Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΡΟΜΑΝ: Θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιό σημείο βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ και πότε σκοπεύει να φύγει το πρώτο τμήμα της. Επίσης, εάν γνωρίζετε, σχετικά με την επίσκεψη του κ. Πάουελ στις Βρυξέλλες, με ποιούς θα συναντηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε., αν θα είναι και οι "15" ή μόνο η "τρόικα" ή οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο κ. Πάουελ έχει ζητήσει να συναντηθεί με την "τρόικα" της Ε.Ε. για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή, με τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Σολάνα και τον κ. Πάτεν. Εχει ζητήσει, επίσης, να υπάρξει μια άτυπη συνάντηση, εν είδει γεύματος εργασίας, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των "15" και του ΝΑΤΟ, μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου του ΝΑΤΟ κ. Μπερνς. Εχει ζητήσει ακόμα να γίνει και μια συνάντηση του ΝΑΤΟ, σε στρατιωτικό επίπεδο, στην οποία θα παραστεί και ο κ. Πάουελ. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ανταλλάξουμε απόψεις και να πούμε τις δικές μας, οι οποίες είναι ήδη γνωστές. Δεν γνωρίζω τελικώς τι θα πουν και οι άλλοι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Ο κ. Παπανδρέου κάνει τις σχετικές διαβουλεύσεις. Καλό θα ήταν ο κ. Πάουελ να είχε αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να είχε κάνει σχετικές συζητήσεις, και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προ του πολέμου. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εάν επιθυμεί συζήτηση σε αυτά τα θέματα, ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών που μετέχουμε και να πούμε τις απόψεις μας. Αυτό είναι πολύ σαφές.

Οσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν ήδη ανοίξει κάποιοι δίαυλοι. Από ό,τι μας πληροφόρησε και η UNICEF η ανθρωπιστική βοήθεια προωθείται, με πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ίδια μαζί με το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, και οι "Γιατροί του Κόσμου" μπήκαν στο Ιράκ. Ανοίγει, δηλαδή, σταδιακά ο δρόμος για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Την επίσκεψη του κ. Πάουελ στην Τουρκία, πώς τη σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πάουελ θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία για να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τη χώρα αυτή. Διότι, ως γνωστόν, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία σε μια σειρά ζητήματα. Αυτά, βεβαίως, αφορούν εκείνους και λογικό είναι να γίνεται διάλογος. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να δεχθούμε το διάλογο με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ. Θέλουμε, βεβαίως, να επισημάνουμε ότι καλό θα ήταν τέτοιες πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ να είχαν αναληφθεί πριν από το πόλεμο. Αλλά, και τώρα δεν είναι αργά. Ο διάλογος μπορεί να γίνει, οι απόψεις μας θα ακουστούν και ελπίζω να ακουστούν από όλους.

ΚΟΥΙΝ: Από ό,τι κατάλαβα, αν το κατάλαβα σωστά, ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός που κάνει τα τηλεφωνήματα στους συνάδελφούς του υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη για να τους καλέσει.

ΚΟΥΙΝ: Ο κ. Πάουελ επικοινωνεί κατευθείαν με τους "15";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω, έχει επικοινωνήσει μέσω του κ. Μπερνς. Αυτή η πρόσκληση έχει απευθυνθεί και προς τους "15". Γίνονται και κάποιες διαβουλεύσεις επί του θέματος, διότι ο κ. Παπανδρέου, ως γνωστόν, είναι και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Εξάλλου, ο κ. Πάουελ του είχε ζητήσει θεσμική συνάντηση με τον κ. Σολάνα και τον κ. Πάτεν. Αρα, είναι λογικό να επικοινωνήσει και με αυτούς. Από τη δική μας πλευρά -επαναλαμβάνω- ποτέ δεν υπάρχει αντίρρηση ή θέμα συμμετοχής σε κάποιο τυπικό ή άτυπο διάλογο. Η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου στη διεθνή κοινότητα, στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η Αθήνα υποστηρίζει το αίτημα που υπέβαλε, χθες, ο Αραβικός Σύνδεσμος μέσω του κ. Μούσα στον κ. Παπανδρέου για σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα της ανακωχής του πολέμου στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει υποβληθεί επίσημα τέτοιο αίτημα. Αν, όμως, εννοείτε ότι κάποιοι και μέσα στον Αραβικό Σύνδεσμο, ίσως και κάποιοι άλλοι, θέλουν να αναζητηθούν πρωτοβουλίες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης, απαντώ ευθέως ότι εμείς, από την αρχή και ως κυβέρνηση, αλλά και ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε., είχαμε στόχο την ειρηνική λύση της κρίσης στο Ιράκ. Λογικό είναι, λοιπόν, και να αναζητούμε κάθε φορά τρόπους και να ενισχύουμε τυχόν πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς. Αυτή τη στιγμή, βεβαίως, έχουμε έναν ιδιαίτερα καταστροφικό πόλεμο -και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό- με πολύ αρνητικές συνέπειες και πολλά θύματα στον άμαχο πληθυσμό. Εάν στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας μπορεί να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για επίτευξη ανακωχής, εμείς πρώτοι θα τις στηρίξουμε. Αλλά, καταλαβαίνετε ότι δεν επαρκούμε μόνοι μας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας άκουσα, χθες, να λέτε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι, εάν η Τουρκία εισβάλει στο Ιράκ, μπορεί να απομακρυνθούν από τα AWAX οι Ελληνες πιλότοι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι, αν η Τουρκία εισβάλει στο Ιράκ, έχουμε ήδη εκφράσει την αντίθεσή μας και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα αντιδράσουμε με όποια μέσα είναι δυνατό να γίνει αυτό. Εχουμε, επίσης, υπενθυμίσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και την προστασία των εκεί μειονοτήτων. Είναι σαφές ότι αν υπάρξει τουρκική εισβολή, θα διαταράξει γενικότερα τις συνθήκες στην περιοχή και θα δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή, το ζήτημα θα τεθεί όπου πρέπει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ερώτησή μου είναι, αν αυτή η θέση που είπατε εξακολουθεί να ισχύει και σε περίπτωση που η Τουρκία εισβάλει στο Ιράκ, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ, είναι σαφές ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, τελείως διαφορετικής φύσεως από αυτά που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα, τα οποία επίσης είναι σοβαρά. Θα υπάρξει νέο πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα. Είναι λογικό ότι θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας και θα θέσουμε θέμα όπου μπορούμε. Διότι, κατ` αρχάς, η ίδια η Τουρκία έχει μιλήσει για απειλή σε βάρος της. Γνωρίζετε τη συζήτηση που έχει γίνει στο ΝΑΤΟ. Εχουμε δεχθεί, όπως γνωρίζετε, να υπάρχουν μέτρα στο ΝΑΤΟ με τα οποία περιφρουρείται η άμυνα, η ασφάλεια της Τουρκίας. Κάποιος απειλούμενος δεν μπορεί να είναι επιτιθέμενος. Δεν μπορεί να κάνει εισβολή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα αντιδράσει η Ελλάδα σαν Ελλάδα ή σαν Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπαμε ότι θα αντιδράσουμε όπου μπορούμε. Μπορεί να έχουμε την Προεδρία της Ε.Ε., αλλά μετέχουμε και στο ΝΑΤΟ. Και βεβαίως, όταν μιλώ για αντίδραση, εννοώ μέσα στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχουμε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν γίνει η συνάντηση μεταξύ των "15" και του κ. Πάουελ, εκτός από το θέμα της επόμενης ημέρας έχει κάτι άλλο να υποστηρίξει η Ε.Ε., γιατί γνωρίζω ότι υπάρχουν τελείως διαφορετικές απόψεις. Και συνεπώς αν ας πούμε σε μια τέτοια συνάντηση πόσο υποβαθμισμένος θέλω να πω είναι ο ρόλος της Ευρώπης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε συνάντηση και βεβαίως αν αυτή είναι θεσμική με όργανα της Ε.Ε., θα ακουστούν οι απόψεις της Ε.Ε.. Σε συναντήσεις που έχουν να κάνουν με τους υπουργούς Εξωτερικών των "15" θα ακουστούν και οι δικές μας απόψεις στο σύνολό τους. Αυτό είναι πολύ σαφές. Όταν πρέπει να εκφράσουμε τη γνώμη μας, ως κυβέρνηση, θα την εκφράσουμε ευθέως και σαφώς. Όταν πρέπει να εκφράσουμε τους "15", θα μιλήσουμε με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε., γιατί αυτό επιβάλλει ο θεσμικός ρόλος μας και ο σεβασμός μας σε αυτόν. Από εκεί και πέρα, θέλω να ξεκαθαρίσω τούτο: Εχουμε τονίσει, ήδη, ότι υπάρχουν ευθύνες σε εκείνους που δεν συνέβαλαν για μια ενιαία στάση της Ευρώπης, απέναντι σε αυτές τις ιδιαίτερα σοβαρές εξελίξεις. Και αυτό μπορούν να το κρίνουν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι και οι καταλληλότεροι για να αποδώσουν ευθύνες. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι σε χθεσινή παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτοί που προκάλεσαν τον πόλεμο είναι σαφές ότι δεν θέλουν την Ε.Ε., την ενιαία φωνή και στάση της, απέναντι στις εξελίξεις. Και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί και από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και από τους λαούς της Ευρώπης. Η καλύτερη απάντηση είναι η φυγή προς τα εμπρός, έστω και στο επόμενο βήμα. Να κρατήσουμε την Ε.Ε. σταθερά σε ένα δρόμο, γιατί το επόμενο βήμα δεν θα καθυστερήσουμε να το βρούμε μπροστά μας. Η σημασία της απόφασης του Εαρινού Συμβουλίου Κορυφής στις 21 Μαρτίου, ιδιαίτερα όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στην πολιτική ανασυγκρότησης του Ιράκ, θα φανεί πόσο σημαντική ήταν με τη συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε..

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε, χθες, ότι αυτοί που κάνουν τον πόλεμο δεν θέλουν μια Ευρώπη δυνατή. Θέλω να ρωτήσω, πώς είναι δυνατό να υπάρχει μια κοινή άμυνα της Ε.Ε. σε συνεργασία με αυτούς που δεν θέλουν την Ευρώπη δυνατή ή διαφορετικά αν η κοινή άμυνα με την ενισχυμένη συνεργασία θα είναι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι άλλο η ενισχυμένη συνεργασία -είναι το πρώτο βήμα- και αφορά την εξωτερική πολιτική και άλλο η πολιτική της ενιαίας άμυνας που είναι το δεύτερο βήμα, είναι ο στρατηγικός στόχος, είναι το όραμα και η πίστη μας σε ένα πραγματικά καταλυτικό και αποφασιστικό ρόλο της Ευρώπης και της Ενωσής της. Είναι σαφές ότι τα πράγματα αλλάζουν. Κάποιος που έχει σήμερα την άποψη "χ", αύριο μπορεί να υιοθετήσει μια άλλη άποψη προς την κατεύθυνση που θέλουμε, επειδή ωρίμασαν οι συνθήκες, επειδή κατανόησαν ορισμένα πράγματα και επειδή εν τέλει και οι λαοί έχουν το δικό τους λόγο. Ας μην υποτιμούμε τη δύναμη και τη σημασία των αυτόνομων φιλειρηνικών κινημάτων που έχουν αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή. Ας μην υποτιμούμε τη θέληση και την έκφραση της θέλησης των λαών σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στη σχέση με την τακτική των κυβερνήσεών τους. Και ας γίνει κατανοητό ότι αυτή τούτη η απόφαση του Εαρινού Συμβουλίου Κορυφής που διαφοροποιεί χώρες-μέλη της Ε.Ε. που μετέχουν στην επίθεση από τις θέσεις των ΗΠΑ είναι μια απόφαση, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα σοβαρή και για την Ε.Ε. και για το μέλλον της. Και δεν έγινε τυχαία αυτό. Εγινε επειδή ορισμένοι αντιστέκονται, επειδή ορισμένοι έχουν άποψη και τη διεκδικούν, την πιστεύουν και την παλεύουν, γιατί έχουμε το όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης με κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και το υπηρετούμε σταθερά. Οι συνθήκες γι` αυτό όλο και ωριμάζουν. Δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολη η πορεία. Ούτε ότι θα λήξει με την απόφαση ή με τη συνάντηση στην κατεύθυνση της ενισχυμένης συνεργασίας των "4" στις 29 τρέχοντος. Αλλά, για παράδειγμα, δείτε τη σημερινή παρέμβαση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών. Μια χώρα η οποία φαινόταν ότι δεν μετέχει σε αυτόν τον προβληματισμό και ότι δεν τον ασπάζεται εμφάνισε μια σειρά από προτάσεις, απόψεις και θετικές κατευθύνσεις. Είναι τυχαίο; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Ωριμάζουν οι συνθήκες, αυξάνουν οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Αρκεί να έχουμε άποψη και να την υπηρετούμε με πίστη.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Χθες οι ΗΠΑ, δια του υπουργού Εξωτερικών κ. Πάουελ, προειδοποίησαν το Ιράν και τη Συρία εμμέσως και με στρατιωτικά μέτρα εάν συνεχίσουν να στηρίζουν, όπως υποστηρίζουν, το Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πάρα πολύ δύσκολο με αυτές τις εξελίξεις που υπάρχουν σήμερα. Και δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι απαντήθηκαν αυτού του τύπου οι θέσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών τις οποίες αναφέρατε.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Με δεδομένες αυτές τις απειλές στις οποίες αναφέρθηκε ο συνάδελφος, το γεγονός ότι το Ιράν και η Συρία έχουν μια σχέση με την Ε.Ε. που προσπαθεί και η μια και η άλλη πλευρά να την ενισχύσει και με δεδομένο τα χθεσινά λεγόμενα του Πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για κάποιους που δεν θέλουν ισχυρή Ε.Ε., θα υπάρξει μια αντίδραση και θα το θέσει ο κ. Παπανδρέου αυτό το ζήτημα στον κ. Πάουελ μεθαύριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συζήτηση θα γίνει εφ` όλης της ύλης. Θα συζητηθεί γενικότερα η εξέλιξη και το μέλλον, γιατί το μέλλον δεν μπορεί να είναι μια πορεία συνεχών επιθέσεων και επιβολής ενός imperium. Σε όλα υπάρχουν και όρια.

ΚΟΥΪΝ: Διευκρινιστικά σε αυτά που είπατε στην αρχή: Εχει ζητηθεί αυτή η συνάντηση τρόικας - Πάουελ, μήπως δεν κατάλαβα καλά, έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση της τρόικα σε αυτό το αίτημα; Θα γίνει η συνάντηση της Πέμπτης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Τουλάχιστον από δικής μας πλευράς δεν υπάρχει αντίρρηση και δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίρρηση από τον κ. Σολάνα και τον κ. Πάτεν. Για ποιο λόγο, εξάλλου. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι θα γίνει η συνάντηση. Το θεωρώ αυτονόητο, εκτός και αν προκύψουν άλλης φύσεως τεχνικά θέματα, τα οποία δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή, αλλά δεν νομίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέγαμε πριν για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Alpha σήμερα έχει οργανώσει έναν τηλεμαραθώνιο στον οποίο συμμετέχουν πολλοί εκπρόσωποι και της πολιτικής ζωής, της καλλιτεχνικής, από όλους τους χώρους. Εσείς, υποστηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως και την υποστηρίζουμε, όπως υποστηρίζουμε και κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να έχει την ίδια κατεύθυνση. Να συγχαρούμε, λοιπόν, τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αλλά εκ των προτέρων να συγχαρούμε και όλους τους άλλους που θα συμμετέχουν ή θα ενισχύσουν με τον οποιονδήποτε τρόπο τέτοιες πρωτοβουλίες μη κυβερνητικών οργανώσεων ή και άλλων μαζικών φορέων. Γνωρίζετε, επίσης, ότι υπάρχει σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχει μια αίσθηση σήμερα στον Τύπο ότι χθες ο Πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ. Υπάρχει μια μεταστροφή της πολιτικής, σε σχέση με αυτό που είδαμε στις Βρυξέλλες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να κάνω σαφές ότι ο Πρωθυπουργός υποστήριξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις θέσεις μας, την πίστη μας στην πορεία και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Εξάλλου, αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός το υιοθετούν, το έχουν ως συμπέρασμά τους, το έχουν κατανοήσει σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και αυτούς εξέφρασε. Είναι σημαντικό η ελληνική Προεδρία να μπορεί να εκφράζει την κοινή γνώμη της Ευρώπης και ο Κώστας Σημίτης με τη χθεσινή του παρέμβαση, ας το κατανοήσουμε όλοι καλά, εξέφρασε τη συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη, εξέφρασε την κοινή γνώμη της Ευρώπης.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου να διακόψει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου; Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους χρωστά ποσό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, αν δεν κάνω λάθος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προβλήματα υπάρχουν. Πιστεύω, όμως, ότι χρειάζεται ο διάλογος, η καλή πίστη και η συναίνεση, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι. Αυτό είναι πάνω από όλα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζετε να υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του κ. Χριστοδουλάκη στο επόμενο άτυπο ECOFIN να θέσει θέμα κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν είναι δυνατόν! Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μήπως, είναι κάποιο πρωταπριλιάτικο αστείο;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή λέμε για πρωταπριλιάτικο αστείο, θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση θλίβεται ή ικανοποιείται από την αποχώρηση του Γραμματέα από το ΠΑΣΟΚ -που είναι πρωταπριλιάτικο αστείο εννοώ- ή μήπως δεν είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι πληροφορούμαι υπάρχει ένας προβληματισμός στον κ. Λαλιώτη, αλλά ίσως να μην έχει καταλήξει ακόμη, διότι από ό,τι γνωρίζω δεν έχει καταλήξει και ο κ. Νεονάκης αν αποδέχεται να αναλάβει τη θέση , διότι προτιμά σε αυτήν τον κ. Λαλιώτη!!! Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο και πρωταπριλιάτικη απάντηση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή ετοιμάζονται κινητοποιήσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στην Αθήνα για την υπογραφή της διεύρυνσης, γνωρίζετε εάν έχει θέσει θέμα η κυβέρνηση για ενδεχόμενη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις κινητοποιήσεις; Επειδή έχει πρωτοστατήσει τώρα τελευταία σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις το κόμμα, γι` αυτό ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας αφήσουμε το κόμμα να κάνει τις εκτιμήσεις του. Δεν θα υποδείξει η κυβέρνηση στο κόμμα τι πρέπει να κάνει. Βεβαίως, το κόμμα εκτιμά σε κάθε περίπτωση και το πλαίσιο και τους φορείς των κινητοποιήσεων, πριν βγάλει τις αποφάσεις του.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Διαβάζω ότι το πρώτο δίμηνο ο προϋπολογισμός και σε έσοδα και σε δαπάνες έπεσε έξω και όχι λίγο μάλιστα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η φράση «έπεσε έξω» ίσως δεν είναι η σωστή. Αλλά, δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν προβλήματα, γιατί υπάρχει ένας πραγματικά απαράδεκτος πόλεμος, ο οποίος έχει συνέπειες και στις οικονομίες όλων των χωρών. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα διεθνές φαινόμενο ύφεσης. Υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια. Υπάρχουν προβλήματα στους ρυθμούς ανάπτυξης πολλών χωρών. Υπάρχουν προβλήματα στην τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. Και θέλω να θυμίσω ότι είναι περίπου 60% υψηλότερη από ότι ήταν τον περασμένο Οκτώβριο. Υπάρχουν επίσης προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές των προϊόντων. Ολα αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλες τις χώρες και της Ε.Ε., αλλά και στις υπόλοιπες, δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορη την Ελλάδα. Κατ` επανάληψη, έχουμε τονίσει ότι η Ελλάδα έχει μια ισχυρή οικονομία. Η χώρα μας έχει γερά θεμέλια στην οικονομία, γι` αυτό και δεν χρειάστηκαν έκτακτα μέτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται. Δεν σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο τουρισμός μας δεν δέχεται μια τεράστια αρνητική πίεση, αυτό το διάστημα. Καμία πανοπλία, όσο ισχυρή κι εάν είναι, δεν είναι άτρωτη. Πρακτικά, λοιπόν, υφιστάμεθα κι εμείς -και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι- τις συνέπειες αυτής της διεθνούς κρίσης, λόγω του πολέμου. Βεβαίως, δεν την υφιστάμεθα σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε για ιδιαίτερα αρνητικές καταστάσεις και για κίνδυνο. Σαφώς δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Αλλά, όχι ότι μας αφήνει και αδιάφορους. Προβλήματα υπάρχουν και γι` αυτό μιλήσαμε για στάση ευθύνης, σοβαρότητας και αποφασιστικότητας, προκειμένου να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εάν πάντως ακολουθήσω τη λογική σας, επειδή το πρώτο δίμηνο υπήρχε η αβεβαιότητα του πολέμου και όχι ο ίδιος ο πόλεμος, σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός στο τέλος θα πέσει έξω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι, διότι μετά τη λήξη του πολέμου είναι σαφές ότι θα παρατηρηθούν διαφορετικά φαινόμενα. Αντιλαμβάνεστε ότι λογικά θα έχουμε διαφορετικές τιμές του πετρελαίου, διαφορετικά φαινόμενα στον τουρισμό και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και επειδή πρέπει να κρατήσουμε υψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης, υπάρχει συνεχής παρέμβαση του Πρωθυπουργού που γίνεται και αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Για παράδειγμα, το θέμα της πορείας του Γ@ Κ.Π.Σ.. Δεν είναι τυχαία η, σχεδόν κάθε εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα, σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό για την πορεία του Γ@ Κ.Π.Σ.. Αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, καθώς αυτή την κρίσιμη ώρα πρέπει να κρατήσουμε υψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας. Διότι μόνο έτσι μπορούμε να απαντήσουμε @για παράδειγμα- στον εφιάλτη της ανεργίας. Και μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε και τα έσοδα που χρειάζεται το Δημόσιο για να μπορούμε να διατηρούμε υγιή και σταθερή την πορεία της οικονομίας μας. Γι` αυτό γίνονται αυτές οι κινήσεις. Εχουμε, λοιπόν, προβλήματα; Ναι. Δημιουργεί ο πόλεμος προβλήματα σε όλες τις οικονομίες; Ναι και στην ελληνική. Δεν είναι τέτοια, όμως, που να απαιτούν έντονες αντιδράσεις. Εχουμε ισχυρά θεμέλια. Προσοχή, αυτοσυγκράτηση και δουλειά είναι το μήνυμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν έχει δοθεί ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο στις 9 Απριλίου θα βγάλει το ψήφισμά του για το Κυπριακό. Ευελπιστείτε ότι αυτό θα είναι καταδικαστικό για την Τουρκία και τον κ. Ντενκτάς; Και εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε μια πρωτοβουλία για το Κυπριακό και μάλιστα στο καινούργιο περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί νέες καταστάσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μη βιαζόμαστε. Ελπίζω, πράγματι, ότι θα είναι καταδικαστικό για την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά το ψήφισμα, πάντα με την γλώσσα του ΟΗΕ. Υπάρχουν πάντα τα όρια που θέτει στα κείμενά του και στις κινήσεις του ο ΟΗΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, του ΟΗΕ, πιστεύουμε -όπως εξάλλου αναφέρονταν και στην αρχική έκθεση- ότι πράγματι θα φαίνεται η διαφορά στη στάση της ελληνικής και κυπριακής πλευράς αφενός και την αδιαλλαξία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς αφετέρου. Αυτό, εξάλλου, αναδείχθηκε και στην αρχική έκθεση που είχε κατατεθεί, στην επιστολή του κ. Ανάν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Οσον αφορά το μέλλον του Κυπριακού, έχουμε πει ότι για μας το θέμα είναι ανοικτό. Εχουμε πει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και αυτό είναι ένα θέμα που δεν ξεχνάμε, ούτε αφήνουμε στην άκρη. Βεβαίως, επηρεάζεται και από τις εξελίξεις και τις συγκυρίες, κάθε φορά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Βέβαια το ψήφισμα θα βγει στις 9 Απριλίου και όπως ξέρετε η υπογραφή προσχώρησης θα γίνει στις 16 του μηνός. Είμαστε πλησίον. Θα επηρεάσει το ένα το άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επηρεάζει. Εξάλλου, στις 9 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός θα είναι στην Περιφερειακή Σύνοδο των βαλκανικών χωρών. Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης έχει ζητηθεί συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό. Δεν έχει οριστικοποιηθεί αυτή τη στιγμή, αλλά βεβαίως δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Κάθε άλλο. Επίσης, δεν αποκλείεται να συναντηθεί και ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκιούλ.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι ακόμα. Δεν έχει βγει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, όμως, υπάρχουν δηλώσεις για τη σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών της Ν.Δ. για τα αγροτικά θέματα. Για λόγους οικονομίας χρόνου θέλω να κάνω μια πρώτη αναφορά με βάση αυτές τις δηλώσεις και βεβαίως, εάν χρειαστεί και προκύψει κάτι έκτακτο, θα υπάρξει και ειδική ανακοίνωση στη συνέχεια.

Γίνεται και πάλι προσπάθεια να υπάρξει επίθεση της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης στα αγροτικά θέματα με προσχήματα περί μη επαρκούς ενδιαφέροντος για τα αγροτικά προβλήματα, μη τοποθέτησης ζητημάτων στην Ε.Ε. και μη εξασφάλισης της καλύτερης πολιτικής για τους αγρότες μας. Αυτά λέει η Ν.Δ. Θέλω να τονίσω ότι για μια ακόμη φορά η Ν.Δ. είναι μακριά από την πραγματικότητα και δείχνει ότι δεν μπορεί, δεν θέλει να έχει συγκεκριμένη πολιτική που να αντιστοιχεί στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και ειδικά τα πραγματικά προβλήματα του αγρότη. Δεν γνωρίζει και δεν θέλει να γνωρίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για το αγροτικό θέμα. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζει την επιτυχία που υπήρξε -ή δεν θέλει να τη γνωρίζει- με την απόφαση της Ε.Ε. για τη συνέχιση των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων και μετά το 2006, βεβαίως με διαφορετική μορφή, μέχρι το 2013. Επανειλημμένα έχουν γίνει μάχες στην Ε.Ε. από την κυβέρνηση και ειδικά από το υπουργείο Γεωργίας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για να προστατευθεί ο Ελληνας αγρότης και να διασφαλιστεί η ελληνική αγροτική παραγωγή. Εχουμε εξασφαλίσει τις επιδοτήσεις και μετά το 2006, μέχρι το 2013. Εχουμε προστατέψει ιδιαίτερα τα προϊόντα μας. Εχουμε δείξει τους νέους δρόμους και συνεργαζόμαστε με τον Ελληνα αγρότη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Αυτά για τη Ν.Δ. είναι «ψιλά γράμματα». Δεν θέλει καν να τα ξέρει. Δεν μπορεί να τα αντέξει. Την ενδιαφέρει να καταστροφολογεί. Ολα μαύρα και μίζερα. Ναι, αλλά ποιά είναι η πολιτική της; Ποιές είναι οι θέσεις της; Ποιές είναι οι απόψεις της στον τομέα αυτό; Εμείς πολύ σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την ελληνική στάση στην πορεία αναθεώρησης της κοινής αγροτικής πολιτικής, της ΚΑΠ, την οποία προωθούμε με βάση τα συμφέροντα του Ελληνα παραγωγού. Επιτέλους, ας σοβαρευτεί η Ν.Δ. και ας συμβάλει σε αυτό το έργο που είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, για τους Ελληνες αγρότες και για το μέλλον της χώρας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 April 2003 - 14:05:15 UTC