Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη λύπη της κυβέρνησης για το νυχτερινό δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε συνανθρώπων μας. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν υπήρξε κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών. Ηδη, η ειδική υπηρεσιακή αρχή για τη διερεύνηση των ατυχημάτων έχει ζητήσει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου για τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα και κλιμάκιό της επρόκειτο να αναχωρήσει πριν από μία ώρα για τον τόπο του δυστυχήματος.

Θέλω να σας ενημερώσω, επίσης, ότι εξετάζεται αυτή τη στιγμή σε δεύτερο βαθμό το πόρισμα της επιτροπής για το προηγούμενο ατύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα ενημερωθείτε και για τα αίτια του πρώτου δυστυχήματος.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα σας το ανακοινώσω στην τελική του μορφή αύριο. Γνωρίζετε, όμως, ότι την Πέμπτη αναχωρεί για τη Σεβίλλη, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για μια Σύνοδο ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα συζητηθούν θέματα, όπως η πολιτική της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, ζητήματα που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση των λειτουργιών του Συμβουλίου, η προοπτική της διεύρυνσης και βεβαίως τα θέματα της δύναμης ταχείας παρέμβασης (ESDP).

Αύριο, στις 14.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Ντεάν, πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου. Αύριο, επίσης, θα συνεδριάσει και το επικοινωνιακό όργανο.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ν. Αφρικής κ. Ντεκλέρκ. Στις 12.30 θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου και στις 13.30 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα με τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Μαντέλα, ο οποίος έχει προκληθεί για να μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα που συνδέονται με την ίδρυση σε όλη την Ελλάδα των Σχολών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, ώστε να υπάρχει μια οριστική απόφαση πανελλαδικού χαρακτήρα για την κατανομή των Σχολών παλαιών και νέων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, καθώς και τα ζητήματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, η οποία θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη.

Το τρίτο θέμα, το οποίο θα ήθελα να σχολιάσω, με αφορμή την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο Ασφαλιστικό. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι όπως έπραξε η Ν.Δ. και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όλες οι ενδείξεις πείθουν -και μακάρι να μη γίνει αυτό, αλλά φοβάμαι ότι είναι δεδομένη απόφαση, με βάση και τη συμπεριφορά της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή- ότι θα αποχωρήσει αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της.

Κατά τη γνώμη μας η στάση της Ν.Δ. στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, καθώς και η στάση που, όπως σας είπα, αναμένεται να ακολουθήσει και αύριο τηρείται διότι η παράταξη αυτή αρνείται να τοποθετηθεί πάνω σε ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο απασχολεί το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων και γενικότερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. και ο αρχηγός της προτιμούν το δρόμο της φυγής. Το "βάζουν στα πόδια" για να μην τοποθετηθούν, να μην πάρουν θέση πάνω σε μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μας και του λαού μας. Είναι η πολιτική κάποιου που θέλει να πατάει σε δύο βάρκες. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι στην πολιτική, όπως και σε άλλα πράγματα, όποιος πατάει ταυτόχρονα σε δύο βάρκες, το πιθανότερο είναι να πέσει στο νερό. Και η Ν.Δ. με αυτή τη στάση που κρατά, με τη στάση της φυγής, με την αποφυγή τοποθέτησης πάνω στα μείζονα προβλήματα του λαού, με τη συνέχιση θολών και αφηρημένων τοποθετήσεων, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει αυτή την τύχη. Η έλλειψη πολιτικής είδαμε πού οδηγεί και στην περίπτωση του ΚΕΠ.

Θέλω να υπενθυμίσω πέντε ζητήματα που υποχρεώνουν τον αρχηγό της Ν.Δ. να μην μπορεί να πάρει θέση στη Βουλή. Ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να επιλέξει αν το κόμμα του θα υπερψήφιζε ή θα καταψήφιζε πέντε ζητήματα:

Πρώτον, την αύξηση από το 60% στο 70% του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων.

Δεύτερον, την αύξηση των κατώτερων συντάξεων από τις 46.800 που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα στις 130.000 δρχ. και με το ΕΚΑΣ πάνω από 152.000 δρχ.

Τρίτον, την επαναφορά των τριακοστών πέμπτων αντί των πεντηκοστών στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Τέταρτον, την καταβολή επικουρικών συντάξεων πάνω από το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Και,

Πέμπτον, τη μείωση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες και όσους συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης.

Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί ο αρχηγός της Ν.Δ. προτιμά τη φυγή. Δεν μπορεί ούτε να υπερψηφίσει, ούτε να καταψηφίσει αυτές τις διατάξεις. Διότι εάν τις υπερψηφίσει θα δείξει σε όλους ότι αυτά που επικαλείται για το νόμο Σιούφα και για την τακτική της Ν.Δ. ουσιαστικά δεν τα πιστεύει. Εάν τις καταψηφίσει και μείνει δογματικά προσηλωμένος στο νόμο Σιούφα, τότε "αδειάζει" εκείνους από την παράταξή του -και είναι πολλοί αυτοί- οι οποίοι με ένα δήθεν αριστερό, αλλά στην ουσία λαϊκίστικο πρόσωπο κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απεμπολεί τα δικαιώματα των μισθωτών και των συνταξιούχων και ότι δήθεν ουσιαστικά οδηγεί σε ένα αντιασφαλιστικό καθεστώς. Εάν υπερψηφίσει αυτές τις διατάξεις "αδειάζει" όλη την πολιτική την οποία εμφανίζουν ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Σιούφας και άλλα βασικά στελέχη της παράταξής του. Εάν τις καταψηφίσει τότε είναι σαφές ότι "αδειάζει" όλα αυτά που ο κ. Μανώλης και άλλα στελέχη της παράταξής του, επίσης, με στεντόρεια τη φωνή διακηρύσσουν. Ο κ. Καραμανλής, αιχμάλωτος των δύο γραμμών, αιχμάλωτος της θολής και αφηρημένης τακτικής, αιχμάλωτος της πολιτικής που πατάει σε δύο βάρκες, είναι σαφές γιατί προτιμά τη φυγή. Κατ` αυτόν είναι η ασφαλέστερη λύση. Αλλά ο ελληνικός λαός βλέπει ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν μπορεί, δεν έχει προτάσεις και πρόγραμμα, δεν μπορεί να πάρει συγκεκριμένες θέσεις για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Ο λαός τον παρατηρεί, τον γνωρίζει και θα του δώσει την απάντηση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, γιατί ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την τύχη της Ν.Δ. Τι σας ενδιαφέρει, αν "πέσει στο νερό"; Και δεύτερον, σύμφωνα με αυτά που είπατε, όσες φορές το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη Βουλή για δικούς του λόγους, το έβαζε στα πόδια; Δηλαδή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εμείς τα ίδια λόγια με τα δικά σας, κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ φεύγει από τη Βουλή; Σας θυμίζω ότι την κορυφαία ένταξή μας στην Ε.Ε. δεν την υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ και σηκώθηκε και έφυγε. Το "βάλατε και εσείς στα πόδια", τότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, είναι λογικό να κάνουμε και εμείς αντιπαράθεση, όπως και τη δεχόμαστε από τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση. Είναι λογικό και η κυβέρνηση να κρίνει την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή την ανυπαρξία πολιτικής, όπως το θέλετε. Δεν υπάρχει κανείς που να μην υφίσταται κριτική. Οσον αφορά το δεύτερο κομμάτι της ερώτησής σας, θέλω να θυμίσω ότι όσες φορές το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από τη Βουλή, το είχε κάνει προβάλλοντας συγκεκριμένη και σαφή θέση και όχι γιατί δεν ήξερε τι να πει.

ΤΑΚΗΣ: Είπατε για το θέμα του σημερινού δυστυχήματος, ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρχών. Ωστόσο, τόσο ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ το πρωί είπε ότι ενημερώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, όσο και ο κ. Τζογάννης, μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι δεν θεωρεί ικανοποιητική την κινητοποίηση που έγινε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για τον έλεγχο των αιτίων του δυστυχήματος.

ΤΑΚΗΣ: Είπατε ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρχών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, επαναλαμβάνω ότι μίλησα για τον έλεγχο των αιτίων του δυστυχήματος. Διότι, το δυστύχημα είχε γίνει. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα -και πιστεύω ότι αυτό απαιτεί όλη η ελληνική κοινωνία, σήμερα- να ελέγξουμε για να μάθει ο Ελληνας πολίτης τι έγινε.

ΤΑΚΗΣ: Οσον αφορά την κινητοποίηση που έγινε, από την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα μέχρι την ώρα που βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, είστε ικανοποιημένος από την κινητοποίηση των αρχών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει σειρά παραγόντων που πρέπει να συνεκτιμήσουμε. Για παράδειγμα, έχω ένα χαρτί του ΓΕΝ, το οποίο ανακοινώνει ότι ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι αγνοείται το ελικόπτερο στις 04.50 και ότι στις 05.10 είχε, ήδη, φύγει κανονιοφόρος, ενώ είχε τεθεί σε ετοιμότητα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, στη βάση ελικοπτέρων του Ναυτικού. Δηλαδή, μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχαν κινητοποιηθεί. Εξαρτάται, λοιπόν, πότε έγινε η σχετική ενημέρωση. Εν πάση περιπτώσει, θα δούμε πώς προχωρούν οι έρευνες γύρω από το θέμα και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά. Θέλω να διευκρινίσω ότι μίλησα για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, στο ότι ήδη ξεκίνησαν οι έρευνες.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή και το προηγούμενο ατύχημα έγινε νύχτα και επειδή διάφοροι άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο των πτήσεων των ελικοπτέρων, λένε ότι τα ελικόπτερα αυτά δεν μπορούν να πετούν νύχτα, η κυβέρνηση ή κάποιοι υπεύθυνοι λένε γιατί πέταξε νύχτα, αν επιτρέπεται και αν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας να πετούν νύχτα τα συγκεκριμένα ελικόπτερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί που ισχύουν και με βάση αυτούς γίνονται όλες οι πτήσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να γνωρίζουμε όλες τις αιτίες, εάν δεν προηγηθεί μια στοιχειώδης κατ` αρχάς έρευνα, η οποία μετά θα προχωρήσει σε βάθος. Εχουν μεταβεί εκεί οι αρμόδιοι, όπως πληροφορήθηκα από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και από την ΥΠΑ και θα γίνουν οι πρώτες έρευνες. Στη συνέχεια, αυτές οι έρευνες θα προχωρήσουν σε βάθος. Υπάρχει ειδική ανεξάρτητη αρχή, με βάση τον ειδικό νόμο 2912/2001, που θα διερευνήσει πολύ γρήγορα τα αίτια του δυστυχήματος και βεβαίως από εκεί θα εξαχθούν όλα τα αναγκαία συμπεράσματα. Ας μην επιχειρούμε αυτή τη στιγμή μια αναλυτική ενημέρωση ή υποθέσεις και ας περιμένουμε τις έρευνες που θα γίνουν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αύριο έχουμε γενική απεργία. Μπορείτε να μας πείτε, τι ακριβώς συμβαίνει; Δεν έχουν καταλάβει καλά οι εργαζόμενοι αυτά που είπατε προηγουμένως; Τα έχουν καταλάβει καλά και έχουν δίκιο ή υποκινούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να παρέμβω στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απόψεις. Εγώ τοποθετούμαι σε συγκεκριμένα περιστατικά και επιχειρήματα που σας ανέφερα αναλυτικά. Αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επιχειρούμε, είναι υπέρ των εργαζόμενων και των μισθωτών, είναι υπέρ της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Δημιουργεί ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, βιώσιμο και δίκαιο. Και το δίκαιο, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Αυτό έχουμε δεσμευθεί στον ελληνικό λαό και αυτό κάνουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, όλοι αυτοί που απεργούν αύριο δεν είναι ικανοποιημένοι, από όσα μας είπατε προηγουμένως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θέλει ο καθένας. Αυτό που γνωρίζω είναι τι κάνουμε εμείς. Ακούσαμε το συνδικαλιστικό Κίνημα, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους του, γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές απόψεις και ότι έχουμε κάνει δεκτές τις περισσότερες -ή αρκετές τουλάχιστον- από τις απόψεις που εξέφρασε η ΓΣΕΕ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, γιατί απεργούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το ερώτημα δεν πρέπει να το απευθύνετε σε μένα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για το τι σημαίνει, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η φράση του Πρωθυπουργού που ήταν στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του, ότι "θα δοθεί ένα τέλος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχε να πει ο Πρωθυπουργός, το είπε την Παρασκευή και το Σάββατο. Πιστεύω ότι βγάλαμε όλοι τα συμπεράσματά μας. Δεν βλέπω το λόγο να επανέλθουμε σήμερα. Ειπώθηκαν όλα ενώπιον του ελληνικού λαού. Εχετε βγάλει και εσείς τα συμπεράσματά σας και έχετε κάνει τις αναλύσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» είπε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ πέσει κάτω από τις 20 Νομαρχίες, πρέπει να γίνει έκτακτο Συνέδριο. Κατά την άποψή σας, ένα έκτακτο Συνέδριο σε τέτοιες περιστάσεις, τί μπορεί να συζητήσει, την αλλαγή ηγεσίας; Τί ακριβώς; Και γιατί το ζητάει ένα κορυφαίο στέλεχος, όπως ο κ. Πάγκαλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επιθυμώ, από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, να σχολιάσω δηλώσεις στελεχών μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Συμπληρωματικά στην ερώτηση του κ. Τάκη, ήθελα να ρωτήσω εάν, με δεδομένο και του κλίματος και των επισημάνσεων που έκανε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της Κ.Ε., αποτιμάται χρήσιμη η συμβολή του κ. Πάγκαλου με τις δημόσιες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας του συνέντευξης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντησή μου στην προηγούμενη ερώτηση ισχύει απόλυτα και στη δική σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Για να επανέλθουμε στα του ελικοπτέρου, σέβομαι απόλυτα τη θέση σας ότι διερευνώνται τα αίτια του ατυχήματος. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι εάν με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα ελληνικά ελικοδρόμια, εάν θεωρείτε ότι υπάρχουν οι συνθήκες ασφάλειας που εγγυώνται τη μεταφορά, χωρίς φόβο, των Ελλήνων όταν πρόκειται για έκτακτες ανάγκες ή για οποιοδήποτε λόγο να μεταφερθούν με ελικόπτερο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα απαντήσω αναλυτικά, αφού ενημερωθώ.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν είναι τεχνικής φύσης η ερώτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι έχει πολιτικό περιεχόμενο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να ξέρω μέσα σε λίγες ώρες τί γίνεται σε όλα τα ελικοδρόμια. Θα διακινδύνευα μια απάντηση που μπορεί να ήταν λάθος. Τις απαντήσεις μου τις δίνω, όταν είμαι πλήρως έτοιμος. Αύριο, που θα έχουμε αποτελέσματα και κάποια στοιχεία, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε περισσότερο.

ΚΑΠΠΟΣ: Το λέω, γιατί ήδη σήμερα δημοσιεύθηκαν εκθέσεις κρατικών οργανισμών που δείχνουν την ασφάλεια ή την ανασφάλεια, τις ελλείψεις των ελληνικών ελικοδρομίων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βιάζεστε. Ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας για το θέμα αυτό, σε κάποια συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, και είπε ότι υπάρχουν πολλά ελικοδρόμια, έχουν γίνει 17. Υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, που μας ενημερώνουν για τους ασφαλείς τρόπους προσγείωσης και απογείωσης. Ολα αυτά, βεβαίως, αξιολογούνται σε κάθε φάση και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αυτό που έχουμε να κάνουμε -επειδή έχουν περάσει μόνο μερικές ώρες από την αποκάλυψη του ιδιαίτερα λυπηρού γεγονότος που μας συγκλόνισε όλους, από τη στιγμή που κινητοποιήθηκαν οι αρχές για να διενεργηθεί η έρευνα- είναι να περιμένουμε τα στοιχεία της, για να έχουμε μια συνολική εικόνα.

ΚΑΠΠΟΣ: Μια ερώτηση που έχει σχέση με την αρμοδιότητά σας, ως υπουργού Τύπου: Οπως γνωρίζετε κάτω από το κτίριο βρίσκονται συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στον όμιλο Ανδρουλιδάκη. Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν έχει δικαίωμα οποιοσδήποτε εργοδότης στο χώρο των ΜΜΕ, πέρα από την αθέτηση των τυπικών του υποχρεώσεων απέναντι στους εργαζόμενους, να καταστρατηγήσει συμφωνίες που έχει συνάψει με υπουργό της κυβέρνησής σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό ισχύει για όλους τους εργοδότες. Δεν υπάρχει διαφορά ενός εργοδότη στο χώρο των ΜΜΕ και ενός εργοδότη σε κάποιο άλλο χώρο, για την Πολιτεία. Δεν υπάρχουν προνομιακές αντιμετωπίσεις σε κανέναν.

ΚΑΠΠΟΣ: Κάθε άλλο, ίσα-ίσα οι συνάδελφοι είναι οι εσχάτως μη προνομιούχοι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να το καταστήσω σαφές. Δεν αντιμετωπίζουμε έναν εργοδότη που είναι σε ΜΜΕ, διαφορετικά από έναν εργοδότη -τουλάχιστον όσον αφορά τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους- σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Εχει ενώπιον του νόμου και ενώπιον των αρχών την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση και τις ίδιες ακριβώς ευθύνες. Ισχύει το ίδιο για όλους.

ΚΑΠΠΟΣ: Και σε παραπλήσια συνάφεια, είναι εύκολο για τους εργαζόμενους, του Τύπου, εν προκειμένω, οι οποίοι θέλουν να σας εκθέσουν ένα αίτημα να σας βρουν οποιαδήποτε στιγμή και να σας εκθέσουν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε την κυρία που μου τηλεφώνησε όταν ήμουν στο δρόμο και επέμενε να μου θέσει το αίτημα, ενώ ήμουν όρθιος και επιχειρούσα να περάσω το φανάρι εκείνη την ώρα. Με συγχωρείτε, αλλά εάν εννοείτε αυτό, επειδή εγράφη σε μια εφημερίδα, λυπούμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ορισμένοι. Παρακάλεσα να μου τηλεφωνήσει σε μισή ώρα, στο γραφείο μου και μου είπε «θέλω να σου μιλήσω τώρα». Ημουν με κόσμο εκείνη την ώρα, στο δρόμο και μάλιστα με αρκετούς από εσάς να μου τηλεφωνούν, γιατί έπρεπε να κλείσουν οι εφημερίδες. Ημουν εκτός γραφείου, για δουλειά του υπουργείου. Παρακάλεσα την κυρία αυτή να μου τηλεφωνήσει σε μισή ώρα. Δεν μου τηλεφώνησε και την άλλη μέρα είδα ένα μικροπολιτικό στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε στη διάθεση των πάντων για να παλεύουμε και να φροντίζουμε να δίνουμε λύσεις, αλλά όταν παρακαλούμε κάποιον για μια στοιχειώδη ανθρώπινη διευκόλυνση, οφείλει να τη δίνει και όχι να μας αντιμετωπίζει εχθρικά, διότι τότε δυσκολεύουμε και τη συνεννόησή μας. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη. Δεν αποτελεί αιτιολογία ότι δεν με πλήρωσε εκείνη την ημέρα ο κ. Ανδρουλιδάκης, όταν σε παρακαλεί ο άλλος να του τηλεφωνήσεις σε μισή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι άλλο πάμε να βγάλουμε. Δεν αντιμετωπίζω τους εργαζόμενους με βάση το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση ή τί πιστεύουν. Και θέλω έτσι, όταν συνεννοούμαστε με εργαζόμενους, να με αντιμετωπίζουν κι εκείνοι.

ΚΑΠΠΟΣ: Με αυτή τη διατύπωσή σας ότι κάτι άλλο πάνε να βγάλουν, τι εννοείτε; Μιλάμε για εργαζόμενους στα συγκεκριμένα Μέσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί κάποιος να κάνει επίθεση για πολιτικούς λόγους. Δικαίωμά του. Δημοκρατία έχουμε στην Ελλάδα. Αλλά, εγώ οφείλω να πω την άποψή μου.

ΤΑΚΗΣ: Στο κομμάτι της πρωθυπουργικής ομιλίας που έχει σήμερα πρωτοσέλιδο η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», όταν λέμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο άλλος τρόπος είναι οι διαγραφές; Πιστεύετε ότι εάν αυτή η εσωκομματική γκρίνια και εσωστρέφεια συνεχιστεί, θα πρέπει να φανούν στον ορίζοντα και οι διαγραφές, για να σταματήσει; Γιατί αυτό το κομμάτι, αυτό υπονοεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και του Πρωθυπουργού, έκανε αναλυτικές αναφορές στη διάρκεια της 2ημερης Συνόδου της Κ.Ε. Αυτές τις αναλυτικές αναφορές που έκανε, μπορείτε να τις αξιοποιήσετε. Εξάλλου τις γνωρίζετε και τις έχετε ήδη σχολιάσει. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο σήμερα.

Να προσθέσω κάτι: Ο Πρωθυπουργός, είναι λογικό ότι πρώτα απ όλα θέτει τα ζητήματα της προώθησης του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτό το θέμα ρίχνει όλο το βάρος, στην προώθηση του έργου μας, στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό που μας ψήφισε, στην υποχρέωση που αναλάβαμε με τις δεσμεύσεις μας. Και αυτό το έργο ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, να το φέρει σε πέρας. Για τα φαινόμενα που υπήρξαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ και για τα προβλήματα που υπήρξαν, τοποθετήθηκε αναλυτικά, με δύο ομιλίες, στη διάρκεια της Συνόδου της Κ.Ε. Ο,τι είχε να πει γύρω από αυτά τα ζητήματα, το είπε εκεί. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι την ευθύνη που έχουμε έναντι του ελληνικού λαού και έναντι της παράταξής μας και να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτός είναι ο στόχος μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι τελικώς δύο οι πηγές ενημέρωσης του κυβερνητικού έργου, εσείς και το Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να σας κουράζω, επαναλαμβανόμενος. Εχω ήδη τοποθετηθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 June 2002 - 13:05:15 UTC