Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια και την οδύνη μας για το δράμα που περνά, από το θάνατο του γιου του Νίκου, ο συνάδελφος στη Βουλή και δημοσιογράφος Γιάννης Δημαράς.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτής της εβδομάδας.

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, στις 22.30, θα αρχίσει η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 24.00. Συντονιστής της συνέντευξης θα είναι ο Ν. Χατζηνικολάου και θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Τ. Κουίκ, Ν. Θεοδωράκης, Π. Τζίμας και Μ. Καψής.

Την Τρίτη, στη 1 η ώρα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Στις 7 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα του εκλογικού νόμου, που γίνεται μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Την Τετάρτη, στις 9.30, θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή, όπου θα συζητήσουν και το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στις 11.00, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Θέμα συζήτησης θα είναι ο απολογισμός της επίσκεψης του κ. Οσβαλντ και οι παραπέρα κινήσεις για τη σωστή προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με την ευκαιρία θέλω να θυμίσω ότι ήταν ιδιαίτερα θετικά τα συμπεράσματα από την επίσκεψη του κ. Οσβαλντ.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την ενεργειακή πολιτική. Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Στις 14.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Θωμαδάκη για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Πάτεν. Επίσης, θα απαντήσει και σε ερώτηση στη Βουλή, εφόσον βέβαια έχει κατατεθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή βλέπουμε σήμερα διάφορα δημοσιεύματα, θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιούς άξονες θα κινηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να κάνουμε υπομονή μερικές ώρες ακόμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αναφερθεί σε εξωτερικά θέματα; Είναι συγκεκριμένη η ατζέντα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως γνωστόν, η συνέντευξη είναι εφ` όλης της ύλης. Οι συνάδελφοί σας έχουν το προνόμιο και το δικαίωμα να καθορίσουν οι ίδιοι τον τρόπο χειρισμού της. Οι ίδιοι θα αποφασίσουν για τη θεματολογία της συνέντευξης και τις ερωτήσεις που θα υποβάλουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πιθανόν να μην τεθούν ερωτήσεις για εξωτερικά θέματα. Το θεωρείτε απίθανο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν δίνεις μια συνέντευξη και είναι εφ` όλης της ύλης, δεν καθορίζεις εσύ το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι δημοσιογράφοι είναι ιδιαίτερα έγκριτοι και έμπειροι και έχουν την ευαισθησία, τη γνώση και την ικανότητα να ασχοληθούν με όλα τα θέματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η προετοιμασία που έγινε με εσάς και με κάποια άλλα στελέχη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τι περιελάμβανε; Ηταν εν είδη φροντιστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, στο πλαίσιο μιας σοβαρής συζήτησης που κάνουμε πάντα εδώ. Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει για το τι θα πει, πώς θα το πει και με ποιο τρόπο θα παρουσιάσει τα θέματα του απολογισμού και του προγραμματισμού για την επόμενη περίοδο. Η καλύτερη απάντηση είναι να περιμένουμε μερικές ώρες για την έναρξη της συνέντευξης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε ότι η χώρα έχει κοπεί σε δύο ή τρία κομμάτια λόγω των μπλόκων των αγροτών. Το ερώτημα που θέλω να σας θέσω, δεν έχει να κάνει με την ουσία των ζητημάτων που θέτουν οι αγρότες και των απαντήσεων της κυβέρνησης, αλλά με το δικαίωμα που έχουν οι Ελληνες πολίτες να κινούνται ελεύθερα στη χώρα. Τι θα πράξει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση που έχει την υποχρέωση να κρατήσει τους δρόμους ανοικτούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για τους περίπου 80.000 βαμβακοπαραγωγούς, που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, μαζί με τις επιστροφές που θα υπάρξουν. Βεβαίως, υπάρχει μια κατηγορία που έχει να κάνει με υπερβάσεις και με διαφορετικές δηλώσεις. Γνωρίζετε ότι μερικοί από αυτούς έχουν δηλώσει στάρι και έχουν καλλιεργήσει βαμβάκι. Ομως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως κάποιες αμφισβητήσεις και ενστάσεις. Εχουμε πολλές τέτοιες κατηγορίες. Ολα αυτά μπορεί να εξεταστούν μέσα από ένα διάλογο, όπου θα εξεταστούν οι ενστάσεις και τα επιμέρους προβλήματα. Κανείς, βεβαίως, δεν εννοεί ότι θα δει κάποιες περιπτώσεις που είναι έξω από τα όρια του νόμου. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι αγρότες είναι να σκεφθούν ότι ο διάλογος που τους καλεί να κάνουν το υπουργείο Γεωργίας, μπορεί ίσως να αναζητήσει -σε κάποιες περιπτώσεις ενστάσεων- κάποιες λύσεις. Οχι, βεβαίως, σε περιπτώσεις παρανομιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να έχουν υπόψη τους δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι θα είναι καταστροφικό για τον Ελληνα αγρότη και ειδικά τον Ελληνα βαμβακοπαραγωγό, εάν δεν τηρηθεί ο Κανονισμός της Ε.Ε. Χάρη στον Κανονισμό αυτό, ο Ελληνας βαμβακοπαραγωγός εξασφαλίζει ιδιαίτερα υψηλές επιδοτήσεις. Εάν εμείς επιχειρήσουμε να καταστρατηγήσουμε τον Κανονισμό μπαίνουμε σε περιπέτειες και οδηγούμε τον Ελληνα αγρότη σε αρνητικές εξελίξεις.

Δεύτερον, ότι καμία μορφή κινητοποιήσεων δεν μπορεί να στρέφεται σε βάρος της κοινωνίας και να τιμωρεί τον πολίτη. Κάποιος που έχει πρόβλημα ή που διαμαρτύρεται μπορεί να το εκδηλώσει -έχουμε Δημοκρατία στην Ελλάδα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχουμε κινητοποιήσεις που στρέφονται κατά και τιμωρούν τον πολίτη. Οπως τονίσαμε και χθες, η Ν.Δ. οφείλει να τοποθετηθεί. Θέλει την παραβίαση του Κανονισμού της Κοινότητας και τις αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό για τον Ελληνα αγρότη; Ναι ή όχι; Καλύπτει αυτές τις κινητοποιήσεις που τιμωρούν τον απλό Ελληνα πολίτη και στρέφονται κατά της κοινωνίας; Ναι ή όχι; Περιμένουμε και σήμερα σαφή τοποθέτηση. Διότι, σαφή τοποθέτηση δεν έχουμε δει ακόμη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι μέσα από το διάλογο μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Πώς μπορεί οι αγρότες να κάνουν διάλογο με την κυβέρνηση όταν ο Πρωθυπουργός από την Κεφαλονιά μιλά για εκβιαστές και για παράνομους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχουν παράνομες δηλώσεις. Σε καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για όλους συλλήβδην. Είναι ορισμένες περιπτώσεις που έχουν υποβάλει παράνομες δηλώσεις. Οπως, για παράδειγμα, μερικοί που έχουν δηλώσει στάρι και έχουν καλλιεργήσει βαμβάκι ή έχουν κάνει άλλης μορφής τέτοιες κινήσεις. Υπάρχουν ονομαστικά αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Γεωργίας, μετά από έρευνα που έγινε, οι περιπτώσεις αυτές. Και βεβαίως, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτές τις κινήσεις, που τελικά δεν αφορούν όλους τους Ελληνες αγρότες. Είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία, η οποία δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σε βάρος του Ελληνα αγρότη που κάνει καλά τη δουλειά του. Οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να είναι εναντίον αυτών των περιπτώσεων -και χαίρομαι γιατί ορισμένες φορές είναι- που δυσφημούν τον απλό Ελληνα αγρότη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πριν γιατί επέτρεψε σε αυτούς τους αγρότες να κάνουν αυτή την παρανομία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να γυρίζει έναν-έναν τους αγρούς και να εξετάζει σε κάθε στιγμή τί έχει γίνει. Οι έλεγχοι γίνονται δειγματοληπτικά. Χρησιμοποιούνται τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας. Αλλά, γνωρίζετε ότι ο κανονισμός αυτός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος. Λογικό είναι, λοιπόν, να υπάρχουν και απολογιστικοί έλεγχοι. Κοιτάζουμε τις δηλώσεις τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους είχατε ενημερώσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, είχαν ενημερωθεί αναλυτικά. Γνώριζαν όλοι ότι για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστεί ένας νέος κανονισμός. Ο κανονισμός αυτός έχει ένα όριο, τους 1.146.000 τόνους. Γνώριζαν όλοι ότι έπρεπε να καλλιεργήσουν συγκεκριμένες ποσότητες. Αλλά, ακόμη κι αν υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν περιληφθεί και εξετάζονται, την καλόπιστη συζήτηση μπορεί να την κάνει ο καθένας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να τίθεται αίτημα κατάργησης του κοινοτικού κανονισμού. Και αυτό, γιατί είναι εναντίον όλων των Ελλήνων αγροτών. Ογδόντα χιλιάδες οικογένειες θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο εισόδημά τους , εάν καταστρατηγηθεί ο κοινοτικός κανονισμός, όπως ζητούν ορισμένοι. Και δεν μπορεί για ορισμένους ή για κάποιες μικρές μειοψηφίες να στραφούμε κατά του απλού Ελληνα αγρότη, αυτού που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία. Επίσης, δεν μπορεί να κλείνουν οι δρόμοι. Ετσι τιμωρούμε τον απλό πολίτη, τιμωρούμε την κοινωνία. Και δεν μπορεί να σιωπά η Ν.Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αγρότες λένε, εφόσον είναι κάποιοι παράνομοι, γιατί δεν δίνετε τα ονόματα και τους λέτε όλους συλλήβδην κλέφτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχήν ποτέ δεν είπαμε τους αγρότες «κλέφτες». Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό και ούτε πρόκειται ποτέ να γίνει από το κόμμα μας. Γνωρίζετε, όμως, τις σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος αναφέρεται και σε ονόματα. Είπε ότι θα δοθούν και ονόματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αγρότες ζήτησαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Θα τους δεχθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόσκληση του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ και μάλιστα, εδώ και αρκετές ημέρες, προς τις Ενώσεις των αγροτών για συγκεκριμένο διάλογο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον με τον κ. Δρυ δεν τα βρίσκουν....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τί θα πει αυτό; Είναι ο καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Πριν από περίπου ενάμισι μήνα είχαμε ξανά τα μπλόκα των αγροτών. Εκεί, λοιπόν, ανακοινώσατε την τιμή που θα δοθεί στους αγρότες....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι οι ίδιοι...

ΜΙΧΑΗΛ: ...με τις επιστροφές κ.λ.π. Τώρα έχουμε νέα φάση κινητοποιήσεων. Πιστεύετε ότι αυτή η φάση των κινητοποιήσεων είναι πάλι για την τιμή ή υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα για φθορά της κυβέρνησης, αυτό το διάστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι, ούτε οι ίδιες περιπτώσεις. Πριν από δύο-τρεις μήνες υπήρχαν κάποιες κινητοποιήσεις που αφορούσαν τον καθορισμό της τιμής και ήταν από τις Ενώσεις των αγροτών. Είχαμε πει τότε ότι η τιμή θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ότι θα πλησιάσει τις 300 δραχμές. Οπως βλέπετε επιβεβαιωνόμαστε. Λέμε την αλήθεια στον Ελληνα αγρότη, γιατί είχαμε, έχουμε και θα έχουμε ανοικτές και καθαρές σχέσεις μαζί του και σχέσεις συμπόρευσης μαζί του. Από κει και πέρα, υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπου είτε έγινε παραπάνω καλλιέργεια, είτε υπήρξαν λάθη από κάποιους αγρότες, είτε υπήρξαν κάποιες παρανομίες, από μια μειοψηφία. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κανείς δεν μπορεί να συζητά για παρανομίες. Γνωρίζετε ότι εξετάζουμε τις λοιπές ενστάσεις. Δεν είναι ίδιας φύσεως το πρόβλημα. Η τιμή είναι πολύ καλή και αφορά 80.000 βαμβακοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Εκείνοι που είναι στις ειδικές περιπτώσεις, είναι αυτοί ή κάποιοι από αυτούς που σήμερα κινητοποιούνται στους δρόμους.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Είπατε ότι οι αγρότες δεν θα έπρεπε να κλείνουν τους δρόμους. Στην ουσία, όμως, τους έχουν κλείσει. Η κυβέρνηση ποιά μέτρα θα πάρει για να διασφαλίσει στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να κινείται στους δρόμους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να μείνουμε εκεί. Να απευθυνθούμε και πάλι σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πούμε δύο πράγματα, κοιτάζοντάς τους στα μάτια: Πρώτον, κάθε παραβίαση του κοινοτικού κανονισμού είναι σε βάρος του Ελληνα αγρότη, του Ελληνα βαμβακοπαραγωγού. Δεύτερον, δεν μπορεί να τιμωρείται ο απλός πολίτης και η ελληνική κοινωνία με τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι όλα αυτά ήταν σαφή. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, κλείνουν τους δρόμους; Επανέρχομαι στο ερώτημα του κ. Μιχαήλ που δεν πήραμε απάντηση. Υπάρχουν υποκινητές πίσω από αυτούς; Αυτά τα 300-500, δεν ξέρω πόσα τρακτέρ είναι, τα βγάζουν κάποιοι στους δρόμους ή είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν τις ενστάσεις και μόνο; Υπάρχει κάποιος που τους καθοδηγεί να πάνε εκεί; Είναι πολύ απλό το ερώτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι όποιος βγάζει το τρακτέρ του στους δρόμους, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη να το βγάλει. Αλλά, δεν είναι εκεί το θέμα. Ομως, απευθύνθηκα στη Ν.Δ. προηγουμένως για έναν και μοναδικό λόγο. Για να τονίσω ότι με τη σιωπή της και την άρνησή της να τοποθετηθεί, παρότι συνήθως είναι λαλίσταση ή τις γενικόλογες και αφηρημένες τοποθετήσεις της, ουσιαστικά προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα. Δρα με λαϊκισμό και ανευθυνότητα και προσπαθεί, κατά τη γνώμη μου, να παίξει εν ου παικτοίς, διότι παραβιάσεις του κοινοτικού κανονισμού που είναι σε βάρος του Ελληνα αγρότη και μορφές κινητοποιήσεων που στρέφονται κατά της κοινωνίας, απαιτούν σαφείς τοποθετήσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα. Ενα πολιτικό κόμμα που στελέχη του μετέχουν στις κινητοποιήσεις, όπως είναι η Ν.Δ. που δεν τοποθετείται, είναι σαφές ότι παίζει εν ου παικτοίς και προκαλεί ζημιά σε βάρος του Ελληνα αγρότη, σε βάρος του Ελληνα πολίτη.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιά λογική η κυβέρνηση και στην περίπτωση των αγροτών, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, καταφεύγει στο μέτρο των «λιστών διαπόμπευσης», ουσιαστικά, κάποιων ανθρώπων που κρίνει ότι παρανομούν, ενώ δεν έχει τελεσιδικήσει τίποτα. Παραδεχθήκατε κι εσείς ο ίδιος προηγουμένως ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι υπό έρευνα. Απ ό,τι μαθαίνουμε, μέχρι και δορυφορικές λήψεις...Ρωτώ το εξής: Με ποιά λογική διαπομπεύονται άνθρωποι, χωρίς να έχει τελεσιδικήσει απολύτως τίποτα. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση και η δεύτερη είναι: Μείνατε στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε να πούμε αυτά, αύριο, δηλαδή, τί θα έχουμε, ΜΑΤ, θα έχουμε αστυνομικές δυνάμεις, θα έχουμε συλλήψεις, τί θα έχουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν και συνειδήσεις, οι οποίες λειτουργούν, υπάρχουν και ευθύνες στον ελληνικό λαό και αυτά λειτουργούν. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα σκεφθούν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Επανέρχομαι σε μια προηγούμενη ερώτηση, που έλεγε, τί πρέπει να γίνει τώρα για τον εργαζόμενο του οποίου η εργασία εξαρτάται άμεσα από την κυκλοφορία στην εθνική οδό. Τί πρέπει να ειπωθεί σε αυτόν τον άνθρωπο, αυτή τη στιγμή; Δηλαδή, πόση ώρα πρέπει να κάνει υπομονή, εφόσον από την προηγούμενη Πέμπτη έχει ξεκινήσει αυτή η ταλαιπωρία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη τοποθετηθεί. Η κυβέρνηση πάντοτε προσπαθεί να εξηγήσει την πολιτική της, με την ελπίδα ότι υπάρχουν συνειδήσεις που αποδέχονται το αυτονόητο, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός. Οπως έγινε και την πρώτη φορά, πιστεύω και εκφράζω την αισιοδοξία ότι μπορεί και τώρα να αναλάβουν αυτοί που κλείνουν τους δρόμους τις ευθύνες τους και να σταματήσουν τα μπλόκα. Μην ξεχνάτε ότι έγινε αυτό και πριν από δύο μήνες. Γι αυτό γίνεται αυτή η συζήτηση. Εχω την εκτίμηση ότι μπορούν οι ίδιοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τιμωρούν την κοινωνία και τον απλό πολίτη. Οτι αυτό που ζητούν για τον κοινοτικό κανονισμό είναι καταστροφικό για τους ίδιους τους παραγωγούς και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, να αλλάξουν τις μορφές των κινητοποιήσεών τους. Να μην κλείνουν τους δρόμους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επικαλεστήκατε τις δηλώσεις του κ. Αργύρη. Στην ίδια συζήτηση ο κ. Αργύρης είπε να δεχθούμε ότι ο κοινοτικός κανονισμός μπορεί να έχει ορισμένα λάθη. Θέλω να σας ρωτήσω, αφού υπάρχει μια τέτοια εκτίμηση και στην κυβέρνηση και εφόσον συμφωνήσει η Ν.Δ., η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει κάποια τροποποίηση του κανονισμού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τροποποίηση του κανονισμού για παρελθόντα χρόνο, δεν γίνεται και το γνωρίζετε. Κάθε κανονισμός ισχύει και κάθε κανονισμός από την ίδια τη ζωή και τις εξελίξεις προσαρμόζεται. Αλλά, ο κανονισμός πρώτα αποφασίζεται και εν συνεχεία εφαρμόζεται. Αν, λοιπόν, από κάποιες εφαρμογές του κανονισμού προκύψει η ανάγκη βελτιώσεων, δεν είναι κανείς δογματικός. Αλλά, αυτό ούτε έχει διαπιστωθεί συγκεκριμένα μέχρι τώρα, ούτε τέτοιος διάλογος έχει γίνει με τους αγρότες μέχρι τώρα, ούτε τέτοιος διάλογος έχει γίνει με την Ε.Ε. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί, γι αυτό μιλάμε για διάλογο. Εάν παρουσιάστηκαν προβλήματα και ενστάσεις εξετάζονται στην Ε.Ε. Και κάθε φορά, είμαστε διατεθειμένοι, σε συζήτηση με τους Ελληνες αγρότες, να διεκδικήσουμε το καλύτερο. Ενα δεν μπορεί να γίνει: Να συμφωνούμε και να συνυπογράφουμε έναν κανονισμό όλοι και μετά να προσπαθούμε ή να λέμε ανοικτά ή λιγότερο ανοικτά, ότι πρέπει να παραβιαστεί -γιατί άκουσα και βουλευτές της Ν.Δ. να το υπονοούν- χωρίς να σκεφτόμαστε ότι αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Θα κοπούν οι επιδοτήσεις στη μέση. Αυτά είναι ανεύθυνα και επικίνδυνα πράγματα και πρέπει να τα προσέχουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν συμφωνείτε και εσείς ότι "δύει οσονούπω ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ", γιατί ακούσαμε να το λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρα, ουσιαστικά, μου ζητάτε να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σας ρωτώ, εάν συμφωνείτε και εσείς με τη δήλωση του κ. Καραμανλή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να θυμίσω στον κ. Καραμανλή, ότι ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί και δίνει ζωή σε όλους μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συμπληρωματικά, θα ήθελα το σχόλιό σας για διάφορες δημοσκοπήσεις που είτε θα βγουν οσονούπω, αν και ορισμένα στοιχεία τους έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανα, χθες, μια δήλωση για τις δημοσκοπήσεις και θέλω να την επαναλάβω, αλλά θα μου επιτρέψετε να κάνω και ένα σχόλιο. Ολες οι δημοσκοπήσεις έχουν την αξία τους και μελετώντας τες, μπορεί κανείς να καταλήξει σε συμπεράσματα, να αξιοποιήσει κάποια στοιχεία που καταγράφει, να βελτιώσει τις παρεμβάσεις του. Εμείς μελετούμε τις δημοσκοπήσεις, βγάζουμε συμπεράσματα, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά το κεντρικό θέμα, το κεντρικό ζητούμενο, που είναι η εφαρμογή της πολιτικής μας, η πραγμάτωση των δεσμεύσεών μας απέναντι στον ελληνικό λαό, η επιτυχία του έργου μας. Αυτό είναι που θα μας κρίνει, αυτό είναι που θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα και θα μας οδηγήσει στη νίκη και στις επόμενες εκλογές. Από εκεί και πέρα, θέλω να παρατηρήσω κάτι που διάβασα σήμερα σε μία έγκριτη εφημερίδα, ότι υπάρχει μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική από τη Ν.Δ., ένα νέο τρικ, να προαναγγέλλονται οι δημοσκοπήσεις πριν καν εκδοθούν. Εν πάση περιπτώσει, αυτό δείχνει την αγωνία και το άγχος της Ν.Δ., η οποία, επειδή δεν διαθέτει πολιτική, προσπαθεί να κινηθεί μέσω επικοινωνιακών τρικ και άλλων τέτοιων καταστάσεων. Εμείς δεν περιμένουμε να δούμε τι θα πει ο προφήτης, εμείς υλοποιούμε το έργο μας και διαμορφώνουμε τελικά στις εκλογές, το αποτέλεσμα της ψήφου του ελληνικού λαού, με τη δουλειά μας και την πειθώ προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος με την ψήφο του τιμά τελικά αυτό το έργο.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ προς την Αθήνα και γενικότερα προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου ότι θα προφυλάξουν τα πανάγια προσκυνήματα, εν τούτοις σήμερα το πρωί, οι Ισραηλινοί χτύπησαν, βομβάρδισαν -δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη- το ναό της Θείας Γεννήσεως. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν έχετε επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση, αν θα προχωρήσει σε διάβημα η ελληνική κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα, δεδομένου ότι οι ορθόδοξοι ναοί υπάγονται στο ελληνο-ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολήμων. Και ένα δεύτερο σκέλος στην ερώτηση, εάν εξαντλήθηκαν οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά το θέμα της Μέσης Ανατολής, αν όχι, σε ποιό επίπεδο θα συνεχιστούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνέχεια αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, διότι, όσο συνεχίζεται ο κύκλος της βίας και του αίματος, κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός. Αυτό είναι πάγια αρχή μας. Ετσι κινηθήκαμε μέχρι τώρα και το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες, επικοινωνήσαμε με όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς και με την ισραηλινή κυβέρνηση, ελήφθη το μήνυμα του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ, μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Αίγυπτο. Πρωτοστατήσαμε στη σύγκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Εχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Είναι γνωστές οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου γύρω από τις ευθύνες της αμερικανικής πλευράς στα γεγονότα αυτά, υπό την έννοια της καθυστέρησης που υπήρξε και της πίεσης, που πρέπει να είναι ακόμη εντονότερη, προς την ισραηλινή πλευρά. Διαπιστώνετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα είμαστε παρόντες, όσο υπάρχει αυτό το πρόβλημα, όσο συνεχίζεται ο κύκλος της βίας και του αίματος και θα απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις, να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Οσον αφορά τα ειδικά θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνεχείς παρεμβάσεις και προς την ισραηλινή κυβέρνηση, όπως επίσης παρεμβάσεις γίνονται και για όλους τους Ελληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και συνάδελφοί σας -είχαμε την ευκαιρία την Παρασκευή, να αντιμετωπίσουμε και ένα ειδικό θέμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν έχει μία ειδική ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε όλα αυτά τα προσκυνήματα, τους ναούς κ.τ.λ., στα οποία έχετε και μια δικαιοδοσία, εν πάση περιπτώσει, και εν τέλει έχουμε και ένα συγκεκριμένο γεγονός που έθιξε σήμερα ο συνάδελφος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία...

ΚΑΠΠΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία, θα έλεγα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτε η ελληνική Πολιτεία έχει δικαιοδοσία. Τη λέξη "δικαιοδοσία" πρέπει να την προσέξουμε. Δεν υπάρχει δικαιοδοσία, υπάρχει ενδιαφέρον, υπό την έννοια της Ορθοδοξίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Να αμβλύνω την έκφρασή μου, ας πούμε, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εχω την εντύπωση ότι δεν απαντήσατε στο συνάδελφο που μίλησε για κάτι συγκεκριμένο, μίλησε για επίθεση που έγινε σήμερα το πρωί. Αυτό συνιστά γεγονός. Πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες; Εχει προγραμματίσει τι κινήσεις θα κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει. Αναλαμβάνουμε καθημερινά πρωτοβουλίες.

ΚΑΠΠΟΣ: Διάβημα υπήρξε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και διαβήματα γίνονται και το ξέρετε.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ενα σχόλιο της κυβέρνησης πάντως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, πριν από λίγο, έκανα εκτενές σχόλιο για το θέμα αυτό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Συγκεκριμένο για τα πυρά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανα γενικό σχόλιο που καλύπτει όλα τα θέματα. Πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Ως εδώ ο κύκλος της βίας και του αίματος. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Ζητάμε από τη Διεθνή Κοινότητα να εντείνει τις παρεμβάσεις της και εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου αυτές οι πρωτοβουλίες να ευοδωθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν παραλάβατε την απόφαση του ΕΣΡ για τα δύο τηλεπαιχνίδια, η οποία επρόκειτο σήμερα να σας σταλεί και αφού την ελέγξετε, να τη διαβιβάσετε αρμοδίως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν την έχω παραλάβει, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Για να σταματήσει η φιλολογία, θέλω να υπενθυμίσω, ότι εμείς ασκούμε μόνο έλεγχο νομιμότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ αργεί. Δεν αργεί πολύ; Δίπλα είναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη λειτουργείτε και εσείς σε ...τηλεοπτικούς χρόνους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι οι τηλεοπτικοί χρόνοι είναι άμεσοι. Οπως αντιλαμβάνεστε, μεταξύ μιας απόφασης και της νομικής τεκμηρίωσής της, μεσολαβεί πραγματικός χρόνος, όχι τηλεοπτικός χρόνος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρετε τι αποφάσισαν, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντησή μου είναι συγκεκριμένη: Απαιτείται νομική τεκμηρίωση. Ξέρετε ότι συντάσσονται από νομικούς αυτές οι αποφάσεις, δεν είναι πολιτικές αποφάσεις. Δεν λειτουργούμε τηλεοπτικά.

ΚΑΠΠΟΣ: Για να δείτε ότι το προηγούμενο θέμα δεν έχει λήξει, σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να υποδείξει στο Ισραήλ ότι πραγματικά οι ναοί αποτελούν άσυλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, τοποθετηθεί.

ΜΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Σχετικά με το θέμα που έθιξε ο κ. Μιχαήλ, σας βλέπω καιρό τώρα, να σκέφτεστε και να κινείστε ελληνοκεντρικά. Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τα επτά εκατομμύρια των αποδήμων που είναι και αυτοί αποδέκτες της τηλεοπτικής κατάστασης, ας μην τη χαρακτηρίσω... Μιλώ για τις γνωστές εκπομπές τις οποίες παρακολουθούν και οι απόδημοι, ειδικά στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία και προτείνετε να μεταδίδονται, πλέον, τις νυκτερινές ώρες, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι οι βραδινές ώρες είναι προφανώς μεσημεριανές για τις άλλες ηπείρους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα μπω σε συζήτηση, όσον αφορά τις ώρες, γιατί σε άλλες ηπείρους είναι πρωινές, όπως σωστά μου είπε ο κ. Σωτηρίου. Εδώ υπάρχει μια νομιμότητα. Στην Ελλάδα λειτουργούμε σε αυτά τα ζητήματα με βάση το Δίκαιο της χώρας και τις αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής. Η έννοια "αυθαιρεσία" και "καταστολή" δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας, όσον αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός απέσυρε ένα σημείο της ομιλίας του προχθές; Είχε κάποιο λόγο; Υπήρξε κάποια παρέμβαση; Και για να σας θυμίσω την παράγραφο, "περί αριστεράς και δεξιάς", ήταν το θέμα, εάν δεν θυμάστε καλά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός προτίμησε να μιλήσει αρκετά εκτός κειμένου, όπως γνωρίζετε, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά. Αυτά που ήθελε να πει και τις έννοιες που ήθελε να τονίσει, τις έδωσε με την ομιλία που ανέπτυξε και που σε σημαντικό βαθμό ήταν εκτός του κειμένου που είχε αρχικά διανεμηθεί.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάθε μέρα αρκετές και εφ` όλης της ύλης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα μεγάλα θέματα λέω, κύριε υπουργέ. Δεν υπήρχε επικοινωνία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Λαλιώτη είναι συνεχής. Προφανώς, υπήρξε επικοινωνία και το Σαββατοκύριακο. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι ο Πρωθυπουργός προτίμησε, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά, μεγάλο μέρος της ομιλίας του να είναι εκτός κειμένου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που επέλεξε μια διαφορετική διαδικασία στην ομιλία του, ένα κομμάτι του κειμένου παραλείφθηκε. Η ουσία, όμως, παραμένει η ίδια.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Ζάκυνθο, γιατί το έκοψε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν απευθύνεσαι στο κοινό και επιλέγεις να αναπτύξεις κάποια ειδικά θέματα, γιατί το κρίνεις αναγκαίο εκείνη τη στιγμή, καμιά φορά ξεφεύγεις από το χειρόγραφο που έχεις ετοιμάσει, προκειμένου με παραδείγματα που θα παρουσιάσεις να γίνεις πιο αντιληπτός, πιο σαφής από το ακροατήριό σου. Αυτό είναι πλεονέκτημα, παρά μειονέκτημα για έναν πολιτικό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 April 2002 - 14:05:10 UTC