Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, ώρες αγωνίας περνούν οι όμηροι στη Μόσχα, ώρες αγωνίας τις οποίες περνούν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι Ρώσοι. Η Ελλάδα ελπίζει και εύχεται να έχει αίσιο πέρας αυτό το συμβάν, το οποίο ούτως ή άλλως είναι δραματικό. Η Ελλάδα συμπαρίσταται, είναι αλληλέγγυα στη ρωσική κυβέρνηση. Με την ευκαιρία, θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των ομήρων, τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν όλες οι ενδείξεις. Εχω επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από αυτό που σας λέω.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ν.Δ. προηγείται πανελλαδικά με 6 μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Λούλης και οι λοιποί, πρέπει να συμφωνήσουν να λένε τα ίδια. Κατά τα άλλα, ο κ. Σουφλιάς, με μια προκρούστια μέθοδο που χρησιμοποιεί, θέλει να αιτιολογήσει, διότι αυτό κάνει, τη σωστή κατ` αυτόν προεκλογική τακτική της Ν.Δ. Σωστή κατά τον ίδιο τον κ. Σουφλιά και κατά κανέναν άλλον Ελληνα πολίτη, γιατί ξέρουμε πόσο αποτυχημένη ήταν η προεκλογική αυτή τακτική. Δεν έχω να πω τίποτα. Ξέρω ότι όλες οι εταιρείες έκαναν τις σχετικές αναγωγές, την πρώτη Κυριακή, διότι στις δημοτικές εκλογές, η πρώτη Κυριακή είναι αυτή που μετράει και υποστηρίζουν ότι υπάρχει όντως μια διαφορά, η οποία είναι από 1 έως 2,7 μονάδες, μεταξύ των δύο κομμάτων. Αυτό το διαβάσαμε όλοι στις εφημερίδες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Διάφοροι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες σχολίασαν επικριτικά -θα έλεγε κανείς- τις μαγνητοφωνημένες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ρωτήθηκα και χθες γι` αυτό. Θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει κάποια ανεπίσημα σχόλια που έγιναν κάπου από τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν είναι δεοντολογικά σωστό. Θα μπορούσα, όμως, να επαναλάβω την πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία μιλά για διακριτούς ρόλους. Πρέπει να σας πω ότι είναι σοφό ότι υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι, διότι έτσι λειτουργεί σωστά μια κοινωνία και όταν ξεπερνά κάποιος το ρόλο του, φυσικά δημιουργούνται προβλήματα. Δεν είναι τυχαίοι οι ρόλοι. Εξάλλου, και η λαϊκή ρήση, η οποία έχει και αυτή τη σοφία της, το λέει: «ή παπάς, παπάς ή ζευγάς, ζευγάς».

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πάλι μια σειρά από γεγονότα που ίσως μας αναγκάσει όλους να προβληματιστούμε σχετικά με τις προθέσεις της γείτονος Τουρκίας. Χθες, εδώ συζητήσαμε το θέμα που δημιουργήθηκε γύρω από τα Ιμια. Υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα -και θα ήθελα να τα επαληθεύσετε, αν ισχύουν, κατ` αρχήν- ότι υπάρχει αναχαίτιση γαλλικών αεροσκαφών, που εκτελούσαν κοινές ασκήσεις με ελληνικά, πάνω από την Ανδρο, από τουρκικά μαχητικά. Αν αυτό ισχύει, τι κάνετε από εδώ και πέρα; Δηλαδή, πώς κινητοποιείστε μέσα στη Διεθνή Κοινότητα, ώστε με διπλωματικά τουλάχιστον μέσα να σταματήσει αυτός ο κύκλος των προκλήσεων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση σε όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν. Κατ` αρχάς, όταν υπάρχουν αναχαιτίσεις, υπάρχουν αντίστοιχες και από την πλευρά τη δική μας. Τα γνωρίζετε αυτά που συμβαίνουν. Κατά καιρούς, υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες. Στο θέμα των προθέσεων, που είπατε, από την μεριά της Τουρκίας, θα έλεγα ότι η κυβέρνηση έχει το νου της και την ετοιμότητα την οποία πρέπει να έχει πάντα. Από εκεί και πέρα, την πολιτική της -έτσι όπως την λέτε και με το συμβάν που αναφέρατε- την κάνει στα κατάλληλα όργανα και αυτά είναι το ΝΑΤΟ, όταν χρειάζεται, καθώς επίσης και η Ε.Ε. Θα έλεγα, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή που υπάρχει εν εξελίξει η συζήτηση στην Ε.Ε. για τη διεύρυνση, για το θέμα της Κύπρου, για το θέμα επίσης της Τουρκίας, καλό είναι με απόλυτη ψυχραιμία, ηρεμία, νηφαλιότητα να αντιμετωπίζουμε ό,τι προέρχεται από την τουρκική πλευρά, δηλώσεις ή οποιεσδήποτε προθέσεις και ενέργειες.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στον πρόλογό σας, είπατε για αλληλεγγύη στη ρωσική κυβέρνηση. Σε ποιό επίπεδο γίνεται αυτό και από τις δύο κυβερνήσεις και αν έχει γίνει μέχρι τώρα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η αλληλεγγύη μας είναι ηθική. Δεν μας έχει ζητηθεί κάτι και δεν έχει ζητηθεί κάτι από κανέναν. Οπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ λεπτό το θέμα και κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη πολλές ζωές ρώσων ή και άλλων πολιτών. Ηδη, μάλιστα, υπάρχει ένα θύμα, όπως γνωρίζετε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση σε συνέχεια των εξελίξεων στις Βρυξέλλες: Τελειώνει σήμερα η ιστορία "ευρωστρατός"; Εχετε κάποια νεότερη πληροφορία σχετικά με τις εξελίξεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, δηλώσεις επ` αυτών θα κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στους συναδέλφους σας στις Βρυξέλλες. Δεν νομίζω ότι τελειώνει το θέμα, όμως είναι σε καλή βάση και είμαστε αισιόδοξοι. Το ότι δεν τελειώνει το θέμα αυτή τη στιγμή, είναι διότι υπάρχουν εκλογές στην Τουρκία, όπως γνωρίζετε, το επόμενο διάστημα. Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, δεν μας απασχολεί μόνο στην Ε.Ε., είναι και εντός του ΝΑΤΟ, αλλά εμπίπτει και στη σχέση Ευρώπης-ΝΑΤΟ.

Σας ευχαριστώ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 25 October 2002 - 13:05:37 UTC