Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να αρχίσω με ένα θλιβερό άγγελμα, ότι πέθανε χθες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχάλης Στασινόπουλος. Ο Μιχάλης Στασινόπουλος γεννήθηκε το 1903 και ύστερα από σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος. Προήδρευσε, μάλιστα, σε συνεδριάσεις που εξέδωσαν, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τις ιστορικές αποφάσεις, οι οποίες ακύρωσαν πράξεις των δικτατόρων, εναντίον δικαστικών λειτουργών. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η δικτατορία τον απέλυσε από το ΣτΕ. Ο Μιχάλης Στασινόπουλος διετέλεσε καθηγητής και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ κόσμησε και την ελληνική λογοτεχνία, κυρίως με ποιήματα και δοκίμια που παραμένουν κλασικά. Ας είναι η μνήμη του αιωνία. Η ελληνική Πολιτεία του αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνήμης. Η κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει τη Δευτέρα.

Μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι επίκαιρη η συζήτηση γύρω από τον εκλογικό νόμο. Εξάλλου, ούτε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει ένα διάλογο, γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλες προτεραιότητες. Ως γνωστόν, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί ένα πλούσιο νομοθετικό έργο σε σειρά θεμάτων, που απασχολούν το δημόσιο βίο. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε, αυτή τη στιγμή, στη φάση της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Επίκειται η ολοκλήρωση της δουλειάς του υπουργείου για τον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Προετοιμάζεται, επίσης, σειρά άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων. Βεβαίως, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος, υπάρχει στο μέλλον και το θέμα του εκλογικού νόμου. Αλλά, δεν είναι γι αυτή την περίοδο. Δεν είναι επίκαιρη αυτή η συζήτηση σήμερα. Ούτε έχει ετοιμαστεί, ούτε υπάρχει, ούτε σχεδιάζεται κάποια παρέμβαση ή σχέδιο νόμου που να αφορά τον εκλογικό νόμο. Και σε αυτό θέλω να είμαστε απολύτως σαφείς.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πώς είδατε χθες το πανό που ανάρτησαν Τούρκοι φίλαθλοι στο γήπεδο με τον Μωάμεθ τον Πορθητή και την ημερομηνία της άλωσης της Πόλης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Πολιτισμού και του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, καθώς επίσης και Τούρκων επισήμων, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που ήταν ευκαιρία για μια συμβολική κοινή παρουσία, που θα έδινε τον τόνο της κοινής θέλησης των δύο λαών για μια πορεία αλληλεγγύης και συμπόρευσης στο μέλλον. Εχουμε πει ότι δεν μας χωρίζει τίποτα από τον τουρκικό λαό και ότι όλες τις κινήσεις, έστω και συμβολικές, που δίνουν τον τόνο της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής γειτονίας, εμείς τις θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτό ήθελε να τονίσει και η χθεσινή παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής υπουργούς, στον χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι, πράγματι, κρίμα ότι υπήρξαν μεμονωμένοι οπαδοί και των δύο ομάδων -και σε καμία περίπτωση οι επίσημες ομάδες, πράγμα που μπορώ να το διαβεβαιώσω, ιδιαίτερα για τον επίσημο Παναθηναϊκό- οι οποίοι προέβησαν στις ασχήμιες που είδαμε. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας γι αυτές τις αντιλήψεις, που διακρίνουν αυτά τα στοιχεία. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ταυτίσουμε, είτε τους λαούς, είτε και το σύνολο των φιλάθλων που ήταν χθες στο γήπεδο με τις απαράδεκτες αυτές κινήσεις των μεμονωμένων στοιχείων, οπαδών και των δύο ομάδων. Είναι σαφές ότι τόσο από την ελληνική, όσο και από την τουρκική κυβέρνηση επιδιώχθηκε αυτή η συμβολική κίνηση που θα τόνιζε τη θέληση των δύο λαών να συνεργαστούν. Είναι σαφές ότι ανάλογες κινήσεις έγιναν και από τις δύο ομάδες και ειδικά από τον επίσημο Παναθηναϊκό. Το χαιρετίζουμε αυτό. Και βεβαίως θέλω να πιστεύω ότι αυτή ήταν και η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των όσων βρέθηκαν εκεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε καθαρά και ξάστερα, ότι δεν δεχόμαστε σχέδιο λύσης από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και την άλλη περίεργη δήλωση, την οποία έκανε ο ομόλογος του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να συνταξιδέψουμε στην Ε.Ε. οι τουρκοκύπριοι με τους ελληνοκύπριους και ότι εμείς θα μπούμε σε τακτή ημερομηνία, μόνοι μας ενδεχομένως. Θέλω, επίσης, να μου πείτε, εάν την εξωτερική πολιτική και το Κυπριακό το χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παραβρέθηκε όντως εκεί ή το ασκούν τώρα και οι αθλητικοί υπουργοί, οι υπουργοί Πολιτισμού. Γιατί δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Βενιζέλος συζήτησε το Κυπριακό με τον ομόλογό του, του Αθλητισμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Ο κ. Βενιζέλος έκανε μια αναφορά, κατά τη διάρκεια μιας κοινής παρουσίας. Εξέφρασε την αισιοδοξία του και σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και -εάν αποδίδω καλά τις δηλώσεις του- υπογράμμισε ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., θα είναι ωφέλιμη και για την ίδια την Τουρκία. Εμείς έχουμε πει ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου και η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι βεβαίως ωφέλιμη για την Ε.Ε., είναι ωφέλιμη για την Κύπρο, αλλά σε καμία περίπτωση -και είναι σωστό αυτό- δεν σημαίνει ότι δημιουργεί κάτι κακό για την Τουρκία. Είναι ωφέλιμη και για την ίδια την Τουρκία, η οποία θέλει τη δική της ευρωπαϊκή πορεία. Και εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Γνωρίζετε πολύ καλά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου. Δεν βλέπω, λοιπόν, να δημιουργείται κάποιο θέμα, όταν τονίζουμε μια πάγια θέση μας. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα γύρω από αυτό. Από κει και πέρα, υπήρξε, πράγματι, μια σειρά δηλώσεων από Τούρκους παράγοντες. Είναι σαφές ότι έχουμε τελείως άλλη άποψη. Είναι σαφές ότι διαφωνούμε. Αλλά, νομίζω ότι εκείνο που έχουμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, ενημερώνοντας τη Διεθνή Κοινότητα για τις θέσεις μας, τόσο για την ένταξη της Κύπρου, όσο και για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα και κανείς δεν τα συμψηφίζει, από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Βεβαίως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ώστε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα και με σοβαρότητα, εάν ο κ. Κόφι Ανάν προχωρήσει στην κατάθεση σχεδίου για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Από κει και πέρα, εμείς πρέπει να κοιτάμε τη δική μας στάση, τη δική μας πορεία και τη δημιουργία θετικών συσχετισμών στη Διεθνή Κοινότητα, υπέρ των δικών μας απόψεων. Και αυτό κάνουμε σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα: Τα όσα συνέβησαν χθες στον αγωνιστικό χώρο, πριν ή λίγο μετά την έναρξη του αγώνα, αποτιμώνται από την κυβέρνηση ως ένα θετικό σημάδι για την κοινή διοργάνωση από την Ελλάδα και την Τουρκία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ; Αυτά τα μεμονωμένα στοιχεία που βρέθηκαν στους κόλπους των οπαδών και των δύο ομάδων, στοιχεία τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν ούτε τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών τους, ούτε προπάντων τις επίσημες ομάδες -και ειδικά όσον μας αφορά τον επίσημο Παναθηναϊκό- δεν πρέπει να τα αφήσουμε να δημιουργήσουν ένα κλίμα, που θα εντείνει τις όποιες αρνητικές καταστάσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. Είναι γνωστό ότι οι ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, της Ελλάδας και της Τουρκίας, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (EURO 2008). Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις, καθ` όσον τις αφορά βεβαίως, έχουν σταθεί θετικά σε αυτή την αίτηση των δύο ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών. Και βεβαίως, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία και των Ελλήνων -και ελπίζουμε- και των Τούρκων φιλάθλων, θα είναι στραμμένες θετικά προς αυτή την προοπτική. Θέλω να τονίσω ότι είναι αναμφίβολα θετικό γεγονός ότι χθες, για παράδειγμα, και οι δύο ομάδες, δια των επισήμων εκπροσώπων τους -ο Παναθηναϊκός δια του Προέδρου του- υπέγραψαν την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Και αυτό αναμφίβολα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λένε ότι είχε ενημερωθεί ο επίσημος Παναθηναϊκός, ότι κάποια εθνικιστικά, ακραία στοιχεία θα έφθαναν στην Κωνσταντινούπολη για να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα και μάλιστα και στις δύο αρμόδιες υπηρεσίες, και των Αθηνών και της Αγκυρας, είχε φθάσει αυτή η πληροφορία. Εχουμε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να ξέρω ποιες πληροφορίες υπήρξαν. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πάντοτε υπήρχαν τέτοιοι φόβοι. Γι αυτό είχε υπάρξει, εκ των προτέρων, επίσημη κίνηση του Παναθηναϊκού. Φαντάζομαι ότι το ίδιο έκανε και η άλλη ομάδα. Και ότι βεβαίως είχε γίνει προσπάθεια να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Τώρα, εάν υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι, οι οποίοι εκ προθέσεως προκαλούν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα, νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να τους απομονώσουμε και να μην επιτρέψουμε την επανάληψη παρόμοιων λυπηρών και απαράδεκτων γεγονότων. Δεν μπορεί κάποιοι ανεγκέφαλοι να διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Λέτε ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση και μια θετική στάση των δύο ομοσπονδιών και των δύο κυβερνήσεων, γύρω από τη συνδιοργάνωση. Ωστόσο, δεν ξέρω αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι από χθες όλα τα διεθνή ΜΜΕ αναμεταδίδουν αυτές τις εικόνες και τις σκηνές@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναμφίβολα μας προβληματίζει. Η επιδίωξη, άλλωστε, αυτών των ολίγων ήταν αυτή. Και η κίνηση αυτών των ολίγων -των μεμονωμένων οπαδών και των δύο ομάδων που δεν είχαν σχέση με τις επίσημες ομάδες- ήταν, όπως θα λέγαμε, "να ρίξουν λάδι στη φωτιά", να δημιουργήσουν προβλήματα. Προβλήματα και στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών, αλλά και σε σχέση με την πρόταση συνδιοργάνωσης. Γι` αυτό ακριβώς δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, αλλά να απομονώσουμε αυτά τα στοιχεία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, τόσο ο ελληνικός, όσο και ο τουρκικός λαός θέλουν μια πορεία καλής γειτονίας και συνεργασίας, αλλά και ειδικότερα στο συγκεκριμένο θέμα τη συνδιοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Εχει εκφραστεί αυτό από όλες τις πλευρές και έχει επικροτηθεί η απόφαση αυτή των δύο ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών. Και το επισημαίνω γιατί σε αυτές, βεβαίως, ανήκει η απόφαση.

ΠΕΓΚΟΣ: Με δεδομένη τη συζήτηση που έγινε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, μετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, για την εμφάνιση της ακροδεξιάς στη χώρα μας, φοβάται η κυβέρνηση ότι στο επαναληπτικό παιχνίδι είναι δυνατό να εμφανιστούν τέτοιες ομάδες για "αντίποινα", μετά από όσα συνέβησαν χθες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες συνεννοήσεις και με τον Παναθηναϊκό, αλλά και με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου τέτοια φαινόμενα να μην εμφανιστούν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να ασκείται προληπτικός έλεγχος για το τι θα κάνουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Είναι, άλλωστε, και θέμα του τι αισθάνεται ο καθένας. Πόσο, δηλαδή, υπάρχει το αίσθημα ευθύνης στον κάθε φίλαθλο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι -και τους καλούμε να σταθούν με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ευθύνη- ότι κάθε ενέργεια -η οποία χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος- δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας των δύο χωρών και λαών, κάθε ενέργεια που μπορεί να μας εκθέσει διεθνώς και κάθε ενέργεια που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εκεί που δεν πρέπει να υπάρχουν είναι, όχι απλά λανθασμένη, αλλά είναι ενέργεια απαράδεκτη. Ολοι πρέπει να εκφράσουμε την αντίθεσή μας. Να απομονώσουμε εκ των προτέρων κάθε πρόθεση, κάθε τέτοιο στοιχείο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Είπατε για κάποιους οι οποίοι, ενδεχομένως θέλουν "να ρίξουν λάδι στη φωτιά". Μήπως και η κίνηση του κ. Παπανδρέου να μπει στον αγωνιστικό χώρο και να περπατήσει το βοήθησε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο. Ηταν μια συμβολική, βεβαίως, αλλά θετική κίνηση.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι στις αρχές της Ανοιξης του 2003 θα αρχίσει η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί. Είπα ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση είναι ανεπίκαιρη, ότι προηγούνται άλλες ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα κάνει το υπουργείο Εσωτερικών και ότι στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης του πολιτικού συστήματός μας, κάποια στιγμή -γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ετοιμότητα και ούτε κάποιο σχέδιο επεξεργαζόμαστε- θα γίνουν και οι σχετικές επεξεργασίες και η σχετική συζήτηση.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά, ισχύει η δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα για την Ανοιξη του 2003, γιατί, πολλές φορές, έχει μετατεθεί αυτή η συζήτηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάποια στιγμή την Ανοιξη του 2003 θα ξεκινήσει η σχετική επεξεργασία. Αλλά, αυτή την ώρα κάθε συζήτηση είναι ανεπίκαιρη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις:

Πρώτον, για το θέμα των προεκλογικών συγκεντρώσεων, στο οποίο αναφέρεται η ΕΣΗΕΑ και λέει ότι το προσθέσαμε εμείς, δεν είναι έτσι. Το θέμα αυτό υπάρχει στο κείμενο του ΕΣΡ. Σε αυτό κάνει λάθος η ΕΣΗΕΑ.

Δεύτερον, το άρθρο 17 παρ. 1 είναι ανάλογο με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 5α του Συντάγματος. Δηλαδή, έρχεται να προστατέψει το δημοσιογράφο στην άσκηση του λειτουργήματός του και την προστασία του αγαθού της ενημέρωσης. Είναι προστατευτικού χαρακτήρα. Με αυτή την έννοια έχω ρωτήσει αν κάποιοι επιθυμούν να βγει, αλλά δεν μου έχουν απαντήσει σαφώς.

Τρίτον, αν η ΕΣΗΕΑ επιθυμεί συνάντηση με το ΕΣΡ, γύρω από το θέμα της ουσίας του Κώδικα και εάν το ΕΣΡ θέλει να συζητήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να του δώσουμε τον αναγκαίο χρόνο. Αλλά αυτό δεν αφορά εμάς. Δηλαδή, τα 16 άρθρα είναι αποφάσεις της ανεξάρτητης Αρχής, είναι νόμιμες και τις σεβόμαστε. Επομένως, εγώ έχω καθήκον να τις προωθήσω στο ΣτΕ για το σχετικό έλεγχο. Αν από εκεί και πέρα το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων θέλει να συζητήσει με το ΕΣΡ αυτό το θέμα, είναι κάτι που αφορά την ανεξάρτητη Αρχή και την ΕΣΗΕΑ και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να παρέμβουμε. Επίσης, θέλω να τονίσω -το είπα και χθες- ότι οι δημοσιογράφοι εκείνοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους, είτε στο ραδιόφωνο, είτε στην τηλεόραση, διότι αυτή η ιστορία δεν αφορά τις εφημερίδες, ουσιαστικά δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας. Υπάρχουν πολλά κανάλια και κυρίως πολλά ραδιόφωνα, τα οποία δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και τίποτα να τους απασχολήσει από την εφαρμογή του Κώδικα δεοντολογίας. Θέλω να θυμίσω ότι το ελληνικό ραδιόφωνο διακρίνεται για τη σοβαρότητα και τη συνέπειά του σε αυτά τα ζητήματα, αλλά βεβαίως υπάρχουν και τηλεοπτικοί σταθμοί που διακρίνονται για την ευπρέπεια, τη σοβαρότητα και τη συνέπειά τους. Είναι σαφές ότι και στελέχη τηλεοπτικών σταθμών είχαν πάρει πρωτοβουλίες για την αυτοδέσμευση και την ποιοτική αναβάθμιση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών τους. Το ίδιο έχει γίνει και στην ΕΡΤ, καθώς και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, για να μη τους αδικήσω. Αρα, όλοι αυτοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Εκείνοι που έχουν να φοβηθούν -αν μπορούμε να πούμε αυτή τη λέξη- είναι εκείνοι τους οποίους οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει και μάλιστα με άρθρα, δηλώσεις και συνεχείς αναφορές, ότι δεν σέβονται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ότι προβάλλουν τη βία και την υπερβολή, ότι καταδικάζουν αθώους, δεν σέβονται ιδιωτικές στιγμές και ότι εν πάση περιπτώσει κάνουν ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού που δεν τιμά ένα Μέσο. Το τονίζω αυτό για να ξεκαθαρίσω ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσουμε το άρθρο 15 του Συντάγματος και τίποτα άλλο. Δηλαδή το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και επειδή ορισμένοι έχουν κάνει αυτές τις αρνητικές παρεμβάσεις, τις οποίες οι ίδιοι επισημάνατε, ο μόνος τρόπος που υπήρχε ήταν να προωθηθεί ο Κώδικας που δεν αφορά το δημοσιογράφο, αλλά την επιχείρηση. Μπορεί να λειτουργήσει και προστατευτικά για την άσκηση του λειτουργήματος του δημοσιογράφου, όταν κάποιος επιχειρηματίας μπορεί να τον πιέσει. Εχει γίνει, όπως ξέρετε, πολλές φορές. Ας το δούμε, λοιπόν, από αυτή τη σκοπιά. Θέλω να υπογραμμίσω ακόμη, επειδή είδα ένα ερώτημα που διατύπωνε ένας συνάδελφός σας σε εφημερίδα, ότι ο Κώδικας θα εφαρμοστεί από ανεξάρτητη Αρχή και όχι από την Πολιτεία. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό όλοι. Θα τον εφαρμόσει το ΕΣΡ. Αρα, λοιπόν, η κυβέρνηση ούτε λογοκρισία ασκεί, ούτε μπορεί να ασκήσει, ούτε μπορεί να παρέμβει. Επομένως, όλοι αυτοί οι φόβοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκείνο που χρειάζεται -κατά τη γνώμη μου- είναι να κάνουμε όλοι οι έχοντες σχέση με το χώρο του Τύπου πρώτοι να εφαρμόζουμε τις αρχές του άρθρου 15 του Συντάγματος, κάνοντας τον αυτοέλεγχο και την προσωπική προσαρμογή του ο καθένας, ώστε σε τελική ανάλυση να μην αντιμετωπίσει τον οποιοδήποτε έλεγχο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 1 November 2002 - 14:05:11 UTC