Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Μαϊου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Γεια σας και χρόνια πολλά.

Να σας πω λίγα λόγια για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, το οποίο -όπως γνωρίζετε- ολοκληρώνεται σήμερα. Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Παύλο και στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Λάμπους. Σε λίγο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα και θα παρακαθίσουν σε γεύμα. Στις 13.10, ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους Ελληνες δημοσιογράφους και θα αναφερθεί διεξοδικά και στο ταξίδι, αλλά και σε τρέχοντα ζητήματα κυρίως σε σχέση με τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Τί μεσολάβησε και άλλαξε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη φιλοξενία των 13 Παλαιστινίων από χθες το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ; Υπήρχε μια διάψευση ότι δεν θα τους δεχθούμε. Τώρα είμαστε ανοικτοί στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσουμε κάποιους από αυτούς.

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ` αρχήν θέλω να τονίσω ότι δεν άλλαξε η στάση μας, διότι δεν δεχθήκαμε εμείς τους 13 Παλαιστίνιους. Τους δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από συμφωνία όλων και κυρίως της Ε.Ε. Αυτό επετεύχθη μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν αργά το απόγευμα, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Πικέ, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κ. Σολάνα, με τη βρετανική κυβέρνηση, με την κυβέρνηση του Ισραήλ και με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτές οι συνομιλίες οδήγησαν στο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζετε. Εδώ πρέπει να χαιρετήσουμε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επισημάνουμε ιδιαίτερα το ρόλο της στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται, που δείχνει ότι η ένταξή της στην Ε.Ε. μόνο καλά έχει να φέρει και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ε.Ε.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει τελικά κάποιους από αυτούς, σε περίπτωση που αποφασιστεί από την Ε.Ε. κάτι τέτοιο;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία ίσως και άλλες, που μπορεί να δεχθούν κάποιους από αυτούς. Ομως, αυτό θα περιμένουμε να το δούμε τη Δευτέρα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την κυβέρνηση της Κύπρου, για την πρόταση Κασσουλίδη.

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε χθες το απόγευμα με όλους ανεξαιρέτως.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Την ώρα, δηλαδή, που εμείς δεν ήμασταν διατεθειμένοι να δεχθούμε, υπήρξε συνεννόηση να προωθηθούν στην Κύπρο; Δηλαδή, την ώρα που ο κ. Παπανδρέου, προχθές, αν δεν κάνω λάθος, την Τετάρτη, έλεγε ότι θέλουμε την προώθησή τους σε τρίτη χώρα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους δεχθούμε, δεν έχουμε αίτημα, ούτε προσφερθήκαμε, υπήρξαν συνεννοήσεις με την Κύπρο, ώστε αυτή να βγει και να προτείνει την υποδοχή των 13;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπήρξε, πράγματι, αίτημα προς τη χώρα μας. Από κει και πέρα, οι πρωτοβουλίες συνεχίζονταν από την ελληνική πλευρά και χαιρετήσαμε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία δεν ήταν μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά από την Ε.Ε. και όχι μόνο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αληθεύει ότι τελικά οι 13 Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν στη βρετανική βάση της Κύπρου; Υπάρχουν κάποια στοιχεία για την ταυτότητα των 13 αυτών ανθρώπων, ούτως ώστε να αντιληφθούμε και το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για την τύχη τους;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Αναμένονται από στιγμή σε στιγμή, όπως γνωρίζετε. Από κει και πέρα δεν υπάρχουν πληροφορίες πού ακριβώς θα μεταφερθούν. Πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των Παλαιστινίων. Είναι προσωρινή η παραμονή τους -όπως είπαμε- στην Κύπρο. Τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τόπο που θα μείνουν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για την ταυτότητά τους έχετε κάποια στοιχεία;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Οχι.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Εάν, εν τέλει, έρθουν μερικοί στην Ελλάδα, ως τί θα έρθουν; Θα είναι ελεύθεροι, φυλακισμένοι, ως πρόσφυγες; Εχει κάποια στοιχεία η ελληνική κυβέρνηση;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ολες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν τη Δευτέρα και θα καθοριστεί κάθε λεπτομέρεια που θα αφορά τους 13 Παλαιστίνους και τις χώρες υποδοχής τους.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε περίπτωση που φιλοξενήσει κάποιους από αυτούς η χώρα μας και ζητήσουν πολιτικό άσυλο, θα τους δοθεί;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σας παραπέμπω σε προηγούμενη απάντησή μου. Δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας. Ηταν απόφαση όλων ή των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. όπως και της Παλαιστινιακής Αρχής και της κυβέρνησης του Ισραήλ.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Ναι, αλλά, παρ όλα αυτά, υποθέτω πως από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πει ότι διατίθεται να δεχθεί μερικούς από αυτούς, έχει κάποιο σχέδιο; Γνωρίζει ποιους μπορεί να δεχθεί και ποιους όχι;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα ξέρει. Θα δεχθεί κάποιους από τους 13. Αλλά, για πόσο διάστημα, με ποιές προϋποθέσεις, ποιές εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν τη Δευτέρα. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Δεν έχει, δηλαδή, θέσει κανέναν όρο; Τη μια μέρα λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν αυτοί εδώ και την επομένη λέμε, ναι θα τους δεχθούμε χωρίς να έχουμε θέσει κανέναν όρο; Δεν ξέρουμε τίποτα πάνω σε αυτό;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Οι εξελίξεις -όπως γνωρίζετε- σε αυτό το θέμα είναι από την αρχή ραγδαίες. Κάθε στιγμή κάποια πράγματα αλλάζουν. Το έχετε δει όλες τις ημέρες που πέρασαν. Αρα, λοιπόν, δεν μένουμε στις λεπτομέρειες, αλλά στην ουσία. Η ουσία είναι ότι οι 13 Παλαιστίνοι βρήκαν ήδη προσωρινά έναν τόπο, την Κύπρο και θα βρουν ένα τόπο παραμονής στις χώρες της Ε.Ε. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από κοινού, όπως από κοινού λήφθηκαν οι αποφάσεις.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στην περίπτωση που ζητηθεί πολιτικό άσυλο, η χώρα μας έχει μια βάση δεδομένων και προϋποθέσεων που θα θέσει, επ αυτού; Και εάν ναι, ποιές είναι αυτές;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Επαναλαμβάνω ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Μέχρι τότε υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να θέσει η ελληνική πλευρά τους όρους και τις προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα δεχθεί έναν αριθμό από τους 13 Παλαιστίνιους.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων πάνω σε αυτό;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζετε ότι όλα έγιναν χθες αργά τη νύχτα και όλα είναι σε εξέλιξη. Ακόμα δεν έχουν φθάσει στην Κύπρο. Η ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εξωτερικών σίγουρα θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Αλλά, αυτά θα συζητηθούν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα δεν μπορούμε να έχουμε μια εικόνα;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή, όχι.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά ποιός είχε την πρωτοβουλία; Γιατί στην αρχή είπατε μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, αν θυμάμαι καλά;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είπα μετά από πρωτοβουλία. Είπα ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου. Σίγουρα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν ο μόνος.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, γνωρίζετε ποιός έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία, ποιός ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία, για να αλλάξει αυτή η στάση και να δεχθεί η Ευρώπη τους 13;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Από κοινού οι χώρες της Ε.Ε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι ξαφνικά;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήταν ξαφνικά. Γνωρίζετε ότι στην πολιτική, στη διπλωματία γίνονται διαβουλεύσεις. Εγιναν έντονες διαβουλεύσεις, χθες το απόγευμα, προκειμένου να βρεθεί λύση.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Χθες, ο κ. Πάγκαλος σε ένα στρογγυλό τραπέζι στο Ζάππειο, έκανε ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια για τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, για τη συμπεριφορά των πληρωμάτων σε διάφορα τουριστικά πλοία. Συμφωνεί η κυβέρνηση με τα σχόλια που έκανε ο κ. Πάγκαλος;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτές είναι απόψεις ενός στελέχους του Κινήματος και πρώην στελέχους της κυβέρνησης. Δεν σχολιάζουμε απόψεις στελεχών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα σήμερα για τις δηλώσεις του Γκαλίπ Γκαλίπ, και αναφέρεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της διαγραφής του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάποια εξέλιξη; Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες, ο κ. Πρωτόπαπας, είπε ότι ο κ. Σφυρίου κάλεσε τον κ. Γκαλίπ να δώσει εξηγήσεις. Πράγματι, ο κ. Σφυρίου επικοινώνησε με τον κ. Γκαλίπ, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία και θα επιστρέψει τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με το Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ή διευκρινίσεις. Θα ενημερωθείτε σχετικά. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Μήπως για την αλλαγή στάσης της Ε.Ε. έπαιξε ρόλο η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Πάουελ με τον κ. Σολάνα;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. δεν παρακολουθούσε με απάθεια τα γεγονότα που συνέβαιναν στην Παλαιστίνη. Πάντοτε εξαντλούσε τη διπλωματία σε αυτή την περιοχή και έπαιρνε κάθε πρωτοβουλία, ώστε να βρεθεί λύση. Επομένως, όλες αυτές τις ημέρες, η Ε.Ε. έκανε τα πάντα σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και με άλλους που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Πρέπει να χαιρετήσουμε αυτό το γεγονός.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πάει για το 2004. Ισχύουν αυτά; Ισχύει, επίσης, το γεγονός ότι ανατρέπεται η συμφωνία με την Ε.Ε., ότι πέντε υπάλληλοι θα αποχωρούν από το Δημόσιο και ένας θα μένει; Υπάρχει κύμα προσλήψεων ή σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ο νόμος που όριζε ότι για τις προσλήψεις "πέντε αποχωρούν ένας προσλαμβάνεται", είχε ημερομηνία λήξης το 1999. Από κει και πέρα, οι προσλήψεις που θα ακολουθήσουν θα υπηρετούν δύο στόχους: Ο ένας είναι να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους σε θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις ανάγκες του, όπως, για παράδειγμα, είναι οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία, τον ΟΚΑΝΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π. Ο άλλος υπαγορεύει ότι πρέπει να είναι μέσα στις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Πρέπει να τονίσω ότι οι προσλήψεις έχουν προγραμματισμό τριετίας. Αρα, δεν υπακούουν στο χρόνο της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Το διευκρινίζω για να μην υπάρξουν περαιτέρω σχόλια.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 10 May 2002 - 14:05:09 UTC