Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα σας ενημερώσω για τις εισαγωγικές αναφορές του Πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που έγινε υπό την προεδρία του. Στη συνέχεια θα σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και, τέλος για το δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ηδη, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης έχει προβεί σε δηλώσεις για την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στο θέμα των παράνομων παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους.

Υπάρχουν επίσης ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή σχετικά με τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για την πορεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Ο Πρωθυπουργός στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του υπογράμμισε: "Τον τελευταίο καιρό είμαστε όλοι μάρτυρες μιας προσπάθειας που επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ομιχλώδες τοπίο, γύρω από την πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα μας. Ορισμένοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν ό,τι έχουμε πετύχει. Ασκείται μια μηδενιστική κριτική, διογκώνοντας στο έπακρο περιορισμένης σημασίας, ως προς την πορεία της χώρας, αρνητικά φαινόμενα. Περιγράφονται με κάθε γλαφυρότητα δήθεν αδιέξοδα για τη μελλοντική πορεία μας. Τα πράγματα, όμως, δεν έχουν έτσι. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρνηθεί την αλήθεια. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι στην εποχή μας. Μια εποχή με ουσιαστικές προκλήσεις και προβλήματα δεν επιδέχεται εύκολη αντιμετώπιση. Δεν επιδέχεται ελαφρότητα. Και ασφαλώς δεν αφήνει περιθώρια εύκολης κριτικής. Τότε μόνο μια κοινωνία και μια χώρα κάνει βήματα, κινείται, προχωρά μπροστά, όταν βλέπει με ειλικρίνεια και αλήθεια. Όλα αυτά τα χρόνια έτσι πολιτευτήκαμε, χωρίς αποφυγή των προβλημάτων, χωρίς ωραιοποίηση των καταστάσεων και ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε. Μας πίστεψε. Δούλεψε μαζί μας. Γι` αυτό και κανείς δεν παρασύρεται από τους παραμορφωτικούς φακούς και τις στρεβλωμένες εικόνες που συχνά έχουν την πηγή τους σε προφανείς σκοπιμότητες. Η παραμορφωτική προσέγγιση των πραγμάτων τι αλήθεια επιχειρεί; Επιχειρεί να ανατρέψει την ίδια την ουσία. Τη συνοχή των επιτευγμάτων. Τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού. Των επιτευγμάτων μιας πολύχρονης και επίπονης πορείας. Μιας πορείας εξαιρετικά σημαντικής για την πατρίδα μας. Πορεία που παραμένει δύσκολη. Πορεία, όμως, που διαμορφώνει προοπτικές, που φέρνει πιο κοντά τους ορίζοντες της ευημερίας. Το διαπιστώσαμε. Το ευρώ είναι η χειροπιαστή απόδειξη. Εμείς, η κυβέρνησή μου, βλέπουμε με ρεαλισμό και ευθύνη τη θετική πορεία των πραγμάτων. Την προοπτική που θεμελιώνει, τους δρόμους που ανοίγει. Παίρνουμε δύναμη από τις κινήσεις του ελληνικού λαού. Παίρνουμε δύναμη και προχωρούμε με επιμονή και αισιοδοξία. Θέτουμε πάντα το έργο μας, τις προσπάθειές μας και τα αποτελέσματά τους στην κρίση των πολιτών. Ο λαός βλέπει και κρίνει".

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός έκανε μια εισαγωγική αναφορά στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς για την εξεύρεση λύσης. Ενας διάλογος που έγινε με τη στενή παρακολούθηση του εκπροσώπου του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων του Οργανισμού. Ηταν παρών ο κ. ντε Σότο. Η πρώτη φάση των συνομιλιών τελείωσε την Τρίτη. Χθες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Η εντύπωση που διαμορφώθηκε από τη συζήτηση ήταν αυτή ακριβώς που είχε και η ελληνική κυβέρνηση: Δηλαδή ότι ο κ. Ντενκτάς, ουσιαστικά, έχει παραμείνει στις θέσεις του με εξαίρεση ένα, δύο σημεία ελάσσονος σημασίας. Αυτό βέβαια είναι απογοητευτικό και επιβεβαιώνει εκτιμήσεις -εκτιμήσεις που είχαμε κάνει και σε αυτή την αίθουσα- ότι αυτή η προσπάθεια ήταν στην ουσία μια τακτική κίνηση. Οι δήθεν νέες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν μια κίνηση τακτικής για να δοθεί η εντύπωση στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση. Αλλωστε, και το γράμμα του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τζεμ -που όπως γνωρίζετε συνάντησε την έντονη αντίδραση των χωρών της Ε.Ε.- ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις γνωστές τουρκικές θέσεις. Η κυπριακή πλευρά ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών -όπως συζήτησαν ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Κληρίδη- μετά την 1η Μαρτίου. Καταβάλλεται, βεβαίως, προσπάθεια να υπάρξει επιβεβαίωση του όλου πλαισίου που θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, θα έχει ουσιαστικά το ρόλο της προειδοποίησης προς την τουρκική πλευρά από το Σ.Α. του ΟΗΕ. Αυτή θα είναι και μια υπενθύμιση προς τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά πως η όλη διαδικασία εξελίσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως είναι και η δική μας άποψη. Για τους λόγους αυτούς, και επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις, δεν θα πραγματοποιηθεί, προς το παρόν, η προαναγγελθείσα επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη, εφόσον δεν υπάρχει να συζητηθεί κάτι νεότερο. Συμφωνήθηκε ότι η αναβληθείσα επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα να πραγματοποιηθεί, αν χρειαστεί και εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, μετά το β@ γύρο συνομιλιών, στο τέλος Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είμαστε πλέον έτοιμοι, όπως μας ενημέρωσαν και οι αρμόδιοι υπουργοί Δ. Ρέππας, Γ. Φλωρίδης και Αλ. Παπαδόπουλος, να προχωρήσουμε στη νομοθετική παρέμβαση για το δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια θα υπάρχουν τα σχετικά άρθρα που ολοκληρώνουν την παρέμβασή μας και θέτουν σε λειτουργία τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για το δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλετε να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοούσε ο Πρωθυπουργός; Όπως αναφέρατε είπε ότι τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός ομιχλώδους τοπίου που προσπαθεί να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα ή κάποια μεμονωμένα αρνητικά φαινόμενα να τα παρουσιάσει ως αδιέξοδα. Επίσης, μίλησε για παραμορφωτικούς φακούς για ορισμένους σκοπούς ή συμφέροντα. Ποιους δείχνει ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι σαφής στην τοποθέτησή του. Υπάρχουν σήμερα παραμορφωτικοί φακοί, υπάρχουν στρεβλωμένες εικόνες και συχνά αυτές οι εικόνες έχουν την πηγή τους σε προφανείς σκοπιμότητες, όποιες και αν είναι αυτές. Βεβαίως θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός οικονομικών συμφερόντων και στο πεδίο της πολιτικής. Όπως, επίσης, και ότι, τον τελευταίο καιρό, επιχειρείται εκ συστήματος από ορισμένους -ίσως και για λόγους κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού- η δημιουργία μιας ζοφερής εικόνας. Μιας εικόνας που, σε τελική ανάλυση, προσπαθεί να κατασκευάσει εξελίξεις, να κατασκευάσει ενόχους.

Θέλω να αναφέρω, για παράδειγμα, τη χθεσινή ημέρα. Χθες, επιχειρήθηκε -και δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν ονομαστικά προς το παρόν- να κατασκευαστούν και να προβληθούν σαν ένοχοι δυο μέλη της κυβέρνησης. Δημιουργήθηκε ή επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση. Πομπώδεις ανακοινώσεις, προαναγγελίες δήθεν αποκαλύψεων, δραματικές ενάρξεις δελτίων ειδήσεων με χαρτιά που "κουνιόντουσαν" στον αέρα. Θα έλεγα ότι χάθηκε κάθε έννοια δεοντολογίας από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, κάθε έννοια σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κάθε έννοια αλήθειας. Επιχειρήθηκε να κατασκευαστούν ένοχοι. Ποιοι υπουργοί επρόκειτο να ριχτούν στα θηρία τη χθεσινή ημέρα; Ουσιαστικά αυτό ήταν το ερώτημα. Και αποδείχθηκε -μετά και τις σχετικές δηλώσεις που έγιναν, τόσο από τον κ. Δρυ, όσο και από τον κ. Αργύρη- ότι δεν υπήρχε κανένα ουσιαστικό θέμα. Τι να πούμε; Για το φούρνο που πουλάει ψωμί και ξαφνικά έγινε "φρουτάκια"; Δεν είδαμε αυτές τις εικόνες χθες όλοι; Όλα αυτά δεν ξέρω αν είναι εν τέλει στρεβλώσεις και οι χειρότερες εικόνες ενός απαράδεκτου "ανταγωνισμού", ο οποίος ωθεί ορισμένους να σπεύδουν να κατασκευάζουν ενόχους, προκειμένου να εξασφαλίζουν κάποια θεαματικότητα. Είναι μόνον αυτό; Αυτό το ερώτημα οφείλουμε να το θέσουμε.

Θέλω να επισημάνω -αν και δεν συνηθίζω να σχολιάζω τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας- ότι είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, χθες για μια ακόμη φορά, εξέφρασε -όπως συνήθως γίνεται- και το αίσθημα του ελληνικού λαού στο θέμα αυτό. Αρχίζει και δημιουργείται μια ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση. Προαναγγέλλονται σίριαλ, προαναγγέλλονται επιθέσεις. Αύριο, αν εξαντληθούν οι ιστορίες με το τζόγο θα έχουμε πιθανώς και νέα κεφάλαια. Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένοι επιχειρούν, είτε στο πλαίσιο του κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού, είτε στο πλαίσιο εξυπηρέτησης οποιωνδήποτε συμφερόντων οικονομικών και μη, να κατασκευάσουν ενόχους. Και μιλώ για τη χθεσινή εικόνα με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Να δημιουργήσουν μια εικόνα περί δήθεν σήψης και διαφθοράς και τελικά να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα. Θα μας βρει αντίθετους κάτι τέτοιο. Είναι πάρα πολύ σαφές. Ολα τα στελέχη μας που θίγονται θα αντισταθούν και βεβαίως θα υπάρχει πλήρης κάλυψή τους. Αν κάποιος έχει πραγματικά στοιχεία για οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος ή οποιοδήποτε στέλεχός μας, δεν χρειάζεται να γυρίζει δεξιά και αριστερά και να απειλεί. Μπορεί να τα καταθέσει. Και ενώπιον της κοινής γνώμης και στον εισαγγελέα. Αυτή είναι μια τίμια πράξη. Εάν, όμως, επιχειρεί να κατασκευάζει αυτά τα στοιχεία και είτε μέσω της σημειολογίας ή με τον οποιονδήποτε τρόπο να δημιουργεί κάθε φορά τον δήθεν ένοχο, ο οποίος θα ριχτεί στο θηριοτροφείο της ημέρας, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Και οφείλουμε να αντιδράσουμε όχι μόνον εμείς, οφείλει να αντιδράσει όλος ο πολιτικός κόσμος. Οφείλουν να αντιδράσουν όλοι οι δημοσιογράφοι που σέβονται το λειτούργημά τους. Οφείλουν να αντιδράσουν όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι που τελικά δεν θέλουν να δουν τη χώρα να υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο. Και πιστεύω ότι οι επισημάνσεις που έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας αυτό το αίσθημα του ελληνικού λαού, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή γενικεύσατε τα όσα είπατε για τα ΜΜΕ, μήπως θέλετε να γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένος; Γιατί, έτσι όπως τα είπατε, είναι μια γενική τοποθέτηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την αρχή είπα ότι δεν θέλω να χρησιμοποιώ ακόμη συγκεκριμένες αναφορές, γιατί θα αναγκαστούμε να το κάνουμε, όπως καταλαβαίνετε. Αλλά, από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι όλοι έχουμε μάτια και βλέπουμε. Βεβαίως, λοιπόν, δεν εννοώ ούτε όλα τα ΜΜΕ, ούτε όλους τους δημοσιογράφους. Ισα-ίσα, που πιστεύω ότι στην πλειοψηφία τους οι δημοσιογράφοι σέβονται το λειτούργημα και το ρόλο τους.

ΛΑΜΨΙΑΣ: Οταν λέτε "πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα" μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς εννοείτε; Δεν έχουν ονοματεπώνυμο τα συγκεκριμένα συμφέροντα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανα κάποιες αναφορές, μέχρι τώρα, και θέλω να μείνω σε αυτές. Είναι αρκετές για σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για κατασκευασμένα. Η απόφαση του κ. Δρυ γι` αυτά τα μηχανήματα, ήταν κατασκευασμένη; Την υπογραφή του έφερε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Δρυς εξήγησε πώς ακριβώς έγινε αυτή η συζήτηση και μάλιστα πριν πολλά χρόνια. Από ό,τι γνωρίζω, μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν συζήτηση για το ίδιο θέμα. Είχαν προηγηθεί και άλλες σε αρμόδιες επιτροπές. Αλλά, δεν είναι μόνο ένα θέμα. Αναφέρθηκα και στον τρόπο προετοιμασίας. Η κατασκευή έχει να κάνει με όλα αυτά που λέγονται, τις πομπώδεις αναφορές, τα χαρτιά που κουνιούνται, τις προαναγγελίες ότι έρχονται οι ένοχοι. Κάποια στιγμή πρέπει, τελικά, να τηρήσουμε και τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας. Κάποια στιγμή πρέπει να σκεφθούμε ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος επιβάλλει στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ να σέβονται τον παράγοντα άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Θέλω, μάλιστα, να σημειώσω πως ούτε καν είχε μπει κανείς στον κόπο να κάνει μια στοιχειώδη δεοντολογική κίνηση, να πάρει δηλαδή τηλέφωνο τον κ. Δρυ γι` αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον πήραν τηλέφωνο και δεν έβγαινε. Αυτό άκουσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Δρυς δεν το γνώριζε. Πέραν αυτού, όμως, αποδείχθηκε ότι όλη αυτή η ιστορία, τόσο για τον κ. Δρυ, όσο και για τον κ. Αργύρη, είχε να κάνει με κάποια συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, όπως εμφανίζονταν. Θα μπορούσε κάποιος, εάν είχε κάποιο ερώτημα, να το θέσει. Είναι, όμως, διαφορετικό να θέτεις το ερώτημα και διαφορετικό να προαναγγέλλεις "μεγάλη συγκλονιστική αποκάλυψη, ευρέθη ο σημερινός ένοχος". Δεν γνωρίζω εάν αυτά τα ζητήματα έχουν να κάνουν με κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό ή με οτιδήποτε άλλο. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι, πλέον, να αντιδράσουμε. Είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια ζοφερή εικόνα σήψης που είναι σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας και επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή, η οποία δεν ωφελεί κανέναν; Αν κάποιος έχει στοιχεία -επαναλαμβάνω- έχει την υποχρέωση να τα αναφέρει δημοσίως, να τα δώσει και στον εισαγγελέα. Κανείς δεν λέει να μην το κάνει. Αλλά, είναι διαφορετικό αυτό και διαφορετικό το σήριαλ που όχι μόνο βλέπουμε να εξελίσσεται αυτές τις ημέρες, αλλά και που προαναγγέλλεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν κατασκευασμένη η φωτογραφία του κ. Πασχαλίδη με τον κ. Τεκτερίδη; Μήπως ήταν μοντάζ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γυρίζουμε σε δηλώσεις προηγούμενων ημερών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν κατονομάζετε αυτά τα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να σας γκρεμίσουν; Αυτό λέει ο Πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα ότι θέλουν να μας γκρεμίσουν. Ο Πρωθυπουργός είπε αυτά που είπε. Από εκεί και πέρα, έκανα κάποιες γενικότερες αναφορές που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση όλης αυτής της εικόνας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ατμόσφαιρα δυσωδίας που καλύπτει την πολιτική ζωή του τόπου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να διαβάσετε καλά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει κρατήσει μια καλή στάση, εκτός από δύο κανάλια. Η ερώτησή μου είναι, γιατί τόσος πανικός στην κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένας πανικός στην κυβέρνηση, αλλά υπάρχει η ανάγκη, διότι, τη μια ημέρα βλέπουμε το ένα, την άλλη το άλλο. Η κατάσταση αυτή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αρχίζει και επεκτείνεται. Ο ανταγωνισμός γίνεται ο Θεός της υπόθεσης. Ψάχνουν να βρουν το θύμα της ημέρας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν από λίγο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Με ποιό τρόπο θα αντιδράσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με ποιόν τρόπο μπορούμε να αντιδράσουμε, πέρα από τις πολιτικές αναφορές; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλος τρόπος αντίδρασης. Καθένας που θίγεται, έχει και τα ατομικά δικαιώματα της αντίδρασής του. Δεν θα του υποδείξουμε εμείς ποια θα είναι. Εμείς, ως κυβέρνηση και ως κόμμα, προβαίνουμε σε πολιτικές αντιδράσεις. Και η σημερινή αντίδραση είναι πολιτική.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πίσω από αυτή την κίνηση που γίνεται μέσω ορισμένων ΜΜΕ, βλέπετε κάποιες πολιτικές δυνάμεις που τα υποκινούν; Γιατί, είπατε προηγουμένως ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ονόμασα κανέναν. Είναι, όμως, σαφές ότι όταν κάποιος θέλει κάθε μέρα να βγάζει και ένα υπουργό, δήθεν ένοχο, από εκεί και πέρα κάνει και μια πολιτική πράξη.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις σας, υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτον είναι, ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ κάνει καλά τη δουλειά της, τηρεί τους όρους δεοντολογίας και είναι αξιόπιστη και σοβαρή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μην καταδικάζουμε κανένα ΜΜΕ, γιατί δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Πιθανόν σε κάποιο ΜΜΕ να υπάρχει κάποια εξαίρεση. Υπάρχει και το θέμα της ατομικής ευθύνης. Αλλά, η πρόσκληση και οι αναφορές μας προς τα ΜΜΕ έχουν να κάνουν με το να μην περάσει μια εικόνα ότι αναφερόμαστε συλλήβδην σε όλους, αλλά σε συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις. Και αναφέρομαι κυρίως στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Είναι σαφές.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το πρώτο δεδομένο είναι αυτή η εικόνα της πλειοψηφίας των ΜΜΕ από την οποία η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει προβλήματα ή να μπορεί να ασκήσει κριτική για μη τήρηση όρων δεοντολογίας. Το δεύτερο δεδομένο των ανακοινώσεών σας, είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ένα έργο που βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση, επιβραβεύεται από τον ελληνικό λαό και το οποίο μηδενίζεται από μία μάλλον άστοχη και μηδενιστική κριτική. Το ερώτημά μου είναι, εφόσον υπάρχουν αυτά τα δύο βασικά δεδομένα, για ποιό λόγο μία μειοψηφία, είτε αυτή αφορά οικονομικούς παράγοντες, επιχειρηματικούς παράγοντες, είτε ΜΜΕ, μπορούν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας και να δημιουργήσουν ένα ομιχλώδες τοπίο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, έχετε διαστρεβλώσει σε πολλά σημεία -άθελά σας, βεβαίως, διότι δεν έχετε πάρει και το κείμενο και δικαιολογείστε απολύτως- τις σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού, που σας διάβασα. Οντως, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ασκείται μια μηδενιστική κριτική. Διογκώνονται στο έπακρο αρνητικά φαινόμενα, περιορισμένης σημασίας, ως προς την πορεία της χώρας. Περιγράφονται -και μάλιστα με κάθε γλαφυρότητα- δήθεν αδιέξοδα για τη μελλοντική πορεία μας. Στη συνέχεια, όμως, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι στην εποχή μας. Είναι μια εποχή με προκλήσεις και προβλήματα που δεν αφήνει περιθώρια για ελαφρότητα. Για να μπορέσουμε να κινηθούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν σοβαρά επιτεύγματα από τον ελληνικό λαό. Προβλήματα υπάρχουν και είναι πολλά. Πριν από λίγο, αναφέρθηκα στο θέμα του δικτύου για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για να δημιουργούμε δίκτυο σημαίνει ότι υπάρχει φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα. Δεν κάνεις κάτι στο κενό. Γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν παρασύρεται από παραμορφωτικούς φακούς και στρεβλωμένες εικόνες που συχνά έχουν την πηγή τους σε προφανείς σκοπιμότητες.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας έκανα συγκεκριμένη ερώτηση -και αν θέλετε μπορώ να την επαναλάβω- αλλά δεν πήρα συγκεκριμένη απάντηση. Εχω κρατήσει μια φράση σας που μιλάτε για "θηριοτροφείο της ημέρας". Και εγώ, επαναλαμβάνοντας την ερώτησή μου. Σας ρωτώ, η μειοψηφία κάποιων ΜΜΕ ή ενδεχομένως κάποιων οικονομικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά, μπορεί να αμαυρώσουν ένα κλίμα στην πολιτική ζωή, να δημιουργήσουν ομιχλώδες τοπίο, εφόσον όλα τα άλλα βαίνουν καλώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολο αυτό τον καιρό δεν προσέξατε ότι μια ιστορία, η οποία ξεκίνησε από έναν, επεκτάθηκε στη συνέχεια; Είναι σαφές ότι κάποιοι άλλοι νιώθουν την ανάγκη να κάνουν ανταγωνισμό με τα ίδια μέσα, με τους ίδιους τρόπους και τις ίδιες μεθόδους. Αναγκαζόμαστε, λοιπόν, να τοποθετηθούμε πιο συνολικά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να είμαστε αμυντικοί και να απαντάμε κάθε φορά στις επιθέσεις της ημέρας. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Διότι είναι σαφές ότι θα υπάρχουν κάθε μέρα επιθέσεις. Εχουν προαναγγελθεί και το ξέρουμε όλοι αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε σε όλα αυτά, φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε με το να μιλά σήμερα για το "θηριοτροφείο της ημέρας", ούτε αυτό ήταν ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε ως κεραυνός εν αιθρία. Η κυβέρνηση έχει κάνει την αυτοκριτική της; Πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο που καταγγέλλει σήμερα, τι έχει κάνει η ίδια και ποιές είναι οι ευθύνες της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε κυβέρνηση, όταν κυβερνά, έχει τις ευθύνες της. Βεβαίως, θα δεχθούμε κριτική για οποιοδήποτε θέμα έχουμε κάνει λάθος και ο ρόλος σας είναι να μας κάνετε κριτική.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ακούσαμε, όμως, να μας πείτε για κάποιο λάθος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εσείς κρίνετε, εσείς απευθύνετε τις ερωτήσεις και εγώ σας απαντώ. Δεν ξεκινώ από μόνο μου να κάνω ομολογία πλεονεκτημάτων ή μειονεκτημάτων. Αν σε κάποιο σημείο μου πείτε ότι έχουμε σωστά ή λάθος και τι πιστεύω, μπορώ να σας απαντήσω. Εκείνο, όμως, που λέω είναι ότι υπάρχουν τρόποι να κάνεις την κριτική σου. Και υπάρχουν τρόποι που δεν είναι κριτική πια, είναι κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω, εάν θεωρείτε ότι όλα αυτά που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, αφορούν απλά μια κριτική.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φθάσαμε, όμως, ξαφνικά. Είχαμε κάποια σημάδια, τόσο καιρό. Η κυβέρνηση, λοιπόν, τι έκανε για να προλάβει αυτά τα γεγονότα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν η κυβέρνηση διαπιστώνει προβλήματα -γιατί τόνισα ότι υπάρχουν προβλήματα- είναι φυσικό ότι παίρνει τα μέτρα της. Μπορεί να υπάρχουν αδυναμίες σε ορισμένα θέματα, τις οποίες διορθώνουμε. Και όταν μας ζητάτε να διορθώσουμε μία αδυναμία, δεν λειτουργούμε σε αυτά με τη λογική της απόλυτης αλήθειας. Ευαισθητοποιούμαστε, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας και είμαστε ανοικτοί απέναντι στο λαό. Αναγνωρίζουμε και διορθώνουμε τα προβλήματα. Μία απόφαση που λάβαμε σήμερα και έχει ανακοινώσει ο κ. Σκανδαλίδης, έρχεται να διορθώσει προβλήματα. Διότι, στο θέμα του παιγνίου, του λεγόμενου παράνομου τζόγου, υπήρχαν προβλήματα τα οποία μελετήσαμε πολύ προσεκτικά. Διότι υπήρχαν και πολλές απόψεις, όλες βέβαια στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της παρανομίας, αλλά από διαφορετικές οπτικές και προβληματισμούς. Υπήρξε πολύ καλή προετοιμασία. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις συναρμόδιων υπουργών. Μπήκαν τα πράγματα κάτω, εξετάσαμε εναλλακτικές λύσεις και τελικά καταλήξαμε "με το χέρι στην καρδιά" σε μια πολύ σημαντική και αυστηρή πρόταση. Μια πρόταση που απαντά πειστικά στο θέμα του παράνομου τζόγου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις, κατά πάγια τακτική σας λέγατε ότι δεν σχολιάζετε τις δηλώσεις του. Σήμερα, ακούσαμε να αναφέρεστε στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου. Ο κ. Στεφανόπουλος, όμως, μεταξύ άλλων, έκανε και μία αναφορά, λέγοντας ότι η χώρα θα προχωρήσει μπροστά οποιαδήποτε κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Επειδή θεωρώ άκρως πολιτική αυτή τη δήλωσή του, μπορώ να έχω το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανα μια αναφορά στο πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως πάντα, εκφράζει το αίσθημα του ελληνικού λαού. Και έμεινα μόνο, μέχρις εκεί. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, όταν έχουμε εκλογές, τα πολιτικά κόμματα παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους, κάνουν την κριτική τους το ένα στο άλλο, υπερασπίζουν τις απόψεις τους, εμφανίζουν στον ελληνικό λαό τα πλεονεκτήματα της δικής τους άποψης και τα μειονεκτήματα της πολιτικής της άλλης πλευράς και ο λαός κρίνει. Σε αυτά τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, έχουμε τις απόψεις μας που γνωρίζετε πολύ καλά. Δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω, τώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν ή να κατασκευαστούν ένοχοι και επίσης είπατε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι, ίσως θελήσουν με τον ανταγωνισμό αύριο να κάνουν το ίδιο. Ακόμη, είπατε ότι βλέπουμε όλοι και ακούμε ποιοί είναι. Εφόσον γνωρίζετε, λοιπόν, ποιές είναι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, γιατί δεν αναφέρεστε σε αυτές και ενοχοποιείτε κατά κάποιο τρόπο όλα τα ΜΜΕ, που αύριο, ενδεχομένως, ως ρεπορτάζ θα βάλουν κάτι άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου ζητήσατε διευκρίνιση. Εδώ και είκοσι λεπτά σας διευκρίνισα τί εννοούσα. Εχετε κι εσείς καλή γνώση της τηλεοπτικής πραγματικότητας, όπως έχουν και όλοι οι συνάδελφοί σας. Χρειάζεστε συγκεκριμένες επιπλέον αναφορές;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι όλοι βλέπουμε και όλοι ξέρουμε. Γι αυτό το λέω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακριβώς. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για την απόφαση που πήρατε σήμερα, μπορείτε να μας εξηγήσετε εάν η κατάργηση όλων των τεχνικών παιχνιδιών, όπως είπατε, αφορά και αυτά τα παιδικά, τα ψυχαγωγικά, τα @PAKMAN@, όλα τα μηχανήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι ειδικός στα παιχνίδια. Αφορά πάντως κάθε ηλεκτρονικό παιχνίδι, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε αυτούς, αλλά και σε άλλους χώρους, όπως τα ξενοδοχεία ή σε άλλο δημόσιο χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε και τα καζίνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Τα καζίνο τα εξαιρούμε, διότι έχουν ειδική άδεια για τυχερά παιχνίδια. Εκεί που γινόταν η παρανομία δεν είχαν ειδική άδεια. Τα τυχερά παιχνίδια απαγορεύονταν, ο τζόγος ήταν παράνομος. Σε κάποιους χώρους υπήρχαν τεχνικά παιχνίδια -για τα οποία η άδεια ήταν σχετικά εύκολο να δοθεί- τα οποία με ηλεκτρονικές τροποποιήσεις είτε με τσιπ, είτε με άλλους τρόπους, μετατρέπονταν, είτε στη διάρκεια όλης της ημέρας, είτε κάποιες συγκεκριμένες ώρες, σε τυχερά. Εκτιμήσαμε ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ελέγξουμε απόλυτα αυστηρά χιλιάδες μηχανήματα, που υπάρχουν. Οδηγηθήκαμε έτσι σε μια απόφαση που δίνει σαφές στίγμα: Απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Με τις άδειες αποφασίσατε τί θα γίνει; Οσοι έχουν νόμιμη άδεια θα προσφύγουν στα Δικαστήρια. Εξετάσατε αυτές τις περιπτώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε Ελληνας πολίτης έχει δικαίωμα και έναντι της πολιτείας. Τα θέματα αυτά δεν αφορούν τη δική μας εξουσία, που είναι η εκτελεστική.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, έγινε αναφορά στο θέμα της δίωξης του κ. Κόκκαλη. Και εάν υπήρξε κάποια πολιτική προσέγγιση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτό το θέμα. Το θέμα αυτό δεν αφορά την Κυβερνητική Επιτροπή. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση: Οταν λέτε όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τί εννοείτε; Γιατί υπάρχουν κάποια καταστήματα που λειτουργούν ως ΚΑΦΕ και διαθέτουν 10, 20,30 ηλεκτρονικά μηχανήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα λεγόμενα «φρουτάκια». Και εννοώ κάποια παιχνίδια με θέμα το αυτοκίνητο, το μπάσκετ κ.λπ. Αυτά θα απαγορευθούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα απαγορευθούν.

ΚΟΥΙΝ: Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης έχει βασιστεί σε όλες τις παραμέτρους και είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Δηλαδή, απευθύνθηκε στα αρμόδια όργανα για να εξετάσει, εάν παραβιάζεται κάποια ευρωπαϊκή νομοθεσία, με το να απαγορευθεί πλήρως η χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε καταστήματα όλης της χώρας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα έχουν ληφθεί υπόψη. Οπως γνωρίζετε έχει γίνει ειδική σύσκεψη όλων των συναρμόδιων υπουργών, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών. Βεβαίως, εξετάστηκαν όλες οι πλευρές του ζητήματος. Καταλαβαίνετε ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν Ελληνα πολίτη, βάσει των διατάξεων του Συντάγματος των νόμων, αλλά και της νομοθεσίας της Ε.Ε. να εκφράσει κάποια αντίρρηση στις θέσεις της πολιτείας. Θέλουμε, όμως, να καταλάβετε το στίγμα της απόφασής μας, το οποίο είναι σαφές. Θέλουμε να μην υπάρχει παράνομος τζόγος στην Ελλάδα. Και επειδή εκτιμήθηκε ότι οι δυνατότητες είναι τέτοιες που θα μπορούσε κάποιος, έχοντας ένα τεχνικό μηχάνημα στο κατάστημά του, κάποια στιγμή να κάνει παρέμβαση -η οποία γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο- και να το μετατρέψει σε τυχερό παιχνίδι, πήραμε αυτή την απόφαση, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα προκύψουν, προκειμένου να γίνει συνείδηση, τι ακριβώς επιδιώκουμε να πράξουμε.

ΚΟΥΙΝ: Γιατί αναφέρεστε συνέχεια στη λέξη «τεχνικό παιχνίδι» και όχι ηλεκτρονικό παιχνίδι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολη η συζήτηση γίνεται για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το μπιλιάρδο, που πριν από λίγο ανέφερε ένας συνάδελφός σας, δεν είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι, είναι σαφές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εντάσσεται την πολτοποίηση προσωπικοτήτων στις τηλεοπτικές αρένες, στο «θηριοτροφείο της ημέρας», όπως το χαρακτηρίσατε, σε κάποια σκοπιμότητα ανταγωνισμού ή οικονομικών συμφερόντων. Γιατί το εντάσσετε έτσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει και ήμουν σαφής. Είπα ή ανταγωνισμού ή ακόμη και σκοπιμοτήτων, που έχουν να κάνουν με συμφέροντα. Διότι υπάρχει και ο κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Η απόφαση που είπατε για τα «φρουτάκια» θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μην επαναλάβουμε τη λέξη «φρουτάκια». Θα μιλάμε για τυχερά παιχνίδια.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πότε θα έρθει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και τί άλλο θα περιλαμβάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας πω ότι τα τυχερά παιχνίδια -για τα ηλεκτρονικά κάνουμε συζήτηση, αλλά, βεβαίως και τα άλλα- ήταν ήδη απαγορευμένα. Δεν επιτρεπόταν στην Ελλάδα να υπάρχει τυχερό ηλεκτρονικό παιχνίδι. Και το λέω αυτό για να αντιληφθείτε καλύτερα τι εννοώ. Εκτιμήθηκε, όμως, ότι εάν περιοριζόμασταν σε αυστηρότερες ποινές, επεκτείνοντας την υπάρχουσα νομοθεσία με επιβολή ποινών στην παράνομη δημιουργία και χρήση τεχνικών παιχνιδιών, πιθανό να δημιουργούνταν, με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, κάποια «παράθυρα» να επαναληφθούν και στο μέλλον τέτοια φαινόμενα. Για να περιορίσουμε κάθε δυνατότητα και προοπτική να μην εμφανιστούν παρόμοια φαινόμενα, πήραμε αυτή την απόφαση, κανένα ηλεκτρονικό παιχνίδι σε δημόσιο χώρο.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εάν θυμάμαι καλά, στην πρώτη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα του παράνομου τζόγου, είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα το θέμα της διαφθοράς γενικότερα, μηδέ εξαιρουμένης και της διαφθοράς που εμφανίζεται στο δημόσιο τομέα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν στη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, πέρα από το ζήτημα με τον παράνομο τζόγο, υπήρχαν προτάσεις ή αποφάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς σε γενικότερο πλαίσιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σωστή η ερώτησή σας. Ειδικά γι αυτό το θέμα γίνεται μια καλή προετοιμασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είχαμε θέσει αυτό το θέμα σε γενικότερο πλαίσιο. Ομως, δημιουργήθηκαν ερωτήματα στον ελληνικό λαό. Επισημάναμε αδυναμίες στον τομέα αυτό και -όπως σας είπα- επειδή φροντίζουμε να ξεπερνάμε τις αδυναμίες και να βρίσκουμε λύσεις, με τη σημερινή απόφασή μας αυτό πράξαμε. Δώσαμε λύση και στο πρόβλημα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αυτοί, όπως τους είπατε, παραμορφωτικούς φακούς, δεν λειτουργούσαν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το συγκεκριμένο δεν το είπα εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...είπατε, παραμορφωτική παρουσίαση των πραγμάτων. Θα είχατε πάρει αυτή την απόφαση για τον παράνομο τζόγο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει διαφορά να επισημαίνεις τα του παράνομου τζόγου. Θα σας έλεγα ότι πολύ καλά κάνετε και το επισημαίνετε και θα δεχθώ απόλυτα την κριτική σας και τη διαφορά που επακολούθησε. Λοιπόν, για το θέμα της ύπαρξης παράνομου τζόγου στην Ελλάδα αναγνώρισα ότι υπήρχε ένα ανοικτό πρόβλημα και ότι τα μέχρι τώρα μέτρα που είχαν ληφθεί -γιατί είχαμε πάρει μέτρα- δεν επαρκούσαν. Γι αυτό πήραμε και πρόσθετα μέτρα. Τελικά δεν είναι κακό, όταν διαπιστώνεται ένα πρόβλημα, να έρχεται η κυβέρνηση με ευαισθησία και με αποφασιστικά μέτρα, να το θεραπεύσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιούς κατηγορείτε; Τους κατηγορείτε, όμως, αυτούς..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για άλλους λόγους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που πήρατε κι αυτή την απόφαση, η ποινή του Χρυσανθακόπουλου θα αρθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα μέτρα, που με απόφαση του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν, είχαν ως αίτιο και άλλα θέματα, όπως ξέρετε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμήθηκε η όλη συμπεριφορά ενός στελέχους. Υπήρξαν και άλλα θέματα για τα οποία δεν έχω λόγο να αναφερθώ αυτή τη στιγμή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χρυσανθακόπουλος ήταν η αφορμή για να φθάσουμε σε αυτή την εξυγίανση. Δεν ήταν η αφορμή για να εξυγιανθεί το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφερθήκαμε ποτέ στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά σε άλλο θέμα. Γνωρίζετε καλά ότι ο κ. Χρυσανθακόπουλος προέβη και σε κάποιες άλλες ενέργειες. Αυτό, όμως, αποτελεί παρελθόν. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε μπροστά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για τις εισαγωγικές επισημάνσεις του Πρωθυπουργού, θέλω να ρωτήσω, επειδή ανάλογες επισημάνσεις είχε κάνει στο Υπουργικό Συμβούλιο που είχε ασχοληθεί με το θέμα του βασικού μετόχου. Μάλιστα, τότε είχε ειπωθεί ότι οι επισημάνσεις του Πρωθυπουργού γίνονται με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλη αυτή η κατάσταση είχε ως έναυσμα τη δια νόμου κατάρτιση της έννοιας του βασικού μετόχου και των σχέσεων μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, αυτό είναι υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα. Ο ορισμός της έννοιας του βασικού μετόχου και του ασυμβίβαστου είχε προσδιοριστεί από πέρσι το Μάιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι, αλλά τώρα γίνεται νόμος πια, άρα θα υπάρξει εφαρμογή του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μας και γνωρίζετε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και θέματα που έχουν να κάνουν με τις άδειες, την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΣΡ και τα θέματα του κώδικα δεοντολογίας. Είναι οι τέσσερις παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της ποιότητας που επαγγελλόμαστε. Από κει και πέρα, θα υπάρξουν και διαφορετικές γνώμες από ορισμένους, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Και δεν θέλω αυτή τη στιγμή να συνδέσω την εφαρμογή αυτού του νόμου με οτιδήποτε άλλο.

ΚΟΥΙΝ: Μια διευκρινιστική ερώτηση για την απαγόρευση: Πώς θα την περάσει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με νόμο που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν καταφέραμε να σας αποσπάσουμε ονόματα και διευθύνσεις γι αυτό που αποκαλέσατε «ανταγωνιστικά, οικονομικά συμφέροντα» . Να υποθέσουμε, λοιπόν, εφόσον μιλήσατε για επόμενους γύρους, αυτό που το αποκαλέσατε «θηριοτροφείο» ότι τα ονόματα και τις διευθύνσεις τα κρατάτε ως κρυφούς άσσους στο μανίκι και πως θα προβείτε σε κάποια ύστερη στιγμή ή σε στιγμή που θα κρίνετε εσείς κατάλληλη ως κυβέρνηση σε πραγματικές αποκαλύψεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω το είπα και μάλιστα το επανέλαβα και πολλές φορές.

ΚΑΠΠΟΣ: Ο,τι είπατε, το είπατε για σήμερα. Υπάρχει κάποια διαφορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Είναι σαφές, όμως, ότι στη λογική της προσπάθειας, δημιουργίας και κατασκευής ενόχων, σε αυτή τη λογική θα απαντήσουμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Είχε άλλη λογική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι υπάρχει λογική προσπάθειας δημιουργίας ενόχων στην οποία θα απαντήσουμε. Αυτό είναι σαφές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 February 2002 - 17:05:11 UTC