Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και των Εργοδοτικών Οργανώσεων. Η διετής σύμβαση, η οποία υπογράφηκε μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ομαλή πορεία της οικονομίας, τη δημιουργία ακόμη ευνοϊκότερων συνθηκών για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης.

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και θεωρεί ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός για την οικονομία την επιτυχή κατάληξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την οριστική επίλυση του θέματος της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ως γνωστόν, με χθεσινή απόφαση και του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, αναγνωρίστηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Επομένως, έληξε και αυτή η σημαντική εκκρεμότητα, με βάση τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και τη δυνατότητα συμβολής και της Εκκλησίας και του Πατριαρχείου στην ενίσχυση των συνειδήσεων εκείνων που αγωνίζονται για τη διακοπή του κύκλου της βίας και του αίματος και την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε κάτι νεότερο για την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του στην Παλαιστίνη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παραμένει η χθεσινή δήλωσή μου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει ναυαγήσει αυτή η πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει περίπτωση να ναυαγήσει αυτή η πρωτοβουλία, εάν δεν δεχθούν κάποιοι από εκείνους που τους αφορά. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια πολύ θετική ανταπόκριση και από την Ελλάδα και από την Τουρκία γι` αυτή την επίσκεψη. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια οριστική ανακοίνωση για το διακανονισμό των συναντήσεων. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να καθοριστούν αυτές οι συναντήσεις με τη συνεργασία και του Ισραήλ και της παλαιστινιακής πλευράς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχουν περάσει ημέρες, έχουμε κάποια ένδειξη που μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναμένεται η τελική απόφαση. Εάν υπάρχουν νεότερα, θα ανακοινωθούν.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Για μεθαύριο, εκατοντάδες εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία, έχουν ανακοινώσει απεργία. Αυτό πώς το κρίνει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι. Απεργούν ορισμένα εργατικά κέντρα και σωματεία. Είναι δικαίωμά τους να προχωρούν στις διεκδικήσεις τους. Γιατί πρέπει κάθε φορά να κάνουμε κρίσεις;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σας δημιουργεί πρόβλημα η στάση των βουλευτών της Β@ Πειραιά, μετά τα όσα συνέβησαν και τη μη πρόσκλησή τους στην επίσκεψη του κ. Σημίτη στη Νίκαια. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι ίδιοι διαμαρτυρήθηκαν στο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος φέρεται να μεταφέρει αυτό τον προβληματισμό και στη συνάντησή του τώρα με τον κ. Σημίτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επρόκειτο, απλώς, για μια επιλογή του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με ορισμένους ανθρώπους από κοινωνικές ομάδες, από φορείς και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις πάνω σε μια σειρά ζητήματα που απασχολούν το λαό σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η περιοχή της Β@ Πειραιά, όπου είναι γνωστό ότι ζουν πολλοί εργαζόμενοι και είναι λογικό να είναι εκείνες οι κοινωνικές τάξεις και ομάδες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και το Κίνημά μας. Ο κ. Σημίτης επέλεξε τη διαδικασία μιας απευθείας επαφής για να ακούσει και να συζητήσει. Ακουσε προτάσεις, απόψεις, παράπονα, προβληματισμούς, συζήτησε, ανέπτυξε τη φιλοσοφία μας και φυσικά αναφέρθηκε αναλυτικά και σε ορισμένες πλευρές της πολιτικής μας. Ηταν μια απευθείας διαδικασία επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με το λαό, μέσα από κάποιους εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών ομάδων. Τίποτα περισσότερο. Και δεν χρειάζεται να γίνεται όλη αυτή η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε, στη στιχομυθία που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων, ότι έκανε αυτή την επαφή γιατί δεν θα ήθελε το φιλτράρισμα των απόψεων από αξιωματούχους και γενικότερα κυβερνητικούς παράγοντες. Ηθελε έτσι να ακούσει απόψεις πρωτογενώς. Αληθεύει αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα τί ακριβώς ήθελε να κάνει ο Πρωθυπουργός. Επέλεξε τη διαδικασία της απευθείας επαφής του με εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και κοινωνικών φορέων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή. Ηθελε να ακούσει και να συζητήσει. Ακουσε απόψεις, προτάσεις, προβληματισμούς και κριτικές. Συζήτησε, ανέπτυξε τις θέσεις τις δικές του και τις θέσεις της κυβέρνησης, σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τον πολίτη. Ηταν μια διαδικασία απευθείας επαφής με τους πολίτες, με εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και φορέων. Δεν υπάρχει άλλο θέμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναπτύσσεται όλη αυτή η φιλολογία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε μια καταγγελία των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Νίκαιας, χθες το βράδυ, για τον αποκλεισμό τους. Ο Πρωθυπουργός δεν έκρινε σκόπιμο να ακούσει και τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι γνωρίζουν, φαντάζομαι καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρκετοί από αυτούς δημοτικούς συμβούλους ήταν εκεί.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επιλεκτικά, δηλαδή....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Υπήρξε μια συζήτηση με εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων και φορέων. Εκπροσωπούνταν και ο Δήμος Νίκαιας και μάλιστα από το πιο υπεύθυνο πρόσωπο. Ο Δήμαρχος εκπροσωπεί το Δήμο. Εάν τώρα μια παράταξη ή κάποιος σύμβουλος ήθελε να είναι και αυτός παρών, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να δει εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι -όπως ξέρετε- δεν γνώριζαν ότι θα συναντηθούν μαζί του. Επομένως, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η απευθείας επαφή του ιδίου του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων και φορέων, η απευθείας επαφή με το λαό σε μια πολύ κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή. Ακουσε και συζήτησε προβληματισμούς και απόψεις. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να γίνεται περαιτέρω συζήτηση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Αυτή τη διαδικασία ο Πρωθυπουργός θα την ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη διαδικασία πρόκειται να ακολουθήσει και σε άλλες περιπτώσεις, εφόσον το κρίνει. Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ενταγμένες διάφορες κινήσεις, γιατί θέλει να έχει ο ίδιος άποψη, θέλει να παρεμβαίνει ο ίδιος σε μια σειρά θεμάτων. Θυμίζω ότι πρόσφατα επισκέφθηκε - μάλιστα χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και αυτό θέλω ιδιαίτερα να το σημειώσω- τα δύο Νοσοκομεία Παίδων, και το Αγία Σοφία και το Αγλαϊα Κυριακού. Είδε την κατάσταση, επισκέφθηκε τους χώρους και έδωσε εντολές και μάλιστα χωρίς προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα με τους βουλευτές της Β@ Περιφέρειας Πειραιά, για τα θέματα αυτής της επίσκεψής του στη Νίκαια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, ο Πρωθυπουργός συναντάται τακτικά -όπως γνωρίζετε- με βουλευτές των περιφερειών. Αυτές οι συναντήσεις του θα συνεχιστούν. Επομένως, θα συμπεριλάβουν όλες τις περιφέρειες. Γνωρίζετε ότι αυτό γίνεται τακτικά. Μόλις πρόσφατα -πριν από μια εβδομάδα- είχε συναντηθεί με τους βουλευτές μας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τους βουλευτές μας της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άλλων Περιφερειών. Είναι συναντήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων, της αλληλοενημέρωσης, της σύνθεσης όλων των απόψεων και της αποτελεσματικότερης προώθησης του κυβερνητικού έργου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας μεταμφιεζόταν και....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, ο Χαλίφης μεταμφιεζόταν και πήγαινε μυστικά τη νύχτα για να ακούσει τις απόψεις των υπηκόων του. Ομως, ο Πρωθυπουργός, ούτε μυστικά πάει, ούτε υπηκόους έχει. Θέλει μια απευθείας επαφή με το λαό, μια απευθείας και καθαρή συζήτηση πάνω στα προβλήματα που υπάρχουν, μια απευθείας επαφή για τους προβληματισμούς που έχει η κυβέρνηση. Ας μη μιμηθούμε, λοιπόν, «τις χίλιες και μια αραβικές νύχτες». Αλλά, να κοιτάξουμε μπροστά για ελληνικές καλύτερες ημέρες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 April 2002 - 13:05:10 UTC