Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Βαρκελώνη, 16 Μαρτίου 2002

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

(2η ημέρα-λήξη εργασιών)

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής:

«Το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έκλεισε τώρα τις εργασίες του, έχει κατοχυρωθεί ως η συνάντηση των κρατών-μελών για να συζητήσουν τα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και να εξετάσουν την πορεία της πραγματικής σύγκλισης.

Το Συμβούλιο αυτό δίνει μια γενική εικόνα με αναφορές, σε πολλά ειδικά θέματα, για το ποιές είναι οι προτεραιότητες της Ε.Ε., με ποιά χρονοδιαγράμματα θα πραγματοποιηθούν, ώστε να προχωρήσει η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην πιό ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο. Η συζήτηση όπως έγινε σε αυτό το Συμβούλιο, εξυπηρετεί την πρόθεσή μας, το επόμενο Εαρινό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, να ασχοληθεί με το σύνολο των θεμάτων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Θέλω να θυμίσω ότι, επειδή τα θέματα αυτά εξετάζονται από Ανοιξη σε Ανοιξη, εμείς από σήμερα αναλαμβάνουμε την προεδρία, σε σχέση με το Συμβούλιο αυτό και αναλαμβάνουμε να προωθήσουμε τους στόχους, να εργαστούμε για την πραγματοποίησή τους και για να παρουσιαστεί η πολιτική με τα αποτελέσματά της και τους μελλοντικούς στόχους, την Ανοιξη του 2003 από την Ελλάδα.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ένα θέμα, που προκύπτει από τις σημερινές συζητήσει και θα το τονίσουμε ιδιαίτερα, είναι ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, με τις πολιτικές απασχόλησης και τη στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη.

Οπως θα δείτε στα Συμπεράσματα, αναφέρεται ένα πλήθος θεμάτων, Το θετικό σε αυτή την αναφορά είναι ότι δεν περιορίζονται οι διαπιστώσεις μονάχα σε γενικές στοχεύσεις, αλλά αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι, που πρέπει να επιτευχθούν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, μέσα στα οποία θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την πραγματοποίησή τους.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι -παρότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε σειρά θεμάτων, όπως την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, την ηλεκτρονική Ευρώπη, τη στρατηγική απασχόλησης- υπάρχει και σημαντική υστέρηση σε άλλα θέματα. Και από τις σημερινές αποφάσεις προκύπτει ότι αυτή η στέρηση πρέπει να αντιμετωπιστεί και το βάρος πέφτει τώρα στην ελληνική Προεδρία.

Πρέπει να σας αναφέρω ενδεικτικά μια σειρά θεμάτων, τα οποία θίγονται στα Συμπεράσματα:

Πρώτα απ όλα, η πολιτική απασχόλησης. Με ειδικά κίνητρα, με θεσμικά μέτρα, με τη δημιουργία ρυθμίσεων και υποδομών που διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ειδικά για τις γυναίκες.

Το θέμα της ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητας. Είχαμε θέσει εμείς ιδιαίτερα το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είχαμε αναφέρει την πρόθεση της Επιτροπής να καταθέσει μια σχετική πράσινη βίβλο. Τα Συμπεράσματα δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το θέμα και καλούν την Επιτροπή να προχωρήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει έτσι ένας περαιτέρω σχεδιασμός της πολιτικής.

Το θέμα της κοινωνικής συνοχής. Με έμφαση στις ποιοτικές πτυχές της εργασίας, καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και βεβαίως, την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Λισσαβόνας, μέχρι το 2010.

Υπάρχει μια αναφορά στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Σχετικά με αυτό θέλω να αναφέρω το εξής: Οπως έχουμε πει και στην Ελλάδα, η ρύθμιση του ζητήματος των συντάξεων εξαρτάται από το πόσοι δουλεύουν και για πόσο χρόνο δουλεύουν. Επιδίωξή μας είναι -και επιδίωξη και των άλλων χωρών της Ε.Ε- να υπάρχει μια ρύθμιση, σχετικά με το χρόνο εργασίας, η οποία θα εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και θα συμβιβάζεται και με τη βιωσιμότητα των συστημάτων ανάπτυξης. Πέρα από αυτό το οποίο, όμως, είναι η πολιτική, και εμείς @και σήμερα τονίσθηκε- πιστεύουμε ότι για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι εφόσον το θέλουν στην εργασία τους- και το τονίζω αυτό- για ορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό τους δίνει περισσότερες δυνατότητες να συνεχίσουν μια απασχόληση η οποία μπορεί να τους ικανοποιεί, να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα ενώ αυτό συμβάλλει επίσης και στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτή η σκέψη της ενίσχυσης της παραμονής στην εργασία με κίνητρα διατυπώνεται και στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ο όρος του πραγματικού χρόνου εργασίας, ο οποίος με την έννοια και της οικειοθελούς εργασίας μπορεί να διαφέρει @αν και δεν πρέπει να διαφέρει- και από τον καθοριζόμενο συντάξιμο χρόνο τον οποίο θα έχουν οι εργαζόμενοι.

Είναι μια προτροπή, η οποία έχει σκοπό και τους εργαζόμενους να εξυπηρετήσει και να συμβάλλει στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων και να ανταποκριθεί καλύτερα στα δημογραφικά δεδομένα.

Ένα άλλο θέμα είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για την μη οικιακή κατανάλωση. Γνωρίζετε ότι υπήρξαν διαφορές γύρω από αυτό το θέμα. Υπήρξε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και γενικά επαναλαμβάνω ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα ευνοήσει το κόστος και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας. Για τα δίκτυα μεταφορών και ενέργειας, σύμφωνα και με αυτά που επιδιώκαμε εμείς, προβλέπεται η περαιτέρω διασύνδεσή τους. Θέλουμε σε όλη την Ευρώπη να συνδέονται τα δίκτυα αυτά και προβλέπεται η κάλυψη των υφιστάμενων κενών. Παράλληλα, επειδή η απελευθέρωση της αγοράς δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, τονίζεται η ανάγκη και διευκρινίζεται με ποιό τρόπο θα ληφθεί υπόψη η εξασφάλιση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, χωρίς εδαφικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ιδιαίτερα οι εδαφικοί αποκλεισμοί ενδιέφεραν εμάς γιατί θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα σε απομονωμένες περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα τα νησιά, να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε υπηρεσίες, οι οποίες δεν καλύπτουν σε αυτή την περίπτωση το κόστος.

Για την προστασία του περιβάλλοντος οι χώρες δεσμεύτηκαν να κυρώσουν τη συνθήκη του Κιότο.

Τέλος, θέλω να αναφέρω ότι σχετικά με την αναπτυξιακή βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι. Σε αυτούς τους στόχους συμφωνούμε. Εμείς κάνουμε μια αρκετά σημαντική προσπάθεια, μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται στις στατιστικές, γιατί οι στατιστικές της Ε.Ε. αναφέρονται στις προσπάθειες που κάνει το σύνολο της κοινωνίας, ενώ οι δικές μας αναφέρονται μονάχα στην κρατική αναπτυξιακή βοήθεια και συμφωνούμε ότι θα πρέπει να ενταθεί η αναπτυξιακή βοήθεια. Εμείς έχουμε ένα κύκλο χωρών, για τις οποίες ιδιαίτερα ενδιαφερόμαστε και αυτές είναι οι γειτονικές μας χώρες, κυρίως οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Αυτά, όσον αφορά το ευρύτερο θέμα, το κύριο θέμα που ήταν το θέμα της Λισσαβόνας. Στα Συμπεράσματα αναφέρονται λεπτομερειακά οι ρυθμίσεις.

Έρχομαι τώρα σε ένα δεύτερο θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε μας απασχόλησε: είναι το θέμα της σχέσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και ιδίως η διαμόρφωση μιας ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει στην Ε.Ε. να αξιοποιεί τα μέσα του ΝΑΤΟ.

Αυτό το θέμα σχετίζεται με το θέμα του ευρωστρατού, όπως αποκαλείται στη χώρα μας. Θέλω όμως και πάλι να διευκρινίσω ότι δεν έχει σχέση με τον ευρωστρατό. Είναι θέμα σχέσεων των δυο Οργανισμών (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ).

Είχα τονίσει και χθες στην παρέμβασή μου, ότι το κείμενο αυτό που είχε ετοιμαστεί είναι ένα κείμενο το οποίο δεν είναι αποδεκτό από εμάς, γιατί πρώτα απ@όλα η όποια ρύθμιση πρέπει να εντάσσεται στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. Από το κείμενο αποφάσεων, όπου αναφέρεται το θέμα αυτό με έμμεσο τρόπο @γιατί είναι σε ένα κεφαλαίο που αφορά τη FYROM @ γίνεται σαφές, είναι παραδεκτό από την όλη ρύθμιση, ότι ακριβώς η ρύθμιση του θέματος θα γίνει μέσα από διαδικασίες που καθορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Ένα δεύτερο σημείο το οποίο είχαμε τονίσει στη συζήτηση, είναι ότι η όποια ρύθμιση σχέσεων θα πρέπει να κλείνει οριστικά το θέμα και να μην υπάρχει παραπομπή κάποιων κεφαλαίων σε άλλες διαδικασίες. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών είχε γίνει μια ατζέντα, η οποία είχε το κωδικό όνομα «Berlin plus», μια ατζέντα η οποία ανέφερε διάφορα θέματα προς ρύθμιση. Εμείς είχαμε υποστηρίξει και αυτό έγινε δεκτό, ότι όταν ρυθμιστούν αυτές οι σχέσεις θα πρέπει όλα τα θέματα της ατζέντας να έχουν ρυθμιστεί και να μην αρχίσει πάλι νέα συζήτηση. Και αυτό έγινε αποδεκτό.

Όσον αφορά τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει κατά τη δική μας άποψη και κυρίως ρύθμιση, να βασίζεται στην αυτονομία της Ε.Ε. για τη λήψη των αποφάσεων, στην ισότητα μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, στη μη διάκριση έναντι οποιουδήποτε εταίρου ή υποψηφίου και στην αμοιβαιότητα σε οποιεσδήποτε εγγυήσεις. Συμφωνήθηκε ότι θα γίνουν επαφές, όπως ανέφερα χθες, πρώτα από τους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ισπανίας -αυτό δεν αναφέρεται στο κείμενο, αλλά είναι αυτό που συμφωνήσαμε με την Προεδρία. Αυτό όμως στο πλαίσιο μιας γενικότερης επαφής μεταξύ της Προεδρίας και του ύπατου εκπρόσωπου της Ε.Ε., του κ.Σολάνα και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Ο στόχος λοιπόν τον οποίο είχαμε, δηλαδή το θέμα αυτό να συζητηθεί από εμάς με την Προεδρία και την Ε.Ε., μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε., είναι ένας στόχος που έγινε αποδεκτός, διευκρινίστηκε και η πρώτη επαφή, όπως ανέφερα χθες, θα γίνει στις 22 αυτού του μήνα.

Οσον αφορά την παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη ΠΓΔΜ υπάρχει η πρόθεση και η συμφωνία να αναλάβει η Ε.Ε. την προσπάθεια της ειρηνευτικής παρουσίας στην περιοχή. Η Ε.Ε. με τα μέσα του ΝΑΤΟ. Ορίζεται, λοιπόν, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί αυτή η σχέση μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Μετά τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στην ΠΓΔΜ, εφόσον η κυβέρνηση αυτής της χώρας θέλει να συνεχιστεί η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων, τότε θα ζητήσει από την Ε.Ε. την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ε.Ε. με μέσα του ΝΑΤΟ. Και η Ε.Ε. θα συμφωνήσει σε αυτό, εφόσον έχουν ρυθμιστεί, εν τω μεταξύ, όλα αυτά τα θέματα των σχέσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ολο αυτό το θέμα θα το δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Εμείς έχουμε κάθε πρόθεση και τη βούληση και ελπίζουμε να υπάρχει μια ρύθμιση, στο χρόνο εκείνο που θα επιτρέπει στην Ε.Ε. να έχει την παρουσία που πρέπει στα Σκόπια.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά είναι το θέμα της βίας και των αναμετρήσεων στην Παλαιστίνη. Υπάρχει μια δήλωση της Ε.Ε. Μεταξύ των σκέψεων υπογραμμίζω ότι η λύση, κατά την άποψή μας, δεν πρόκειται να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα. Χρειάζεται να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Να προωθηθεί η εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης. Υπάρχουν τα σχέδια, οι προτάσεις που έχουν γίνει από τις ΗΠΑ -το σχέδιο Τένετ, Μίτσελ- και η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας. Αυτά αποτελούν μια καλή βάση για να προχωρήσει η συνεννόηση και να επιτευχθεί μια λύση. Και οι δύο πλευρές καλούνται να τερματίσουν τη βία, αλλά τονίζεται ότι τούτο δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, γιατί έτσι κάποιος από τους δύο μπορεί να αρνείται αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Καταδικάσαμε απερίφραστα τις πολιτικές που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κατ εμάς αποτελεί το νόμιμο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού και ζητούμε την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στον Πρόεδρο Αραφάτ.

Πιστεύουμε, τέλος, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται βία σε βαθμό τέτοιο, ώστε να αυτοκαταδικάζεται κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της Παλαιστίνης σε ένα αδιέξοδο.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια αποφασίσαμε να συνεχιστεί εκεί η προσπάθεια. Χαιρετίσαμε τη συμφωνία Σερβίας-Μαυροβουνίου και καλέσαμε το Βελιγράδι και το Μαυροβούνιο να εργαστούν για να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εμβαθύνουν τις σχέσεις των χωρών τους με την Ε.Ε.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι αυτή η Σύνοδος σε πολλά σημεία μπορεί να έχει το χαρακτήρα ρουτίνας, όμως από την άλλη μεριά σηματοδοτεί τη συνειδητοποίηση ότι οι πολιτικές για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση δεν μπορεί να προχωρήσουν χωρίς συντονισμό, εξειδίκευση στόχων, χρονοδιαγράμματα.

Οι αποφάσεις προσανατολίστηκαν ακριβώς σε αυτό το σημείο: Ανάγκη συντονισμού, ανάγκη χρονοδιαγραμμάτων και ως εκ τούτου του δίνει το μήνυμα ότι αυτές οι πολιτικές θα προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Αν τα επόμενα βήματα θα είναι γρήγορα ή όχι εξαρτάται τώρα από εμάς. Θα το δούμε την επόμενη Ανοιξη, με βάση τη δουλειά που έχει να κάνει η Ελλάδα. Είναι μια δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα, μια δουλειά που αφορά τον πυρήνα της προσπάθειας της Ε.Ε. Μια δουλειά, η οποία εξυπηρετεί πάρα πολύ και τη χώρα μας, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος της Ευρώπης οδηγεί στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας.

Εχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία μέσα στο χρόνο που έρχεται και μέχρι την επόμενη Ανοιξη να δείξουμε και τη δική μας ταυτότητα και τις δικές μας ιδέες, και ιδίως να βάλουμε κι εμείς ένα πετραδάκι στην προσπάθεια που γίνεται για μια καλύτερη Ευρώπη, η οποία θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις προσδοκίες των πολιτών της.

Αυτά από πλευράς μου, ακούω τις ερωτήσεις σας.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (ΑΝΤΕΝΝΑ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επιμείνω στο θεμα του Ασφαλιστικού. Θα ήθελα να μας πείτε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία διατυπώσατε μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί ακούστηκαν, απ ό,τι πληροφορηθήκαμε, απόψεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών για όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των 65 ετών. Θα ήθελα να μας πείτε τη δική σας άποψη, την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσπάθησα να σας εξηγήσω ότι δεν έγινε συζήτηση για όρια συνατξιοδότησης, με την κλασσική έννοια που λέμε, ότι θα μπορείς να πάρεις σύνταξη μονάχα αφού έχεις εργαστεί 35 χρόνια ή εάν έχεις φθάσει το 60ο ή το 65ο έτος της ηλικίας.

Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα να παραμείνει κάποιος στην εργασία του, οικεία βουλήσει, εφόσον υπάρχουν κίνητρα να συνεχίσει να εργάζεται. Αυτό αφορούσε η συζήτηση.

Θέλω να σας πω συγκεκριμένα ότι το σχέδιο, το οποίο αρχικά συζητήθηκε, προέβλεπε τη δυνατότητα, επειδή ο μέσος όρος αποχώρησης από την εργασία είναι στην Ε.Ε., συγκεκριμένα αναφέρεται «μέχρι το 2010 θα πρέπει να επιδιωχθεί σταδιακή αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 58 που είναι σήμερα, στα 65», αυτό βέβαια ήταν πριν στο κείμενο. Αυτό που σας διάβασα έφυγε και ειπώθηκε ότι «θα πρέπει να επιδιωχθεί η σταδιακή αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης», με κάποιον όρο, αλλά δεν αναφέρει πια ηλικίες.

Θέλω και πάλι να επαναλάβω, για να μην γίνει παρεξήγηση, μιλάμε για μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης. Δεν έχει σχέση με τα όρια συνταξιοδότησης. Είναι όταν πρέπει να φύγεις, μένεις κι άλλο, δουλεύεις άλλα 5-6 χρόνια και κάποτε πρέπει να φύγεις.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ (MEGA): Ηθελα να ρωτήσω, εάν η απόφαση που πήρατε για το θέμα του ευρωστρατού, δηλαδή, ότι το θέμα θα συζητηθεί από την επιτροπή αυτή την οποία είπατε και χθες με τον κ. Σολάνα και με τον ....

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την «επιτροπή»; Δεν συγκροτούμε καμιά επιτροπή. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σολάνα δεν συγκροτούν επιτροπή.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: ... και με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, εάν κατά τη γνώμη σας ικανοποιεί τα ελληνικά συμφέροντα, δηλαδή, εάν θα έχει μια κατάληξη, η οποία θα είναι αυτή που εμείς επιδιώκουμε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Ζαχαρέα, συνδέετε δύο θέματα τα οποία είναι ανεξάρτητα. Συνδέετε το επίπεδο συνεννόησης, με το οποίο απόλυτα συμφωνούμε και πιστεύουμε ότι μας εξυπηρετεί, γιατί δεν βρισκόμαστε απέναντι σε γραφειοκρατίες, αλλά θα γίνει μια πολιτική συζήτηση, με την κατάληξη. Η κατάληξη, ελπίζω, να είναι αυτή που επιδιώκουμε και γι αυτό θα εργαστούμε. Αλλωστε, δεν νομίζω να υπάρχουν δυσκολίες για να καταλήξουμε σε αυτό ή ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Οσον αφορά τη διαδικασία ανταποκρίνεται απόλυτα σε αυτό που θέλουμε.

Σ. ΡΑΚΙΤΖΗΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΕΡΡΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στο κείμενο των Συμπερασμάτων, όπου υποστηρίξατε εσείς σχετικά με το θέμα της ΚΕΠΑΑ, ότι πρέπει να υπάρχει μια εσωθεσμική επίλυση του προβλήματος που προκύπτει για τη χρήση των μέσων του ΝΑΤΟ. Αυτό γιατί δεν έχει μπει σαν βάση, πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σολάνα, όπως, επίσης, πώς μπορεί αυτό να επιδράσει σε κάποια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως οι εγκαταστάσεις της, μπορεί να θεωρηθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα χθες, σας είχαμε πει και στην Αθήνα, ότι εξ αρχής, από τότε που παρουσιάστηκε αυτό το θέμα του λεγόμενου «κειμένου της Αγκυρας», εμείς είχαμε πει ότι η όλη διαδικασία πρέπει να εντάσσεται μέσα στους θεσμούς. Και χθες το είπαμε, και προχθές το είπαμε και σήμερα επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Δεν κατάλαβα τί εννοείτε.

Σ. ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: Γιατί δεν μπήκε μέσα στο κείμενο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μέσα στο κείμενο. Αυτό που γράφει το κείμενο, αυτό υπονοεί, γιατί το λέει. Δηλαδή, λέει ότι ο κ. Σολάνα και εμείς θα κάνουμε συνεννόηση και θα υπάρξει μετά κάποια απόφαση της Ε.Ε. Αυτό λέει το κείμενο. Δεν το λέει με τις λέξεις που λέμε εμείς, το λέει με την πρακτική διαδικασία, την οποία αναφέρει.

ΧΡ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ (ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ): Κύριε Πρόεδρε, όταν ήρθαμε στη Βαρκελώνη υπήρχε γενικώς ένα κλίμα σκεπτικισμού για τις δυνατότητες υλοποίησης της Λισσαβόνας. Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν φεύγοντας από τη Βαρκελώνη έχετε την εντύπωση ότι φεύγουμε με περισσότερη Λισσαβόνα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φεύγοντας από τη Βαρκελώνη, θα έλεγα ότι φεύγουμε με πιο δυνατή βούληση και το «φεύγουμε» δεν αφορά εμένα, αφορά όλους, με πιο δυνατή βούληση, με πιο ξεκάθαρη βούληση να προχωρήσει η Λισσαβόνα.

Δεν θα έλεγα ότι υπήρχε ένας σκεπτικισμός. Υπήρχε πριν μια αίσθηση ότι τα πράγματα προχωρούν πολύ αργά, ότι υπάρχουν πολλές διαφορές, ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης.

Ιδιαίτερα, η σημερινή συνεδρίαση έδειξε σε θέματα, όπως, για παράδειγμα, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ότι όλοι ανεξαίρετα είχαν τη θέληση να ξεπεράσουν αντιθέσεις, να βρουν συμβιβασμούς και να τρέξει το πράγμα.

Λοιπόν, η αίσθηση που έχω, μετά από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, είναι ότι υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι εάν δεν τρέξει το πράγμα, θα καθυστερήσει πολύ η Ε.Ε. στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της και γι αυτό πρέπει να τρέξει.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ (ΕΘΝΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, σχετικά με την πρόταση για αλλαγή του συστήματος των Προεδριών της Ε.Ε., ποιά φόρμουλα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, ως μικρής χώρας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρόταση του κ. Σολάνα, η οποία αφορά την αναμόρφωση όλης της λειτουργίας των Συμβουλίων. Αποφασίστηκε αυτή η πρόταση να εξεταστεί από μια ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των Πρωθυπουργών.

Αυτή η ομάδα εργασίας θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της, πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης και θα συζητηθεί το όλο θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής της Σεβίλλης, που θα γίνει τον Ιούνιο.

Οσον αφορά εμάς, εμείς έχουμε κάποια σκεπτικιστική προσέγγιση @θα έλεγα- σε μερικές από αυτές τις προτάσεις, διότι θεωρούμε ότι ορισμένες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι τμήμα του συνολικού πακέτου της αναμόρφωσης των ευρωπαϊκών διαδικασιών που συζητούνται σήμερα στη Συνέλευση.

Να αναφέρω ένα παράδειγμα: Εχει προταθεί από τον κ. Σολάνα και τη Γραμματεία του Συμβουλίου ότι οι επικεφαλής των διαφόρων επιτροπών θα πρέπει να επιλέγονται από περισσότερες χώρες, και όχι μόνο από τη χώρα της προεδρίας, και να παραμένουν στην προεδρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλοι λένε 4, άλλοι λένε 3, άλλοι λένε 2.

Εμείς είμαστε της άποψης ότι μια τέτοια ρύθμιση έχει μια επίπτωση στη λειτουργία της προεδρίας και γι αυτό δεν θα πρέπει να αποφασίσουμε γι αυτό, όταν δεν δούμε συνολικά τί θα γίνει με την προεδρία και τη μορφή της προεδρίας.

Εγώ πιστεύω ότι η εναλλαγή της προεδρίας είναι κάτι πολύ θετικό για την Ε.Ε. Γιατί φέρνει την Ε.Ε. κοντά σε κάθε χώρα, κοντά σε κάθε λαό. Οταν πάει η προεδρία στην Ελλάδα, οι Ελληνες θα αισθανθούν ότι είναι πιο κοντά στα γεγονότα, όπως τώρα οι Ισπανοί και πριν οι Βέλγοι. Κάθε χώρα μπορεί να προσφέρει τη δική της σκέψη, τη δική της ιδιαιτερότητα και τα δικά της προβλήματα. Εάν είναι κάποιος μονίμως από μια χώρα, για παράδειγμα, από τη Γερμανία για 4 χρόνια, τότε όλη η δουλειά αυτής της επιτροπής θα καθορίζεται από μια γερμανική @πέστε- προοπτική ή όποια άλλη, η ελληνική, αν είναι Ελληνας.

Η δική μου εμπειρία, επίσης, από την Ε.Ε. λέει ότι όπως στην περίπτωση των Γενικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνεται ένα φοβερό «αλισιβερίσι», ποιά χώρα θα έχει ποιό Γενικό Διευθυντή και βεβαίως, μέσα σε αυτή τη «συναλλαγή», οι μεγαλύτερες χώρες, όντας μεγαλύτερες, προσφέροντας τα περισσότερα, έχοντας τα πιο σημαντικά προβλήματα, έχουν και «τη μερίδα του λέοντος», το αποτέλεσμα είναι ότι και στις Επιτροπές, μπορεί οι μικρές χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα πραγματικής συμμετοχής. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.

Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Οι εναλλαγές στην Προεδρία, μερικές φορές οδηγούν σε καθυστερήσεις, μερικές φορές σημαίνουν ότι ένα πρόβλημα που άνοιξε δεν συνεχίζεται από την επόμενη προεδρία ή καθορίζεται από τα δικά της συμφέροντα.

Και υπάρχει και ένα άλλο αναμφισβήτητο γεγονός ότι έτσι όπως είναι πια τα Συμβούλια και έτσι όπως είναι η Προεδρία χρειάζεται μια μεγάλη τεχνογνωσία.

Σας είπα πριν ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία για το Εαρινό Συμβούλιο τώρα και πρέπει να ασχοληθεί με όλα τα οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα και την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση. Δηλαδή, όπως σας είπα, την καρδιά, τον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής, εμείς θα τον έχουμε.

Πέστε ότι με την αλλαγή που θα γίνει και την είσοδο των νέων χωρών, θα μπορούσε μια χώρα, η οποία τώρα εντάσσεται στην Ε.Ε., να διαθέτει τα στελέχη και την τεχνογνωσία, προκειμένου να κάνει αυτή τη δουλειά; Εγώ αμφιβάλλω. Διότι αυτό είναι προϊόν μιας εμπειρίας και μιας εκπαίδευσης στελεχών. Δεν εκπαιδεύεται κανείς αφηρημένα, σε όσα πανεπιστήμια και να πάει ή σε όσα σεμινάρια και να κάνει. Εκπαιδεύεται στην πράξη. Κι εμείς θέλουμε και για την προεδρία μας να χρησιμοποιήσουμε @και χρησιμοποιούμε- στελέχη που έχουν υπηρετήσει σε προηγούμενες προεδρίες και πρέπει, κατά κανόνα, να έχουν υπηρετήσει σε κάποια προεδρία ή να έχουν δουλέψει στις Βρυξέλλες και ξέρουν τη δουλειά.

Γι αυτό δεν πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα μόνο ως θέματα μεγάλων-μικρών κρατών, συμμετοχής ή μη. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε γενικότερα.

Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ (ΑΠΕ): Απ' ό,τι κατάλαβα είναι σαφές ότι δεν πρόκειται η Ε.Ε. να αναλάβει τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης στην ΠΓΔΜ, πριν λυθεί το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε μια λύση ή θα μπορεί να ξαναεπανέλθει η ιδέα της ad hoc επίλυσης του προβλήματος;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα να ξαναδιευκρινίσω ότι εμείς πάντα και από την εποχή που είχε συζητηθεί στο ΝΑΤΟ το θέμα των σχέσεων Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, είχαμε τονίσει στους Βρετανούς και βεβαίως και σε κάθε Συμβούλιο ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συζήτηση και απόφαση μέσα στην Ε.Ε., το θεσμικό πλαίσιο. Παρά ταύτα, αυτοί (οι Βρετανοί) προχώρησαν με την πρωτοβουλία τους.

Όμως, αυτή τη στιγμή, μπορώ να πω ότι υπάρχει σε αυτό το θέμα απόλυτη στήριξη απ' όλες τις μικρές χώρες και σε μερικές από τις μεγάλες χώρες, για το θεσμικό ζήτημα που έχουμε θέσει, έχουμε την υποστήριξή τους.

Δηλαδή, επαναφέρεται το θέμα στο θεσμικό φυσικό πλαίσιο της Ε.Ε. Σαφώς, θα χρειαστεί, σε κάποια φάση, να γίνει συζήτηση μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά η πρώτη πια φάση θα είναι η εσωτερική διαβούλευση και συζήτηση και απόφαση.

Άρα, λοιπόν, η πρώτη συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και όταν υπάρξουν κάποιες ώριμες σκέψεις, θα συζητήσουμε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ.Πικέ και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την ΚΕΠΑΑ κ. Σολάνα. Και αυτή η συζήτηση εντάσσεται μέσα στα θεσμικά πλαίσια της Ε.Ε. και πιθανώς μετά να έρθει στο Συμβούλιο είτε Γενικών Υποθέσεων, είτε Κορυφής.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι και χθες και σήμερα έγινε μια συζήτηση για την ΠΓΔΜ και αποφασίσθηκε ότι θα μπορούσε να αναλάβει η Ε.Ε., μετά το ΝΑΤΟ, με κάποιες προϋποθέσεις.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να έχουν γίνει οι εκλογές στην ΠΓΔΜ και να το ζητήσει αυτή η κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές, όμως εικάζουμε ότι θα διεξαχθούν περίπου Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Αυτή, λοιπόν, είναι η πρώτη προϋπόθεση.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα θέματα του "Berlin plus". Όπως σας είπε ο Πρωθυπουργός, ακόμη και με το χαρτί της Άγκυρας, αυτό που είχε συζητηθεί τότε είναι ένα κομμάτι του "Berlin plus" να συμφωνηθεί.

Εμείς τονίσαμε χθες βράδυ, ο Πρωθυπουργός τόνισε χθες βράδυ ότι υπάρχει ανάγκη να λυθούν όλα τα θέματα του "Berlin plus", να κλείσει το θέμα αυτό και πραγματικά να έχουν ρυθμισθεί στο σύνολό τους οι σχέσεις Ε.Ε.
-ΝΑΤΟ. Αυτό συμφωνήθηκε και ως προϋπόθεση για την ανάληψη της επιχείρησης "Amber Fox" στην ΠΓΔΜ.

Βεβαίως, θα μπορούσε ad hoc η Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν πάνω στο θέμα της FYROM. Δηλαδή, να πουν ότι παρά το ότι δεν υπάρχει λύση ή διευθέτηση των σχέσεών μας, θα μπορούσαμε εμείς να αναλάβουμε με επιμέρους αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Αυτό, βεβαίως, θα ήταν εφικτό -και είναι εφικτό- αλλά ενέχει και ένα μικρό κίνδυνο ότι οι ad hoc ρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τη μελλοντική ρύθμιση του συνόλου των σχέσεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι αυτή η ad hoc ρύθμιση θα ήταν εκ των πραγμάτων συμφέρουσα για πολλές χώρες και για την Ελλάδα.

Αρα, λοιπόν, μας δίνεται, νομίζω, ένα περιθώριο χρόνου. Είμαστε εμείς πρόθυμοι, το συντομότερο, να το κλείσουμε, εφ' όσον, βεβαίως, ικανοποιηθούν αυτά τα οποία έχουμε θέσει.

Ε. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ): Κύριε Πρόεδρε, όλος ο Τύπος, αλλά και πηγές διάφορες της Ε.Ε. μιλούν για διαφορές αντιλήψεων σε σχέση με το Ιράκ. Δηλαδή, με την αμερικανική "βερμπαλιστική" πρόθεση επιθέσεως, του κ. Ετσεβίτ σχετική αντίκρουση, του κ. Μπλερ ότι υποτίθεται πως πιέζει για να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο. Υπάρχει τίποτε σοβαρό από πλευράς Ε.Ε. γύρω απ' αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ μπορώ να σας μεταφέρω μονάχα τη συζήτηση που έγινε χθες το βράδυ στο δείπνο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και η οποία ήταν η εξής: Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Φερχόφσταντ είπε "να συζητήσουμε και το Ιράκ". Και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Σιράκ απάντησε ότι "δεν φτάνει που διαφωνούμε στα άλλα, αλλά θα διαφωνήσουμε και εδώ και θα υπάρξουν 15 διαφορετικές απόψεις και γι' αυτό να μην το συζητήσουμε". Και δεν το συζητήσαμε. Λοιπόν, έτσι έχει το θέμα για το Ιράκ.

Εμείς τώρα -θέλω να τονίσω- είμαστε υπέρ της ειρηνικής λύσης. Εμείς πιστεύουμε ότι η χρήση βίας δεν θα ωφελήσει, αλλά θα οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση την περιοχή και σε εξελίξεις που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι δυνατό να ελεγχθούν, όχι μονάχα σε σχέση με το Ιράκ, αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες.

Επομένως, εάν γινόταν η συζήτηση, εμείς θα υποστηρίζαμε την άποψη, όπως θα την υποστηρίξουμε και όπου γίνει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ότι μια επέμβαση, όπως είναι τα δεδομένα αυτής της στιγμής, δεν είναι σκόπιμη.

Ε. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Οι παρατηρητές του ΟΗΕ να πάνε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως να πάνε. Το είχαμε ανέκαθεν υποστηρίξει.

Σας ευχαριστώ πολύ και θυμίζω ότι σήμερα άνοιξε το παράθυρο και φυσάει δυνατά ο αέρας της Προεδρίας!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Sunday, 17 March 2002 - 14:05:11 UTC