Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Μαϊου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να ζητήσω, εκ των προτέρων, συγνώμη για την καθυστέρηση στην έναρξη της σημερινής συνάντησής μας, που οφείλεται στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και τη συνεχιζόμενη συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Χυτήρης, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες και έπρεπε να ανταποκριθώ εγώ, παράλληλα και στα δύο.

Θα ήθελα, ξεκινώντας με θέματα του Υπουργείου μας που συζητήθηκαν στη Βουλή, να σας ενημερώσω ότι τα πρώτα δύο άρθρα του νόμου ψηφίστηκαν σήμερα, κατά πλειοψηφία. Οπως γνωρίζετε, χθες, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής, κατά πλειοψηφία επίσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 3, η οποία θα γίνει την Τρίτη και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου. Αρα, αναμένεται, μέχρι το βράδυ της Τρίτης, να τελειώσει η ψήφιση του νομοσχεδίου και αυτό να γίνει νόμος του κράτους.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που -όπως γνωρίζετε- είχε αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει αναλυτική αναφορά από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, που πιθανόν να γίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν θα επαναλάβω τα πολλά και σημαντικά που ειπώθηκαν. Η κα Παπανδρέου έκανε, πράγματι, μια πολύ σημαντική και πλήρη τοποθέτηση σήμερα. Θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει η ίδια για όλα αυτά τους συντάκτες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της.

Θα ήθελα, απλώς, να σταθώ σε δύο σημεία: Το πρώτο, σχετικά με την εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και το δεύτερο, ένα πολιτικό θέμα που έθιξε κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Στην εισαγωγική παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Τόνισε ότι οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της τουρκο-κυπριακής πλευράς, όπως εκφράζεται από τον κ. Ντενκτάς. Ο κ. Ντενκτάς επιμένει, ουσιαστικά, σε δύο κράτη και σε μια πολύ χαλαρή ομοσπονδία, η οποία στην ουσία δεν θα μπορεί να αποφασίζει, διότι τα πάντα θα είναι στην αίρεση της ομοφωνίας των δύο Προέδρων. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλες τις πιθανές εξελίξεις για το Κυπριακό. Βεβαίως, αναμένουμε και την έκθεση που θα υποβάλει ο κ. Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως, εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι η κυπριακή πλευρά, με τη συμβολή και της Ελλάδας, έδειξε διάθεση να βρεθεί λύση, στο πλαίσιο βεβαίως των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ομως, προσκρούει, μέχρι αυτή τη στιγμή -και το λέω αυτό διότι, όπως γνωρίζετε, οι συνομιλίες συνεχίζονται- στην αδιαλλαξία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Είναι, πράγματι, σε ιδιαίτερα δύσκολη φάση οι συνομιλίες. Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε. Συμφώνησαν οι δύο ηγέτες για τη στάση, για τη βάση στην οποία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Βεβαίως, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει την ευθύνη και εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειές του, ολόπλευρα. Πάνω σε αυτά, έγινε χθες πλήρης διάλογος και αντηλλάγησαν απόψεις.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα θέματα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως γνωρίζετε, στις 16 Οκτωβρίου θα υποβληθεί η έκθεση της Ε.Ε. και αναμένεται, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, να ληφθεί η απόφαση. Υπάρχει αισιοδοξία. Εξάλλου, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η απόφαση της Ε.Ε., όπως αυτή εκφράστηκε και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι, αλλά και από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Φερχόιγκεν. Αναγνωρίζεται, όμως, ότι μπορεί, είναι πιθανό, να υπάρξουν δυσκολίες. Γι` αυτό το λόγο, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το καλό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή να διατηρηθεί. Πρωτοβουλίες, βεβαίως, και προς τη ολλανδική προεδρία που έπεται της ισπανικής, αλλά και προς όλες τις χώρες, ώστε να ενημερωθούν, ιδιαίτερα όλες οι νέες κυβερνήσεις, για τις θέσεις μας, να διατηρηθεί -όπως είπα- το κλίμα που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή και να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας, στόχο κοινό με την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., με απόφαση της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός "χρειάζεται προσοχή, εγρήγορση και στενή παρακολούθηση". "Πρέπει", κατέληξε ο κ. Σημίτης, "διαρκώς να έχουμε το νου μας και να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις".

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Πρωθυπουργός έκανε μια άλλη παρατήρηση, η οποία αφορούσε ένα θέμα που συνδέεται με τις δημοτικές εκλογές. Τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός: "Η Ν.Δ. προσπαθεί να θέσει ως πολιτικό ζήτημα των δημοτικών εκλογών το αν η κυβέρνηση είναι καλή ή όχι. Το πολιτικό ζήτημα των δημοτικών εκλογών, όμως, είναι το αν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις απέδωσαν ή όχι". Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι σε αυτές τις δημοτικές εκλογές το διακύβευμα δεν είναι η κυβέρνηση, ότι εκείνο το οποίο διακυβεύεται είναι το μέλλον και η πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα δημοψήφισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ως προς την εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, είπατε ότι είπε πως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Θέλω να ρωτήσω, εάν αφορά γενικώς τη διεύρυνση αυτή η παρατήρηση και η ανησυχία ή ειδικότερα την Κύπρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν αλλάξει αρκετές κυβερνήσεις στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα δημιουργηθεί κάποιο θέμα ή όχι. Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζουμε. Εμείς βαδίζουμε, με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις και αυτές στηρίζουμε. Υπάρχουν οι αποφάσεις, όπως έχουν εκφραστεί από τους κυρίους Πρόντι και Φερχόιγκεν. Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, είτε διότι θα εγερθούν προβλήματα από την τουρκική πλευρά, είτε -διότι δεν γνωρίζουμε το τι μπορεί να πράξει η κάθε κυβέρνηση- από κυβερνήσεις χωρών που μετέχουν στην Ε.Ε. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή στο παρελθόν, ένας εκπρόσωπος του κόμματος που πλειοψήφησε στην Ολλανδία είχε πει ότι πρέπει να συναρτηθεί η ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού. Είναι μια άποψη που βρίσκεται έξω από το πλαίσιο της Ε.Ε. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία, να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., να συνεννοηθούμε με τη Δανική Προεδρία (ο κ. Κληρίδης θα συναντήσει το Δανό Πρωθυπουργό), να προωθήσουμε αυτή την κοινή θέση μας. Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι η σταθερή πίστη μας -και θα επιμείνουμε σε αυτό- ότι η διεύρυνση πρέπει να γίνει και μάλιστα με τους κανόνες και τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε. Οπως γνωρίζετε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η πρώτη που πληροί τα κριτήρια αυτά και η έκθεση, βεβαίως, θα υπάρξει τον Οκτώβριο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας άκουσα πριν να λέτε ότι "θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία". Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύει αυτό που παλαιότερα λεγόταν, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Λευκωσία ότι "συναποφασίζομεν". Η Ελλάδα και η Κύπρος συναποφασίζουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνεργαζόμαστε στενά. Είναι ιδιαίτερα επιτυχής και καρποφόρα η συνεργασία μας με τον Πρόεδρο Κληρίδη, σε όλους τους τομείς. Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αποφασίζει η Ε.Ε. Συνεργαζόμαστε στενά, ώστε να πετύχουμε τον κοινό στόχο: Την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Την ώρα της ψηφοφορίας, δεν θα είμαστε -όπως γνωρίζετε- και οι δύο στο τραπέζι. Θα είναι μόνον ο κ. Σημίτης. Ομως, θα πρέπει να δουλέψουμε και οι δύο μαζί, απόλυτα συνεννοημένοι, όπως είμαστε και θα είμαστε, για να πετύχουμε τον κοινό στόχο. Διότι πριν από την ώρα που θα ληφθεί η απόφαση, πρέπει να έχει προηγηθεί πολύ σημαντική δουλειά, την οποία πρέπει να κάνουμε και οι δύο -και εργαζόμαστε μαζί- στην ίδια κατεύθυνση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώ για το σύνολο του κυπριακού προβλήματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα του Κυπριακού υπάρχει συνεχής ενημέρωση και επαφή. Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα βήματα. Για παράδειγμα θα ήθελα να σας θυμίσω ότι υπήρξε συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον κ. Σημίτη στην Μπαρτσελόνα, πριν από λίγες εβδομάδες. Είχαμε τη δεύτερη συνάντηση, χθες. Και σήμερα υπάρχει συνεχής πολιτική επικοινωνία. Υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτόν τον τομέα. Βεβαίως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά εμείς στηρίζουμε ολόπλευρα αυτές τις προσπάθειές της.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή, αλλά και στους δημοσιογράφους ότι αναχωρεί για την Αμερική, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να του ευχηθούμε περαστικά και γρήγορη επάνοδο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωστόσο, σήμερα βλέπουμε και πρωτοσέλιδα που αφορούν τη Mayo, τους γνωστούς λογαριασμούς και την εντολή του εισαγγελέα να ανοιχτούν περίπου 50 λογαριασμοί σε όλη την Ελλάδα. Θέλω να ρωτήσω σε τι προσβλέπει η κυβέρνηση από αυτή την έρευνα, δεδομένου ότι στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι πολλά από αυτά τα ποσά μπορεί να προέρχονται και από ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, αυτή η έρευνα γίνεται μετά από προσκόμιση στοιχείων στον εισαγγελέα, από το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Ο κ. Λαλιώτης παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα, κατ` επανάληψη, παρέδωσε τα στοιχεία που είχε και ζήτησε τη σχετική έρευνα. Ο εισαγγελέας μελέτησε αυτά τα στοιχεία και αποφάσισε να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος και να ανοίξουν οι λογαριασμοί. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος, να έρθουν όλα στο φως. Τότε η Δικαιοσύνη θα καθορίσει ποιοι θα αναλάβουν τις ευθύνες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μητσοτάκης πάντως σε δήλωσή του ζητά να ανοιχτούν και οι λογαριασμοί του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ορθά έδωσε όλα τα στοιχεία που είχε στη Δικαιοσύνη και ενημέρωσε και τον ελληνικό λαό, έτσι όποιος από τη Ν.Δ. διαθέτει στοιχεία, δεν έχει παρά να μιμηθεί τον κ. Λαλιώτη. Να τα καταθέσει στον εισαγγελέα και παράλληλα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, ο κ. Κουλούρης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, άσκησε έντονη και σκληρή κριτική, τόσο κατά του κ. Χριστοδουλάκη που παρίστατο στην εκπομπή, όσο και κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε άρρωστο το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και καταφέρθηκε με μεγάλη ένταση, τόσο κατά της πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Σημίτης, όσο και κατά του υπουργικού σχήματος. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επιθυμώ να σχολιάσω δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνδέετε αυτές τις δηλώσεις με την αδικαιολόγητη απουσία, χθες, πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την ονομαστική ψηφοφορία για το βασικό μέτοχο, δεδομένου ότι οι ίδιοι μας είπαν ότι θα απέχουν γιατί ήθελαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αποδίδει καμία πολιτική σημασία. Πάντα υπάρχουν απουσίες. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, απουσίες υπήρχαν από όλα τα κόμματα και μάλιστα πολλές. Ουδέποτε ήταν και οι 300 βουλευτές σε κάποια ψηφοφορία, πέρα από τις ιδιαίτερα προγραμματισμένες ψηφοφορίες, όπως για παράδειγμα αυτή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις ονομαστικές ψηφοφορίες που κατατίθενται την παραμονή για τα νομοσχέδια, πάντα υπάρχουν απουσίες. Δεν έχουμε να δώσουμε καμία πολιτική ερμηνεία σε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι ο κ. Σημίτης στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να θέσει ως πολιτικό ζήτημα το αν η κυβέρνηση είναι καλή ή κακή, αλλά το πολιτικό ζήτημα είναι αν είναι καλή ή κακή η Τοπική Αυτοδιοίκηση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις απέδωσαν ή όχι.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό συμπεριλαμβάνει και όσους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήκουν στο κόμμα σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς ανοίγουμε μια συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μέλλον της. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν κρίναμε ότι κάποιοι εκπρόσωποι της Τοπικής ή και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, δεν τους παρείχε στήριξη το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα έδωσε τη στήριξή του σε αυτούς που θεωρεί ικανούς, που κάνουν καλά τη δουλειά τους, που εξυπηρετούν τον πολίτη και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργούν τους όρους της τοπικής ανάπτυξης και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Θα προσέξατε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, σε νυν δημάρχους ή νομάρχες, το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε τη στήριξή του. Είναι μια πράξη ευθύνης που έρχεται πλήρως να συμφωνήσει με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού. Η Ν.Δ. δεν κάνει το ίδιο και μεγάλο μέρος της κριτικής μας στρέφεται απέναντι στην αντίληψη της Ν.Δ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία παρ` όλο ότι είναι ένας θεσμός που του δόθηκαν ιδιαίτερες δυνατότητες -θα έλεγα πολύ μεγάλες δυνατότητες για την τοπική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη κινήματος γειτονιάς- η Ν.Δ. την αντιλαμβάνεται ως έναν ιμάντα μεταβίβασης εντολών ή ως ένα χώρο όπου θα ικανοποιήσει απλώς μικροκομματικές επιδιώξεις. Εννοώ αυτή τη θέληση για δήθεν δημοψήφισμα -μια απαράδεκτη πολιτική έννοια- για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκεί στρέφεται η κριτική του Πρωθυπουργού. Είναι λογικό η κυβέρνηση να ζητά, να αναμένει ανταπόκριση, από τη στιγμή που δίνει τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων και οικονομικούς πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι αυτό είναι για το καλό της ελληνικής κοινωνίας και του Ελληνα πολίτη και δεν έχει να κάνει με κομματικές επιδιώξεις. Εχει να κάνει με το ρόλο, αλλά και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Αυτός ο ρόλος και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης κρίνονται σε αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτό είναι το δημοψήφισμα: Για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα θέλατε να μας πείτε, εάν κάποιοι από τους Νομάρχες ή Δημάρχους που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και είναι στελέχη ή προσκείμενοι στη Ν.Δ., ανταποκρίθηκαν σε αυτό το ρόλο, θα θέλατε να τους υποστηρίξετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ανοίξουμε μια συζήτηση, η οποία δεν θα καταλήξει πουθενά, γιατί ξέρετε ότι έχουμε περίπου χίλιους δήμους. Αυτό έχει να κάνει με το κόμμα, οι ανακοινώσεις του οποίου, είναι σαφείς. Πολλές φορές, έχουν υποστηριχθεί ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί συνδυασμοί. Αναζητήστε τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και θα έχετε απάντηση. Ομως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι εμείς κρίνουμε με βάση το καλό και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι με βάση το πώς θα κερδίσουμε κάποιον πολιτικό αντίπαλο σε κάποιο δήμο. Διότι έχουν εκδηλωθεί και έχουμε δει δημοσιευμένα τέτοια φαινόμενα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω εάν μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού επί των συνομιλιών με τον κ. Κληρίδη, υπήρξε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο γι αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Κουλούρης προτίμησε έναν τηλεοπτικό σταθμό για να ασκήσει κριτική και όχι από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Κουλούρης έχει το θάρρος της γνώμης του και πάντα λέει τις απόψεις του, τις οποίες δεν θέλω να σχολιάσω.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εκτός από τους πέντε αδικαιολόγητα απόντες στη χθεσινή ψηφοφορία....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απόντες υπήρχαν από όλα τα κόμματα, οι οποίοι εκτιμώ ότι είναι αδικαιολόγητοι και αυτοί, κατά την έννοια που δίνετε κι εσείς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οι συγκεκριμένοι του ΠΑΣΟΚ το δήλωσαν....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είδα καμία δήλωση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Υπήρξαν άλλοι 17 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους για να απαλλαγούν από την υποχρέωση ή έστω το δικαίωμα να ψηφίσουν μετά με επιστολές. Ούτε σε αυτό η κυβέρνηση αποδίδει πολιτική σημασία; Το γεγονός, δηλαδή, ότι τελικώς 22 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θέλησαν να πάρουν θέση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι δέκα και παραπάνω από αυτούς ήταν στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς ήταν με τέτοια ιδιότητα που δεν επέτρεπε επιστολική ψήφο. Σε επίσημη αποστολή, για παράδειγμα, ήταν ο κ. Χυτήρης, ο οποίος ψήφισε με επιστολή, αλλά δεν προσμετρήθηκε η ψήφος τους. Από κει και πέρα, υπήρχαν πάρα πολλοί, που έλειπαν για ιδιωτικούς λόγους και δεν δικαιούνται να στείλουν επιστολική ψήφο. Οπως γνωρίζετε οι ονομαστικές ψηφοφορίες γίνονται αιφνιδιαστικά. Την παραμονή είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία γι αυτό το νομοσχέδιο. Οπως είναι φυσικό κάποιος δεν μπορούσε να γυρίσει από την Αμερική, όπως συνέβη με συγκεκριμένο συνάδελφο. Επίσης, υπήρχαν πολλοί υπουργοί που απουσίαζαν, εντός ή εκτός Ελλάδας, σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις από τις οποίες δεν μπορούσαν να απουσιάζουν. Το ίδιο έγινε και με βουλευτές των άλλων κομμάτων. Εάν προσέξατε έλειπαν πολλοί βουλευτές από τη Ν.Δ., η οποία ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία. Δηλαδή, αυτοί συμφωνούν με το νομοσχέδιο; Θα τους ρωτήσουμε. Αλλά, φοβάμαι ότι κι αν τους ρωτήσουμε, θα μας πουν ότι δεν συμφωνούν. Προφανώς, άλλος θα ήταν άρρωστος, άλλος εκτός Αθηνών και άλλος θα είχε προγραμματισμένη υποχρέωση. Το ίδιο έγινε και με τα κόμματα της Αριστεράς. Μην προσπαθούμε μονίμως να βρίσκουμε ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Χθες, επιβεβαιώθηκε η κυβερνητική σταθερότητα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 15 ψήφους διαφορά. Δεν ήταν οριακή η διαφορά, ήταν 15 ψήφοι. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι περίπου τόση είναι η διαφορά ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση , με δεδομένο το σύνολο της αντιπολίτευσης που καταψήφισε επί της αρχής.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία προτείνεται το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, μέχρι να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός και εάν τελικά αποσύρθηκε η τροπολογία για το δεύτερο σημείο εκπομπής ενημερωτικών ραδιοφωνικών σταθμών στην Αττική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπήρχε κανένας λόγος. Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σωστό και κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει. Βεβαίως, εκτιμώ ότι την Τρίτη θα περάσει και το σχετικό άρθρο, γιατί δεν υπήρξε λόγος, περί του αντιθέτου, μέχρι τώρα, με μια ίσως εξαίρεση. Επίσης, θέλω να σας επισημάνω ότι είναι αναγκαίο και τυπικό να παραταθεί η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, έως να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός, ο οποίος θα προχωρήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να κλείσουν όλοι οι ιδιωτικοί σταθμοί στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Καλό είναι να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο, το οποίο τίθεται και με αυτό το νόμο.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, ως όπλό, ως διαπραγματευτικό χαρτί τον καθορισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, ως μοχλό πίεσης για την προώθηση της κυπριακής ένταξης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προωθούμε την κάθε διαδικασία με βάση τις αρχές που έχουμε διακηρύξει. Εχουμε ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σύμφωνα βεβαίως με τον κανονισμό της Κοινότητας. Δεν κάνουμε συμψηφισμούς. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανονισμός. Ο ίδιος κανονισμός υπήρξε και για την Κύπρο, που εφαρμόστηκε. Ο ίδιος κανονισμός που εφαρμόστηκε στη μια περίπτωση θα εφαρμοστεί και στην άλλη. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ομως, δεν υπάρχει θέμα διαπραγματεύσεων σε αυτά. Εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τα κριτήρια, πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. Αυτός είναι ο κανόνας.

ΚΑΠΠΟΣ: Στις δυσκολίες που πιθανολόγησε ο Πρωθυπουργός, σε σχέση με την Κύπρο και για τις οποίες ζήτησε προσοχή, εγρήγορση, στενή παρακολούθηση κ.λπ. συμπεριλαμβάνονται δυσκολίες που είναι αποκλειστικά πολιτικής υφής ή και στρατιωτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ομιλεί για δυσκολίες πολιτικής υφής, για αντιδράσεις στο πολιτικό πεδίο. Δεν έχουμε κάποια άλλη εκτίμηση, αυτή τη στιμγή.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή στην Κύπρο υπάρχει διαφορετική εκτίμηση, ως προς το στρατιωτικό πεδίο εννοώ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτά τα ζητήματα διαπιστώνεις τις δυσκολίες που έχεις μπροστά σου. Οι δυσκολίες ένταξης είναι πολιτικής υφής. Για την ένταξη δεν υπάρχουν δυσκολίες στρατιωτικής υφής. Για παράδειγμα, δεν εκτιμώ ότι η Δανία θα μας κηρύξει πόλεμο. Αρα, στο θέμα της ένταξης οι δυσκολίες θα είναι πολιτικής υφής.

ΚΑΠΠΟΣ: Προφανώς, η εισήγηση του Πρωθυπουργού και με βάση τα όσα μας αναλύσατε, δεν ήταν μόνο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ήταν για το σύνολο του Κυπριακού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δυσκολία ένταξης είναι πολιτικής υφής. Από κει και πέρα, εάν εννοείτε για τις γενικότερες σχέσεις μας με την Τουρκία, σας επαναλαμβάνω ότι θέλουμε πολιτική ειρήνης, καλής γειτονίας, οικονομικής συνεργασίας, που να λύνει τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν με τη γείτονα χώρα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ισχυροί αμυντικά. Είμαστε ισχυροί αμυντικά και έτοιμοι, διότι αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του έθνους μας.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δεν πρόκειται να συνδέσουμε τον ευρωστρατό με την ένταξη της Κύπρου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ότι πληροφορήθηκα, επειδή έφυγα γύρω στις 12, δεν έγινε συζήτηση για το θέμα του ευρωστρατού.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σημερινά δημοσιεύματα εμφανίζουν δύο τουλάχιστον από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης διατεθειμένους να επαναφέρουν, κατά την αυριανή τους συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, το αίτημα για Συμβούλιο των Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με δεδομένη της βούληση του κ. Σημίτη να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση στα εθνικά θέματα, αντιμετωπίζει ίσως το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να το αποδεχθεί, αυτή τη φορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να αφήσουμε τα θέματα που συνδέονται με τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, να εξελιχθούν αύριο. Διότι είναι ένα θέμα που πρέπει οι ίδιοι να δουν. Βεβαίως, θέλω να υπενθυμίσω, ότι η κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε αυτό το θέμα, κατ επανάληψη, και προβλέπεται από το Σύνταγμά μας ποιό θα είναι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο σχετικός νόμος είναι στην τελική του επεξεργασία από το υπουργείο Εξωτερικών, και μετά θα δοθεί για διάλογο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, προδιέγραψα ποιά είναι η στάση μας σε αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 May 2002 - 15:05:13 UTC