Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Καλημέρα και καλό μήνα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 10 το πρωί, όπως γνωρίζετε, δέχθηκε την Αμερικανίδα Γερουσιαστή κ. Σνόου, παρουσία, όπως απαιτείται και από το πρωτόκολλο, του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Μίλερ. Στις 2 μ.μ., θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη για την προετοιμασία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Ουκρανία. Το βράδυ, στις 9, θα γίνει η άτυπη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία έχει προαναγγελθεί από την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει και το δείπνο.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα είναι στην Ουκρανία, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και σε επιχειρηματίες. Βεβαίως, θα υπάρξει και συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, κατά την οποία θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε πλήρως, τουλάχιστον όσοι θα συμμετέχετε στην αποστολή. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσει ο κ. Χυτήρης, από το Υπουργείο. Αρα, οι δύο συναντήσεις μας θα γίνουν κανονικά.

Την Πέμπτη, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην επίσημη υποδοχή του Αυστραλού Πρωθυπουργού. Στις 11.30, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση και συνομιλίες με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου και εν συνεχεία, θα πάει στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και θα ανοίξει τις εργασίες με πολιτική ομιλία, περίπου στις 12 το μεσημέρι.

Να σημειώσω ότι την Τρίτη (9 Ιουλίου) ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση, στις 10 το πρωί, με τον κ. Τσερνεκόφσκι, Πρόεδρο της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Στις 10.30, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη. Στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ιρλανδίας. Στις 8.30 το βράδυ, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, για θέματα του υπουργείου του.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αν γίνεται, να μας διευκρινίσετε στη σύσκεψη στις 2 μ.μ., ποιοί θα συμμετέχουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσοι συμμετέχουν στην αποστολή στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, θα είναι από το υπουργείο μας ο κ. Χυτήρης, θα είναι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού από το οικονομικό και το διπλωματικό γραφείο του, από το υπουργείο Εξωτερικών...

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εάν υπάρχει κάτι νεότερο, ξέρω ότι είναι κομματικό το θέμα, αλλά επειδή αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τη Συνδιάσκεψη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αρχίσει η Συνδιάσκεψη με πολιτική ομιλία του Πρωθυπουργού, γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει και στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την Κυριακή, ειδικά για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επερχόμενων εκλογών.

ΜΙΧΑΗΛ: Γράφονται και λέγονται πολλά από την Παρασκευή και το Σάββατο, είχαμε και ένα γεγονός το Σάββατο το βράδυ στον Πειραιά με έναν βομβιστή που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, περί προόδου στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και εξιχνίασης κάποιων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση τι σχόλιο έχει να κάνει για το γενικότερο θέμα και δεύτερον, για τα γεγονότα στον Πειραιά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το γενικότερο θέμα ισχύει η χθεσινή δήλωσή μου, την οποία απ` ό,τι είδα, την είχατε όλοι. Οπως γνωρίζετε, χθες, απέστειλα δήλωση, με την οποία τόνισα ότι όλα τα σενάρια που είδαμε στις κυριακάτικες εφημερίδες γύρω από την τρομοκρατία, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχω παρά να επαναλάβω αυτή τη δήλωσή μου.

Οσον αφορά τον συλληφθέντα, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, πρέπει να σας πω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση, γραπτή, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που θα μας ενημερώσει γύρω από το θέμα. Πρέπει να σας πω ότι το υπουργείο θα τοποθετηθεί για ό,τι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι τη στιγμή που θα εκδοθεί η ανακοίνωση. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μου είπε ότι θα εκδοθεί πολύ σύντομα. Επομένως, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την ανακοίνωση του υπουργείου. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι διενεργείται πλήρης έρευνα γύρω από την υπόθεση για όλες τις πτυχές και προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα ήταν καλό, να αφήσουμε τα εντεταλμένα όργανα να κάνουν τη δουλειά τους, να ολοκληρώσουν την έρευνα και μετά, βεβαίως, θα πληροφορηθούμε τα αποτελέσματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν λέτε σε «σύντομο χρονικό διάστημα», εννοείτε εντός της ημέρας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, εντός της ημέρας. Πιθανόν να είναι πολύ σύντομα. Θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Αυτή τη στιγμή γίνεται μια έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις γύρω από την υπόθεση. Νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους τα αστυνομικά όργανα και όταν έρθει η ώρα και είναι σε θέση να μας δώσουν τα αποτελέσματα, θα ενημερωθείτε όλοι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μια διευκρίνιση: Εγώ θα επιμείνω στη λέξη «πρόοδος». Εχει υπάρξει πρόοδος σχετικά με το ζήτημα της πάταξης της τρομοκρατίας; Υπάρχουν, δηλαδή, κάποια στοιχεία που να σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί σε δηλώσεις, όσον αφορά αυτά τα θέματα. Επομένως, το μόνο που μπορώ να πω είναι αυτό που λέει δημόσια η κυβέρνηση, ότι δουλεύουμε με σύστημα και ευθύνη, δουλεύουμε αποτελεσματικά και από τη δουλειά μας είμαστε αισιόδοξοι. Τίποτα άλλο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα της υγείας του συγκεκριμένου προσώπου, εάν σας ανησυχεί, γιατί απ` ό,τι ξέρουμε δεν έχει διαφύγει του κινδύνου και είναι ο μόνος που θα μπορεί αποδεικτικά να μας οδηγήσει κάπου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν εκδοθεί όλα τα σχετικά δελτία από τον Ευαγγελισμό. Εχει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και τη φροντίδα των γιατρών, όπως έχουν, φυσικά, όλοι οι Ελληνες πολίτες.

ΤΑΚΗΣ: Με δεδομένο και τις συνεντεύξεις που έδωσαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στις εφημερίδες, από το αποψινό δείπνο, στο οποίο θα συμμετέχετε κι εσείς, περιμένετε να κλείσει αυτό που τον τελευταίο καιρό στην κυβέρνηση και στο κόμμα λένε «εσωστρέφεια» και «γκρίνια», ενόψει και της Συνδιάσκεψης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε την εσωστρέφεια, αναπαράγοντάς την. Αυτό θα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, θα συζητήσουμε ζητήματα σχεδιασμού της κυβερνητικής δουλειάς και φυσικά ζητήματα γενικότερου σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα. Θα είναι μια συζήτηση που θα αφορά τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και την πορεία μας προς τις δημοτικές εκλογές και σε μια σειρά θεσμικά ζητήματα. Μια συζήτηση που έχει γίνει κατ επανάληψη μέσα στα κυβερνητικά όργανα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να της αποδίδονται δραματικοί τόνοι. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος. Επαναλαμβάνω ότι δεν αντιμετωπίζουμε την εσωστρέφεια, αναπαράγοντάς την. Σε καμία περίπτωση. Κοιτάμε μπροστά, κάνουμε τη δουλειά μας, ανταποκρινόμαστε στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

ΤΑΚΗΣ: Μήπως έχετε και κάποιο σχόλιο για τη συνάντηση που θα γίνει ή που γίνεται, δεν ξέρω, αυτή την ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη, μεταξύ του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι φυσιολογικό να συναντάται με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Αλίμονο, εάν δεν γινόταν κάτι τέτοιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι έχετε να πείτε για τη δυσφορία του κ. Κακλαμάνη, αλλά και άλλων μελών του Ε.Γ., θα μείνω μόνο στον κ. Κακλαμάνη, επειδή είναι και Πρόεδρος της Βουλής, καθώς δεν είναι μόνο κυβερνητικά τα μέλη που θα προσέλθουν το βράδυ, αλλά είναι και ο Γραμματέας του κόμματος και όπως είπατε εσείς θα συζητήσετε και γενικότερα θέματα σχεδιασμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα, κατ` αρχάς, για το σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής, και αυτό είναι το πρώτο και κύριο, και τη γενικότερη πορεία προς τις δημοτικές εκλογές. Αλλά, από τη σκοπιά του σχεδιασμού και της προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι μια άτυπη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα είναι και ο Γραμματέας του Κόμματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής συμμετέχει σε ζητήματα σχεδιασμού και πορείας της κυβερνητικής πολιτικής. Εξάλλου, ήταν πρόσφατα και σε μια συζήτηση που έγινε γύρω από το θέμα του μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων. Από τη στιγμή που έχει μια κορυφαία ευθύνη στο κόμμα και πρέπει, εκ των πραγμάτων, να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα, να συζητήσει με στελέχη μας γύρω από αυτά τα ζητήματα, να μιλήσει με κοινωνικούς φορείς μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα και που δεν μπορεί να διίστανται από εκείνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνσή τους, είναι σαφές ότι, όταν έχουμε μια άτυπη συζήτηση γύρω από τα ζητήματα του σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου και της προώθησής τους, είναι θετική και αναγκαία η συμμετοχή του.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Με μπερδεύετε λίγο. Ο Πρόεδρος της Βουλής νομίζω ότι έχει μεγάλο βάρος και ως ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως θεσμός. Δίνει σημασία σε μια άτυπη συνεδρίαση από τη στιγμή που καλούνται και άλλα στελέχη εκτός αυτού, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λαλιώτης. Και γι` αυτό νομίζω είναι το ερώτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή ακριβώς έχει πάντα μια ιδιαίτερη θεσμική βαρύτητα και ένα σοβαρό και θεσμικό έργο, είναι σωστό να μην εμπλακεί με θέματα άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, σε μια άτυπη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Που σε άλλες, όμως, περιπτώσεις, όπως είναι οι κοινές συνεδριάσεις της Κ.Ε. ή για παράδειγμα το ασφαλιστικό ή οτιδήποτε, εμπλέκεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο, συνεδριάζει με όλα τα μέλη. Ο Πρόεδρος της Βουλής συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και είναι πάντα παρών.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι ενοχοποιείται ο διάλογος ως εσωστρέφεια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην περιμένετε να κρίνω δηλώσεις στελεχών μας, ιδιαίτερα ενόψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα ήταν λάθος. Ενόψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης είναι λογικό τα στελέχη μας να εκφράζουν απόψεις, προτάσεις, να δίνουν συνεντεύξεις και να γράφουν άρθρα. Εν πάση περιπτώσει, να προσπαθούν να συμβάλουν στο διάλογο που προηγείται της Συνδιάσκεψης. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη Συνδιάσκεψη, όπου o καθένας μας θα έχει την ευχέρεια να απευθυνθεί και σε κομματικό, αλλά και σε εθνικό ακροατήριο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Οι αιχμές για έλλειψη δημοκρατίας στην κυβέρνηση και το κόμμα νομίζω ότι είναι μια πολύ βαριά κατηγορία και αν θέλετε, να πάρετε θέση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πώς λειτουργεί η κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο, λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, θα ήταν λάθος να κρίνουμε δηλώσεις στελεχών μας. Πλησιάζει η Οργανωτική Συνδιάσκεψη και είναι απολύτως λογικό να αναπτύσσονται σκέψεις, πρωτοβουλίες και προτάσεις των στελεχών μας και να δημιουργείται ένας ανοικτός διάλογος και ένας προβληματισμός στην κοινωνία. Δεν είμαστε ένα λενινιστικό κόμμα, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τον πολίτη. Ο διάλογος πρέπει να είναι ανοικτός και να εμπλουτίζεται από τις ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας. Και είναι λογικό και πρέπει τα στελέχη να αναπτύσσουν τις απόψεις τους. Βεβαίως, ό,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε και στη Συνδιάσκεψη. Να είστε βέβαιοι γι` αυτό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Υπάρχει στον Τύπο, τις τελευταίες ημέρες, μια γενική αισιοδοξία για λύση στο θέμα του ευρωστρατού, με αποδοχή από την Τουρκία του κειμένου της Σεβίλλης. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία. Δηλαδή, αν όντως η Τουρκία έχει δείξει μια θετική στάση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις μέχρι αυτή τη στιγμή. Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο. Το ευχόμαστε. Μακάρι η Τουρκία να αποδεχθεί το νέο πλαίσιο των "15". Θέλουμε να προχωρήσει η συνεννόηση μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και να βρεθεί μια οριστική λύση στα θέματα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης της δύναμης ταχείας παρέμβασης, όπως και στα υπόλοιπα θέματα που συνδέονται με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι σαφές. Αλλά, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε ότι γίνεται έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ερώτημά μου είναι ότι γίνεται έρευνα προς το εργασιακό, κοινωνικό, συγγενικό περιβάλλον του δράστη και κατά πόσο λειτούργησε αυτόνομα ή μαζί με άλλους; Τι έρευνα γίνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνω το λάθος να αντιστρατευτώ ο ίδιος την προηγούμενη παρέμβασή μου και το καταλαβαίνετε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γνωρίζετε αν έχουν απαντήσει όλα τα στελέχη θετικά στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για το δείπνο και αν όλοι θα είναι εκεί τελικά το βράδυ ή μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με ανειλημμένες υποχρεώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις που συγκαλείται η Κυβερνητική Επιτροπή δεν ζητείται να απαντήσει κάποιος. Τα κυβερνητικά όργανα δεν συγκαλούνται έτσι.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή είναι δείπνο. Δεν είναι συνεδρίαση της Κ.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι άτυπη συνεδρίαση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό για να μη δημιουργούνται ερωτήματα με άλλα στελέχη, όπως αυτά που έθεσε πριν ο κ. Σκουρής. Είναι άτυπη συνεδρίαση της Κ.Ε. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι πιθανό να υπάρξει μια καθυστερημένη άφιξη του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έχει ειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσει να αφιχθεί, διότι έχει προγραμματισμένο δείπνο με τον Αλγερινό ομόλογό του.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή φαντάζομαι ότι το "μενού" θα είναι καλό και θα αργήσετε, μετά τη συνεδρίαση θα μας ενημερώσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να κρατήσουμε τη συζήτηση σε κάποιο σοβαρό επίπεδο ...

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μίλησα για το πολιτικό μενού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μιλώ για σας. Είδα και από ορισμένες πλευρές μια προσπάθεια απαξίωσης. Μην αποδίδετε στην κάθε ενέργεια ή στην κάθε συζήτηση διαστάσεις, είτε μύθου, είτε απαξίωσης. Κάθε πράγμα πρέπει να μπαίνει στην πραγματική διάστασή του. Ποιά είναι αυτή; Είναι μια άτυπη συνεδρίαση της Κ.Ε. γύρω από θέματα σχεδιασμού της δουλειάς της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται και η πορεία μας προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Καταλαβαίνετε ότι μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και ενεργειών που θα ληφθούν, επηρεάζουν το γενικότερο κλίμα, που με τη σειρά του επηρεάζει τις εκλογές αυτές, ειδικότερα σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλα. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, έκρινε σκόπιμο, όλα αυτά τα θέματα να συζητηθούν σε μια Κυβερνητική Επιτροπή, που τις έδωσε αυτό τον άτυπο χαρακτήρα για να γίνει μια πιο άνετη συζήτηση. Μην αποδίδουμε άλλες διαστάσεις.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε την Παρασκευή, στο Συνέδριο της Σαμοθράκης, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Τύπου κ. Δρούγκας εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα το ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτητών ΜΜΕ και προμηθευτών του Δημοσίου και περίπου χαρακτήρισε τριτοκοσμική τη διάταξη που έχει περάσει. Πολιτικά, υιοθετείτε αυτή την άποψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην Ελλάδα μερικές φορές βιαζόμαστε και προσπαθούμε να απομονώνουμε φράσεις και έτσι δεν αποδίδουμε την πραγματική ουσία σε όσα λέει κάποιος. Λοιπόν, επειδή ζήτησα και πήρα το σύνολο της συνέντευξης του κ. Δρούγκα, σας πληροφορώ ότι ο κ. Δρούγκας κάθε άλλο, παρά είπε αυτό που λέτε. Εξάλλου, άκουσα και την ομιλία του στη διάρκεια του Συνεδρίου. Υπεράσπισε με πάθος το νόμο. Είπε ότι είναι ο καλύτερος δυνατός. Είπε ότι κλείνει πόρτες και παράθυρα προς κάθε έννοια διαπλοκής. Επισήμανε ότι είμαστε η μόνη χώρα, ίσως μαζί με την Κύπρο, που έχουμε προβεί σε τέτοια νομοθετήματα, ακριβώς διότι υπάρχει μια έντονη δυσπιστία στην Ελλάδα γύρω από αυτά τα ζητήματα. Αυτό είναι ένα γεγονός που το καταγράφει και το οποίο είπα και εγώ στη Βουλή. Και ξέρετε τι είπα; Ότι με το νόμο αυτό λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, κλείνουμε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, δημιουργούμε μια άλλη αίσθηση στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αναπτυχθούν φαινόμενα διαπλοκής. Και τόνισα, βεβαίως, ότι τέτοια νομοθετήματα δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Δεν είναι κακό να λες ότι κάνω κάτι επιπλέον για να συμβάλω στην αποδαιμονοποίηση μιας κατάστασης για να διασφαλίσουμε στον πολίτη, ότι αυτά τα πράγματα δεν αφήνουμε να συμβαίνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημάνεις μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ο νόμος προχωρεί, ήδη εφαρμόζεται. Εχει γίνει πλήρης συνεννόηση με το Δ.Σ. του ΕΣΡ, το εξήγγειλα αυτό στην ομιλία μου στο Συνέδριο στη Σαμοθράκη. Επαναλαμβάνω ότι από σήμερα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του νόμου. Επίσης θέλω να σας θυμίσω ότι έχω αποστείλει επιστολή προς όλους τους συναδέλφους υπουργούς με την οποία τους ζητώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα στο υπουργείο τους, αλλά και στους εποπτευόμενους οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη -το τονίζω αυτό- και συνεπής τήρηση των διατάξεων του νέου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Διευκρινιστικά, ποιος κατά τη γνώμη σας δαιμονοποιεί την κατάσταση, τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν μιλήσει για ενοχοποιητικές σχέσεις ιδιοκτητών ΜΜΕ και προμηθευτών του Δημοσίου, ο Πρωθυπουργός που κατ` επανάληψη και πρόσφατα έχει μιλήσει για την ισχύ των ΜΜΕ; Ποιος τη δαιμονοποιεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ισχύ των ΜΜΕ και όχι για το ότι έχουμε επιτρέψει εμείς και η κυβέρνησή μας να γίνονται "στραβά" οι δημόσιες συμβάσεις. Προς Θεού! Θυμάστε την ομιλία μου στη Βουλή: Είχε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο ήταν να θυμίσουμε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με το οποίο κατακυρώνονται. Οι δημόσιες συμβάσεις δεν γίνονται χαριστικά σήμερα. Και γνωρίζετε ότι υπάρχει και έλεγχος, για τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται, από τη δικαστική εξουσία. Αυτό δεν υπάρχει σε άλλες χώρες-μέλη ή σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Πέραν όμως αυτού -και αυτό ήταν το δεύτερο επίπεδο της τοποθέτησής μου- κατ` επιταγήν του Συντάγματος, και ορθώς επαναλαμβάνω, προχωρήσαμε στην ψήφιση του νόμου και τώρα στην εφαρμογή. Και επέμεινα ιδιαίτερα στην εφαρμογή του νόμου. Κάναμε ειδική συζήτηση με το ΕΣΡ, το οποίο θα αναλάβει εξάλλου και την εφαρμογή του νόμου και το οποίο είναι ανεξάρτητη Αρχή, για να διευκολύνουμε τις λειτουργίες του, διότι είναι ένα τεράστιο έργο, ομολογώ, που πρέπει να γίνει, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι τεράστιο έργο που απαιτεί συνεχή προσπάθεια, προκειμένου να το φέρουμε σε πέρας, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία για ενδεχόμενη διαπλοκή μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και ΜΜΕ και την άσκηση πίεσης προς την κρατική εξουσία γύρω από το θέμα των δημοσίων συμβάσεων. Αρα, ήταν δουλειά σε δύο επίπεδα και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. Δεν σημαίνει ότι ο νόμος λειτουργεί από μόνος του. Εχει γίνει μια πολύ σπουδαία δουλειά -και δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν- στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Από σήμερα, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία στην Ε.Ε. για οικονομικά και θέματα Αμυνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι οικονομικά, νομισματικά.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ποιος είναι ο κεντρικός πολιτικός στόχος και στις δύο αυτές περιπτώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λειτουργούμε σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήραμε γι` αυτά τα θέματα στη Βαρκελώνη. Οσον αφορά το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, μας ενδιαφέρει ως πρώτο θέμα να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το λεγόμενο ευρωστρατό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, η δανική Προεδρία έχει κάτι πολύ σημαντικό -ούτως ή άλλως εμείς έχουμε να διαδραματίσουμε έναν ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο. Κατά την Προεδρία της Δανίας θα αντιμετωπιστεί η αποτελεσματική προώθηση του θέματος της διεύρυνσης. Και επειδή εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και λόγω της υποψηφιότητας προς ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., αλλά και γενικότερα, γιατί πιστεύουμε στη διεύρυνση και την προοπτική της ενιαίας Ευρώπης, γι` αυτό κι εμείς ως υποψήφια Προεδρία, αλλά έχοντας κι ένα λόγο ήδη σε ορισμένα σημαντικά θέματα, θα διαδραματίσουμε ένα σοβαρό και βαρύνοντα ρόλο.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την περίπτωση του ιδιοκτήτη ΜΜΕ, συγκεκριμένα για τον όμιλο Ανδρουλιδάκη, για το θέμα του δικαστηρίου. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως σας ενημέρωσε και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Δημήτρης Γέρου την Παρασκευή, δεν υπήρξε ένταλμα. Είναι εκείνο το είδος του αυτόφωρου που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές στο προσωπικό. Το αυτόφωρο υπήρξε για εκείνη την ημέρα. Δεν υπήρξε ειδικό ένταλμα. Δηλαδή, την ημέρα που προφανώς είχε πάει ο κ. Ανδρουλιδάκης στο δικαστήριο είχε παρέλθει η προθεσμία. Ομολογώ ότι έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Σας είχα πει, ότι συναντήθηκα με τον κ. Ανδρουλιδάκη από τον οποίο και ζήτησα να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχα κάνει με την ΕΣΗΕΑ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Planet κυρίως, αλλά και στο Tempo. Από τότε δεν έχω κάτι νεότερο. Βεβαίως, υπάρχει σειρά δικαστικών προσφυγών. Η κατάσταση έχει πάρει δύσκολη τροπή. Το υπουργείο την παρακολουθεί. Ενημερώνει και ενημερώνεται από όλες τις αρμόδιες αρχές και φυσικά επιμένουμε πάνω από όλα στην κατεύθυνση του να βρεθεί μια λύση και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, όσον αφορά τουλάχιστον τις οφειλές που έχουν από τον όμιλο. Είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση που επιτρέπει να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα. Δεν θα βιαστώ. Ομως με προβληματίζει σοβαρά το θέμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Εχει βγει το πόρισμα του ΕΣΡ για το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το έχουμε πάρει μέχρι αυτή τη στιγμή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν το έχετε ήδη κάνει, απλώς θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος όπως δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες, στην ουσία κάνει ένα είδος παρέμβασης στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας και όχι μόνο σε θέματα εσωτερικά, αλλά και σε εξωτερικά και εθνικά, όπως τον ευρωστρατό και το Κυπριακό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, τοποθετήθηκε μετά από ερωτήσεις που του έθεσε συνάδελφός σας στη διάρκεια μιας συνέντευξης, ενημερώνοντας για την πολιτική των ΗΠΑ. Δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει κάποιο θέμα. Ο πρέσβης μιας χώρας, ενημερώνει για την πολιτική της χώρας του και κάνει κάποιες εκτιμήσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σχολιάσετε τη χθεσινή συγκέντρωση εκατοντάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους ήταν μάλιστα και βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι μεταξύ άλλων κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την πολιτική της. Ακούστηκε να λένε ότι το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται στο περιθώριο και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι σωστή μια προηγούμενη ερώτηση για το αν υπάρχει ή όχι δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχόλιό σας δεν άκουσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα, ήδη. Και αρνητικά και θετικά. Αρνητικά υπό την έννοια ότι αυτό απαντά στο αν υπάρχει ή όχι δημοκρατία και θετικά υπό την έννοια ότι είμαστε ένα μεγάλο και δημοκρατικό κόμμα και μπορούν τα στελέχη να εκφράζουν τις απόψεις τους.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως δαιμονοποιούν την κατάσταση με τα όσα λένε τα διαφωνούντα στελέχη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην περιμένετε άλλο σχόλιο από μένα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή με αφορμή τον δείπνο μιλήσατε για την Κυβερνητική Επιτροπή θέλω να σας ρωτήσω εάν ο νέος υπουργός Υγείας κ. Στεφανής θα συμμετέχει από δω και στο εξής στην Κυβερνητική Επιτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν συμμετέχει ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον κανονισμό περί κυβερνητικών οργάνων, συμμετέχει όποιος είναι υπουργός. Αυτό δεν αλλάζει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Δεν θα υπάρξει δηλαδή ανασύνθεση των οργάνων@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα κυβερνητικά όργανα δεν λειτουργούν με τα πρόσωπα. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η λεγόμενη τάξη του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή η σειρά των υπουργείων που έχει να κάνει με μια σειρά από ζητήματα και υπάρχει και η Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τα εννέα πρώτα κατά την τάξη υπουργεία. Βεβαίως, κατά περίπτωση και ανάλογα με το θέμα καλούνται κάποια στελέχη, υπουργοί συνήθως, οι οποίοι έχουν να συμβάλουν σε ένα κομμάτι το οποίο είναι χρήσιμο για τη συζήτηση. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε στην Κυβερνητική Επιτροπή να συζητούμε για θέματα δημόσιας τάξης και να μην είναι παρών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 1 July 2002 - 14:05:13 UTC