Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διευκρινίστηκε τελικά τι ακριβώς είπε ο Πρόεδρος της Βουλής; Ρωτώ, γιατί νομίζω ότι με το παραμικρό αναπτύσσεται μια νευρική κρίση μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε νευρική κρίση, ούτε πρόβλημα γύρω από αυτά τα θέματα. Η επανάληψη των ιδίων θεμάτων που έχουν ήδη απαντηθεί, σε λίγο θα είναι στη σφαίρα του αστείου, δεν θα απαντώνται πολιτικά. Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ως γνωστόν μένουν οκτώ ημέρες μέχρι το τέλος του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει ο κ. Ανάν (δηλαδή την 28 Φεβρουαρίου) για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Ανάν επισκέπτεται, στις 23 Φεβρουαρίου, την Τουρκία, έρχεται στην Αθήνα και στη συνέχεια πηγαίνει στη Λευκωσία, όπου μένει τρεις μέρες. Μάλιστα, μεταφέρει και το περίφημο τρίτο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν. Ο Πρωθυπουργός είχε μια συνάντηση με το κ. Ανάν στις Βρυξέλλες. Τι ευελπιστείτε από όλα αυτά; Τι μπορεί να προκύψει και μάλιστα με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου τον κ. Παπαδόπουλο; Νομίζετε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση ή σε αδιέξοδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η θέση μας είναι σαφής. Υπάρχουν όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, για να φθάσουμε σε λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Μια λύση βιώσιμη και δίκαιη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Τα περιθώρια για το σκοπό αυτό και το συντονισμό των παρεμβάσεων της ελληνικής και κυπριακής πλευράς, υπάρχουν και σήμερα. Ως γνωστόν, θα γίνει τη Δευτέρα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο. Είμαστε σταθερά στην ίδια κατεύθυνση. Θα συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την κυβέρνησή του. Πιστεύω ότι θα αξιοποιηθούν -δεν πρέπει να τις χάσουμε- οι δυνατότητες που υπάρχουν για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Σημίτης είδε και τον κ. Γκιούλ, εάν δεν κάνω λάθος, στις Βρυξέλλες. Μήπως από εκεί βγαίνει κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τον κ. Γκιούλ συζητήθηκε μόνο η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη συζήτηση του συστήματος εγγύησης και ασφάλειας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εάν τελικά τάσσεται υπέρ ή κατά ενός δεύτερου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή τα αφήνει όλα ανοικτά; Και δεύτερον, εάν είναι σε γνώση της κυβέρνησης πληροφορίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας σε ορισμένες εφημερίδες, για κύκλωμα διακίνησης ραδιενεργών υλικών μέσα από την Αθήνα, μέσα από την Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα -τουλάχιστον που να γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση- διακίνησης ραδιενεργών υλικών μέσα από την Ελλάδα. Ποτέ δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο. Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, εάν κρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι πρέπει να εκδώσει και δεύτερο ψήφισμα, θα το κάνει. Ομως, για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι μπορεί, πλέον, να αποφασίσει οριστικά ποιές θα είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε σε ό,τι αφορά την κρίση στο Ιράκ. Και για να εκδοθεί ένα ψήφισμα -όπως γνωρίζετε- πρέπει να υπάρχει ευρύτερη συμφωνία. Γνωρίζετε, επίσης, ότι και το «βέτο», μπορεί να τεθεί από οποιαδήποτε πλευρά. Εάν, λοιπόν, υπάρξει μια συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και βγει ένα δεύτερο ψήφισμα, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα έχουμε μια απόφαση της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία θα δεσμεύει όλους μας. Θεωρητικά αυτή είναι η βάση. Εάν τώρα ρωτάτε, τι θα γίνει με τη διαδικασία, σε ό,τι αφορά την κρίση στο Ιράκ, θέλω να υπογραμμίσω και πάλι, όχι μόνο τη χθεσινή απόφαση, η οποία έγινε ευμενώς αποδεκτή από το σύνολο σχεδόν του ευρωπαϊκού Τύπου με πραγματικά ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια για τον Πρωθυπουργό και για την πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας , αλλά και ότι πέρα από αυτή την απόφαση προωθούνται, ήδη, πρωτοβουλίες από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Προωθούνται προτάσεις και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, που μπορεί να έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με επιμέρους θέματα-ερωτήματα, εν είδει δεικτών, στα οποία πρέπει να τοποθετηθεί το Ιράκ, ώστε να γνωρίζει και η Διεθνής Κοινότητα, πώς ακριβώς κινείται και πώς διευκολύνεται το έργο των Επιθεωρητών. Υπάρχουν και τα ανοίγματα στις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Αραβικό Σύνδεσμο, δεδομένου ότι έχουν προσκληθεί και ο προεδρεύων και ο γραμματέας του, στις διαδικασίες της Δευτέρας, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Λαμβάνονται πρωτοβουλίες και συνεχίζεται η προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής Προεδρίας. Ολοι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Η απόφαση επανέφερε την Ευρώπη σε μια ενιαία στάση. Ανοιξε ένα παράθυρο στην ειρήνη. Είναι ώρα και το Ιράκ να συνεργαστεί πλήρως με τους Επιθεωρητές του ΟΗΕ, προκειμένου να δρομολογηθούν καλύτερα οι συνθήκες για ειρηνική υπέρβαση της κρίσης.

ΦΙΛΗΣ: Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια διπλωματική κινητικότητα, όχι κατά του Ιράκ, αλλά προς το Ιράκ. Αναφέρομαι στην επίσκεψη απεσταλμένων του Πάπα, που είχε συνομιλίες με το Σαντάμ Χουσεϊν, καθώς, επίσης, και με την επίσκεψη του Αντιπροέδρου του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ, στο Βατικανό που είχε συνομιλίες με τον Πάπα και άλλες δυνάμεις, που δεν είναι αμιγώς πολιτικές, είναι περισσότερο δυνάμεις ηθικοπολιτικές και θρησκευτικές. Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Προεδρία πώς βλέπουν το ρόλο τους; Απλώς να απευθύνουν προειδοποιήσεις και κατά έναν τρόπο απειλές προς τον Σαντάμ Χουσεϊν ή να αναλάβουν και μια πρωτοβουλία, εκεί στη Βαγδάτη, διαπραγμάτευσης για την επίλυση της κρίσης με διπλωματικό τρόπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, γνωρίζετε ότι το θέμα το χειρίζεται, κατά κύριο λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκεί πρέπει και εκεί θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Θα είναι τραυματικό για τη Διεθνή Κοινότητα να κινηθεί κάποιος μόνος του. Υπενθυμίζω ότι η ελληνική Προεδρία δεν εξαντλεί τις πρωτοβουλίες της στην απόφαση της Ε.Ε., η οποία ούτε δεδομένη ήταν μέχρι προχθές, ούτε εύκολη υπήρξε, ήταν αποτέλεσμα υπεύθυνης και συστηματικής δουλειάς. Υπάρχουν πρόσθετες πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών: Η μια έχει να κάνει με την τοποθέτηση συγκεκριμένων θεμάτων, εν είδει δεικτών, ώστε να γνωρίζουμε πώς πορεύεται το έργο των Επιθεωρητών και εάν πορεύεται ικανοποιητικά. Και η δεύτερη έχει να κάνει με πρωτοβουλίες προς τον Αραβικό Σύνδεσμο. Δεν είναι τυχαίες οι πρωτοβουλίες προς τον Αραβικό Σύνδεσμο. Γνωρίζετε ότι υπάρχει επαφή με όλα τα αραβικά κράτη. Οταν, λοιπόν, συνομιλείς με τον αραβικό σύνδεσμο, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργείς διαύλους επικοινωνίας για μια σειρά θεμάτων, με όλες τις αραβικές χώρες και βεβαίως, μέσω αυτών και με το Ιράκ. Είναι, λοιπόν, μια νέα πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να προαναγγείλω άλλες πρωτοβουλίες. Εχουμε, ήδη, πει δύο. Θα εξελιχθούν. Τι άλλο θα κάνουμε; Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν συνεχείς πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως και μέχρι τώρα γίνεται.

ΦΙΛΗΣ: Ποιοί είναι οι δείκτες που θα τεθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τον Σαντάμ Χουσείν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε μια ενδεικτική αναφορά, χθες, από τον κ. Παπανδρέου. Θα υπάρξει και αναλυτικότερη, όταν εκδηλωθεί πλήρως αυτή η πρωτοβουλία.

ΦΙΛΗΣ: Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλύτερα να περιμένουμε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΦΙΛΗΣ: Προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλούσε, ως πρόταση προς το καθεστώς της Βαγδάτης, για το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων του εμπάργκο, εάν συμμορφωθεί το καθεστώς προς τα μέτρα που θέτει ο ΟΗΕ. Ισχύει αυτό το ψήφισμα; Είναι ενεργό στη διπλωματική διαπραγμάτευση σήμερα ή πάμε συνεχώς τη βελόνα προς την πλευρά του πολέμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πρώτο ζήτημα που προέχει σήμερα είναι να συνεργαστεί πλήρως ο Σαντάμ με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Εάν υπάρξει στη διεθνή κοινότητα η αίσθηση μιας τέτοιας πλήρους συνεργασίας και πλήρους αφοπλισμού του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής, να είστε βέβαιοι ότι ανοίγει ο δρόμος για γενικότερες εξελίξεις. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα και εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.

ΦΙΛΗΣ: Η απόφαση των "15", προχθές στις Βρυξέλλες, αναφέρεται στη συγκέντρωση αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στην περιοχή που γίνεται με μονομερή τρόπο, με απόφαση των δύο αυτών χωρών και θεωρεί ότι, με τέτοιο τρόπο, συντελούν ως πίεση στην επίλυση του προβλήματος. Ηθελα να ρωτήσω, εάν η απειλή χρήση βίας -που τέτοια είναι αυτή η ιστορία- κατά την ελληνική κυβέρνηση και κατά τους "15", συνιστά ένα νέο στοιχείο άσκησης της διεθνούς πολιτικής και αν είναι μέσα στο πλαίσιο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω πει, κατ@ επανάληψη, ότι όλες οι κινήσεις -αυτή είναι η γνώμη μας και αυτό επιδιώκουμε- πρέπει να γίνουν μέσω του ΟΗΕ και όχι ως μεμονωμένες κινήσεις επιμέρους κρατών. Γιατί, τότε, θα αρχίσει μια συζήτηση γύρω από τι είδους Διεθνές Δίκαιο έχουμε. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να έχει να κάνει με όλες τις διαδικασίες που επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και με τις αποφάσεις του ίδιου του ΟΗΕ. Ετσι μπορούμε να πάμε συντεταγμένα στην κατεύθυνση επιβολής του Διεθνούς Δικαίου και όχι με μεμονωμένες κινήσεις. Διότι, μεμονωμένες κινήσεις μπορεί να αποφασίζει καθένας, όπως τον συμφέρει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η βεβαιότητα στους λαούς ότι αυτές οι κινήσεις υπηρετούν το Διεθνές Δίκαιο. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε τις προσπάθειες στην Ε.Ε. και βεβαίως, πάνω απ@ όλα, στον ΟΗΕ.

ΦΙΛΗΣ: Η συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς γίνεται με μονομερή τρόπο. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν ή όχι απειλές χρήσης βίας και αν ναι, είναι στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα πριν και ήμουν σαφής.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει επιστολή του καθηγητή Β. Αγγελόπουλου, σήμερα στον Τύπο, στην οποία αφηγείται τα όσα υπέστη ως Ελληνας και Ευρωπαίος πολίτης, χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον του, από το FBI στο αεροδρόμιο της Ν. Υόρκης. Θα ήθελα ένα σχόλιο, διότι το θέμα ξεφεύγει από την προσωπική περίπτωση του κ. Αγγελόπουλου. Αφορά έναν Ελληνα πολίτη. Συνεπώς, θα ήθελα μια επίσημη στάση της ελληνικής πλευράς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική πλευρά έχει, ήδη, παρέμβει, από το Σάββατο. Το έχω ανακοινώσει. Ο πρόξενός μας στη Ν. Υόρκη κ. Πλατής, μόλις πληροφορήθηκε το σχετικό επεισόδιο, ζήτησε ενημέρωση και οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών. Αμέσως δόθηκε εντολή από τον υπουργό Εξωτερικών και προέβη στις σχετικές ενέργειες. Εκανε όλες τις αναγκαίες κινήσεις, ώστε να παράσχει τη σχετική προξενική συνδρομή. Παρενέβη προς τις αμερικανικές αρχές για τα δικαιώματα του Ελληνα πολίτη. Υπήρξε, λοιπόν, άμεση ανταπόκριση από τις ελληνικές προξενικές αρχές, αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν το επεισόδιο, για την πλήρη προστασία του Ελληνα πολίτη.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει κανένα πολιτικό σχόλιο, πέρα από τις διπλωματικές ενέργειες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, η ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει και προστατεύει τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Στο επεισόδιο, όπως γνωρίζετε, παρενέβη αμέσως ο πρόξενός μας, μετά από οδηγίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο πρόξενος έδωσε την αναγκαία προξενική συνδρομή, παρενέβη στις αμερικανικές αρχές και προστάτευσε τον Ελληνα πολίτη. Αυτή ήταν η απάντησή μας στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Πιστεύω ότι αυτή την απάντηση θα έδινε οποιαδήποτε υπεύθυνη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το FBI και οι αμερικανικές αρχές κάνουν τις δικές τους έρευνες για τη 17Ν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τις έρευνες, όπως γνωρίζετε, για τη 17Ν τις κάνουν οι ελληνικές αρχές. Βεβαίως, οι ελληνικές αρχές είχαν συνεννοηθεί και με αμερικανικές και με βρετανικές αρχές ασφάλειας, οι οποίες συνέβαλαν -με το δικό τους τρόπο, βεβαίως- στην ενίσχυση των ερευνών. Αλλά, υπεύθυνες για τις έρευνες είναι μόνο οι ελληνικές αρχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα, οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει κάποιο στοιχείο για τον κ. Αγγελόπουλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω οτιδήποτε γύρω απ@ αυτό.

ΚΑΚΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για συγκεκριμένες εταιρείες και για τον τρόπο που λειτούργησαν, σε σχέση με το Χρηματιστήριο Αθηνών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολες οι καταγγελίες έχουν τεθεί υπόψη των αρμόδιων αρχών και αυτές ως έχουν υποχρέωση (είτε είναι εισαγγελικές για μηνύσεις, είτε άλλου τύπου καταγγελίες για τη χρηματαγορά) θα τις διερευνήσουν. Είναι υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να διερευνήσουν όλες τις καταγγελίες και τις μηνυτήριες αναφορές.

ΚΑΚΟΣ: Οι καταγγελλόμενοι φέρονται να είναι και ιδιοκτήτες συγκεκριμένων ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε καταγγελία που αφορά θέμα, το οποίο ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, θα διερευνηθεί. Εξ όσων γνωρίζω, έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα, αλλά υπάρχουν και σημερινές καταγγελίες. Μας αφορά να κάνουν οι αρμόδιες αρχές τη δουλειά τους. Και αυτό θα γίνει.

ΦΙΛΗΣ: Γράφεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει κάποια οικονομική βοήθεια από την Κομισιόν, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο απρόβλεπτο της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας. Ισχύει ότι το ύψος των ζημιών που αναφέρονται σήμερα στον Τύπο ανέρχεται σε 400 έως 600 δις δραχμές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή μας και σε άλλους τομείς. Για τα ζητήματα αυτά θα υπάρξουν σχετικές ενέργειες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για τις οποίες θα ενημερωθείτε. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διαδικασίες στην Ε.Ε. που προβλέπουν ενισχύσεις και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Μην πιστεύετε ότι κάνουμε κάτι, το οποίο δεν δικαιούμαστε. Θα ζητήσουμε ό,τι δικαιούμαστε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή είπατε ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα και μιλήσατε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο συνεργάτες του κ. Κακλαμάνη διέρρεαν ή μετέφεραν, αν θέλετε, τη δυσφορία του για την απάντησή σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία, μίλησα μαζί του και δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μήπως, ο κ. Κακλαμάνης, στην τηλεφωνική σας επικοινωνία, σας διευκρίνισε αν ήταν αστεϊσμός αυτό που είπε ή ότι δεν έκανε αυτές τις δηλώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα έχει κλείσει.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δηλαδή, δεν είπε ο κ. Κακλαμάνης ότι ο Πρωθυπουργός είναι καλύτερος από τον κ. Μπλερ ή τον κ. Σιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι το θέμα έχει κλείσει. Μην επιχειρούμε να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση, σχετικά με το θέμα του καθηγητή κ. Αγγελόπουλου. Είπατε ότι έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα, οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες. Κατ` αρχάς, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ο κ. Αγγελόπουλος είχε απασχολήσει τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, κατά την έρευνα που γινόταν για τη "17Ν", δηλαδή αν έχει καταθέσει, όχι μέσω ΗΠΑ, στις ελληνικές αρχές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν είναι θέμα της πολιτικής ενημέρωσης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα, επίσης, να σας ρωτήσω, εάν η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει αυτό το περιστατικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, τοποθετηθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 February 2003 - 15:05:09 UTC