Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Κατ` αρχάς να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται με την υφυπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας κ. Δενουάρ.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή. Στις 7 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, θα συναντηθεί με τον καθηγητή κ. Παντερμανλή. Στις 11.30 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και στη 1 η ώρα, μετά το μεσημέρι, στην Αίγλη του Ζαππείου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Πρωθυπουργού με τίτλο "Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο". Είναι μια σειρά από ομιλίες, άρθρα και παρεμβάσεις με ιδιαίτερα βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Την Παρασκευή, στις 12 η ώρα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Οσον αφορά το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπαλί, θέλω να καταδικάσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική αυτή επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τόσων πολλών αθώων ανθρώπων. Θέλω να τονίσω ότι το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει -και αυτό σε συνέχεια μιας συλλογικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- σε όλους τους συμπατριώτες μας να αποφεύγουν να επισκέπτονται την περιοχή. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή τόσο με την πρεσβεία μας στην Τζακάρτα, όσο και με ταξιδιωτικά πρακτορεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν για τους ευρισκόμενους εκεί Ελληνες τουρίστες. Γνωρίζετε ότι υπήρξε ένας τραυματίας και ότι υπάρχει, επίσης, και ένας Ελληνας αγνοούμενος με σουηδικό διαβατήριο. Εικάζεται ακόμη ότι υπάρχει στους αγνοούμενους και ένας ομογενής από την Αυστραλία.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θα ήθελα να κάνω μια εισαγωγική δήλωση, σχετικά με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Κατ` αρχάς, θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα τον ικανοποιητικό τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη των Δημάρχων και Νομαρχών, καθώς και των νέων δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία ένα νέο σύστημα που είχε σημαντικές καινοτομίες. Τα όποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίστηκαν με τη δουλειά που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών. Θέλουμε να επισημάνουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για την ομαλή εκλογική διαδικασία, παρά τις προβλέψεις που είχαν βιαστεί να εκφράσουν κάποιοι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρξαν κάποιοι καταστροφολογούντες, όμως τα αποτελέσματα και η διαδικασία τους διέψευσαν. Οι εκλογές διεξήχθησαν με ιδιαίτερη ηρεμία, ευθύνη και βεβαίως χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Οσον αφορά το θέμα των αποτελεσμάτων των εκλογών, γνωρίζετε όλοι ότι μέχρι πριν από τρεις μήνες πολλοί θεωρούσαν τις εκλογές αυτές ως μοχλό ανατροπής, ως προάγγελο εξελίξεων για την ίδια την κυβέρνηση. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέμεινε στην ίδια κομματική λογική. Βασικά στελέχη της Ν.Δ. ζήτησαν να καταδικαστεί και να φύγει η κυβέρνηση. Η ίδια η κεντρική επιλογή του συνθήματος των εκλογών "Στείλτε μήνυμα" ήταν υποταγμένη σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι το κεντρικό πολιτικό βάρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε δοθεί στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Η Ν.Δ. δεν πέτυχε αυτό το στόχο. Οι πολίτες αντιμετώπισαν τις εκλογές αυτές ως εκλογές για την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Αντιμετώπισαν αυτοδιοικητικά την πρόκληση των εκλογών. Εξέλεξαν εκείνους που πίστευαν ως καλύτερους για δημάρχους και νομάρχες. Και εμείς επιμένουμε σε αυτό: ότι σε αυτές τις εκλογές κρινόταν και κρίνεται το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Καλούμε και πάλι όλους τους πολίτες να ψηφίσουν αυτοδιοικητικά, να εκλέξουν τους καλύτερους για δημάρχους και νομάρχες. Και, βεβαίως, προσθέτουμε τους καλύτερους με προοδευτικές αντιλήψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί; Γιατί η πορεία της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προοδευτικές αντιλήψεις. Θέλω να επισημάνω, και αυτό αποδείχτηκε πρόσφατα, ότι η Ν.Δ. ουδέποτε σεβάστηκε την αυτονομία και τον αναπτυξιακό ρόλο της αυτοδιοίκησης. Πάντα καταψήφιζε τους νόμους που απέβλεπαν στην αναβάθμισή της και βεβαίως και στην προεκλογική περίοδο θέλησε να υποτάξει την αυτοδιοίκηση στη στενή κομματική λογική της και να την μετατρέψει σε εφαλτήριο κομματικών συσχετισμών. Απέτυχε, όμως. Οι πολίτες περιφρούρησαν την αυτονομία του θεσμού και τη δυνατότητα άσκησης του αναπτυξιακού ρόλου του. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, εκλέγοντας δημάρχους και νομάρχες, οι οποίοι να στηρίζουν το θεσμό με πίστη και αφοσίωση, ικανούς να πετύχουν μέσα από την αυτόνομη αυτοδιοίκηση τη μετατροπή της σε θεσμό λαϊκής εξουσίας και τη δυνατότητα συμβολής της στην ανάπτυξη του κάθε τόπου.

Οσον αφορά εμάς, θα μείνουμε σταθεροί σε αυτή την άποψη. Θα υποστηρίξουμε και θα ψηφίσουμε και στο β@ γύρο υποψηφίους που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, που πιστεύουν στην αυτονομία της αυτοδιοίκησης και είναι έτοιμοι να δουλέψουν για τον αναπτυξιακό ρόλο της. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν στο β@ γύρο υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το δικό μας χώρο θα στηρίξουμε προοδευτικούς υποψηφίους που ανήκουν στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε όλους τους δήμους και νομαρχίες της χώρας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας

ΑΡΓΥΡΟΣ: Δύο ερωτήσεις: Η πρώτη είναι, μετά και το κάλεσμα του Πρωθυπουργού και το δικό σας για συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων και να δημιουργεί ένα μέτωπο. Θα υπάρξουν επίσημες συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς; Και μια δεύτερη ερώτηση, εκτός από το μήνυμα της Υπερνομαρχίας, φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός έστειλε και ένα μήνυμα στη Θεσσαλία και στη βόρεια Ελλάδα. Προβληματίζει αυτό την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να απαντήσω στο πρώτο ερώτημά σας. Αυτό είναι ένα θέμα του κόμματος, θα ενημερωθείτε από τον κ. Κώστα Λαλιώτη, για το εάν θα υπάρξουν ή όχι συναντήσεις. Είναι θέμα που θα αποφασιστεί μέσα από τις κομματικές διαδικασίες. Οταν γίνονται συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων, τα κόμματα τις επιλέγουν και τις ανακοινώνουν. Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, βεβαίως υπάρχουν πολλαπλά μηνύματα σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχει η έκφραση της θέλησης του λαού και όλα θα αξιολογηθούν. Βεβαίως, υπάρχει και μια ψήφος σε κάποια περιοχή της χώρας που μπορεί να εκφράζεται με τον έναν τρόπο και σε κάποια άλλη περιοχή να είναι εκφρασμένη με διαφορετικό τρόπο. Αυτό είναι απολύτως λογικό. Ο κάθε τόπος έχει τα δικά του προβλήματα, τους δικούς του υποψήφιους. Τα πρόσωπα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως αποδείχθηκε. Οπως, επίσης, και οι κατά τόπους συνεργασίες και τα προγράμματα των συνδυασμών, έχουν το δικό τους βάρος. Θα μελετήσουμε όλα τα αποτελέσματα και του α` και β` γύρου, ώστε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τον τρόπο που ψήφισε ο ελληνικός λαός. Βεβαίως, θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα όποια μηνύματα δόθηκαν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την εκλογική επίδοση του κ. Καρατζαφέρη. Εάν μπορείτε θέλω να μου κάνετε, κατ αρχήν, μια αποτίμηση, από πού άντλησε τη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων του. Δηλαδή, εάν πιστεύετε ότι ακροδεξιά στοιχεία συστοιχίζονται με «λούμπεν» προλεταριάτο, με θρησκόληπτους, με ξενοφοβικά στοιχεία... Και μια δεύτερη ερώτηση: Επειδή ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε ως ηγέτης ενός κόμματος, εάν πιστεύετε ότι αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα που θα υπάρξει, όπως φαίνεται, πρέπει να είναι αυτοτελές ή εντός ενός πολιτικού σχηματισμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω πολύ καιρό να ακούσω τέτοιες εκφράσεις! Να σας απαντήσω: Εχω την εντύπωση ότι ειδικά στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς υπήρξε μια απάντηση στις αποτυχημένες επιλογές και προτάσεις της Ν.Δ.. Θα έλεγα ότι είναι μια απάντηση στην ίδια την ηγεσία της. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ποσοστό που πήρε ο κ. Καρατζαφέρης συμμερίζεται εξ ορισμού τις θέσεις και τις απόψεις που κατά καιρούς εκφράζει. Το θεωρούμε ως ένα μεγάλο μέρος, ως μια απάντηση στις αποτυχημένες επιλογές της ηγεσίας της Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα θέμα που δημιούργησε η ίδια η Ν.Δ. και που με την τακτική της δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα. Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να κουβεντιάσουμε στο μέλλον.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Αισθάνεστε δικαιωμένος σε σχέση με την ανάδειξη του κεντρικού θέματος στην πολιτική εκστρατεία πριν από τις εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κεντρικό μας θέμα ήταν ότι κρίνεται το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και εμμένουμε στην ίδια θέση. Αυτό είναι απολύτως σαφές.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή του δήλωση είπε ότι θα συνεργαστεί με όλους τους Νομάρχες και Δημάρχους ως κυβέρνηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτονόητο.

ΜΙΧΑΗΛ: ...που εξελέγησαν χθες, ακόμα και με τον κ. Ψωμιάδη που δέχθηκε σφοδρά πυρά από το χώρο σας και από την κυβέρνηση για θέσεις και πράξεις του στο πρόσφατο παρελθόν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θεσμικά θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους νομάρχες και δημάρχους. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Είναι υποχρέωσή μας ως κυβέρνηση να έχουμε σχέσεις συνεργασίας με όλους, ανεξαιρέτως, τους εκλεκτούς του ελληνικού λαού. Αυτό είναι ένα καθαρά θεσμικό θέμα της Δημοκρατίας μας και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη λογική. Από κει και πέρα, ειδικά για τον κ. Ψωμιάδη, θέλω να τονίσω ότι θέσαμε υπόψη του ελληνικού λαού τις δικές μας θέσεις, γύρω από ορισμένες συμπεριφορές του, οι οποίες ήταν συγκεκριμένες και τις είπαμε με το όνομά τους. Σεβόμαστε την κρίση του λαού. Ομως και εμείς είχαμε την υποχρέωση απέναντι στο «πιστεύω» μας να κάνουμε το καθήκον μας, να επισημάνουμε αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 October 2002 - 13:05:12 UTC