Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τη χθεσινή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, γιατί είδαμε πλείστα προβλήματα. Και εδώ ακόμη στο κέντρο υπάρχουν κλειστοί δρόμοι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να εκφράσω τη λύπη μας για το συνάνθρωπό μας που χάθηκε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νεροποντής από την πτώση ενός τοίχου.

Οσον αφορά την ερώτησή σας, πρέπει να σημειώσουμε ότι η χθεσινή νεροποντή ήταν ένα ιδιαίτερα έντονο καιρικό φαινόμενο. Υπήρξε μια ξαφνική καταιγίδα που δημιούργησε προβλήματα και βεβαίως οδήγησε και σε ταλαιπωρία των πολιτών που έτυχε αυτή την ώρα να βρεθούν στους δρόμους. Η καταιγίδα αυτή έπληξε ιδιαίτερα ορισμένες περιοχές, όπως εκείνες του Μοσχάτου και του Ρέντη.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση γι` αυτό το τόσο έντονο ξαφνικό καιρικό φαινόμενο. Και αυτό γιατί, όπως μας δήλωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ακριβής πρόβλεψη για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Όμως, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε το φαινόμενο αυτό, υπήρξε άμεση, πλήρης και συντονισμένη κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού. Ολοι οι αρμόδιοι υπουργοί κινήθηκαν αμέσως. Και από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Τροχαία ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα. Γνωρίζετε, επίσης, ότι και στελέχη της κυβέρνησης βρέθηκαν επί τόπου κατά τη διάρκεια των προβλημάτων και των καταστροφών που υπήρξαν. Γνωρίζετε ακόμη ότι άρχισε αμέσως η καταγραφή των ζημιών, ώστε να χορηγηθούν, χωρίς χρονοτριβή, οι σχετικές αποζημιώσεις.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον Κηφισό. Η διατομή του Κηφισού είναι μικρή σε σχέση με την ένταση της βροχής και υπερχείλισε. Ετσι παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στις περιοχές του Μοσχάτου και του Ρέντη.

Ηδη, όπως ξέρετε, στην περιοχή αυτή κατασκευάζεται ένα πολύ μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. Και σε όλα τα μεγάλα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή, κατασκευάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ειδικά, όμως, στην περιοχή του Κηφισού κατασκευάζεται ένα πολύ μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί και το γεγονός της μη ολοκλήρωσης των έργων συνέβαλε στην όξυνση των προβλημάτων που προκάλεσε η χθεσινή ξαφνική νεροποντή. Είναι ένα έργο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Τσακλίδης, θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2003. Με το έργο αυτό δεν θα υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα από τέτοια φαινόμενα. Δεν λέμε ότι το έργο "θα γίνει". Το έργο γίνεται και θα είναι έτοιμο στο χρονικό διάστημα που προσδιορίστηκε από τις αρμόδιες αρχές. Εχουν εκτελεστεί τα έργα σε μήκος επτά χιλιομέτρων και απομένει να ολοκληρωθούν τα έργα σε μήκος τριών χιλιομέτρων.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, ακούσαμε ότι η ΕΜΥ δεν χαρακτήρισε ακραίο το χθεσινό φαινόμενο, τη χθεσινή νεροποντή και ο κόσμος, όπως και εσείς θα ακούσατε, έχει βαρεθεί πλέον να ακούει ότι σε ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να διασώσει, ούτε την περιουσία του, ούτε τους εαυτούς τους. Εκτός από τον Κηφισό και στον Κολωνό είχαμε ίδια προβλήματα. Χάθηκαν περιουσίες, από ό,τι είδαμε και ακούσαμε σήμερα. Και σε σπίτια και σε μαγαζιά υπήρχαν εκτεταμένες καταστροφές. Θέλω να μας επιβεβαιώσετε αν όντως η ΕΜΥ δεν χαρακτήρισε ακραίο καιρικό φαινόμενο τη χθεσινή νεροποντή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, μίλησα για ένα δύσκολο και αιφνιδιαστικό καιρικό φαινόμενο. Και αυτό ήταν. Δεν υπήρχε προειδοποίηση από κανέναν. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια μεγάλη, έντονη και απότομη νεροποντή, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκανδαλίδης χθες, είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν πάρα πολλά κυβικά νερού και μάλιστα μέσα σε ελάχιστες ώρες. Ηταν ένα έντονο και απότομο φαινόμενο μέσα σε ένα θερμό μήνα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές και μάλιστα συντονισμένα. Υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η καταιγίδα.

Θέλω να επαναλάβω ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στον Κηφισό και τις περιοχές του Μοσχάτου και του Ρέντη, λόγω των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται εκεί, τα οποία, όμως, δεν έχουν τελειώσει. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι δεν χάθηκαν περιουσίες. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται οι ζημιές και θα υπάρξουν αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες, είτε αυτοί είναι μεμονωμένα άτομα που έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους, είτε είναι επαγγελματίες που έπαθε κάποια ζημιά η επαγγελματική τους στέγη. Θα υπάρχει πλήρης αποζημίωση. Ηδη, δίνονται οι πρώτες 200 χιλιάδες δραχμές για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Επομένως, δεν θα χαθούν περιουσίες, γιατί θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες αποζημιώσεις. Η Πολιτεία μερίμνησε και μεριμνά άμεσα γι` αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Το θέμα είναι ότι κάνουμε ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο και προσέξτε τι συμβαίνει: Το κατασκευάζετε και συμβαίνουν όλα αυτά. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν δεν γινόταν το έργο αυτό. Παρά ταύτα, θέλω να ρωτήσω το εξής@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου μια διακοπή. Όταν γίνεται ένα έργο, τα προβλήματα μεγεθύνονται και καταλαβαίνετε το γιατί. Όταν κατασκευάζεται ένα έργο, την περίοδο αυτή, δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Όταν, όμως, το έργο τελειώσει, αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτό συμβαίνει με όλα τα έργα. Ετσι, και άλλα έργα που αφορούν μεγάλες περιοχές και μεγάλες παρεμβάσεις, όπως αυτό του Κηφισού, όταν είναι στην εξέλιξή τους, εντείνουν τα προβλήματα. Αυτό, όμως, τι σημαίνει; Σημαίνει, όμως, ότι του χρόνου τέτοιο καιρό που το έργο του Κηφισού θα ολοκληρώνεται, στο σύνολό του, θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι τέτοια φαινόμενα.

ΜΙΧΑΗΛ: Όμως, έχουμε δει σε μια σειρά μεγάλων έργων και όχι μόνο στη χθεσινή νεροποντή, και αλλού που δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα, έλλειψη εναλλακτικού σχεδιασμού. Και ξέρετε ότι μια πόλη σαν την Αθήνα, με όλα τα προβλήματα που συναντάει πια, οφείλει να σκεφτεί και τον πολίτη, όσο διάστημα λειτουργεί το έργο. Το έργο μπορεί να είναι πράγματι καλό και όταν γίνει θα είναι καλό, αλλά μέχρι τότε δεν παύει η πόλη να ζει, δεν παύει να λειτουργεί. Συνεπώς, η έλλειψη εναλλακτικής στρατηγικής από πλευράς του σχεδιασμού σας έχει προβληματίσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες και αυτές εφαρμόστηκαν, αλλά όταν η διατομή του Κηφισού είναι μικρή και πέφτει απότομα τόσο νερό, δημιουργείται αυτό το φαινόμενο. Αυτό, όμως, το φαινόμενο δεν θα επαναλαμβάνεται στο μέλλον, διότι τα έργα πραγματοποιούνται και θα τελειώσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ποιά ήταν η άλλη λύση; Να στείλουμε τα νερά αλλού ή να αλλάξουμε το ποτάμι; Δεν γίνονται αυτά. Όλα τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται. Τέθηκαν αμέσως σε εγρήγορση όλες οι δημόσιες αρχές και μάλιστα με συντονισμένο τρόπο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ωστόσο, υποτίθεται ότι ο Κηφισός θωρακίζεται αντιπλημμυρικά, επί δεκαετίες. Για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση αυτών των έργων δεν ευθύνεται κανένας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε έργο έχει τα προβλήματά του και προφανώς δεν είναι εύκολα τα έργα που γίνονται στο Λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά. Ομως, τα αντιπλημμυρικά έργα του Κηφισού δεν είναι έργα 10ετίας. Δεν είναι όπως το λέτε. Το έργο έχει προχωρήσει, έχουν καλυφθεί, ήδη, έξι-επτά χιλιόμετρα, απομένουν ακόμα τρία χιλιόμετρα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης και θα ολοκληρωθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2003. Δεν πρόκειται , λοιπόν, για έργο που παραπέμπεται στις καλένδες ή καθυστερεί. Μάλιστα -όπως ανέφερε και ο κ. Τσακλίδης και αυτό πρέπει να σας το υπενθυμίσω- το έργο θα αρχίσει να αποδίδεται σταδιακά, και το Φθινόπωρο του 2003 θα έχουμε την πλήρη ολοκλήρωση του.

ΚΑΠΠΟΣ: Είναι δυνατό ένα αντιπλημμυρικό έργο ουσιαστικά να αφήνει «μπάζα», να αφήνει ό,τι υλικά υπάρχουν μέσα στη μέση του ποταμού; Και αυτό που ρωτώ είναι το εξής: Είναι δυνατό κατά τη διάρκεια ενός έργου, που κάποια στιγμή θα βρέξει, θα πλημμυρίσει ή θα γίνει οτιδήποτε, να μην υπάρχει αυτό που ρωτούν οι συνάδελφοι, ο σχεδιασμός; Και δεύτερον: Τις τελευταίες 10ετίες βρέχει έχουμε πλημμύρες και, λίγο-πολύ, έχουμε εντοπίσει τα σημεία, στα οποία έχουμε καταστροφές. Ο Κολωνός δεν πλημμύρισε για πρώτη φορά. Πλημμύρες και ζημιές δεν είχαμε μόνο στην περιοχή του Ρέντη ή γύρω από τον Κηφισό. Είχαμε και σε πολλά άλλα σημεία της Αθήνας. Πρόληψη για όλα αυτά τα σημεία της Αθήνας υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι γίνονται πάρα πολλά έργα, ακριβώς για να προλάβουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Αρχικοί σχεδιασμοί υπάρχουν, ανάπτυξη έργων υπάρχει, πρόοδος στα έργα υπάρχει, όλα γίνονται. Μην ξεχνάμε ότι το φαινόμενο αυτό εκδηλώθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά. Εχει μεγάλη σημασία αυτό. Κατά τα άλλα, το αρμόδιο υπουργείο ενημερώνει συνεχώς για αυτά τα ζητήματα. Εδώ κάνουμε πολιτική συζήτηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για ένα έργο που ήδη έχει γίνει και μιλώ για το ΜΕΤΡΟ. Θα αναζητήσετε ευθύνες για το γεγονός ότι πλημμύρισαν οι σταθμοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησα με το «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» και απ` ό,τι μου ανέφεραν υπήρχε μια αιφνιδιαστική, απότομη είσοδος νερού, που έσπασε και τις πόρτες ασφαλείας. Υπήρξε ένα ακραίο, δύσκολο, απότομο και απροειδοποίητο καιρικό φαινόμενο. Μπήκαν μεγάλες μάζες νερού στο ΜΕΤΡΟ. Ο ανθρώπινος παράγων έχει τα όριά του. Εσπασαν οι πόρτες ασφάλειας και αυτό έγινε σε ένα μόνο σταθμό του ΜΕΤΡΟ. Από κει και πέρα, θέλω να σας επισημάνω κάτι: Θα προσέξατε -επειδή μιλάτε για σχεδιασμό- ότι υπήρξε ένας εντυπωσιακά θετικός σχεδιασμός στον τρόπο που λειτούργησε το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών και πρέπει να επισημάνουμε και τα θετικά. Υπήρξε άμεση συμπληρωματικότητα. Οπου δημιουργείτο πρόβλημα σε ένα συγκοινωνιακό μέσο, ερχόταν ένα άλλο να καλύψει το κενό. Για παράδειγμα, η ΕΘΕΛ διέθεσε ειδικά λεωφορεία για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, στη γραμμή του ΜΕΤΡΟ, στην οποία υπήρξε πρόβλημα. Και βέβαια, δεν υπήρξε πρόβλημα σε όλες τις γραμμές και δεν μπορεί να μιλούμε γενικά για το ΜΕΤΡΟ. Υπήρξε πρόβλημα μόνο στο σταθμό Αττικής και το σταθμό Λαρίσης. Η περιοχή εκεί είναι ιδιαίτερα χαμηλή -όπως μου ανέφερε ο Πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»- και, από την ξαφνική βροχόπτωση, δημιουργήθηκε στην ουσία ποταμός και έσπασαν οι πόρτες ασφαλείας. Τί έγινε όμως στη συνέχεια και αυτό θέλω να το τονίσω: Ηρθαν οι αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες δεν είχαν πρόβλημα, και εξυπηρέτησαν τους πολίτες. Υπήρξε σχεδιασμός και άμεση κινητοποίηση. Και αυτό δείχνει την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από τις δικές μου πληροφορίες, λειτούργησε έτσι το σύστημα, όπως λέτε, αλλά, όχι αμέσως. Ο κόσμος βρεχόταν επί μια ώρα, περιμένοντας σε απόγνωση να δει πώς μπορεί να φύγει από τη στάση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημειώστε ότι στην αρχή της απότομης νεροποντής, παρουσιάστηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Αντιμετωπίστηκαν, όμως, χάρη στην κινητοποίηση της τροχαίας. Οταν πέφτει ξαφνικά τόσο νερό, στην αρχή παρουσιάζονται προβλήματα. Κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί και τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η συμπληρωματικότητα που λέτε δεν λειτούργησε αυτομάτως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, δεν το γνωρίζαμε, εάν το γνωρίζαμε θα είχε λειτουργήσει αυτομάτως.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το ότι σταμάτησε ο ηλεκτρικός στη Κηφισιά και δεν μετακινούνταν τίποτα, αυτό είχε διαπιστωθεί μια ώρα. Αυτό που λέω είναι ότι κατά τη γνώμη όλων των πολιτών όσοι υπέφεραν χθες και ταλαιπωρήθηκαν το σύστημα αυτό της συμπληρωματικότητας δεν λειτούργησε άμεσα και πρέπει να βελτιωθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σέβομαι την ταλαιπωρία των πολιτών και την αναγνώρισα στην εισαγωγική παρέμβασή μου. Κανείς δεν την αρνήθηκε. Ζητήσαμε την κατανόηση των πολιτών. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι μέσα σε μια ώρα, σε ένα ξαφνικό φαινόμενο, υπήρξε πλήρης ανάπτυξη του εναλλακτικού σχεδιασμού. Βεβαίως, χρειάζεται χρόνο ένα μέσο να πάει εκεί. Δεν το έχουμε στην πόρτα από έξω. Πρέπει να φύγει από κάποιο αμαξοστάσιο για να πάει, αυτό πιθανόν να θέλει ώρα. Οταν, λοιπόν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -και το αναγνωρίζουν όλοι- λειτούργησε ο συμπληρωματικός ή εναλλακτικός σχεδιασμός, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο, αυτή η εικόνα καταστροφής που είδαμε χθες στο κέντρο της Αθήνας, πώς λειτούργησαν όλα αυτά; Δηλαδή, ότι δεν ήταν καθαρισμένα τα φρεάτια, δεν φταίνε κάποιοι γι` αυτό; Δεν πρέπει να το πείτε αυτό; Πού θα αναζητηθούν ευθύνες; Γιατί, μέχρι τώρα, δεν έχετε μιλήσει για ευθύνες, αλλά μόνο για κινητοποίηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι το πρώτο που οφείλαμε να κάνουμε ήταν η κινητοποίηση και να αναδείξουμε μέσα από αυτήν τα έργα που γίνονται. Διότι πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εάν κάποιος διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάπου προβλήματα, δεν πρόκειται να το κρύψουμε, γιατί δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από κανέναν. Ο σκοπός είναι να το διαπιστώσουμε. Και γνωρίζετε ότι δεν είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι για τα φρεάτια. Εχουν ευθύνη και οι Δήμοι. Αλλά, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω, κατά περίπτωση, τι έχει γίνει. Σας πληροφορώ ότι υπήρξαν και παρεμβάσεις ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, όπως της κας Μπεσμπέα, η οποία μίλησε χθες για ευθύνες συγκεκριμένων Δήμων. Είδατε ότι πάνω σε αυτό δεν βιάστηκα να απαντήσω, γιατί προφανώς χρειάζεται μια έρευνα. Δεν μπορεί μέσα σε μερικές ώρες να έχεις μια πλήρη εικόνα του αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν ευθύνες και ποιες είναι αυτές. Για εκείνο, όμως, που έπρεπε να σας ενημερώσω το έκανα και ήταν οι κατευθύνσεις της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού και τα προβλήματα που συνδέονται με τα έργα. Βεβαίως, οποιαδήποτε ευθύνη υπάρχει, θα αναγνωριστεί και θα καταγραφεί. Αυτό είναι σαφές.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ξέρουν, όμως, να τα παίρνουν....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να δημιουργήσω αντιδικίες. Ο σκοπός είναι να δουλέψουμε για τον πολίτη και κάθε φορά να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στα προβλήματα, εξυπηρετώντας τον πολίτη και μειώνοντας την ταλαιπωρία του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Με τα ακίνητα, τι θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα χάσει κανείς την περιουσία του. Ηδη, με πολύ γρήγορο ρυθμό καταγράφονται οι ζημιές και θα υπάρξει κάλυψη των ζημιών αυτών, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε για επαγγελματική στέγη. Σε αυτά τα ζητήματα, γνωρίζετε ότι υπάρχει νομοθεσία που αναγνωρίζει αποζημίωση και για τα σπίτια και για την επαγγελματική στέγη και τα τυχόν εμπορεύματα κ.τ.λ. Γίνεται καταγραφή και θα υπάρξει σχετική αναγνώριση. Ηδη, δίνονται 200.000 δραχμές για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ανθρώπων που υπέστησαν προβλήματα από τις πλημμύρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας. Χθες, ακούσαμε από τον τηλεοπτικό σταθμό "ALTER", ότι συνελήφθη εκτελεστής της 17Ν στο Στρασβούργο. Εχετε κάτι επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν συλλήψεις. Το έχουμε τονίσει αυτό, κατ` επανάληψη. Οταν υπάρξουν συλλήψεις, θα ανακοινωθούν αρμοδίως. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Στρασβούργο έχουμε προσαγωγές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε, εδώ τουλάχιστον, σε επιχειρησιακά ζητήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει πολιτικά να πούμε είναι ότι γίνονται έρευνες και πιθανόν και κάποιες προσαγωγές, κατά περιόδους, ακριβώς για να διευκολυνθούν αυτές οι έρευνες. Από εκεί και πέρα, συλλήψεις δεν έχουμε και νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε εδώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Η απάντησή σας είναι ότι δεν υπάρχουν συλλήψεις. Εννοείτε στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζετε τι γίνεται...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν συλλήψεις για τις οποίες μπορούμε να τοποθετηθούμε εμείς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο Στρασβούργο υπάρχουν προσαγωγές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν εννοείτε σχετικά με την υπόθεση της 17Ν, για να είμαστε σαφείς, σας επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχουν συλλήψεις. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα μπω στο επιχειρησιακό μέρος. Οι έρευνες προχωρούν. Κάποιες στιγμές χρειάζεται να γίνουν και προσαγωγές. Ολα αυτά τα ζητήματα είναι μέρος της έρευνας που διεξάγεται. Και δεν νομίζω ότι μπορώ να τοποθετηθώ για το πού γίνεται ή ποιον αφορά ή γιατί ακριβώς γίνεται. Αυτά αφορούν τις αρμόδιες αρχές. Οταν και εάν υπάρξουν συλλήψεις, θα ενημερωθείτε αρμοδίως.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή είπατε και εσείς ότι εδώ κάνουμε μια πολιτική συζήτηση, θεωρείτε ότι το τελευταίο διάστημα οι διωκτικές αρχές λειτουργούν υπό καθεστώς αυξημένης πίεσης από πολλές πλευρές και αν αυτό έχει επηρεάσει το έργο τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αρμόδιες αρχές, ειδικά σε τέτοια ζητήματα, γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Εξάλλου, είναι και ειδικά εκπαιδευμένες για να λειτουργήσουν σε αυτό το ιδιαίτερο και ιδιόμορφο καθεστώς. Κάνουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που αυτές επιλέγουν, χωρίς να δέχονται καμία πίεση. Θα πρέπει όλοι αυτό να το κατανοήσουμε και να τους αφήσουμε να κάνουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη δουλειά τους.

ΓΚΟΥΖΑΝΗΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι χθες προσήχθη μαζί με τη μητέρα του ο 11χρονος γιος του Ξηρού και ανακρίθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να τοποθετούμε σε επιχειρησιακά ζητήματα που αφορούν τις έρευνες.

ΓΚΟΥΖΑΝΗΣ: Δεν είναι επιχειρησιακό. Και αν μου επιτρέπετε να το γενικεύσω...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ανακρίνεται παιδί.

ΓΚΟΥΖΑΝΗΣ: Προσήχθη, όμως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτε προσάγεται, ούτε ανακρίνεται παιδί. Σας πληροφορώ, όμως, ότι δεν μπορώ να γνωρίζω και δεν πρέπει να γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται σε επιχειρησιακό πεδίο. Σας το λέω αυτό, για όλες τις περιπτώσεις.

ΓΚΟΥΖΑΝΗΣ: Σε αυτή την υπόθεση της τρομοκρατίας, οι πολίτες ή οι συγγενείς των τρομοκρατών που θα βρεθούν στην πορεία, έχουν δικαιώματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι μια πολιτική ερώτηση και απαντώ ευθέως πολιτικά. Υπάρχει εντολή να τηρηθούν απόλυτα, κατά γράμμα, το Σύνταγμα, οι νόμοι και όλη η έννοια του κράτους δικαίου.

ΓΚΟΥΖΑΝΗΣ: Ο δικηγόρος του Ξηρού, ήδη, έχει θέσει θέμα παραβίασης των δικαιωμάτων του με την κατάργηση του 8ήμερου; Υπάρχει κάτι από την Κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαστε σαφείς. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κανένα πρόβλημα παραβίασης του νόμου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα της προσαγωγής της μητέρας του...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δεν το γνωρίζω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω ότι δεν το γνωρίζετε. Αλλά, βγήκε στην κρατική τηλεόραση η πρώην γυναίκα του Ξηρού και είπε ότι χθες, μέρα μεσημέρι, μέσα στο Γαλάτσι, έπεσαν πάνω της οι αστυνομικοί και πήραν το παιδί και την ίδια και το κράτησαν πάνω από 12 ώρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χωρίς να μπορώ να γνωρίζω τα επιχειρησιακά ζητήματα, διότι δεν μπορούμε να ανακατευθούμε στο έργο των Αρχών Ασφαλείας -αλίμονο αν κάνουμε τέτοιο λάθος και αυτό νομίζω το καταλαβαίνετε όλοι- επαναλαμβάνω ότι η σαφής εντολή -και αυτό γίνεται και θα γίνεται- είναι η πλήρης τήρηση και του πνεύματος και του γράμματος των όσων προβλέπουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και η έννοια του κράτους δικαίου, στην οποία είναι δεδομένη η βαθιά πίστη μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές έχουν συνεργασία με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνεργαζόμαστε με όποιον πρέπει, σε επίπεδο δημόσιων αρχών ή αρχών ασφαλείας άλλων χωρών, και με όποιον εκτιμήσουμε ότι χρειάζεται να συνεργαστούμε γι` αυτή την τεράστια ευθύνη που έχουμε αναλάβει.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες, από πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαιώθηκε ότι σε επίπεδο μέτρων ασφαλείας, η εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ είναι σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν από την πλευρά των ΗΠΑ έχει ζητηθεί αυξημένη συνδρομή φύλαξης από τις ελληνικές αρχές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω, αλλά είναι λογικό να υπάρχουν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτή την περίοδο. Και το καταλαβαίνετε απόλυτα αυτό. Είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος και είναι λογικό να υπάρχει πλήρης εγρήγορση όλων των αρχών ασφάλειας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν είχατε νέα επικοινωνία με τον κ. Ανδρουλιδάκη, δεδομένου ότι εκεί συνεχίζονται τα προβλήματα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είχα νέα επικοινωνία.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ανησυχεί η κυβέρνηση για την κατάσταση πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Τουρκία το τελευταίο διάστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να μην παρέμβουμε στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 July 2002 - 14:05:10 UTC