Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Δεν έχω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, σήμερα. Θα σας το δώσω αύριο. Είναι γνωστό ότι αύριο υπάρχει η επίσκεψη του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ισπανού Πρωθυπουργού Χοσέ Αθνάρ, για θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ των οποίων, και ιδιαίτερα φλέγοντα για τη χώρα μας.

Οσον αφορά το θέμα με τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον υπουργό Υγείας, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού. Ο Υπουργός την υπέβαλε, κατά δήλωση και του ίδιου και δήλωσε ότι παραμένει πάντα στρατευμένος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε κι αυτός τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο Υπουργό για την προσφορά του στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και της υγείας και την ελπίδα ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί ενεργά, από τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Το όνομα του νέου υπουργού Υγείας θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, ελπίζω σήμερα, αλλά επειδή αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις του Πρωθυπουργού, θα σας το ανακοινώσουμε μόλις αποφασίσει ο Πρωθυπουργός.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένουμε μόνο την τοποθέτηση του αντικαταστάτη του κ. Παπαδόπουλου ή θα γίνουν και κάποιες γενικότερες αλλαγές στην κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν θα υπάρξουν γενικότερες αλλαγές στην κυβέρνηση. Αυτό που περιμένουμε είναι το όνομα του νέου υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υφυπουργοί που κατέρχονται ως υποψήφιοι Δήμαρχοι θα αντικατασταθούν τώρα ή θα υπάρξει σε άλλο χρόνο η αντικατάστασή τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τους Υφυπουργούς που κατέρχονται ως υποψήφιοι Δήμαρχοι, υπάρχουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις μας, δηλαδή η αντικατάστασή τους θα γίνει -σύμφωνα εξάλλου και με τα προβλεπόμενα- σε ευθετότερο χρόνο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς ήταν το κλίμα στη συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Παπαδόπουλο, απ` ό,τι ξέρετε; Και εάν μπορείτε να μας πείτε τί εξηγήσεις έδωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω λεπτομέρειες για τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι γνωστή η άποψη του κ. Παπαδόπουλου. Και ο ίδιος την έχει, κατ επανάληψη, αναλύσει και θα την αναλύσει.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιοί ήταν οι λόγοι που βάρυναν στην απόφαση του κ. Σημίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, τα προσωπικά θέματα, στο επίπεδο ενός Υπουργού, έχουν και πολιτική σημασία και ο χειρισμός που γίνεται γύρω από προσωπικά θέματα έχει και πολιτικές επιπτώσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εξήγησε ο Πρωθυπουργός στον κ. Παπαδόπουλο τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε την απομάκρυνσή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας το ανέφερα μόλις πριν. Φυσικά κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης γίνονται εκτενέστερες αναφορές. Αλλά, ο βασικός λόγος είναι αυτός που μόλις σας ανέφερα: Τα προσωπικά θέματα είναι πολιτικά, όταν έχουν να κάνουν με το επίπεδο ενός υπουργού και ο χειρισμός αυτών των θεμάτων επιφέρει και πολιτικές επιπτώσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η αίσθηση του Πρωθυπουργού είναι ότι οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου έβλαψαν την κυβέρνηση, αλλά και το ίδιο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει.

ΚΑΠΠΟΣ: Αναρωτιέμαι εάν εισέρχεται με την παρατήρηση που κάνατε προηγουμένως ένα νέο κριτήριο στον τρόπο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός αποφασίζει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και εάν παραιτείται κάποιος υπουργός, αποπέμπεται ή οτιδήποτε σχετικό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει με την προηγούμενη τοποθέτησή μου.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Εξέφρασε διαφωνίες ο κ. Παπαδόπουλος για την άσκηση και τον τρόπο διακυβέρνησης...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι` αυτά τα ζητήματα νομίζω ότι το καλύτερο είναι να ενημερωθείτε από τον κ. Παπαδόπουλο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος, κατά την εκτίμηση του Πρωθυπουργού, ήταν ένας πετυχημένος υπουργός; Πέτυχε, είχε αποτελέσματα στο έργο του; Και εάν πέτυχε και είχε αποτελέσματα, γιατί αντικαθίσταται ένας άνθρωπος που είχε επιτυχή πορεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη επισημάνει δύο σημεία, τα οποία απαντούν στην ερώτήσή σας. Το πρώτο σημείο είναι οι ευχαριστίες του Πρωθυπουργού για τη μέχρι τώρα προσφορά του κ. Παπαδόπουλου στους τομείς των οικονομικών, της δημόσιας διοίκησης και της υγείας και το δεύτερο σημείο είναι η ελπίδα του για συνέχιση της συνεργασίας από τη θέση του κ. Παπαδόπουλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας, έχω ήδη απαντήσει. Υπάρχουν χειρισμοί που δεν είναι προσωπικοί, είναι πολιτικοί, όταν αφορούν έναν Υπουργό και επιφέρουν πολιτικές επιπτώσεις. Νομίζω ότι γίνομαι εύκολα κατανοητός.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Η αντικατάσταση του κ. Παπαδόπουλου θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια κενή θέση, η οποία θα συμπληρωθεί. Εάν εκτιμήσει ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να κάνει κάποια άλλη κίνηση, θα ενημερωθείτε. Αλλά, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι θα υπάρξει κάλυψη της κενής θέσης του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κίνα μας είχατε πει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και ότι δεν υπάρχουν προαποφασισμένες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχα μιλήσει για συνάντηση ουσίας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ φαίνεται ότι η αποδοχή της παραίτησης του κ. Παπαδόπουλου είχε προαποφασιστεί...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, κ. Χασαπόπουλε. Εγινε μια συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός είχε τις απόψεις του. Από τη συζήτηση αυτή προέκυψε η επιθυμία του Πρωθυπουργού να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος υπέβαλε, εν συνεχεία, την παραίτησή του, δήλωσε δε ο ίδιος ότι παραμένει ενεργά στις τάξεις του Κινήματος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε όλο το Σαββατοκύριακο μπροστά του για να πάρει τις αποφάσεις του, όπως έδειξε και η συνάντηση ότι είχε πάρει τις αποφάσεις του. Το ζήτημα που προκύπτει τώρα είναι πού εντάσσεται, εάν υπάρχει κάποια δυστοκία και πού οφείλεται αυτή η δυστοκία στην ανακοίνωση του ονόματος του αντικαταστάτη του κ. Παπαδόπουλου. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε κάποιο όνομα στο μυαλό του. Μήπως έκανε κάποια πρόταση και ο ενδιαφερόμενος είπε όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η παρέμβασή σας ενισχύει την προηγούμενη τοποθέτησή μου. Και γιατί; Είχα μιλήσει για συζήτηση και συνάντηση ουσίας, χωρίς τετελεσμένα. Ακριβώς, το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης και την υποβολή της παραίτησης του κ. Παπαδόπουλου, το όνομα του νέου υπουργού, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Εάν υπήρχαν τετελεσμένα, αυτά θα είχαν οδηγήσει σε άμεση ανακοίνωση του ονόματος του αντικαταστάτη. Τί πιo φυσιολογικό, μετά από μια συζήτηση ουσίας, η οποία κατέληξε σε υποβολή παραίτησης, να υπάρχει ένας αναγκαίος χρόνος, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να καταλήξει, σύμφωνα με τα όσα επιβάλλει το Σύνταγμα στο νέο Υπουργό. Το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό και απαντώ στο ερώτημα του κ. Χασαπόπουλου.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Οταν λέτε ότι έγινε συζήτηση ουσίας, εκτιμάτε ότι μέσα σε μισή ώρα μπορεί να συζητήθηκε ένα τόσο κρίσιμο πολιτικό ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν μιλάς για την ουσία των πραγμάτων, η ώρα αυτή ήταν αρκετή, γιατί η συζήτηση έγινε επί της ουσίας. Νομίζω ότι μεταξύ του Πρωθυπουργού και ενός Υπουργού η συζήτηση πάντοτε είναι συζήτηση ουσίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν κατάλαβα καλά λέτε ότι ο Πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα περιθώρια και ανέμενε από τον κ. Παπαδόπουλο μια αλλαγή στάσης για να μη λάβει αυτή την απόφαση. Ετσι είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα και μην επιχειρούμε τώρα να δημιουργήσουμε δευτερογενείς εντυπώσεις, οι οποίες σε τελική ανάλυση δεν εξυπηρετούν τίποτα. Είναι σαφές αυτό που είπα: Στο επίπεδο ενός υπουργού, τα προσωπικά ζητήματα έχουν και πολιτική διάσταση και ο τρόπος χειρισμού τους επιφέρει πολιτικές επιπτώσεις. Οταν αυτές οι πολιτικές επιπτώσεις είναι αρνητικές, είναι σαφές ότι οδηγούμαστε σε τέτοια αποτελέσματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου στην οποία θέτει ζήτημα αναγκαιότητας άμεσου ανασχηματισμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας ζητούσα να διαβάσετε τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου στο σύνολό της. Διότι, αν τη δει κανείς στο σύνολό της, θα διαπιστώσει ότι είναι μια συνέντευξη που συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθειά μας. Από εκεί και πέρα, δεν έχω κανένα λόγο να κρίνω ή να σχολιάζω επιμέρους σημεία μιας συνέντευξης. Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχεται, όπως εξάλλου γνωρίζουμε όλοι, ότι το θέμα του ανασχηματισμού είναι της ευθύνης και αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα ανακοινώσει σύντομα -όπως σας είπα, ήδη- το νέο όνομα του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας. Τίποτα περισσότερο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ουσιαστικά κατηγορείτε για κακούς χειρισμούς τον απερχόμενο υπουργό Υγείας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κατηγορούμε κανέναν. Διαπιστώνουμε πολιτικές επιπτώσεις, προφανώς αρνητικές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο χειρισμός επιφέρει και πολιτικές επιπτώσεις. Εάν είχε προσυνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό, εάν τον είχε ενημερώσει ο υπουργός Υγείας για τις προθέσεις του να μην πολιτευθεί, τι θα γινόταν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι ανακοινώσεις του κ. Παπαδόπουλου έγιναν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και εν απουσία του Πρωθυπουργού.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου απευθύνετε μια ερώτηση που δεν με αφορά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι προσωπικό. Είναι παραιτηθείς υπουργός της κυβέρνησης, είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Πιστεύω ότι ένα στέλεχος, με το κύρος του κ. Παπαδόπουλου, θα αποφασίσει ο ίδιος την παραπέρα πολιτική πορεία του. Εξάλλου, δήλωσε αυτή τη στιγμή -και αυτό νομίζω μας ενδιαφέρει- ότι παραμένει στρατευμένος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή υπάρχει μια αντίφαση, αναρωτιέμαι πρώτον, εάν τα προσωπικά θέματα δημιουργούν πολιτικές επιπτώσεις, τι νόημα είχε αυτή η ημίωρη συζήτηση που έγινε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Παπαδόπουλου; Και δεύτερον, εφόσον επρόκειτο για συζήτηση ουσίας, τι διαφορετικό έπρεπε να πράξει σε αυτή τη συζήτηση ο κ. Παπαδόπουλος, ώστε να μη του ζητηθεί η παραίτηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Εχω, ήδη, απαντήσει.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν με την πάροδο 48 ωρών η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν καταλήξει για το αποτέλεσμα της έρευνας σε βάθος, την οποία ζήτησαν από την Αστυνομία, για το περιστατικό που συνέβη το Σάββατο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις υπάρξουν τα αποτελέσματα της έρευνας σε βάθος, θα ενημερωθείτε, όπως θα ενημερωθεί και όλος ο ελληνικός λαός. Αυτά τα θέματα απαιτούν χρόνο. Γίνεται έρευνα σε βάθος, η ανάκριση κάνει το έργο της, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η δικαιοδοσία της και βεβαίως, θα ενημερωθούμε για τα όποια αποτελέσματα υπάρξουν. Επίσης, θέλω να θυμίσω ότι με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοίδη, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νασιάκος, διεξάγει ήδη έρευνα για τυχόν ευθύνες αστυνομικών οργάνων. Επίσης, γνωρίζετε ότι ήδη έχουν ληφθεί και ορισμένες αποφάσεις.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες στο διοικητή του αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων ή υπάρχει πρόβλημα γενικότερα στην αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, της οποίας μέλος είναι το συγκεκριμένο Τμήμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το συγκεκριμένο Τμήμα, έχει δοθεί απάντηση στην πράξη. Οπως γνωρίζετε, έχουν ληφθεί ήδη τα πρώτα πειθαρχικά μέτρα κατά του διοικητή του αστυνομικού Τμήματος. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν είναι δυνατόν από ένα μεμονωμένο γεγονός να βγάζουμε γενικότερα συμπεράσματα που αφορούν τα θέματα ασφάλειας στη χώρα μας. Εχει γίνει ένα πραγματικά πλούσιο και σημαντικό έργο. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η χώρα της Ευρώπης με τη μικρότερη εγκληματικότητα και κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε και δεν αμφισβητούνται, υπάρχουν συνεχείς και θετικές εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος. Πριν από μερικές ημέρες, ακόμη και εκθέσεις διεθνών παραγόντων ήρθαν να εκτιμήσουν αυτό το πράγματι σημαντικό έργο που γίνεται στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος στην Ελλάδα. Είμαστε η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, να τονίσω ότι οι παρεμβάσεις ορισμένων στελεχών της Ν.Δ., έδειξαν από την πρώτη ώρα μια σημαντική έλλειψη ευαισθησίας. Δεν είναι δυνατόν, πριν καν τελειώσει το επεισόδιο και χωρίς να εκφράσουν την ανακούφισή τους -που ήταν και ανακούφιση όλου του ελληνικού λαού- για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, να κάνουν κριτική με το ύφος και τον τρόπο που έκαναν. Υπάρχουν και όρια στην πολιτική εκμετάλλευση. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι. Θα έλεγα ακόμη ότι οι τοποθετήσεις υπεύθυνων στελεχών της Ν.Δ. που έγιναν χθες, αποδεικνύουν ότι το κόμμα αυτό επιχειρεί να "πουλήσει" φόβο και ανασφάλεια. Να δυσφημίσει τη χώρα μας, προκειμένου να αποκομίσει κάποια μικροκομματικά οφέλη. Θέλω να θυμίσω ότι για τη Δημοκρατία, ο φόβος είναι το χειρότερο πράγμα. Και η Ν.Δ. δεν δίστασε -και αναφέρομαι σε δηλώσεις στελεχών της- να καλλιεργήσει φόβο και ανασφάλεια. Είναι προφανής ο στόχος της κομματικής εκμετάλλευσης, αλλά είναι, δυστυχώς, μια ιδιαίτερα αρνητική ενέργεια που οφείλουμε να επισημάνουμε.

Θέλω να τονίσω και πάλι ότι η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης. Και με αφορμή κάποιες δηλώσεις του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, θα ήθελα να πω ότι θα έπρεπε τα στελέχη της Ν.Δ. να γνωρίζουν ότι ακόμη και στον τομέα των ναρκωτικών υπάρχει ένα σημαντικό εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο χρηματοδοτείται, για τη χρονιά αυτή, με 10 δις. δραχμές παραπάνω από την προηγούμενη. Υπάρχει, δηλαδή, ένας υπερδιπλασιασμός των πόρων. Υπάρχουν, επίσης, και 400 προσλήψεις ειδικών, που γίνονται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να υλοποιηθεί όλο αυτό το πρόγραμμα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αστυνομικός που αποκλείστηκε, δεν είχε τον ασύρματο που έπρεπε να έχει μαζί του. Σε αυτό το θέμα, έχει δοθεί υπεύθυνη απάντηση από την αστυνομική Διεύθυνση προς την πολιτική ηγεσία; Γιατί δεν δόθηκε ασύρματος και γιατί δεν δίνονται συστηματικά, από ό,τι προκύπτει από το ρεπορτάζ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε ότι ο ομιλών δεν μπορεί να μπει σε μια αναλυτική συζήτηση γύρω από τί οπλισμό και τί υλικά χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία. Οι σχετικές απαντήσεις θα δοθούν από την ίδια. Εξ όσων γνωρίζω, θα υπάρξουν σύντομα πολλές ενημερωτικές επαφές με τους συναδέλφους σας αστυνομικούς συντάκτες. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχω να πω πολιτικά στο ερώτημά μας, είναι ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα κατά του διοικητή του αστυνομικού Τμήματος. Αυτό απαντά στην ερώτησή σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Στην έρευνα που διενεργείται, διερευνάται εάν ο "πιστολέρο" έδρασε αυτοβούλως ή ήταν εταιροκαθοριζόμενος, με οποιονδήποτε τρόπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λογικό, όταν γίνεται μια έρευνα, να εξετάζονται όλες οι πτυχές. Αυτό το σκοπό έχει η έρευνα. Θα εξεταστεί εάν είχε πρόθεση, εάν υπήρχαν συνεργοί, θα εξεταστούν τα πάντα. Δεν μπορώ να γνωρίζω πού θα καταλήξει η έρευνα. Είναι λογικό ότι, όταν έχεις έναν άνθρωπο, ο οποίος κυκλοφορεί με καραμπίνα σε διάφορα μέρη της Αθήνας, να εξετάζεις όλες τις πιθανές εκδοχές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας υποδείξετε κάποια χώρα της Ευρώπης που είναι ανασφαλής σε σύγκριση με την Ελλάδα; Να γίνεται ένα τέτοιο επεισόδιο μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία και να βλέπουμε Ευρωπαίο πρωθυπουργό, όπως είδαμε χθες τον κ. Σημίτη; Μια χώρα και έναν Πρωθυπουργό που είχαν την εικόνα τη χθεσινή;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο Πάλμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυρία Πουλίδου σας έδωσε μια απάντηση, εγώ δεν θα την υιοθετήσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος η κυρία Πουλίδου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υιοθέτησα αυτή την απάντηση. Και να σας πω το γιατί; Δεν θέλω να μπαίνω σε περιπτωσιολογία. Μίλησα από την πρώτη στιγμή για ένα σοβαρό περιστατικό, το αποδέχτηκα. Και διευκρίνισα ότι πρόκειται να διενεργηθεί έρευνα για να αναδειχθούν τυχόν ευθύνες στελεχών της Αστυνομίας. Όπως γνωρίζετε, αρκετά αργότερα από την πρώτη τοποθέτησή μου, υπήρξαν και τα πρώτα αποτελέσματα, που δεν σημαίνει ότι είναι και τα τελικά. Σαφώς θα συνεχιστεί η ΕΔΕ στην Αστυνομία, την οποία διεξάγει ο κ. Νασιάκος, μετά από σχετική εντολή του αρμόδιου υπουργού. Αν αποδειχθεί ότι κάποιος φέρει ευθύνη, ότι ολιγώρησε ή ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, θα του αποδοθούν ευθύνες. Από εκεί και πέρα, είπα ότι ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο ο ίδιος αποκάλεσα σοβαρό, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιστρέψει και να αμαυρώσει την εικόνα της δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ. και την προσπάθεια για την πάταξη του εγκλήματος και την ενίσχυση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Θέλω να τονίσω ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και τις τοποθετήσεις όλων των Διεθνών Οργανισμών -και αυτό δεν είναι τυχαίο- η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης. Ας μην επιχειρούμε να δυσφημούμε τη χώρα, ας μην καλλιεργούμε φόβο και ανασφάλεια. Οποιος «πουλάει» φόβο και ανασφάλεια, προσφέρει ιδιαίτερα αρνητικές υπηρεσίες στη Δημοκρατία μας και τον ελληνικό λαό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν αμφισβητώ αυτά που μου λέτε, εγώ θέλω να μου απαντήσετε, αν ανάλογο περιστατικό συνέβη, έστω και μια φορά, σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα ή σε κάποιον ομόλογο του κ. Σημίτη. Εσάς σας ικανοποιεί η εικόνα; Μιλάτε για φόβο. Χθες δεν ήταν φοβισμένος ο κ. Σημίτης, μετά τους πυροβολισμούς, μπροστά στις κάμερες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και στις χώρες του κόσμου με τα πλέον ασφαλή μέτρα προστασίας, γνωρίζετε ότι έχουν γίνει εγκληματικές ενέργειες και έχουν δολοφονηθεί πολιτικοί ηγέτες. Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις. Αυτά που μπορώ να συγκρίνω είναι τα στοιχεία της εγκληματικότητας. Και τι αποδεικνύουν τα στοιχεία αυτά; Οτι η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα. Ισως με ρωτήσετε αν είμαστε ευχαριστημένοι. Ουδέποτε είπαμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι, όσο υπάρχει έστω και μια ληστεία, μια δολοφονία, μια κλοπή και μια διάρρηξη. Εμείς πρέπει να αμυνθούμε, γιατί έχουμε την ευθύνη να ανταποκρινόμαστε στο αίσθημα ασφάλειας που ζητάει ο ελληνικός λαός, ο οποίος ασφαλώς και έχει δίκιο όταν ζητάει περισσότερη ασφάλεια. Περί αυτού, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αναφέρομαι, όμως σε ορισμένους και συγκεκριμένα σε κάποια στελέχη της Ν.Δ., που από την πρώτη στιγμή βγήκαν να «πουλήσουν» φόβο και ανασφάλεια. Σαφώς και διαφωνούμε με μια τέτοια αντίληψη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέτε εσείς τα αποδέχεται ο κ. Σημίτης; Ο κ. Σημίτης τα συμμερίζεται, δεν φοβήθηκε χθες, δηλαδή; Και επειδή λέτε πώς μπορείτε να μας αναφέρετε πολλά παραδείγματα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική. Αν ψάξετε, θα τα βρείτε μόνος σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κατηγορείτε αυτούς, οι οποίοι δημιουργούν φόβο; Το χθεσινό γεγονός δεν δημιουργεί φόβο στον απλό πολίτη, όταν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία συνέβησαν όλα αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν ψάξουμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης θα βρούμε κάποιο παρόμοιο περιστατικό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε μου μια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας ανέφερα και δολοφονίες πολιτικών ηγετών. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να μπω σε περιπτωσιολογία. Γνωρίζω ότι έχουν γίνει, όπως το γνωρίζετε και εσείς. Και βέβαια δεν ισχυρίζομαι πως γι` αυτό κρίνεται μια χώρα αν είναι καλύτερη ή χειρότερη, διότι μπορεί να υπάρξει και η ατυχής στιγμή, το λάθος. Εγώ θα ήθελα να κρίνουμε, εάν η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα ή όχι. Οι επιθέσεις των στελεχών της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης, δεν αφορούσαν το συγκεκριμένο γεγονός. Εκείνοι δήλωσαν ότι "η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι", ότι "ανθεί η εγκληματικότητα", ότι "δεν υπάρχει Αστυνομία, ότι έχει διαλυθεί η Αστυνομία". Τις ακούσαμε όλοι τις δηλώσεις αυτές. Υπάρχει πολίτης που να αποδέχεται ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν βάση και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Δεν πρέπει να απαντήσουμε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., είναι η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης; Δεν θα απαντήσουμε, παραπέμποντας στο σημαντικό έργο που έχει γίνει την τελευταία περίοδο στην ΕΛ.ΑΣ.; Δεν πρέπει να πούμε ότι αυτές οι δηλώσεις αποσκοπούν στην καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας από την πλευρά στελεχών της Ν.Δ.; Και δεν αναφέρομαι σε όλους, αλλά σε κάποια στελέχη. Δεν πρέπει να πούμε ότι αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς για τη χώρα του, με το να καλλιεργεί συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες; Ξέρετε τι σημαίνει να καλλιεργείς φόβο σε μια Δημοκρατία;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είμαι, όμως, της Ν.Δ. για να τα λέτε σε μένα. Δεν έχετε μπροστά σας κάποιον της Ν.Δ.!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δράττομαι της ευκαιρίας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι δημοσιογράφος, κ. Υπουργέ. Αν θέλετε να τα πείτε αυτά, μπορείτε να τα πείτε στη Βουλή ή κάπου άλλού. Όχι μέσω ημών, στα στελέχη της Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δράττομαι της ευκαιρίας για να σχολιάζω.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, εάν ο χειρισμός ενός προσωπικού ζητήματος συνιστά λόγο αποπομπής ενός υπουργού από την κυβέρνηση, οι πολιτικές ευθύνες για ένα τέτοιο περιστατικό, κατά το οποίο κατά λάθος δεν θρηνήσαμε και θύματα, δεν συνιστούν λόγο αποπομπής του αρμόδιου υπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μίλησα για πολιτικούς χειρισμούς, είπα για πολιτικές επιπτώσεις που επέφεραν οι πολιτικοί χειρισμοί. Και τόνισα ότι αυτές οι πολιτικές επιπτώσεις ήταν αρνητικές.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σας ερωτώ εάν, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, έχει πολιτικές ευθύνες ο κ. Χρυσοχοϊδης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε φορά που θα συμβαίνει ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό στην Αστυνομία, είναι μεγάλο λάθος να προσπαθούμε να δημιουργούμε πολιτικό πρόβλημα κατά του αρμόδιου υπουργού. Ο αρμόδιος υπουργός κρίνεται από το έργο που έχει προσφέρει στον τομέα κατά της εγκληματικότητας και υπέρ της ασφάλειας των πολιτών. Κατά κοινή ομολογία, το έργο του κ. Χρυσοχοϊδη είναι ιδιαίτερα πλούσιο και σημαντικό. Σύμφωνα δε με στοιχεία εκθέσεων διεθνών Οργανισμών και αρμοδίων φορέων, το έργο που έχει συντελεστεί στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικό. Αυτό χαρακτηρίζει τη δουλειά του αρμόδιου υπουργού και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο μπορεί να συμβεί στον καθένα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θεωρείτε μεμονωμένο περιστατικό το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ξεκίνησε από τα Εξάρχεια και έφθασε στο Κολωνάκι και τελικά συνελήφθη στο Κουκάκι, περνώντας από διάφορα αστυνομικά τμήματα, αφοπλίζοντας ειδικούς φρουρούς και περνώντας μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως γνωρίζετε, μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία μπορεί να περάσει οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Από δημοκρατική ευαισθησία ο κ. Σημίτης δεν έχει μετατρέψει την οδό Αναγνωστοπούλου σε φρούριο. Βεβαίως, είναι ασφαλής η πρωθυπουργική κατοικία, περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι, εφόσον μπορεί να περάσει οποιοδήποτε αυτοκίνητο μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία, μπορεί να περάσει και οποιοσδήποτε πεζός. Μόλις το αυτοκίνητο σταμάτησε, αμέσως πήγαν οι εντεταλμένοι της ασφάλειας να κάνουν το σχετικό έλεγχο. Ας μην καλλιεργείται, λοιπόν, αυτή η φιλολογία περί του πιο δήθεν φρουρούμενου σημείου της Αθήνας. Τα αυτοκίνητα περνούν από εκείνο το σημείο, οι πολίτες μπορούν να περνούν επίσης. Βεβαίως, δεν υπήρξε συναγερμός. Δεν ειδοποιήθηκε η ασφάλεια του κ. Σημίτη ότι κάποιος άνθρωπος κυκλοφορεί με μια καραμπίνα κοντά στο σπίτι του. Γι` αυτό το λόγο και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα διεξαχθούν έρευνες και μέσα στην Αστυνομία για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες. Αλλά, βεβαίως είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δεν πρόκειται για κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με δεδομένο ότι πραγματικά το επεισόδιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως κι εσείς είπατε, γνωρίζετε αν ο Πρωθυπουργός έχει θέσει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στον υπουργό του για την περάτωση των ερευνών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορείς να θέτεις, κατά τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ανάκρισης, χρονικό πλαίσιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν αναφέρομαι στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης. Αναφέρομαι στις έρευνες εντός της Αστυνομίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι έρευνες διεξάγονται με το χαρακτήρα του επείγοντος. Όπως ξέρετε, έχουν αποδοθεί ήδη οι πρώτες ευθύνες. Οι έρευνες συνεχίζονται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αύριο φθάνει στην Αθήνα ο προεδρεύων της Ε.Ε. κ. Αθνάρ, πιθανά συνοδευόμενος από τον κ. Σολάνα. Θα συζητηθούν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα του ευρωστρατού. Υπάρχει πληροφορία ότι έχει αλλοιωθεί το έγγραφο της Αγκυρας υπέρ των ελληνικών θέσεων. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να υπογράψει, πλέον, αυτό το έγγραφο της Αγκυρας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην πραγματικά σημαντική σας ερώτηση θέλω να επισημάνω το εξής: Είναι σαφές ότι υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες εκ μέρους της ισπανικής Προεδρίας. Υπάρχουν μια σειρά από σκέψεις, πρωτοβουλίες, ιδέες. Χρησιμοποίησα τους όρους ιδέες και πρωτοβουλίες και όχι συγκεκριμένες προτάσεις, τουλάχιστον ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε συγκεκριμένες επίσημες προτάσεις. Υπάρχει μια δέσμη ιδεών, πρωτοβουλιών και σκέψεων. Βεβαίως, δεν γνωρίζουμε τι θα πει αύριο ο κ. Αθνάρ. Πιθανότατα να επιλέξει κάτι τέτοιο, όμως ακόμη δεν το γνωρίζουμε, θα το μάθουμε αύριο μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Σημίτη. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι τουλάχιστον μέχρι πρότινος -αφού εκκρεμεί η αυριανή συνάντηση- οι σκέψεις, οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες που είχαν αναπτυχθεί, δεν είχαν οδηγήσει σε ένα τέτοιο πλαίσιο που να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συμφωνία της ελληνικής πλευράς. Εχουμε δρόμο ακόμη. Είναι θετικό ότι αυτές οι σκέψεις και οι ιδέες έχουν να κάνουν με το έγγραφο, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρείτο ως θέμα ταμπού, ας το πω έτσι. Είναι θετικό ότι αναπτύσσονται σκέψεις επί του κειμένου, όμως αυτές δεν έχουν πάρει επίσημο χαρακτήρα, ούτε εκ πρώτης όψεως είναι τέτοιες που θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε φτάσει στα πρόθυρα μιας συμφωνίας. Εχουμε δρόμο ακόμη. Αυτό θέλω να γίνει κατανοητό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή οι πληροφορίες λένε ότι θα συνοδεύεται από τον κ. Σολάνα, μήπως αυτή η παρουσία του κ. Σολάνα σημαίνει πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν πιέσεις. Ο καθένας γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται πιέσεις στο θέμα αυτό. Οι απόψεις μας είναι σαφείς και έχουν εκφραστεί τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα. Αναμένουμε τις νέες πρωτοβουλίες. Είναι ευχάριστο και ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχουν αυτές οι πρωτοβουλίες. Μην έχουμε, όμως, την αίσθηση ότι οι συνεννοήσεις έχουν οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εχουμε δουλειά και δρόμο, ακόμη.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε, περίπου την ώρα της καταδίωξης, από τους αστυνομικούς να μην σκοτώσουν το δράστη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για το βαθμό εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού προς τυχόν υπερβάλλοντα ζήλο των Σωμάτων Ασφαλείας, και δεύτερον, για την κυβέρνηση νοείται να κινδυνεύουν πολίτες, ουσιαστικά λιγότερο από έναν ένοπλο, ο οποίος κυκλοφορεί στην Αθήνα και περισσότερο από τους αστυνομικούς οι οποίοι πυροβολούν αδιακρίτως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι πυροβολούν οι αστυνομικοί αδιακρίτως.

ΚΑΠΠΟΣ: Οι μαρτυρίες που έχουμε από τον κόσμο της οδού Αναγνωστοπούλου λένε το αντίθετο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι οι Ελληνες αστυνομικοί δεν πυροβολούν αδιακρίτως. Πυροβολούν όταν είναι απόλυτη ανάγκη. Οταν ένας άνθρωπος κρατάει καραμπίνα και πυροβολεί, είναι λογικό ότι θα προκαλέσει απάντηση με πυροβολισμούς. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για περίπτωση υψίστης ασφαλείας. Όμως, δεν πυροβολούν οι αστυνομικοί αδιακρίτως.

ΚΑΠΠΟΣ: Ρωτώ ευθέως: Κινδύνευσαν πολίτες από τις σφαίρες των αστυνομικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι όταν ανταλλάσσονται πυροβολισμοί, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ευχάριστα. Είναι πολύ θετικό -και από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την ανακούφισή μας- ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Και αυτή η ευαισθησία περιμέναμε να φανεί από όλες τις πλευρές. Χαίρω, για παράδειγμα, που ο Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκης, μας τηλεφώνησε και μας ζήτησε ενημέρωση γύρω από το γεγονός. Ομως, ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να θέσουν θέματα κομματικής εκμετάλλευσης.

ΚΑΠΠΟΣ: Για το αν όντως ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μην σκοτώσουν το δράστη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοιες λεπτομέρειες δεν μπορώ να τις γνωρίζω. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την ανακούφισή του που δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι ο κ. Σημίτης είναι ενοχλημένος από τη στάση και από την πρακτική του Αρχηγού της Αστυνομίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς, έχουμε την εύκολη λύση να εμφανίζουμε τον Πρωθυπουργό, ως ενοχλημένο, οργισμένο, δυσφορούντα κ.λπ. Πάγια πρακτική μου, τουλάχιστον όσο καιρό είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι να μη δέχομαι αυτά τα επίθετα. Και όσες φορές τίθενται αυτά τα επίθετα, τίθενται με ευθύνη του δημοσιογράφου, ο οποίος τα θέτει. Εμείς πάντα επιμένουμε ότι ο Πρωθυπουργός όταν θέλει να κάνει κάτι, το κάνει. Και όταν θέλει να αποφασίσει κάτι, το αποφασίζει. Και αυτό φαίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Το να επιχειρούμαι να εμφανίσουμε τον Πρωθυπουργό γενικώς και αορίστως ως έχοντα αυτές τις ιδιότητες, πιστεύω ότι δεν προσφέρει σε κανέναν τίποτα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως ο Πρωθυπουργός δεν μιλάει με δημοσιογράφους. Και αυτές οι πληροφορίες δεν βγαίνουν από απευθείας συνομιλία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι ορισμένες φορές είναι εκτιμήσεις και όχι πληροφορίες.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σωστό να επιχειρούμε κάθε φορά να μεταφέρουμε τις εκτιμήσεις που θέλουμε να κάνουμε, ως λόγια κάποιων άλλων. Αυτό δημιουργεί πάντα προβλήματα και τα προβλήματα αυτά δεν βοηθούν κανέναν. Και πάνω από όλα δεν βοηθούν τις σχέσεις μας. Επομένως, εάν με ρωτάτε για τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αν υπήρχε θέμα, θα είχε εκδηλωθεί. Οταν αναλαμβάνει ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας να κάνει την ΕΔΕ, αυτό μιλάει από μόνο του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 10 June 2002 - 14:05:13 UTC