Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Το πρωί, συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν οι σχετικές δηλώσεις από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Χυτήρη.

@ Τώρα, ο Πρωθυπουργός συναντάται με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο.

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η Διυπουργική Σύσκεψη για τα ναρκωτικά, στην οποία θα συμμετάσχουν πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, η υφυπουργός του ιδίου υπουργείου Ελπίδα Τσουρή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης, η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ν. Αγγελίδης.

@ Στις 6.30 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Με σημερινή απόφαση του Πρωθυπουργού, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου. Για τη συμπλήρωση του προγράμματος της Τετάρτης, θα ενημερωθείτε αύριο.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέματα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα χωροταξίας.

@ Και το βράδυ, θα γίνει στη Βουλή, η προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση μεταξύ αρχηγών για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Προεδρία, γύρω από την κρίση στο Ιράκ.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα γίνει Διυπουργική Σύσκεψη για το θέμα των υδάτινων πόρων, με συμμετοχή της κας Βάσως Παπανδρέου, του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, του κ. Γιώργου Δρυ και του Συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Μακρυωνίτη.

@ Στις 11:30, είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Ρουμάνο Πρόεδρο κ. Ιλιέσκου και στις 14:00 με το Γραμματέα του Κινήματος Κώστα Λαλιώτη.

Αυτά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Εισαγωγικά, θέλω να εκφράσω τη λύπη και την οδύνη όλης της κυβέρνησης και φυσικά του Πρωθυπουργού για το πολύνεκρο δυστύχημα, που συνέβη το Σάββατο το βράδυ, στην περιοχή του Αλιάκμονα. Θέλουμε να εκφράσουμε, πέρα από την οδύνη μας, και τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και βεβαίως, να τονίσουμε ότι έγινε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, με άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τη διάσωση των επιζώντων και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία. Φυσικά, θα γίνουν όλες οι αναγκαίες έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου αυτού δυστυχήματος. Γνωρίζετε ότι οι πρώτες ενδείξεις, χωρίς κανείς να μπορεί να πει ότι αυτό είναι οριστικό, δείχνουν ανθρώπινο λάθος, αλλά η έρευνα θα προχωρήσει για να μάθουμε όλοι τί έγινε ακριβώς.

Ο Πρωθυπουργός είχε και πάλι χθες επικοινωνία με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, γύρω από τα θέματα της κρίσης στο Ιράκ. Με τον κ. Αθνάρ ήταν η δεύτερη επικοινωνία ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον κ. Μπους.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι οδηγούμαστε τελικά σε ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αυτό αποτελεί κοινό μυστικό. Ο Γενικός Γραμματέας, μετά την Αγκυρα, έρχεται στην Αθήνα αύριο και στη συνέχεια πάει στη Λευκωσία, όπου μεταφέρει μαζί του και το περίφημο τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο για το Κυπριακό. Χθες, σε δηλώσεις σας είπατε ότι θα το μελετήσετε για να πάρετε μια γεύση του τι σημαίνει αυτό. Οι πληροφορίες από την πλευρά των Αμερικανών λένε ότι το Σχέδιο είναι ισορροπημένο. Από πλευράς Λευκωσίας, το Σχέδιο θεωρείται απαράδεκτο, διότι η Καρπασία δεν επιστρέφεται...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει γίνει τέτοια δήλωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, δεν είπα περί κυβερνητικών. Αφού το θέτετε έτσι, ερωτώ τότε, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποδεχθεί το αναθεωρημένο σχέδιο του Κόφι Ανάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας από τον κ. Ντε Σότο, μια καταγραφή προβλεπόμενων αναθεωρήσεων πάνω στο σχέδιο Ανάν. Η τελική απόφαση, όμως, για το ποιες θα είναι οι προτάσεις και ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε, θα τη γνωρίζουμε, ώστε να μπορούμε να τοποθετηθούμε συνολικά, μετά τις συνομιλίες με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αρα, αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής ή μη κάποιου σχεδίου. Εκείνο που τίθεται -και αυτό συζητά ο Πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή με τον κ. Τάσο Παπαδόπουλο- είναι ο συντονισμός της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, όπως γίνεται πάντοτε εξάλλου, στα ζητήματα των πιθανών χειρισμών που θα χρειαστούν, μετά την έλευση ή και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και εκεί να μείνουμε. Διότι το κύριο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η αδιαλλαξία της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα και αυτή η στάση είναι που έχει εμποδίσει μέχρι τώρα τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης. Θα σας πω χαρακτηριστικά -και είναι ενδεικτικό του κλίματος- η στάση της τουρκικής πλευράς πια, στο θέμα του συστήματος εγγύησης και ασφάλειας, το οποίο θεωρείτο από τα πιο εύκολα να λυθούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Και σε αυτό, όμως, το ζήτημα που δεν ήταν το πρωτεύον για τη δημιουργία μιας τελικής συμφωνίας...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι ουσιώδες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ουσιώδες, βεβαίως, αλλά δεν ήταν το πρωτεύον για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. Και σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μια αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς με προτάσεις τελείως εκτός του Σχεδίου Ανάν και μάλιστα με έναν τρόπο, ο οποίος δεν επέτρεπε και τη συνέχιση της περαιτέρω συζήτησης. Το ίδιο κάνει και ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος κράτησε και μια ιδιαίτερα αρνητική στάση -ορισμένες φορές προκλητική στάση- κατά του κ. Παπαδόπουλου, με τη θεσμική του ιδιότητα πλέον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί είναι το κύριο ζήτημα. Εκείνος που έχει εμποδίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την ουσιαστικοποίησή τους είναι η αδιαλλαξία της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτό είναι το πρώτο θέμα πάνω στο οποίο πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να τοποθετηθεί και να παρέμβει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν διαφωνώ γι@ αυτά που λέτε, αλλά αυτή ακριβώς η αδιαλλαξία των Τούρκων έφερε και αυτό το τρίτο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μέσα όσα είχε απαιτήσει ο Ντενκτάς. Για παράδειγμα, στο θέμα της Καρπασίας, στο θέμα ότι θα μείνουν 50.000 έποικοι, στο θέμα της κυριαρχίας όπου συνεχίζουν να μιλούν για δύο κυρίαρχα κράτη. Αυτά συμπεριλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν. Γι@ αυτό ρώτησα, η πρώτη εντύπωση ποιά είναι; Βέβαια, είναι δύσκολο να μας δώσετε μια απάντηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να αποφύγουμε, αυτή τη στιγμή, τις δηλώσεις, πριν έχουμε μια πλήρως καθαρή εικόνα μπροστά μας. Μας επιδόθηκε από τον κ. Ντε Σότο μια καταγραφή προβλεπόμενων αναθεωρήσεων για το Σχέδιο Ανάν. Ομως, η τελική απόφαση, οι τελικές προτάσεις και η διαδικασία, που θα προταθεί να ακολουθήσουμε από τον ΟΗΕ, θα καθοριστεί μόνο κατά τη διάρκεια, ίσως και μετά τις συζητήσεις με το Γ.Γ. του ΟΗΕ. Η καταλληλότερη στάση, αυτή τη στιγμή, είναι να υπάρχει μια στενή συνεργασία, που πάντα υπάρχει, με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει τον πρώτο λόγο, και το νεοεκλεγέντα Πρόεδρό της. Πάντα προχωράμε μαζί και μαζί θα προχωρήσουμε και τώρα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις συζητήσεις που θα γίνουν με το Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αμέσως μετά, θα υπάρξουν και οι σχετικές τοποθετήσεις. Γι@ αυτή την καταγραφή των αναθεωρήσεων που προβλέπονται και την οποία μας απέστειλε ο κ. Ντε Σότο, ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου θα ενημερώσει και τα πολιτικά κόμματα. Από εκεί και πέρα, εάν αυτό το Σχέδιο δοθεί ή δεν δοθεί έξω, είναι ένα θέμα που θα καθοριστεί πάντα σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχετε πληροφορίες ότι πιθανόν να δοθεί παράταση στο χρόνο μετά τις 28 Φεβρουαρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες. Είμαστε, όμως, στο "παρά πέντε" των συναντήσεων με τον κ. Ανάν. Ηδη, οι συναντήσεις έχουν ξεκινήσει. Αυτή τη στιγμή είναι με την τουρκική πλευρά. Αύριο, θα είναι με την ελληνική πλευρά και μετά θα πάει στην Κύπρο. Αυτό που χρειάζεται είναι ετοιμότητα, πλήρης συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και βέβαια ανάδειξη των ευθυνών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, ώστε να καθοριστούν τα περαιτέρω βήματα. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να μείνουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στην προηγούμενη απάντησή σας, αναφερόμενος στο διάλογο που υπάρχει για το θέμα των εγγυήσεων, είπατε ότι λόγω της αδιαλλαξίας των Τούρκων δεν επιτρέπεται η συνέχεια των συζητήσεων. Προφανώς, αναφέρεστε στην τελευταία συνάντηση εμπειρογνωμόνων που έγινε στην Αγκυρα, άρα δηλαδή σταματούν οι συζητήσεις με αυτό που λέτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα ότι δεν επιτρέπεται η συνέχιση των συζητήσεων, αλλά ότι το κλίμα, η συμπεριφορά και οι προτάσεις, ήταν τέτοια που βρίσκονταν εκτός του Σχεδίου Ανάν. Για να γίνω πιο σαφής, το Σχέδιο Ανάν είχε ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο όριο για παρουσία στρατευμάτων των δύο εγγυητριών δυνάμεων. Οι προτάσεις ήταν εκτός του ορίου. Δηλαδή, ήταν 2,5 με 7,5. Μπορούσαν να πάνε κάπου στη μέση ή να πάνε ακόμη στο ανώτατο όριο. Πρώτον, εκείνοι έκαναν επιλογές που ήταν εκτός του ανώτατου ορίου και δεύτερον, δεν συνέβαλαν στο να συνεχιστεί η σχετική συζήτηση, προφανώς ενόψει έλευσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ώστε να έχουμε καταλήξει πριν έρθει ο κ. Ανάν. Είναι σαφές τι έγινε. Προφανώς, το άφησαν και αυτό στα χέρια του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αυτό δείχνει, όμως, ότι δεν είχαν διάθεση για ουσιαστική διαπραγμάτευση και καταλαβαίνουμε όλοι, πιθανόν, το γιατί. Αυτό, όμως, πρέπει να το αναδείξουμε. Δεν θα μπούμε σε μια λογική να συζητούμε αν εκείνο μας αρέσει περισσότερο ή λιγότερο, όταν στην άλλη πλευρά δεν αρέσει τίποτα. Δηλαδή, μην κάνουμε το λάθος και μεταφέρουμε το πρόβλημα σε μας και συζητήσουμε το α@, το β@ ή το γ@ θέμα, πόσο μπορεί ή όχι να το αποδεχθούμε, όταν το κύριο πρόβλημα που εμποδίζει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων είναι η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που σας ακούω να μιλάτε τόσο καθαρά για την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Και το λέτε, μάλιστα, τέσσερις μέρες πριν φθάσουμε στο τέλος του χρονοδιαγράμματος, που σημαίνει ότι δεν οδηγούμαστε σε λύση του Κυπριακού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι η δική μας στάση παραμένει σαφής. Εμείς θέλουμε να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Και χαίρομαι, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να το επαναλάβω. Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά σε απόλυτη συνεννόηση, είμαστε αυτοί που έκαναν τις συνειδητές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση, η οποία βεβαίως θα ήταν και αποτέλεσμα συμβιβασμού. Οι προσπάθειες αυτές έχουν καταβληθεί και πρέπει αυτό να καταγραφεί ως γεγονός.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ελπίζω το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης να λειτουργεί και να μην περιμένει να πάει ο Πρωθυπουργός για να λειτουργήσει. Γιατί δεν το εγκαινιάζει ο υπουργός Υγείας; Πρέπει να το εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, το νοσοκομείο δεν περιμένει φυσικά τα εγκαίνια για να λειτουργήσει. Και δεύτερον, είναι ένα νοσοκομείο σε μια ακριτική πόλη, μεγάλο και σύγχρονο, από τα καλύτερα της Ελλάδας και η παρουσία του Πρωθυπουργού εκεί έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για το σύστημα υγείας που προσφέρουμε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στο δυστύχημα στον Αλιάκμονα, είδα το νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη, αλλά κανένα κυβερνητικό στέλεχος. Τόσο δύσκολο είναι να παραβρεθεί ένας υπουργός και να δει το συντονισμό των ερευνών ή οτιδήποτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πληροφόρησή σας δεν είναι σωστή, διότι στις 01.30 ήταν παρών στο χώρο ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λιακόπουλος και αμέσως μετά, προσήλθε στο χώρο και ο Γ.Γ. του υπουργείου Μεταφορών κ. Κωνσταντινίδης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι κυβερνητικά στελέχη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κυβερνητικά στελέχη είναι οι γενικοί γραμματείς. Ο Γ.Γ της Περιφέρειας, όπως γνωρίζετε, έχει αναβαθμιστεί ιδιαίτερα με το νέο οργανόγραμμα. Αργότερα, εξάλλου, μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος και ο κ. Πασχαλίδης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Χρειάζεται να γίνει πολιτική συμφωνία μεταξύ των στελεχών σας στο ΠΑΣΟΚ για να κερδίσετε τις εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου ζητάτε να κρίνω δηλώσεις στελεχών μας, δεν θα το κάνω. Διότι αν έκρινα τις δηλώσεις στελεχών μας σε συνεντεύξεις τους στα ΜΜΕ κάθε Κυριακή και τις σχολίαζα τη Δευτέρα, θα μπαίναμε σε μια συνεχή διαδικασία καταγραφής συμφωνιών ή λιγότερο συμφωνιών, που δεν έχει καμία πρακτική αξία. Εκείνο που έχει πρακτική αξία είναι το κλίμα που δημιουργείται. Ομολογώ ότι από το κλίμα που παρουσιάστηκε από τις συνεντεύξεις της Κυριακής, δόθηκε από τα ίδια τα στελέχη μας μια απάντηση στα σενάρια τα οποία δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Είναι σενάρια πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί και τα έχει κλείσει, όσον αφορά εμάς τουλάχιστον, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή. Αν αποτιμήσει κανείς γενικά το κλίμα που δημιουργήθηκε αυτή την Κυριακή, και δεν μπει σε επιμέρους θέματα, διαπιστώνει ότι πράγματι τέτοια σενάρια δεν υφίστανται και ότι παραμένουν ως όνειρα θερινής, είτε χειμερινής -ας το πάρει καθένας όπως θέλει- νυκτός. Και τα ίδια τα στελέχη μας έρχονται να επιβεβαιώσουν, κατά τον πανηγυρικότερο τρόπο με τις συνεντεύξεις τους, αυτή την αντίληψη. Λοιπόν, δεν υπάρχει θέμα και ας μην επιχειρήσουμε να το δημιουργήσουμε, χωρίς λόγο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν εκλήθη ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε μια διαφορετική γνώμη για το θέμα των ναρκωτικών. Ηθελα να σας ρωτήσω, γιατί φαντάζομαι ότι αποκλείεται αλλαγή οποιασδήποτε πολιτικής, αν μείνουμε στο πλαίσιο της ποινικοποίησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα δεν είναι πρακτικό. Στις Διυπουργικές συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι απόψεις έχουν εκφραστεί στα κυβερνητικά όργανα. Δεν επιχειρήθηκε να αποκρυβεί κάποια άποψη. Εχουν κατατεθεί όλες οι απόψεις γύρω από αυτό το θέμα, έχουν καταγραφεί και έχουν ληφθεί υπόψη στις τελικές αποφάσεις, οι οποίες πάρθηκαν. Από εκεί και πέρα, όταν συγκαλείται μια Διυπουργική, προκειμένου να εξετάσει εφαρμογή πρακτικών μέτρων, μετέχουν εκείνοι οι οποίοι θα τα υλοποιήσουν. Αυτή είναι η έννοια της Διυπουργικής.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι` αυτή τη συνάντηση που γράφτηκε ότι είναι πιθανό να γίνει την Τετάρτη στην Αθήνα, μεταξύ απεσταλμένων του Αμερικανού Προέδρου και Ιρακινών αξιωματούχων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σας πω πώς έχει η κατάσταση: Κάθε χρόνο ένας οργανισμός (από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας) πραγματοποιεί κάποια συνέδρια με τη συμμετοχή στρατιωτικών εκπροσώπων, με αντικείμενο παρόμοια ζητήματα, σε πολλές πόλεις του κόσμου. Για παράδειγμα, αυτός ο οργανισμός έχει διοργανώσει παρόμοια συνέδρια στο Λονδίνο, το Κάιρο, την Αγκυρα και αν δεν κάνω λάθος στη Γερμανία. Τώρα θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, αλλά πρόκειται για καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ελληνική κυβέρνηση, ούτε βεβαίως με την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε.. Εξ όσων γνωρίζω, δεν μετέχουν και εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης ή του Σαντάμ, ούτε πρόκειται να γίνει κάποια συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της αμερικανικής και της ιρακινής κυβέρνησης. Σαφώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά πέραν αυτού δεν υπάρχει καμία ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.. Πρόκειται για μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία και από την πληροφόρησή μου σας ενημερώνω ότι και οι Ιρακινοί που έχουν κληθεί είναι μάλλον αντικαθεστωτικοί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μια ερώτηση που σας αφορά προσωπικά, αλλά ως Υπουργό Τύπου: Η κυβέρνηση κατά διαστήματα είχε δεσμευτεί για τη διευθέτηση των προβλημάτων του επαρχιακού Τύπου και ιδιαίτερα για το 12% της διαφημιστικής καταχώρησης, όπως και άλλα προβλήματα, σχετικά με το ΙΚΑ, τα χρέη τους και κάποιες ρυθμίσεις. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δύο ζητήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, στα άλλα απλώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε και το κάνουμε.

-Το πρώτο είναι η τήρηση της νομοθεσίας για την κρατική διαφήμιση. Δεν χρειάζεται αλλαγή νομοθεσίας, απαιτείται ενίσχυση των μηχανισμών. Πέρα από το πολιτικό μέρος που έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση -και εννοώ τις παρεμβάσεις μου προς όλους τους δημόσιους Οργανισμούς, προκειμένου να τηρούν τις διατάξεις του νόμου που είναι και θα είναι συνεχείς, κάτι που θεωρώ αναγκαίο θα προσθέσουμε και ένα άρθρο στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Βρίσκεται στην τελική του μορφή, όπως γνωρίζετε, συλλέγονται υπογραφές των συναρμοδίων υπουργών. Απομένει να υπογράψει ο υπουργός Οικονομίας, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με την πρόταση αυτού του σχεδίου νόμου δημιουργείται ένας ιδιαίτερα αυστηρός μηχανισμός στο υπουργείο Τύπου που θα διαθέτει πλήρη πληροφόρηση για την κατανομή από τις κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις και από τα υπουργεία της κρατικής διαφήμισης, ανά μήνα, ώστε να μπορούμε κι εμείς επιτέλους να ελέγχουμε όχι απολογιστικά, όταν πια είναι αργά, αλλά στη ροή τους τα προγράμματα και να προστατεύουμε τα δικαιώματα των επαρχιακών ΜΜΕ.

-Το δεύτερο είναι ειδικότερα για τον Τύπο, τις εφημερίδες. Εχω αποδεχθεί τις παρατηρήσεις της Ενωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους και έχει συσταθεί μια επιτροπή με ευθύνη της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Τύπου, της κ. Σπηλιωπούλου, για την αναθεώρηση του θεσμικού καθεστώτος του επαρχιακού Τύπου. Δηλαδή, τι εννοούμε εφημερίδα, κάτω από ποιους όρους και προϋποθέσεις θα έχει τα ευεργετήματα που προβλέπει ο νόμος, ώστε να ξεκαθαρίσει "η ήρα από το στάρι" και να προχωρήσουμε, ώστε να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα εκείνοι οι οποίοι πληρούν πραγματικά τις προϋποθέσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα σε αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία με το υπό κατάθεση νομοσχεδίου, αμέσως μετά θα αρχίσουμε να δημιουργούμε το σχέδιο νόμου στην τελική του μορφή, αφού ολοκληρωθεί και ο διάλογος. Το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου αφορά πρώτα και κύρια την τακτοποίηση και το οριστικό οργανόγραμμα για τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού. Γίνεται, επιτέλους, θεσμική τομή με την επιβολή κανονισμού, οργανισμού και αξιοκρατίας στο θέμα της λειτουργίας των Γραφείων Τύπου. Θεωρώ ότι θα είναι ευεργετικά τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης. Επίσης, ρυθμίζονται και μια σειρά από θέματα που απασχολούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα ΜΜΕ. Ένα εξ αυτών σας το ανέφερα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να επισκεφθεί τις Κυκλάδες που έχουν καταστραφεί ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι πήγαν κυβερνητικά κλιμάκια, χθες, με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών και επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Μετέβησαν, επίσης, ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, καθώς και άλλοι υπουργοί, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.λπ. Εξήγγειλαν τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε σχετική σύσκεψη, αλλά επελήφθησαν και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί τοπικά. Σχετικά κλιμάκια θα επισκεφθούν όλους τους νομούς.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θεώρησε περιττό να πάει ο ίδιος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επισκέφθηκαν τις Κυκλάδες τα ειδικά κλιμάκια. Από εκεί και πέρα, όταν επιλέξει ο Πρωθυπουργός να δώσει το δικό του στίγμα, όπως έχει κάνει κατ` επανάληψη στο παρελθόν -και αναφέρομαι και στη χθεσινή σύσκεψη- θα το κάνει. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε την προετοιμασία και τη διενέργεια της Διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Ο ίδιος έδωσε την εντολή να υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις που πάρθηκαν και να επισκεφθούν ειδικά κλιμάκια τις πληγείσες περιοχές. Ηταν μια έγκαιρη και καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού με την οποία ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στα προβλήματα που ανέκυψαν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επίλυσής τους. Αν εκτιμήσει ο Πρωθυπουργός ότι θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές θα το κάνει, να είστε βέβαιος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η εφημερίδα "Εspresso" δημοσιεύει ένα θέμα που αφορά τη μόνιμη εγκατάσταση του δευτερότοκου γιου του Κωνσταντίνου, Νικόλα. Αν θελήσει ο Νικόλας να έρθει στην Ελλάδα, θα ισχύσει το ίδιο που ισχύει και για τον πατέρα του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ισχύσει ό,τι προβλέπει ο νόμος για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, κατόχους διαβατηρίων άλλων χωρών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 February 2003 - 14:05:11 UTC