Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή του αγιασμού για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Στις 2 μετά το μεσημέρι, θα μεταβεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Εξερχόμενος θα προβεί σε δήλωση σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Αύριο Τρίτη, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με μια εφ όλης της ύλης ομιλία, κατά την οποία, βεβαίως, θα αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα της συγκυρίας. Το άνοιγμα θα κάνει με σύντομο χαιρετισμό ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Νίκος Λεβογιάννης και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει πολιτική ομιλία. Θα διακόψει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η συζήτηση θα γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και στις 11.30, θα συναντηθεί με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου. Η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συνεδριάσει μετά τις εκλογές.

Την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στη συνέχεια, θα γίνουν δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του πολίτη και τις νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης γενικότερα σε αυτή την κατεύθυνση.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το επικοινωνιακό επιτελείο. Ανεβλήθη η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία, την Παρασκευή, με τον κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Του τηλεφώνησε και μίλησαν για αρκετή ώρα και του ευχήθηκε να είναι γρήγορα κοντά μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, κ. Εκπρόσωπε, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε καθαρά για το μήνυμα, δηλαδή, να φύγει αυτή η ανίκανη, όπως είπε, κυβέρνηση για το καλό του τόπου. Πώς σχολιάζετε αυτό το νέο μήνυμα που έχει συγκεκριμένους αποδέκτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάποιοι, εμφανιζόμενοι ως δήθεν αγγελιοφόροι, υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Εμείς λέμε «όχι» στην πόλωση και το διχασμό που επιχειρεί η Ν.Δ. Λέμε «όχι» σε κάθε είδους συνδιαλλαγή. Οι εκλογές είναι για την Αυτοδιοίκηση. Ψηφίζουμε τον καλύτερο για Δήμαρχο ή Νομάρχη. Βεβαίως, οφείλουμε να προστατέψουμε το θεσμό, την αυτονομία του και τον αναπτυξιακό του ρόλο. Να τον προστατέψουμε από την υποβάθμιση, από την υπονόμευση, την οποία επιχειρεί, με την τακτική της, η Ν.Δ. Εχουμε την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα στρατευθούν γι` αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πρόσεξα ότι χρησιμοποιήσατε τη λέξη «συνδιαλλαγή». «Λέμε όχι στην οποιαδήποτε συνδιαλλαγή», είπατε. Μπορείτε να το διευκρινίσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτές οι επαφές που γίνονται. Είναι χαρακτηριστική η επαφή που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Καρατζαφέρη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη ακροδεξιών δυνάμεων προς τους υποψήφιους της Ν.Δ., για το δεύτερο γύρο.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Φαντάζομαι ότι το μήνυμα αυτό που στέλνετε κι εσείς σήμερα από εδώ, που λέτε όχι στην πόλωση και το διχασμό, αναφερόμενος στη Ν.Δ., το ίδιο μήνυμα στέλνετε και στο δικό σας κόμμα, διότι το Σαββατοκύριακο υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αλλά για έναν περίεργο λόγο, το θέμα των ακροδεξιών, το ανεβάζει η κυβέρνηση και όχι η Ν.Δ. Εσείς εγείρετε θέμα ακροδεξιών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι απολύτως λογικό, διότι εάν το έθετε η Ν.Δ. θα επρόκειτο περί αυτοκτονικής πράξης. Δεν νομίζω ότι επιθυμεί κανείς να αυτοκτονήσει λίγες ημέρες προ των εκλογών. Δεν είναι βέβαια αυτό το κυρίαρχο στοιχείο του προεκλογικού αγώνα. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Αλλά, υπάρχει μια πραγματικότητα, την οποία βλέπει ο κόσμος. Το κυρίαρχο στοιχείο του προεκλογικού αγώνα -και αυτό θέλω να το καταστήσω απόλυτα σαφές- είναι το περιεχόμενο, ο ρόλος και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Προσέξτε: Η Ν.Δ. δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο, αυτά τα είκοσι χρόνια, που συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης. Εχει «ξεχάσει» να μας πει ακόμη αν αναιρεί τις τοποθετήσεις της για τον αιρετό Νομάρχη και για το σχέδιο «Ιωάννης Καποδίστριας». Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το πραγματικό περιεχόμενο των εκλογών: Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Και βεβαίως η εκλογή των καλύτερων, ως Νομαρχών και Δημάρχων, θα εγγυηθεί αυτό το μέλλον, την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και τη δυνατότητα του αναπτυξιακού της ρόλου. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο, το διακύβευμα -και για όποιον επιθυμεί μηνύματα- και το μήνυμα των εκλογών: Τι μέλλον θα έχει η Αυτοδιοίκηση; Τι μέλλον θα έχει ο θεσμός; Βεβαίως, υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα, τα οποία δεν είναι πρωτεύοντα, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην τα σχολιάσει γιατί είναι απόλυτα μέσα στο πολιτικό σκηνικό. Για παράδειγμα, οι συναντήσεις με τον κ. Καρατζαφέρη και τα «παζάρια» που φοβόμαστε ότι θα επακολουθήσουν για το δεύτερο γύρο, είναι ένα ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός. Δεν πρέπει να αναδεικνύουμε ακροδεξιές αντιλήψεις; Το γεγονός ότι για παράδειγμα είναι επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. στου Ζωγράφου ο κ. Καζάκος, δήμαρχος επί χούντας, είναι ένα αρνητικό γεγονός. Το γεγονός ότι μια σειρά υποψήφιοι νομάρχες ήταν μέλη της Συμβουλευτικής είναι ένα αρνητικό γεγονός. Και γιατί είναι αρνητικό; Οχι γιατί θέλουμε να κάνουμε καμία προσωπική επίθεση, αλλά γιατί δείχνει μια αντίληψη που είναι επικίνδυνη και για την ίδια τη Ν.Δ., αλλά πάνω από όλα για την πολιτική ζωή της χώρας μας. Είναι επικίνδυνο να έρθουν στο προσκήνιο ακροδεξιές αντιλήψεις.

AΛΕΞΑΚΗΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι υπάρχει φόβος ενίσχυσης της ακροδεξιάς τάσης στην Ελλάδα, μέσα από αυτά τα νέα δεδομένα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Είπαμε πιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί τέσσερα χρόνια δεν σας πείραζαν οι ακροδεξιοί υποψήφιοι που λειτουργούσαν; Δηλαδή, ποτέ δεν σας έχω ακούσει στα τέσσερα αυτά χρόνια να βάλατε εναντίον του κ. Ευμοιρίδη και άλλων και επίσης δεν είχα δει κανέναν υπουργό ή βουλευτή από τη Θεσσαλονίκη να βγάζει ανακοίνωση όταν καιγόταν το βιβλίο. Και δεύτερον, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να λέμε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν στέλνουν πολιτικό μήνυμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα. Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει πολιτικά μηνύματα, αυτά είναι τα εξής: Ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Αν θα έχουμε τους καλύτερους για δημάρχους και νομάρχες. Αν θα έχουμε ανθρώπους που πιστεύουν στην Αυτοδιοίκηση και είναι ικανοί να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αν χρειάζονται "δεκανίκια" ή όχι. Και αν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα έχουμε μια Αυτοδιοίκηση, πραγματικό θεσμό λαϊκής εξουσίας, με την αυτονομία, την ανεξαρτησία και τον αναπτυξιακό ρόλο της. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα. Ολα τα υπόλοιπα είναι πόλωση, κομματισμός και διχασμός. Δεν είναι προσφορά στην Αυτοδιοίκηση. Ο λαός πρέπει να βγει ενωμένος το βράδυ των εκλογών.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, το έχουμε ξαναπεί αυτά τα τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμα, επανειλημμένα έχουν γίνει τέτοιες αναφορές για το Δήμο Ζωγράφου και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς και από υπουργούς της κυβέρνησης. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι ο κ. Καζάκος, την προηγούμενη φορά, δεν ήταν υποψήφιος της Ν.Δ. Τώρα είναι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή και αυτή την ανακοίνωση που έβγαλε η Ν.Δ., θα ήθελα να σας πω ότι ουσιαστικά ανασύρετε φαντάσματα του παρελθόντος. Δεν πιστεύετε ότι όλες αυτές οι αναφορές είναι λίγο παρωχημένες; Δηλαδή, κινδυνεύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από ανθρώπους οι οποίοι πριν από 30 χρόνια είχαν συνεργαστεί με τη χούντα; Δεν είναι παρωχημένη όλη αυτή η φρασεολογία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει από το να θεωρηθούν οι δημοτικές εκλογές πρόκριμα βουλευτικών εκλογών και να καλούνται οι πολίτες από επίσημα χείλη της Ν.Δ. να ρίξουν την κυβέρνηση, όπως ειπώθηκε χθες, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές. Από αυτό κινδυνεύει η Αυτοδιοίκηση. Αυτές είναι επικίνδυνες πράξεις για την Αυτοδιοίκηση. Είναι μια πόλωση, ένας διχασμός του ίδιου του λαού, είναι μια υπονομευτική πολιτική σε βάρος του θεσμού, της αυτονομίας και του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρώ ότι ο κ. Καρατζαφέρης είναι μια παρελθούσα κατάσταση. Είναι μια σημερινή κατάσταση. Οταν αρχίζεις να "παζαρεύεις" με τις αντιλήψεις του κ. Καρατζαφέρη, είναι ένα σοβαρό θέμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι εκλεγμένος στη Βουλή, όμως, ο κ. Καρατζαφέρης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εξελέγη με τη σημαία αυτών που υποστηρίζει σήμερα. Προσέχω να διαφοροποιήσω τη Ν.Δ. από τέτοιες αντιλήψεις και το κάνω πολύ επιμελώς αυτό. Δεν θέλουμε, δηλαδή, να ταυτίσουμε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα με τέτοιες αντιλήψεις. Το ίδιο πρέπει να προσέξει, ώστε να μην κάνει το λάθος. Γιατί ο κ. Καρατζαφέρης δεν εξελέγη με τα συνθήματα και τη σημαία αυτών που λέει σήμερα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ναι, αλλά ο τόνος που χρησιμοποιήσατε για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καρατζαφέρη είναι κάπως αφοριστικός, από τη στιγμή που και οι δύο είναι βουλευτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν μπορεί να τους απαγορεύσει να συναντηθούν. Αλλά, το να "παζαρέψει" η Ν.Δ. τις ψήφους του κ. Καρατζαφέρη έναντι προφανώς ανταλλαγμάτων, είναι ένα επικίνδυνο θέμα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι το πρόβλημα να μιλάς.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω μια υποθετική ερώτηση. Στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών στην Αθήνα, τι θα συνέφερε περισσότερο την παράταξή σας και την κυβέρνηση; Δίδυμο Τζαννετάκου-Γεννηματά ή Καρατζαφέρη-Γεννηματά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα δεν είναι τι συμφέρει την παράταξή μας, αλλά τι συμφέρει το λαό της Αθήνας. Αυτός θα κρίνει, θα επιλέξει και η επιλογή του είναι σεβαστή. Οφείλω, βεβαίως, να πω την άποψή μου ως κόμμα και κυβέρνηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή αυτή την ώρα είναι κοινό μυστικό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ρίξει αυτό το σύνθημα περί χουντικών και ακροδεξιών καταστάσεων στη Ν.Δ....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα για τη Ν.Δ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, ονομάσατε και βουλευτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν πολύ προσεκτικός. Είπα να μην υπάρχουν συνδιαλλαγές και παζάρια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν εκλεγούν τελικά περισσότεροι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Ν.Δ., η Ελλάδα θα έχει χουντικές καταστάσεις; Είναι επικίνδυνος δηλαδή ο δρόμος που διαλέξατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, δεν προσέξατε την τοποθέτησή μου. Δεν είπα ότι η Ν.Δ. είναι ακροδεξιό κόμμα. Είπα ότι είναι λάθος να πολώνεις, να διχάζεις και να συνδιαλέγεσαι με ορισμένους ακροδεξιούς. Και ανέφερα, χαρακτηριστικά, τον κ. Καρατζαφέρη. Από εκεί και πέρα, βεβαίως είναι στη διακριτική ευχέρεια του ελληνικού λαού να εκλέξει οποιονδήποτε. Αλλά, οι περιπτώσεις που γίνεται αυτή η συνδιαλλαγή είναι συγκεκριμένες και δεν γίνεται για να εκλεγεί ο κ. Καρατζαφέρης, όπως καταλάβατε, αλλά για να πάρει κάποιες ψήφους απ` αυτόν η Ν.Δ.. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στη Βουλή, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, υπάρχει ένα πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα. Είμαστε σε μια κατάσταση λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, που βλέπουμε όχι μόνο από υποψηφίους δημάρχους, αλλά και από υποψηφίους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους να ξοδεύονται απίστευτα ποσά. Ηθελα να σας ρωτήσω, πρώτον κάνετε την αυτοκριτική σας γιατί δεν έχετε κάνει ένα πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα στις δημοτικές εκλογές; Και δεύτερον, σκέφτεστε να λάβετε κάποια μέτρα για να περιοριστεί αυτή η σπατάλη που είναι και πρόκληση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Εχουμε ένα σαφές και προσδιορισμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της σχέσης πολιτικής και οικονομίας ή όπως το ονομάσατε "πολιτικό χρήμα", κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Αυτό είναι σαφές, ισχύει και είναι πλήρες. Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα για τις δημοτικές εκλογές, τα οποία ανεφύησαν όλη αυτή την περίοδο. Σημειώνω τον προβληματισμό που υπήρξε. Πράγματι, θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο ένα ανάλογο πλαίσιο θα ισχύσει για τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές. Βεβαίως, υπάρχει σοβαρή δυσκολία σε σχέση με την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών στον τομέα αυτό, γιατί είναι πολλοί οι συνδυασμοί και τοπικού χαρακτήρα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να έχουν μια πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη και δυνατότητα να κάνουν αυτό, που για τις βουλευτικές εκλογές είναι απλό και ελέγξιμο. Ο προβληματισμό σας είναι και δικός μας προβληματισμός. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κανείς δεν μπαίνει στη λογική -τουλάχιστον εμείς δεν θέλουμε να μπούμε- της διενέργειας προεκλογικού αγώνα με τη χρησιμοποίηση μεγάλων ποσών, τα οποία το μόνο που θα πετύχουν είναι να προκαλέσουν τον πολίτη.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη χθεσινή πρόταση που έκανε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. Γίνεται μια κριτική ότι αυτή η πρόταση διχάζει, γιατί θα μπει σε μια λογική αναμέτρησης του ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι με την τρομοκρατία. Τι απαντάτε σε αυτό; Σας θυμίζω ότι πρόσφατα είχαμε και μια δημοσκόπηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν βρεθούμε όλοι μαζί σε μια διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, εάν δώσουμε όλοι μαζί το παρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα; Το αντίθετο. Θα ενωθεί ο λαός και όλοι οι πολίτες θα καταλάβουν ότι ο αγώνας της Δημοκρατίας κατά της τρομοκρατίας μας αφορά όλους, είναι κοινός για όλους μας. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί θα βρεθούν οι αναγκαίες κοινές λύσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδήλωση. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε το παρών.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία θέτει ως όρο, προκειμένου να συμμετέχει σε μια τέτοια εκδήλωση, η πορεία να πάει μέχρι τη Βουλή. Ηθελα να σας ρωτήσω, δηλαδή η τρομοκρατία θα "ψαλλιδίσει" ένα μήνυμα από το Πολυτεχνείο, όπως το γνωρίσαμε ως σήμερα και που είχε ως τελική κατάληξη την αμερικανική πρεσβεία; Θα το δεχθείτε εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιθυμούμε να αρχίσει αυτός ο διάλογος γιατί μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ενότητα του λαού και των πολιτικών δυνάμεων σε αυτόν τον αγώνα. Είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου θα πρέπει να αναζητηθούν κοινές λύσεις. Δεν έχω, λοιπόν, αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να σας απαντήσω γιατί δεν έχουν γίνει επίσημες προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου. Να είστε, όμως, βέβαιοι ότι στόχος μας είναι να αναζητήσουμε τις κοινές λύσεις. Όταν θέλουμε να γίνει κάτι κοινό, θα πρέπει να βρούμε και τι μας ενώνει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω αν ξέρετε η συνέντευξη αυτή που έδωσε ο κ. Γιωτόπουλος έτσι όπως βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού, ήταν εν γνώσει των σωφρονιστικών υπαλλήλων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, όχι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πώς βγήκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρω ότι θα γίνει έρευνα επ` αυτού.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε έρευνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τις αρχές των φυλακών. Θα πραγματοποιηθεί έρευνα για το πώς "βγήκε" αυτή η συνέντευξη. Αλλά σε κανενός τη γνώση δεν είχε περιέλθει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μαθαίνουμε τα αποτελέσματα και των άλλων ερευνών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Δεν σημαίνει ότι καταλήγουν όλες οι έρευνες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή, πάνε στο αρχείο για παράδειγμα; Πόσο διαρκεί μια έρευνα; Οι έρευνες είναι για τις καλένδες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πιθανό μια έρευνα να μην καταλήξει, διότι δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες σε μια συνομιλία, του Γιωτόπουλου για παράδειγμα, με οποιονδήποτε. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν κάποιοι πρώτοι προσδιορισμοί. Όμως, επ` αυτών πρέπει να γίνει μια έρευνα. Εκείνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι κανείς από τη Διεύθυνση των Φυλακών και ειδικότερα από τη Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Συστήματος δεν είχε υπόψη του αυτή την ιστορία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση αυτή η συνέντευξη να μη δόθηκε και γραπτώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γραπτώς δεν μπορεί να έχει δοθεί κατά το επισκεπτήριο. Γι` αυτό σας διαβεβαιώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κάποιος μπορεί να είχε ένα μαγνητοφωνάκι@ Πώς βγάζετε το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να έχει δοθεί γραπτώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει επικοινωνία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Λένε ότι την μετέφερε η κ. Πινό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και μεταφορά γραπτού.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια άλλη περίπτωση υπάρχει, να δόθηκε τηλεφωνικά. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γιωτόπουλου και εφημερίδας, όπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρξε. Τώρα, τι έχει γίνει ακριβώς πιστεύω ότι θα το βρούμε κατά τη διεξαγωγή της έρευνας.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Τι εννοείτε ακριβώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Θα γίνει έρευνα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Να το δώσει στο Γιωτόπουλο ή να πάρει από το Γιωτόπουλο έτοιμο κείμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτε το πρώτο, ούτε κυρίως το δεύτερο. Πρακτικά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε σεναριολογία. Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της επαφής με γραπτό κείμενο. Εάν από εκεί και πέρα το κείμενο ήταν από πριν ή αν υπήρξε άλλος τρόπος επικοινωνίας μέσω τρίτου, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε με την έρευνα που θα πραγματοποιηθεί.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν σας πω τι εννοώ, είναι σαφές ότι θα προκαταλάβω το αποτέλεσμα μιας έρευνας. Από τον τρόπο που γίνεται η επικοινωνία των κρατουμένων, δεν μπορεί να βγει γραπτό κείμενο. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχω δύο απορίες: Πρώτον, αν η έρευνα περιοριστεί στο χώρο των φυλακών, δηλαδή στον τρόπο λειτουργίας όλου του Σωφρονιστικού Συστήματος, ποιους βλέπουν, πώς επικοινωνούν, όλα αυτά ή θα επεκταθεί και έξω από το χώρο αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πού έξω; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είμαστε δημοκρατική χώρα. Εσείς είστε δημοσιογράφος. Αν σας έφερναν μια συνέντευξη και σας έλεγαν μετά βεβαιότητας ότι προέρχεται από το συγκεκριμένο πρόσωπο, θα μπαίνατε στον πειρασμό, ενδεχομένως, να τη δημοσιεύσετε. Το πραγματικό θέμα είναι στις φυλακές, δεν είναι εκτός.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι στοιχείο όλου αυτού του συστήματος φυλάκισης των κρατουμένων και οι δικηγόροι τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον για τον οποίο δεν έχω στοιχεία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τι προτίθεται να κάνει η Ελλάδα ως προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο; Δηλαδή, προτίθεται να συνυπογράψει με την Αμερική διμερή συμφωνία για την κύρωση του ρόλου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας απαντήσω αύριο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Επειδή υπάρχουν διάφορα σενάρια για ομοσπονδία κουρδικού κράτους στο Ιράκ, η Ελλάδα εμμένει στη θέση της για σεβασμό των συνόρων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι η Ελλάδα εμμένει στη θέση της περί σεβασμού των συνόρων. Θέλουμε να διατηρηθεί το status quo στην περιοχή και θεωρώ ότι δεν είναι φρόνιμη η οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή των συνόρων σε ευαίσθητες περιοχές.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Χθες, ο κ. Ετσεβίτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης για προστασία των τουρκμανικών πληθυσμών στην περιοχή. Πώς σκέφτεστε να αντιδράσει η κυβέρνηση πάνω σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τιδήποτε γίνει στην περιοχή -και εκτιμούμε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για ειρηνική λύση- πρέπει να γίνει μέσω του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ είναι εκείνος ο οποίος θα καθορίσει τα παραπέρα βήματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 October 2002 - 13:05:12 UTC