Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν από λίγο, ο Πρωθυπουργός παρέλαβε επιστολή από το Γ. Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ανάλογη επιστολή έχει αποσταλεί προς την τουρκική πλευρά και προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Στην επιστολή αυτή, ο κ. Κόφι Ανάν εκφράζει τη λύπη του, γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ταυτόχρονα, εκφράζει και τη θέληση για να βρεθεί λύση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, στο άμεσο μέλλον, μέσα από διαπραγματεύσεις. Στην επιστολή του, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τονίζει ότι οι προτάσεις που έκανε, στις 10 Δεκεμβρίου του 2002, παραμένουν στο τραπέζι ως βάση διαπραγμάτευσης. Εκτιμά ότι μέχρι τις 28/2/2003 υπάρχει δυνατότητα για πλήρη, ολοκληρωμένο και συνολικό διακανονισμό γύρω από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Ο κ. Ανάν θεωρεί ότι το διάστημα, μέχρι τις 28/2/2003, είναι αρκετό για να επιτευχθεί μια συμφωνία, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να τεθεί στο δημοψήφισμα και όταν γίνει η πράξη ένταξης να αφορά την επανενωμένη Κύπρο, την -και πάλι- ενιαία Κύπρο. Γι` αυτό το λόγο και για να "κερδηθεί" χρόνος, ζητά από τώρα να ξεκινήσουν τη δουλειά τους οι τεχνικές επιτροπές, οι οποίες είχαν προβλεφθεί από τον Οκτώβριο. Ως γνωστόν, υπάρχει μια τεχνική επιτροπή, η οποία θα εργαστεί γύρω από την ενσωμάτωση των διεθνών συνθηκών στην Κύπρο και μία, η οποία θα εργαστεί γύρω από την ενσωμάτωση της εσωτερικής νομοθεσίας, που ισχύει για τις δύο κοινότητες, στο νέο κράτος. Ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αλβάρο Ντε Σότο θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα, στις 8 Ιανουαρίου, και στη συνέχεια θα πάει στην Κύπρο, όπου θα παραμείνει εκεί καθ` όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων, με την προοπτική συμφωνίας για λύση του πολιτικού προβλήματος. Αυτά αναφέρει η νέα επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρωθυπουργό.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι ότι, σε λίγη ώρα, αναμένεται η δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για την ευρωπαϊκή διεύρυνση κ. Φερχόιγκεν που -σύμφωνα με ενδείξεις που υπάρχουν- θα ξεκαθαρίζει οριστικά τα ερωτήματα, τα οποία πολλοί από σας θέσατε χθες και για τα οποία βέβαια υπήρξαν και οι σχετικές απαντήσεις, τόσο από τον ευρωβουλευτή και επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γιώργο Κατηφόρη, που ήρθε σε επαφή με τον κ. Φερχόιγκεν, όσο και από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος βρισκόταν με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Το όλο θέμα αναμένεται να διευκρινιστεί, πολύ σύντομα, ίσως και αυτή την ώρα που μιλάμε, με δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θα ήθελα να σας πω ότι αξίζει τον κόπο να δούμε τα στοιχεία της Eurostat για το αγροτικό εισόδημα. Το αγροτικό εισόδημα εμφανίζει μείωση 3% κατά μέσο όρο στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. το 2002, ενώ για την Ελλάδα εμφανίζει αύξηση κατά 5,7%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δείχνει, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων, ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα εμφανίζει συνεχή αύξηση. Μόνο η Φιλανδία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. εμφανίζει μεγαλύτερη αύξηση από εμάς, δηλαδή 7,3%. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στη Δανία με 26,3% και στη Γερμανία με 18%. Αυτό, για τους ισχυρισμούς ορισμένων για μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την επιστολή. Δεν επιρρίπτει ευθύνες η επιστολή προς τη μία πλευρά για μη πρόοδο του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η γλώσσα της διπλωματίας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η επιστολή διευκρινίζει, αν οι συνομιλίες θα είναι εκ του σύνεγγυς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλά για διαπραγματεύσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα που αναφέρατε σχετικά με τις επιστολές, για τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου από τη μια, ναι μεν καταγγέλλει την Ε.Ε. γιατί προχώρησε στην ένταξη και ότι αγνόησε την Τουρκία και στηρίζει τον Ντενκτάς και στο τέλος παραδέχεται ότι εντάχθηκε η Κύπρος. Αυτή όλη η αντίφαση, σε συνδυασμό με αυτές τις δύο ενέργειες, τι σκηνικό δημιουργεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια εντυπωσιακή τουρκική διγλωσσία ή μάλλον πολυγλωσσία στις δηλώσεις και αναφορές των Τούρκων παραγόντων σε ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα. Για παράδειγμα, χθες υπήρξε μια απαράδεκτη τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την οποία δεν αναγνωρίζεται η πράξη ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., κάτι το οποίο σαφώς είναι λανθασμένο. Υπήρξε, επίσης, μια διαφορετική τοποθέτηση από άλλους θεσμικούς παράγοντες της τουρκικής πλευράς. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει σύγχυση, ίσως και διαφορές απόψεων στην Τουρκία. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει κατανοητό ότι η Κύπρος εντάσσεται, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην Ε.Ε. Βεβαίως, θέλουμε και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Το καλύτερο που έχει να κάνει η Τουρκία είναι να μην επικαλείται αστήρικτους ισχυρισμούς, πράγματα που δεν ισχύουν, αλλά να ενισχύσει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να φθάσουμε σε συμφωνία για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, ώστε επανενωμένο πλέον το νησί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο κ. Ντενκτάς, προ ολίγου, έκανε δηλώσεις στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι νομίζουν ότι δεν έχουν ανάγκη τους Τουρκοκύπριους, καλύτερα θα ήταν να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς. Δηλαδή, επαναφέρει το θέμα της διχοτόμησης και, επίσης, λέει ότι πρέπει να παραμείνει ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα. Πώς σχολιάζετε αυτές τις δηλώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το θέμα των δυνάμενων ασφαλείας, υπάρχουν προτάσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε. Εδώ έχει λόγο και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα κάνει σχετικές συζητήσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης, με βάση τις προτάσεις του κ. Κόφι Ανάν. Οσον αφορά το δεύτερο σημείο, ο κ. Ντενκτάς έχει διακριθεί μέχρι τώρα για τις αδιάλλακτες παρεμβάσεις του και φοβάμαι ότι το μόνο που έχει κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς συνθήκες υπονόμευσης των πρωτοβουλιών που κάθε φορά αναλαμβάνει ο ΟΗΕ. Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση. Και η ελληνο-κυπριακή πλευρά θέλει, αγωνίζεται και προσπαθεί -πάντα βέβαια με αίσθημα δικαιοσύνης και της απαίτηση για βιωσιμότητα και λειτουργικότητα στην όποια λύση για να επανενωθεί το νησί και να ζήσουν οι δύο κοινότητες μαζί. Είναι γνωστό ότι η ελληνο-κυπριακή πλευρά θέλει να ζήσει στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας και της δημιουργίας μιας νέας οντότητας -θα έλεγα συνέχεια της σημερινής- μαζί με τους Τουρκοκυπρίους. Το θέμα είναι ότι αυτό πιθανόν εκφράζει, είναι μια αίσθηση και της τουρκοκυπριακής πλευράς, όχι όμως και των επισήμων εκπροσώπων της, μέχρι τώρα. Ο κ. Ντενκτάς πρέπει να αποφασίσει και να ενημερώσει και τη διεθνή κοινότητα γύρω από τις αποφάσεις και τις προθέσεις του. Η τουρκική πλευρά οφείλει και αυτή να ασκήσει τις παρεμβάσεις της, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν ομαλά. Αναμφίβολα υπάρχουν δυσκολίες και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μπορούμε, όμως, να έχουμε συμφωνία και λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πριν την Κοπεγχάγη, όταν σας θέταμε το θέμα των διαρκών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, απαντούσατε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιες προτεραιότητες και δεν θα μας αποπροσανατολίσει η Τουρκία από το μείζον θέμα που είναι η ένταξη της Κύπρου. Η ένταξη της Κύπρου αναμφίβολα έγινε χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται. Θα υπάρξει, λοιπόν, κάποια αντίδραση της ελληνικής πλευράς προς τη διεθνή κοινότητα, προς την Ε.Ε., προς το ΝΑΤΟ για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς έντασης που δημιουργούν οι στρατηγοί της Αγκυρας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολοι καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται αυτές οι παραβιάσεις. Είναι και πάλι μια προσπάθεια, κάποιων απόψεων μέσα στην Τουρκία, να δημιουργήσουν κλίμα έντασης. Ενα τέτοιο κλίμα έντασης επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί και χθες με τις δηλώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών. Βεβαίως, σας ξαναείπα, παρουσιάστηκε στη συνέχεια μια εντυπωσιακή πολυγλωσσία. Αρχικώς διγλωσσία και στη συνέχεια πολυγλωσσία, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν και διαφορετικές αντιλήψεις. Αλλά, εμείς θέλουμε η τουρκική πλευρά να συμβάλει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλλιεργήσουμε από την πλευρά μας κλίμα έντασης. Βεβαίως, γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές κινήσεις όταν υπάρχουν παραβιάσεις. Αυτό είναι σαφές. Από την άλλη, όμως, πλευρά παραμένουμε σταθεροί στους στόχους μας. Χάρη σε αυτή την τακτική πετύχαμε την ένταξη και χάρη στην ίδια την τακτική θα εξασφαλίσουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να προσπαθήσουμε να πετύχουμε και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε αυτό το θέμα υπάρχει η εκτίμηση σήμερα, που έχει καταγραφεί στον ελληνικό Τύπο, ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Τουρκία -εάν το λέω καλά- οι στρατηγοί παίρνουν ξανά το πάνω χέρι. Παλαιότερα, ο Πρωθυπουργός και εσείς, αλλά και άλλοι Ελληνες αξιωματούχοι, έχουν πει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ότι πρέπει να στηριχθεί ο κ. Ερντογάν, οι νέες πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία για να συνεχίσουν. Συμμερίζεστε εσείς αυτή την εκτίμηση, ότι οι στρατηγοί έχουν ξαναπάρει το πάνω χέρι στην Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ανεξάρτητα του τι εκτιμήσει έχω, καταλαβαίνετε ότι, ως εκ της θέσεώς μου πρέπει να είμαι προσεκτικός. Εχουμε ο καθένας τις εκτιμήσεις μας και πιστεύω ότι κι εμείς, ως πολιτικοί, έχουμε αναμφίβολα τις δικές μας. Νομίζω όμως ότι θα ήταν χρήσιμο με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου να παραμείνω μέχρις εδώ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις, για το θέμα των δυνάμεων ασφαλείας των εγγυητριών δυνάμενων. Χθες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της δυνατότητας η επανενωμένη Κύπρος αυτόνομα να υπερασπίζεται την ασφάλειά της και τόνισε ότι εάν, παρ` όλα αυτά, τα συμβαλλόμενα μέλη έχουν άλλη άποψη, όπως και ο ΟΗΕ, εμείς δεν θα έχουμε αντίρρηση. Εάν θα θέλατε να μας διευκρινίσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές. Επιδιώκουμε να ελαχιστοποιήσουμε τη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας, ως εγγυήτριας δύναμης, στο νησί. Διότι εκτιμούμε ότι και μετά την ένταξή της, μπορεί η Κύπρος από μόνη της να καθορίζει τα θέματα ασφαλείας της. Εάν, όμως, χρειάζεται στο πλαίσιο της λύσης να υπάρξει μια ελληνική στρατιωτική δύναμη, ως δύναμη εγγύησης, στο νησί, βεβαίως μετά τη λύση, αυτό είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι η άποψή μας είναι πως πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός κ. Κρουσταλλάκης, είπε χθες ότι η διαφθορά στο δημόσιο τομέα έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί γάγγραινα για τον Ελληνα φορολογούμενο. Η ερώτησή μου είναι, εάν εσείς ως συντεταγμένη πολιτεία, αισθάνεστε την ανάγκη αυτοκριτικής, γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς ή ανενεργοί, όπως διαπιστώνεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόσφατα δημιουργήθηκαν νέοι και ιδιαίτερα επαρκείς, ως φαίνεται, ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στο πλαίσιο της παρουσίας αυτών των μηχανισμών και της συνεργασίας της πολιτείας με τους δικαστικούς λειτουργούς, έγιναν οι χθεσινές αναφορές του κ. Κρουσταλλάκη. Δεν προέκυψαν ξαφνικά. Υπήρξε μια συντεταγμένη συζήτηση από όργανα της πολιτείας με τη δικαιοσύνη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία και η καλύτερη δυνατή συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα φαινόμενα διαφθοράς. Αυτό κάνουμε. Γι` αυτό δημιουργήθηκε το «Σώμα των Αδιαφθόρων», επικεφαλής του οποίου τοποθετήθηκε ο κ. Δαφέρμος. Γι` αυτό, εξάλλου, υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που αφορούν το «πόθεν έσχες» των δημοσιών υπαλλήλων και θα υπάρξει συνέχεια πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Γι` αυτό και ψηφίστηκε νόμος, για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα» και την αποσύνδεση της πολιτικής από οικονομικά συμφέροντα. Γι` αυτό αποφασίσαμε να στέλνουμε τις συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν παρατηρούνται, πλέον, προβλήματα γύρω από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Φυσικά υπήρχαν προβλήματα διαφθοράς, όπως και προβλήματα και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε αυτά έχουμε κηρύξει τη μάχη, αυτά επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε και γι αυτό χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Και να είστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς, όπου και αν αυτά υπάρχουν. Είμαστε αποφασισμένοι γι` αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπαίτιος δεν είναι αυτός που διαφθείρεται, δηλαδή δεν ελέγχεται αυτός που διαφθείρεται, αλλά αυτός που διαφθείρει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και οι δύο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γι` αυτούς θα έχουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και οι δύο. Όταν υπάρχουν υπαίτιοι πρέπει να επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μήπως έχετε υπόψη σας τι εξέλιξη έχει μια έρευνα που έγινε για τις βίλες μεγαλόσχημων επιχειρηματιών στη Μύκονο, όπου διαπιστώθηκαν κραυγαλέες παραβάσεις του οικοδομικού κώδικα; Ελέγχθηκαν οι μηχανισμοί εκεί, δηλαδή υπήρξαν κάποιες αποφάσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος έχει στοιχεία υπάρχουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι διατίθενται -όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Κρουσταλλάκης- να τα ερευνήσουν και δεν έχει παρά να τα καταθέσει. Διότι είναι μεγάλο λάθος να μετατρέπεται καθένας μας σε εισαγγελέα. Οποιος, λοιπόν, έχει στοιχεία παρακαλείται -και αυτό επιβάλλεται- να τα καταθέσει στον αρμόδιο εισαγγελέα. Είναι γνωστές οι δηλώσεις του κ. Κρουσταλλάκη, εσείς τις επισημάνατε πριν από λίγο. Εχουμε, λοιπόν, εκπεφρασμένη τη βούληση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επομένως και τις οδηγίες του, γύρω από αυτά τα ζητήματα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δηλαδή, η Πολεοδομία δεν σας έκανε καταγγελίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας. Αλλά δεν είστε ούτε και εσείς. Εκείνο που χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, είναι να συμφωνήσουμε στο εξής: Οποιος θέλει να προβεί σε καταγγελίες, θα πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να κρίνει τυχόν παρανομίες. Ούτε εγώ, ούτε εσείς είμαστε αρμόδιοι, ούτε κάποιος μπορεί να λέει αυθαίρετα τι είναι παράνομο και τι δεν είναι. Εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, εφόσον εκτιμάς ότι κάτι έχει συμβεί, ως πολίτης έχεις την υποχρέωση να καταθέσεις τα στοιχεία που διαθέτεις στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, από την ώρα που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκης έχει εκφραστεί ανοικτά και κατ` επανάληψη τις τελευταίες ημέρες, άρα έχει δώσει και τις οδηγίες του σε όλους τους εισαγγελείς να επιλαμβάνονται αμέσως τέτοιων ζητημάτων, θεωρώ ότι κανένας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και τίποτα να κρύψει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η Ολομέλεια αποδοκίμασε και τα επικριτικά ή τα θετικά σχόλια παραγόντων της πολιτικής ζωής για πράξεις εισαγγελέων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Εάν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε, όπως ξέρετε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Από τη θέση αυτή@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύουν αυτά που έχω πει κατά καιρούς.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Σύμφωνα με το "ΒΗΜΑ" ο Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία τους συνέστησε να ρυθμίσουν τα των διαδηλώσεων. Σε ποια κατεύθυνση κινούνται αυτές οι ρυθμίσεις που ζητά ο Πρωθυπουργός; Προσανατολίζεται η κυβέρνηση στην απαγόρευση των διαδηλώσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει γίνει μια συζήτηση, γύρω από θέματα κανόνων που πρέπει να ισχύουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, προκειμένου όταν δεν υπάρχουν αποχρώντες λόγοι να διευκολύνεται η κυκλοφορία. Για τα θέματα αυτά έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των αρμοδίων, κατά καιρούς, πολλές απόψεις, υπήρξαν κάποιες σκέψεις, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι διαμορφωμένο γύρω από το οποίο να μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στο στάδιο των προβληματισμών και του διαλόγου, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις.

ΚΟΥΪΝ: Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του κ. Σαλμά, αυτή τη φορά, επικαλείται πάλι επισκευαστικά προβλήματα στα ολυμπιακά έργα. Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός είπε χθες ότι είναι τα πιο πολλά ελεγχόμενα, γνωρίζετε εάν όντως έχουν προκύψει καινούργια προβλήματα στις κατασκευές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προβλήματα στις κατασκευές κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν. Όπως είπε, πολύ σωστά, ο Πρωθυπουργός όλα αυτά ελέγχονται και αντιμετωπίζονται. Εδώ εξαρτάται τι θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να συμβάλουμε, ώστε να ξεπερνιούνται τα προβλήματα και να ολοκληρώνονται τα έργα ή θέλουμε κάθε φορά να καταστροφολογούμε, χωρίς να υπάρχει λόγος και μάλιστα στις περιπτώσεις που ένα πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ένα φυσικό φαινόμενο ή σε κάποιο εδαφικό πρόβλημα και αυτό να επιδιώκουμε να το αναδεικνύουμε σε βάρος της χώρας; Υπάρχουν δύο λογικές: Η λογική της κυβέρνησης που επιθυμεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, όπου αναφύονται, και να ολοκληρώνει τα έργα -και αυτό κάνουμε- και η λογική της Ν.Δ. που ενδιαφέρεται να χρησιμοποιεί σε βάρος της χώρας το οποιοδήποτε πρόβλημα που για αντικειμενικούς λόγους ανακύπτει. Αυτές είναι οι διαφορές μας με τη Ν.Δ., ότι ο ένας θέλει τη γκρίζα και μίζερη Ελλάδα και ο άλλος θέλει την Ελλάδα του αποτελέσματος. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα του αποτελέσματος και γι` αυτό το λόγο υπάρχει η έγκριση των κινήσεών μας από τον ελληνικό λαό για τόσα χρόνια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 December 2002 - 16:05:11 UTC