Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι η επίσκεψη του κ. Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί, στις 18 του μηνός, όπως έμαθα από το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εχετε να μας πείτε κάτι για τον κ. Μητσοτάκη;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να προσθέσω και εγώ κάτι για το ίδιο θέμα: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση του κ. Μητσοστάκη ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και την προσωπική επίθεση εναντίον σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω, με την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, προσωπικές επιθέσεις. Οποιος κάνει προσωπικές επιθέσεις δείχνει ένα ήθος που για την πολιτική δεν είναι σωστό, δεν αρμόζει. Θα τοποθετηθώ, όμως, στο πολιτικό γεγονός, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι επανειλημμένες δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη. Γνωρίζετε αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε εν ολίγοις ότι η κυβέρνηση πιέζει ή επιχειρεί να πιέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων. Σχολιάζοντας, λοιπόν, όλες αυτές τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., έχω να πω τα εξής: Εμφανίζεται μια απαράδεκτη λογική από αυτά τα στελέχη της Ν.Δ, τα οποία τι μας λένε; Οτι, όταν δεν γίνεται το δικό μας, τότε οι θεσμοί ασθενούν. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και αήθη επίθεση, πρώτον γιατί βρίσκεται έξω από κάθε πολιτική ηθική και δεύτερον, γιατί μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Δεν μπορεί να επιχειρούν να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δήθεν δέχεται πιέσεις ή ότι δήθεν δεν εκτελεί καλά τα καθήκοντά του. Θα έλεγα, ότι σε αυτό, η ηγεσία της Ν.Δ. οφείλει να τοποθετεί σαφώς. Δεν μπορεί να λέει η ηγεσία της Ν.Δ. ότι δεν είδα και δεν άκουσα τίποτα και να επιχειρεί, τουλάχιστον με τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της, να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού, έστω κι αν έτσι εμμέσως επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τις πρωτοφανείς και αήθεις επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας τα δύο στελέχη της. Ο αρχηγός της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, οφείλει να πάρει σαφή θέση. Συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με τις επιθέσεις των δύο στελεχών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας; Είναι ή δεν είναι οι πρωτοφανείς αυτές ενέργειες έξω από κάθε πολιτική ηθική; Μας γυρίζουν ή δεν μας γυρίζουν σε άλλες, σε καταδικασμένες εποχές; Είναι δυνατό, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας, να επιχειρούν κάποιοι να φθείρουν τους θεσμούς και να μην απαντά το κόμμα τους; Είναι δυνατόν ουσιαστικά να τους καλύπτει και να τους ανέχεται; Ελπίζω ότι η Ν.Δ. θα αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες των δύο στελεχών της. Σε αντίθετη περίπτωση, καθίσταται συνυπεύθυνη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μιλήσατε για σκοπιμότητες. Κατά την άποψη της κυβέρνησης ποιά είναι η σκοπιμότητα του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. και του κ. Βαρβιτσιώτη που επιτέθηκαν φραστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι απαράδεκτη και καθεστωτική η λογική, σύμφωνα με την οποία όταν δεν γίνεται το δικό μας, τότε οι θεσμοί ασθενούν. Αυτό μας είπαν με τις πράξεις τους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, πριν από λίγο, ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή άσκησε κριτική για την πολιτική σας στη ναυτιλία και είπε ότι κρύβει μέσα της το "σοσιαλιστικό σκουλήκι"...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας παρακαλούσα να προβάλετε στον τηλεοπτικό σταθμό που εργάζεστε τις σχετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, όπως τις είπε. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Προσωπική σκοπιμότητα βλέπετε σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μας αφορούν.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Η κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει τα κόμματα, με δεδομένο ότι χθες η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών και σήμερα προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή, με την αιτιολογία ότι διαγράφονται αρνητικές εξελίξεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κα Παπαρήγα άσκησε το δικαίωμά της να ζητήσει προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή και κάποια στιγμή αυτό θα γίνει. Μόλις η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τις προτάσεις του κ. Ανάν, πέρα από τη συνεννόηση που θα έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο πριν γίνει οποιαδήποτε δήλωση, θα έχει σχετικές συζητήσεις και με τα πολιτικά κόμματα. Εξάλλου, κρατούμε γενικά ενήμερα τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις που υπάρχουν. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, όπως γνωρίζετε, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εσείς διαβλέπετε αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τίποτα δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ότι το σχέδιο Ανάν θα είναι αρνητικό. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα τέτοιο αυθαίρετο συμπέρασμα. Βεβαίως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα είναι κάποια συμβιβαστική λύση, η οποία θα είναι -αυτό ζητάμε- στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δεύτερον, όπως τόνισε και χθες ο Πρωθυπουργός, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. δεν έχει ως προϋπόθεση τη λύση του Κυπριακού. Βεβαίως, είναι ευκταίο αυτό. Πιστεύουμε ότι θα χαιρετήσει όλη η Διεθνής Κοινότητα την εξεύρεση λύσης, έστω και κατ` αρχάς, πριν την ένταξη. Αυτό -πιστεύω- όλοι το θέλουμε. Αλλά, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η πίεση του χρόνου δεν προβληματίζει την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να μας φέρουν ένα σχέδιο το οποίο θα αποδεχθούμε ή θα απορρίψουμε; Αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος. Γιατί, αν το απορρίψει η ελληνική πλευρά, τότε ίσως κινδυνεύει και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνω τη δικαιολογημένη αγωνία, αλλά ας περιμένουμε το σχέδιο.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Χθες, ο κ. Χριστόφιας μίλησε για οδυνηρή λύση στην οποία θα πει "ναι", αλλά όχι στο ξεπούλημα. Παράλληλα, έκανε λόγο για πιέσεις του αγγλοαμερικανικού παράγοντα, για κάποιες εκτροπές από τα ψηφίσματα. Αυτό πώς το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτό τον καιρό και πρέπει να έχουμε, κατά το δυνατόν, απόλυτη ταύτιση απόψεων με την κυπριακή πλευρά.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Τελικά, με αυτή τη βραχονησίδα Τσούκα, τι γίνεται, γιατί υπάρχει δημοσίευμα σήμερα στην εφημερίδα "Εστία".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παραμένω στη θέση που είχα εκφράσει τη Δευτέρα. Σχετική ανακοίνωση, έχει κάνει σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 November 2002 - 14:05:10 UTC