Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 11.30, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση για την προετοιμασία της αυριανής επίσκεψης στη Ρουμανία. Στις 12.30, άρχισε η συνάντησή του με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 13.30 ο Πρωθυπουργός θα κόψει την πίττα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 19.00 θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και θα προβεί σε δήλωση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Αύριο, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Ρουμανία και θα έχει συνομιλίες με τις αρχές της χώρας.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων της Περιφέρειας. Στη συνάντηση θα μετέχουν από τα μέλη της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, ο υπουργός Επικρατείας Σ. Μανίκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης. Θα συμμετέχουν και κομματικά στελέχη με επικεφαλής το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη και μέλη του Ε.Γ. του Κινήματος. Στις 11 το πρωί θα γίνει η σύσκεψη για το θέμα της διαφθοράς, με συμμετοχή των κ.κ. Σκανδαλίδη, Χρυσοχοδη και Χριστοδουλάκη. Στις 13.00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θα συζητηθεί η τρέχουσα δραστηριότητα και προβλήματα της περιφέρειας, ενόψει και των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή, πιθανότατα στην ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου. Στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει στο Συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του έργου της ΔΕΠΑ, στη Ρεβυθούσα. Είναι σταθμός αποθήκευσης υγρού υγραερίου, το οποίο εξαερώνεται και εν συνεχεία μπαίνει στο δίκτυο φυσικού αερίου. Είναι ένα μεγάλο έργο, που αφορά το ενεργειακό πρόβλημα. Είναι ένα σύγχρονο έργο και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ακριβώς αυτό έρχεται να τονίσει, το ενδιαφέρον του και το ενδιαφέρον όλης της κυβέρνησης γι αυτές τις σύγχρονες μορφές που αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας.

Θέλω, τέλος να τονίσω ότι εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς το δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό στις περιοχές εκείνες που έχει πλήξει ο σεισμός. Γνωρίζετε ότι έχουν υπάρξει θύματα και καταστροφές. Εχει εκφραστεί από χθες η πλήρης συμπαράσταση της κυβέρνησής μας και ολοκλήρου του ελληνικού λαού, αλλά και η πρόθεση παροχής κάθε βοήθειας, εφόσον αυτή είναι αναγκαία και ζητηθεί.

Παρακαλώ, για τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εάν θα υπάρχουν, δηλαδή, νέες θεσμικές πρωτοβουλίες και εάν ισχύει αυτό που σήμερα διαβάσαμε, ότι προσανατολίζεστε να ζητήσετε την κατάργηση των μετρήσεων μέσα στα τηλεοπτικά δελτία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια σειρά παρεμβάσεων που θα αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Γνωρίζετε, κατ αρχήν, ότι υπάρχουν ήδη νόμοι, που προβλέπουν τους κανόνες και τις διαδικασίες για να μπει μια τάξη σε όλο αυτό το θέμα. Ηδη, το ΕΣΡ, ως γνωρίζετε, κρίνει τους φακέλους των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, μετά από την προκήρυξη που έγινε, για να δει ποιοι είναι και να δημιουργήσει μια σειρά κατάταξης, ώστε να δοθούν οι άδειες που προβλέπει ο νόμος. Για κάθε κομμάτι που τελειώνει από το ΕΣΡ και εφόσον υπάρχει και ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας που προβλέπει ο νόμος, θα προχωρούμε. Θέλω να σας πω, για παράδειγμα, ότι πριν από τρεις ημέρες, υπέγραψα την απόφαση για τη χορήγηση των αδειών της Θεσσαλονίκης. Είκοσι επτά άδειες που προβλεπόταν από την προκήρυξη, χορηγούνται. Υπάρχει, πλέον, η απόφαση του υπουργείου Τύπου και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τα χαρτιά τους, πια για το τεχνικό μέρος, γιατί το μέλος της αδειοδότησης έχει ολοκληρωθεί. Ηδη, απ ό,τι γνωρίζω, είμαστε στο τελικό στάδιο και για τους υπόλοιπους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα και σε κάθε περίπτωση, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Εχουμε σχεδόν τελειώσει. Περιμένω την τελική απόφαση του ΕΣΡ, για κάποια ερωτήματα που είχα θέσει και μετά θα υπάρξει η σχετική υπουργική απόφαση. Αρα, πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφώνων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες: Εδώ και πολύ καιρό έχει αρχίσει το ΕΣΡ, από την εποχή που ήταν ο προκάτοχός μου εδώ, ο οποίος πράγματι έκανε μια πολύ σημαντική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, να εξετάζει τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια διαρκής διαδικασία εξέτασης, κυρίως του «πόθεν έσχες» στον τομέα αυτό, γι αυτό και δεν έχουμε μέχρι τώρα την εισήγηση του ΕΣΡ. Εχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία, κατ επανάληψη. Είναι ένα λεπτό θέμα και βεβαίως, τους έχουμε ζητήσει και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους -και εκτιμώ ότι οι άνθρωποι την κάνουν, το Συμβούλιο την κάνει- από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει και να την κάνουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Βεβαίως, νομίζω ότι θα κάνουν μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Εχουμε συνεχή και καλή συνεργασία με το ΕΣΡ. Μόλις τελειώσουμε με τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και εφόσον έχουμε τελειώσει και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των δύο μεγάλων πόλεων, της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, θα προχωρήσουμε και στις περιφερειακές άδειες. Στις μεν τηλεοπτικές για τα περιφερειακά κανάλια, στις δε ραδιοφωνικές για τις πόλεις της περιφέρειας. Υπολογίζω ότι εντός του 2002 θα υπάρξει πλήρης τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, από την πλευρά της αδειοδότησης.

Οσον αφορά τις άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις. Την μεθεπόμενη Πέμπτη, θα έρθει στην Κυβερνητική Επιτροπή, με εντολή του Πρωθυπουργού, ένα προσχέδιο νόμου για την εφαρμογή του άρθρου 14, παρ. 9 του Συντάγματος για την προώθηση του ασυμβίβαστου, μεταξύ του ιδιοκτήτη ραδιοτηλεοπτικού μέσου και εφημερίδας και του οικονομικού παράγοντα που έχει συναλλαγές με το Δημόσιο. Θα υπάρχει, λοιπόν, ασυμβίβαστο στον τομέα αυτό. Θα πρέπει όλοι να κληθούν, εφόσον δεν θα πληρούν τους όρους του νόμου, να κάνουν τις προσαρμογές τους. Είναι μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση. Κατοχυρώνουμε, πλέον, στην Ελλάδα -και θα έλεγα ότι είμαστε πολύ πιο μπροστά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- το ασυμβίβαστο μεταξύ του ιδιοκτήτη ραδιοτηλεοπτικού μέσου ή και εφημερίδας και της επιχείρησης που έχει συναλλαγές και οικονομικές σχέσεις με το Δημόσιο. Αμέσως, μετά τη σχετική απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο θα γίνει διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους. Δεν προτίθεμαι να αιφνιδιάσω κανέναν. Αυτές είναι και οι κεντρικές κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού. Θα υπάρχει η δυνατότητα όλων των ενδιαφερομένων φορέων να εκφράσουν την άποψή τους. Το ίδιο έχω ζητήσει και από τα πολιτικά κόμματα. Πρέπει να επισημάνω, δυστυχώς, ότι μέχρι στιγμής σχετική προθυμία σε επιστολή που είχα στείλει προς τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, έχει εκφράσει μόνο το ΚΚΕ, το οποίο έχει ορίσει για στο σχετικό διάλογο και το στέλεχός του, το κ. Α. Σκυλάκο. Δεν έχουν εκφραστεί τα άλλα κόμματα. Υπάρχει δε αρνητική απάντηση από τη Ν.Δ., η οποία μας απάντησε πως ό,τι έχει να πει, θα το πει στη Βουλή. Παρ όλα αυτά θα υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος, μέσα στον οποίο θα γίνει ο σχετικός διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους, γαι να εκφραστούν απόψεις. Βεβαίως, και με τα πολιτικά κόμματα, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Υπάρχει στο υπουργείο Τύπου μια πρόταση του ΕΣΡ, γύρω από τα θέματα δεοντολογίας, ένα κώδικα δεοντολογίας στις ενημερωτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές. Αυτή είναι μια καλή προσπάθεια που μελετάται αυτή τη στιγμή και με βάση αυτή, θα ξεκινήσουμε ένα διάλογο, με τη συμμετοχή και της ΕΣΗΕΑ, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων, στον οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε έχει απόψεις. Θα υπάρχει άνεση χρόνου στον τομέα αυτό, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, πλήρη και αποτελεσματικό κώδικα δεοντολογίας για τα δελτία ειδήσεων και τις ειδησεογραφικές εκπομπές. Είμαστε ανοικτοί στην οποιαδήποτε πρόταση που μπορεί να συμβάλει, ώστε να έχουμε στον τομέα της ενημέρωσης ποιότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο από όλους μας. Θα δεχθούμε όλες τις απόψεις. Είναι ένας διάλογος που πρέπει να πάρει εθνικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να καταλήξουμε, σαφώς, βεβαίως, εντός του έτους.

Εχω δεχθεί πάρα πολλές εισηγήσεις, γραπτές και προφορικές, για το θέμα της απαγόρευσης των μετρήσεων στα δελτία ειδήσεων. Είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Δεν μπορούμε με βεβαιότητα, αυτή τη στιγμή, να πούμε τι ακριβώς θα γίνει, ωστόσο το εξετάζουμε. Είναι ένα θέμα που και αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι ένα θέμα, βεβαίως, που πρέπει να εξεταστεί, τόσο από την πλευρά ουσίας, όσο και από την τεχνική του πλευρά, ώστε όταν κάνουμε κάτι, να το κάνουμε σωστά. Ομως, υπάρχει ενδιαφέρον. Το εξετάζουμε και θα συζητήσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από αυτό. Θα προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος.

Αυτές είναι οι λεγόμενες παρεμβάσεις που προετοιμάζουμε και βλέπετε ότι όλες γίνονται με ιδιαίτερα υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το Διάταγμα για το ασυμβίβαστο, πότε θα προχωρήσει; Γιατί βάσει του Συντάγματος, του καινούργιου, έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Πότε θα το προχωρήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έπρεπε να είχε ήδη εκδοθεί. Βάσει του καινούργιου Συντάγματος έχουμε ακόμη μερικούς μήνες. Επομένως, θα έχουμε την ευκαιρία, την άλλη Πέμπτη στην Κ.Ε. να καταλήξουμε στην επίσημη κυβερνητική πρόταση. Δεν θα είναι μόνο πρόταση του Υπουργείου. Θα είναι πρόταση της κυβέρνησης. Με βάση την πρόταση αυτή θα κάνουμε για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα τον αναγκαίο διάλογο, διότι δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Διότι θέλουμε οι νόμοι μας να είναι σταθεροί, διαρκείς και σε βάθος χρόνου και να επιβάλουν κοινά αποδεκτούς και κατανοητούς κανόνες διαφάνειας. Βεβαίως, εν συνεχεία, θα έρθει στη Βουλή. Ολη αυτή η διαδικασία προτάσσεται όλων των άλλων. Δηλαδή, η διαδικασία ψήφισης του νόμου για το ασυμβίβαστο ή για το βασικό μέτοχο, όπως λένε κάποιοι άλλοι, προτάσσεται όλων των άλλων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, υπάρχει χρονοδιάγραμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τελειώσουν πολύ πριν από το καλοκαίρι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είπατε ότι μέσα στο 2002 θα δοθούν οι άδειες, θα έχει τελειώσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέσα στο 2002 θα έχουν ολοκληρωθεί όσα πρέπει να υλοποιηθούν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει όμως να προηγηθεί αυτό. Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το θέμα του ασυμβίβαστου@ γιατί οι άδειες για τα κανάλια, πού πηγαίνουν; Αυτοί που έχουν τώρα τα κανάλια, οι περισσότεροι έχουν σχέση με το Δημόσιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εμποδίζουμε κάποιον να έχει κανάλι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν είναι και προμηθευτής του Δημοσίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εμποδίζουμε κάποιον να έχει κανάλι. Σε εκείνο που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και που είναι το ασυμβίβαστο, είναι ότι θα πρέπει να επιλέξει ή να έχει συμμετοχή, που θα οριστεί το πλαίσιό της βέβαια, στο ραδιοτηλεοπτικό Μέσο ή την εφημερίδα ή να έχει οικονομική σχέση με το Δημόσιο, να είναι προμηθευτής του Δημοσίου. Θα υπάρξει ο νόμος, θα το δούμε όλοι και θα έχουμε και τη σύντομη περίοδο προσαρμογής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός το απόγευμα θα κάνει δηλώσεις για τις πρόσφατες εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πολιτικό, με πολιτειακό ή και με τους αγρότες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι συζητήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τα μέλη του Ε.Γ. μπορεί να επεκταθούν σε όλα τα θέματα. Οι αναφορές του Πρωθυπουργού θα αφορούν τα ζητήματα της επικαιρότητας, αυτά, δηλαδή, που απασχόλησαν πρόσφατα τον ελληνικό λαό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εννοείτε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εννοώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εννοώ για όλα όσα ασχοληθήκαμε όλοι και απασχόλησαν τον ελληνικό λαό στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση η φημολογία ότι επίκειται και νέο "χτύπημα" προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και αν υπάρχουν κάποιες δικές σας εκτιμήσεις, από την κυβέρνηση, γιατί κι εσείς σε τηλεοπτική σας εμφάνιση αφήσατε κάτι τέτοιο να εννοηθεί. Είναι έτσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έφθαναν -κι έφθαναν και σε εσάς φαντάζομαι- διάφορες πληροφορίες. Εκείνο που πιστεύω είναι πως ήταν τέτοια η αντίδραση του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας -και θέλω αυτό να το χαιρετίσω για άλλη μια φορά- και τέτοια η συνείδηση που δημιουργήθηκε στους Ελληνες πολίτες κι εκφράστηκε με την ολόθερμη και ολόψυχη συμπαράσταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ουδείς θα τολμήσει να επανέλθει σε τέτοια σενάρια.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μια διευκρίνιση για το ασυμβίβαστο: Δεν ισχύει τώρα το ασυμβίβαστο; Η υπόθεση Λαμπράκη - Travel Plan δεν αποτέλεσε ένα θέμα ασυμβίβαστου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει έως ένα σημείο με το ν.2328/95. Ο νόμος, όμως, αυτός αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τομέα και δεν έχει επεκταθεί στις εφημερίδες. Είναι το θέμα που συμπληρώνεται. Πέραν αυτού υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν θέματα ποινών, θέματα διασταύρωσης στοιχείων. Θα τεθεί σχετικό ερώτημα γύρω από το καθεστώς των συμβάσεων, όπως και άλλα παρεμφερή θέματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυτόν το νόμο. Με βάση τα οριζόμενα από το νόμο αυτό, του οποίου η συμβολή ήταν ιδιαίτερα σημαντική σε αυτόν τον τομέα, επεκτείνεται αυτό το ασυμβίβαστο. Θα κατοχυρωθεί το σύνολο των κανόνων που θα διέπουν αυτή τη λειτουργία και βεβαίως θα προβλέπονται και οι σχετικές ποινές.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή σας άκουσα το πρωί που κάνατε μια παρέμβαση σε πρωινή εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρενέβην διότι υπήρξε μια παρεξήγηση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι σας κάνει τόσο αισιόδοξο να πιστεύετε ότι μέσα στο 2002 θα κλείσει μια εκκρεμότητα γύρω από την πλήρη τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, η οποία υπάρχει εδώ και 13 χρόνια. Και μια δεύτερη ερώτηση, να σχολιάσετε παρακαλώ την παρέμβαση του κ. Αλεβιζάτου στην ίδια εκπομπή. Να σημειωθεί ότι ο κ. Αλεβιζάτος ήταν ο καθηγητής ο οποίος δημιούργησε το πλαίσιο της ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στην Ελλάδα και ο οποίος είπε ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα σκοπίμως αφήνουν σε εκκρεμότητα αυτό το ζήτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω τις απόψεις ενός έγκριτου επιστήμονα, διότι πιστεύω ότι θα ήταν άκομψο να γίνεται σχολιασμός από το βήμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε επιστημονικές απόψεις. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι στη διάρκεια του διαλόγου που θα υπάρξει, όλες οι συνεισφορές είναι αποδεκτές. Εάν και έγκριτοι επιστήμονες, αλλά και άνθρωποι των ΜΜΕ θέλουν να καταθέσουν τις απόψεις τους -το λέω και δημόσια- η πόρτα μου θα είναι ανοικτή. Δεν διεκδικούμε κανένα αλάθητο. Διαπιστώνουμε το πρόβλημα, όπως το διαπιστώνει και όλος ο ελληνικός λαός. Θέλουμε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα. Θέλουμε να υπάρχει ποιότητα στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στις ενημερωτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές. Θέλουμε να ενημερώνεται ελεύθερα, σωστά, αλλά και με ποιότητα ο ελληνικός λαός. Και βεβαίως θέλουμε ένα κανονισμένο, οριοθετημένο και εύρυθμα λειτουργόν ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εάν θέλουμε υπεύθυνη και σωστή ενημέρωση, τότε ναι, χρειάζονται αυτές οι παρεμβάσεις. Το τι ακριβώς θα περιέχουν, θα το εισηγηθούμε. Και βεβαίως θέλουμε τη συμβολή όλων, όσοι θέλουν και μπορούν να συμβάλουν.

Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θέλω να παρατηρήσω ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Ρέππας έχουν προτείνει και η Βουλή έχει ψηφίσει νόμους, αλλά και οι ίδιοι έχουν υπογράψει υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα και έχουν εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Εχουμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος αυτού του δρόμου, με όλες τις δυσκολίες που υπήρξαν και μένει σε μας να ολοκληρώσουμε και να οδηγήσουμε στο αποτέλεσμα που είχε προδιαγραφεί. Η δουλειά μας είναι πάντα συνέχεια της σοβαρής προσπάθειας που έχει κάνει η κυβέρνηση από το 1995 στον τομέα αυτό.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα ο κ. Γρυλλάκης σε συνέντευξη που έχει δώσει στον "Αδέσμευτο Τύπο" κάνει λόγο ότι είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία, κατόπιν εντολής του κ. Μητσοτάκη για κοινή ονομασία Σλαβομακεδονία. Και αυτή τελικώς δεν επετεύχθη, ύστερα από την έντονη αντίδραση του Μιλτιάδη Εβερτ. Θα ήθελα το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να το σχολιάσω. Δεν εκτιμώ ότι χρειάζεται να σχολιάζω τέτοιες δηλώσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μετά τη χορήγηση των αδειών σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, κάποια ραδιόφωνα και κάποιες τηλεοράσεις θα μείνουν εκτός λειτουργίας. Εσείς είστε ευαίσθητος άνθρωπος, έχετε περάσει από το υπουργείο Εργασίας, τι θα γίνει με τους συναδέλφους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις, μιας και η ανεργία στην Ελλάδα είναι σε μεγάλα ύψη. Θέλω το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατανοώ και σέβομαι απολύτως αυτό που λέτε. Σέβομαι την αγωνία σας, πιθανό να μου εκφραστεί και από τις Ενώσεις. Θέλω, όμως, να πω ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρχει ένα καθεστώς διαφάνειας και νομιμότητας και μια κανονισμένη κατάσταση που διέπεται από σαφή όρια και κανόνες. Πρέπει να έχουμε, λοιπόν ένα καθεστώς διαφάνειας, ένα καθεστώς που να διέπεται από κανόνες, ένα καθεστώς στα ΜΜΕ που να αναγνωρίζουν όλοι ότι οι έννοιες διαφάνεια, έλεγχος, δικαιοσύνη, ποιότητα είναι εξασφαλισμένες. Αυτό ζητάμε όλοι. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι υπάρχουν παντού και όρια. Και τα όρια δεν είναι μόνον τεχνικής φύσεως. Το ΕΣΡ δεν κρίνει μόνο με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προτάσεων, κρίνει και με βάση την πληρότητα του προγράμματος, κρίνει και με βάση το απασχολούμενο προσωπικό και το σεβασμό των δικαιωμάτων του, κρίνει και με βάση τις επενδύσεις που έχουν γίνει και τη δυνατότητα ενός ραδιοτηλεοπτικού Μέσου, κυρίως, να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του ανταγωνισμού. Εφόσον συμφωνήσαμε όλοι -και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην το λέει- ότι πρέπει να μπουν κανόνες και όρια για να έχουμε σωστή λειτουργία στον ευαίσθητο αυτό τομέα που είναι κρίσιμος για τη δημοκρατία μας. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι ότι αυτό το θέμα πρέπει να τηρηθεί. Και πρέπει να τηρηθεί με το όποιο κόστος για όλους μας. Ούτε σε μένα αρέσει αυτό που έγινε με τα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, από όπου με πήραν πάρα πολλοί τηλέφωνο και μου είπαν ότι είναι αδιανόητο να κλείσουν σταθμοί, ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τους εργαζόμενους σε αυτά τα Μέσα κ.τ.λ.. Σέβομαι όλα αυτά, αλλά πάνω από όλα σέβομαι τους κανόνες που ως δημοκρατία αποφασίσαμε να επιβάλουμε, τους κανόνες του σεβασμού του κοινού και της κοινωνίας μας. Και αυτοί είναι πάνω από όλα.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Με την Ολυμπιακή τι αποφασίσατε να κάνετε; Αποφασίσατε να δώσετε αυτή την παράταση που ζήτησε η Κοινοπραξία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για μια σίγουρη λύση. Το ζητούμενο για μας στην Ολυμπιακή είναι μια σίγουρη λύση. Μια λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εθνικού αερομεταφορέα, χωρίς βεβαίως ο ελληνικός λαός να καλείται κάθε λίγο και λιγάκι να πληρώνει χρέη. Δεν νομίζω ότι πρέπει να εγκλωβιστούμε σε στενά χρονικά περιθώρια. Και μιλάμε για μέρες βεβαίως. Είναι σαφές ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα σωστής αξιολόγησης και της δεύτερης προσφοράς μετά την πρώτη. Ολες οι αναγκαίες διαδικασίες ελέγχονται. Θα ενημερωθείτε αναλυτικά γι αυτές, όταν βγουν τα τελικά πορίσματα. Εκείνο που δεν θα κάνουμε είναι είτε να καταλήξουμε βιαστικά και να δημιουργηθούν λάθη, είτε να μη διασφαλίσουμε πλήρως το μέλλον της εταιρείας.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Συγγνώμη, αλλά τις διορίες εσείς τις βάζετε. Δηλαδή, εσείς είχατε μιλήσει για την 31η Ιανουαρίου και ότι τη Δευτέρα θα μας λέγατε τί έχει αποφασιστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι διορίες αυτές έχουν πάντα ενδεικτικό χαρακτήρα. Εάν εκκρεμεί μια απάντηση από την οποία κρίνεται η τελική αξιολόγηση της προσφοράς για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η πορεία βιωσιμότητας του εθνικού μας αερομεταφορέα και κατά συνέπεια χιλιάδες οικογένειες, τότε κι εσείς εύκολα κατανοείτε την κρισιμότητα της κατάστασης. Καθυστέρηση υπάρχει, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι που αφορούν το θέμα.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Εσείς θα τους περιμένετε για όσο χρειαστεί ή θα δώσετε κάποιο νέο χρονικό περιθώριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι βεβαίως. Όλα αυτά γίνονται σε πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα, ορίζοντα κάποιων ημερών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και τα τελευταία γεγονότα, αλλά και όχι μόνον, έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό ρευστότητας που θα έλεγε κανείς ότι παραπέμπει και σε κυβερνητική αστάθεια. Πρόκειται να πάρει η κυβέρνησή σας κάποιες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί και το πολιτικό σκηνικό, αλλά και η διακυβέρνηση της χώρας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία αστάθεια της κυβέρνησης δεν υπάρχει και ούτε συνθήκες γενικότερης αβεβαιότητας υπάρχουν. Ο τόπος κυβερνάται υπεύθυνα. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της και φροντίζει να ανταποκρίνεται στα προβλήματα του ελληνικού λαού και βεβαίως όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη ιστορία η δημοκρατία έχει τους μηχανισμούς της και τις άμυνές της για να απαντά σε οποιονδήποτε απεργάζεται σενάρια. Υπ` αυτή την έννοια πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, προχωρούμε μπροστά, ανταποκρινόμαστε στα προβλήματα των πολιτών. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις. Θέλω να θυμίσω ότι την Τετάρτη θα υπάρξει η συνάντηση για το θέμα της διαφθοράς. Επίσης, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρουμανία, την εφ` όλης της ύλης συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Υπάρχει μια σειρά από εξελίξεις που δείχνουν ότι ανταποκρινόμαστε στο έργο μας, ότι αντιμετωπίζουμε και προωθούμε τις λύσεις που πρέπει στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από όλο αυτό το θόρυβο που δημιουργήθηκε προσφάτως, μπορείτε να μου πείτε εάν η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει κάποιο αδίκημα που συντελέστηκε από το EXTRA ή από το συγκεκριμένο δημοσιογράφο που έβγαλε αυτή την πληροφορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, δεν διαπιστώνει αδικήματα. Αρμόδια για να τοποθετηθεί στο αν στοιχειοθετούνται αδικήματα ή όχι είναι η Δικαιοσύνη. Εμείς λάβαμε μια επιστολή από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Λαμπρίδη, ο οποίος ενημέρωσε και τους αρμόδιους συντάκτες που καλύπτουν το ραδιοτηλεοπτικό ρεπορτάζ. Δεν αποκρύψαμε την επιστολή. Όλα αυτά γίνονται δημοσίως. Το ΕΣΡ μας ζήτησε με την επιστολή του αυτή, "@σας παρακαλούμε πολύ να διακόψετε τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού EXTRA εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος@" και αναφέρεται και στους σχετικούς νόμους και τις αντίστοιχες διατάξεις. Εμείς θα λειτουργήσουμε θεσμικά σε όλα αυτά τα ζητήματα. Επειδή διάβασα ορισμένα δημοσιεύματα, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Η κυβέρνηση απάντησε πολιτικά, όπως απάντησε και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε συμψηφισμούς, ούτε αντεκδικήσεις. Η λειτουργία μας είναι εξόχως θεσμική. Θα εξετάσουμε όσα αναφέρονται στην επιστολή του ΕΣΡ, στο πλαίσιο των νόμων και των κανονισμών που διέπουν τα θέματα αυτά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΕΣΡ θεωρείτε ότι ενοχλήθηκε και έστειλε αυτό το γράμμα μετά από το γεγονός; Γιατί δεν το έστελνε νωρίτερα για να πληροφορηθεί ποιο καθεστώς διέπει το EXTRA; Πώς του ήρθε ξαφνικά και έστειλε αυτό το γράμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τα αίτια που προκάλεσαν τη σύνταξη αυτής της επιστολής. Βεβαίως, για να ανακινήσουν τέτοιο ζήτημα, σημαίνει ότι έχουν το σκεπτικό τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της ουσίας διεπράχθη κάποιο αδίκημα είτε από το δημοσιογράφο, είτε από το συγκεκριμένο κανάλι; Αυτό που μου λέτε είναι ανεξάρτητο, γραφειοκρατικό, διαδικαστικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι καθόλου γραφειοκρατικό και διαδικαστικό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα υπέπεσε το κανάλι και ο δημοσιογράφος σε κάποιο ατόπημα, σε κάποιο αδίκημα που έπρεπε αυτοβούλως να κινηθεί η διαδικασία του κράτους εναντίον τους με οποιοδήποτε όργανό του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι πολιτικός και σε αυτή την αίθουσα σας μιλώ ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπος και όχι ως γενικός εισαγγελέας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς με ποιο δικαίωμα πήρατε και δώσατε εντολή να σταματήσει η εκπομπή και να λογοκρίνετε το περιεχόμενο αυτής της εκπομπής; Το ίδιο έκανε και ο κ. Βενιζέλος προχθές σε μια άλλη συνάδελφο της ΕΡΑ. Εχουμε συμπτώματα λογοκρισίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδεμία εντολή έδωσα σε κανέναν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το είπατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι τηλεφώνησα στον ιδιοκτήτη του σταθμού από τον οποίο ζήτησα να αποφευχθεί μια αθλιότητα ενάντια στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και συγκεκριμένα του ζήτησα να σεβόμαστε την Ελλάδα, όπως όλοι πρέπει να σεβόμαστε και τους θεσμούς. Από εκεί και πέρα ζητήθηκε κάτι, η άλλη πλευρά απάντησε ότι δεν συμφωνεί. Μπορεί να διαφωνούμε και το δείξαμε, αλλά ως απάντηση έγινε αποδεκτή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επί λέξει είπατε εν ανάγκη να μη βγει η εκπομπή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια αήθης επίθεση σε βάρος του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις και ότι θα καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Από εκεί και πέρα, εφόσον ο κ. Κουρής και ο κ. Καρατζαφέρης δεν δέχθηκαν, όπως γνωρίζετε, ούτε δικαίωμα να δίνω εντολές έχω, ούτε εντολές επρόκειτο να δώσω ποτέ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δημιουργήσατε, όμως, μια κατάσταση λογοκρισίας. Ένα αίσθημα λογοκρισίας, όταν επεμβαίνετε, με αυτή την έννοια@ Δεν είναι θέμα προσωπικό του Κουρή ή του EXTRA. Αυτή τη στιγμή υπερασπιζόμαστε το καθήκον μας ως δημοσιογράφοι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κι εγώ το δικό μου ως εκφραστής μιας οργανωμένης πολιτείας. Διότι σε τελική ανάλυση ούτε κάναμε παρέμβαση, ούτε πάρθηκε κάποιο μέτρο εναντίον κάποιων. Εγιναν μόνον πολιτικές επισημάνσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι προληπτική λογοκρισία, κ. Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολιτική επισήμανση σημαίνει ότι όπως εσείς μου επισημαίνετε κάποια ζητήματα και η πόρτα μου είναι ανοικτή προς όλα τα ΜΜΕ, τα οποία μας κάνουν κατά καιρούς τις επισημάνσεις τους, έτσι κι εμείς κάνουμε επισημάνσεις. Δεν υπάρχει λογοκρισία, όταν επισημαίνεις πολιτικά τις συνέπειες μιας πράξης, ιδιαίτερα όταν δεν αφορά κόμματα και πρόσωπα, αλλά εξόχως ένα θέμα που αφορά τους θεσμούς και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Ούτε για τον εαυτό μου μίλησα, ούτε για το κόμμα μου. Εγινε μια συζήτηση που αφορούσε το σεβασμό στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας από μία αήθη επίθεση. Εξάλλου, όπως αποδείχθηκε ήταν και αήθης. Είναι σαφές, ότι πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Δεν δέχομαι ότι ασκήσαμε λογοκρισία. Λογοκρισία θα ήταν αν λαμβάναμε διοικητικά μέτρα, κάτι που όπως γνωρίζετε δεν έγινε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η είδηση που ανακοινώθηκε από το κανάλι ήταν κακοήθης, ψευδής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλετε να την κρίνουμε και πάλι, δηλαδή ζητάτε να επανέλθουμε στα γεγονότα της προηγούμενης Πέμπτης και να κρίνουμε εκ νέου αυτή την ενέργεια, την οποία έχει αποδοκιμάσει με τον πιο έντονο τρόπο σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας και ο ελληνικός λαός;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και ποια είναι η τιμωρία των υπευθύνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει και η πολιτική καταδίκη. Και κατά τη γνώμη μου η πολιτική καταδίκη από όλο τον πολικό κόσμο και τον ελληνικό λαό είναι η καλύτερη απάντηση. Και δεν χρησιμοποιώ τον όρο τιμωρία, χρησιμοποιώ τον όρο πολιτική απάντηση. Υπάρχουν και πολιτικές απαντήσεις. Δεν είναι όλα διοικητικά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή εσείς αισθάνεστε ικανοποιημένος που πήρατε και κάνατε αυτή την παρέμβαση της προληπτικής λογοκρισίας; Πού ξέρατε τι θα μεταδοθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ξέραμε όλοι, μην έχετε καμία αμφιβολία. Το έλεγαν από το μεσημέρι οι ίδιοι. Με είχαν πάρει από νωρίς το μεσημέρι τουλάχιστον δέκα συνάδελφοί σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό λέω προληπτική λογοκρισία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται περί προληπτικής λογοκρισίας. Ηδη το γνώριζαν τουλάχιστον δέκα συνάδελφοί σας από νωρίς. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα. Να σας επισημάνω ότι και η αναγγελία που γινόταν από το συγκεκριμένο κανάλι έφερε τον τίτλο "@που θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές". Γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιχειρείτο να δημιουργηθεί ένα κλίμα που στρεφόταν σε βάρος των θεσμών. Το να επισημαίνεις πολιτικά τις συνέπειες αυτής της πράξης, ούτε λογοκρισία αποτελεί, ούτε παρέμβαση. Είναι πολιτική επισήμανση. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε τελική ανάλυση, όπως μου είπε και ο κ. Κουρής, ούτε καν αυτός αρνήθηκε τη διαφωνία του.

ΚΟΥΙΝ: Ηθελα να σας κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση για προηγούμενο θέμα: Μήπως μπορείτε να μας πείτε γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην Ο.Α. πού κολλάει το θέμα της πώλησής της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι να δεις ένα χαρτί σε μια προσφορά. Θα πρέπει να ζητούνται και οι εγγυήσεις. Πρέπει να διασφαλίσεις τη φερεγγυότητα, την οικονομική αποτελεσματικότητα της πρότασης, τις επενδύσεις. Ολα αυτά δημιουργούν την ανάγκη να ζητηθούν διευκρινίσεις, να κατατεθούν χαρτιά, να υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Δεν θα κάνουμε πρόχειρη δουλειά. Μας ενδιαφέρει η σίγουρη λύση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, υπήρξε εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος να ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει η Δικαιοσύνη πάνω σε αυτό το θέμα, εναντίον του δημοσιογράφου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Είδα ένα δημοσίευμα, αλλά δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Ούτε κι εμείς ζητήσαμε κατασταλτική παρέμβαση, σας διαβεβαιώνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν ρωτάω για σας. Ρωτώ εάν υπήρξε εισαγγελικός λειτουργός που να ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει ο ίδιος για να κινήσει τη διαδικασία εναντίον του δημοσιογράφου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν υπήρξε τέτοιο θέμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το πρωί, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Λευτέρης Καλογιάννης απέστειλε μια επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με κοινοποίηση στους Αρχηγούς όλων των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητά να παραιτηθεί ο κ. Στεφανόπουλος από το αξίωμά του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κοινή γνώμη έχει ταυτίσει τη σήψη και τη διαφθορά σε αυτή τη χώρα με τη δική του Προεδρία. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προτιμώ να κρατήσω τη συνάντησή μας σε υψηλό επίπεδο και να μην πέσουμε σε αθλιότητες.

ΦΙΛΗΣ: Τόσο καιρό λειτουργεί ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα, όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε τελικώς. Επίσης, από το έγγραφο του ΕΣΡ προκύπτει ότι κάποιες παρανομίες υπάρχουν στις λειτουργίες των καναλιών. Πέστε μου, ποιός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης; Να διαπιστώνει, κατόπιν εορτής, παρανομίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λυπούμαι, γιατί ήρθατε καθυστερημένα και δεν ακούσατε τις πρώτες απαντήσεις μου, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα μακροσκελείς και πιστεύω πλήρεις σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Εν πάση περιπτώσει, είπα ότι στο μεν θέμα της επιστολής του ΕΣΡ θα λειτουργήσουμε πλήρως θεσμικά και με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, στο δε θέμα του, όπως είπατε, «παράνομου τζόγου», γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο, για το οποίο έχουν, ήδη, γίνει πολλά βήματα αντιμετώπισής του. Αυτό το φαινόμενο θα έλεγα ότι είναι από τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Οπως ξέρετε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αντιμετώπισή του και έχουν συσταθεί ειδικές υπηρεσίες. Ομως, επειδή πάντα πρέπει να βελτιώνουμε τις παρεμβάσεις μας, την Τετάρτη θα γίνει μια ειδική, υπό τον Πρωθυπουργό, σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών και κομματικών στελεχών, για να εξεταστεί μια σειρά θεμάτων που προκύπτουν, προκειμένου να προκύψουν οι νέες κινήσεις μας στον τομέα αυτό. Κάθε φορά μπορούμε να κάνουμε συνεχή βήματα, κάθε φορά μπορούμε να βελτιώνουμε τις παρεμβάσεις μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονταν και πριν παρεμβάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Προτίθεστε να ανακοινώσετε εάν σας ζητηθούν στοιχεία που αφορούν τους χώρους λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών στη χώρα μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι έχει αδειοδοτηθεί, βεβαίως, είναι και ανακοινώσιμο. Και ότι είναι προς αδειοδότηση, μόλις μου το στείλει το ΕΣΡ, μετά τον έλεγχο νομιμότητας, επίσης θα το ανακοινώνουμε.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, εσείς δεν γνωρίζετε, ανά πάσα στιγμή, ποιοί καταλαμβάνουν στη χώρα μας παρανόμως συχνότητες; Οι συχνότητες είναι δημόσια περιουσία, δεν είναι ιδιωτική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι «ανά πάσα στιγμή», διότι δεν διαθέτει το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ τους μηχανισμούς για να βρει κάτι, το οποίο κάποια στιγμή εκδηλώνεται. Πολλές φορές έχω δει σε εφημερίδες, και έχω ανταποκριθεί αμέσως, κάποιες σχετικές καταγγελίες. Το αρμόδιο όργανο είναι η Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών, όπως ξέρετε. Από κει υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι και με αυτή την υπηρεσία συνεννοούμαστε, προκειμένου να κλείσουμε τυχόν λειτουργίες παράνομων συχνοτήτων. Το έχω κάνει, ήδη, αρκετές φορές και βεβαίως υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με αυτή την ανεξάρτητη αρχή.

ΦΙΛΗΣ: Για το ΕΧΤRΑ είχατε διαπιστώσει τόσο καιρό αν υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να το πω αυτή τη στιγμή, εάν δεν υπάρχει ενδελεχής εξέταση του φακέλου, σύμφωνα με την επιστολή του ΕΣΡ. Δεν βιάζομαι ποτέ να πω κάτι, εάν δεν έχουμε τεκμηριωμένα όλα τα στοιχεία που προβλέπονται από το νόμο. Υπάρχει πάντα η εφαρμογή του νόμου, δεν υπάρχει αυθαιρεσία.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τον παράνομο τζόγο, έχει δοθεί από την κυβέρνηση εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν αυτές τις αίθουσες με τα παράνομα μηχανήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η εντολή, όπως ξέρετε, ήταν μόνιμη. Βεβαίως, κάθε φορά που γίνεται κάτι που ευαισθητοποιεί το λαό, οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε ακόμα περισσότερο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα μιας διευκρίνιση: Το ΕΣΡ με την επιστολή του ζήτησε, κατά κάποιο τρόπο, εκτάκτως να απομονωθεί ο φάκελος ενός τηλεοπτικού καναλιού και να εξεταστεί. Εσείς μιλήσατε για θεσμική απάντηση. Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσετε αυτές τις έκτακτες διαδικασίες, αλλά θα πάει η υπόθεση του ΕΧΤRA για να εξεταστεί, μαζί με τους φακέλους των υπολοίπων καναλιών ή θα απομονωθεί αυτός ο φάκελος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν δύο ζητήματα: Ενα κανάλι μπορεί να μη κριθεί ότι δικαιούται άδεια. Το συγκεκριμένο κανάλι δεν κρίνεται για εθνική άδεια, κρίνεται για περιφερειακή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είχατε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα, προηγουμένως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το συγκεκριμένο κανάλι θα κριθεί για περιφερειακή άδεια. Με παράκληση του ΕΣΡ προς τον προκάτοχό μου Δημήτρη Ρέππα, οι φάκελοι δεν πήγαν στο ΕΣΡ, κρατήθηκαν στο Υπουργείο, αλλά όχι αυθαιρέτως. Παρακληθήκαμε για λόγους τεχνικής χρήσεως από το ΕΣΡ, μέχρι να τελειώσει με τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις εθνικής εμβέλειας, να κρατήσουμε τους φακέλους των περιφερειακών Μέσων, στο Υπουργείο Τύπου. Οι φάκελοι αυτοί βρίσκονται στο υπουργείο Τύπου. Μπορεί να υπάρχουν και σταθμοί, οι οποίοι δεν θα κριθούν κατάλληλοι για αδειοδότηση. Είπαμε, όμως, ότι όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου, όσοι λειτουργούσαν νόμιμα, να συνεχίσουν να λειτουργούν. Και αν κρίνει το ΕΣΡ και με τον έλεγχο νομιμότητας που θα κάνει το υπουργείο Τύπου, ότι πρέπει να μην πάρουν άδεια, τότε θα κληθούν να κλείσουν. Οπως θα γίνει στην ίδια περίπτωση με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης ή τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όταν τελειώσουν. Ομως, η επιστολή του ΕΣΡ, δεν λέει αυτό. Λέει, «να εξετάσετε εάν λειτουργούσε, κατ αρχήν, νόμιμα». Δηλαδή, εάν λειτουργούσε νόμιμα στην έναρξη των διαδικασιών. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή και ούτε θα βιαστώ να απαντήσω. Το όλο θέμα θα εκτιμηθεί από την εξέταση του φακέλου και πάντα αυστηρά, μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι. Αν αυτή είναι η ανησυχία σας, είναι άλλο το θέμα της πολιτικής διαφοράς με μια ενέργεια που έγινε και άλλο το θέμα της εφαρμογής του νόμου. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΚΟΥΙΝ: Ενόψει της συνάντησης της Τετάρτης που θα συζητηθεί το θέμα της διαφθοράς: Το Σάββατο, δημοσιεύθηκε μια δημοσκόπηση, που έδειχνε τις προθέσεις των Ελλήνων, όσον αφορά το θέμα της διαφθοράς. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν τέτοιες απόψεις σε πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Ηδη, έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχει η ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς στο Δημόσιο τομέα. Βεβαίως, η δημοσκόπηση έχει και ορισμένα σημεία στα οποία θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι είναι άδικη αυτή η έκφραση γνώμης. Για παράδειγμα, σας αναφέρω, το ΑΣΕΠ. Μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ δεν είναι απόλυτα διαφανείς και απόλυτα σωστοί. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι πολλές φορές, μέσα από ένα αίσθημα που υπάρχει στον ελληνικό λαό, γίνονται και αδικίες σε βάρος αρχών και θεσμών που λειτουργούν σωστά. Δεν είναι όλα αρνητικά στην Ελλάδα. Ούτε όλα λειτουργούν τέλεια. Αλλά, δεν μπορούμε σε κάποιον που λειτουργεί να μην του το αναγνωρίζουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 4 February 2002 - 16:05:12 UTC