Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε ένα έγγραφο της Ε.Ε., το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. εάν πρώτα δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού. Εάν αυτό είναι πραγματικό -και οι πληροφορίες λένε ότι το σχέδιο ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι υπήρχε δηλαδή- σημαίνει ότι καταργούνται οι αποφάσεις του Ελσίνκι, στις παραμονές, της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοιο έγγραφο, ούτε έχει τεθεί υπόψη μας μέχρι σήμερα, ούτε έχει δοθεί σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε, ούτε από την Commission, ούτε από την Προεδρία. Επειδή επικοινώνησα με το υπουργείο Εξωτερικών και με τον πρέσβη μας στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, πρέπει να σας πω ότι δεν προβλέπεται συζήτηση με τέτοιο θέμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μονίμων αντιπροσώπων. Επομένως, από τη στιγμή, που κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί υπόψη μας, ούτε και σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., ούτε έχει δοθεί προς συζήτηση από την Ε.Ε. ή την Προεδρία, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τοποθετηθούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, διαψεύδετε αυτό το έγγραφο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι πάρα πολύ σαφής. Απ ό,τι πληροφορήθηκα, τέτοιο έγγραφο δεν έχει δοθεί ούτε σε μας, ούτε σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., δεν έχει δοθεί από την Ε.Ε. ή την Προεδρία και δεν προβλέπεται συζήτηση τέτοιου θέματος στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τότε το σχόλιο ανώτατης διπλωματικής πηγής και παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών, στην ίδια εφημερίδα, ότι μάλιστα υπάρχει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα θέλαμε να δούμε και τα ονόματα, διότι δεν τα ξέρουμε, εάν μας διευκολύνει ο συνάδελφός σας. Επαναλαμβάνω ότι τα λέω όλα αυτά, αφού έχει προηγηθεί επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και τον Ελληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες κ. Αγαθοκλή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχει και η πρωινή δήλωση του κ. Μέλερ, μετά τη συνάντησή του με τον Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνυπολογιστούν όλα για την ένταξη της Κύπρου στην Κοπεγχάγη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τις δηλώσεις του κ. Μέλερ. Εν πάση περιπτώσει, είναι σαφές ότι ιδιαίτερα εμείς επιθυμούμε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, με δικαιοσύνη και διασφάλιση της βιωσιμότητας, πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Και όχι μόνο το επιθυμούμε, αλλά συμβάλλουμε ιδιαίτερα με τη στάση και τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας. Θέλω πάντως να επαναλάβω και να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η διεύρυνση της Ε.Ε. χωρίς την Κύπρο. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι.

Με αφορμή και την ερώτησή σας, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι τη Δευτέρα (9.12), στις 9:30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, απ ό,τι μας λέτε, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, ενδεχομένως, να θέσει @veto@, εάν παρ ελπίδα, δεν υλοποιηθεί η απόφαση του Ελσίνκι και δεν μπει η Κύπρος στην Ε.Ε., στην Κοπεγχάγη, με λυμένο ή άλυτο το Κυπριακό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι πολύ σαφής. Εμείς θέλουμε, δουλεύουμε και προσπαθούμε με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Βεβαίως, πάντα με τα χαρακτηριστικά της δικαιοσύνης και της βιωσιμότητας ως προς την τελική λύση. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό πρέπει να προχωρήσει, όπως ακριβώς αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες, η ένταξη της Κύπρου. Η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να πραγματοποιηθεί διεύρυνση χωρίς την ένταξη της Κύπρου. Σε αυτό είμαστε απόλυτα σαφείς και αποφασισμένοι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Διαδικαστικά θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ισχύει το βραδινό ραντεβού της Δευτέρας του Πρωθυπουργού με τον κ. Πατ Κοξ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει αυθημερόν από τη Μαδρίτη.

ΤΑΚΗΣ: Σε ερώτηση που έγινε στο Δανό υπουργό για το αν η Ελλάδα θα θέσει veto και τι ακριβώς θα γίνει, απάντησε ότι το πρόβλημα τότε θα το έχει η ελληνική Προεδρία και η Ελλάδα .

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ζήτημα για όλη την Ευρώπη, διότι η διεύρυνση αφορά όλη την Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να γίνει η διεύρυνση, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, όπως ακριβώς αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξει αυτή η απόφαση. Επομένως, εμείς έτσι προχωρούμε. Δεν είναι δυνατό να γίνει η διεύρυνση, αν η χώρα που πληροί πρώτη τα κριτήρια, δηλαδή η Κύπρος, δεν ενταχθεί πρώτη στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης, όπως έχουμε επανειλημμένα πει.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι αυτό το έγγραφο, λίγες ημέρες πριν την Κοπεγχάγη διαβλέπετε, σε επίπεδο πολιτικού κλίματος, μια σκλήρυνση της στάσης της Διεθνούς Κοινότητας και σύνδεση, έστω και όχι τυπικά ή επίσημα αν θέλετε, των δύο θεμάτων; Γιατί υπάρχει και μια πληροφορία, που γράφεται σήμερα στις εφημερίδες, που θέλει τον κ. Ανάν να παίρνει πίσω το Σχέδιο, να κάνει βελτιώσεις, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει και να το επαναφέρει πριν από την Κοπεγχάγη με τη μορφή του "take it or leave it". Ολο αυτό το σκηνικό και όλες αυτές οι πληροφορίες πιστεύετε ότι αλλάζουν το κλίμα, τουλάχιστον με όσα γνωρίζαμε, πηγαίνοντας προς την Κοπεγχάγη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχουν τέτοια γεγονότα. Πιθανόν να υπάρχουν εκτιμήσεις, οι οποίες γίνονται είτε από συναδέλφους σας, είτε από πολιτικούς παράγοντες. Εκτιμήσεις μπορεί να γίνονται και καθένας μπορεί να λαμβάνει τα μέτρα του για μια σειρά πιθανά σενάρια, πιο δύσκολα, ώστε να είναι έτοιμος για καθένα από αυτά. Δεν μπορούμε, όμως, εδώ να μιλούμε για σενάρια. Εδώ θα μιλήσουμε για γεγονότα.

Αυτή τη στιγμή, εξελίσσονται δύο παράλληλα θέματα.

Το πρώτο από αυτά, είναι η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και να συμβάλουμε θετικά σε αυτήν. Το κάνουμε και εμείς και η κυπριακή πλευρά με συνεχείς πρωτοβουλίες. Αυτό θέλει όλη η Διεθνής Κοινότητα. Γνωρίζετε τις απόψεις που έχουν αναπτυχθεί από πάρα πολλούς σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι, επίσης, γνωστό ότι το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αναμένεται σήμερα ή αύριο, πιθανόν σήμερα -αυτό θα κριθεί από τη συνεδρίασή του, η οποία δεν έχει λήξει ακόμη- να απαντήσει με βάση το αίτημα του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν για τις απόψεις της κυπριακής πλευράς. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα κάνει και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Φαίνεται, κατ` αρχάς, μια διαφορά ανάμεσα στη στάση της δικής μας πλευράς και τη στάση της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων. Εμείς πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής πριν την Κοπεγχάγη. Αυτό είναι σαφές. Εάν αυτό δεν γίνει δυνατόν -και είναι σαφές ότι η ευθύνη θα ανήκει στην τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά που κωλυσιέργησαν- οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Κοπεγχάγη, ώστε να εξευρεθεί λύση.

Το δεύτερο θέμα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αυτή πρέπει να προχωρήσει με βάση την απόφαση των Βρυξελλών. Είμαστε απόλυτα σαφείς σε αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πιάνομαι από τη φράση σας "εμείς επιθυμούμε μια συμφωνία επί της αρχής". Επειδή προηγουμένως, απαντώντας στο ερώτημά μου, είπατε ότι επιθυμούμε λύση του Κυπριακού πριν την Κοπεγχάγη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την έννοια της συμφωνίας επί της αρχής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ...νομίζετε ότι με τα σημερινά δεδομένα, με την πίεση του χρόνου, με την αρνητική τουρκική στάση, είναι ποτέ δυνατό, μέσα σε 10 ημέρες, να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού, ώστε να προχωρήσουμε και στην ένταξη της Κύπρου, αν αυτά τα δύο συνδέονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκτιμώ ότι είναι δύσκολο, λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών. Ομως, πολιτικά -και σε αυτό θα επιμείνω- εμείς επιθυμούμε να προωθηθεί η διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με μία συμφωνία επί της αρχής πριν την Κοπεγχάγη. Και εργαζόμαστε γι` αυτό. Κατανοούμε ότι υπάρχουν ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες και ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Εάν αυτό, λοιπόν, δεν επιτευχθεί μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με νέα δυναμική, ώστε να καταλήξουμε στη λύση. Αυτή είναι -επαναλαμβάνω- η σαφής θέση μας. Εχει ιδιαίτερη σημασία να εξακολουθούμε να κρατάμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, να είμαστε εμείς εκείνοι που δίνουμε τον τόνο της θετικής συμβολής στις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το καταλαβαίνω και θα μου επιτρέψετε να επεκταθώ. Επειδή, χθες, ο κ. Κληρίδης έκανε μια δήλωση -διότι υπάρχει μια πιεστική κίνηση ιδιαίτερα από τη βρετανική κυβέρνηση να αποδεχθούμε το Σχέδιο όπως έχει ή εν πάση περιπτώσει με κάποιες μικρές αλλαγές μέχρι την Κοπεγχάγη- και είπε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε σχέδιο το οποίο θα είναι ενάντια στις θέσεις του κυπριακού λαού. Υπάρχουν πιέσεις στην ελληνική και αν θέλετε και προς την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν πριν πάμε στην Κοπεγχάγη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιέσεις, με την έννοια που το λέτε, δεν έχω δει. Η Διεθνής Κοινότητα επιθυμεί να προχωρήσει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος πριν την Κοπεγχάγη. Και εμείς το επιθυμούμε και έχουμε δουλέψει γι` αυτό. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η κωλυσιεργία της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς ίσως αυτό να ήταν πιθανόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει η διαπραγμάτευση. Ουδέποτε είπαμε κάτι τέτοιο. Οριοθετούμε πολιτικά το ότι εμείς επιθυμούμε και εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα χρονικά περιθώρια, αυτή τη στιγμή, είναι ασφυκτικά. Τονίζουμε, όμως, ότι αν λόγω του χρόνου δεν προλαβαίνουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν με την ίδια δυναμική που δίνει και η έναρξη και η ουσιαστικοποίησή τους για να ολοκληρωθούν μετά την Κοπεγχάγη. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα για το πολιτικό θέμα της Κύπρου να έχουμε αποδείξει σε όλους ότι καταβάλαμε κάθε θετική, κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ολοκληρώνουμε τις θέσεις μας.

ΤΑΚΗΣ: Σήμερα υπογράφηκε από τον κ. Φλωρίδη η απόφαση για να καταβληθεί το ποσό των 4,6 δις. στον τέως. Ο κ. Φλωρίδης μας είπε ότι θα κατατεθεί στο όνομα Κωνσταντίνος, πρώην βασιλεύς των Ελλήνων και ότι μπορεί ο ίδιος να έρθει να πάρει το ποσό από την Εφορία στην οποία κατέθετε τη φορολογική δήλωσή του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολη η διαδικασία γίνεται με βάση τη νομική προσωπικότητα που έχει αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δηλαδή, όταν έγινε η προσφυγή στο Δικαστήριο του Στρασβούργου αναγνωρίστηκε κάποια νομική προσωπικότητα από το ίδιο το Δικαστήριο. Με βάση την πορεία της δικαστικής υπόθεσης και την αντιμετώπιση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα γίνει και η εκταμίευση.

ΤΑΚΗΣ: Σας ρώτησα για το ενδεχόμενο να έρθει ο ίδιος να πάρει το ποσό. Γνωρίζετε με ποιο έγγραφο θα έρθει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, πρέπει να τηρηθούν όσα προβλέπουν οι νόμοι και οι σχετικές διατάξεις. Πρέπει, δηλαδή, να έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, διαβατήριο, εάν θέλει να έρθει εδώ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέτε, δηλαδή, ότι θα γίνει δεκτός με το διαβατήριο που έχει ήδη, επειδή το αναγνώρισε αυτό, εν πάση περιπτώσει ως νομική προσωπικότητα, το Στρασβούργο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου -όχι η απόφαση- αναγνώρισε κάποια νομική προσωπικότητα για να γίνει η προσφυγή. Αλλιώς δεν θα εξετάζονταν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο τέως μπορεί να πάει να εισπράξει το ποσό που του επιδικάστηκε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ως «Κωνσταντίνος» και ως« βασιλεύς των Ελλήνων».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τη νομική προσωπικότητα με την οποία εμφανίστηκε στο

Στρασβούργο και την οποία έκανε αποδεκτή, από τη στιγμή που συζήτησε την αίτησή του, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ημουν σαφέστατος. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα.

ΤΑΚΗΣ: Αρα, δέχεστε ένα διαβατήριο που λέει «Κωνσταντίνος, πρώην βασιλεύς των Ελλήνων».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν έγινε η προσφυγή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε να συζητήσει την υπόθεση. Και δέχθηκε με βάση μια νομική προσωπικότητα, που προφανώς είχε να κάνει με την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το δέχθηκε και προχώρησε η υπόθεση και επιδικάστηκε η αποζημίωση -αυτή η μικρή, η ελάχιστη αποζημίωση που επιδικάστηκε σε σχέση με τις απαιτήσεις των 500 δις- θα πρέπει να καταβληθεί σε εκείνη τη νομική προσωπικότητα που αναφέρεται στην απόφαση. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

ΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, εσείς ένα διαβατήριο που λέει «Κωνσταντίνος, πρώην βασιλεύς των Ελλήνων», το δέχεστε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα, όπως θέλω να απαντήσω και προσέχω πάρα πολύ καλά πως απαντώ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αυτή η αποδοχή της νομικής προσωπικότητας που έχει αναγνωρίσει το Δικαστήριο του Στρασβούργου, είναι στο διηνεκές ή άπαξ για την εκταμίευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό έχει να κάνει με τη διαδικασία της εκταμίευσης και όπως γνωρίζετε η διαδικασία αυτή δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχουν σχετικές διαδικασίες για να γίνει η εκταμίευση. Από κει και πέρα, υπάρχουν νόμοι, κείμενες διατάξεις και κάποια άλλα ζητήματα -τα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασής του- τα οποία θα εξετάσουμε όταν έρθει η ώρα. Υπάρχει σειρά διατάξεων, τις οποίες χρησιμοποιούμε ή όχι. Είναι θέμα που μένει στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, η Αλεξία πήρε θέση και μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση, είπε ότι αυτό που ήθελαν δεν ήταν η αποζημίωση, αλλά το σπίτι τους στην Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μη γελιόμαστε. Αυτό που ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν χρήματα. Πολλά χρήματα. Οπως αποκάλυψαν έγκριτοι νομικοί -και έτσι είναι τα πράγματα- αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν ποσά που έφθαναν μέχρι 500 δις δραχμές. Χρήματα του ελληνικού λαού. Ακολούθησαν κινήσεις, μεθοδεύσεις σε βάρος του ελληνικού λαού. Αυτά ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι. Και οι μεθοδεύσεις τους δεν πέρασαν χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι πραγματικότητα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σήμερα, κύριε Υπουργέ, δημοσιεύεται η πρώτη από τις δύο δημοσκοπήσεις, που περιμένουμε αυτή την εβδομάδα, της «ΜETRON ANALYSIS». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε καταγράφει μια διαφορά 7 μονάδων, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή: Δεν έχω πάρει στα χέρια τη δημοσκόπηση. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να περιμένετε, όχι να σχολιάσω, αλλά την τοποθέτησή μου, μετά το πέρας τη συνάντησής μας.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση, που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει απόρρητη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ή άλλου Διεθνούς Οργανισμού δεν θέλει η κυβέρνηση να μείνει απόρρητη. Ουδέποτε θέλησε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έχει παρέμβει για αυτό. Αυτά τα πράγματα δεν ισχύουν. Οσον αφορά το θέμα της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, γνωρίζετε ότι έχει προωθηθεί και θα εφαρμοστεί -και μάλιστα αυστηρά- νόμος για την ίδρυση ειδικού σώματος, που προορίζεται να χτυπήσει, να πατάξει με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες, τα όποια φαινόμενα διαφθοράς υπάρχουν. Αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει. Είναι απόφασή μας. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης που ταλαιπωρεί τον πολίτη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 December 2002 - 15:05:10 UTC