Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω, πρώτα απ` όλα, να σταθούμε στη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί αγγίζει πολιτικά μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικές πολιτικές διαπιστώσεις. Υπάρχουν αναφορές στη Δημοκρατία μας και στο πόσο επικίνδυνη και -θα έλεγα- κοστοφόρα ήταν η τρομοκρατία, όλα αυτά τα χρόνια. Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε και όλες τις αναφορές που κάνει, τόσο σε σχέση με την Αριστερά, όσο και σε σχέση με την εγγύηση προς τον ελληνικό λαό, για την ολοκληρωτική εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην πατρίδα μας.

Θέλω ακόμη να σας ενημερώσω, ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, θα ζητήσει από σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις, γύρω από την προσπάθεια εξάρθρωσης της 17Ν, που βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αλλά και του συνόλου των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Θέλω, επίσης, να σας πω ότι για την Τρίτη -χωρίς ακόμα να είμαι σε θέση να σας δώσω την ακριβή ώρα και το μέρος- προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου, εφ` όλης της ύλης, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για το σύνολο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρόκειται, δηλαδή, οι αστυνομικές αρχές ή ο κ. Χρυσοχοϊδης, τις επόμενες ημέρες να μας ενημερώσουν ή να μας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία και για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν είναι έτοιμοι, φυσικά. Οπως γνωρίζετε, αυτή η ιστορία θα διαρκέσει. Δεν είναι θέμα ημερών. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την εξάρθρωση της 17Ν. Εχετε δει τις επιτυχίες που έχουν υπάρξει και συνεχίζονται. Οι αστυνομικές αρχές εργάζονται με σοβαρότητα και ευθύνη. Απόφαση της κυβέρνησης, όμως -και σε αυτό το κλίμα έχουν στρατευθεί όλες οι δυνάμεις- είναι η εξάρθρωση του συνόλου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Θα δώσουμε βάρος, ώστε όλο αυτό το κουβάρι της τρομοκρατίας να ξετυλιχθεί, μέχρι το τέλος.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε, επιβεβαιώνει τη λεγόμενη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να υπεισέλθω καθόλου σε επιχειρησιακά ζητήματα. Θα μας ενημερώσει γι` αυτά η Ασφάλεια, όταν έρθει η ώρα. Σας δίνω το πολιτικό στίγμα.

ΓΚΟΥΖΑΝΗΣ: Οταν κάνετε λόγο για κατασυκοφάντηση της Αριστεράς, όλα αυτά τα χρόνια, εννοείτε από στελέχη της Ν.Δ., όπως και ο κ. Λαλιώτης είπε προχθές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια των 25 ετών, πολλές φορές, υπήρξαν φωνές που προσπαθούσαν αυθαίρετα και ανιστόρητα να συνδέσουν το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, είτε ειδικά με το ΠΑΚ, είτε και ευρύτερα με το γενικότερο χώρο της Αριστεράς. Νομίζω ότι έπρεπε να υπάρξει μια πολιτική αναφορά -και έχει κατ` επανάληψη υπάρξει τον τελευταίο καιρό και από τον Πρωθυπουργό, αλλά και από πολλά στελέχη- γύρω από αυτή την προσπάθεια που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αυτές τις ημέρες. Ούτε ο πολιτικός, ούτε ο κοινωνικός χώρος της Αριστεράς μπορεί να στιγματίζονται. Αυτό είναι πολύ σαφές. Καθημερινά, αποδεικνύεται πόσο άδικο είχαν και -θα έλεγα- τί σκοπιμότητες είχαν, εκείνοι που επιχείρησαν αυτό το «στιγματισμό», όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Βεβαίως, πολλοί εξ αυτών ανήκαν στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της Ν.Δ. και είναι γνωστές οι δηλώσεις τους. Αυτή τη στιγμή, έχει φανεί πόσο άδικο είχαν στις υποθέσεις τους. Τα μυθιστορήματα που είχαν στήσει, κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

ΓΚΟΥΖΑΝΗΣ: Εχει εξετάσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υποβληθεί από τις αμερικανικές αρχές αίτημα για έκδοση κάποιων από τους τρομοκράτες οι οποίοι είχαν δολοφονήσει δικούς τους πολίτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε κανένα τέτοιο αίτημα. Αρα, δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε σε υποθετικές ερωτήσεις. Θα ήθελα, όμως, να ξεκαθαρίσω το εξής: Κατά καιρούς, μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια, πολλοί προσπάθησαν τουλάχιστον να αμφισβητήσουν -και στις πιο προωθημένες παρεμβάσεις να εμπλέξουν- το αν υπάρχει ή όχι πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη σύλληψη των τρομοκρατών. Χαίρομαι γιατί αυτό το φαινόμενο δεν επαναλαμβάνεται, το τελευταίο διάστημα, που έχει φανεί μια στάση ευθύνης από όλα τα κόμματα. Θέλω να θυμίσω ότι όλα αυτά τα 25 χρόνια υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και το χρονικό διάστημα αθροιστικά είναι περίπου μοιρασμένο. Υπήρξαν οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Γεωργίου Ράλλη, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Σημίτη. Εμείς, εξ ορισμού, παραδεχόμαστε ότι όλοι είχαν την πολιτική βούληση να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ανεξάρτητα αν έγιναν κάποια λάθη σε όλα τα χρονικά σημεία του παρελθόντος και ανεξάρτητα αν το τελευταίο διάστημα εργαστήκαμε με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητας και φέραμε αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι πολιτική βούληση υπήρχε από όλους. Οπως, όμως, αναγνωρίζουμε ότι υπήρχε πολιτική βούληση από όλους, δεν δεχόμαστε, σε καμία περίπτωση, κάποιες ευθείες ή έμμεσες αναφορές που αμφισβητούν ή αμφισβήτησαν στο παρελθόν τις δικές μας προθέσεις. Πιστεύω ότι τελικά όλος ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι είναι η δουλειά της κυβέρνησής μας και των αρχών ασφαλείας που έδωσε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Να επισημάνω ότι είναι πολύ θετικό που τον τελευταίο καιρό υπάρχουν και στελέχη των άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα η κα Μπακογιάννη, που έχουν βγει ευθαρσώς και έχουν αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια. Καλό θα ήταν αυτό να το έχουν όλοι υπόψη τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, αυτή η αλλαγή στάσης, ώστε να έχουμε αυτή τη σύμπνοια στο θέμα της τρομοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα πράγματα, πλέον, μιλούν από μόνα τους και δεν δίνουν δικαιώματα σε κανέναν. Εχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τα υποθετικά σενάρια του καθενός.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός είναι ο αποχρών λόγος που αισθάνεται την ανάγκη ο κ. Χρυσοχοϊδης να ενημερώσει τον κ. Στεφανόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολη η κοινωνία ενδιαφέρεται να μάθει γύρω από αυτή την υπόθεση. Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δεν είναι εκτός της κοινωνίας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μην παρεξηγείτε την ερώτηση. Υπάρχει η κυβέρνηση, υπάρχει ο Πρωθυπουργός, υπάρχει το υπουργείο, υπάρχετε εσείς, που ενημερώνετε την κοινή γνώμη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετική η ενημέρωση που μπορεί να γίνει από τον υπουργό που χειρίζεται την υπόθεση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό ρωτώ, ποιός είναι ο αποχρών λόγος που αισθάνεται την ανάγκη να πάει να δει τους αρχηγούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετική η ενημέρωση που μπορεί να δώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και διαφορετική αυτή που μπορεί να δώσει ο υπουργός που χειρίζεται ένα τόσο λεπτό θέμα. Υποθέτω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Ιδιαίτερα, δε, σε μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που έχουν να κάνουν και με τον επιχειρησιακό τομέα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτό που είπατε πριν ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με ΠΑΚ και Αριστερά, προφανώς εννοείτε από τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουμε ως τώρα και είναι το 2 τοις χιλίοις. Διότι, δεν μπορείτε να προκαταλάβετε και τα τελικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα στοιχεία είναι το 2 τοις χιλίοις. Η πολιτική κατεύθυνση, η λειτουργία της οργάνωσης και οι μεταλλάξεις της, πιστεύω ότι ως ένα μεγάλο βαθμό είναι πλέον ορατές. Αυτό δεν σημαίνει ότι, επειδή κάποια ονόματα δεν τα γνωρίζαμε, ότι δεν ήταν στη 17Ν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχετε πληροφορίες ότι ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν τους δημοσιογράφους για διακαναλική σύνδεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες, αλλά φαντάζομαι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούνται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 20 July 2002 - 13:10:19 UTC