Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ξεκινήσω με ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις:

Σήμερα και ώρα 07.55 η κ. Φιόνα Σημίτη γέννησε, με καισαρική τομή, ένα κοριτσάκι βάρους 2 κιλών και 760 γραμμαρίων. Ο τοκετός έγινε στη Β@ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, από τον καθηγητή κ. Γ. Κρεατσά. Η μητέρα και το νεογέννητο είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Ευχόμαστε όλοι στον Πρωθυπουργό και την κ. Δάφνη Σημίτη να τους ζήσει το εγγονάκι, να το δουν να μεγαλώνει και να το χαίρονται και να είναι όλοι καλά.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη χωροταξική κατανομή των Σχολών των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, προβεί σε δηλώσεις, τις οποίες έχετε στη διάθεσή σας, ενώ θα υπάρξει και αναλυτική συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συζητείται το θέμα της απεργίας της ΠΝΟ. Θέλω να υπενθυμίσω ορισμένα πράγματα: Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει -και αντιμετωπίζει θετικά, όπως πάντα- τα αιτήματα των Ελλήνων ναυτικών. Πιστεύει ιδιαίτερα στη μεγάλη σημασία που έχει το ναυτικό επάγγελμα για το έθνος μας και την οικονομία μας. Αναγνωρίζει τα προβλήματα των ναυτικών και θέλει, σε κάθε περίπτωση, να είναι αρωγός και συμπαραστάτης, να αναλαμβάνει όσο το δυνατό αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες, προκειμένου να τα αντιμετωπίζει θετικά και να λύνει τα θέματα. Επομένως -όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης- η κυβέρνηση με νεότερο νομοσχέδιο -όπως έχει δεσμευτεί- θα προωθήσει διατάξεις για το ΝΑΤ και τα θέματα των ναυτικών. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το αίτημα της αύξησης των συντάξεων των ναυτικών από το 60% στο 70%, όπως θα ισχύει για όλους τους Ελληνες -προοπτικά, βεβαίως, μετά το 2008- με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Η αύξηση αυτή θα γίνει εντός μιας πενταετίας σε ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από 1.1.2003. Επομένως, με την τοποθέτηση αυτή, που γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο, λύνεται το αίτημα αύξησης της σύνταξης των ναυτικών. Θα ισχύει και γι` αυτούς ό,τι θα ισχύει και για όλους τους Ελληνες και μάλιστα συντομότερα από ό,τι θα γίνει για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Γίνεται, επίσης, αποδεκτή η αύξηση της επικουρικής σύνταξης των ναυτικών από 1% σε 1,5% το χρόνο, με ανώτατο πλαφόν το 30%.

Θέλουμε να θυμίσουμε μια σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία πρόσφατα αντιμετωπίστηκαν θετικά από την κυβέρνηση:

Πρώτον, μειώθηκε η φορολογία για τους αξιωματικούς του ναυτικού στο 6% και για τους ναυτικούς στο 3%.

Δεύτερον, επιτράπηκε η επανεργασία στους συνταξιούχους ναυτικούς, με παράλληλη απόληψη της σύνταξής τους.

Τρίτον, τα επιδόματα Κυριακής εντάχθηκαν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα επιδόματα αυτά είναι 22%.

Τέταρτον, ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει σήμερα το 75% των συντάξεων του ΝΑΤ. Εκταμιεύονται 170 δισεκατομμύρια δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάθε χρόνο, για να δοθούν ως στήριξη στο ΝΑΤ.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές ότι ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των ναυτικών. Δεν θα παίρνουν τίποτα λιγότερο από τους άλλους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις τους μάλιστα φτάνουν στο ανώτατο επίπεδο, νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται η προσαρμογή για το ΙΚΑ.

Θέλω να επισημάνω ότι μπροστά στην ικανοποίηση όλων αυτών των αιτημάτων, η λογική της επιτάχυνσης ή μη των δόσεων είναι πάρα πολύ μικρή μπροστά στην τεράστια σημασία που έχουν αυτά τα ζητήματα, αλλά και μπροστά στις τεράστιες επιπτώσεις που επιφέρει για όλο τον ελληνικό λαό η παρατεινόμενη απεργία.

Θέλουμε να καλέσουμε τα συνδικάτα των ναυτικών, την ομοσπονδία τους, όλους τους Ελληνες ναυτεργάτες να λύσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι τα αιτήματά τους ικανοποιούνται. Το κύριο αίτημά τους για την αύξηση της σύνταξης στο 70%, γίνεται πράξη, όπως εξάλλου έχουν ικανοποιηθεί -όπως σας παρουσίασα- και σειρά άλλων αιτημάτων.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι το κόστος από την παράταση της απεργίας είναι ιδιαίτερα βαρύ για την οικονομία μας, τον τουρισμό μας, την εξυπηρέτηση και την ποιότητα ζωής του πολίτη, ιδιαίτερα μπροστά σε ένα τριήμερο, που ο μέσος Ελληνας πολίτης θέλει να το χρησιμοποιήσει για να πάει στο χωριό του ή να ξεκουραστεί με την οικογένειά του. Νομίζω ότι θέση ευθύνης από την ΠΝΟ θα είναι η λύση αυτής της απεργίας και η συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση, σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν. Και αυτό τους καλούμε να κάνουν.

Σε μερίδα του διεθνούς Τύπου δημοσιεύονται, τον τελευταίο καιρό, μια σειρά άρθρων και σχολίων γύρω από την παροχή πληροφοριών στην εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την ελληνική κυβέρνηση. Αν και απάντησα και χθες, σε γενικές γραμμές, σε αυτή την αρθρογραφία, θέλω να σας μεταφέρω τα στοιχεία που δίνουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ξεκινώ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης:

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας κ. Κάρλα Ντελ Πόντε ζήτησε με την από 19.10.2000 αίτησή της παροχή πληροφοριών και δέσμευση συγκεκριμένων λογαριασμών που φέρονταν να ανήκουν στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και σε συγκατηγορούμενούς του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την ιδιότητά του, ως κεντρικής αρχής, διαβίβασε την αίτηση στον Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος ανέθεσε περαιτέρω την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή. Ο τελευταίος, μετά από έρευνα, διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί δεν ανήκαν στα εν λόγω πρόσωπα. Ο σχετικός φάκελος απεστάλη στο Διεθνές Δικαστήριο με το από 11.1.2001 έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με νέα αίτησή της από 16.3.2001 (που συμπληρώθηκε με το από 28.3.2001 έγγραφο, αναφερόμενο και σε άλλους λογαριασμούς), η αιτούσα αρχή επανήλθε στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, υποστηρίζοντας ότι οι λογαριασμοί "σχετίζονται" με τους κατηγορούμενους. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό εφέτη ανακριτή και επ` αυτής εκδόθηκαν τα με αριθμό 886?12.4.2001 και 1286?7.6.2001 βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών που καθόριζαν τους όρους άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Παράλληλα, μετά από έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, η Τράπεζα της Ελλάδας διεξήγαγε παράλληλη έρευνα για την οποία ενημερωνόταν τακτικά ο ειδικός ανακριτής.

Με την από 9.8.2001 αίτηση, η αιτούσα αρχή περιόρισε το αίτημα παροχής πληροφοριών στην κίνηση ορισμένων μόνο από τους αρχικά αναφερόμενους λογαριασμούς, αιτιολόγησε ειδικώς τους λόγους για τους οποίους πιθανολογεί ότι οι λογαριασμοί αυτοί συνδέονται με τους κατηγορούμενους και ανακάλεσε την αίτηση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων. Με το 2132?1.10.2001 βούλευμα κρίθηκε ότι η αίτηση είναι "νέα". Η υπόθεση εισήχθη στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο με το 4826?2001 βούλευμά του αποφάσισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την παροχή των σχετικών πληροφοριών στον 11ο τακτικό ανακριτή. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν άμεσα, διαβιβάστηκαν με το από 22.1.2002 έγγραφο του Εισαγγελέα Εφετών στο υπουργείο Δικαιοσύνης (10 κιβώτια) και απεστάλησαν τελικά στην αιτούσα αρχή με το από 7.2.2002 έγγραφο του τελευταίου.

Από το ιστορικό προκύπτει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι δικαστικές αρχές ενήργησαν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο πράξεις και ικανοποίησαν την αίτηση της αιτούσας αρχής μόλις πληρώθηκαν οι αυστηροί όροι που τάσσει ο νόμος για την άρση τραπεζικού απορρήτου και ιδιαίτερα όταν εστάλησαν από την αιτούσα αρχή στοιχεία προς πιθανολόγηση της σύνδεσης των λογαριασμών με τους κατηγορούμενους.

Οσον αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος:

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει έναν πολύ οπεριορισμένο ρόλο στην εφαρμογή των Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθότι η εφαρμογή τους είναι άμεση και υποχρεωτική εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ η παροχή κάθε σχετικής πληροφορίας είναι αρμοδιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εποπτικής της ισχύος, διαβίβασε άμεσα τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι αφορούν τις οικονομικές συναλλαγές συγκεκριμένων αξιωματούχων με το καθεστώς Μιλόσεβιτς, σε όλα τα Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε νομική οντότητα της πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ζήτησε σχετική πληροφόρηση. Επιπλέον, το Τμήμα Τραπεζικής Εποπτείας διενήργησε επιτόπου ελέγχους για να επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων με τους ως άνω Κανονισμούς.

Στις απαντήσεις τους, οι Τράπεζες ανέφεραν περίπου 100 περιπτώσεις, στις οποίες οι κάτοχοι συγκεκριμένων λογαριασμών έδειχνα να ομοιάζουν με τα άτομα που είχαν καταγραφεί στο σχετικό Παράρτημα των ως άνω Κανονισμών. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέρη αυτών ων λογαριασμών "πάγωσαν", ενώ σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις χρειάσθηκε περαιτέρω διευκρίνιση των προσωπικών δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπροσθέτως, η Τράπεζα της Ελλάδος υποστήριξε τις προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να καλυφθεί το αίτημα του Εισαγγελέα της ICTY για τη διερεύνηση ύπαρξης όποιου λογαριασμού ή συναλλαγής σχετιζόταν με συγκεκριμένες, ύποπτες παράκτιες εταιρείες, σε σχέση με το αίτημα βοήθειας προς την κυβέρνηση της Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδας διενήργησε επιτόπου ελέγχους σε συγκεκριμένες τράπεζες και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων διαβιβάστηκαν αρμοδίως στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γεγονότα, καθώς και τους νομικούς Περιορισμούς, στο πλαίσιο των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη δυνατότητα να παρέχει κάθε πληροφορία ή άλλη βοήθεια στις ελληνικές ή ξένες αρχές, αισθανόμαστε ικανοποιημένοι από τις Ελληνικές Τραπεζικές Αρχές, οι οποίες έκαναν ό,τι καλύτερο, για να υποστηρίξουν και να συνεισφέρουν στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, με σκοπό τη διερεύνηση των οικονομικών συναλλαγών των αξιωματούχων του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς στην Ελλάδα.

Όπως αποδεικνύεται από αυτά τα δύο σημειώματα, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Τράπεζας της Ελλάδος, η ελληνική κυβέρνηση και οι ελεγχόμενες από αυτήν τραπεζικές αρχές έκαναν το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας και του Διεθνούς Δικαστηρίου. Να σημειώσω ακόμη ότι καλά θα κάνουν όσοι αρθρογραφούν να κατανοήσουν πως αυτή η προσπάθεια ήταν η καλύτερη δυνατή. Ηταν άμεση, καθοριστική και αποσκοπούσε στην -εντός, βεβαίως, των ελληνικών νόμων και του κοινοτικού πλαισίου- συμβολή μας στην προσπάθεια, η οποία γίνεται. Κάθε άλλο σχόλιο με το οποίο επιχειρείται να δημιουργηθούν προβλήματα, και μάλιστα με αστήρικτα επιχειρήματα, δεν προσφέρει και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και σε αυτό που πραγματικά έχει γίνει.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν από το Υπουργικό Συμβούλιο προέκυψε κάποιο μήνυμα προς τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που απεργούν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο.

ΚΑΠΠΟΣ: Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω πολιτικά, πότε ήταν πιο υπεύθυνη η κυβέρνηση ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, πριν τις εθνικές εκλογές, όταν ο Πρωθυπουργός δεσμευόταν σε συγκεκριμένες πόλεις για ίδρυση αυτόνομων πανεπιστημίων ή τώρα, πριν τις δημοτικές εκλογές, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει ένα νέο χάρτη κατανομής σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε κάθε νομό της χώρας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για μια ακόμη φορά φοβάμαι ότι η μνήμη μας δεν σας βοηθά. Γιατί, αν σας βοηθούσε θα θυμόσασταν ότι η ίδρυση των πανεπιστημίων στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός έχει γίνει πράξη, ιδιαίτερα με τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη χωροταξική κατανομή τους. Δεν έχουν καμία σχέση με προεκλογικές σκοπιμότητες έναντι οποιουδήποτε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν με βάση τις πληροφορίες που διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες έγινε αυτό το περίφημο ραντεβού σας με τον κ. Ανδρουλιδάκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόκειται να γίνει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Χθες, έγιναν τέσσερις αιτήσεις πτωχεύσεως, κατά της επιχείρησης του κ. Ανδρουλιδάκη. Οι τρεις δέχθηκαν να αναβληθούν. Η μία, την οποία έκανε ο συνάδελφός μας κ. Νάσος Αθανασίου, επέμεινε να γίνει η εκδίκαση. Εκεί, ενώπιον του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του κ. Ανδρουλιδάκη, επικαλέστηκε τη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ του κ. Τζιόλα και του κ. Χυτήρη, δηλαδή το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Τύπου, προκειμένου να πετύχει την αναβολή. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Αποδέχεται η κυβέρνηση την ανάμιξη του ονόματος δύο υπουργείων, ώστε να επηρεάζονται οι δικαστικές αποφάσεις κατά αυτό τον τρόπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι με γράμμα της ΕΣΗΕΑ και των εργαζόμενων στο ραδιοφωνικό σταθμό "Planet" έγινε τριμερής συνάντηση που είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει, επομένως, μια κατάληξη της τριμερούς, όπου ο κ. Ανδρουλιδάκης έχει δεσμευθεί σε κάποια πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση έπραξε πολύ ορθά που ανταποκρίθηκε στο αίτημά σας και έκανε αυτή την τριμερή συνάντηση. Αν από εκεί και πέρα, ο κ. Ανδρουλιδάκης τώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Γι` αυτό το λόγο, έχουμε ασχοληθεί και έχουμε παρέμβει και άλλη φορά στο ζήτημα. Μη με βάζετε τώρα σε αντιδικίες δικαστικού χαρακτήρα προσώπων κατά της εταιρίας, διότι αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ενεπλάκησαν τα υπουργεία Τύπου και Εργασίας στη συνδικαλιστική διαμάχη, γιατί επικαλέστηκαν τη συμφωνία σας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο Τύπου δεν ενεπλάκη σε τίποτα. Η συμφωνία έγινε μετά από δική σας αίτηση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο κ. Χυτήρης δεν είναι μέλος του υπουργείου Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και ο κ. Χυτήρης και εγώ δεν εμπλεκόμαστε σε δικαστικές διαμάχες προσώπων κατά εταιρίας. Το υπουργείου Τύπου, μετά από αίτημα της ΕΣΗΕΑ και δικό σας, προχώρησε πολύ ορθά σε τριμερή συνάντηση, υπό την προεδρία του υπουργείου Εργασίας, όπως προβλέπεται, και εκεί πολύ σωστά πετύχαμε να δεσμευθεί ο εργοδότης σε κάποια πράγματα. Αν τηρεί ή όχι τις δεσμεύσεις του είναι μια άλλη συζήτηση. Γι` αυτό παρεμβαίνουμε πάλι, για να τις τηρήσει.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πριν από λίγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Παυλόπουλος, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" με τίτλο "με πράξη οριακής νομιμότητας η κυβέρνηση καλύπτει τα κενά της μαραθώνιας διαδρομής", κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεσμικές αθλιότητες που συνιστούν παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, παράκαμψη της Βουλής και υποβάθμιση του κύρους του Κοινοβουλίου, αναφερόμενος βεβαίως στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παυλόπουλος είναι καθηγητής του Δικαίου και θα έπρεπε να γνωρίζει, αλλά αν δεν γνωρίζει μπορούμε να του το υπενθυμίσουμε, ότι και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση. Η πράξη αυτή, όπως πάντα, έχει υπογραφεί, ως γνωστόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ο λόγος που έγινε πράξη νομοθετικού περιεχόμενου ήταν συγκεκριμένος. Επρεπε να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για τη μαραθώνια διαδρομή. Υπήρχε κίνδυνος να μην προχωρήσει, γρήγορα και σωστά η μαραθώνια διαδρομή, διότι είχαν εγερθεί πολλά προβλήματα με δημάρχους και δημότες διαφόρων Δήμων, οργανώσεις κατοίκων που προχωρούσαν σε συνεχείς ενστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν έπρεπε να γίνει μαραθώνια διαδρομή ή όχι. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου. Καλά θα κάνει, επιτέλους, ο κ. Παυλόπουλος να μιλά για την ουσία και όχι μόνο διαδικαστικά. Φοβάμαι, όμως, ότι το πρόβλημα του κ. Παυλόπουλου ήταν άλλο. Να μη γίνει η μαραθώνια διαδρομή. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα προχθές για άλλη περίπτωση. Είναι ορισμένες φορές που τα στελέχη της Ν.Δ. μου θυμίζουν τον πατροκτόνο, ο οποίος αφού πρώτα έχει σκοτώσει τον πατέρα του, πάει στο δικαστήριο για να καταδικαστεί και εκεί επικαλείται ως ελαφρυντικά ότι είναι ορφανός. Δηλαδή, από τη μία η Ν.Δ. δεν θέλει να γίνει το έργο για να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και από την άλλη, ψάχνει διάφορες διαδικαστικές αιτιολογίες, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση και να οδηγήσει σε κάτι που είναι εθνικά επιζήμιο. Αλλά, η άσκηση αντιπολίτευσης, όπως την αντιλαμβάνεται η Ν.Δ., φαίνεται ότι δεν έχει τέτοιες αναστολές.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω, γιατί δεν προστέθηκε ως τροπολογία στο αρχαιολογικό νομοσχέδιο -την ψήφιση του οποίου ζήτησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος- η επίλυση αυτού του προβλήματος και χρειάστηκε τελικώς να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αν κατά τη γνώμη σας η δυσφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας που κατέγραψε ο Τύπος, μόλις πριν από λίγες ημέρες, συνδέεται και με την απόφαση της κυβέρνησης να τον εμπλέξει ουσιαστικά σε αυτό το ζήτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εμπλέξαμε κανέναν και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο σεβόμαστε και τιμούμε, όπως πρέπει και όπως του αρμόζει με το κύρος που διαθέτει έναντι του ελληνικού λαού. Ούτε ποτέ διανοηθήκαμε κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου έγινε. Δεν ακολουθήθηκε η συνήθης νομοθετική διαδικασία, λόγω του ιδιαίτερα επείγοντος χαρακτήρα του θέματος και της ανάγκης να ξεπεραστούν χρονικοί περιορισμοί που είχαν επέλθει, λόγω των συνεχών προσφυγών και των προβλημάτων τα οποία είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή. Μπορεί κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται ότι το θέμα της υποχρέωσης και της τεράστιας ευθύνης που έχει αναλάβει η χώρα μας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες προϋποθέτει τη συμβολή όλων μας. Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει αυτή τη στάση ευθύνης από μεμονωμένες οργανώσεις και φορείς, αλλά επιβάλλεται να ζητήσει αυτή τη στάση ευθύνης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν, για το θέμα της απεργίας των ναυτικών, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Χριστοδουλάκη και του κ. Ανωμερίτη, όσον αφορά το επίπεδο των δόσεων που θα καταβληθούν αυτά τα χρήματα για τις συντάξεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο σας παρουσίασα την κυβερνητική άποψη, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τον κ. Ανωμερίτη. Αυτό απαντά στην ερώτησή σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, γιατί ο Πρωθυπουργός πήρε τηλέφωνο τον κ. Ανωμερίτη και του είπε να μη δεσμεύεται, εάν δεν έχει συμφωνήσει με τον κ. Χριστοδουλάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι δεν ήσασταν μπροστά στο τηλεφώνημα. Ο Πρωθυπουργός πήρε χθες τηλέφωνο, όπως και προχθές, όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, διότι έχουμε μια σοβαρή κρίση, που απασχολεί τον ελληνικό λαό. Είναι λογικό ο Πρωθυπουργός όχι μόνο να ενημερώνεται, αλλά και να δίνει οδηγίες για την αντιμετώπισή της. Αλίμονο, εάν δεν το έκανε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Γιατί ενοχλήθηκε ο Πρωθυπουργός από την εισβολή κάποιου καναλιού στο Μαιευτήριο που γέννησε η κόρη του και τί είπε επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν κάποιες αυστηρά προσωπικές στιγμές στον καθένα μας και αυτές τις στιγμές οφείλουμε όλοι να τις σεβόμαστε. Αυτό θέλω να επισημάνω μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση αναμένει τελικά στη Σεβίλλη να λυθεί το θέμα του ευρωστρατού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν μου επιτρέπετε μια πρόβλεψη -αν και δεν είναι ίσως σωστό- θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι ακριβώς μοιρασμένες. Μπορεί να έχουμε και τις δύο εκδοχές. Δηλαδή, είναι πιθανό η κινητικότητα που υπάρχει, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και από την ισπανική Προεδρία, να φέρουν κάτι θετικό, που να ικανοποιεί τις ελληνικές απόψεις. Οπως υπάρχει και η πιθανότητα οι πρωτοβουλίες αυτές να μην καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Είμαστε έτοιμοι για όλες τις περιπτώσεις. Βεβαίως, στην περίπτωση που δεν θα ικανοποιηθούν οι ελληνικές απόψεις, είναι σαφές ότι θα κάνουμε τυπική ή άτυπη χρήση των μέσων που έχουμε στα χέρια μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν στους χειρισμούς της κυβέρνησης για λύση της επικείμενης απεργίας στους ναυτεργάτες, έχετε λάβει υπόψη και πιθανές κομματικές σκοπιμότητες των συνδικαλιστών, οι οποίοι προωθούν την απεργία. Θέλω να πω ότι μπορεί να είχατε κάποια επαφή με κόμματα πιά και όχι μόνο σε συνδικαλιστικό επίπεδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν θεωρούσαμε ότι κάποιος έχει σκοπιμότητες θα είχαμε το θάρρος να το πούμε. Γνωρίζετε καλά ότι έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και αναλαμβάνουμε πάντα το κόστος.

ΚΑΠΠΟΣ: Εάν οι αρχαίοι Γαλάτες φοβόντουσαν μήπως τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, οι Αθηναίοι θα πρέπει να φοβούνται μήπως ανοίξει η γη και τους καταπιεί; Και αναφέρομαι για κεντρικότατο δρόμο της Αθήνας, που ως γνωστόν από τύχη δεν θρηνήσαμε χθες το βράδυ θύματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αλλη ερώτηση.

ΜΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται σήμερα στόχος της έρευνας της επιτροπής του Κογκρέσου για τη λαθρομετανάστευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή έρχομαι κατευθείαν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν έχω προλάβει να ενημερωθώ, αλλά δεν καταλαβαίνω τη λέξη «στόχος».

ΜΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Γίνεται για πρώτη φορά στόχος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε από την Αμερική ή προς την Αμερική;

ΜΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να σας πω συμπληρωματικά ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει δύο διπλωμάτες εκεί για να παραστούν στην επιτροπή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μήπως είναι κάποια συζήτηση γενικότερου χαρακτήρα, ενδεχομένως για θέματα λαθρομετανάστευσης και όχι έρευνα του Κογκρέσου για την Ελλάδα. Εάν πρόκειται για κάτι τέτοιο η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα να εκφράσει τις απόψεις της σε όλα τα επίπεδα, όπως γίνεται εξάλλου και στα όργανα της Ε.Ε. Γνωρίζετε ότι στην Ε.Ε. το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης.

ΜΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Η συζήτηση αυτή εμπεριέχει και την έρευνα μέσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς υπάρχει σύγχυση για τη γνωστή ιστορία αναφορικά με την τρομοκρατία. Αυτό εννοείτε; Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, γιατί είναι γνωστή αυτή ιστορία, εννοείτε την προηγούμενη συζήτηση που είχαμε κάνει και εδώ, γύρω από το αίτημα των αμερικανικών αρχών να γίνονται νηοψίες για θέματα τρομοκρατίας από αμερικανικές αρχές στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Προφανώς αυτό είναι το θέμα, εάν καταλαβαίνω καλά. Διότι οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι με το πρόσχημα της λαθρομετανάστευσης, κάποιοι από αυτούς που κάνουν αυτού του είδους τις «μεταφορές» πιθανό να μεταφέρουν, κατά τους Αμερικανούς πάντα- ή να υποκρύπτουν και τρομοκρατικά στοιχεία. Είχαν, λοιπόν, ζητήσει οι αμερικανικές αρχές, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., να επιτραπούν νηοψίες από αμερικανικές αρχές ή αρχές άλλων κρατών, εντός των χωρικών υδάτων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει αρνηθεί με βάση το Σύνταγμα και το εσωτερικό δίκαιό της, όπως έκαναν και άλλες χώρες, να γίνονται νηοψίες από ξένες αρχές. Είχαμε, όμως δεχθεί -και αυτό ίσως προϋποθέτει μια περαιτέρω συζήτηση- την άμεση συνεργασία με τις αρχές της Διεθνούς Κοινότητας, ώστε από τις ελληνικές αρχές, με δική μας ευθύνη, αλλά σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινότητα, να διεξάγονται τυχόν έρευνες και νηοψίες, οι οποίες κρίνονται ως απαραίτητες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 June 2002 - 15:05:11 UTC