Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Μετά τη λήξη της σύσκεψης που έγινε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, υπήρξε ενημέρωση προς τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Εάν χρειαστεί, θα επαναλάβω ορισμένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου. Υπήρξε, επίσης, μια σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση, του υποφαινόμενου, του διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Θ. Σωτηρόπουλου, του συμβούλου του Ν. Θέμελη, του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Π. Μπεγλίτη και του καθηγητή Γ. Παπαδημητρίου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε μια τελευταία προετοιμαστική αναφορά πάνω στα ζητήματα που συνδέονται με το μείζον θέμα της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, όσον αφορά, βεβαίως, τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, γιατί το κείμενο, όπως γνωρίζετε, στο οποίο θα κληθούμε να τοποθετηθούμε θα δοθεί στις 5 μ.μ. Στην Κυπριακή Δημοκρατία θα δοθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ., του ΟΗΕ κ. Αλβάρο ντε Σότο, στους δε υπόλοιπους, μεταξύ των οποίων και σε μας, θα δοθεί από τον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, θα μας έρθει μέσω Νέας Υόρκης.

Επίσης, υπήρξε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα θέματα που συνδέονται με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και διαπιστώθηκε η πλήρης συναντίληψη, για μια ακόμη φορά, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Υπήρξε συναντίληψη σε αυτά τα μεγάλα θέματα και στην ουσία τους.

Επίσης, υπήρξε επαφή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος διερχόμενος από το αεροδρόμιο Αθηνών, μίλησε με τον κ. Παπανδρέου, κυρίως για διαδικαστικά θέματα.

Το βράδυ στις 7 μ.μ., αφού παραληφθεί το κείμενο, θα υπάρξει μια νέα σύσκεψη, με ευρεία σύνθεση, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια -στο διάστημα 8-8:30 μ.μ.- ο Πρωθυπουργός θα κάνει μια πρώτη δήλωση, όπου θα υπάρχει μια αρχική, θα έλεγα, προσέγγιση του κειμένου. Εξ όσων γνωρίζω, ανάλογη δήλωση θα γίνει και από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Το βράδυ, επίσης, θα είμαστε σε θέση να σας πούμε για το ποιο χρονοδιάγραμμα ενεργειών θα υπάρξει. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα, τον πρώτο λόγο τον έχει πάντοτε η Κυπριακή Δημοκρατία. Από κει και πέρα, με βάση τις συνεννοήσεις που θα υπάρξουν, θα γίνονται συνεχείς επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα καθοριστεί, τελικώς και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών από την ελληνική πλευρά. Είναι σαφές ότι το κείμενο θα δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Θα γίνει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα δοθεί, κατ αρχάς, από τον υπουργό Εξωτερικών στους πολιτικούς αρχηγούς, εννοώ ως παράδοση του κειμένου και θα προσδιοριστούν και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να υπάρξει, μόλις είναι έτοιμοι, συζήτηση και επί του κειμένου. Για όποιες άλλες κινήσεις χρειαστεί να γίνουν, θα ενημερωθείτε. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, για συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό. Εάν τελικώς προσδιοριστεί αυτή η συνάντηση, θα ενημερωθείτε για την ημέρα και την ώρα. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, χωρίς να μπορώ να πω, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για το πότε θα γίνει το καθένα από αυτά. Το βράδυ θα είμαστε σε θέση να σας τα ανακοινώσουμε, μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού.

Θέλω, επίσης, να πω ότι είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη συζήτηση, διότι ο πρώτος λόγος ανήκει πάντοτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα στηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειές της. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι για μια συζήτηση και μια διαπραγμάτευση, η οποία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοδιάγραμμα και με επιδίωξη την εξεύρεση μιας λύσης που θα δώσει ένα τέλος σε ένα πρόβλημα που απασχολεί για περίπου τρεις δεκαετίες τον ελληνικό λαό και βεβαίως την Κύπρο,. Βεβαίως και την άλλη πλευρά και που αποτελεί γενικότερο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Θέλουμε να υπάρξει μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είμαστε μερικές ώρες πριν από την κατάθεση του κειμένου. Χρειάζεται νηφαλιότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα, προκειμένου να καταθέσουμε τη δική μας συμβολή στην εξεύρεση μιας λύσης που θα ανοίξει, θα έλεγα, μια νέα σελίδα, μια νέα εποχή.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Λίγες ώρες πριν παραδοθεί το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, υπάρχει η αίσθηση ότι αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός στην ελληνική, αλλά και στην κυπριακή κυβέρνηση και διερωτώμαι γνωρίζετε κάτι από το σχέδιο; Συζητήσατε κάτι επί του σχεδίου, διότι αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, διερωτώμαι τι συζήταγε ο Πρωθυπουργός τρεις ώρες με τον κ. Παπανδρέου. Αν πάλι, έχετε μέρος του σχεδίου, είναι πράγματι αρνητικό για την ελληνική πλευρά, όπως μεταδίδεται συνεχώς τα τελευταία 24ωρα από τα ΜΜΕ; Επίσης, επειδή τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα και χρειάζεται ενότητα και εθνική ομοψυχία, όπως είπατε, υπάρχει αυτή την ώρα στον ελληνισμό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ενότητα πρέπει να υπάρχει και πρέπει να κατακτάται. Η ενότητα απαιτεί σύνεση, νηφαλιότητα στις δηλώσεις και τις κινήσεις μας, αποφασιστικότητα για την κατάκτηση του στόχου. Και στόχος είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος. Αυτό πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας, ότι θα ανοίξει μια νέα εποχή, μια νέα σελίδα στην περιοχή για τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι βεβαίως σχέδιο δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να συζητήσει επί ενός σχεδίου που δεν γνωρίζει. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε -και το κάνουμε πάντοτε σε συνεννόηση με την κυπριακή πλευρά- είναι η προετοιμασία στα μεγάλα προβλήματα. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα το συνταγματικό, αυτό που έχει να κάνει με το ζήτημα της ενιαίας κυριαρχίας, με την ιθαγένεια, με το εδαφικό, με τα θέματα ασφάλειας κ.τ.λ. Σε όλα αυτά πρέπει να είσαι έτοιμος, όχι απλά και μόνο για να αναπτύξεις μια θέση, αλλά αυτή η θέση να βρίσκεται σε συναντίληψη με τη θέση που θα εκφράσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει να έχεις μελετήσει πολύ προσεκτικά τις κατά καιρούς προτάσεις που έχει υποβάλλει ο ΟΗΕ, να έχεις μελετήσει τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από την τουρκοκυπριακή πλευρά και να έχεις αναπτύξει όλες εκείνες τις απαντήσεις, τα σενάρια, τις παρεμβάσεις, οι οποίες θα χρειαστούν, κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να φθάσεις στον επιθυμητό στόχο. Οταν, λοιπόν, ξέρεις τι θα συζητηθεί, όχι ποιο θα είναι το σχέδιο, ποια κεφάλαια θα έχει το σχέδιο και τι κατά καιρούς έχει πει ο ΟΗΕ και η τουρκοκυπριακή πλευρά γι` αυτά, τότε μπορείς να αναπτύξεις τα δικά σου σενάρια, τις δικές σου προτάσεις και αν θες τη δική σου διαπραγματευτική θέση, η οποία πρέπει να είναι σε συναντίληψη με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό συζητήθηκε και χθες και σήμερα, όπως και τόσες μέρες. Εχει γίνει μια πολύ καλή, σοβαρή και υπεύθυνη προετοιμασία και αυτό είναι πολύ λογικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει η αίσθηση στην Κύπρο ότι οδηγούμαστε σε κατάργηση της απόφασης του Ελσίνκι. Οτι, δηλαδή, θα φθάσουμε να καταργηθεί πλέον εκείνη η περίφημη ουρά, η "9 Β", η οποία λέει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. τελικώς θα γίνει εφόσον υπάρχουν τα δεδομένα της στιγμής εκείνης που σημαίνει κυπριακή λύση και επειδή τα περιθώρια είναι πολύ στενά, μήπως στο τέλος βρεθούμε εκτεθειμένοι και μας βάλουν προ διλήμματος ή το ένα ή το άλλο. Είναι έτοιμη η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθούν και να απορρίψουν τα κακώς κείμενα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο ως πιθανό στον ορίζοντα, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Εύχομαι πράγματι κάτι τέτοιο να μην περιλαμβάνεται και δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στο κείμενο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάτι τέτοιο δεν φαίνεται δυνατό. Δεν είναι δυνατό να γίνει μια διαπραγμάτευση σε τόσο λεπτά και σημαντικά ζητήματα με την επίκληση κάποιας χρονικής στιγμής που είναι πολύ κοντά, ούτε να τεθούν τέτοια απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα. Λίγες ώρες υπομονή και θα το επιβεβαιώσουμε αυτό. Η αντίληψη του "ή το παίρνεις ή το αφήνεις", δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που εκκρεμεί για 28 χρόνια. Χρειάζεται ο διάλογος, η διαπραγμάτευση και να αντιμετωπιστούν ζητήματα.

ΦΙΛΗΣ: Από όσα είπατε, νομιμοποιούμαι, από ό,τι κατάλαβα, να πιστεύω ότι η κυβέρνηση κατ` αρχάς, με βάση τις πληροφορίες που έχει, θεωρεί ως βάση των διαπραγματεύσεων, με όποιες δυνατές αλλαγές γίνουν, το κείμενο που γνωρίζει περίπου και το οποίο θα δοθεί το απόγευμα από τον ΟΗΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, δεν το γνωρίζουμε ούτε περίπου, ούτε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι κείμενο θα δοθεί. Δεύτερον, για να θεωρήσεις ένα κείμενο, ως βάση διαπραγμάτευσης, πρέπει να το δεις. Αρα, λίγη υπομονή μέχρι τις 20.00 για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Δεν μου απαντήσατε αν υπάρχουν συνθήκες εθνικής συνεννόησης για το Κυπριακό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν συνθήκες, αρκεί να επικρατήσει αίσθημα ευθύνης από όλες τις πλευρές.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση, τώρα, με το κυβερνών κόμμα που επηρεάζει άμεσα τη βάση της κυβερνητικής πολιτικής, έχουν διατυπωθεί απόψεις και από τον κ. Αρσένη ότι πρέπει να απορριφθεί το σχέδιο Ανάν και ο Πρωθυπουργός να μην επιτρέψει, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα, προτροπή των "15" για συνέχιση των διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Ανάν. Προβλέπεται κάποια τοποθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης και κάποια διαδικασία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει μια συνεννόηση στο κυβερνών κόμμα για το Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, θα υπάρξει και είναι λογικό. Η κυβέρνηση θα απαντήσει επισήμως στη διαδικασία αυτή για το σχέδιο και θα ενημερωθούν όλοι. Είναι σαφές ότι θα γίνει πολύ σύντομα Υπουργικό Συμβούλιο. Πότε ακριβώς, θα το μάθετε το βράδυ, διότι θα πρέπει να προηγηθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Με βάση, επομένως, τη διαδικασία που θα επιλέξει η Κυπριακή Δημοκρατία, θα γίνει και η επιλογή της δικής μας διαδικασίας. Πάντως, σας απαντώ ευθέως ότι έχει προβλεφθεί να υπάρξει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα, πολύ σύντομα.

ΦΙΛΗΣ: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη συνέχεια θα δούμε και τις άλλες αναγκαίες κινήσεις. Το πρώτο που χρειάζεται είναι, η κυβέρνηση επίσημα, δια του Υπουργικού Συμβουλίου, να τοποθετηθεί.

ΦΙΛΗΣ: Συζήτηση στη Βουλή επί αρχηγών, όπως είχε ζητήσει το ΚΚΕ, θα υπάρξει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε πρώτη φάση είναι χρήσιμο, οι αρχηγοί να παραλάβουν το κείμενο. Γι` αυτό το θέμα θα σας ενημερώσουμε το βράδυ. Στη συνέχεια, μετά την παραλαβή του κειμένου, όλοι θέλουν λίγο χρόνο για να το μελετήσουν, θα υπάρξει αμέσως συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό.

ΦΙΛΗΣ: Εννοείτε κατά μόνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό, πολύ σύντομα. Επιτρέψτε μου το βράδυ να σας ανακοινώσω τις ημερομηνίες.

ΦΙΛΗΣ: Πιστεύετε ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που επιτρέπει να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω, ότι σε πρώτη φάση είναι χρήσιμο να σκύψουμε όλοι με προσοχή πάνω στο κείμενο, να το μελετήσουμε, να γίνουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα να εκφράσει ο καθένας τη δική του άποψη και να συμβάλει σε αυτή την πορεία. Αυτό είναι το αναγκαίο αυτή την ώρα.

ΦΙΛΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν έχει καταστεί σαφές ή αν είναι βάση της διαπραγμάτευσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα, ήδη. Δεν έχει καταστεί σαφές. Οσο δεν το έχεις πάρει, δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για τίποτα. Αλλά φαίνεται από τις διαδικαστικές συζητήσεις που έχουν προηγηθεί ότι κάτι τέτοιο -βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούσε να γίνει και αποδεκτό- δεν θα υπάρξει. Δεν είναι δυνατόν ένα κείμενο -το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις, που δεν ξέρουμε και πώς θα είναι πάνω στα μείζονα ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα κυριαρχίας, εκπροσώπησης, ιθαγένειας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου- να αντιμετωπιστεί σε μια λογική της αντίληψης, που είπατε "take it or leave it". Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας εκφράσει και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Γι` αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή. Θεωρώ πολύ θετικό ότι ο ΟΗΕ ασχολείται με το θέμα και ετοιμάζει πρόταση. Θέλω να σας θυμίσω ότι επί 28 χρόνια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ζητούσαν την παρέμβαση του ΟΗΕ. Αρα, έχουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ότι ο ΟΗΕ αναλαμβάνει να ασκήσει τη δική του παρέμβαση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Είναι, λοιπόν, λογικό ότι χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος και οι κατάλληλες διαδικασίες, προκειμένου όλα τα ζητήματα που υπάρχουν να λυθούν. Και να λυθούν με τη συμβολή των δύο κοινοτήτων.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού μελετήσετε το κείμενο και υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία σε αυτό, στην περίπτωση αυτή, στο ενδεχόμενο αυτό βλέπετε πιθανό να προσυπογραφεί μια αρχική συμφωνία και να συνεχίσουν το θέμα μετά την Κοπεγχάγη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί πρέπει να βάζουμε όρια στον εαυτό μας; Νομίζω ότι είστε πάρα πολύ έμπειρος πολιτικός συντάκτης και τα ξέρετε αυτά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το ζητάει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, δεν ξέρουμε αν θα ζητηθεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε καμία ένδειξη περί αυτού. Αλλά νομίζω ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα πρέπει να εμφανιζόμαστε ότι βάζουμε χρονικά όρια στον εαυτό μας. Βεβαίως, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αυτό είναι επιθυμητό από όλους και η ελληνική πλευρά θα δουλέψει γι` αυτό. Να είστε βέβαιοι ότι δουλεύουμε για να βρεθεί λύση. Δεν θα αφήσουμε να διαιωνίζεται μια κατάσταση και να φθάνει σε λογικές de facto διχοτόμησης. Αυτή η λογική του να μην ασχοληθώ με κάτι, επειδή είναι δύσκολο, επειδή πιθανά αυτή η λύση -όλοι το καταλαβαίνουν- θα έχει ένα χαρακτήρα συμβιβαστικής λύσης, επειδή θα χρειαστεί να ληφθούν και σημαντικές αποφάσεις, δεν είναι σωστή. Δεν είναι δυνατό να μη θέτουμε το χέρι επί τον τύπον των ήλων και να προτιμούμε την εύκολη, αλλά επικίνδυνη λογική, τη λογική της αναβολής που ουσιαστικά ενισχύει τις λογικές της de facto διχοτόμησης. Πρέπει να προσέλθουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε έναν τέτοιο διάλογο. Βεβαίως, από εκεί και πέρα, εάν μπορεί να συμφωνήσουμε και σε κάτι πριν από την Κοπεγχάγη, καλό θα είναι. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδέεται με τη διαδικασία της ένταξης. Πρέπει αυτό να είναι σαφές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή στην ουσία οδηγούμαστε σε διαπραγμάτευση, είναι σαφή αυτά που λέτε, σημαίνει τούτο ότι πιθανώς να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε., να γίνει η διεύρυνση της Κοινότητας και η διαπραγμάτευση να πάει πέρα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολύ πιθανόν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα υπήρχαν επαφές αξιωματούχων της Ε.Ε. με τον ΟΗΕ, ώστε να είναι συμβατό με το κοινοτικό μοντέλο το σχέδιο-λύση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε πληροφορίες ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ, ότι στο σχέδιο Ανάν θα λαμβάνεται υπόψη το ευρωπαϊκό μοντέλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα που τίθεται στην Ε.Ε., γύρω από το αν θα ληφθεί υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Και δικό μας ερώτημα είναι, εξάλλου. Γι` αυτό το λόγο και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να ενημερωθούν όσον αφορά αυτό το σημείο. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και ενημέρωση της Ε.Ε.. Είναι λογικό, όταν ζητάς την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., να πρέπει να τους ενημερώσεις και για θέματα που αφορούν την τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επαναλαμβάνω, όμως, σε αυτό το σημείο. Όπως γνωρίζετε, αυτό το ζήτησε και ο Γερμανός Καγκελάριος πρόσφατα και ειπώθηκε ότι θα ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τον Γερμανό ΥΠΕΞ κ. Φίσερ, αλλά νομίζω ότι θα γίνει και επίσημη ενημέρωση προς την Ε.Ε., ειδικά γι` αυτό το θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μια διευκρίνιση. Εννοείτε ότι έχει μείνει ερώτημα, δεν έχουμε απάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να υπάρχουν καθησυχαστικές παρεμβάσεις, αλλά εάν δεν μελετήσουμε το κείμενο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε, ο Πρωθυπουργός από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή που γύρισε στην Αθήνα, πού βρισκόταν και εάν είχε επαφές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στη Γερμανία από την Παρασκευή. Επέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ στο Παρίσι, όπου είχε σειρά επαφών με ειδικούς επιστήμονες που γνωρίζουν άριστα τα θέματα αυτά και συζήτησε μια σειρά από ζητήματα νομικής φύσης και Διεθνούς Δικαίου που έχουν να κάνουν με ορισμένες πτυχές (Συνθήκες κ.λπ.), όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού. Ο Πρωθυπουργός είχε πολύωρες συναντήσεις και προετοιμασία γι` αυτό το σχέδιο.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θέλω να ρωτήσω αν θα δοθεί το σχέδιο Ανάν στη δημοσιότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ακολουθήσουμε τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι η ισραηλινή Πρεσβεία ζήτησε από την ΕΣΗΕΑ να λάβει μέτρα κατά κάποιων εφημερίδων μεταξύ αυτών και ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" για το γεγονός ότι οι εφημερίδες αυτές υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου να κάνει σκίτσα που αφορούν το Ισραήλ και τον παλαιστινιακό λαό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δικαίωμα κάθε σκιτσογράφου και γενικότερα κάθε δημοσιογράφου είναι να κάνει τη δική του κριτική. Επομένως και ο σκιτσογράφος που πρέπει να είναι και πιο "αιχμηρός" εκ των πραγμάτων, διότι αυτός είναι και ο ρόλος του, πρέπει να είναι πάντοτε ελεύθερος να κάνει το δικό του σκίτσο, όσο κακό και αν είναι αυτό για την κάθε μορφής εξουσία. Γιατί αυτό είναι δημοκρατία. Αρα, ο κ. Σταυρόπουλος έπραξε πολύ καλά από τη δική του πλευρά για να εκφράσει αυτό που, εν πάση περιπτώσει, είναι εντεταλμένος, ως λειτούργημα, να εκφράζει. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω να σας πω, ως προς το τεχνικό μέρος, ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της ισραηλινής Πρεσβείας. Εχουμε στα χέρια μας και πρέπει να την έχετε και εσείς, γιατί στάλθηκε και προς την ΕΣΗΕΑ, μια επιστολή του Ισραηλινού πρέσβη κ. Σανσόν, ο οποίος μας πληροφορεί ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την Πρεσβεία, αλλά από κάποιο στέλεχός της με άλλη ιδιότητα, όχι με την επίσημη ιδιότητά του. Πρόκειται για κάποια μη κυβερνητική οργάνωση που παρενέβη, στην οποία τυγχάνει να συμμετέχει αυτό το στέλεχος της Πρεσβείας. Αρα, ο μεν κ. Σταυρόπουλος έπραξε σύμφωνα με το λειτούργημά του και τη συνείδησή του και ουδείς μπορεί να τον κρίνει γι` αυτό, οι δε Ισραηλινοί δεν παρενέβησαν επίσημα.

Να ολοκληρώσω την ενημέρωσή σας με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη με θέμα τον Προϋπολογισμό. Όπως γνωρίζετε, στις 19 του μηνός θα εγκριθεί ο Προϋπολογισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και στις 14.00 με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ.

Την Πέμπτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Βαρσοβία, από όπου θα επιστρέψει την Παρασκευή το βράδυ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 November 2002 - 14:05:10 UTC