Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Παρά την τελευταία εικόνα που έχει δημιουργηθεί μετά το συλλαλητήριο, τις δηλώσεις του κ. Ανάν και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φαίνεται ότι η Αγκυρα δεν αλλάζει πολιτική. Χθεσινές δηλώσεις από επίσημα χείλη στην Τουρκία λένε ότι δεν αλλάζουν πολιτική για το Κυπριακό. Διερωτώμαι, για την προσπάθεια του κ. Ντεσότο και του Γ.Γ. του ΟΗΕ να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αν δηλαδή με αυτά που ακούγονται από τα τουρκικά στόματα, υπάρχει προοπτική να γίνει κάτι τέτοιο ή βάζουν τελικά εμπόδιο στο να οδηγηθούμε σε μια λύση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα και χθες το επαναλαμβάνω και σήμερα ότι η πολιτική που ακολουθούν ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς δημιουργούν, σε τελική ανάλυση, εμπόδια και στην ίδια την προοπτική της Τουρκίας, αλλά και στα συμφέροντα, τόσο του τουρκικού λαού, όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό πρέπει να το σκεφθούν πρώτοι. Οπως, επίσης, πρέπει να σκεφθούν ότι αυτή η τακτική δεν έχει παρά να απομονώσει την Τουρκία διεθνώς. Πιστεύουμε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει και η άλλη πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Χθες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε δηλώσεις, λέγοντας ότι η χώρα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα κάνει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήθελα να σας κάνω ένα ερώτημα με δύο σκέλη: Πρώτον, αν ο κ. Καραμανλής γνωρίζει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς, σχετικά με το χρόνο των εκλογών και δεύτερον, εάν συμφωνείτε με αυτή τη θέση και σε ποιό στάδιο είναι η ολυμπιακή προετοιμασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ενδιαφέρουσα η χθεσινή δήλωση του κ. Καραμανλή, διότι, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του, κατά τις οποίες όλα στην Ελλάδα είναι γκρίζα και μαύρα γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φαίνεται να αναγνωρίζει πλήρως ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ευελπιστεί -κατά τη γνώμη του, βεβαίως- να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε να εκμεταλλευτεί τη δουλειά άλλων. Εν πάση περιπτώσει, η γνώμη μας είναι -και αυτή είναι και η προσπάθειά μας- ότι ο ελληνικός λαός θα έχει εντελώς διαφορετική άποψη και ότι ο κ. Καραμανλής, μετά το φιάσκο της "σκιώδους Προεδρίας" στην Ε.Ε., θα έχει την ευκαιρία να κάνει και "σκιώδεις Ολυμπιακούς Αγώνες".

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πώς σχολιάζετε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το άβατο στο Αγιον Ορος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι χωρίς περιεχόμενο, διότι η υπόθεση του άβατου του Αγίου Ορους έχει ενσωματωθεί στη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ε.Ε. Το θέμα έχει ρυθμιστεί από το 1979 και επικυρώθηκε το 1981. Αυτό έχει, επίσης, διατηρηθεί και στις επόμενες Συνθήκες, όπως για παράδειγμα, στη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Επομένως, είναι μια συζήτηση χωρίς περιεχόμενο. Βεβαίως, πέρα από τη νομική πλευρά του ζητήματος, που είναι πολύ σαφής και το άβατο του Αγίου Ορους δεν μπορεί να παραβιαστεί με ψηφίσματα, υπάρχει και η ουσιαστική πλευρά του θέματος. Υπάρχει μια ειδική κατάσταση, υπάρχει μια μοναστική πολιτεία, όπου έχει διαφυλαχθεί όλη η παράδοση της Ορθοδοξίας και πιστεύω ότι είναι παντελώς λανθασμένο να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει μια λύση έξωθεν. Δεν γίνονται έτσι αυτά. Και από νομικής και από ουσιαστικής και από πνευματικής πλευράς πρέπει να σεβόμαστε κάποιες καταστάσεις που έχουν κατοχυρωθεί μέσα από τους αιώνες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι εννοείτε; Οτι, αν οι γυναίκες δηλαδή πάνε στο Αγιον Ορος θα χαλάσει αυτή η πνευματικότητα της περιοχής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδωσα πλήρη και ολοκληρωμένη απάντηση. Μην επιχειρείτε να "βγάλετε τηλεοπτική ατάκα". Δεν είπα κάτι τέτοιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η απάντησή σας αυτή απευθύνεται στην κα Καραμάνου; Διότι, αυτή είναι που ανακίνησε το ζήτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι απαντήσεις μας απευθύνονται προς κάθε ενδιαφερόμενο. Και ειδικά προς την κα Ιωάννου που μου υπέβαλε την ερώτηση.

ΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, αποδοκιμάζετε όλη την κίνηση της κας Καραμάνου; Διότι, το θέμα στην Ε.Ε. ήρθε από Ελληνα ευρωβουλευτή. Δεν λέμε, τώρα, ποιού κόμματος, δεν έχει σημασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδωσα πλήρη απάντηση. Τα πράγματα δεν είναι είτε άσπρα, είτε μαύρα. Εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα από την ουσιαστική πλευρά τους. Και ουσιαστικά έχω απαντήσει.

ΤΑΚΗΣ: Σας ρωτώ, διότι κατά καιρούς κατηγορείτε τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για διάφορα θέματα που φέρουν στο Ευρωκοινοβούλιο και εκθέτουν τη χώρα. Η ίδια στάση αφορά και στην...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν είναι της ίδιας ποιότητας θέμα. Από την άλλη πλευρά αυτό -όπως διαπιστώνετε- δεν με εμπόδισε να πάρω σαφή θέση στο θέμα. Σας είπα και χθες, ότι εμείς παίρνουμε πάντοτε σαφή θέση σε όλα τα ζητήματα. Δεν επιχειρούμε να αποφύγουμε κανένα πρόβλημα, ούτε να δημιουργούμε διαδικαστικολογίες, βερμπαλισμούς και τακτικές, όπως η τακτική της Ν.Δ. για το ασυμβίβαστο, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν, απλά και μόνο για να αποφύγει την ανάδειξη μιας εσωτερικής διαφωνίας. Πρέπει να παίρνουμε πάντοτε θέση. Και αυτό δεν σημαίνει κάποια όξυνση ή κάποια αντιπαράθεση με ένα πολιτικό στέλεχος. Η θέση μας είναι αυτή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να φθάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο σ@ αυτή την περίπτωση των εκβιασμών εκ μέρους μεγαλοδημοσιογράφων και εκδοτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε όλη αυτή την υπόθεση η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Ερευνα σε βάθος, πλήρης διαφάνεια, καταλογισμός ευθυνών όπου υπάρχουν. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς, ο οποίος μπορεί να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, που αυτές τις ημέρες βλέπει το φως της δημοσιότητας. Πραγματικά, είδα και σήμερα πολλούς τίτλους -μερικοί από αυτούς είναι πετυχημένοι, κατά τη γνώμη μου- που αναπαριστούν την εικόνα κατά τον πιο αληθή βεβαίως, αλλά και ζοφερό ταυτόχρονα τρόπο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο. Πλήρης διαφάνεια. Οι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση, είναι βέβαιο ότι θα κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

ΤΑΚΗΣ: Μήπως, λοιπόν, στη λογική αυτή της πλήρους διαφάνειας και του μαχαιριού που θα αγγίξει το κόκαλο θα πρέπει οι εισαγγελικές δικαστικές ή άλλες αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα και τις υπόλοιπες σελίδες αυτού του ημερολογίου, για να δούμε τελικώς ποιοι άλλοι εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι βέβαιο και το γνωρίζετε αυτό, διότι είστε έμπειρος και ιδιαίτερα καλός δημοσιογράφος, ότι όταν φθάσουμε στο χρονικό σημείο να έχουμε τα συμπεράσματα των δικαστικών αρχών, όλα δημοσιεύονται. Θα εκδοθεί το πόρισμα στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία. Ας αφήσουμε τους δικαστικούς λειτουργούς να κάνουν τη δουλειά τους. Εχουν αποδείξει ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους σε όλες αυτές τις υποθέσεις, είτε συνδέονται με την τρομοκρατία, είτε όχι. Ολη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί το θέμα που έχει ξεσπάσει, σχετικά με τους εκβιασμούς. Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχει η κατάσταση και ποιοι εμπλέκονται σε αυτήν. Αυτό είναι θέμα που ερευνά αποκλειστικά η Δικαιοσύνη. Την περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη. Θέλουμε το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο. Θέλουμε πλήρη διαφάνεια, πλήρη καταλογισμό ευθυνών. Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει αυτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η χρονική στιγμή, η οποία επιλέχθηκε για να βγει αυτό το σημείωμα στο αέρα και εν πάση περιπτώσει να γίνει όλη αυτή η φασαρία για τους εκβιασμούς. Είναι παραπλανητική για να μην προχωρήσει σε βάθος η έρευνα για τη «17Ν»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα και χθες θα το επαναλάβω και σήμερα: Είναι οι γνωστές ανοησίες μερικών, ευτυχώς πολύ λίγων.

Θα ήθελα, αλλάζοντας θέμα, να σας ενημερώσω ότι υπάρχει μια επιστολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα, η οποία θα δοθεί σήμερα σε όλους τους επικεφαλής των κοινωνικών φορέων, ίσως και σε άλλους πολιτικούς παράγοντες, σχετικά με το θέμα του Συμβουλίου στο Ναύπλιο. Ο κ. Ρέππας περιγράφει το περιεχόμενο του Συμβουλίου, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αναφέρεται στην κοινωνική διάσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών της λεγόμενης «κοινωνικής τρόικας», όπου, δηλαδή, θα μετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και άλλων κοινωνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Αναφέρεται στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που και χθες κατέβαλε για τη συζήτηση, με όλους τους φορείς, των υπαρκτών προβλημάτων και του τρόπου αντιμετώπισής τους, ώστε να δημιουργηθεί μια συναντίληψη στα μείζονα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας. Καταλήγει ότι η Ευρώπη -σε σχέση με τις επικείμενες διαδηλώσεις- επομένως και η Ελλάδα, ως δημοκρατική κοινότητα ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την παρουσία του πολίτη στις εξελίξεις. Ο Υπουργός Εργασίας τονίζει ότι η αξία κάθε άποψης ενισχύεται ή υπονομεύεται, ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγεται για την προβολή της. Επισημαίνει πως είναι βέβαιος ότι οι κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζονται από τον κάθε φορέα και προτίθενται να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, θα κάνουν αισθητή και χρήσιμη την παρουσία τους, προβάλλοντας με τρόπο δημοκρατικό και υπεύθυνο τις θέσεις τους και με σεβασμό στον πολίτη και την πόλη του Ναυπλίου. Μόνο έτσι, άλλωστε, θα συμβάλουν στην ανάδειξη και καταγραφή όλων των απόψεων, ακόμη και των πλέον διαφορετικών. Είναι σαφές το πλαίσιο και τα θέματα, που συζητά η κυβέρνηση με όλες τις κοινωνικές οργανώσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή αναφερθήκατε στην επιστολή αυτή του κ. Ρέππα, από το ελληνικό ειρηνικό φόρουμ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να σκορπίσει τον πανικό για να μειώσει τη μαζικότητα των διαδηλώσεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βλέπετε κλίμα πανικού; Δεν είναι ακριβές αυτό. Η κυβέρνηση σέβεται κάθε είδους εκδηλώσεις των κοινωνικών φορέων. Εχει ήδη αναπτύξει με πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Ρέππα, το διάλογο με τους φορείς. Ειδικά ενόψει της Συνόδου του Ναυπλίου, έχει, ήδη, κουβεντιάσει με τους κοινωνικούς φορείς για τα μείζονα θέματα της απασχόλησης -για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας- και της κοινωνικής προστασίας. Εκείνο που ζητά είναι να σεβαστούν οι όποιες εκδηλώσεις την πόλη και τους πολίτες της περιοχής.

ΤΑΚΗΣ: Στο κλίμα αυτό που όπως είπατε πολύ εύγλωττα περιγράφουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, εκτός από τους εκβιασμούς δημοσιογράφων, πολιτών κ.ά. υπάρχουν τέτοιες κινήσεις και στον αθλητικό χώρο, όπως τα χθεσινά. Μήπως έχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, βεβαίως. Υπάρχουν άλλωστε και οι δηλώσεις του κ. Λιάνη και στη συνεχεία οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Αυτά τα άθλια φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν. Ως εδώ! Εάν ο κ. Νικολαϊδης κάνει μήνυση, θα κινηθεί η σχετική διαδικασία, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μιας και ανοίξαμε αυτό το θέμα και επανέρχεται στην επικαιρότητα ο κ. Ψωμιάδης, υπήρχε μια απορία -και νομίζω ότι παραμένει αυτή η απορία- για τους λόγους οι οποίοι εξασφάλισαν στον κ. Ψωμιάδη την αποφυλάκισή του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή είναι απόφαση των δικαστικών λειτουργών. Μην την εμπλέκεται σε καμία περίπτωση με την κυβέρνηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν την εμπλέκω. Αναφέρομαι στο γενικότερο κλίμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή ήταν μια απόφαση των δικαστικών λειτουργών, του αρμόδιου δικαστηρίου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηταν όμως λίγο «εξαιρετική».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι άλλο το τωρινό θέμα. Και βέβαια δεν κρίνω την απόφαση της δικαστικής εξουσίας. Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω -το επαναλαμβάνω, ενισχύοντας τις δηλώσεις των κυρίων Λιάνη και Βενιζέλου- είναι ότι υπάρχει μια άθλια κατάσταση, που πρέπει να σταματήσει. Είναι ορισμένοι άθλιοι, οι οποίοι επιχειρούν να μεταφέρουν τον κόσμο της νύχτας σε ένα λαοφιλές άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Φυσικά ο καθένας πρέπει να αντιδράσει στο μέτρο που του αναλογεί. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, όπως πρέπει. Οσον αφορά το ειδικό θέμα, εάν ο κ. Νικολαϊδης υποβάλει μήνυση, θα κινηθούν αμέσως οι σχετικές διαδικασίες, όπως προβλέπει ο νόμος,

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, στο ίδιο θέμα, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα, ώστε υπόδικοι να μην μπορεί να είναι μεγαλομέτοχοι σε ομάδες. Γιατί ακούμε συνέχεια την κυβέρνηση να μιλά για εξυγίανση του ποδοσφαίρου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα. Εχουν ληφθεί. Υπάρχει ένα πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα που είπατε. Ορισμένοι επιχειρούν με πλάγιους τρόπους, όπως γνωρίζετε, να το ξεπεράσουν. Και εκεί ακριβώς ενδιαφερόμαστε να το θωρακίσουμε. Το πλαίσιο υπάρχει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 January 2003 - 15:05:30 UTC