Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Εχει ήδη μια σειρά επαφών με το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με το Προεδρείο των Ευρωπαίων Εργοδοτών. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι, με τον εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας κ. Χαβιέ Σολάνα και, το απόγευμα, με το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κόξ.

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικας της Ε.Ε. παρουσία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, θα έχουμε το γεύμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Το απόγευμα, στις 7 μ.μ. ξεκινά η Εαρινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα συζήτησης την κρίση στο Ιράκ, η οποία θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του δείπνο.

Την Παρασκευή το πρωί, είναι προγραμματισμένο να ασχοληθεί η Σύνοδος με τα θέματα της Λισσαβόνας, τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης της Ε.Ε.

Το μεσημέρι, θα γίνει το γεύμα με τους εκπροσώπους των υπό διεύρυνση χωρών.

Η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής θα λήξει με συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως βλέπετε, από το πρόγραμμα λείπει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν διαγράφηκε, απλώς αναβλήθηκε. Και θα γίνει σύντομα. Αυτό, βέβαια, έγινε σε συνεννόηση με τον κ. Ζισκάρ ντ` Εστέν, διότι εκτιμήθηκε ότι πρέπει να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στα θέματα της κρίσης του Ιράκ, αλλά και διότι το ζήτησε ο κ. ντ` Εστέν, ώστε να υπάρχει χρόνος για περισσότερη συζήτηση γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα. Να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η Σύνοδος θα ασχοληθεί μόνο με την κρίση στο Ιράκ. Βεβαίως, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές θέμα, που μας απασχολεί όλους. Λογικό είναι να απασχολήσει και την Ε.Ε. Δεν σημαίνει, όμως -το τόνισε ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός- ότι η Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί και με τα θέματα που αφορούν τον πολίτη της Ευρώπης, τα θέματα που αφορούν την απασχόληση, το επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις προοπτικές ανάπτυξής.

Την επόμενη Τετάρτη (26.3.2003), ο Πρωθυπουργός, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Εαρινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Αντηλλάγησαν απόψεις σχετικές με τα θέματα του Εαρινού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων πολιτών και δημοσιογράφων στο Ιράκ, θέλω να επαναλάβω την έκκλησή μας: Ολοι οι Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ να επιστρέψουν στην Ελλάδα, για τη δική τους ασφάλεια. Το υπουργείο Τύπου, για τη διευκόλυνση των δημοσιογράφων, απέστειλε το στέλεχος του υπουργείου κ. Κουτσούμη στη Ντόχα του Κατάρ, ο οποίος θα αναλάβει να βοηθήσει το έργο τους. Απευθύνουμε έκκληση στους Ελληνες δημοσιογράφους, για τη δική τους ασφάλεια, να εγκαταλείψουν το Ιράκ. Και θέλω να παρακαλέσω, χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης, τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα άλλα Μέσα που έχουν απεσταλμένους να συμβάλουν σε αυτό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου ετοιμάζει συνήθως τις Συνόδους Κορυφής, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει βαθύ χάσμα, όσον αφορά το θέμα του Ιράκ, υπάρχει διαφωνία που καταγράφηκε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει διαφωνία, η οποία καταγράφηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μείνουμε σε αυτό, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχω επικοινωνήσει με το υπουργείο Εξωτερικών. Η αίσθηση που υπάρχει -διότι δεν κατέληξαν σε κείμενο και δεν ήταν δυνατό να καταλήξουν, αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- είναι ότι, βεβαίως υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της κρίσης, διαφαίνεται, όμως, η ύπαρξη κοινής επιθυμίας να βρεθεί τρόπος παρουσίας, τρόπος κοινής στάσης της Ε.Ε. στις περαιτέρω εξελίξεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι γνωστό, κατ` αρχάς, ότι ο κ. Στρόου δεν πήγε, επικαλούμενος τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκπροσωπείτο, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΜΙΧΑΗΛ: Προφανώς, εκπροσωπήθηκε. Οι πληροφορίες που έχω εγώ, τουλάχιστον, από τις Βρυξέλλες, λένε ότι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι δεν άλλαξαν στάση, σχετικά με την επίσκεψη στις Αζόρες. Δεν ξέρω τι θα γίνει στη Σύνοδο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, αλλά δεν το προσέξατε. Φαντάζομαι ότι θα εμφανιστούν και στη Σύνοδο, ότι θα υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπήρξαν, διαπιστώθηκαν εξάλλου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στην Ε.Ε. για την κρίση, σε σχέση με το εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει πόλεμος και -το κυριότερο- εάν έπρεπε ή όχι να νομιμοποιηθεί μέσω του ΟΗΕ. Εμείς έχουμε εκφραστεί πολύ καθαρά. Είπαμε ότι βεβαίως έπρεπε να νομιμοποιηθεί, μέσω του ΟΗΕ. Σε αυτό, όντως, και χθες, εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Σας λέω, όμως -και περί αυτού θα έχουμε την απόδειξη στο Συμβούλιο Κορυφής- ότι πέρα από τις γνωστές απόψεις και διαφωνίες που υπάρχουν, εκφράστηκε κατ` αρχάς ή διαφάνηκε η θέληση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. να συζητηθεί ο ρόλος και η κοινή στάση της Ε.Ε. στις περαιτέρω εξελίξεις. Το σημειώνουμε ως διαπίστωση. Αυτό, άλλωστε, πρέπει να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα και στις προσπάθειες που θα καταβληθούν από την ελληνική Προεδρία, κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εργασιών του εαρινού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει μια απόφαση να βρεθεί κοινή στάση της Ε.Ε. στις περαιτέρω εξελίξεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ελληνική Προεδρία και ο κ. Σημίτης με ποια διάθεση πηγαίνουν σε αυτή τη Σύνοδο; Να πουν τα πράγματα με το όνομά τους; Δηλαδή ότι εμείς, δεν είναι (δεν ακούγεται) ο πόλεμος, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες και ότι δεν θα έπρεπε κάποιοι να σπεύσουν να συνταχθούν με κάτι το οποίο η διεθνής κοινή γνώμη θεωρεί παράνομο ή να επιτευχθεί μια θέση, η οποία θα είναι το μίνιμουμ συμφωνίας και η οποία δεν θα λέει τίποτα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λέτε. Ο κ. Σημίτης, χθες, και με την ιδιότητα του Ελληνα Πρωθυπουργού, αλλά και με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν σαφής. Εξέφρασε τη λύπη του για την τελική απόφαση η οποία ελήφθη από τις ΗΠΑ και από τους συμμάχους της για τον πόλεμο στο Ιράκ. Υπενθύμισε τις προσπάθειες που είχε καταβάλει η ελληνική Προεδρία, τόσο για μια κοινή στάση της Ε.Ε., όσο και για την ειρηνική, μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ, επίλυση της κρίσης στο Ιράκ. Ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος θα έπρεπε, ως ύστατο μέσο, εάν υπήρχε τελικά η εκτίμηση ότι χρειαζόταν, να νομιμοποιηθεί με απόφαση του ΟΗΕ. Και επανάλαβε τη θέληση της ελληνικής Προεδρίας, να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες, να δίνει μάχες για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρώπης. Αυτό, μαζί βεβαίως και με τις αναφορές που έκανε για τη συνέχεια της Λισσαβόνας, είναι και το περίγραμμα των προσπαθειών που θα καταβάλει η ελληνική Προεδρία και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες. Βεβαίως, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διαμορφωθεί μια κοινή στάση της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω εξελίξεις. Αυτό δεν αναιρεί την τοποθέτηση που κάναμε. Δεν αναιρεί τις διαπιστώσεις μας. Δεν αναιρεί -το αντίθετο, μάλιστα- τις θέσεις μας. Γνωρίζετε ότι θα εκφραστούν και άλλες θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαφορετικές θέσεις για το πώς φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, πρέπει να αναιρέσουν τη δυνατότητα αναζήτησης και την ανάπτυξη προσπαθειών σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη ως Ενωση, από εδώ και πέρα. Το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας -το έχουμε τονίσει, κατ` επανάληψη- απαιτεί μεγάλες προσπάθειες. Δεν είναι εύκολο. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Υπάρχουν πολλές απόψεις και αντιλήψεις που το αντιστρατεύονται. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε σχετικές προσπάθειες. Το πιστεύουμε; Ναι, το πιστεύουμε. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της πολιτικής αυτής. Και θα συνεχίσουμε, και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να καταβάλλουμε προσπάθεια γι@ αυτό. Να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες μιας κοινής στάσης, μιας κοινής γλώσσας της Ευρώπης για τις περαιτέρω εξελίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα μέχρι τώρα, πως ό,τι είπαμε δεν ισχύει και δεν θα το επαναλάβουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ θέλω να καταλάβω ποιά θα είναι η κοινή στάση. Εννοείτε κοινή στάση, με δεδομένες τις απόψεις που έχουν καταγραφεί...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω πει, ήδη, αρκετά. Ο πόλεμος θέτει και μια σειρά ζητημάτων για τη συνέχεια. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Τι θα γίνει με το Ιράκ στο μέλλον; Ποιά μορφή διακυβέρνησης θα έχει; Υπό ποίου την ευθύνη; Πότε θα γίνει ανασυγκρότησή του; Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες; Ποιά θα είναι η στάση και η θέση της Ευρώπης απέναντι σε όλα αυτά; Αυτά δεν είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν; Δεν έχουμε έτοιμες λύσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν ζητώ έτοιμες λύσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω: Αυτά δεν είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν;

ΜΙΧΑΗΛ: Τους Δανούς που λένε ότι θα στείλουν στρατό... ή τους Πολωνούς που λένε, ναι συμφωνούμε να στείλουμε και 800 Πολωνούς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής.

ΜΙΧΑΗΛ: Εάν δεν αναδείξουμε τις διαφορές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας κρίνεται.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρώτησαν και κόμματα γι@ αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καθένας κρίνεται. Εχουμε τοποθετηθεί, κατ` επανάληψη, και με παρρησία.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ζήτησαν τα κόμματα ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό; Γιατί δεν έγινε μια τέτοια συνάντηση, μιας και φτάσαμε πριν από τον πόλεμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τα κόμματα ζήτησαν να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Εγινε πολύ πρόσφατα συζήτηση στη Βουλή και έγινε πλήρης ενημέρωση για τα θέματα της κρίσης στο Ιράκ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σε αυτό το επίπεδο που φθάσαμε τώρα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για όλες τις προηγούμενες φάσεις, τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και για τη στάση της Ελλάδας, έχει γίνει αναλυτικότατη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα, γι@ αυτά που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες, θα γίνει ενημέρωση από τη στιγμή που θα καταλήξει και η Ε.Ε. σε κάποιες αποφάσεις. Δεν γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή, ποιες αποφάσεις θα υπάρξουν. Αύριο είναι μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη ημέρα. Θα καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες από τον Πρωθυπουργό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ του κ. Σιράκ και του κ. Σημίτη, ποιός τηλεφώνησε σε ποιον και αν μπορούμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι συζήτησαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συζήτηση έγινε χθες το βράδυ, στις Βρυξέλλες. Απλώς, σας μεταφέρω ότι έγινε η συζήτηση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Τίνος πρωτοβουλία ήταν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εκτίμηση ότι ήταν του κ. Σιράκ, αλλά θα το ελέγξω και θα σας απαντήσω. Συζητήθηκαν τα θέματα της Συνόδου.

ΠΑΠΠΑ: Πέρα από την προσπάθεια που θα καταβάλει η Ελληνική Προεδρία, βλέπετε να είναι εφικτό (δεν ακούγεται).

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα ήθελα να κάνω βιαστικές εκτιμήσεις. Σε επικοινωνία που είχαμε για την αξιολόγηση της χθεσινής Συνόδου των υπουργών Γενικών Υποθέσεων - η οποία βεβαίως δεν έβγαλε κάποιο κείμενο, προετοίμασε όμως το κλίμα για τη Σύνοδο Κορυφής και αντηλλάγησαν απόψεις- έγιναν όλες αυτές οι εκτιμήσεις για το πώς φτάσαμε στην κρίση και αναπτύχθηκαν όλες οι γνωστές διατυπωθείσες διαφορετικές λογικές. Από κει και πέρα όμως υπήρχε μια κοινή αγωνία, ένας προβληματισμός, για το τι πρέπει να κάνουμε καπό δω και πέρα και ότι πρέπει η Ευρώπη να έχει τη δική της φωνή και τη δική της παρουσία. Αυτόν τον προβληματισμό τον καταγράφουμε και θα προσπαθήσουμε να τον αξιοποιήσουμε. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πως μετά βεβαιότητας ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Μπορώ όμως να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ο Πρωθυπουργός θα καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες σ' αυτή την κατεύθυνση. Γιατί είναι βαθιά μας πίστη η αναγκαιότητα της κοινής παρουσίας της Ευρώπης στις διεθνείς εξελίξεις.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω διευκρινιστικά μήπως γνωρίζετε πόσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη Βαγδάτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε σταθμός, νομίζω ότι έχει έναν εκπρόσωπό του εκεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οσον αφορά τον πόλεμο του Ιράκ, αλλά κι αυτές τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φοβάστε ότι μήπως η διεύρυνση αναβληθεί προς το παρόν ή θα πάμε κανονικά; Αναφέρομαι στο θέμα της 16ης Απριλίου που θα είναι το θέμα της υπογραφής, μήπως υπάρξει μια καθυστέρηση στο θέμα της διεύρυνσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βλέπω κανέναν λόγο για να υπάρξει καθυστέρηση στο θέμα της διεύρυνσης. Η πράξη της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση των υπολοίπων δέκα χωρών θα γίνει κανονικά στις 16 Απριλίου.

ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Σημίτης εξέφρασε χθες τη λύπη του και διατύπωσε την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν προτίθεται η Ελληνική Προεδρία να επεξεργαστεί ένα κείμενο που να καταδικάζει τον πόλεμο. Δηλαδή αν αυτή η θέση του Πρωθυπουργού θα λάβει τη μορφή ενός κειμένου που θα προωθήσει η Ελληνική Προεδρία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελληνική Προεδρία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να καταθέσει απόψεις και προτάσεις, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Από κει και πέρα καταλαβαίνετε ότι σ' αυτό που θα καταλήξουμε, αν καταλήξουμε δεν θα μπορεί να είναι η δική μας άποψη. Διότι γνωρίζετε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τέτοια ζητήματα δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία. Όπως γνωρίζετε, μπορούν δυο - τρεις χώρες - και υπάρχουν αυτές - να διατυπώσουν αντίθετη άποψη, οπότε δημιουργείται πολιτικό αδιέξοδο. Επειδή όμως πρέπει η Ευρώπη, πρέπει η Ε.Ε., να είναι παρούσα στις εξελίξεις, θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, μέσα σε δύσκολο κλίμα, το επαναλαμβάνω, προκειμένου να καταλήξουμε κάπου. Δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν οι γνωστές διαφορετικές απόψεις και το γνωρίζετε. Τούτων δοθέντων ή πρέπει ο καθένας να τραβήξει το δρόμο του ή να προσπαθήσουμε για την παρουσία της Ευρώπης στις εξελίξεις. Απαντούμε ευθέως ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είναι παρούσα η Ευρώπη στις εξελίξεις. Δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή, αν θα το πετύχουμε. Γνωρίζω, όμως, ότι καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες.

ΠΑΠΠΑ: Στην πορεία θα πάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ' αρχάς, θα λείπω. Αν όμως με ρωτάτε αν θα παραστεί η Κυβέρνηση, σας λέω ότι είναι άλλος ο ρόλος της και προσέχουμε πάρα πολύ τους ρόλους. Βεβαίως, όπως και την προηγούμενη φορά, το ΠΑΣΟΚ θα καλέσει τους Ελληνες πολίτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η ΓΣΕΕ.

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας αναφέρω, όπως έχω πληροφορηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα ελλιμενιστεί κανονικά στη Σούδα, στις 21 του μήνα, όπως είναι προγραμματισμένο.

ΚΟΥΙΝ: Μήπως σας έχει πληροφορήσει το Υπουργείο, εάν θα επιτραπεί ο κανονικός ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου στην προβλήτα, που έχει κατασκευαστεί @;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τόσες λεπτομέρειες. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχει προγραμματιστεί ο ελλιμενισμός του γαλλικού αεροπλανοφόρου και θα γίνει κανονικά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τους Αμερικανούς @..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα, γι' αυτό έγινε και ο προγραμματισμός που τηρείται κανονικά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 19 March 2003 - 14:05:28 UTC