Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχα με την ΕΣΗΕΑ για τα θέματα που προκύπτουν, γύρω από τη διευκόλυνση των δημοσιογράφων στη δίκη της "17Ν", που αρχίζει τη Δευτέρα.

Η ΕΣΗΕΑ μου έθεσε τις διαμαρτυρίες της και μια σειρά από θέματα που την απασχολούν ιδιαίτερα, προκειμένου κατά τον καλύτερο τρόπο να διευκολυνθεί το έργο των δημοσιογράφων.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να επαναλάβω τα εξής: Οπως είναι γνωστό, υπάρχει και εφαρμόζεται νόμος για την απαγόρευση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής μετάδοσης της δίκης. Είναι ένας νόμος που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία. Η τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης θα γίνει, επομένως, μόνον εάν το δικαστήριο το αποφασίσει με σύμφωνη γνώμη όλων των διαδίκων. Και το τονίζω αυτό ιδιαίτερα για να υπογραμμίσω ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι παράγοντες της δίκης (κατηγορούμενοι, συνήγοροι υπεράσπισης, πολιτική αγωγή). Διαφορετικά, ο νόμος προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη. Αυτό δεν αλλάζει και δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί προβλέπεται από τη νομοθεσία μας.

Τι μπορεί να γίνει; Εχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα -και μακάρι να μπορέσουμε να λάβουμε και επιπρόσθετα- προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο του δημοσιογράφου, το λειτούργημά σας και η όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόκριση στην αναγκαιότητα της δημοσιότητας για τη δίκη και την ενημέρωση του πολίτη. Για το λόγο αυτό 120 δημοσιογράφοι θα είναι μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και άλλοι 250 θα μπορούν να είναι στο Κέντρο Τύπου, στο οποίο, με κλειστό κύκλωμα, θα μεταδίδεται, με εικόνα και ήχο, η δίκη σε δύο video wall. Θα υπάρχει, λοιπόν, αθροιστικά ένας αριθμός 350 δημοσιογράφων, οι οποίοι θα έχουν άμεση ή έμμεση επαφή με την αίθουσα του δικαστηρίου.

Πέραν αυτού, θα υπάρχει μια σειρά από τηλέφωνα στην αίθουσα των δικηγόρων, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Κέντρο Τύπου. Εκεί, θα υπάρχουν 40 καρτοτηλέφωνα και 13 ευθείες γραμμές που θα δοθούν στους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και στα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, ώστε να μπορούν αμέσως, μέσω των ηλεκτρονικών Μέσων, να δίνουν την είδηση. Επίσης, και στον προαύλιο χώρο που είναι συνεχόμενος θα μπορεί κανείς να επικοινωνεί ακόμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Δηλαδή, σε αυτούς τους χώρους δεν θα υπάρχει μηχάνημα που να εμποδίζει τη λειτουργία του κινητού, που θα εμποδίζεται μόνο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και το Κέντρο Τύπου, στο οποίο θα υπάρχει ο ήχος και προφανώς το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει να γίνει υποκατάσταση της ραδιοφωνικής μετάδοσης. Στο Κέντρο Τύπου θα υπάρχουν, επίσης, 64 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τη διευκόλυνσή σας. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Δήμητρα Σπηλιοπούλου, τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου μας, η οποία έχει και την οργανωτική ευθύνη αυτής της προσπάθειας, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια του υπουργείου κ. Μαργαρίτα Παπαδά. Για ενημέρωση των συναδέλφων σας που έχουν διαπιστευτεί, σας λέω ότι η κ. Σπηλιοπούλου θα βρίσκεται την πρώτη μέρα της δίκης στο δικαστήριο.

Πέραν αυτού, από την ΕΣΗΕΑ μου ετέθη μια σειρά από ζητήματα. Θα ενημερωθώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα συζητήσω με την ΕΣΗΕΑ για να εξετάσουμε σε τι μπορούμε περισσότερο να ανταποκριθούμε.

Όπως σας είπα και χθες, θα καταβάλλουμε προσπάθειες -τις καταβάλλουμε ήδη- και μπορώ να σας ανακοινώσω πλέον επίσημα ότι θα επιτραπεί μέσω της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών η παροχή απομαγνητοφωνημένων κειμένων. Χρησιμοποιώ την έννοια "κείμενο" για δικονομικούς λόγους. Θα παρέχονται, λοιπόν, πλήρη απομαγνητοφωνημένα κείμενα στη διάθεση όλων, μέσα από την εργασία που θα γίνει μέσω της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών και της συνδρομής ιδιωτικής εταιρείας που θα επιλέξει η Ενωση Ιδιοκτητών. Θα έχετε τη δυνατότητα, λοιπόν, σε συνεννόηση με την ΕΙΗΕΑ να έχετε στη διάθεσή σας πλήρη απομαγνητοφωνημένα κείμενα μέσα σε ελάχιστη ώρα, ώστε να διευκολυνθείτε στη δουλειά σας.

Ένα τελευταίο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι, κατά πόσον θα επιτραπούν τα μαγνητόφωνα ή όχι. Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω από τώρα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα κρίνει το δικαστήριο. Θα σας πληροφορήσουμε, όμως, έγκαιρα εάν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κατά την πρώτη ημέρα της δίκης ή όχι. Είναι ένα θέμα που θα κριθεί, αλλά από ό,τι πληροφορήθηκα, μάλλον προσανατολίζονται να το εξετάσουν στη συνέχεια. Είναι και αυτό ένα θέμα που θα απασχολήσει το δικαστήριο, όπως και πολλά άλλα θέματα, τα οποία θα κριθούν, επίσης, από το δικαστήριο.

Συμπερασματικά, για να κάνω περισσότερο πολιτική τοποθέτηση, πρόθεσή μας είναι να υπάρχει πλήρης δημοσιότητα στη διάρκεια της δίκης, χωρίς όμως να φτάνουμε σε φαινόμενα, είτε μετατροπής της δίκης σε τηλεοπτικό σώου, είτε σε φαινόμενα τηλεοπτικού κανιβαλισμού, σαν κι εκείνα που όλοι παρακολουθήσαμε το καλοκαίρι. Βεβαίως, δεν αναφέρομαι σε όλα τα κανάλια, αυτό πρέπει να το ομολογήσω. Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί έκαναν με πολλή σοβαρότητα και ευθύνη της δουλειά τους. Υπήρχαν, όμως, και ορισμένοι οι οποίοι, είτε χρησιμοποιώντας τους γνωστούς παραμυθάδες, είτε φτάνοντας σε ακραία φαινόμενα, προσπάθησαν να μετατρέψουν την υπόθεση της τρομοκρατίας σε ένα reality show, χωρίς να σέβονται πολλές φορές προσωπικότητες, άτομα, όπως και άλλα ζητήματα που άπτονται της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που έπρεπε να τα χειρίζονται με μεγάλη προσοχή. Πρέπει να βαδίζουμε στη χρυσή τομή, η οποία προϋποθέτει σεβασμό στη δουλειά του δημοσιογράφου, "ναι" στη δημοσιότητα, "ναι" στην ενημέρωση του πολίτη για τα τεκταινόμενα στη δίκη, όχι, όμως σε τηλεοπτικά σώου, όχι στη μετατροπή αυτής της σοβαρής υπόθεσης σε ένα κακόγουστο θέαμα ή σε φαινόμενα κανιβαλισμού, όπως αυτά που εμφανίστηκαν το καλοκαίρι.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ένας τηλεοπτικός σταθμός επιλέξει να μεταδώσει ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τη δίκη, θα τιμωρηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό έχει να κάνει με τη νομοθεσία. Δεν θα απαντήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γι` αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπονται ποινές, τέλος πάντων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προβλέπονται μια σειρά από δυνατότητες του δικαστηρίου και του εισαγγελέα, όπως και οι δυνατότητες που έχει το ΕΣΡ. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος να εφαρμόσω το νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρμόδιο, όσον αφορά την ποινική διάσταση του θέματος, είναι το δικαστήριο και ο εισαγγελέας. Οσον αφορά, τα θέματα γενικότερης συμπεριφοράς και δεοντολογίας για τηλεοπτική κάλυψη, αρμόδιο είναι το ΕΣΡ. Αυτό θα κρίνει. Βεβαίως, ο καθένας αναλαμβάνεται τις ευθύνες του όταν παραβαίνει το νόμο, αυτό είναι σαφές. Για να έχουμε μια οργανωμένη κοινωνία, πρέπει να υπάρχει και ισότητα στα δικαιώματα των πολιτών και βεβαίως τήρηση των νόμων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον προβλέπονται ποινές, από χθες έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στο δημοσιογραφικό χώρο, γιατί εσείς είπατε ναι στη δημοσιότητα, ναι στην πλήρη διαφάνεια της δίκης κ.λ.π.. Αλλά τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι -και δεν μιλάω για όλους τους υπόλοιπους- που είναι επιφορτισμένοι να είναι εκεί παρόντες καθημερινά, προκειμένου να μεταφέρουν το κλίμα της δίκης, νοιώθουν αποκλεισμένοι για έναν συγκεκριμένο λόγο: Για το λόγο ότι μέσα στην αίθουσα Τύπου που βρίσκεται η γιγαντοοθόνη και που θα μπορούν να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, δεν θα λειτουργούν τα κινητά. Όπως γνωρίζετε τα κινητά τηλέφωνα είναι απαραίτητα και για ενημερώνουν το κανάλι, τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, τέλος πάντων να έχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Αυτή τη ρύθμιση, γιατί πρέπει ο δημοσιογράφος, όταν συμβεί κάτι να τρέχει 200 μέτρα μακριά για να πάρει ένα τηλέφωνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από πού προκύπτει ότι πρέπει να απομακρύνεται 200 μέτρα για να πάρει ένα τηλέφωνο; Μπορεί να είναι 20 μέτρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εκατόν είκοσι μέτρα, σας λέω και παραπάνω. Γιατί αυτή η ταλαιπωρία των δημοσιογράφων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε καμία διάθεση να σας ταλαιπωρούμε. Αντιθέτως, μάλιστα! Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι να μπορείτε να κάνετε καλά τη δουλειά της. Και αυτό, ακόμα και για λόγους που αφορούν τη γενικότερη εικόνα που θα παρουσιάσουμε ως χώρα σε αυτή τη δίκη. Πάντα με σεβασμό στη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τους κανόνες του Πολιτεύματός μας. Υπάρχει ένας κίνδυνος για έμμεση ραδιοφωνική μετάδοση της δίκης από την αίθουσα Τύπου. Θα μου πείτε "δεν θα το κάνω εγώ". Αποδέχομαι απόλυτα αυτό που θα μου πείτε. Γνωρίζετε, όμως, ότι υπάρχουν εκείνοι που θα το κάνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τα σταθερά τηλέφωνα δεν μπορεί να γίνει αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, δεν θα είναι μέσα στο χώρο που υπάρχει ο ήχος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπονται ποινές, κ. Υπουργέ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα είναι να υπάρχουν οι τεχνικές προδιαγραφές εφαρμογής του νόμου. Από εκεί και πέρα, εάν κάποιος παρόλα αυτά, μεμονωμένα, θελήσει να παραβιάσει το νόμο, προβλέπονται σχετικές ποινές. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι δύσκολο να υπάρχει μια μετάβαση ενός δημοσιογράφου που θέλει να δώσει την είδηση. Είναι ελάχιστα τα μέτρα απόστασης. Υπάρχει πλήρης διευκόλυνση στη διπλανή αίθουσα. Θα υπάρχουν -ειδικά για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ- απευθείας γραμμές. Και προσέξτε το αυτό: Δεν θα είναι κατειλημμένες, δηλαδή, οι γραμμές αυτές. Θα μπορείτε απευθείας να δώσετε την είδηση. Ο σκοπός είναι να μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτή η δίκη γίνεται και με ένα καθεστώς, όπως καταλαβαίνετε -και το συνειδητοποιείτε αυτό- υψηλής ασφάλειας. Διότι, είναι μια δίκη για την τρομοκρατία. Εχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που κατηγορούνται ότι ήταν τρομοκράτες, ότι είχαν συστήσει τρομοκρατική οργάνωση, που βαρύνονται με κατηγορίες για δολοφονίες, ληστείες, τρομοκρατικές πράξεις. Και οι ίδιοι πρέπει να προστατευτούν, απόλυτα, αλλά υπάρχει και η ανάγκη συνθηκών υψηλής ασφάλειας. Φυσικά η ασφάλεια δεν μπορεί να εμποδίσει την ενημέρωση. Αυτό είναι σαφές. Γι@ αυτό και μίλησα για δυνατότητες διευκόλυνσής σας σ@ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που επιτρέπει ο χώρος.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πληροφορίες έβγαιναν, πριν συλληφθούν όποιοι συλλαμβάνονταν, μια εβδομάδα πριν. Δικογραφίες, μάρτυρες, έβγαιναν στον αέρα. Στα κανάλια παίζουν τα πρόσωπα καθενός που προσάγεται στην Ευελπίδων. Υπάρχει ένα ερώτημα: Γιατί αυτός ο "πόνος" μόνο για τη δίκη; Γιατί το "ημίφως" μόνο στη συγκεκριμένη δίκη; Δεν είναι εύλογο το ερώτημα και δεν βοηθάτε την κοινή γνώμη στο να υποψιαστεί ότι θέλετε μια δίκη στο "ημίφως";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλουμε μια δίκη πλήρως στο φως. Μια δίκη για την οποία θα μαθαίνει ο ελληνικός λαός τα πάντα. Μια δίκη που να μεταδίδονται, όπως πρέπει, όλα όσα ειπωθούν εκεί, μέσω των ΜΜΕ. Θέλουμε, λοιπόν, μια δίκη που να είναι όλα στο φως. Να υπάρχει πλήρης γνώση του ελληνικού λαού για το τι συμβαίνει σε αυτή και να μπορείτε και εσείς να ασκήσετε καλά το λειτούργημά σας. Δεν θέλουμε, όμως, μια δίκη, ούτε τηλεοπτικού "σόου", ούτε με τα φαινόμενα "κανιβαλισμού" που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, θέλω να σας θυμίσω ότι σε σχέση με όσα προηγήθηκαν, υπήρξαν, κατ@ επανάληψη, παρεμβάσεις του εισαγγελέα. Υπενθυμίζω ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έχει παρέμβει στο θέμα, για παράδειγμα, της φωτογράφησης των κατηγορουμένων, όταν προσέρχονταν στο Εφετείο ή τις άλλες δημόσιες σχετικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει επιλεκτική παρέμβαση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε που επιμένω, όμως, υπάρχουν δύο συγκεκριμένα ζητήματα που θέτουν οι δημοσιογράφοι. Δεν σας λέω για όλους τους άλλους, μιλώ για τους δημοσιογράφους που θα πάνε εκεί να κάνουν τη δουλειά τους. Τουλάχιστον, οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων θέλουν να εξυπηρετηθούν σε ό,τι αφορά το κασετοφωνάκι. Είναι πρακτικό το ζήτημα. Οι δημοσιογράφοι των ηλεκτρονικών ΜΜΕ έχουν ανάγκη το κινητό τηλέφωνό τους. Δηλαδή, δεν μπορείτε να τα συζητήσετε και να αλλάξετε κάποια στάση πάνω σ@ αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κινητό τηλέφωνο, σας είπα, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί, αφού μπορεί να λειτουργήσει στη δεύτερη αίθουσα, που είναι πολύ κοντά. Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα μετάβασης και εκεί. Από την άλλη πλευρά, είναι το θέμα της μη έμμεσης ραδιοφωνικής μετάδοσης της δίκης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και μεταξύ σας και σε σχέση με τη Δικαιοσύνη. Οταν λέμε ότι απαγορεύεται η ραδιοφωνική μετάδοση, σημαίνει ότι απαγορεύεται. Σημαίνει ότι οφείλεις να τηρείς το νόμο. Είσαι υπεύθυνος έναντι του νόμου. Και εμείς είμαστε υπεύθυνοι έναντι του νόμου γι@ αυτό το θέμα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Εάν υπήρχε η δυνατότητα απευθείας μετάδοσης μέσα από την αίθουσα Τύπου, θα υπήρχε ραδιοφωνική μετάδοση. Εχουμε ευθύνη και εμείς έναντι του νόμου γι@ αυτό και το καταλαβαίνετε πολύ καλά. Είμαστε οι πρώτοι που οφείλουμε να εφαρμόζουμε το νόμο. Εδώ δεν ήρθα για να κάνω τον κριτή του νόμου ή για να τον περιγράψω. Είμαι υποχρεωμένος, πρώτος να τον εφαρμόσω και το καταλαβαίνετε πολύ καλά αυτό. Δεν θέλουμε να σας ταλαιπωρούμε. Σεβόμαστε απόλυτα το λειτούργημά σας. Εχουμε κάνει υπερπροσπάθεια. Και σήμερα, προσπαθούσα να βρω λύσεις, σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ. Αλλά, οι χώροι είναι περιορισμένοι. Οι αίθουσες, που είναι στο χώρο των φυλακών, είναι περιορισμένες. Υπάρχει μια σειρά τεχνικών ζητημάτων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τις αίθουσες, ουσιαστικά, τις φτιάξατε για να εξυπηρετήσετε όλο αυτό το σχέδιο που υπήρχε, για το πώς θα καλυφθεί η δίκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν, βεβαίως. Αν ξαναφτιάχναμε από την αρχή ένα ειδικό κτίριο για να κάνουμε αυτή τη δίκη, δεν θα ήταν έτσι. Να είστε βέβαιοι γι@ αυτό. Υπήρχε ειδικός, περιορισμένος χώρος. Τι να κάνουμε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν ρωτώ με προσωπικό ενδιαφέρον, γιατί δεν πρόκειται να καλύψω τη δίκη. Αλλά, επειδή γνωρίζω ποιες είναι οι συνθήκες της δουλειάς μας, πρώτον, σε αυτό που λέτε ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να βγει έξω και να τηλεφωνήσει από δίπλα, όλοι γνωρίζουμε ότι όταν γίνεται αυτό χάνεις τη ροή εξέλιξης των γεγονότων. Και πάντα οι δημοσιογράφοι διστάζουν να βρουν την κατάλληλη στιγμή. Διότι, πολλές φορές έχει συμβεί, όταν επιστρέφουν στο πόστο τους, να έχει αλλάξει τελείως το τοπίο. Και δεύτερον, δεν καταλαβαίνω γιατί εσείς φέρετε την ευθύνη τήρησης του νόμου. Την ευθύνη αυτή τη φέρουμε εμείς. Εσείς εφαρμόζετε το νόμο. Το αν εμείς θα είμαστε πιστοί στο νόμο ή όχι, είναι δικό μας θέμα. Εσείς εφαρμόστε τον.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό, ακριβώς, κάνουμε. Εφαρμόζουμε το νόμο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εάν εφαρμόζετε το νόμο, τότε πρέπει να δίνετε τη δυνατότητα στο δημοσιογράφο να επιλέξει αν θα είναι νόμιμος ή παράνομος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πετάμε το "μπαλάκι" ο ένας στον άλλον. Πρέπει να έχουμε και μια στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης, επιτέλους. Δεν μπορεί να ισχύει η λογική "επιτρέπω", για παράδειγμα, "ανεξέλεγκτα την οπλοφορία και αν σκοτώσεις κάποιον εσύ φέρεις την ευθύνη". Αυτό μου είπατε λίγο πριν. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τα κασετόφωνα είναι όπλα; Γιατί εδώ είναι ακραία η αναλογία που χρησιμοποιείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μίλησα για τα κασετόφωνα. Εφερα το παράδειγμα για τη λογική που θέσατε, η οποία είναι λανθασμένη. Και τα κασετόφωνα, κατ` αρχάς, δεν είπα ότι θα απαγορευτούν, εάν κάνετε τέτοιον παραλληλισμό. Διότι, είπα πως είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορούμε, ούτε εγώ ως υπουργός, ούτε η κυβέρνηση να διασφαλίσουμε. Είναι ένα θέμα που μόνο το δικαστήριο μπορεί να κρίνει. Εάν σας επιτρέψει το δικαστήριο, θα μπορέσετε, μια χαρά, με τα κασετόφωνα να κάνετε τη δουλειά σας. Δεν είμαστε εμείς που θα βρεθούμε αντίθετοι.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το κασετόφωνο δεν είναι όπως τα κινητά τηλέφωνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι, διότι δεν κάνει απευθείας μετάδοση. Και όπως έχουμε πει, απαγορεύεται η ραδιοφωνική μετάδοση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για δεύτερη ημέρα, υπάρχει μια σειρά θεμάτων, όπως το θέμα των μαγνητοφώνων, το οποίο παραπέμπεται στις αποφάσεις του δικαστηρίου. Εσείς ή το υπουργείο Δικαιοσύνης -επειδή εμείς από εδώ δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε- έχετε εικόνα για το ποιές είναι οι προθέσεις του δικαστηρίου σε σχέση με δύο-τρία θέματα, όπως είναι αυτά που τίθενται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά, η δίκη ξεκινά τη Δευτέρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τις πρώτες ημέρες το δικαστήριο -όπως φαντάζομαι- προφανώς θα ασχοληθεί με πάρα πολλά διαδικαστικά θέματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν, διότι θα τεθούν και από τους δικηγόρους της υπεράσπισης ή της πολιτικής αγωγής. Αν διαβάσετε σήμερα έγκριτες εφημερίδες, θα δείτε να αναφέρονται, κατά πληροφορίες, πάρα πολλά από αυτά τα θέματα, τα οποία -εύκολα φαντάζεστε και εσείς- μπορεί να είναι και περισσότερα. Μεταξύ, λοιπόν, των θεμάτων που θα τεθούν, φαντάζομαι ότι θα είναι και τα θέματα της τηλεόρασης, της ραδιοφωνικής μετάδοσης, το θέμα με τα μαγνητόφωνα και μια σειρά άλλα θέματα, για τα οποία θα κληθεί το δικαστήριο να απαντήσει. Εμείς, εκ των προτέρων -είναι σαφές αυτό- θα κάνουμε με μεγάλη μας χαρά ό,τι αποφασίσει το δικαστήριο. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε, ούτε να περιορίσουμε κανέναν, ούτε να δημιουργούνται προβλήματα. Ας εκτιμήσει το δικαστήριο με ποιον καλύτερο τρόπο θα γίνει η δίκη. Εμείς διευκολύναμε, φτιάξαμε ειδικές αίθουσες, τοποθετήσαμε κομπιούτερ, βάλαμε τηλέφωνα, φτιάξαμε εσωτερικά κυκλώματα για την τηλεόραση, τις αίθουσες, τις διαπιστεύσεις. Από εκεί και πέρα, το δικαστήριο θα πει τελικά μέχρι ποιο σημείο θα επιτρέπονται οι τηλεοπτικές και οι ραδιοφωνικές παρεμβάσεις. Εχει την ευθύνη, αυτό κάνει το κυρίαρχο έργο, και ό,τι πει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ολες αυτές οι προβλέψεις είναι σε περίπτωση που απαγορευτεί τελικά η τηλεοπτική μετάδοση. Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει τελικά να υπάρξει τηλεοπτική μετάδοση, υπάρχει πρόβλεψη πού θα πάνε οι κάμερες να στηθούν και τι ακριβώς θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην ανησυχείτε, είναι πολύ εύκολο. Αν υπάρξει τέτοια απόφαση του δικαστηρίου, μέσα σε λίγες ώρες θα λύσουμε το θέμα που λέτε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε άλλο θέμα. Ας περάσουμε στην πολιτική αντιπαράθεση. Η Ν.Δ. ετοιμάζει το πρόγραμμά της, δεν έχει δοθεί βέβαια ακόμα στη δημοσιότητα και την ίδια ώρα, κλιμακώνει και την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση. Χθες, (όπως και εσείς είχατε προβλέψει από την αίθουσα της πολιτικής ενημέρωσης) η Ν.Δ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα των χειρισμών και την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, υπήρξε μια επίθεση και χθες, η οποία εκδηλώθηκε, όπως είχαμε προβλέψει -είναι, πλέον, προβλέψιμη η πολιτική της Ν.Δ., δεν υπάρχει αμφιβολία γι@ αυτό- και από τον κ. Ρουσόπουλο, αλλά και από τον κ. Σουφλιά, ο οποίος έθεσε γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Η Ν.Δ. συνεχίζει την τακτική του μηδενισμού. Εχει μια πολιτική, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς να μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Πορεύεται "έτσι και ως έλαχε". Δεν είναι τυχαίο, ακόμη, ότι ανέβαλε -κατά τα δημοσιεύματα που υπήρξαν και χθες- την παρουσίαση του προγράμματός της. Είτε γιατί δεν θέλει να πει τις θέσεις της, είτε γιατί δεν μπορεί να αρθρώσει συγκεκριμένο λόγο, ακριβώς επειδή έχει πολλές αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Ν.Δ. προτιμά, ακολουθώντας την τακτική του να μη λέγει και να μην κάνει τίποτα, να εναλλάσσεται απλά, μεταξύ της κατσαρίδας και της λακκούβας. Αυτή είναι η πολιτική της. Η εναλλαγή μεταξύ της κατσαρίδας και της λακκούβας. Πολιτική εντυπώσεων, αλλά όχι πολιτική ουσίας. Πολιτική, χωρίς κανένα περιεχόμενο και προοπτική για τον ελληνικό λαό. Αλλά, ο τόπος δεν χρειάζεται, ούτε διαπιστωτές, ούτε καταγραφείς. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική με όραμα και προοπτική. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση και κυβερνήτη. Και εμείς του δίνουμε αυτή τη δυνατότητα, αυτή την προοπτική με το έργο μας, με τη δουλειά μας, με τη συνέχειά του, με την προοπτική μας. Απαντάμε και στα λεγόμενα μεγάλα προβλήματα και στα λεγόμενα προβλήματα του πολίτη, που για μας είναι εξίσου μεγάλα. Αλλά, απαντάμε με μια συνολική πολιτική που πάει τη χώρα, την κοινωνία και τον πολίτη μπροστά, βελτιώνοντας τη ζωή του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει η κυβέρνηση σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό του κ. Νεονάκη να κοπούν κάποιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές και συγκεκριμένα η κα Κατσέλη, ο κ. Κρητικός, ο κ. Παπαθεμελής και ο κ. Σπυριούνης; Και, επίσης, επειδή είναι συναφή τα δημοσιεύματα, υπάρχει άλλο ένα, ακριβώς δίπλα, στο οποίο αναφέρει ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, κόβονται από την κυβέρνηση, εσείς, ο κ. Πάχτας, ο κ. Δρυς, ο κ. Χριστοδουλάκης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, μπορούμε να αναθέσουμε σε αυτή την εφημερίδα και στο δημοσιογράφο που το έγραψε, να κάνει και τον ανασχηματισμό για να ησυχάσουμε. Να είμαστε κι εμείς ήσυχοι και να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ομως, για να σοβαρευτούμε -γιατί αυτά τα δημοσιεύματα στερούνται της στοιχειώδους σοβαρότητας- ούτε καν όνειρα είναι. Διότι, φαντάζομαι, ακόμα και για να ονειρευτείς, πρέπει να έχεις κάποιες δυνατότητες. Δεν αξίζει τον κόπο να τα σχολιάσουμε. Είναι πραγματικά αστειότητες, που χαρακτηρίζουν και το συγγραφέα τους, που μάλλον μας είναι γνωστός. Της ίδιας έμπνευσης είναι και το πρώτο θέμα που θέσατε. Θα μπορούσα να πω ότι είναι θέμα που δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά απαντώ γιατί είναι εξόφθαλμα ψευδές, δεν ισχύει και ούτε θα μπορούσε ποτέ να ισχύει. Διότι σύμφωνα με το Καταστατικό μας, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους βουλευτές, τις οποίες αγνοούσε αυτός που το έγραψε και δεν μπήκε στον κόπο, ούτε να τις διαβάσει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Προφανώς, θα εννοούσε τον πόλεμο που μπορεί να γίνει σε αυτούς τους βουλευτές, όχι το δικαίωμά τους να είναι υποψήφιοι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, είναι τα γνωστά σενάρια που προσπαθούν να δημιουργούν προβλήματα ανάλογα με τους ποιους συμπαθεί ή όχι ο συντάκτης. Δεν τα θεωρώ σοβαρά.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακουσα χθες, μετά τη Διυπουργική, τον Πρωθυπουργό να τα βάζει με την Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, για το θέμα της μη λειτουργίας φορέα, του ΟΚΑΝΑ. Ηθελα να σας ρωτήσω -και αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει- επειδή μιλήσατε πριν για διαπιστωτές, ποιός κυβερνά και για δυόμισι χρόνια δεν γίνεται αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και επειδή θίγετε το θέμα των ναρκωτικών, θέλω να σας πω, για παράδειγμα, ποιες σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις λήφθηκαν με τη χθεσινή απόφαση. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες και στη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι διαπίστωση να ζητά η κυβέρνηση από την Αυτοδιοίκηση να κάνει το καθήκον της.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα εάν αντιδρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας τονίζω ότι μερικές αντιδράσεις έχουν να κάνουν με προσφυγές, δικαστικές αποφάσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και δημιουργούνται προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ζητάς από τον άλλο να σταθεί με ευθύνη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Στη συγκεκριμένη περιοχή, τυχαίνει να είναι και Νομάρχης και Δήμαρχος της Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός θα ανέφερε αυτό το περιστατικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Το έχει πει και για πολλές άλλες περιπτώσεις που δεν ανήκει ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος στη Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση με τον ίδιο τρόπο. Είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Τοποθετείται σε σχέση με τα γεγονότα και όχι τα πρόσωπα ή τα πολιτικά «πιστεύω» τους.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα στην «ΑΥΡΙΑΝΗ» με κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων επιχειρηματιών για τη δράση τους κυρίως, όσον αφορά το Χρηματιστήριο. Πιστεύετε ότι τελικά πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη για όλα αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Δικαιοσύνη, όπως γνωρίζετε, ήδη ασχολείται με αυτή την υπόθεση. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει λάβει πολλές καταγγελίες και τις μελετά. Είναι πλέον στον Εισαγγελέα. Γνωρίζετε, επίσης, ότι το θέμα έχει φθάσει στο ΕΣΡ. Εάν δεν κάνω λάθος, είχε προγραμματίσει να συνεδριάσει χθες για αυτό το θέμα, αλλά τελικά δεν έγινε. Εχει επιληφθεί, όπως και οι άλλες αρμόδιες αρχές. Εμείς δεν έχουμε, ούτε να φοβηθούμε, ούτε να κρύψουμε τίποτα. Οπου υπάρχουν θέματα που τίθενται, είτε αφορούν το χώρο του Τύπου, είτε αφορούν το χώρο των επιχειρήσεων που έχουν σχέση μέσα από τις συμβάσεις με το Δημόσιο, είτε οτιδήποτε άλλο, όλες αυτές οι καταγγελίες θα εξεταστούν άμεσα από τον Εισαγγελέα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή χθες, κατά τη συνομιλία που είχαν ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπους, πληροφορηθήκαμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει μια άμβλυνση της έντασης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και μάλιστα είπε ότι προτίθεται να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ηθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός, ως προεδρεύων, θα ενημερώσει γι αυτές τις προθέσεις του κ. Μπους τους «15» ομολόγους του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς, γίνεται ενημέρωση από τον Προεδρεύοντα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός ανταλλάσσει συχνά απόψεις, όσον αφορά το θέμα του Ιράκ, με τους ομολόγους του. Βεβαίως, γίνεται ενημέρωση και για όλες αυτές τις επικοινωνίες. Υπάρχει συνεχής και ανοικτή επικοινωνία του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με όλους τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν αντιληφθήκατε να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ως μετάφραση αυτών των προθέσεων του κ. Μπους, ούτως ώστε να ενημερωθούν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι κάτι άμεσο. Ηταν έκφραση προθέσεων και πολιτικής.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, το χαμηλότερο κόστος εργασίας, μετά την Πορτογαλία, το έχει η Ελλάδα. Θα ήθελα να ρωτήσω, προς τι οι οδηγίες του αρμόδιου υπουργού για συγκράτηση των μισθών στις ΔΕΚΟ στο ύψος της εισοδηματικής πολιτική; Και αυτό είναι αναδιανομή και βοηθά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα είναι από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. με το χαμηλότερο εργατικό κόστος, πλην της Πορτογαλία και κάποιων άλλων χωρών. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο, είναι παλιό. Συγκρίνετε μόνο το ύψος των ονομαστικών αμοιβών και όχι το ύψος των ονομαστικών αμοιβών σε σχέση με το κόστος ζωής. Δεν είναι ίδιο το κόστος ζωής στην Ελλάδα, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Για να μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα, πρέπει να συγκρίνουμε, όχι μόνο το ονομαστικό ύψος των αποδοχών, αλλά το ύψος των αποδοχών σε σχέση με το κόστος ζωής. Εάν το κάνουμε, θα δούμε ότι η Ελλάδα, βεβαίως, έχει να καλύψει μια απόσταση ως το μέσο όρο -και περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία- του επιπέδου ζωής της Ευρώπης. Αλλά, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια και έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του δρόμου. Είχαμε μια μεγάλη απόσταση από το μέσο όρο της Ευρώπης στο πραγματικό εισόδημα. Ενα μέρος αυτής της απόστασης το έχουμε καλύψει. Για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση και να δημιουργήσουμε τους όρους ευημερίας του ελληνικού λαού που είναι ο στόχος μας, πρέπει να καλύψουμε και το επόμενο. Υπάρχει μια πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την οικονομία και αυτή είναι ότι πρέπει να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για να προστατέψουμε την οικονομία, τις συνθήκες ανάπτυξης, τις προοπτικές της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία από τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες ενός πολέμου. Μίλησα για τυχόν αρνητικές συνέπειες ενός πολέμου. Αυτό σημαίνει -όπως λέει ο λαός μας- «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν». Πολύ σωστά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λαμβάνει μέτρα με συγκράτηση και στάση ευθύνης. Στόχος είναι να διατηρήσουμε και σε συνθήκες μιας απευκταίας διεθνούς ύφεσης (από πιθανές αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και γενικότερων πληθωριστικών πιέσεων, που θεωρητικά μπορεί να υπάρξουν) υψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργούμε καλύτερες προοπτικές για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας. Ακολουθούμε μια στάση συγκράτησης και ευθύνης που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση ευκολότερα, προκειμένου να μπορέσουμε το 2004 να δώσουμε μεγαλύτερες αυξήσεις και να αυξήσουμε το δείκτη κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να θυμίσω ότι έχουν γίνει και πολιτικές αύξησης του κοινωνικού επιπέδου στην Ελλάδα και το 2003. Ηδη, εφαρμόζεται ο φορολογικός νόμος, με τον οποίο μειώνεται αρκετά η παρακράτηση φόρου για πολλούς μισθωτούς και συνταξιούχους, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ηδη, εκταμιεύονται και θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2003, από τον κρατικό προϋπολογισμό, 600 δις δραχμές, προκειμένου να πριμοδοτηθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για να μην έχουμε αρνητικές συνέπειες σε αυτόν τον τομέα. Είναι κοινωνική πολιτική! Αρα, λοιπόν, μέσα στα στενά περιθώρια, είναι λογικό το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να λαμβάνει μέτρα για να διαφυλάξει την οικονομία και την κοινωνία από τις αρνητικές συνέπειες ενός πολέμου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 February 2003 - 15:05:14 UTC