Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης τρία θέματα:

Πρώτον, την ενημέρωση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τις εξελίξεις και την πρόοδο των μέχρι τώρα ερευνών για την πάταξη της τρομοκρατίας. Δεύτερον, την ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης και την επιλογή των ανωτάτων δικαστικών για την πλήρωση των θέσεων που εκκρεμούσαν.

Τρίτον, την πρωτοβουλία για την ανάληψη από την Ελλάδα της EXPO 2008, στη Θεσσαλονίκη.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι η Αστυνομία έχει κάνει, μέχρι σήμερα, πολύ καλή δουλειά. Προχώρησε γρήγορα και συστηματικά. Είχε κάνει μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία. Η ανταπόκρισή της ήταν άμεση και τα διάφορα στοιχεία μπόρεσαν να συνδεθούν σε δράσεις καταδίωξης που είχαν θετικά αποτελέσματα. Όμως -υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός- παρά το ότι έχουμε πολλά στοιχεία, είναι φανερό ότι χρειάζεται πολλή έρευνα ακόμη. Υπάρχει ένας όγκος δουλειάς, που δεν τελειώνει από τη μια μέρα στην άλλη και θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός, ώστε ναι μεν να αξιοποιεί συνεχώς αυτά τα στοιχεία, αλλά βέβαια ορισμένα οριστικά συμπεράσματα δεν μπορεί να προκύψουν παρά μόνον όταν θα υπάρξει συνολική εικόνα από τα ευρήματα. Σημείωσε, επίσης, ότι χρειάζονται στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν την ευθύνη ορισμένων προσώπων, γιατί θέλουμε να τηρήσουμε διαδικασίες που είναι απόλυτα πειστικές και νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να στοιχειοθετηθούν τα εγκλήματα, αλλά και για να οδηγηθούν όλοι όσοι θα ενέχονται στα δικαστήρια και να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις. Είναι φανερό -πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός- ότι ορισμένοι θα θελήσουν, σε όλη αυτή την πορεία, να προβάλουν διάφορα θέματα, προσπαθώντας να μειώσουν την επιτυχία, τη σημασία των αποτελεσμάτων που είχαμε. Ένα τέτοιο επιχείρημα που έχει ακουστεί είναι ότι δήθεν δεν πρόκειται να πιάσουμε τους κύριους υπεύθυνους, δεν πρόκειται να πιάσουμε αυτούς που κρύβονται από πίσω. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αληθεύει. Θα τους πιάσουμε όλους και θα εντοπίσουμε όλους αυτούς που πρέπει και θα υπάρχει πλήρης δημοσιότητα. Πιστεύω -είπε ο Πρωθυπουργός- ότι μια από τις επιτυχίες που είχαμε μέχρι τώρα είναι ότι υπήρχε σοβαρότητα και συγκράτηση σε αυτό το θέμα, ώστε να προχωρεί η έρευνα και η ταυτοποίηση -όπως είναι ο όρος- σε σχέση με στοιχεία και πρόσωπα, να μην υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις που οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα.

Ένα άλλο στοιχείο που μερικοί προβάλλουν είναι ότι δήθεν γίνονται παρανομίες και δήθεν δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Όμως, οι νόμοι εφαρμόζονται και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρατυπία. Θέλουμε να γίνουν όλα φανερά, ορατά και μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, επί 27 χρόνια, θεωρούσαμε το θέμα της τρομοκρατίας άλγος της ελληνικής κοινωνίας. Ηταν ένα θέμα που ταλαιπωρούσε τη χώρα, ένα από τα μεγάλα προβλήματα, σε σχέση με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αρα, όσα γίνονται είναι πολύ σημαντικά. Εχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Όμως, πρέπει να το συνεχίσουμε με προσοχή και αποφασιστικότητα, ώστε να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση, να γίνουν όλα κατανοητά στο κοινό. Βεβαίως, πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη δουλειά που κάνουμε, γιατί αυτό δείχνει ότι, αν δουλεύουμε σωστά, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και στήριξή του στην προσπάθεια του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υπουργείου και των Αρχών Ασφαλείας. Πορευόμαστε με σοβαρότητα και ευθύνη, ώστε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα, να εξαρθρώσουμε ολοκληρωτικά την τρομοκρατία στη χώρα μας, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην παρέμβασή του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, την πλήρη εξάρθρωση της οργάνωσης, αλλά και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Πρέπει να δώσουμε μια καθαρή απάντηση στον ελληνικό λαό, το επόμενο διάστημα, για όλο το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες. Η πορεία μας, από εδώ και πέρα, πρέπει να είναι πορεία ευθύνης μέχρι το τέλος για την εξάρθρωση και εξιχνίαση, της τρομοκρατίας, πάντα με δημοκρατικό τρόπο. Να είμαστε αποτελεσματικοί. Με την πλήρη εξιχνίαση του φαινομένου -είπε κλείνοντας ο υπουργός- πέρα από την απομυθοποίηση της ίδιας της οργάνωσης, διαλύεται και μια σειρά μύθων που καλλιεργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια. Κλείνει ένα κεφάλαιο που ταυτίζεται χρονικά με τη μεταπολίτευση στη χώρα μας.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, για την πορεία των αλλαγών που συντελούνται στα θέματα δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος. Υπήρξε ομόφωνη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο όλου του προγραμματισμού που εκτελείται. Πολλοί υπουργοί έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στον κ. Πετσάλνικο για τη δουλειά που συντελείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά από εισήγηση του κ. Πετσάλνικου και ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επελέγησαν ως: Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Κάππος, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Κρουσταλάκης και Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου οι Αρεοπαγίτες κύριοι Πέτρος Κακαλές, Κωνσταντίνος Τσαμαδός, Αρχοντής Ντόβας, Παναγιώτης Φιλιππόπουλος, Δημήτρης Σουλτανιάς και Δημήτρης Λινός. Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, επελέγη ως Αντιπρόεδρος ο κ. Γεώργιος Ανεμογιάννης. Και -πάντα με ομόφωνη απόφαση- για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως Γενικός Επίτροπος ο κ. Βασίλειος Χασαπογιάννης και ως Αντιπρόεδροι οι κύριοι Γεώργιος Σχοινιωτάκης και Ευστάθιος Ροντογιάννης.

Οσον αφορά το τρίτο θέμα, της διεκδίκησης της EXPO 2008, μετά από εισήγηση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη και τη συζήτηση που έγινε υπήρξε ομόφωνη απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής διεκδίκησης της EXPO 2008, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, με συντονιστή του εγχειρήματος τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης. Ο κ. Πασχαλίδης έχει προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις στις οποίες σας παραπέμπω. Είναι πράγματι μια πολύ σπουδαία κίνηση και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η συντονισμένη δουλειά που θα γίνει θα φέρει στην Ελλάδα την EXPO 2008, με θέμα "Ανθρώπων δίκτυα".

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα θέματα που συνδέονται με το ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός της συντριβής του ελικοπτέρου στην Κύπρο και το θάνατο των πέντε αξιωματικών. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέφρασε τη λύπη του και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και την Κυπριακή Δημοκρατία. Καθορίστηκε ότι στις κηδείες που θα γίνουν θα παραβρεθεί, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

Ακολούθως, έλαβε το λόγο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία ενημέρωσε για την πορεία των αυτοψιών που ολοκληρώνονται, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες. Μίλησε για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τόνισε ότι θα υπάρξουν ταχύτατες διαδικασίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην καταβολή των αποζημιώσεων. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η ίδια η υπουργός επισκέφθηκε το Μοσχάτο και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και φυσικά να δρομολογήσει τη λύση τους.

Θα ήθελα να συνεχίσω με ένα άλλο θέμα, επειδή εμφανίστηκαν ορισμένα προβλήματα γύρω από τις προχθεσινές δηλώσεις μου για το ΕΣΡ. Κατ` αρχάς, έχω τονίσει ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει σε τέτοια ειδικά ζητήματα να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο. Πρέπει να τοποθετούμαστε όλοι πάνω στην ουσία των προβλημάτων. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι και διαδικαστικά υπάρχει μια σειρά προβλέψεων που καθιστούν απόλυτα θεμιτή την ενέργειά μας.

Θα ήθελα να σας διαβάσω απόσπασμα από δύο νόμους:

-Πρώτον, ο νόμος 2644/98, αναφέρει ότι, σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας -όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 3 του νόμου- το ΕΣΡ αποφασίζει αυτεπαγγέλτως ή μετά από ερώτημα του υπουργού Τύπου & ΜΜΕ ή μετά από καταγγελία παντός έχοντος έννομο συμφέρον. Δηλαδή, η ίδια αναφορά θα μπορούσε να γίνει από τον οποιοδήποτε είχε έννομο συμφέρον και όχι μόνο από εμένα. Ηταν απόλυτα θεμιτό.

-Δεύτερον, ο νόμος 2863/2000, που αναφέρεται ειδικά στο ΕΣΡ -στο άρθρο 4, παρ. 1, εδ. ε@- κάνει σαφή αναφορά στον προηγούμενο νόμο. Ισχύει, δηλαδή, και με τον ειδικό κανονιστικό νόμο που υπήρξε για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, απολύτως το εδάφιο του 2644. Το άρθρο 10, παρ. 2 του νόμου 2863/2000, αναφέρει: "Το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ απευθύνει στην ανεξάρτητη αρχή του τομέα παραδοχής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, άρα του ΕΣΡ, ερωτήματα, οδηγίες, καθώς και ερμηνευτικές εγκυκλίους για την εφαρμογή των οικείων νόμων και των κανονιστικών πράξεων".

Επομένως, θα ήθελα να παρακαλέσω εκείνους που έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις και αναφορές, να διαβάσουν τους σχετικούς νόμους και να κατανοήσουν ότι η Πολιτεία δεν είναι ανεύθυνη. Οτι έχει πολιτικές ευθύνες γύρω από τα συμβαίνοντα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τις ασκεί, σύμφωνα ακριβώς με τις επιταγές του Συντάγματος και των νόμων μας, καθώς και με πλήρη σεβασμό στο ΕΣΡ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα θέλαμε το σχόλιό σας για τη χθεσινή δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις" που συμπεριλαμβάνει και κάποιες από τις μέρες των αποκαλύψεων των διωκτικών αρχών σχετικά με τη 17Ν. Παρουσιάζεται μια ελαφρά ανάκαμψη της κυβερνητικής παράταξης. Κλείνει ελάχιστα η ψαλίδα. Πιστεύετε ότι αν αυτό το θέμα πάει καλά, θα αποδώσει και πολιτικά οφέλη στο κόμμα σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, που θεωρώ και σημαντικό, σας λέω ότι δεν έχουμε καμία διάθεση, αλλά και καμία πρόθεση να αντιμετωπίσουμε το μείζον θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, για τη χώρα μας και την κοινωνία μας, από τη σκοπιά της προσπόρισης οποιουδήποτε μικροκομματικού οφέλους. Δεν προσδοκούμε μικροκομματικά οφέλη από αυτό το μείζον θέμα. Μας ενδιαφέρει να χτυπηθεί και να εξαρθρωθεί η τρομοκρατία και θέλουμε, ελπίζουμε και προσδοκούμε, να έχουμε τη συμβολή όλων των δυνάμεων και όλων των φορέων της κοινωνίας μας στην προσπάθειά μας.

Σχετικά με το ερώτημα που μου θέσατε για τη δημοσκόπηση, θα ήθελα να πω ότι ισχύουν όσα είχα πει για την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ολες οι δημοσκοπήσεις έχουν τη δική τους αξία και είναι μια φωτογραφία -εάν μπορούμε να το πούμε έτσι- της κοινής γνώμης, σε μια συγκεκριμένη στιγμή, αποτυπώνουν δηλαδή όσα διαδραματίζονται εκείνη την περίοδο. Θα προσέξατε ότι, πράγματι αυτή, η δημοσκόπηση έχει διαφορετικές ταχύτητες, με βάση και το ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός, στο οποίο αναφερθήκατε. Κάθε δημοσκόπηση, λοιπόν, έχει τη δική της αξία και φωτογραφίζει τα γεγονότα που έχουν συμβεί μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Επομένως, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει -και αυτό αποδεικνύεται στην ίδια τη δημοσκόπηση- είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Να προωθούμε το πρόγραμμά μας και να λύνουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Τότε, θα είμαστε βέβαιοι ότι η έκφραση της θέλησης του λαού στις βουλευτικές εκλογές, όπως το 2000, έτσι και το 2004, θα αναδείξει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε αυτό που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ότι μαζί με την απομυθοποίηση της συγκεκριμένης οργάνωσης και της τρομοκρατίας, θα κλείσει και ένα μεγάλο κεφάλαιο που ταλαιπώρησε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Είναι απάντηση στις κατά καιρούς αιτιάσεις της Ν.Δ. για συμμετοχή ή εμπλοκή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Είναι μια πολύ ουσιαστική διαπίστωση για το πραγματικό περιεχόμενο της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Γνωρίζετε ότι μερικοί επιχειρούσαν να μυθοποιήσουν ή να δαιμονοποιήσουν αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπάρχει το πραγματικό περιεχόμενο της δράσης τους. Διαπράττουν εγκλήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, ενέργειες που στρέφονται κατά της κοινωνίας και βεβαίως, θέλω να σας θυμίσω, ότι έχουν προβεί και σε αρκετές άλλες παράνομες πράξεις, πλην των δολοφονιών, όπως είναι ληστείες κ.τ.λ., που δείχνουν καθαρά ποιό είναι το περιεχόμενο της δράσης τους. Πρόκειται περί εγκληματικών ενεργειών. Αυτή είναι η ουσία.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μήπως ο κ. Πετσάλνικος ή ο κ. Χρυσοχοϊδης έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο για το πότε θα γίνουν οι συλλήψεις ή πότε θα στοιχειοθετηθούν τα στοιχεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα στην εισαγωγή που έκανα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε ποιούς κυρίως απευθύνεται ο Πρωθυπουργός, όταν λέει ότι έχει ακουστεί ότι οι ελληνικές αρχές δεν προτίθενται να πιάσουν τους κυρίως υπεύθυνους και τους παρασκηνιακούς συνεργάτες τους. Από πού αντλεί αυτή την εκτίμηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποιοι έχουν κάνει τέτοιες δηλώσεις, κατά καιρούς και στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την απομυθοποίηση κ.τ.λ., εννοείτε ότι, από τα στοιχεία που έχει υπόψη της η κυβέρνηση, θα υπάρξει ιδεολογικός αποχρωματισμός της όλης δραστηριότητας αυτής της οργάνωσης και ότι έχουμε να κάνουμε με κοινούς εγκληματίες του ποινικού δικαίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε να κάνουμε με κοινούς εγκληματίες και πρέπει να μπει στην πραγματική διάστασή της αυτή η ιστορία.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Πριν από λίγη ώρα, παραιτήθηκε ο Ισμαήλ Τζεμ. Πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η διαδικασία προσέγγισης με την Τουρκία και πώς εκτιμά τις εξελίξεις η ελληνική πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά θέματα μιας άλλης χώρας.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σε σχέση με την προσέγγιση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά άλλων χωρών.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Επειδή σε μεγάλο ποσοστό η διαδικασία ανάσχεσης των προηγούμενων νοοτροπιών που υπήρχαν στις δύο χώρες βασίστηκε πολύ στην προσωπική σχέση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ, τώρα φεύγει ο ένας πόλος, πώς εκτιμάτε την κατάσταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βασίστηκε σε μια ολοκληρωμένη και συστηματική δουλειά, η οποία έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα και βεβαίως προς τη γείτονα χώρα. Είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά, είναι μια εξαιρετική δουλειά, η οποία αποδίδει καρπούς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνεχίζοντας την πολιτική αυτή θα εξακολουθήσει να αποδίδει καρπούς.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε ορισμένα από τα στοιχεία που έδωσε η κα Παπανδρέου για το σύνολο των ζημιών από την καταιγίδα, σε πόσους έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κα Παπανδρέου δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί, εξ όσων γνωρίζω, σήμερα ολοκληρώνεται η καταγραφή των ζημιών. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αποζημιώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα δοθούν το συντομότερο δυνατό. Τη θέληση αυτή εξέφρασε, ήδη, η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για «κοινούς εγκληματίες». Θέλω να ρωτήσω, εάν αυτή η διαπίστωση της κυβέρνησης αφορά όλη τη διαδρομή της «17Ν».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για συγκεκριμένα ζητήματα, που σχετίζονται με τη δράση της «17Ν», αλλά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Οταν δολοφονείς και όταν, πέρα από τις δολοφονίες, υπάρχουν και ληστείες και άλλα εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου ή που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο, θα πρέπει να δώσουμε την πραγματική διάσταση σε αυτές τις ενέργειες. Και αυτή, αποδίδεται με τη λέξη «εγκληματική».

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή παρακολουθείτε, έχουμε ένα «χαλάζι» με φωτογραφίες, με τα προφίλ, με την προέλευση και πού πάνε...Τα στοιχεία που έχουν οι αρχές Ασφαλείας, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα δολοφονικό κατασκεύασμα με κανένα ιδεολογικό βάθος, παρά προκάλυμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα και πριν και το επαναλαμβάνω, ότι καθένας κρίνεται από τις μεθόδους και τις πράξεις του. Η ελληνική κοινωνία έχει τοποθετηθεί σαφώς. Δεν χρειάζεται να κάνουμε συνεχείς αναφορές. Η τρομοκρατία είναι απειλή για τη Δημοκρατία, είναι απειλή για την κοινωνία μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που έχει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Η τρομοκρατία είναι απειλή για τη Δημοκρατία και για την κοινωνία.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν τα πράγματα είναι έτσι, οι διωκτικές αρχές και η κυβέρνηση θα παροτρύνουν εκείνους που δίνουν στοιχεία, με έντονη ιδεοπολιτική φόρτιση για τους εγκεφάλους ή τους συμμετέχοντας στη «17Ν», να σταματήσουν, γιατί όπως λέτε, πρόκειται για κοινούς εγκληματίες του ποινικού δικαίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαι από τους πρώτους -βεβαίως το καθήκον μου έκανα, δεν ισχυρίζομαι ότι έκανα κάτι περισσότερο- που έχω τοποθετηθεί, και μάλιστα με υψηλούς τόνους, πάνω σε αυτές τις πρακτικές. Και ξέρω ότι έχω ενοχλήσει διαφόρους κυρίους, οι οποίοι σε κάποια βραδινά τραπέζια μου επιτίθενται με διάφορες αιτιάσεις, διότι ήθελαν να μετατρέψουν την όλη αυτή ιστορία σε εμπόριο και θέατρο. Δεν πειράζει, έχουμε υπομονή. Η οργανωμένη Πολιτεία κάνει τη δουλειά της. Εχουμε Δημοκρατία στην Ελλάδα, μπορεί να λένε ό,τι θέλουν. Δεν θα μπω και δεν θα τους ακολουθήσω σε αυτού του είδους τις αιτιάσεις. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε με πίστη. Θα καταδικάζουμε κάθε απαράδεκτο φαινόμενο, κάθε προσπάθεια δημιουργίας αυτής της ιδιαίτερα σοβαρής δουλειάς σε εμπόριο θεάματος, σε εμπόριο ακροαματικότητας και θεαματικότητας. Θα καταδικάζουμε καθέναν που «παίζει εν ου παικτοίς». Υπάρχουν, βεβαίως και τα συμπεράσματα που βγάζει ο ελληνικός λαός. Εμείς, αυτό που είχαμε να πούμε το εκφράσαμε, το είπαμε και την Παρασκευή, το επαναλάβαμε και τη Δευτέρα και την Τρίτη το βράδυ και να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να το λέμε. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει αντίθετο λόγο, αλλά ούτε και εμάς μπορεί να φιμώσει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή τώρα τόσες μέρες προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το καθεστώς κράτησης του Ξηρού και δεν μπορώ να το καταλάβω, σας ρωτώ γιατί δεν βλέπω τι είναι αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση ή τις διωκτικές αρχές να αφήσουν τον Ξηρό ή τέλος πάντων τους γονείς του να συναντηθούν μαζί του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, έχουν συναντηθεί και δεύτερον, θέλω να προσέξετε την αρχική μου παρέμβαση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 July 2002 - 14:05:12 UTC