Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, να σας ενημερώσω σήμερα, λόγω της απεργίας σας, για την Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες και ιδιαίτερα για τα σημεία που έθιξε ο Πρωθυπουργός, στην εισαγωγική παρέμβασή του.

Η συζήτηση αφορούσε πολλά θέματα. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα τρέχοντα θέματα και τις εξελίξεις που υπήρξαν το περασμένο διάστημα.

Αναφέρθηκε, στην αρχή, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ευρώ. Τόνισε τα θετικά συμπεράσματά της και επισήμανε ιδιαίτερα ότι οι αυξήσεις τιμών, λόγω της εφαρμογής του ευρώ, δεν είναι σημαντικές. Εκανε μια συνολική και μεγάλη ενημέρωση για τις επαφές του στην Ε.Ε. Επισήμανε ότι από την επαφή με τον κ. Πρόντι, εξάγεται ότι είναι θετικό το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα μας.

Ενημέρωσε για τις συζητήσεις του με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Γεωργίας. Είπε ότι ο κ. Φίσλερ ήταν θετικός για τις αποζημιώσεις και βεβαίως, υπάρχει ιδιαίτερη πίεση από την Ε.Ε. στο θέμα της εφαρμογής των ελεγκτικών διαδικασιών. Οσον αφορά το θέμα της πολιτικής μας για το βαμβάκι, τόνισε ότι έχουμε ακολουθήσει, στο πλαίσιο του Κανονισμού, μια ορθή πολιτική. Εχουμε εξασφαλίσει θετικές εξελίξεις για τον Ελληνα αγρότη και θα είμαστε ιδιαίτερα αποφασιστικοί στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Για τα θέματα της ελληνικής Προεδρίας, είπε ότι το μέγεθος του εγχειρήματος είναι μεγάλο, ότι χρειάζεται εγρήγορση και θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είναι σε συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και ότι θα γίνουν οι διερευνητικές επαφές, προκειμένου να έχουμε και τα συμπεράσματα για το πώς μπορούν να προχωρήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες. Ανέφερε ότι είχε δύο τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη, ενημερωτικού χαρακτήρα, για τις εξελίξεις στο διάλογο για το Κυπριακό. Μετά τις 19/2, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, γύρω από τις εξελίξεις. Γνωρίζετε ότι την περίοδο εκείνη θα διακοπούν, για ένα μικρό διάστημα, οι συνομιλίες.

Χαρακτήρισε χρήσιμα τα ταξίδια στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ζήτησε στενότερη παρακολούθηση και συντονισμό για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που -όπως γνωρίζετε- εξελίσσεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τόνισε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασιστικοί και έχουμε αποτελέσματα και ότι χρειάζονται οπωσδήποτε οι αναγκαίοι διοικητικοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα συμβάλουν σ` αυτό. Δεν χρειάζονται -πρόσθεσε- μεγαλόσχημες αναγγελίες. Θα μιλήσουμε για τις επιτυχίες μας, όταν έρθουν. Αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη στην προηγούμενη σύσκεψη, για μία ενιαία πρόταση -την οποία προετοιμάζουν οι τέσσερις υπουργοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη- για μέτρα που θα ληφθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και θα αυστηροποιήσουν τις διαδικασίες για τα παράνομα παιχνίδια. Θα ελέγξουμε την παρανομία και σε αυτό τον τομέα.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν συζητήσεις, ότι χρειάζεται χρόνος για να έχουμε τις σχετικές λύσεις και ότι ο σχετικός διάλογος -όπως υπολογίζει- μπορεί να αρχίσει μετά τις 20 Μαρτίου.

Ανακοίνωσε ότι την επόμενη Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, για τις πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν γύρω από τα θέματα των ΜΜΕ, θέματα για τα οποία σας έχω ενημερώσει.

Στη συνέχεια, έθεσε μια σειρά ζητήματα προς συζήτηση, όπως: Το θέμα της αγοράς τηλεοπτικού χρόνου που εκκρεμεί στη διακομματική.

Υπήρξε αναλυτική συζήτηση γύρω από το αγροτικό θέμα. Είμαστε σταθερά στη γραμμή που έχουμε εκφράσει μέχρι τώρα, τόσο σε ό,τι αφορά την ουσία του προβλήματος, τις κινήσεις και τους κυβερνητικούς χειρισμούς που εγκρίθηκαν, όσο βεβαίως και την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε ενέργεια θα παρεμπόδιζε την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή.

Εγινε συζήτηση για την εξουσιοδότηση του κ. Σκανδαλίδη, ώστε να ολοκληρώσει τις συζητήσεις στη διακομματική επιτροπή και να φέρει το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων, τους όρους και τους περιορισμούς που θα τεθούν, καθώς και το ζήτημα της συμπεριφοράς των τηλεοπτικών Μέσων κατά την προεκλογική περίοδο, ζήτημα που απορρέει και από το άρθρο 15 του Συντάγματος. Υπήρξαν και στο σημείο αυτό σχετικές αποφάσεις.

Εξετάστηκαν, επίσης, ζητήματα αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, το θέμα της εμπλοκής των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και κυρίως στο Χαϊδάρι, της προώθησης των διατάξεων του νόμου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ, όπως επίσης και ειδικότερα θέματα παιδείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ΤΕΙ και τους καθηγητές τους.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΔΑΛΗ: Είπατε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή για ό,τι αφορά τα ΜΜΕ. Θα συζητήσετε και το σχέδιο νόμου που πρέπει να γίνει για τον βασικό μέτοχο; Και ακόμη, η κυβέρνηση επιμένει να αναλάβει εκείνη την πρωτοβουλία για τα θέματα δεοντολογίας ή θα αφήσει την πρωτοβουλία στην ΕΣΗΕΑ, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρός της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, ναι θα υπάρχει το προσχέδιο νόμου για το ασυμβίβαστο μεταξύ βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικού Μέσου ή εφημερίδας και επιχειρηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Πρέπει να σας πω ότι το προσχέδιο είναι έτοιμο, θα έρθει στην Κυβερνητική Επιτροπή και μετά την κατ` αρχήν έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής -εάν υπάρξει- θα αρχίσει ένας κύκλος διαλόγου με όλους τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους, πριν φθάσουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Θέλω να ελπίζω ότι και τα πολιτικά κόμματα θα δείξουν την αναγκαία πρόθεση συμμετοχής στο διάλογο. Μέχρι τώρα μόνον το ΚΚΕ έχει ορίσει τους εκπροσώπους του. Αντιθέτως, υπήρξε μια αρνητική εξέλιξη από τη Ν.Δ., η οποία είπε πως "ό,τι έχω να πω θα το πω στη Βουλή". Θεωρώ ότι αυτό είναι μια λάθος πράξη, μια πράξη που θα εμποδίσει το διάλογο. Καλώ τη Ν.Δ. να αναθεωρήσει τη στάση της. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποδέχεται να συζητήσει ανοιχτά το προσχέδιο νόμου, να έρθει να το συζητήσει και να πει τις απόψεις της. Δεν της ζητάμε να συμφωνήσει. Ζητάμε να καταθέσει τις απόψεις της.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, γνωρίζετε ότι μιλάμε για τον Κώδικα Δεοντολογίας των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων. Δεν μιλάμε για τις εφημερίδες, μιλάμε για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, όπου εκεί υπάρχει το δημόσιο αγαθό, οι συχνότητες, και μάλιστα, όπως έχω τονίσει, ακριβό αγαθό. Εκεί νομιμοποιούμαστε εξ ονόματος του ελληνικού λαού να ζητήσουμε να υπάρχουν δεοντολογία και κανόνες. Θέλω να σας πω ότι για να έχουν δυνατότητα εφαρμογής αυτοί οι κανόνες, πρέπει -όπως προβλέπει ο νόμος- ο τελικός Κώδικας να επενδυθεί νομικά με ισχύ Προεδρικού Διατάγματος. Αυτό ισχύει και σήμερα. Είναι ο λεγόμενος "Κώδικας Δαγτόγλου" από το όνομα του καθηγητή που τον είχε επεξεργαστεί. Αλλά, ο Κώδικας αυτός είναι του 1988. Τότε υπήρχε μονοπώλιο. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Δεν μπορεί να παραμένει ο ίδιος. Υπάρχουν διάσπαρτες διατάξεις σε μια σειρά νόμους, όπως είναι ο 2328/95, το Π.Δ. 100 και διάφορες άλλες διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα. Οι διατάξεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν, σήμερα που μιλάμε, τη συμπεριφορά των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, εάν ενεργοποιηθούν και βεβαίως πολλές εξ αυτών των διατάξεων δεν αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι χρειάζεται συστηματοποίηση, εκσυγχρονισμός, συμπλήρωση.

Η πρόταση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα θα είναι πρόταση του ΕΣΡ και όχι του κράτους. Δηλαδή, μιας ανεξάρτητης Αρχής. Διότι, όπως γνωρίζετε, μετά το Π.Δ. και την εξουσιοδοτική διάταξη του νόμου που θα υπάρχει γύρω από αυτό, η παρακολούθηση και εφαρμογή αυτών των κανόνων πάλι θα γίνεται από το ΕΣΡ και όχι από το υπουργείο. Και θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι το ΕΣΡ θα είναι απολύτως ανεξάρτητο. Ηδη, έχει κινηθεί διαδικασία, με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, για το διορισμό του νέου ΕΣΡ από τη λεγόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, δηλαδή από το όργανο του Κοινοβουλίου και όχι από την κυβέρνηση ή το υπουργείο. Θα υπάρχει, λοιπόν, μια ανεξάρτητη Αρχή που θα εποπτεύει την εφαρμογή του Κώδικα και βεβαίως θα έχει αρμοδιότητα για τις ποινές.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η οργανωμένη πολιτεία έχει ευθύνη να εκδώσει αυτό το Π.Δ. Θα μπορούσα να εκδώσω το Π.Δ., γιατί έχω στα χέρια μου την πρόταση του ΕΣΡ, σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να ερωτηθεί κανείς. Υποτίθεται ότι ο διάλογος έχει γίνει στο παρελθόν. Αυτό το Διάταγμα εκκρεμεί περίπου εδώ κι ένα χρόνο. Δεν το κάνουμε, γιατί θέλουμε να ξαναγίνει ένας κύκλος διαλόγου. Αν κάποιος δεν θέλει να στείλει σε εμάς τις απόψεις του και θέλει να τις στείλει στον κ. Λαμπρίδη, ευχαρίστως να το κάνει. Για μένα όλα αυτά έχουν τυπική σημασία. Η ουσία είναι να κατατεθούν απόψεις. Αν θέλει η ΕΣΗΕΑ να συγκεντρώσει όλες τις απόψεις και να μας τις φέρει για να τις συμπεριλάβουμε στο Π.Δ., δεν έχω καμία αντίρρηση. Αν θέλει, επίσης, να τις στείλει στον κ. Λαμπρίδη, ο οποίος βεβαίως θα μας τις διαβιβάσει, σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει από το νόμο, επίσης δεν έχω καμία αντίρρηση. Αλλά, όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι διαδικαστικά.

Επομένως, το κράτος θα προχωρήσει σε Π.Δ. με βάση τις προτάσεις του ΕΣΡ. Ο,τι προκύψει από τα αποτελέσματα του διαλόγου πάλι θα το στείλουμε στον κ. Λαμπρίδη, προκειμένου να εισηγηθεί το ΕΣΡ ποια σημεία θεωρεί ότι πρέπει να υιοθετηθούν. Δεν είναι κάτι που κάνει η κυβέρνηση. Εμείς διευκολύνουμε τη διαδικασία.

Από εκεί και πέρα εκτιμώ τις προσπάθειες της ΕΣΗΕΑ και βεβαίως αν θέλει να θέσει και άλλα ζητήματα, γιατί να μην το κάνει. Ενισχυτικές θεωρώ τις παρεμβάσεις της, στην προσπάθεια για ποιότητα στα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία διαφορά και καμία αντίρρηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχήν, κ. Υπουργέ, συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας γι αυτά που μας λέτε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την εξέλιξη στα ΜΜΕ. Θέλω να σας ρωτήσω τι είναι εκείνο που σας κάνει να είστε τόσο αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστούν όλα αυτά στην πράξη και δεν θα έχουν την ίδια τύχη που είχε ο νόμος του προκατόχου σας κ. Βενιζέλου και άλλα νομοθετικά παρασκευάσματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχήν δεν είναι "νομοθετικά παρασκευάσματα", είναι νόμοι του κράτους. Δεύτερον, ο νόμος του κ. Βενιζέλου -και μετά τη σοβαρή δουλειά που έκανε στη συνέχεια ο κ. Ρέππας- εφαρμόζεται. Θέλω να σας πω ότι, για παράδειγμα, υπέγραψα πρόσφατα, σε εφαρμογή αυτού του νόμου, τις άδειες των ραδιοφώνων Θεσσαλονίκης και από ό,τι πληροφορήθηκα ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στο ΕΣΡ για τα υπόλοιπα ραδιόφωνα της Αθήνας. Αρα, αναμένεται μέσα στο Φλεβάρη να υπογράψουμε και την πλήρη αδειοδότηση των ραδιοφώνων της Αθήνας. Και μετά προχωρούμε στις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Να, λοιπόν, πώς εφαρμόζεται ο νόμος. Και δεν είναι κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί. Διαφωνώ με εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν έχει εφαρμοστεί. Προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες και ανεπάρκειες -και μιλώ για τη Ν.Δ.- οι οποίες είχαν προκύψει τον πρώτο καιρό της ιδιωτικής τηλεόρασης και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Δεν σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, αλλά συναντήσαμε πολλές δυσκολίες. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξαν 160 αιτήσεις - φάκελοι τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Και πάρα πολλοί από αυτούς είχαν τρομερές ελλείψεις στα πρώτα τους βήματα, διότι δεν είχαν συνηθίσει σε αυτή τη διαδικασία. Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Οποιος είχε έλλειψη να τον κόβουμε; Δεν θα είχε μείνει κανένας! Ηταν λογικό να υπάρξει μια αναζήτηση των νέων εγγράφων που έλλειπαν. Εγιναν οι έλεγχοι πληρότητας, χρειάστηκε να γίνει ειδική νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να συμπληρωθούν αυτά τα χαρτιά. Περάσαμε από πολλές φάσεις για να εφαρμόσουμε αυτή την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα διαδικασία. Ηταν απολύτως λογικό να υπάρχει καθυστέρηση. Αλλά γιατί; Για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα, ακούσαμε πολλές ευχές, πολλούς αφορισμούς -συμφωνούμε όλοι για την προάσπιση της δημοκρατίας και το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας- μέχρι τώρα, όμως, κανείς δεν μας είπε, ούτε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε εσείς ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εάν η πληροφορία που βγήκε στον αέρα είναι αληθινή ή όχι. Μια στοιχειωδώς τυπική υποχρέωση εκ μέρους κάποιου φορέα της πολιτείας. Ο ελληνικός λαός δεν έμαθε, τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αναμεμειγμένος έστω και εν αγνοία του στην ιστορία, ναι ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα αυτό έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο να το επαναφέρω. Ο λαός καταδίκασε όλους τους συναυτουργούς σε αυτή την επίθεση λάσπης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε, εάν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης συναντήθηκε, κατ ιδίαν, ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας;

ΠΡΩΤΑΠΑΠΑΣ: Εάν υπήρχε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., θα το είχε πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός. Θέλω να σας θυμίσω ότι την ημέρα εκείνη ο Πρωθυπουργός ήταν στις Βρυξέλες και επέστρεψε αργά το βράδυ. Και όπως γνωρίζετε, απευθείας από το αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο σπίτι του, όπου έκανε και δήλωση.

ΝΙΚΟΛΤΣΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν προκύπτουν κάποια στοιχεία για το αν τελικά υπήρχαν λογαριασμοί του Μιλόσεβιτς στην Ελλάδα και αν από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι είχε ποσοστό σε επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, γενικού ενδιαφέροντος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία, αυτή τη στιγμή, γιατί το θέμα είναι υπό παρακολούθηση της Εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν μέρος της δικογραφίας, πλέον, και δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο επ` αυτών. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η κα Εισαγγελέας διατύπωσε το αίτημά της και έφθασε σε εμάς, μέσω των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ στις 13 Αυγούστου. Ηταν ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής που αφορούσε μια σειρά τραπεζικών λογαριασμών, που προβλέπει η δικογραφία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε το αίτημα στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος το ανέθεσε στον 11ο τακτικό ανακριτή του Πλημμελειοδικείου και αυτός προέβη στην διενέργεια των απαραίτητων ανακριτικών πράξεων. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το Νοέμβριο του 2001, διετάχθη ή άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών που ζητούνταν στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής. Ο ανακριτής ολοκλήρωσε, ήδη, το έργο του και παρέδωσε τα ζητηθέντα στοιχεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Εξωτερικών και δια της διπλωματικής οδού, αυτά αποστέλλονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που είχε υποβάλει το αίτημα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Οι αγρότες απειλούν να κατέβουν στην Αθήνα. Πώς θα τις αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουμε ενσκήψει με ιδιαίτερη προσοχή και έχουμε δώσει θετικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και ιδιαίτερα των βαμβακοπαραγωγών. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι, παρά τις λύσεις που έχουν δοθεί -και είναι θετικές λύσεις και οδηγούν σε μια σοβαρή αύξηση του αγροτικού εισοδήματος- ορισμένοι επιμένουν να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Είναι δικαίωμά τους. Αυτό, όμως, που έχουν δεν δικαίωμα να κάνουν -και θέλω να το τονίσω- είναι να παρεμποδίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή. Να στρέφονται τελικά κατά των ίδιων των πολιτών. Διότι με το κλείσιμο των δρόμων λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας. Πρέπει κάποιοι να πάρουν θέση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Παττάκης είναι ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο κ. Μπούτας είναι γνωστό στέλεχος και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ οφείλει να μας πει: Θεωρεί ότι αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να στρέφονται σε βάρος του ελληνικού λαού; Πρέπει να παρεμποδίζουν τον Ελληνα πολίτη; Πρέπει να δημιουργούν δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας; Πρέπει ο Ελληνας πολίτης να τιμωρείται; Το ΚΚΕ οφείλει να απαντήσει και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί είναι προβεβλημένα στελέχη του, είναι βουλευτές του.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση για να αποτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε γενικά. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Εάν κάποιος θέλει να πάρει πούλμαν και να έρθει να διαδηλώσει στο κέντρο της Αθήνας γνωρίζετε ότι μπορεί να το κάνει. Εκείνο που δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει, είναι να παρεμποδίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή, να κλείνει αυθαίρετα τους δρόμους και να τιμωρεί τον πολίτη.

ΠΟΛΑΤΟΣ: Και χθες, 58 τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών, ο κ. Παπανδρέου θα θέσει το θέμα αυτό στον Τούρκο ομόλογό του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα τίθενται προς την τουρκική πλευρά και δια της διπλωματικής οδού.

ΜΙΧΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τους λογαριασμούς Μιλόσεβιτς. Είπατε ότι σε αυτή την «έρευνα» που έγινε, δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση ή δεν ζητήσατε την αρωγή της Τράπεζας της Ελλάδας και απλώς πήραν ορισμένα χαρτιά, τα έβαλαν σε ένα φάκελο και τα στείλανε, αν δεν απατώμαι. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο επιμελημένη έρευνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η έρευνα δεν έγινε από το κράτος, έγινε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Δεν θέλω να κρίνω αυτή τη στιγμή τη Δικαιοσύνη για το τι έρευνα έκανε. Οπως γνωρίζετε η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και εκείνη επιλέγει το είδος της έρευνας που θα κάνει. Εμείς, ενημερώσαμε τον Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος με τη σειρά του ανέθεσε σε τακτικό ανακριτή του Πλημμελειοδικείου την όλη υπόθεση. Ο ανακριτής έκανε τη δουλειά, όπως αυτός θεωρούσε καλύτερα και μας παρέδωσε το πόρισμα. Εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε, παρά να διαβιβάσουμε το πόρισμα στην Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΜΙΧΑΣ: Θα δημοσιοποιήσετε το πόρισμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά τα στοιχεία αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας και δεν έχουμε δικαίωμα να τα δημοσιοποιήσουμε. Η κ. Εισαγγελέας θα κρίνει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 February 2002 - 14:05:11 UTC