Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας, χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Εύχομαι αίσιο και ευτυχές το 2003.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα:

Σήμερα στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

Αύριο στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γκαργκάνα. Στις 12.30, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη. Αμέσως μετά, θα συνεδριάσει και το Επικοινωνιακό Επιτελείο.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να προετοιμάσει τη συνάντηση με τον κ. Πρόντι και τους κοινοτικούς επιτρόπους, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη συνέχεια δεξίωση την οποία παραθέτει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του Προέδρου και των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Παρασκευή, θα γίνουν συναντήσεις υπουργών με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τομέα αρμοδιότητας. Στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Πρόντι. Στη συνέχεια, ο κ. Πρόντι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο. Θα υπάρξει ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων στο Ζάππειο Μέγαρο και στις 13.00 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνέντευξη -όπως προβλέπεται και από τους κώδικες της Προεδρίας- θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από μισή ώρα και κατά συνέπεια θα υπάρξει περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων αποκλειστικά για τα θέματα της ελληνικής Προεδρίας.

Τη Δευτέρα (13/01), στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΔΕΣΟΠ). Στις 15.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Μεταφορών Χρ. Βερελή. Στις 19.00, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ και την Πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

Την Τετάρτη (15/01), ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο. Στις 15.00, θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και, στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο κ. Σημίτης θα επιστρέψει την Τετάρτη το βράδυ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προς το παρόν δεν έχει οριστεί κάτι τέτοιο. Εάν υπάρξει κάτι νεότερο, θα σας ενημερώσω.

ΦΙΛΗΣ: Πληροφορούμαστε και από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι ήδη έχουν ζητηθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις και έχουν δοθεί από ελληνικής πλευράς διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις, ενόψει του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Είναι γνωστή και η επίσκεψη του αεροπλανοφόρου στα Χανιά και άλλα πολλά. Ηθελα να ρωτήσω, πώς συμβιβάζεται αυτή η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις που εξυπηρετούν την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ με τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" ότι η ελληνική Προεδρία επιδιώκει να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία να αποτρέπει την έναρξη του πολέμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` επανάληψη, έχουμε τονίσει ότι στην όλη υπόθεση του Ιράκ ο χειρισμός θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείαςείναι αυτό που θα κληθεί να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ θα κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, με γνώμονα πάντα τις δυνατότητες της ελληνικής πλευράς και την πάγια στάση της σε τέτοια ζητήματα. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και εμείς δεν έχουμε προβεί σε καμία συγκεκριμένη κίνηση.

ΦΙΛΗΣ: Τότε γιατί παρέχετε αφειδώς διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν παρέχουμε αφειδώς διευκολύνσεις. Ο,τι γίνεται, γίνεται στο πλαίσιο των γενικότερων συμφωνιών που υπάρχουν και ισχύουν με τις ΗΠΑ.

ΦΙΛΗΣ: Η διέλευση αυτών των δυνάμεων από την Ελλάδα, όπως και η χρήση του αεροδρομίου της Σούδας, προϋποθέτει τη συγκατάνευση της ελληνικής πλευράς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, ό,τι γίνεται δεν αποτελεί μια ιδιαίτερη απόφαση. Είναι στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, γύρω από αυτά τα θέματα. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό. Και δεύτερον, η όλη στάση μας γύρω από το θέμα του Ιράκ, θα καθοριστεί με βάση τις γενικότερες εξελίξεις που θα υπάρξουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Κανείς δεν επιθυμεί τον πόλεμο και ιδιαίτερα η ελληνική πλευρά. Γνωρίζετε ότι έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες, προκειμένου στα προβλήματα που έχουν ανακύψει γύρω από τη στάση του Ιράκ, να μπορεί να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Η στάση της ελληνικής πλευράς είναι σαφής σε αυτό το ζήτημα. Αλλά, επίσης, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει όλος ο χειρισμός να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΦΙΛΗΣ: Τι πρακτική αξία έχει η δήλωσή σας ότι θα αποφασίσουμε τελικώς τη στάση μας αφού θα αποφασίσει ο ΟΗΕ, όταν ό,τι έχουμε να δώσουμε -δεδομένου ότι δεν στέλνουμε στρατό εμείς στο Ιράκ- το δίνουμε από τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν δίνουμε τίποτα. Ολα αυτά στα οποία αναφέρεστε αποτελούν ήδη ισχύουσες συμφωνίες, οι οποίες εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις προεκλογικές εξελίξεις στην Κύπρο. Λέγεται και γράφεται ότι η ταυτόχρονη υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη και του κ. Μαρκίδη, τελικώς δημιουργεί προσκόμματα στο κλίμα που θα έπρεπε να υπάρχει στην Κύπρο, ενόψει του νέου γύρου διαβουλεύσεων για το Σχέδιο Ανάν. Ποιά είναι η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Φυσικά η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται, ούτε προτίθεται να αναμειχθεί στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Οι πολιτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν την ωριμότητα και την ευθύνη να χειριστούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εκλογές, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιστεύουμε ότι αυτό θα πράξουν. Από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία ανάμειξη. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι το Κυπριακό είναι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Υπάρχουν οι προτάσεις του Σχεδίου Ανάν, οι οποίες δίνουν τις προϋποθέσεις, ώστε μέσα από διαπραγμάτευση να προκύψει λύση. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Σε καμία περίπτωση, οι ευθύνες για το όποιο τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα υπάρξει -που δεν το επιθυμούμε- δεν πρέπει να βαρύνουν τη δική μας πλευρά. Εμείς σαφώς υποστηρίξαμε ότι το Σχέδιο Ανάν, ιδιαίτερα το αναθεωρημένο Σχέδιο, αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης. Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν και να προχωρήσουν. Υπάρχουν προϋποθέσεις. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Θέλουμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ετσι είναι τα πράγματα όπως τα είπατε. Διαπραγμάτευση ναι, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή με την υποψηφιότητα του κ. Μαρκίδη

η διαπραγματευτική ομάδα στην Κύπρο διαλύεται, στην ουσία, διότι ο κ. Μαρκίδης είναι ο πρωταγωνιστής όλων των θέσεων. Και διερωτώμαι, είναι δυνατόν να βγει ο κ. Μαρκίδης από τη μια πλευρά του μπαλκονιού και από την άλλη ο κ. Κληρίδης, και ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον; Κι αυτό οφελεί το Κυπριακό ή στην ουσία φρενάρει τη λύση του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έγιναν σήμερα σχετικές δηλώσεις. Αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της διαπραγματευτικής ομάδας, επειδή δεν εγκαταλείπει και το ρόλο του ο κ. Μαρκίδης. Εμείς κάναμε ορισμένες πολιτικές επισημάνσεις. Σας τις είπα. Θέλω να τις σημειώσετε ιδιαίτερα. Πάντα βέβαια με την υποσημείωση ότι εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει και δεν το κάνουμε, να έχουμε ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες της Κύπρου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ανάμειξη όχι, κ. Υπουργέ, αλλά θα ήθελα να εκφράζατε μια άποψη, αν αυτό το κλίμα που δημιουργείται σήμερα στην Κύπρο, ωφελεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα προτιμούσα να μείνω στις πολιτικές δηλώσεις που έκανα πριν λίγο.

ΦΙΛΗΣ: Επανέρχομαι στο θέμα του πολέμου. Η αμερικανική πλευρά έχει ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση την αποστολή χερσαίων τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στον σχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Υπάρχει μια διαμάχη εκεί, μια διαφορετική εκτίμηση μεταξύ Κυβέρνησης και στρατιωτικής ηγεσίας στη γειτονική χώρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν θεωρεί η ελληνική πλευρά ως θετικό στοιχείο την εμπλοκή μιας όμορης ή μιας χώρας της ευρύτερης περιοχής, στον σχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, ότι ενόψει εξελίξεων γύρω από το Ιράκ, θεωρούμε ότι η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να σταθεί με ιδιαίτερη προσοχή σ@ αυτό το θέμα. Είναι ένα θέμα σημαντικό. Ολοι καταλαβαίνουμε ότι είναι αναγκαίος ο διεθνής αγώνας κατά της τρομοκρατίας, αλλά και ότι ο πόλεμος δεν είναι πάντα η λύση. @Ισα-ίσα που πρέπει μέσα από άλλες διαδικασίες, που να διασφαλίζουν την ειρήνη, να αναζητούμε την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των λαών, όλων των κρατών αλλά και των κοινωνιών. Θα επαναλάμβανα ότι εμμένουμε σταθερά στο χειρισμό του προβλήματος μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να εμποδίσουμε μια χώρα να εμπλακεί ή δεν μπορούμε να καθορίσουμε το βαθμό εμπλοκής της. Αν δηλαδή, η Τουρκία επιθυμεί να εμπλακεί στρατιωτικά σε κάποια επιχείρηση είναι ένα θέμα το οποίο αφορά πρώτα απ@ όλα την ίδια.

ΦΙΛΗΣ: Και όχι και εμάς αν είναι εναντίον της ειρήνης αυτό το πράγμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα απ@ όλα τη γείτονα και το λαό της.

ΦΙΛΗΣ: Την Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τη γείτονα χώρα και το λαό της, είπα. Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ερώτημα για το αν θα υπάρξει πόλεμος ή όχι, εμείς υποστηρίζουμε ότι το θέμα πρέπει ν@ αντιμετωπισθεί μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, όσον αφορά τόσο τη θέση του Ντενκτάς στα πράγματα, όσο και την ουσία του κυπριακού προβλήματος, φρονείτε ότι δημιουργεί μια νέα δυναμική στο κυπριακό πρόβλημα και ότι θα μπορέσουμε ίσως, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να επιλύσουμε το Κυπριακό ή να βρεθούμε στο δρόμο προς επίλυσή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τόνισα, λίγο πριν, ότι αυτό θέλουμε και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις . Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, φαίνεται να προσθέτουν κάτι θετικό σ@ αυτή την υπόθεση. Θα το δούμε, πως θα εξελιχθεί. Διότι κατά καιρούς έχουν γίνει δηλώσεις, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Είναι γνωστή η αδιάλλακτη στάση, την οποία επιδεικνύει - και μάλιστα με τον πιο εμφανή τρόπο @ ο κ. Ντενκτάς, υποστηριζόμενος και από πολιτικές κι άλλες δυνάμεις από το εσωτερικό της Τουρκίας. Θέλω να θεωρήσω ως θετική και τη δήλωση του κ. Ερντογάν - η οποία έγινε χθες, παρόντος του κ. Καραμανλή @ ότι ο κ. Σημίτης, τον οποίο ευχαρίστησε ο κ. Ερντογάν ιδιαίτερα, συνέβαλε και μάλιστα με ιδιαίτερα σημαντικό τρόπο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Νομίζω, ότι αυτή η αναγνώριση αποτελεί, επίσης, ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση που όλοι επιζητούμε.

ΦΙΛΗΣ: Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τα ναυτικά ατυχήματα με τα δεξαμενόπλοια, που πλήττουν τις ακτές, «Πρεστίζ» κι άλλα, έχει υπάρξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία ευρωπαϊκών χωρών, λαών και κυβερνήσεων, γύρω από το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Δεδομένου ότι πρωταγωνιστές των τελευταίων αυτών ναυτικών ατυχημάτων, ήταν πλοία ελληνόκτητα, ήθελα να ρωτήσω αν η ελληνική Κυβέρνηση σκέφτεται ν@ αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες να υπακούουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ελλήνων εφοπλιστών ή των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα η κυβέρνησή μας λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα των κοινωνιών. Με βάση τα συμφέροντα των πολιτών και των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα κινηθούμε , με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε και σε αυτό τον τομέα στην Ευρωπαϊκή Προεδρία. Θέλω, όμως, να σας πω -για να μην αδικούμε μονίμως και τους Ελληνες πλοιοκτήτες- ότι η κατάσταση δεν είναι έτσι. Δηλαδή, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες πλοιοκτήτες ή μεγάλος αριθμός εξ@ αυτών, δε σέβονται τους διεθνείς κανόνες και το περιβάλλον. Να μην πηγαίνουμε, λοιπόν, στο άλλο άκρο. Σαφώς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί απέναντι σ@ εκείνους που δεν τηρούν τις διατάξεις. Σαφώς πρέπει να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες σ@ αυτή την κατεύθυνση. Η ασφάλεια των τοπικών, των ευρωπαϊκών κοινωνιών είναι πάνω απ@ όλα. Από κει και πέρα, να προσέξουμε ώστε, με αφορμή τις ενέργειες κάποιων ασυνείδητων, να μη δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ενοχής και για εκείνους που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Ανωμερίτης προχθές, είπε ότι πριν ληφθούν μέτρα πρέπει να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα για το ναυτικό ατύχημα του «Πρεστίζ». Επειδή είναι θέμα και Ευρωπαϊκής Προεδρίας και κεντρικής πολιτικής ευθύνης, προχθές το ισπανικό δικαστήριο, παρέτεινε την προφυλάκιση του Ελληνα πλοιάρχου του «Πρεστίζ», αποδεχόμενο ότι έχει ενοχή και για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων που θα διελεύκαναν την εξέλιξη του ναυαγίου. Ηθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποια, από την πλευρά σας, συγκεκριμένη τοποθέτηση, αν θα λάβετε κάποια πρωτοβουλία μετά την ανακοίνωση αυτή της ισπανικής δικαιοσύνης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είναι, θα σας ανακοινωθεί από τον κ. Ανωμερίτη και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κληρίδης, αλλά και ο κ. Σημίτης, έχουν στείλει απαντητική επιστολή στο Γ.Γ. του ΟΗΕ για το αναθεωρημένο του Σχέδιο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτησή μας είναι πολύ σαφής: Πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τα περιστατικά που συνέβησαν το πρωί στη Δουκίσσης Πλακεντίας με τον άνθρωπο που έπεσε μέσα στην τρύπα με το αυτοκίνητό του και ένα φορτηγό τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω επικοινωνήσει με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα και με τον Πρόεδρο της εταιρίας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κ. Γιάννη Χρυσικόπουλο. Από ό,τι πληροφορήθηκα υπήρξε ένα σημαντικό πρόβλημα, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα, που οφείλεται σε ιδιομορφίες του εδάφους. Γνωρίζετε ότι η κατασκευή του ΜΕΤΡΟ είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο, κατά καιρούς, συναντά τέτοια προβλήματα. Εχουν και άλλες φορές, κατά τη διάρκεια κατασκευής των άλλων γραμμών, δημιουργηθεί προβλήματα εξαιτίας του εδάφους. Σε ορισμένα σημεία έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι γι` αυτό το λόγο επελέγη ένας διαφορετικός τρόπος κατασκευής εδώ. Από ό,τι πληροφορήθηκα από τον κ. Χρυσικόπουλο δεν μπήκε ο μετροπόντικας, ακριβώς γιατί υπήρχαν οι μελέτες που είχαν γίνει για το έδαφος, οι οποίες εντόπιζαν κάποια προβλήματα, αλλά όχι στην έκταση που τελικά υπήρξε. Γι` αυτό το λόγο δόθηκαν και οι σχετικές εντολές από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο παρακολουθεί από πολύ κοντά την όλη ιστορία, ώστε ειδικοί επιστήμονες -και μάλιστα καθηγητές ανωτάτης εκπαίδευσης- να πάνε στο σημείο που παρουσιάστηκε το σημαντικό αυτό πρόβλημα για να εκτιμήσουν, τόσο αν πράγματι είχαν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την ίδια την εταιρία, όσο και αν ήταν σωστές οι μελέτες που είχαν προηγηθεί. Αρα, η σχετική έρευνα και η εξέταση των περιστατικών γίνεται. Βεβαίως, η εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει διαβεβαιώσει την κυβέρνηση -η οποία της το ζήτησε από την πρώτη ώρα- ότι λαμβάνει ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί και η υδροδότηση της περιοχής και η κυκλοφορία, το ταχύτερο δυνατό.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σας είπαν μήπως οι αρμόδιοι της Εταιρίας, αν θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρωμένες εκτιμήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Λαμβάνετε τα μέτρα για την υδροδότηση ή κοιτάτε να δείτε πώς θα λύσετε γρήγορα το θέμα της κυκλοφορίας; Το συμπολίτη μας που έπεσε μέσα και είδε το χάρο με τα μάτια του, θα τον αποζημιώσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι λαϊκίστικη η ερώτηση, το λέω με την έννοια ότι ξαφνικά ο άνθρωπος βρέθηκε να κινδυνεύει η ζωή του. η ψυχική οδύνη που αντιμετώπισε, ένα φορτηγό που έπεσε..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πραγματικά χαίρομαι για την ερώτησή σας, διότι μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στον τραυματισθέντα συμπολίτη μας και να πω ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποζημιωθεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πώς θα καταλαβαίνουν οι οδηγοί αν από εκεί που περνάνε υπάρχει πρόβλημα με τα έργα του Μετρό ή όχι; Γιατί είναι και σε άλλες περιοχές το ίδιο πρόβλημα, όπως είπατε κι εσείς, κι από ό,τι σήμερα άκουσα, υπάρχει κίνδυνος και για την ευρύτερη περιοχή, όπως λένε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη δημιουργούμε μία αίσθηση πέραν της πραγματικής. Πρακτικά, το να βγείτε να πείτε ότι δεν περνάει κανένας στα σημεία που γίνονται έργα για το Μετρό, είναι ιδιαίτερα παρατραβηγμένο. Γνωρίζετε ότι αυτά τα έργα έχουν γίνει σε μία τεράστια έκταση. Βεβαίως, υπήρξαν ορισμένες φορές κάποια προβλήματα, αλλά ξεπεράστηκαν. Θα έλεγα ότι πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις που χρειάζονται. Υπάρχει στενή παρακολούθηση από την Κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ του προβλήματος που δημιουργήθηκε. Η αρμόδια εταιρία "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" έχει διαβεβαιώσει ότι κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για αποκατάσταση των ζημιών. Σαφώς θα υπάρξουν αποζημιώσεις, όπου χρειαστεί. Κινήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου από τους ειδικούς επιστήμονες, ώστε να διαπιστωθούν και τα αίτια που προκάλεσαν το συμβάν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή μένετε εκεί κοντά, σκοπεύετε να αλλάξετε διαδρομή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, θα συνεχίσω σταθερά την ίδια διαδρομή.

ΦΙΛΗΣ: Το Διοικητικό Πρωτοδικείο την προηγούμενη εβδομάδα, έβγαλε μία απόφαση με την οποία επιδικάζει χρηματική αποζημίωση στους ιδιοκτήτες πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας που εκάη κατά τη διάρκεια επεισοδίων του ΚΑΠΑ ΜΑΡΟΥΣΗ και καταλογίζει την ευθύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Το ερώτημα είναι, αν θα διατάξετε ΕΔΕ για να διαπιστωθούν συγκεκριμένες ευθύνες, να καταλογιστούν διοικητικές ευθύνες στα όργανα της Τάξης και δεύτερον, αν το Ελληνικό Δημόσιο θα εφεσιβάλει την απόφαση αυτή ή αν θα συμμορφωθεί για να καταβάλει την αποζημίωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συνεννοηθώ με το αρμόδιο υπουργείο. Εχω την εντύπωση, ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εξαντλούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως γνωρίζετε, το Δημόσιο εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εδώ και μία εβδομάδα στην Υπερνομαρχία της Αθήνας έχουμε την κα Γεννηματά, και την κα Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να συναντηθεί με τις δύο κυρίες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, μια και η θητεία τους συμπίπτει χρονικά με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά, αλλά θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα γίνει αυτή η συνάντηση τόσο με την Υπερνομάρχη και τους Νομάρχες της ευρύτερης περιοχής της πρωτευούσης, όσο και με τη Δήμαρχο Αθηναίων. Αυτό γίνεται πάντα. Αλά δεν γνωρίζω αν έχουν ζητηθεί συναντήσεις, ως τη στιγμή που μιλάμε. Θεωρώ ότι είναι τα πρώτα βήματα που γίνονται στη Νομαρχία και το Δήμο. Κάνουν τον προγραμματισμό τους. Σαφώς θα υπάρξουν και οι σχετικές συναντήσεις. Το θεωρώ αυτονόητο.

ΚΟΥΙΝ: Αναμένεται να βγει κάποια ανακοίνωση, αυτή τη βδομάδα, σχετικά με την έκδοση των λαϊκών ομολόγων; Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα οικονομικά ζητήματα έχει προγραμματιστεί για αύριο συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Χριστοδουλάκη και τον κ. Γκαργκάνα. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου με τους οικονομικούς συντάκτες, τους οποίους θα ενημερώσει για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν κατά την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΦΛΟΡΕΣ: Κύριε υπουργέ, ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει εισπράξει την αποζημίωσή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Όπως ξέρετε, εμείς έχουμε ήδη εκταμιεύσει τα χρήματα. Δηλαδή, δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ταμείο του Κράτους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 January 2003 - 14:05:13 UTC