνει η παρουσίαση των ερωτημάτων που θέτει ο Πρόεδρος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν όλοι, δίνοντας τις δικές της απαντήσεις (κάθε χώρα, κάθε κράτος-μέλος, χωριστά) στα ερωτήματα που θα θέσει ο Πρόεδρος της Συνέλευσης. Στο τέλος της συνεδρίασης, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Προεδρίας και το γεύμα στο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου. Στη συνέχεια, οι ηγέτες θα αναχωρήσουν για τη Στοά του Αττάλου, όπου θα γίνει η τελετή υπογραφής της πράξης διεύρυνσης. Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν των ηγετών των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Την Πέμπτη (17/4), θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η οποία θα κλείσει, το μεσημέρι, με συνέντευξη Τύπου της Προεδρίας.

Συνέντευξη της Προεδρίας, όπως και συνεντεύξεις όλων των ηγετών των κρατών-μελών της Ενωσης θα γίνουν και το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά την τελετή και πριν το δείπνο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από τη Βουλιαγμένη, θα πάνε στη Στοά του Αττάλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι η συνέντευξη Τύπου θα γίνει μετά την τελετή προσχώρησης και πριν το δείπνο. Αρα, θα πάνε από τη Στοά του Αττάλου, στο Ζάππειο και από το Ζάππειο στη Βουλιαγμένη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σημασία έχει ότι η Αθήνα σε αλλεπάλληλες ώρες θα είναι αποκλεισμένη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα διαρκέσει μία ημέρα, η οποία, όπως σας είπα, θα είναι μια ημέρα γιορτής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι ιστορική ημέρα για την Ευρώπη, γιατί υποδέχεται στους κόλπους της τα δέκα νέα μέλη. Είναι ιστορική ημέρα ιδιαίτερα για την Ελλάδα, γιατί η Κύπρος γίνεται μέλος της Ε.Ε. και έτσι ενισχύεται η ασφάλειά της και μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αισιόδοξα το μέλλον. Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία που θα υπάρξει αυτή την ιστορική ημέρα. Εμείς, ζητήσαμε να γίνει η τελετή προσχώρησης στην Αθήνα. Θα μπορούσε να γίνει στις Βρυξέλλες, στο κτίριο της Ε.Ε. Ομως, δεν θα είχε την ίδια σημασία και δεν θα αναδείκνυε, με τον ίδιο τρόπο, τη χώρα μας.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σας ενημερώσω ότι, σε συνεννόηση με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ως αρμόδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, θα ζητήσω και από όλους τους διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, αλλά και των εφημερίδων να συναντηθούμε, προκειμένου να τους αναπτύξουμε το πνεύμα και το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Να τους δείξουμε τους χώρους, να τους ενημερώσουμε και να ζητήσουμε τη συμβολή τους στην προσπάθεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πότε αναχωρούν οι αρχηγοί των κρατών-μελών από την Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αναχωρήσουν στις 17 Απριλίου. Μια ημέρα αργότερα, στις 18 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κύπρο.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η Σύνοδος της 16ης Απριλίου, εκτός από την πράγματι πολύ σημαντική πτυχή της προσχώρησης, είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι, το πρωί της 16ης Απριλίου, θα συζητηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα που θα θέσει ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Ζισκάρ ντ` Εστέν και οι εκκρεμότητες που απομένουν. Είναι θέματα που αφορούν την ανάδειξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αν δηλαδή θα υπάρχει και πως να εκλέγεται) του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Επιτροπής, την εκ περιτροπής Προεδρία (θέμα το οποίο θέτουν οι μικρές χώρες), τα ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις του Ευρωπαϊκοί Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων, την ύπαρξη ή μη υπουργού Εξωτερικών και γενικότερα τα νέα ζητήματα που θα περιληφθούν στο Σύνταγμα της Ευρώπης. Είναι, λοιπόν, μια πολύ σημαντική συνεδρίαση, που αν πάει καλά -και το ελπίζουμε- θα ανοίξει το δρόμο, για να υπάρξουν αποφάσεις στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, ίσως στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το προδιαγράψουμε με βεβαιότητα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν σαφείς καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων και οργάνων για την ελλιπή λειτουργία κρατικών υπηρεσιών, φορέων ή οργανισμών που έχουν στην αρμοδιότητά τους τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή τίποτα δεν είναι σαν την ανθρώπινη ζωή, θέλω και πάλι (όπως και χθες) να εκφράσω την οδύνη μας για το χαμό των συνανθρώπων μας στο δυστύχημα της Σωληνουργίας Κορίνθου. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα και αισθάνομαι χρέος να εκφράσω την οδύνη και τη βαθιά συντριβή μας. Η Πολιτεία, βεβαίως, έχει και την ευθύνη να περιφρουρεί τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, μέσα από τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Γνωρίζετε ότι έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο-σύστημα, για την υγιεινή, που είναι ίσως από τα τελειότερα της Ευρώπης. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Γνωρίζετε, επίσης, ότι επειδή η εφαρμογή όλων αυτών των προβλέψεων, των διαταγμάτων, των προνοιών και των νόμων πρέπει να ελέγχονται, έχουμε κάνει μια υπερπροσπάθεια εδώ και χρόνια, με την ίδρυση και τη λειτουργία ενός πράγματι πάρα πολύ σημαντικού Σώματος, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, του οποίου προϊσταται ο κ. Πολυχρονίου. Το έργο του Σώματος είναι πολύ σημαντικό και έχει συμβάλει θετικά. Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες «παίζουν εν ου παιχτοίς». Και το υπογραμμίζω, γιατί κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ανθρώπινη ζωή και την σωματική ακεραιότητα του εργαζομένου. Διότι δεν είναι μόνο οι θάνατοι. Είναι και δυστυχήματα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, προβλήματα στη σωματική ακεραιότητα του εργαζόμενου. Και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά. Υπάρχουν ασυνείδητοι. Υπάρχουν υπεύθυνοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Υπάρχουν ακόμη εταιρείες -ευτυχώς δεν είναι η πλειοψηφία- οι οποίες δεν έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαν γίνει πολλοί έλεγχοι στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είχαν γίνει εκθέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Γι αυτό το λόγο, εξάλλου, υπήρξε αμέσως και σχετική έρευνα. Δεν μπορούμε να εκδίδουμε εμείς αποφάσεις. Οι αποφάσεις θα βγουν από την έρευνα που θα γίνει για τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά, να είστε βέβαιοι ότι η έρευνα γίνεται ήδη και θα προχωρήσει σε βάρος. Από την πρώτη στιγμή ήταν εκεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Παρενέβησαν και οι αστυνομικές αρχές. Εγιναν, χθες και συλλήψεις υπευθύνων. Συνεργαζόμαστε στενά με τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες στην κατεύθυνση αυτή. Είναι ένας μεγάλος αγώνας. Οσο γίνεται ακόμη και ένα ατύχημα δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να εντείνουμε διαρκώς τη δουλειά μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να επανέλθουμε στο θέμα της δημοσκόπησης, το οποίο σχολιάσατε χθες, αλλά σήμερα έχουμε μια πλήρη εικόνα. Θα ήθελα να σχολιάσετε δύο στοιχεία: Πρώτον, αυτή τη στιγμή η ικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειρίζεται την οικονομία έχει φθάσει σχεδόν στα ποσοστά που δίνουν οι πολίτες για το ίδιο θέμα και στη Ν.Δ. Μήπως είναι και αυτό ένα δείγμα ότι η οικονομία έχει πάψει να είναι το «ισχυρό χαρτί» αυτής της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων της δημοσκόπησης, αλλά και πολλών δημοσκοπήσεων, δείχνει ότι η χώρα κυβερνάται σταθερά, ότι ο Κώστας Σημίτης είναι το ισχυρό χαρτί μας και ότι οι πολίτες επιθυμούν, και βεβαίως απαιτούν, λύσεις στα προβλήματά τους. Αλλά το απαιτούν από αυτή την κυβέρνηση. Είναι μειοψηφική η άποψη για πρόωρες εκλογές. Ποιο είναι, λοιπόν, το χρέος μας; Το χρέος είναι, με στάση ευθύνης, να ανταποκριθούμε καλύτερα, αποτελεσματικότερα στα προβλήματα των πολιτών, να επιτελέσουμε το έργο που έχουμε δεσμευθεί, να αναπτύξουμε την προοπτική που δημιουργούμε για την επόμενη τετραετία και με βάση αυτά να επιδιώξουμε -κάτι που είναι απόλυτα δυνατό- τη νίκη στις εκλογές του 2004. Σε κάθε δημοσκόπηση αποτυπώνονται και οι συγκυρίες. Σήμερα είναι μια συγκυρία δύσκολη για την οικονομία μας. Παρά τα ισχυρά θεμέλια και τα μεγάλα άλματα που έχουν γίνει στον τομέα της ανάπτυξης, εξαιτίας του πολέμου προβλήματα, όπως υπάρχουν και σε όλες τις οικονομίες και στις ευρωπαϊκές. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές του πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων. Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας στον πολίτη. Ολα αυτά τα παρακολουθούμε και τα αντιμετωπίζουμε με τη δουλειά μας. Αλλά, λογικό είναι να αποτυπώνονται. Χρειάζεται, λοιπόν, σοβαρότητα, ευθύνη και συνέχιση της δουλειάς μας, για να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτό που ο Ελληνας πολίτης περιμένει από εμάς.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το δεύτερο σημείο που θέλω να σχολιάσετε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται, επίσης, της Ν.Δ. στα θέματα του λεγόμενου κοινωνικού πεδίου. Μελετά ο Πρωθυπουργός, ανασχηματισμό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα αυτά τα μηνύματα υπαγορεύουν δουλειά και ανταπόκριση στα προβλήματα του πολίτη, με ευαισθησία. Αυτή είναι μια σαφής και πλήρης απάντηση που διαψεύδει τις φήμες που κυκλοφορούν.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Δεν θεωρείτε ως κυβέρνηση ότι παγιώνεται, εδώ και ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω, αυτή η διαφορά μεταξύ 7,5 και 9 μονάδων; Δεν ανησυχεί αυτό την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι δυνατό να αναλύω τις διαφορές που ανεβοκατεβαίνουν και τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε πάρα πολλές δημοσκοπήσεις, οι οποίες -όπως γνωρίζετε- μπορεί να γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι ζητούμενο της πολιτικής ενημέρωσης είναι αυτό. Δεν μπορεί να μετατρέπουμε το χώρο αυτό, από χώρο που ενημερώνεστε για τις απόψεις της κυβέρνησης και υποβάλλετε τα ερωτήματά σας, σε χώρο που αναλύουμε, είτε τα ποσοτικά, είτε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Την άποψη της κυβέρνησης ζητάμε. Εάν είστε ικανοποιημένοι από τα στοιχεία αυτά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα χθες, σας έδωσα και μερικά επιπλέον στοιχεία, σήμερα. Ικανοποίηση για εμάς θα είναι να κερδίσουμε με τη δουλειά, την προοπτική και την πορεία μας και τις επόμενες εκλογές. Τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι με οτιδήποτε δεν υπακούει στην αναγκαιότητα. Στόχος μας είναι: Η ανταπόκριση στα προβλήματα των πολιτών, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη δράση μας, προοπτική για την επόμενη τετραετία, νίκη στις εκλογές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, στις Βρυξέλλες, είχαμε συνάντηση του ΝΑΤΟ με παρουσία του κ. Πάουελ και μελών της Ε.Ε. Φαίνεται, από τις πρώτες πληροφορίες, ότι οι Αμερικανοί εμμένουν στις θέσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον πόλεμο του Ιράκ και ζητούν, μάλιστα, τώρα ένα νέο ψήφισμα από τον ΟΗΕ. Ποιά είναι η δική σας αίσθηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Δεν είναι ακριβώς έτσι η κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι διεξήχθη ένας σημαντικός και νηφάλιος διάλογος γύρω από το θέμα του μελλοντικού ρόλου του ΟΗΕ στην πολιτική ανασυγκρότηση του Ιράκ. Από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -και πρώτα απ όλα από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Γ. Παπανδρέου- τέθηκε το ζήτημα του κρίσιμου και καθοριστικού ρόλου του ΟΗΕ, στη διαδικασία της πολιτικής ανασυγκρότησης του Ιράκ. Ο κ. Πάουελ μίλησε για έναν σημαντικό ρόλο. Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες. Ανοιξε, όμως, και αυτό το θεωρούμε χρήσιμο. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε και με νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ξεκαθαρίσματος του όλου τοπίου. Βεβαίως, εμπλοκή του ΟΗΕ -εκ των πραγμάτων- πρέπει να γίνει μετά τον πόλεμο και όταν υπάρξουν εκεί συνθήκες ασφάλειας. Θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες. Είναι σημαντικό ότι ξεκίνησε αυτός ο διάλογος. Είναι σημαντικό ότι αναδείχθηκε από πολλές παρεμβάσεις -με πρώτη αυτή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών- η ανάγκη ενός ιδιαίτερα κρίσιμου και καθοριστικού ρόλου του ΟΗΕ. ΟΙ ΗΠΑ έκαναν μια πρώτη τοποθέτηση περί «σημαντικού ρόλου» χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Θα έλεγα ότι ο διάλογος, εκ των πραγμάτων, θα συνεχιστεί.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μήπως ο κ. Παπανδρέου ή οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών που συναντήθηκαν με τον κ. Πάουελ, του ζήτησαν στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου -που όπως μας είπατε ήταν νηφάλιος- να παρέμβει στη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ για να περιοριστούν τα θύματα των αμάχων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγινε μια γενικότερη συζήτηση, αλλά όχι γύρω από τα θέματα του πολέμου. Αυτό, όμως, έχει ζητηθεί και από τον ΟΗΕ και από την Ε.Ε. και από όλες τις κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μιλήσει για την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να μην υπάρξουν αθώα θύματα στη διάρκεια του πολέμου. Σας παραπέμπω στην τελευταία απόφαση της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του Εαρινού Συμβουλίου, στο κείμενο της 21ης Μαρτίου. Αυτή η απαίτηση είναι σαφής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει η πληροφορία ότι ο κ. Πάουελ, όταν συναντήθηκε στην Τουρκία με τον κ. Ερντογάν, συζήτησε ή έθεσε και το Κυπριακό. Μήπως συζήτησε και με τον κ. Παπανδρέου, με την ευκαιρία της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, το θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξουν δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, μετά την συνάντηση που έχει αυτή τη στιγμή με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά για το Κυπριακό.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 April 2003 - 14:05:09 UTC