Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Αύριο το πρωί, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ιαπωνία. Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη αυτή.

Η Ιαπωνία έχει ένα βαρύνοντα πολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και ειδικότερα στη νοτιοανατολική Ασία. Είναι από τις χώρες, οι οποίες έχουν ένα βαρύνοντα λόγο διεθνώς. Οπως γνωρίζετε, η ιαπωνική οικονομία είναι μια από τις πιο σημαντικές του κόσμου, ιδιαίτερα στους τομείς της νέας τεχνολογίας και τους τεχνολογικά προηγμένους τομείς. Η οικονομική συνεργασία με την Ιαπωνία αποκτά όλο και πιο σημαντική βαρύτητα, και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις με την ιαπωνική πλευρά. Γι` αυτό, εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από αρκετούς, σημαντικούς, Ελληνες επιχειρηματίες. Βεβαίως, αντικείμενο της επίσκεψης είναι και η συζήτηση για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και στον πολιτιστικό τομέα, καθώς και η δημιουργία των όρων για καλύτερη συνεργασία και ενημέρωση του ιαπωνικού λαού για τις εξελίξεις, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός σε ακρόαση από το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας. Θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας -κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας- καθώς και σειρά άλλων σημαντικών συναντήσεων, όπως με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Μόρι, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και άλλους σημαντικούς παράγοντες της ιαπωνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Θα δώσει, επίσης, μια σειρά συνεντεύξεων σε ιαπωνικά ΜΜΕ. Θα έχουμε την ευκαιρία, με όσους συναδέλφους σας είναι παρόντες στην αποστολή, να ανταλλάξουμε απόψεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, θα υπάρξει την Τετάρτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, οπότε θα γίνει και μια γενικότερη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, πέρα από τις επιμέρους δηλώσεις.

Θέλω να επισημάνω την πρωινή τοποθέτηση-απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός στα ζητήματα που ανακίνησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Κωνσταντόπουλος. Σας έχει ήδη διανεμηθεί ένα κείμενο με σχετικό περιεχόμενο. Στο κείμενο αυτό που ήδη έχετε στα χέρια σας, φαίνεται ένα μέρος της δουλειάς που έχει κάνει, μέχρι στιγμής, η Επιτροπή του άρθρου 7 του Ν. 2331/95. Βεβαίως, φαίνεται και η δουλειά που έχει γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένα μέρος αυτών των παρεμβάσεων, για να αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά δουλεύουν και ξέρουν να δραστηριοποιούνται σε σημαντικό βαθμό για την αντιμετώπιση των φαινομένων "ξεπλύματος χρήματος", αλλά και για την προστασία του καλώς νοούμενου ανταγωνισμού από μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Αυτά τα κείμενα που έχετε, διαπιστώνετε ότι πράγματι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για το έργο που κάνουν αυτές οι Επιτροπές, αποδεικνύεται και από τα πράγματα.

Υπάρχουν δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και τις αποφάσεις του. Οπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά συστημάτων αυτοπροστασίας για τα F-16, μεταγωγικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης, μέσα από την αποτίμηση, με αυστηρό τρόπο, των ανταγωνιστικών διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές προσφορές, το χρόνο παράδοσης του εξοπλισμού και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αποστρατεία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος κ. Ανδρέα Συρίγου, ο οποίος συμπληρώνει διετία στη θέση του, δεδομένης και της έναρξης των ετήσιων κρίσεων, στις 10/3/2002.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης και το ΚΥΣΕΑ, ευχαρίστησαν τον απερχόμενο Αρχηγό, θεωρώντας τον ως ευδοκίμως τερματίσαντα τη θητεία του και του απονέμουν τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Το ΚΥΣΕΑ επέλεξε ομόφωνα, ως νέο Αρχηγό, τον Υποναύαρχο Χρήστο Δελημιχάλη, πρώτο στην επετηρίδα, μεταξύ των εχόντων τα προσόντα για προαγωγή. Ο νυν Αρχηγός υπηρετεί ευδόκιμα το Λιμενικό Σώμα για 32 χρόνια και είναι πτυχιούχος νομικών επιστημών. Το ΚΥΣΕΑ τον προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Αμυνας έδωσε κάποιες εξηγήσεις γι` αυτή την παρέμβασή του στις προαγωγές στο Ναυτικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδεμία παρέμβαση του κ. Παπαντωνίου υπήρξε στο θέμα των προαγωγών. Εξάλλου, υπάρχει σχετική δήλωσή του στους συναδέλφους σας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τότε, γιατί υπέβαλε την παραίτησή του ο Αρχηγός του Ναυτικού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει παραίτηση του Αρχηγού του Ναυτικού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμεις, γίνονται με χαρτί του υπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνονται αυστηρά με βάση τον κανονισμό που προβλέπει κάθε επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί παρενέβη, τότε, ο κ. Παπαντωνίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε παρέμβαση του κ. Παπαντωνίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που δημοσιεύονται σήμερα, τα διαψεύδετε όλα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Υπάρχει σας είπα και η δήλωση του κ. Παπαντωνίου προς τους συναδέλφους σας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπήρξε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαντωνίου, στην οποία ο κ. Σημίτης εξέφρασε, κατά κάποιο τρόπο, την ενόχλησή του για όσα συμβαίνουν στο θέμα του Ναυτικού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπήρξε τέτοιο ζήτημα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι δεν υπήρχε παραίτηση του Αρχηγού του Ναυτικού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, "δεν υπάρχει".

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αρχηγός του Ναυτικού, μήπως απείλησε με παραίτηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην επερώτηση του κ. Εβερτ, ακούστηκαν βαριές κουβέντες και εκφράσεις, όπως για παράδειγμα ότι "ο Πρωθυπουργός δεν έχει τον ανδρισμό να ζητήσει συγνώμη για τα όσα είπε στην Εδεσσα περί πολιτικής εκτροπής". Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση γι` αυτή την προσωπική επίθεση που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολος ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία -και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και στη συνέχεια της ημέρας- να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον πολιτικό διάλογο η Ν.Δ. Για μια ακόμη φορά, ο κ. Εβερτ "ζήλωσε τη δόξα" του αρχηγού του και συνέχισε την τακτική των ύβρεων, των προσωπικών αντιπαραθέσεων, της έντασης και του διχασμού. Η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται την πολιτική αντιπαράθεση ως εξύβριση της άλλης πλευράς. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε πια να παρακολουθήσουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Τους επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς. Εμείς κοιτούμε το έργο μας, αντιλαμβανόμαστε την πολιτική αντιπαράθεση ως ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και επιχειρημάτων. Το ήθος και το ύφος, το οποίο, και σήμερα, έδειξε η Ν.Δ., χαρακτηρίζει την πολιτική της και είναι αποτέλεσμα της απουσίας πολιτικής, της απουσίας προγραμματικού λόγου. Η Ν.Δ. προσπαθεί να μετατρέψει τη δική της πολιτική υστέρηση σε υστέρηση της χώρας, κάτι που αξίζει να το σημειώσουμε ιδιαίτερα. Είναι σαφές για μας ότι η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με ύβρεις, με προσωπικές αντιπαραθέσεις, με τη στρατηγική της έντασης και του διχασμού. Δεν μπορούμε, πλέον, να τους ακολουθήσουμε. Εμείς αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πολιτική αντιπαράθεση, μέσα στους κανόνες της Δημοκρατίας. Αλλά, εκεί φαίνεται ότι αυτή η τακτική εκφράζει την κενότητα πολιτικής της Ν.Δ. Ιδού, λοιπόν, η τακτική της. Την παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε δηλώσεις που έκαναν αρκετά στελέχη της Ν.Δ., αμέσως μετά την κόντρα στη Βουλή και συγκεκριμένα ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι έχει χάσει τον έλεγχο του εαυτού του ο κ. Σημίτης, ότι άλλα θέλει και άλλα λέει. Μάλιστα και κάποια άλλα στελέχη της Ν.Δ., όπως ο κ.Κεφαλογιάννης και ο κ. Παυλόπουλος, μίλησαν ευθέως για εκλογές. Επίσης, θα ήθελα και ένα σχόλιο για τον κ. Γιακουμάτο για την "εγκεφαλική εκτροπή" που καταλόγισε στον Πρωθυπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και αυτή η τακτική του κ. Γιακουμάτου και αυτή η τακτική του κ. Εβερτ και αυτή η τακτική του κ. Καραμανλή, με συνεχείς ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις, δείχνει την κενότητα της πολιτικής τους και βεβαίως, αποδεικνύει το είδος της πολιτικής αντιπαράθεσης που δυστυχώς ονειρεύεται η Ν.Δ. Με τέτοιο ήθος και τέτοιο ύφος η πολιτική δεν μπορεί να πάει μπροστά. Παραδίδουμε τους υβριστές στην κρίση του ελληνικού λαού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τις εκλογές δεν μου απαντήσατε. Λένε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτή την περίπτωση, θα έλεγα, ότι η Ν.Δ. έχει πάρει την απάντηση, κατ` επανάληψη, από τον ελληνικό λαό, μέσα από εκλογές. Δεν κρίνουμε ότι υπάρχει κανείς λόγος πρόωρων εκλογών. Εχουμε έργο μπροστά μας. Θα εξαντλήσουμε την τετραετία που με την ψήφο του μας έδωσε ο ελληνικός λαός και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό κάνουμε. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι η Ν.Δ. για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να καταλάβει, με κάθε μέσο, την εξουσία, επιβεβαιώνοντας το ρητό ότι "ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται". Αυτό, όμως, δεν το αποφασίζει ούτε η Ν.Δ., ούτε οι πολιτικοί της που διαγκωνίζονται σε ύβρεις προς το πρόσωπο του Κώστα Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ. Εκείνος που αποφασίζει είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει δώσει τις απαντήσεις του. Και πιστεύουμε πως, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και αξιολογώντας την πολιτική μας, για μια ακόμη φορά, θα δώσει την αρνητική απάντησή του προς τη Ν.Δ..

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ακούσαμε προηγουμένως να λέτε ότι "η Ν.Δ. προσπαθεί με κάθε μέσο να καταλάβει την εξουσία". Διαπιστώνει η κυβέρνηση ότι η Ν.Δ. κινείται και πέραν των ορίων του δημοκρατικού πολιτεύματός μας; Τι εννοείτε με κάθε μέσον;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου κάτι τέτοιο. Αυτό που εννοώ είναι ότι με ύβρεις, προσωπικές αντιπαραθέσεις, κλίμα έντασης και διχασμού, επίπλαστες κατηγορίες και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, με κενότητα πολιτικής και όχι αυτό που με ρωτάτε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάληψη της εξουσίας, προφανώς, δεν επιτυγχάνεται με τέτοια μέσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι η Ν.Δ. ονειρεύεται έφοδο σε χειμερινά ανάκτορα, γιατί αυτό προϋποθέτει και άλλου τύπου δυνάμεις και άλλου τύπου αντιλήψεις. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, εννοούσα με τακτικές που είναι έξω από την καλώς νοούμενη πολιτική αντιπαράθεση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για πολιτική εκτροπή. Σήμερα είπε ότι δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας. Τι συμβαίνει; Αυτό που είπε δεν ισχύει ή αυτό που λέει σήμερα δεν ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός με αυτό που είπε εννοούσε τους κινδύνους από την υπονόμευση του πολιτικού συστήματός μας και την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε ή δεν υπήρξε πολιτική εκτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τελείωσε σήμερα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά τον κ. Καραμανλή, θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι ο επικεφαλής των προσπαθειών πολιτικής εκτροπής είναι ο Πρωθυπουργός. Βεβαίως αυτά είναι αστεία πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής, χθες, ζήτησε να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όσοι βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Θα ανοίξουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκτιμώ ότι ο κ. Καραμανλής έχει ζηλώσει το ρόλο του υποβολέα, ο οποίος -όπως θυμάστε- υπήρχε παλιά, σε ορισμένα από τα θέατρά μας. Η Δικαιοσύνη, όπως γνωρίζετε, δεν έχει ανάγκη ούτε από υποβολείς, ούτε από υποδείξεις, ούτε από προστάτες. Καλά θα κάνει, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής να εγκαταλείψει αυτή την τακτική που είναι τακτική προσπόρισης κομματικών οφελών. Είναι σαφές ότι, εάν η Δικαιοσύνη ζητήσει τη συμβολή της πολιτείας για οποιαδήποτε ενέργεια κρίνει αυτή, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα την έχει, όπως την έχει πάντοτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι δεν μπορεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί που βρίσκονται στο εξωτερικό, π.χ. στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο. Αν, όμως, θέλει η κυβέρνηση μπορεί να τους ανοίξει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσει η Δικαιοσύνη. Είναι η περίφημη δικαστική συνδρομή. Αν η Δικαιοσύνη της χώρας μας ζητήσει τη συμβολή της κυβέρνησης για να ανοίξει ένα λογαριασμό σε μια ξένη χώρα, η κυβέρνηση -τουλάχιστον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- ανταποκρίνεται πάντοτε σε αυτό που ζητά η Δικαιοσύνη. Είναι μόνιμη τακτική, χωρίς να κρίνουμε την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη περίπτωση. Αυτό ισχύει πάντοτε. Εάν, λοιπόν, η Δικαιοσύνη ζητήσει κάτι τέτοιο, θωρούμε αυτονόητο και δεδομένο ότι θα υπάρχει η άμεση ανταπόκριση της πολιτείας. Ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τακτική. Εκείνο, βεβαίως, που τόνισε ο Πρωθυπουργός -και θέλω να το επαναλάβω- είναι ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπου και αν ακόμη η κυβέρνηση ζητήσει τη συμβολή τους, σε σχέση με τραπεζικούς λογαριασμούς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται. Υπάρχουν πολλές χώρες που προτιμούν να ακολουθούν μια τελείως διαφορετική τακτική σε θέματα τραπεζικών λογαριασμών και σε φορολογικά θέματα. Είναι οι λεγόμενοι "παράδεισοι", που κάθε άλλο παρά "παράδεισοι" είναι. Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε με ποιο τρόπο εμείς μέσα από την Ε.Ε. ενισχύουμε τη νομοθεσία της για τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες εταιρείες -και το έχουμε ήδη κάνει- προκειμένου να επικρατήσουν πλήρεις όροι διαφάνειας. Γνωρίζετε τη μάχη που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση για τις παράκτιες, τις λεγόμενες οff shore, εταιρείες για την υποχρέωση παροχής στοιχείων στην Ε.Ε.. Διότι ακόμη δεν είναι πλήρης η ευρωπαϊκή νομοθεσία και εκτιμούμε ότι μπορεί να γίνει απόλυτα πλήρης και να συμβάλει στο έργο της διαφάνειας που επιθυμούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για δύο λογαριασμούς ρωτάω, της Mayo και της Στάζι. Θα τους ανοίξετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει πληρέστατα. Δεν κάνουμε προσωπικές, ούτε επιλεκτικές πολιτικές. Μπορεί κάποιοι να ονειρεύονται επιλεκτικές πολιτικές, αλλά όχι η κυβέρνησή μας, η οποία έχει οριοθετήσει τις σχέσεις της με τη Δικαιοσύνη. Σέβεται τη Δικαιοσύνη, την αφήνει να κάνει τη δουλειά της και δεν ονειρεύεται το ρόλο του υποβολέα ή του προστάτη, που ονειρεύεται ο κ. Καραμανλής. Προχωρούμε με βάση τη νομιμότητα και είναι αυτονόητη η ανταπόκρισή μας στις κείμενες διατάξεις.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Σχετικά με το ΚΥΣΕΑ, μήπως θα μπορούσατε να μας δώσετε τις ημερομηνίες παράδοσης για το μέσο μεταγωγικό και το τανκς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι χρονικές προθεσμίες που αποτελούν αντικείμενο και της τελικής διαπραγμάτευσης πριν από την υπογραφή της σύμβασης. Εχει προσδιοριστεί ένα πλαίσιο, αλλά -όπως γνωρίζετε- αυτά καθορίζονται με την τελική υπογραφή της σύμβασης. Λήφθηκε υπόψη ως κριτήριο και ο χρόνος παράδοσης.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ηθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τη χθεσινή καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Βασανιστηρίων για έξωση τσιγγάνων από διάφορες συνοικίες της Αθήνας, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει έξωση κανενός τσιγγάνου από την κατοικία του, ούτε γενικότερα κανενός Ελληνα. Αν υπάρχουν απαλλοτριώσεις ή κάτι άλλο αυτά έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της νομιμότητας. Δηλαδή, αν διαταχθεί απαλλοτρίωση για να κατασκευαστεί ένα στάδιο είναι κάτι που αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες. Καμία σχέση με διαχωρισμούς τέτοιου τύπου. Προς Θεού!

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Βασανιστηρίων αναφέρεται, κυρίως, στα γεγονότα που είχαν γίνει στον Ασπρόπυργο το 2000.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος ισχυρίζεται ότι έχουμε βασανιστήρια στην Ελλάδα, είναι εκτός πραγματικότητας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 1 March 2002 - 18:02:59 UTC