Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αυτή την ώρα, έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Γίνεται ένας πρώτος απολογισμός και οι πρώτες εκτιμήσεις των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, γιατί είναι λογικό ότι θα χρειαστεί ολόκληρος προγραμματισμός και μια πιο σοβαρή δουλειά πάνω σε αυτά.

Αύριο, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 11.30, θα συναντηθεί με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου και στις 12.00 θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 19.30, θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης για την ισπανική τέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου θα παραβρεθεί και η βασίλισσα της Ισπανίας.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέματα εξωτερικής πολιτικής και Προεδρίας, με εισηγητές τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό αναπληρωτή Τάσο Γιαννίτση. Στην ημερήσια διάταξη θα υπάρχουν επίσης και διάφορα άλλα θέματα. Στις 8 το βράδυ, θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης Νταλί στο Μουσείο Γουλανδρή.

Την Πέμπτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικό κλιμάκιο θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες. Οπως γνωρίζετε, το βράδυ της Πέμπτης αρχίζει η Ατυπη Σύνοδος Κορυφής της δανικής Προεδρίας, με αποκλειστικό θέμα τη διεύρυνση. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί το γνωστό δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Την Παρασκευή το πρωί, αρχίζει η Σύνοδος που θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, γύρω στις 7. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, διότι τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Αγγλο Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που συνδέονται με τη διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά βεβαίως και γενικότερα θέματα της ελληνικής Προεδρίας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά διεθνών επαφών του Πρωθυπουργού. Αντικείμενο αυτών των επαφών είναι τα θέματα της διεύρυνσης, με αιχμή την Κύπρο και τα θέματα της Προεδρίας:

-Στις 5 Νοεμβρίου, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και ακολούθως, θα πάει στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με το Γερμανό Καγκελάριο Γκέχαρντ Σρέντερ. Θα επιστρέψει στις 10 Νοεμβρίου.

-Στις 14 Νοεμβρίου, θα παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει και συνάντηση-γεύμα εργασίας των σοσιαλιστών Πρωθυπουργών και αρχηγών με αιχμή τη διεύρυνση. Θα επιστρέψει στις 15 Νοεμβρίου.

-Στις 20 Νοεμβρίου, θα αναχωρήσει για την Πράγα, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θα επιστρέψει στις 23 Νοεμβρίου. Για την Πράγα θα υπάρξει και δημοσιογραφική αποστολή από το υπουργείο Τύπου.

-Στις 30 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στην Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

-Στις 3 Δεκεμβρίου, θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Φιλανδό Πρωθυπουργό Πάαβο Λιπόνεν.

-Στις 6 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

-Στις 9 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

-Στις 11 Δεκεμβρίου, θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη, όπου θα πάρει μέρος στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής για τη διεύρυνση και ελπίζουμε και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα υπάρξει και δημοσιογραφική αποστολή.

-Επίσης, έχει προσδιοριστεί και συνάντηση, την επόμενη Παρασκευή (1/11), με το Βούλγαρο Πρωθυπουργό.

Βλέπετε ότι υπάρχει μια πλούσια διεθνής παρουσία του Πρωθυπουργού. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι συναντήσεις έχουν ως κύριο αντικείμενο την ομαλή πορεία της διεύρυνσης -με αιχμή την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας- και καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικές και κρίσιμες. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, θα συζητηθούν και τα θέματα που συνδέονται με τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, η οποία, ως γνωστόν, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου.

Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετήσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, σύμφωνα με το οποίο περίπου το 63% των Ιρλανδών πολιτών λέει "ναι" στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται ακόμη ένα θετικό βήμα και για τη διεύρυνση της Ε.Ε., αλλά και ειδικότερα για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για τα θέματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Βεβαίως, θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση μέσα από τις διαδικασίες του Κινήματός μας, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να υπάρξει ένας εσωτερικός πλούσιος διάλογος, μια σοβαρή εκτίμηση των αποτελεσμάτων, μια δουλειά σε βάθος, όπου θα αναδειχθούν και τα ποιοτικά στοιχεία, αλλά θα εξαχθούν και τα αναγκαία συμπεράσματα από τη βούληση του ελληνικού λαού. Αναμφίβολα υπάρχουν πολλαπλά και ενδιαφέροντα μηνύματα, τόσο για το δικό μας χώρο και την κυβέρνησή μας, όσο και για όλα τα πολιτικά κόμματα. Επομένως, με προσοχή και ευαισθησία θα πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη δουλειά.

Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε από τώρα να προσδιορίσουμε τέσσερα βασικά πρώτα συμπεράσματα:

-Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η προσπάθεια της Ν.Δ. να δημιουργήσει με το περιβόητο "στείλτε μήνυμα" κλίμα πολιτικής αστάθειας και όρους πρόωρων εκλογών, απέτυχε παταγωδώς. Ο πολίτης δεν ενέκρινε και δεν συμφώνησε με αυτές τις λογικές. Οι πολίτες θέλουν την πολιτική σταθερότητα, θέλουν την ομαλή πορεία της κυβέρνησης και την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Επομένως, το πολιτικό αποτέλεσμα που προσδοκούσε η Ν.Δ. από αυτές τις εκλογές, δεν το κατόρθωσε και με αυτή την έννοια, απέτυχε στις επιλογές της.

-Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Πρέπει να συγχαρούμε τους εκλεγμένους δημάρχους και νομάρχες, με τους οποίους βεβαίως και θα συνεργαστούμε. Πιστεύω, όμως, ότι αναδείχθηκε πως ο δικός μας χώρος έχει πάντα βαθιές ρίζες στην κοινωνία και ιδιαίτερη επιρροή στο χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ο χώρος μας έδειξε να διατηρεί τις δυνάμεις του, ιδιαίτερα εκεί όπου υπήρξαν και συνεργασίες με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως αυτή του ΣΥΝ. Βεβαίως, από την ψήφο του λαού πρέπει να εξαχθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Υπήρξαν πολλαπλά και ποικιλόμορφα μηνύματα και για πρόσωπα και για επιλογές και για σχέσεις με κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα σε ορισμένες κρίσιμες περιοχές. Να είστε βέβαιοι ότι με την απαραίτητη ευαισθησία και ευθύνη θα συζητήσουμε και θα αναδείξουμε αυτά τα μηνύματα, βελτιώνοντας και ενισχύοντας την πολιτική μας.

-Το τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με το θέμα της συνεργασίας του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Είναι σαφές ότι όπου υπήρξαν τέτοιες συνεργασίες το αποτέλεσμα ήταν θετικό για όλους, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τις δυνάμεις της Αριστεράς. Αντιθέτως, όπου υπήρξαν συγκρούσεις και πολιτικές απομόνωσης, ανοίξαμε το δρόμο για τις δυνάμεις της συντήρησης. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν και η προοπτική της συνεργασίας και της συγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου πρέπει να ενισχυθεί.

-Το τέταρτο συμπέρασμα έχει να κάνει με το θέμα της εμφάνισης ενός μικρού, ακόμη, αλλά υπαρκτού ποσοστού του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, το οποίο αποτελεί πολιτικό ακροατήριο απόψεων, όπως εκείνες του κ. Καρατζαφέρη που έχουν ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Αυτό το μικρό, αλλά υπαρκτό ποσοστό, που έδειξε να αποτελεί πολιτικό ακροατήριο τέτοιων απόψεων, πρέπει να προβληματίσει κυρίως τη Ν.Δ. από την οποία προέρχεται και η οποία με την πολιτική της δημιουργεί το ζωτικό χώρο για να υπάρξουν τέτοιες απόψεις. Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα. Βεβαίως, θα υπάρξει ένας μακρύς και πλούσιος διάλογος, με αίσθημα ευθύνης και την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στα συμπεράσματα που πρέπει να εξάγουμε από την ψήφο του ελληνικού λαού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τόσο από τα αποτελέσματα του α` γύρου, όσο και από τα χθεσινά, εξάγεται ένα συμπέρασμα: Οτι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει αδυναμία με χαρακτηριστικά ήττας σε περιοχές ημιαγροτικές ή αγροτικές, το οποίο είχατε επισημάνει πολλά στελέχη και από τον α` γύρο, αλλά και σε πολλές λαϊκές γειτονιές μεγάλων πόλεων. Για παράδειγμα, Περιστέρι, Νίκαια και Αιγάλεω, δυτική Αθήνα, όπου κατά κύριο λόγο είναι τέτοιες γειτονιές και άλλες περιοχές στη Β@ Αθήνας, αλλά και στη Νέα Ιωνία του Βόλου κ.λ.π. Αυτό σας προβληματίζει και τι μέτρα μπορείτε να λάβετε επί της ουσίας της πολιτικής, έτσι ώστε αυτά τα στρώματα που -όπως πάντα παραδέχεστε- σας στηρίζουν, να σας στηρίξουν ξανά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι αναμφίβολα θα μελετήσουμε με προσοχή την ψήφο του ελληνικού λαού. Βεβαίως επηρεάζουν σημαντικά τα πρόσωπα και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Θα δείτε δήμους και νομαρχίες με συγγενή κοινωνικά στρώματα, να έχουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Ομως, υπήρξε βεβαίως και μια συμπεριφορά κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό πρέπει να αξιολογηθεί με αίσθημα ευθύνης. Αναφέρατε τα αγροτικά στρώματα. Σε ορισμένες περιοχές ιδιαίτερα, γιατί δεν φάνηκε σε όλη την Ελλάδα, όπου παράγονται ορισμένα προϊόντα, για παράδειγμα, το βαμβάκι, στα οποία υπήρξε μια δοκιμασία τον τελευταίο καιρό, εκφράστηκε μια τέτοια λογική, ένας προβληματισμός, σε σχέση με την πολιτική μας. Χρέος μας είναι να αξιολογήσουμε όλα αυτά τα μηνύματα, να αξιολογήσουμε αυτή τη θέληση που έδειξε ο ελληνικός λαός, να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια συνεχή, υπαρκτή και ζωντανή σχέση με αυτά τα στρώματα, αναλύοντας την πολιτική μας, βελτιώνοντας σημεία που είναι δυνατά και, βέβαια, αποκαθιστώντας μια σχέση συμπόρευσης και για το μέλλον, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις. Πάντοτε, όμως, με ρεαλισμό, με ευθύνη και μέσα στο πλαίσιο που η πολιτική μας μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Από κει και πέρα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η δουλειά αυτή, που έχει να κάνει και με τα εκλογικά αποτελέσματα, πρέπει να γίνει σε βάθος. Για παράδειγμα, αναφέρατε το Περιστέρι. Θέλω, όμως, να σας επισημάνω ότι στο β` γύρο, τουλάχιστον, υπήρξε περίπου το αυτό αποτέλεσμα με ελάχιστες διαφορές, οι οποίες βεβαίως οδήγησαν να αλλάξει ο δήμος χέρια, αλλά είναι περίπου το ίδιο αποτέλεσμα της προηγούμενης φοράς. Την προηγούμενη φορά υπήρχαν 300 ψηφοδέλτια συν και αυτή τη φορά 300 πλην. Αυτό σε ποσοστό είναι περίπου 0,4% ή 0,5%. Μιλάμε για τέτοιες διαφορές. Επομένως, τα αξιολογούμε όλα αυτά, πρέπει, όμως, να επισημάνω ειδικά για το Περιστέρι ότι έγινε ένας πλούσιος και σημαντικός αγώνας, μια πολύ υπεύθυνη και σοβαρή προσπάθεια, η οποία βεβαίως μπορεί να μην οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα για το δήμο, αλλά οδήγησε οπωσδήποτε σε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και αυτό πρέπει να αξιολογηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Και χθες ο Πρωθυπουργός και εσείς τώρα λέτε «ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε» και «θα λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα, στο πλαίσιο της πολιτικής μας». Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η πολιτική σας σε ορισμένους τομείς δεν έχει, τουλάχιστον -αν όχι αποδοκιμαστεί- βρει σύμφωνους τους πολίτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε στη στρατηγική της σύλληψη και προώθηση δεν μπορεί να αλλάξει για συγκεκριμένους λόγους. Ποιοί είναι οι λόγοι αυτοί: Οτι δεν υπάρχει δυνατότητα μιας άλλης πολιτικής, μέσα στο περιβάλλον που βρισκόμαστε, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. Υπάρχει Κοινή Αγροτική Πολιτική, υπάρχουν οι συγκεκριμένες ανάγκες και δυνατότητές της και υπάρχει μπροστά μας και η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των διαδικασιών της Ε.Ε. Αρα, δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να επανεθνικοποιήσουμε την ελληνική γεωργία. Δεν ομιλεί κανένας για τέτοια ζητήματα. Βεβαίως, όμως, μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τον Ελληνα αγρότη για τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις. Βεβαίως, μπορούν να έρχονται οι αποζημιώσεις στην ώρα τους, καθώς και μια σειρά άλλα ζητήματα που μπορεί να επιλυθούν και έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του πολίτη στα αστικά κέντρα, με την καθημερινότητα του πολίτη ή με τη σχέση μας με το χώρο των μικρομεσαίων. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια μέσα στις στρατηγικές επιλογές μας, ώστε να υπάρχει μια βελτίωση της σχέσης μας με αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα περιθώρια θα τα αξιοποιήσουμε

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα αποτελέσματα των δύο γύρων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές προκύπτει ότι ορισμένοι δήμοι οι νομαρχίες χάθηκαν από λάθη στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχουν ευθύνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βιάζομαι να κάνω τέτοιου είδους εκτιμήσεις που έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Οπωσδήποτε οι επιλογές επέδρασαν, τα πρόσωπα επέδρασαν, τα κοινωνικά προβλήματα σε κάθε περιοχή επέδρασαν, οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής επέδρασαν. Δεν μπορεί να συζητήσουμε γενικώς αυτή τη στιγμή, γιατί έτσι θα κάνουμε αφαίρεση, η οποία θα μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αρα, ας δούμε τα γεγονότα με ηρεμία, σοβαρότητα, ευθύνη και χωρίς καμία διάθεση εκμετάλλευσης από κανέναν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, τώρα μου λέτε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα, μη βιαζόμαστε να επιχειρούμε διασταυρωμένα πυρά. Γιατί όποιος βιαστεί να επιχειρήσει διασταυρωμένα πυρά, κατ αρχάς θα κάνει λάθος, δεύτερον θα κινδυνεύσει να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα και τρίτον, θα εγκαινιάσει μια συζήτηση, η οποία θα έχει ίσως για τα ΜΜΕ κάποια στοιχεία ενδιαφέροντος και δραματοποίησης, αλλά επί της ουσίας δεν θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα. Εμείς θέλουμε να απαντάμε στα πραγματικά προβλήματα και όχι να δημιουργούμε γεγονότα ή διαξιφισμούς.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής χθες είπε ότι νίκησε η Αυτοδιοίκηση, νίκησε η Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής αυτό εκτιμά, αλλά η εκτίμησή του δεν στηρίζεται σε υπαρκτή βάση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς εξάγει το συμπέρασμα ότι νίκησε η Ν.Δ., όταν ο ίδιος στις εκλογές του 1998 -και εάν θέλετε μπορώ να σας διαβάσω τη δήλωσή του- είχε πει ότι η νίκη της Ν.Δ. στηρίζεται κύρια πάνω στο γεγονός της νίκης στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, η οποία έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία. Τώρα ο εκλεκτός του κ. Καραμανλή απέτυχε και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, στην υπερνομαρχία. Ισως πρέπει να υπενθυμίσουμε στον αρχηγό της Ν.Δ. τις δηλώσεις του το 1998, για να έχει τουλάχιστον, ως προς αυτό μια συνέπεια με τις σημερινές του δηλώσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω εάν έχετε σταθμισμένα σε ψήφους τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, μιας που κάποιοι εδώ....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε των νομαρχιακών του α` γύρου, αλλά αυτά είναι αυθαίρετα. Και να σας πω γιατί; Διότι η προσωπικότητα, θετική ή αρνητική, ενός υποψηφίου νομάρχη επιδρά τα μάλα. Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τα πάντα, να πούμε ότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ ή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ είναι ακριβώς αυτή. Εάν ο υποψήφιος νομάρχης ήταν καταλληλότερος θα είχε διεισδύσει και στους άλλους χώρους. Εάν ο υποψήφιος νομάρχης ήταν ανεπαρκής και αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο, θα έχει χάσει, σε σχέση με τη γενικότερη πορεία μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα από τις εκλογές στο Λεκανοπέδιο: Υπάρχουν δήμοι με τεράστιες διαφορές μεταξύ της ψήφου για την υπερνομαρχία, υπέρ της κας Γεννηματά, και του υποψηφίου δημάρχου. Στον α` γύρο εμφανίστηκε και το αντίθετο. Εχω πει το παράδειγμα της αγίας Βαρβάρας, του Ταύρου και του Μοσχάτου, όπου οι ψήφοι των δημάρχων υπερέβαιναν κατά πολύ το κομματικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Είναι παρακινδυνευμένο κανείς να κάνει τέτοιες αναγωγές. Παρ όλα αυτά και με το αίσθημα ότι δεν πράττουμε σωστά, για να δούμε τί έχει γίνει, το κάναμε. Εχουμε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στις δυνάμεις των ψηφοδελτίων συνεργασίας στις περισσότερες περιοχές, από εκείνες του 1998. Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα από τον α` γύρο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι έχει το στοιχείο της αυθαιρεσίας και δεν νομίζω ότι πρέπει κανείς εκεί να εδράζει πολιτικές εκτιμήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, έχει ένα στοιχείο αυθαιρεσίας, από την άλλη πλευρά, όμως. Χθες στο χάρτη βλέπαμε την υπερνομαρχία Αθηνών να είναι σε έκταση περίπου ίδια με την Εύβοια. Αλλά, απ ότι κατάλαβα κάποια στιγμή, η υπερνομαρχία Αθηνών απευθύνεται στο 1/3 ή 1/4 του πληθυσμού της χώρας. Αρα, υπάρχει και ένα στοιχείο αυθαιρεσίας από την άλλη πλευρά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε δίκιο. Και γενικώς έχει ένα στοιχείο αυθαιρεσίας ο χάρτης. Διότι, για παράδειγμα, στον α` γύρο υπάρχουν πολίτες που υπερψήφισαν το «χ» συνδυασμό ως πρώτο και τον «ψ» ως δεύτερο, και στον β` γύρο, για κάποιο λόγο που πιθανόν να είναι ή όχι πολιτικός , ανέδειξαν τον «ψ» στη θέση του νομάρχη ή του δήμαρχου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκει στο συγκεκριμένο «χρώμα» ο νομός. Αυτά είναι αυθαίρετα συμπεράσματα. Και θα έλεγα ότι αυτή η ιστορία με τα χρώματα και τα σημαιάκια δεν βοηθά. Το έχει επισημάνει κατ επανάληψη ο κ. Λαλιώτης και συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Βεβαίως και αν ακόμη έτσι το πάρουμε, θα διαπιστώσετε ότι εάν σας έλεγα πριν από δύο μήνες -για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας- ότι οι δυνάμεις και τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ μαζί με το Συνασπισμό ή και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, θα έφθαναν περίπου στις 23 νομαρχίες που είναι σήμερα, ίσως να μας κοιτάγατε περίεργα. Σήμερα, όμως, αυτό είναι γεγονός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Στο θέμα της πολιτικής ανάγνωσης του αποτελέσματος: Μπορεί η Ν.Δ. να μη δύναται να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, ωστόσο το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε το σημαντικό προβάδισμα των 5-6 ποσοστιαίων μονάδων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, υπέρ της Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από πού βγαίνει αυτό κ. Γαργαλάκο;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτηση. Και με δεδομένο ότι απομένει ένας χρόνος περίπου μέχρι τις εθνικές εκλογές, θα έπρεπε το κυβερνών κόμμα να διορθώσει, ναι ή όχι, κάποιες πολιτικές του, ώστε να πάει στις εθνικές εκλογές με δυνατότητες νίκης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα και πριν ότι με αίσθημα ευθύνης και την ευαισθησία που πρέπει να διαθέτει το κόμμα μας, θα αξιολογήσουμε τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την ψήφο του λαού και βεβαίως όπου χρειαστούν βελτιώσεις και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην πολιτική μας, θα υπάρξουν. Αυτό το είπα με την πρώτη παρέμβασή μου. Δεν είμαστε αδιάφοροι όταν ψηφίζει ο πολίτης, ούτε αλαζονικοί. Εάν το κάναμε αυτό θα σήμαινε ότι δεν ακούμε τίποτα από ό,τι λέει η κοινωνία μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σε ό,τι αφορά το «από που βγαίνει αυτό», είναι μια εκτίμηση του κ. Φαναρά, την άκουσα χθες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εντάξει, Αλλά πρέπει να σας πω ότι έγιναν πολλές έρευνες το τελευταίο διάστημα. Υπήρχαν αποτελέσματα ερευνών που έδιναν 10 μονάδες, τώρα μιλάμε για 5,5%, αλλά δεν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε όταν μειώνεται μια διαφορά, έστω και αν η διαφορά γίνει αύριο πολύ μικρότερη. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι η δουλειά μας. Εάν η δουλειά μας γίνεται σωστά, να είστε βέβαιοι ότι και οι έρευνες θα την καταγράφουν και θα βελτιώνεται το ποσοστό από έρευνα σε έρευνα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στη βελτίωση και την ενίσχυση της πολιτικής, μπορεί να κριθεί και το θέμα της οικονομικής πολιτικής ή η αντικατάσταση προσώπων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το ξέραμε, αλλά εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι το εξής: Θέμα αλλαγής προσώπων σε οργανισμούς, περιφέρειες, εάν, δηλαδή, τα πιάσουμε ένα-ένα εκεί και δούμε τα στοιχεία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Είναι ένα θέμα που κάθε φορά συνεκτιμάται από τον Πρωθυπουργό μαζί με τον αρμόδιο υπουργό. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μια επικρατούσα άποψη από αναλυτές, αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι για άλλη μια φορά προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού. Δεν θα ρωτήσω για ανασχηματισμό, θα ζητήσω, όμως, να μου σχολιάσετε αυτή την άποψη και αν στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μια κύρια παράμετρο της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να είναι κανείς αντίθετος στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού ενός πολύ μεγάλου κόμματος, το οποίο διεκδικεί την εξουσία και θα την ξαναδιεκδικήσει στις επόμενες εκλογές;

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Στα συμπεράσματα από τις εκλογές αναφέρεται ότι υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο ακούει τα ακροδεξιά μηνύματα που προέρχονται από τον κ. Καρατζαφέρη και αυτό είναι κύρια ευθύνη@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλήσαμε για ένα μικρό κομμάτι, αλλά διαπιστωμένο@

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Είναι κύρια ευθύνη της Ν.Δ. που άφησε ζωτικό χώρο. Επειδή ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους ψηφοφόρους ήταν νέοι, άνεργοι, από αυτά τα κοινωνικά στρώματα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω την ίδια γνώμη με σας.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Τουλάχιστον οι στατιστικές@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά ένα μεγάλο ποσοστό ήταν άνθρωποι από αστικές περιοχές και με υπερσυντηρητικές απόψεις.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ηταν, όμως, ένα κομμάτι που εκινείτο σε αυτή την κατηγορία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω, όμως, ότι διακρίνεται για το ποσοστό της ανεργίας.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπήρχε, όμως, στη Σαλαμίνα, τη Γλυφάδα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και στη Γλυφάδα, βεβαίως. Γιατί;

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ηταν ένα μεγάλο κομμάτι αρκετών προαστίων@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι κατά των προαστίων, προς Θεού! Αλλά λέω ότι τα βόρεια προάστια δεν διακρίνονται για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Εκεί ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι ήταν κυρίως υπερσυντηρητικές και υπερεθνικιστικές απόψεις.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ναι, αλλά τις τύχες της χώρας τις διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Σκέφτεται να ανοίξει ένα διάλογο με τα άλλα κόμματα ή να διαμορφώσει πολιτικές, ούτως ώστε να αναστείλει αυτή την τάση της κοινωνίας, που ίσως να μην αναφέρεται σε ένα μόνο πολιτικό χώρο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με αίσθημα ευθύνης και ψυχραιμίας -γιατί δεν πρέπει να εμφανιστεί ως απειλή, θέλω να το κάνω σαφές, δεν αισθάνεται η δημοκρατία μας καμία απειλή- πρέπει όποτε εμφανίζεται ένα τέτοιο φαινόμενο να το αντιμετωπίζουμε. Και να το αντιμετωπίσουμε πρώτα από όλα ιδεολογικά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει κάποιες διορθώσεις στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, με βάση και τα συμπεράσματα που έχετε ήδη εξάγει από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές; Εννοώ αγροτικά, μικρομεσαίοι κ.τ.λ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο προϋπολογισμός, τουλάχιστον το αρχικό σχέδιο που επεξεργαστήκαμε -γνωρίζετε ότι υπάρχει και σχέδιο ανάγκης σε περίπτωση πολέμου- έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες της οικονομίας για κοινωνικές παροχές. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οι επί το θετικότερο απαντήσεις που μπορεί να δοθούν στις δικαιολογημένες απαιτήσεις -το τονίζω- των λαϊκών στρωμάτων, προϋποθέτουν την ομαλή, συνεχιζόμενη και επιταχυνόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Διότι από την ομαλή συνεχιζόμενη και επιταχυνόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα υπάρξουν εκείνα τα πλεονάσματα, εκείνοι οι πόροι που θα μας επιτρέψουν, όπως το θέλουμε, να κάνουμε ακόμη εντονότερη κοινωνική πολιτική.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ακουγα το πρωί σε ένα ραδιόφωνο τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος έλεγε ότι δεν είναι τόσο πρόβλημα πολιτικής, όσο ζήτημα αναξιοπιστίας από την πλευρά@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα κι εγώ, υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μας. Δεν μιλώ για αναξιοπιστία, δεν αποδέχομαι τον όρο, αλλά ομολογώ ότι υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μας με πολλές κοινωνικές ομάδες, τα οποία δεν άπτονται στρατηγικών επιλογών. Δεν σημαίνει ότι όλα άπτονται στρατηγικών επιλογών.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιόν κτυπάει η καμπάνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χτυπάει καμία καμπάνα. Όλα αυτά τα ζητήματα γίνονται, τα συζητούμαι για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρωματικά σε αυτό που ρώτησε η κα Καργούδη: Δεν έχω καταλάβει, λέτε συνέχεια ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα για μήνυμα. Μίλησα για πολλά και ποικιλώνυμα μηνύματα. Δεν είναι απλό το θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: @και ότι θα προσπαθήσει να έρθει πιο κοντά στον πολίτη κ.τ.λ. Και την επόμενη ημέρα των εκλογών, ενώ έχετε σοβαρό πρόβλημα σε δύο βασικές κατηγορίες κοινωνικών στρωμάτων, όπως είναι οι αγρότες και οι λαϊκές συνοικίες των Αθηνών, είστε κατηγορηματικοί και λέτε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική σας στον αγροτικό τομέα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μεγαλύτερα προβλήματα έχουμε στην Αθήνα και σε περιοχές που δεν θεωρούνται λαϊκές. Για παράδειγμα, θέλω να σας θυμίσω ότι ο δήμος Ν. Ιωνίας, κατ` εξοχήν εργατικός δήμος, ήταν μέχρι τώρα στα χέρια δημάρχου και δημοτικού συνδυασμού που υποστηριζόταν από τη Ν.Δ.. Ο κ. Χαραλάμπους εξελέγη χθες δήμαρχος Ν. Ιωνίας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλετε να πείτε με αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να πω ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα, αν προσέξετε το χάρτη που διαμορφώνεται, ιδιαίτερα στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, δεν είναι στις λαϊκές περιοχές. Υπάρχουν προβλήματα στο λαό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω συγκεκριμένα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην Πετρούπολη που είναι κατ` εξοχήν λαϊκή περιοχή, χθες εξελέγη ως δήμαρχος, όχι ο υποψήφιος του ΚΚΕ, αλλά ο κ. Βλάχος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είπατε προηγουμένως ότι θέλετε να δείτε τα πολλαπλά μηνύματα. Αν μου απαντάτε με αυτόν τον τρόπο, σημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κάποιες δικαιολογίες για να μην αλλάξει την πολιτική της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία δικαιολογία. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ερμηνεύσουν πολύ καλά τα αποτελέσματα των εκλογών, διότι εμπεριέχουν πολλαπλά μηνύματα και δεν υπάρχει ένα ενιαίο μήνυμα, όπως επιχείρησε να τεκμηριώσει η Ν.Δ.. Για παράδειγμα, όσον αφορά το ζήτημα του βαμβακιού, είναι σαφές ότι φέτος η πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο Γεωργίας -θέλω να είμαι πάντα συγκεκριμένος- δεν θα οδηγήσει στα περσινά προβλήματα. Αυτή είναι η πρόβλεψή μας. Θα είμαστε από την αρχή σε θέση να συγκεντρώσουμε την ποσότητα που ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί και να υπολογίσουμε με ακρίβεια και χωρίς περιθώριο λάθους -αυτό ελπίζουμε τουλάχιστον- την επιστροφή που θα εισπράξουν οι αγρότες μας και γρήγορα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Ο Πρωθυπουργός επί δύο χρόνια εξαγγέλλει ότι θα γίνει το "Μητρώο Αγροτών" και θα δίνονται αποζημιώσεις. Όμως, οι αποζημιώσεις στους αγρότες δεν δίνονται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι οι αποζημιώσεις έχουν αρχίσει να δίνονται και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα. Και αν για τους βαμβακοπαραγωγούς καταφέρουμε αυτό που έχουμε προγραμματίσει -η δουλειά έχει γίνει- δηλαδή, να είμαστε αποτελεσματικοί, με σωστή εφαρμογή του Κανονισμού και να συγκεντρωθούν οι προβλεπόμενες ποσότητες, θα υπάρξουν μεγάλες επιστροφές, άρα και ψηλή τιμή για τον Ελληνα βαμβακοπαραγωγό, τα αποτελέσματα και οι σχέσεις μας με τους χώρους αυτούς θα είναι τελείως διαφορετικές. Αλλά, κακά τα ψέματα, δεν μπορούμε να επανεθνικοποιήσουμε την ελληνική γεωργία. Οποιος μιλάει για τέτοιες αλλαγές πολιτικής, οδηγεί σε καταστροφή, μακροπρόθεσμα τον Ελληνα αγρότη. Μην κάνουμε μηχανιστικές αναλύσεις. Η πολιτική μας πρέπει να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο αποτελεσματικά. Να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τον Ελληνα αγρότη, τον Ελληνα βαμβακοπαραγωγό για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα μας. Αυτή είναι η σωστή ενέργεια, αυτή είναι η σωστή αλλαγή, η βελτίωση που πρέπει να γίνει. Να μπορέσουμε να είμαστε αποδοτικοί, έγκαιρα και παραγωγικά στην πολιτική που έχουμε εξαγγείλει. Να εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Αν γίνει αυτό σε όλους τους χώρους, γιατί δεν αφορά κάποιους χώρους μεμονωμένα, να είστε βέβαιοι ότι θα δημιουργηθούν καλύτεροι ρυθμοί στο κυβερνητικό έργο και ακόμη καλύτερες σχέσεις με όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ειδικότερα, όσον αφορά το χώρο του Λεκανοπεδίου θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πραγματικά περίεργα φαινόμενα. Στον ίδιο άξονα, με την ίδια κοινωνική σύνθεση, ο υποψήφιός μας παίρνει ποσοστό περίπου 65% και στον άλλο δήμο να μην μπορεί να εκλεγεί. Για παράδειγμα, θα δείτε όπως είπα στο πολύπαθο Μοσχάτο ή την περιοχή του Ρέντη εξελέγησαν δήμαρχοι οι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ από τον α@ γύρο, ενώ αλλού που δεν υπήρξε τόσο σωστή ανταπόκριση των δημοτικών αρχών σε φυσικές καταστροφές, υπήρξε αποδοκιμασία των υποψηφίων δημάρχων. Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Ο λαός διαθέτει και γνώση, έχει και μνήμη και κάθε φορά με την ψήφο του τοποθετεί τα πράγματα όπως πρέπει. Και εμείς πρέπει να τα ερμηνεύσουμε σωστά.

ΚΟΥΪΝ: Είπατε ότι το κύριο αντικείμενο των επισκέψεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό θα είναι η διεύρυνση με αιχμή το Κυπριακό. Χαρακτηρίσατε και την όλη διαδικασία με την Κοπεγχάγη σαν κρίσιμη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, περιμένει η κυβέρνηση πολλά προβλήματα, όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε τέτοιας φύσης ερωτήσεις δεν μπορείς να είσαι απολύτως συγκεκριμένος και γνωρίζετε καλύτερα από εμένα το γιατί. Εάν ρωτάτε για την προσωπική εκτίμησή μου, θα σας απαντήσω ότι ναι, ίσως υπάρξουν προβλήματα. Και εμείς πρέπει από τώρα, με τη δουλειά μας να προλάβουμε να μην εμφανιστούν προβλήματα. Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε τόσες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι πολλές συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και οι πρωτοβουλίες που συνεχώς αναλαμβάνει, αλλά και η παρουσία του σε όλα τα διεθνή φόρα έχουν αυτό ως στόχο: να προετοιμαστούμε σωστά την κρίσιμη ώρα. Να έχουμε δημιουργήσει με τη δουλειά μας τις συνθήκες εκείνες, ώστε αυτά τα προβλήματα να αποφευχθούν. Να φτάσουμε ομαλά στην απόφαση για τη διεύρυνση. Αν δεν κάνουμε τις κατάλληλες προετοιμασίες, αν δεν δουλέψουμε σωστά, μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Με τη δουλειά μας θα οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ρευστότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα, στο θέμα της Τουρκίας και εννοώ τις εκλογές στη γείτονα χώρα. Δεν δημιουργείται ρευστότητα; Υπάρχουν και τα προβλήματα υγείας του κ. Ντενκτάς. Υπάρχει η αναμενόμενη πρόταση του ΟΗΕ μετά από τις τουρκικές εκλογές. Υπάρχει σειρά προβλημάτων που θα έχουμε μπροστά μας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 October 2002 - 13:05:13 UTC