Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα εισαγωγικώς να σας ενημερώσω για ορισμένα θέματα:

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με δύο θέματα: Την πορεία της φορολογικής μεταρρύθμισης και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη λαθρομετανάστευση, με ειδική αιχμή τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί στην περιοχή της Θράκης.

Εισαγωγικά ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης και ειδικότερα για το θέμα του ESDP, του λεγόμενου ευρωστρατού. Περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και απέδωσαν θετικά για τη χώρα μας αποτελέσματα. Τόνισε ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, δηλαδή να επιτευχθεί η συμφωνία που θα καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας παρέμβασης. Μια συμφωνία, βεβαίως, που να διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο Πρωθυπουργός, ότι στη Σύνοδο της Σεβίλλης πετύχαμε μια πλήρη αντιστροφή της κατάστασης. Ενώ πριν οι "14" ήταν σύμφωνοι σε ένα κείμενο, το οποίο εξέφραζε θέσεις της Τουρκίας, αλλά δεν λάμβανε υπόψη και τις δικές μας ευαισθησίες και τα δικά μας συμφέροντα, μετά από μία παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την ισπανική Προεδρία και χάρη στην προσπάθεια που έγινε από το ΥΠΕΞ, πετύχαμε μια Συμφωνία των "14", δηλαδή και των "15" συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η Συμφωνία αυτή, όμως, δεν έγινε δεκτή από την Τουρκία. Ετσι, την ευθύνη για την επιχειρηματολογία ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, την έχει η Τουρκία, που απέναντι και στις χώρες της Ε.Ε. δείχνει την αδιαλλαξία της. Αυτό δεν αποτελεί, βέβαια, την τελική λύση, γιατί αυτή απαιτεί την υπογραφή των κειμένων, τα οποία θα οδηγούσαν στην τελική ρύθμιση του προβλήματος. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Και επειδή εμείς, όσον αφορά τα θέματα αμυντικής πολιτικής, έχουμε την Προεδρία από 1ης Ιουλίου, πέφτει το βάρος σε μας. Και κατέληξε ο Πρωθυπουργός, με αυτό που είπα αρχικά. Δηλαδή, ότι αυτή η εξέλιξη με το θέμα του ευρωστρατού ήταν ευνοϊκή για την Ελλάδα. Μας φέρνει σε πλεονεκτική θέση, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ακολουθεί τη συνέχεια που απαιτεί και προσοχή και προσπάθεια από μέρους μας.

Οσον αφορά το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο κ. Χριστοδουλάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τους οικονομικούς συντάκτες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δόθηκε το "πράσινο φως" για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το διάλογο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή. Σε πρώτη φάση θα προταχθούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απλοποίηση των διαδικασιών και τα θέματα φορολόγησης περιουσίας. Ζητήματα που αφορούν τους φορολογικούς συντελεστές και άλλα μέτρα, θα είναι σε δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται περί το τέλος Αυγούστου.

Οσον αφορά τα θέματα της λαθρομετανάστευσης, να επαναλάβω ότι η συζήτηση είχε ως ιδιαίτερη αιχμή τα προβλήματα -τα έχουμε σχολιάσει και σε προηγούμενη συνάντησή μας- που αντιμετωπίζουμε, αυτή τη στιγμή, στη Θράκη. Ο γενικός κανόνας, η γενική κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι σαφής: Η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία έχουν φθάσει στα όριά τους στο θέμα αυτό. Πρέπει, λοιπόν, παράλληλα με τα μέτρα που έχουμε πάρει για την ενσωμάτωση των λαθρομεταναστών που ήδη ζουν στην πατρίδα μας, να ακολουθήσουμε συγκεκριμένη και σαφή πολιτική για την αποτροπή της παραπέρα εισόδου λαθρομεταναστών.

Συγκεκριμένα, γι` αυτούς τους περίπου 3.000 ανθρώπους, που εισήλθαν δια του Εβρου, φυσικά θα υπάρξει από το ελληνικό Δημόσιο πλήρης περίθαλψη και κάλυψη των άμεσων ιατρικών, βιοτικών και άλλων αναγκών τους. Ομως, η πρόθεσή μας είναι σαφής: Οι άνθρωποι αυτοί που λαθραία εισήλθαν στη χώρα μας θα πρέπει να επαναπροωθηθούν προς τις χώρες προέλευσής τους. Αυτό θα γίνει με ειδική συζήτηση και συμφωνία και με την Τουρκία, στη βάση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, αλλά και με τη βοήθεια της Ε.Ε., που θα ζητηθεί - όπως αποφασίστηκε- με ειδική παρέμβαση. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ρεύματος εισόδου. Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως μια χώρα ανοικτών συνόρων. Δεν είναι η Ελλάδα χώρα ανοικτών συνόρων. Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν φθάσει στα όριά τους. Αποφασίστηκε να ληφθούν παραπέρα μέτρα απώθησης άλλων λαθρομεταναστών, οι οποίοι θα θέλουν να εισέλθουν στην πατρίδα μας. Για τον ίδιο σκοπό, υπήρξε συζήτηση και συνεργασία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζεμ, για την αυστηρή τήρηση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί και έχει επικυρωθεί από το τουρκικό, αλλά πρόσφατα και από ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ανάγκη συνεδρίασης -και μάλιστα ταχύτατα- της επιτροπής που προβλέπει η συμφωνία.

Αρα: Θα περιθάλψουμε, αλλά και στη συνέχεια θα επαναπροωθήσουμε τους λαθρομετανάστες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Θράκη. Θα ληφθούν μέτρα περιφρούρησης των συνόρων. Θα υπάρξει ειδική συνεννόηση με την Ε.Ε. για όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ίσως και τους πόρους που απαιτούνται, γιατί και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα: Και θα υπάρξει συνεργασία με την τουρκική πλευρά για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει.

Αυτά αποφασίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Μια ακόμη ανακοίνωση. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός, (η πτώση του στρατιωτικού αεροσκάφους) για το οποίο όλοι αυτή τη στιγμή εκφράζουμε την ανησυχία μας. Αλλά δεν είμαι σε θέση, διότι δεν γνωρίζουν και οι αρμόδιες αρχές, να σας δώσω περαιτέρω ενημέρωση. Μόλις πριν δύο λεπτά επικοινώνησα με το Αρχηγείο, αλλά δεν μπορούσαν να μου δώσουν νέα συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα. Βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης όλων των ερευνών. Ηταν όλοι στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Να σας ενημερώσω, επίσης, για ένα ακόμη θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου μας. Σήμερα, υπέγραψα και αποστέλλω προς όλους τους υπουργούς, μετά από χθεσινή σχετική συμφωνία με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, επιστολή με την οποία επισημαίνω ότι ο νέος νόμος ισχύει και ότι είναι υποχρέωση όλων των αναθετουσών αρχών να αναζητούν, στο πλαίσιο των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την έκδοση από το ΕΣΡ πιστοποιητικού που να βεβαιώνει τη μη συνδρομή των ασυμβίβαστων που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ιδίου νόμου. Ειδοποιούμε, δηλαδή, μέσω των συναδέλφων υπουργών, όλες τις αρχές του Δημοσίου -η επιστολή αυτή απεστάλη σήμερα- ότι χρειάζεται στις προκηρύξεις τους να αναφέρεται αυτή η προϋπόθεση και υποχρεωτικά το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που επικρατεί στο διαγωνισμό, πρέπει, στη συνέχεια, να παίρνει από το ΕΣΡ πιστοποιητικό διαφάνειας, μη συνδρομής των ασυμβίβαστων που προβλέπει ο νόμος. Σχετική συζήτηση έγινε χθες και με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, διότι αντιλαμβάνεστε ότι τα πρακτικά προβλήματα είναι αρκετά. Υπάρχει ένας όγκος δουλειάς και χρειάζεται ένας πολύ καλός συντονισμός μεταξύ μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσοι λαθρομετανάστες υπάρχουν στη χώρα μας, εκτός αυτών των 3.000 που είπατε, που πρόκειται να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν αναφερόμαστε σε άμεση επαναπροώθηση, μιλάμε για εκείνους που είναι συγκεντρωμένοι σε κάποιους χώρους, οι οποίοι φρουρούνται και -εν πάση περιπτώσει- περιθάλπονται από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι σαφές ότι η επαναπροώθηση θα ξεκινήσει από αυτούς. Το έχουμε πει, το έχουμε εξαγγείλει αυτό και κατά τη συζήτηση που είχαμε κάνει την εποχή που είχε πάει ένα πλοίο στη Ζάκυνθο. Η κατεύθυνσή μας είναι η επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Δώσαμε ευκαιρίες για την έκδοση κάρτας παραμονής και εργασίας όλων των λαθρομεταναστών που βρέθηκαν στην πατρίδα μας. Κατανοούμε τις ανάγκες που ώθησαν αυτούς τους ανθρώπους να αναζητήσουν δουλειά στην Ελλάδα. Λάβαμε μέτρα για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και όπως γνωρίζετε έχουν υποβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις για άδειες παραμονής, στις δύο φάσεις, την αρχική μέσω του ΟΑΕΔ και τη δεύτερη μέσω των Δήμων ή της Αστυνομίας. Δεν μπορούμε, όμως, να αναπαράγουμε συνεχώς το ίδιο θέμα. Είχαμε πει και τότε, το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι και η χώρα μας και η κοινωνία μας έχουν φθάσει στα όριά τους.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε στοιχεία, κ. Υπουργέ, πόσοι είναι αυτοί που έχουν πάρει κάρτες και πόσοι είναι οι παράνομοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τους παράνομους, βεβαίως, δεν μπορούμε ποτέ να έχουμε ακριβή στοιχεία, διότι εάν τα είχαμε, θα είχαμε λάβει και μέτρα, μέχρις ενός ανθρώπου. Δεν υπάρχει ανοχή σε κάποιον παράνομο. Αλλά, εκείνοι που έχουν πάρει κάρτες, αν θυμάμαι καλά, ήταν στην πρώτη φάση της διαδικασίας καταγραφής περίπου 220.000 με πράσινες κάρτες και ήταν και ένας αριθμός πάνω από 300.000 στη δεύτερη. Καταλαβαίνετε ότι εάν υπολογίζουμε και ανθρώπους που είναι μέλη οικογενείας κ.τ.λ., μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες που ήδη εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε για όριο. Αυτό το όριο, ακούει σε κάποιον αριθμό, υπάρχει ένα πλαφόν; Είναι περίπου 550.000 δηλαδή το όριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Θεωρούμε ότι ο σημερινός αριθμός -αυτός δηλαδή που έχει καταγραφεί και που αν ληφθούν υπόψη και μέλη οικογενειών κ.τ.λ., είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες- δημιουργεί ένα όριο, το οποίο δεν μπορούμε συνεχώς να υπερβαίνουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίσατε κάποια μέτρα. Μήπως αυτά τα μέτρα έρχονται κάπως καθυστερημένα στο Εβρο; Και το λέω αυτό, γιατί πέρασε ένα ρεύμα λαθρομεταναστών που λέτε εσείς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρομαι σε αυτές τις 3.000.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, 3.000. Πώς πέρασαν αυτές οι 3.000 από τον Εβρο; Δεν υπήρχε καθόλου φύλαξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει φύλαξη. Οπως γνωρίζετε, τα σύνορά μας φυλάσσονται από τον ελληνικό στρατό και φυλάσσονται πολύ καλά. Αλλά, γνωρίζετε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν στη χώρα μας, πιθανόν καθοδηγούμενοι από κάποιους από την άλλη πλευρά που γνωρίζουν καλά την περιοχή. Και όπως ξέρετε υπάρχουν κάποιοι, που ουσιαστικά είναι εγκληματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πόνο αυτών των ανθρώπων και αναλαμβάνουν έναντι αδράς αμοιβής -πρόκειται στην ουσία για μεσίτες λαθρέμπορους και άλλους που κάνουν αυτή τη δουλειά- γνωρίζοντας τον τόπο, να τους περάσουν απέναντι. Βεβαίως, συλλαμβάνονται. Τα σύνορά μας φρουρούνται και οι παράνομα εισερχόμενοι συλλαμβάνονται. Αλλά, τους συλλαμβάνεις στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν στα σύνορα. Δεν βρέθηκαν ξαφνικά στην Κομοτηνή ή στις Σάππες. Οταν βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι 3.000 που μας είπατε, είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί. Εκτιμάτε ότι υπάρχει και άλλο ρεύμα, ας υποθέσουμε άλλοι 1.000-1.500, που έχουν ξεφύγει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν νομίζω ότι έχει περάσει σημαντικός αριθμός. Εκείνο, όμως, που δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι εάν υπάρχουν και άλλοι που πρόκειται να το επιχειρήσουν. Γι` αυτό, δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου βέβαιοι. Διότι, όπως σας είπα και γνωρίζετε πολύ καλά, υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι, εγκληματίες, οι οποίοι παίζουν με τον ανθρώπινο πόνο και τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων και οι οποίοι, προφανώς, εξαγοράζοντας κάποιους, προσπαθούν κάθε φορά κατά κύματα να περνούν τους λαθρομετανάστες στην ελληνική πλευρά. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν τους έχουν κάπου συγκεντρωμένους, στην Τουρκία ή κάπου αλλού και επιχειρηθεί ένα καινούργιο ρεύμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι θα λάβετε μέτρα για την απώθηση όποιων προσπαθειών γίνονται από εδώ και πέρα. Τι μέτρα θα είναι αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να σας αναλύσω την τεχνική ανάπτυξη του ζητήματος. Η πολιτική απόφαση είναι: Συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών, ώστε να μην επιτραπεί η περαιτέρω διέλευση λαθρομεταναστών από τα βόρεια σύνορά μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν ξέρετε και πολλές δυνατότητες. @Η θα πυροβολούν ή θα βουλιάζουν τις βάρκες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει τρόπος, αλλά βεβαίως δεν είμαι ειδικός για να σας τον αναλύσω. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλοι αυτοί οι εγκληματίες που καθοδηγούν τους μετανάστες -και αναφέρομαι στους μεσίτες και σε αυτούς που αναλαμβάνουν τη διακίνηση- όταν δουν στρατό ή αστυνομία ή ένοπλο λαμβάνουν τα μέτρα τους και δεν το επιχειρούν. Υπάρχει τρόπος για την αποτροπή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τον τρόπο φύλαξης που μόλις τώρα περιγράψατε, μήπως θα χρειαστούν και επιπλέον άτομα σε διάφορα σώματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εκτιμήσει η Ελληνική Αστυνομία αν χρειάζονται ή με ποιόν τρόπο μπορεί να κάνει τη διάταξή της. Σε εκείνο, όμως, που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. για τέτοιες δραστηριότητες. Διότι, από τη στιγμή που λέμε όλοι ότι πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν και εντεταλμένα όργανα για να το πράξουν. Αυτό το θέμα, όμως, δεν το συζητήσαμε σήμερα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σε ποιό επίπεδο θα γίνουν οι συνεννοήσεις με την Τουρκία για τη διπλή εφαρμογή της συμφωνίας και πότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αρχικά και μόλις αρχίσει να συνεδριάζει η επιτροπή σε υπηρεσιακό επίπεδο. Διότι, όπως γνωρίζετε, η επιτροπή αποτελείται από ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη των δύο χωρών. Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που υπάρχουν, διότι οι Τούρκοι εγείρουν και κάποιες ενστάσεις, θα λύσει όλα τα ζητήματα και θα λειτουργήσει -αυτή είναι η προσδοκία μας και η απαίτησή μας- ομαλά η συμφωνία, το ταχύτερο δυνατό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Παλαιότερα η Τουρκία επικαλείτο το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να δεχτεί πίσω όλους τους λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονταν στην Ελλάδα, διότι η ίδια δεν έχει τη δυνατότητα να τους επαναπροωθήσει στις χώρες προέλευσής τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα της Τουρκίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επ` αυτού, και επειδή εμείς αυτή τη στιγμή σκληραίνουμε την πολιτική μας, το ελληνικό αντεπιχείρημα ποιο είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ελληνικό αντεπιχείρημα είναι ότι δεν μπορεί να μην εφαρμόζεις μια συμφωνία όταν την έχεις υπογράψει. Η τουρκική πλευρά μπορεί να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στα σύνορά της. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Εχουμε υπογράψει μια συμφωνία που είναι σαφής, σωστή και δίκαιη και βάσει αυτής πρέπει να κινηθούμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα εισηγείτο η Ελλάδα οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ε.Ε., ώστε να βοηθηθεί σε αυτή την αντιμετώπιση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν χρειαστεί, ναι. Διότι είναι σαφές ότι από αυτές τις περιοχές ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών προσπαθεί να εισέλθει στην Ε.Ε., όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά μέσω αυτής να πάνε σε άλλες χώρες. Αρα, επειδή η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. από την οποία εισέρχεται το κύριο κύμα των λαθρομεταναστών, χρειάζονται πρόσθετοι πόροι που αφορούν και τη χώρα μας. Αν χρειαστεί, και ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, γιατί όχι, να επιδοτηθούν αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία. Για παράδειγμα, να μεταφέρει αυτούς τους λαθρομετανάστες στις πατρίδες τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης αφορά και τους πολιτικούς πρόσφυγες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Είναι τελείως διαφορετικό το θέμα της λαθρομετανάστευσης, από αυτό του πολιτικού ασύλου. Θέλω να το διευκρινίσω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Εξάλλου, κανένας δεν έθεσε θέμα ασύλου στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε πόσο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε αυτό το κύμα των λαθρομεταναστών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πρόσφατο. Συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως γνωρίζετε, έχουν ληφθεί ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα στις θάλασσες και κάποιοι που καθοδηγούν τους λαθρομετανάστες και τους οποίους χαρακτήρισα ασυνείδητους και εγκληματίες, έκριναν σκόπιμο να αναζητήσουν άλλη δίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τουρκική πλευρά, στην προχθεσινή συνάντηση, δικαιολογήθηκε για την αδυναμία της να τηρήσει τη συμφωνία; Στη Σεβίλλη συμφωνήθηκε ο επιμερισμός του κόστους για τη φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε.. Με βάση τη σημερινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα και αίτημα όσον αφορά τα ποσά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως, γνωρίζετε οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. δεν είναι ποτέ εξειδικευμένες. Ηδη, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης ανέλαβε να προβεί στις σχετικές ενέργειες, τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση που αντιμετωπίζουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάποια εικόνα για το τι γίνεται στη Θράκη. Που φυλάσσονται αυτοί οι άνθρωποι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις που δεν είναι αυτές που πρέπει. Θα ληφθούν μέτρα, με συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Υγείας, αλλά και την ΕΛ.ΑΣ., ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και περίθαλψής τους, προκειμένου να μην εκδηλωθούν ασθένειες. Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι αυτή θα είναι προσωρινή λύση. Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι η επαναπροώθησή τους. Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες που φυλάσσονται δεν είναι επαρκείς, διότι προέκυψαν ξαφνικά τρεις χιλιάδες λαθρομετανάστες και η ΕΛ.ΑΣ. κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Ηδη από χθες έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο, είδε τις συνθήκες, αντιμετώπισε την κατάσταση, έκανε εισηγήσεις και η απόφαση που λάβαμε σήμερα είναι η άμεση λήψη μέτρων για τη σωστή περίθαλψη και φιλοξενία τους. Θα υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα σιτιστούν, θα τους δοθούν όλες οι αναγκαίες διευκολύνσεις. Θέλω να τονίσω για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση ότι αυτό το καθεστώς θα είναι προσωρινό. Είναι η έκφραση του ανθρωπισμού μας. Εχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Από εκεί και πέρα, η τελική λύση θα είναι η επαναπροώθησή τους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πόσο χρόνο θα χρειαστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε αυτή τη στιγμή με ακρίβεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητήθηκε έκτακτη ενίσχυση από την Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει και αυτό, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για το θέμα με την Ε.Ε.. Από τα αρμόδια υπουργεία και με τη συμβολή, ίσως, του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα δοθούν οι σχετικές πιστώσεις.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής το θέμα του νέου μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων και μπορείτε να μας πείτε, εάν ο Πρωθυπουργός έκανε κάποια αναφορά σε αυτό το ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν έγινε καμία αναφορά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μια έρευνα της ΑLCO δείχνει ότι το 58% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρούν πολύ χρήσιμη την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν κάτι τέτοιο επηρεάζει την κυβέρνηση και αν ανησυχεί το κόμμα σας από αυτό το ενδεχόμενο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου ζητάτε να σχολιάσω εσωτερικά θέματα του κόμματος της Ν.Δ.;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εσάς, εάν ανησυχεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω εσωτερικά θέματα που αφορούν το κόμμα της Ν.Δ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν ανησυχεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, εννοώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τέτοια ζητήματα δεν ανησυχεί, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Θέλω απλά να σας θυμίσω ότι ο κ. Σαμαράς στήριξε τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές. Αρα, η όποια επιρροή είχε, έχει ήδη καταγραφεί από τις τελευταίες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τις μαρίνες και τη μεταβίβασή τους, γνωρίζετε εάν υπήρξαν κάποια αποτελέσματα από το διαγωνισμό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλιδάκης σήμερα βρέθηκε στο δικαστήριο, που εκκρεμούσε μια αυτόφωρη διαδικασία από χθες, ωστόσο δεν συνέβη τίποτα, παρά πήγε και αποχώρησε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι κάποιο όργανο δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αυτό, όμως, πρέπει να το εξετάσουμε για να διαπιστώσουμε αν όντως συνέβη έτσι και θα σας ενημερώσουμε. Οπως γνωρίζετε, έχει εκδοθεί ένταλμα. Πάντως, ένα να έχετε υπόψη σας ότι όλοι οι αρμόδιοι ενημερώνονται και τα αρμόδια υπουργεία και οι διωκτικές αρχές και οι εισαγγελικές αρχές. Είναι γνωστό ότι οι εισαγγελίες και οι διωκτικές αρχές εξέδωσαν τα σχετικά εντάλματα.

Σήμερα, πηγαίνω στη Σαμοθράκη, όπου πρόκειται να διεξαχθεί το Συνέδριο για τα ΜΜΕ που οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί δημοσιογράφοι από όλη τη χώρα και θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα. Θα γίνει ένας πλούσιος διάλογος για τα ΜΜΕ και το ρόλο τους στη σύγχρονη οικονομία και κοινωνία. Η πολιτική ενημέρωση αύριο, επειδή και ο κ. Χυτήρης θα απουσιάζει, θα γίνει από το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Δημήτρη Γέρου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 27 June 2002 - 16:05:11 UTC