Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν όντως υπάρχει αντιπαράθεση, μεταξύ του κ. Χριστοδουλάκη και του κ. Τσοχατζόπουλου, ύστερα και από τα σημερινά δημοσιεύματα, στο θέμα της διαφορετικής οικονομικής πολιτικής που φαίνεται να έχει ο ένας από τον άλλον, ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανενός είδους αντιπαράθεση. Εξάλλου, με σημερινές δηλώσεις του για το θέμα αυτό, ο κ. Τσοχατζόπουλος διέψευσε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις σχετικές φήμες. Θέλω να σας θυμίσω ότι αύριο συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο που θα εξετάσει όλα αυτά τα θέματα. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του κ. Τσοχατζόπουλου και του κ. Χριστοδουλάκη και μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας τη μάχη κατά της ακρίβειας. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας ανοικτής ελεύθερης αγοράς, οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στα χέρια της για να προστατεύσει το εισόδημα του ελληνικού λαού. Και θα το κάνει. Να είστε βέβαιοι γι` αυτό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Χθες, ο Γενικός Διευθυντής της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχεδόν απέκλεισε να δοθεί στο προσεχές μέλλον ημερομηνία έναρξης διαλόγου για την ένταξη της Τουρκίας και πρόβλεψε ότι μάλλον θα ξεσπάσει, με αφορμή την Ατυπη Σύνοδο στην Κοπεγχάγη, μια μείζονος έκτασης κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Πώς σχολιάζετε αυτές τις δηλώσεις και τις προοπτικές που αναφέρονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να ξεσπάσει καμία κρίση Τουρκίας-Ε.Ε. Γνωρίζετε ότι, με τη δουλειά μας, στην Ε.Ε. και τα όργανά της, έχουμε συμβάλει κατ` επανάληψη στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι και η Τουρκία θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με βάση τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ελσίνκι. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν θέματα που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, καθώς επίσης και με το Κυπριακό. Θέλω να πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα συνεχιστεί. Αυτό, όμως, έχει να κάνει και με τις επιλογές της ίδιας της Τουρκίας, της κυβέρνησής της. Οσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, η θέση μας είναι σταθερή: Είμαστε έτοιμοι και θέλουμε -μέσα στο πλαίσιο που προδιέγραψα, όμως- να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο Τύπος των Σκοπίων, μετά τις εκλογές που έγιναν στη γειτονική χώρα, σας επιτίθεται, λέγοντας ότι αρνηθήκατε να σχολιάσετε τη νίκη των Σοσιαλιστών στα Σκόπια. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είναι λογικό ότι δεν μπορώ να μπαίνω στα εσωτερικά άλλων χωρών, ούτε να σχολιάζω εκλογικά αποτελέσματα. Βεβαίως, δεν υπάρχει επίθεση από τον σκοπιανό Τύπο. Αναφορά υπάρχει. Εκείνο που θέλω να σχολιάσω με ικανοποίηση είναι ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα ηρεμίας. Υπήρξε μια ώριμη και δημοκρατική συμπεριφορά από όλους, σε ένα κράτος που ταλαιπωρήθηκε πολύ πρόσφατα από διαμάχες. Ομως, δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια για το αν κέρδισε το α@ ή το β@ κόμμα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση των Σκοπίων για να αντιμετωπίσουμε τα όποια θέματα υπάρχουν ακόμη και, βεβαίως, για να εμπεδώσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό είπα και προχθές. Ηδη, όπως γνωρίζετε, από χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσερβενκόφσκι, σε καλό κλίμα και ελπίζω ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα που μας χωρίζουν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, θεωρεί ότι μόνο το εκτελεστικό κομμάτι της 17Ν εξουδετερώθηκε και όχι αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω, στο σύνολό της, τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, διότι είναι σαφές ότι η συνέντευξη του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. δεν μπορεί να μας βρίσκει σύμφωνους. Για παράδειγμα, έχει αναφορές στις οποίες διαφωνούμε, όπως σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της τρομοκρατίας. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι, παρά τις διαφωνίες που έχει κανείς με το περιεχόμενο της συνέντευξης, υπάρχουν και θέματα στα οποία ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει κάποιες νέες θέσεις. Για παράδειγμα, είναι ίσως από τα λίγα στελέχη της Ν.Δ. που αναγνωρίζουν τη δουλειά που έχει γίνει. Αναφέρεται μάλιστα ονομαστικά στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Αυτό είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα, θέτει κάποια ερωτήματα που εμείς μπορεί να μη συμφωνούμε. Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι η έρευνα προχωρά και θα προχωρήσει σε βάθος. Το κουβάρι θα ξετυλιχθεί. Αν ο κ. Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος έχει στοιχεία να καταθέσει ή να θέσει κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, είναι ευπρόσδεκτα. Θα έλεγα ότι πρέπει να προσέξουμε αυτά τα ζητήματα, χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας με κανέναν. Θέλω να παρατηρήσω ότι με το να βγαίνουμε να λέμε ότι "δεν είμαι βέβαιος", ότι "ίσως υπάρχει κάτι άλλο στο τάδε ή στο δείνα σημείο" και άλλα τέτοια, όταν αυτό που λέω δεν μπορώ να το στηρίξω, δημιουργώ ένα θέμα, ρίχνω σκιές, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Και αυτό είναι λάθος. Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος. Αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Εχουμε εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές που χειρίζονται τα θέματα. Κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα. Η κυβέρνηση -όπως πολύ καλά έπραξε ως τώρα- έχει αναθέσει την έρευνα στις δικαστικές αρχές και θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Εχει αποδειχθεί ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Οπως, επίσης, έχει φανεί πόσο επικίνδυνα και ατυχή ήταν αυτά που ακούγαμε επί 27 χρόνια για ανάμιξη του ΠΑΣΟΚ και του ΠΑΚ παλαιότερα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή εσείς αναφερθήκατε σε εξωτερικά θέματα, σε ποιά σημεία διαφωνείτε εσείς με τον κ. Μητσοτάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για παράδειγμα, κάνει κριτική για τον υπουργό Εξωτερικών και είναι σαφές ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η κριτική του. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία αυτό. Εχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη σε αυτό.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σήμερα το Χρηματιστήριο έσπασε άλλο ένα ρεκόρ, κάτω από τις 1900 στα 1800, μετά γύρισε πάλι. Φοβάται η κυβέρνηση ότι το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί στην κεφαλαιαγορά μπορεί να μετακινηθεί προς την οικονομία; Και δεύτερον, πώς συνάδει το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία, ανάμεσα στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και την κεφαλαιαγορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ` επανάληψη, για το θέμα της κεφαλαιαγοράς, ότι όσο λιγότερο παρεμβαίνουμε στο Χρηματιστήριο, τόσο το καλύτερο. Ας αφήσουμε το ΧΑΑ να έχει τη δική του πορεία. Η οικονομία μας είναι υγιής και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, αυτή η υγιής πορεία της οικονομίας μας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, θα αποτυπωθούν σε όλα και φυσικά στην κεφαλαιαγορά. Ομως, είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν πρέπει να "πανηγυρίζουμε" όταν κάτι πάει καλά και δεν πρέπει να δημιουργούμε την αίσθηση της απαισιοδοξίας, όταν κάτι δεν πάει καλά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών παλαιότερα, νομίζω και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ανέφεραν ότι η πορεία του ΧΑΑ αντανακλά την πορεία της οικονομίας. Δεν ισχύει αυτό πια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την αντανακλά, αλλά αυτό δεν γίνεται σε διάστημα ημερών. Αποτυπώνεται και γίνεται μέσα σε μια μακρόχρονη περίοδο. Η πορεία της οικονομίας μας, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ καλή και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Προχθές, η Ε.Ε. αναγνώρισε ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με 10πλάσιους ρυθμούς από ό,τι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Επίσης, γνωρίζετε ότι η οικονομία μας έχει σταθερές βάσεις και προχωρά στο δικό της ανταγωνιστικό δρόμο μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Ας έχουμε υπομονή. Δεν χρειάζονται παρεμβάσεις. Να είστε βέβαιοι ότι αυτή η πορεία θα αποτυπωθεί σε όλους τους τομείς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αυτή η πορεία είναι πτωτική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην παίρνετε κάποια διαστήματα που μπορεί να οφείλονται σε διεθνή φαινόμενα. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προβλήματα στα Χρηματιστήρια διεθνώς, αυτή τη στιγμή, που οφείλονται σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανασφάλειας, όπως για παράδειγμα γύρω από την πιθανότητα πολέμου στο Ιράκ. Ας μην αξιολογούμε στατικά τα φαινόμενα. Ας μάθουμε να βλέπουμε τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρύτερο πλαίσιο. Αναμφίβολα έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν σε αυτό τον τομέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλαμβάνονται.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συνέντευξή του σήμερα στην "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", ο κ. Μητσοτάκης θέτει μια σειρά ερωτήματα προς την κυβέρνηση και μεταξύ άλλων, ζητά να ανοίξουν οι φάκελοι των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν εναντίον του και συγκεκριμένα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχω διαβάσει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τέτοια πρόθεση να ανοίξουν οι φάκελοι αυτοί των τρομοκρατικών επιθέσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένας φάκελος δεν θα μείνει κλειστός. Ολοι οι "φάκελοι" θα ανοίξουν, όλες οι υποθέσεις της τρομοκρατίας θα διερευνηθούν σε βάθος. Σε αυτό να είστε απολύτως βέβαιοι. Το έχουμε δηλώσει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, σε όλους τους τομείς. Το κουβάρι που ξεκίνησε να ξετυλίγεται θα φθάσει μέχρι τέλους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από την έρευνα που διενεργείται, από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, με τη βοήθεια των αρχών ασφαλείας, με τη γενικότερη πολιτική ευθύνη και τη συνδρομή μας, θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες. Αλλά, σε όλα τα ερωτήματα που είναι πραγματικά. Και θέλω να το σημειώσω αυτό ως γενική παρατήρηση και όχι ως ειδική. Αν για παράδειγμα, είτε ο κ. Μητσοτάκης, είτε οποιοσδήποτε πολιτικός έχει κάποια ερωτήματα δικά του και τα θέτει, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά αυτά τα ερωτήματα απηχούν μια πραγματική κατάσταση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι ερωτήματα που αφορούν τον ίδιο. Είναι τρομοκρατικές ενέργειες αυτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το λέω αυτό για τις επιθέσεις. Το λέω, γιατί είδα να διατυπώνονται απόψεις του τύπου, αν είναι μόνο αυτή η 17Ν ή αν υπάρχουν και μερικοί άλλοι και ποιοι είναι, ποιας κατηγορίας είναι κ.τ.λ. Θέση μας είναι να φθάσουμε την έρευνα σε βάθος. Μέσα από αυτή τη δουλειά θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα πραγματικά ερωτήματα που υπάρχουν. Ελπίζουμε ότι θα δοθούν απαντήσεις σε όλες τις υποθέσεις. Αυτή είναι η κατεύθυνση που υπάρχει. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και νομίζω ότι αυτό ικανοποιεί όλους. Βεβαίως, πάντα με τη δουλειά που θα γίνει και σύμφωνα με τα ευρήματα που θα έχουν τόσο οι αρχές ασφαλείας, όσο και οι δικαστές και οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην πρωθυπουργός λέει και κάτι άλλο: Μιλά για διάβρωση στο στράτευμα από την τρομοκρατία. Η έρευνα στρέφεται και προς αυτή την κατεύθυνση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το αποδέχομαι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί κάποιος ότι έχει διαβρωθεί το στράτευμα από την τρομοκρατία. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποιος έχει στοιχεία, μπορεί να τα προσκομίσει για να δούμε τελικά πού στηρίζονται όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί. Εμείς δεν αρνούμαστε την έρευνα. Αλλά, πριν διατυπώσουμε έναν ισχυρισμό, πρέπει να τον τεκμηριώνουμε κιόλας. Οποιος έχει στοιχεία ή θέματα τα οποία μπορεί να βοηθήσουν την έρευνα που γίνεται αυτή τη στιγμή, παρακαλώ πολύ να τα καταθέσει. Για παράδειγμα, ακούστηκε από κάποιους άλλους ότι δήθεν ο Κουφοντίνας έχει σχέση με την ΚΥΠ. Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι από την ανάκριση που έχει γίνει δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο. Οχι, λοιπόν, να κατασκευάζουμε μόνοι μας ερωτήματα και να τα θέτουμε, αλλά τα ερωτήματα αυτά να απηχούν πραγματικές καταστάσεις. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Δεν έχουμε πάει ακόμη ούτε στην 1η Μάη, ούτε στον ΕΛΑ, ούτε σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Θα γίνει, όμως, αυτό. Και δεν αισθάνομαι απολογητικά να το λέω, διότι έχουμε ήδη τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες. Ποιός μπορούσε να διανοηθεί μέχρι πρότινος ότι θα υπήρχαν τόσο μεγάλες επιτυχίες; Και αυτές πρέπει να αναγνωριστούν ακριβώς για να είμαστε καθαροί στη σχέση μας για τη συνέχεια.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο νέος πρεσβευτής της Γερμανίας δήλωσε χθες ότι η Γερμανία θα παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση για τις σχέσεις ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων με τη ΣΤΑΖΙ. Μετά τη σύλληψη των μελών της 17Ν, έχουν προκύψει ερωτηματικά, που θα πρέπει να απαντηθούν από τη γερμανική πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι πριν από αρκετά χρόνια είχαν αποσταλεί από τις γερμανικές αρχές αντίγραφα των αρχείων της ΣΤΑΖΙ, τα οποία με τη σειρά μας διαβιβάσαμε στους αρμόδιους εισαγγελείς, στη Δικαιοσύνη, για να γίνει η σχετική έρευνα. Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι γραπτώς, από το Σεπτέμβριο του 2000, έχουμε ζητήσει από τις γερμανικές αρχές να μας στείλουν ό,τι συμπληρωματικά στοιχεία υπήρχαν ή άλλα αρχεία που μπορεί να υπήρχαν για θέματα τρομοκρατίας. Εκτοτε, υπάρχουν πέραν των γραπτών και επανειλημμένες προφορικές οχλήσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος. Το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα, δεν έχουμε πάρει απάντηση από τις γερμανικές αρχές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα επανέλθετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανερχόμαστε συνεχώς. Υπάρχει έγγραφο από το Σεπτέμβριο του 2000 που δόθηκε στις γερμανικές αρχές, με το οποίο ζητάμε, ως ελληνική κυβέρνηση, να μας δοθούν ό,τι στοιχεία υπάρχουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ, ό,τι μπορούμε να βρούμε που θα μας ήταν χρήσιμο προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουν γίνει επανειλημμένα οχλήσεις, οι οποίες δεν αμφισβητούνται από κανέναν, για όποιον τουλάχιστον γνωρίζει την υπόθεση, στον τομέα αυτό, δια της επισήμου οδού. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση για λόγους που κατά καιρούς επικαλούνται οι Γερμανοί. Ποτέ, όμως, δεν μας λένε «όχι». Κάθε φορά μας λένε «θα γίνει». Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γιατί δεν ανταποκρίνονται κατά την άποψή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν ανταποκρίνονται οι αρχές μιας άλλης χώρας. Είναι ένα θέμα που αφορά τη Γερμανία. Εμείς το ζητάμε. Με αυτή την έννοια, δεν ήταν σωστή η παρατήρηση του κ. Πρέσβη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αλλά, είπε ο κ. Πρέσβης ότι θα δώσει στοιχεία μόνο γι` αυτούς που θα υπάρξει κατηγορία, δηλαδή, πρέπει να απαγγελθούν πρώτα κατηγορίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Εν πάση περιπτώσει, το αίτημα έχει υποβληθεί, ισχύει και με χαρά θα πάρουμε, όταν μας τα δώσουν, τα στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στην έρευνά μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Χθες, η «ΑΥΡΙΑΝΗ» είχε ένα ρεπορτάζ για τους λόγους που οι σταθμάρχες της CΙΑ απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα. Επικαλείται ρήξη με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Μίλερ. Σας έχει προβληματίσει; Εμπλέκει και κάποιον επιχειρηματία στο δημοσίευμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω θέμα που αφορά εσωτερικές διαδικασίες άλλου κράτους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στο προηγούμενο ερώτημα, επειδή υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για την αξιοπιστία των αρχείων της ΣΤΑΖΙ, άλλοι θεωρούν περίπου «ευαγγέλιο» αυτά τα αρχεία, άλλοι θεωρούν ότι στο μεγαλύτερο βαθμό είναι χαλκευμένα. Η εκτίμηση των ελληνικών αρχών, όσον αφορά την αξιοπιστία τους, ποια είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιμένετε να κάνω την εκτίμηση ως κυβέρνηση της αξιοπιστίας, γενικώς, μιας μυστικής υπηρεσίας άλλης χώρας; Δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε εάν είναι καλά ή όχι τα αρχεία. Ο ρόλος μας είναι να διερευνήσουμε ό,τι στοιχεία περιέχονται στα αρχεία, τα οποία αφορούν τη δράση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Εάν κάτι αποβεί χρήσιμο, θα φανεί. Μπορεί να υπάρχει κάτι που να αποδειχθεί χρήσιμο. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Υποχρέωσή μας όμως είναι να το διερευνήσουμε. Με αυτή την έννοια, έχουμε ζητήσει - τα παλαιότερα αρχεία που έχουν έρθει τα έχουμε αξιοποιήσει- συμπληρωματικές πληροφορίες εγγράφως, δια της επισήμου οδού. Εχουμε επανέλθει επανειλημμένα με παρεμβάσεις και -όπως έχουμε πει- περιμένουμε τις απαντήσεις. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τίποτα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν άλλες σκέψεις, εκτός από τη σκληρή άποψη του κ. Βενιζέλου για το θέμα των ΠΑΕ, καθώς κυκλοφορούν εκτιμήσεις ότι ίσως αυτό το πληρώσει η κυβέρνηση στις δημοτικές εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι άποψη μόνο του κ. Βενιζέλου. Είναι άποψη ολόκληρης της κυβέρνησης. Και δεν είναι σκληρή. Είναι ρεαλιστική και βρίσκεται στην κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω, εάν υπάρχουν απειλές, οι οποίες εκτοξεύονται από το στόμα διαφόρων προέδρων ΠΑΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί απειλές και εκβιασμούς. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε υγιώς και στο ποδόσφαιρο και στο γενικότερο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Θέλουμε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και άμιλλα. Η Πολιτεία θέλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές εταιρείες με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ας φροντίσουν και οι παράγοντες που διοικούν τις ΠΑΕ να κινούνται σε πλαίσιο εξυγίανσης του χώρου τους, εξυγίανσης των εταιρειών τους, αξιοποίησης των όποιων επιδοτήσεων προβλέπονται από τους νόμους και υπάρχουν, αλλά και σωστής άσκησης -με ευθύνη- του έργου τους. Δεν μπορεί να περιμένουμε μονίμως από τον ελληνικό λαό να πριμοδοτεί κάποιους που μεταβάλλουν τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες σε κρατικοδίαιτα σωματεία. Μακριά από εμάς αυτή η αντίληψη. Εχει απόλυτο δίκιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που έκανε αυτές τις κινήσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Βλέπουμε αυτές τις ημέρες την αντιπαράθεση ανάμεσα σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, πολιτικούς, τρομοκράτες να απειλούν. Αυτή η εικόνα σας ικανοποιεί; Και δεύτερον, τίθενται και θέματα σωφρονιστικού κώδικα, γιατί ακούγονται και άλλες πληροφορίες. Ρωτώ εάν σας απασχολεί και εάν θα πάρετε κάποια πρωτοβουλία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο πλαίσιο του σωφρονιστικού κώδικα και των νόμων κινούμαστε και σε αυτό το πλαίσιο ενεργούμε. Υπάρχει η συντεταγμένη πολιτεία, υπάρχει η οργανωμένη κοινωνία που έχει αυτό το ρόλο. Δεν είναι δική μας πρόθεση να κρίνουμε συναδέλφους σας. Δεν έχουμε κανένα λόγο. Εκείνο που έχουμε επισημάνει ευθαρσώς από την πρώτη στιγμή, είναι ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να καταδικαστούν οι τρομοκράτες, οι οποίοι ομολογούν εξάλλου ότι είναι τρομοκράτες, παράδειγμα, τόσο ο Ξηρός, όσο και ο Κουφοντίνας που το παραδέχονται δημοσίως. Το θέμα είναι να απομυθοποιηθεί η τρομοκρατία. Γιατί θα είναι πράγματι δραματικό να συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοιες συγχύσεις και στις επόμενες γενεές. Η τρομοκρατία είναι απειλή για τη Δημοκρατία. Η συμπεριφορά μας απέναντι στην τρομοκρατία πρέπει να είναι καθαρή και να δίνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό αποτελεί μια πολιτική διαπίστωση, μια πολιτική ανάγκη με την οποία εμείς έχουμε συνταχθεί.

Κλείνοντας την ενημέρωσή μας, θέλω να κάνω ένα σχόλιο: Υπάρχει μια δήλωση του κ. Μητσοτάκη για το θέμα των συμβάσεων του αεροδρομίου και των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Κατ` αρχάς, θέλω να επαναλάβω τη χθεσινή μου δήλωση για το θέμα της ΜΑΥΟ. Θέλω να τονίσω ότι, ούτως ή άλλως, έγινε αντιληπτό από τον ελληνικό λαό ότι τα χρήματα εισέρευσαν από τη λιβεριανή εταιρεία στο ταμείο της Ν.Δ. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επανέλθουμε σε αυτό, διότι έγινε άκρως αντιληπτό από όλους. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν είμαστε εμείς που φοβόμαστε τον έλεγχο στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 September 2002 - 14:05:09 UTC