Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Σήμερα, αποχαιρετούμε τους απερχόμενους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Νίκο Αθανασάκη και Γιάννη Νικολάου. Μετά από αρκετά χρόνια -θα έλεγα πάρα πολλά για τον πρώτο και αρκετά για το δεύτερο- απέρχονται. Ο Νίκος Αθανασάκης αναλαμβάνει τη Γραμματεία Ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ και θα εγκατασταθεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Γιάννης Νικολάου αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και τους δύο για τις σημαντικές υπηρεσίες που πρόσφεραν. Αφησαν, θα έλεγα, εποχή και δημιούργησαν σχολή. Θέλω να ελπίζω ότι το τεράστιο κενό που αφήνουν, θα μπορέσουμε να το καλύψουμε. Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από την τοποθέτηση του καθενός, όλοι έχουμε να πούμε έναν καλό λόγο για το Νίκο και το Γιάννη, για τη δουλειά τους, την πολιτική αντίληψη και το ήθος τους. Μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε ένα εξαιρετικό team και μια πραγματικά εντυπωσιακή υποστήριξη του εκάστοτε Υπουργού και Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα και πιστεύω ότι για πρώτη και τελευταία φορά μπορώ να εκφράσω κι εσάς. Μετά το πέρας της πολιτικής ενημέρωσης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση προς τιμήν τους.

Το Νίκο Αθανασάκη αντικαθιστά η Δήμητρα Σπηλιοπούλου, που είναι παρούσα και θα αναλάβει την ερχόμενη εβδομάδα τα καθήκοντά της. Πιστεύω ότι είναι πολύ γνωστή σε όλους σας. Μέχρι τώρα ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Είχα την ευτυχία να συνεργαστώ μαζί της για πολλά χρόνια, ως Υφυπουργός Εργασίας. Φεύγει και αυτή από τον Οργανισμό με τη φήμη της πετυχημένης και θέλω να ελπίζω ότι η ίδια ένταση και ποιότητα δουλειάς που τη χαρακτήρισε εκεί, θα τη χαρακτηρίζει και στο υπουργείο μας. Η Δήμητρα Σπηλιοπούλου είναι καθηγήτρια φιλόλογος και έχει μακρά υπηρεσία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το πλαίσιο έχει εργαστεί κυρίως στο χώρο της Παιδείας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον αντικαταστάτη του Γιάννη Νικολάου θα σας τον ανακοινώσω τη Δευτέρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα, εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου, να αποχαιρετήσω αυτούς που απέρχονται και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στις νέες θέσεις που θα έχουν και καλή πολιτική σταδιοδρομία εάν πολιτευθούν. Για την κ. Σπηλιοπούλου επιφυλάσσομαι να μιλήσω στο μέλλον.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σταματόπουλος με τον καλύτερο τρόπο εξέφρασε όλους τους πολιτικούς συντάκτες. Για την κ. Σπηλιοπούλου εμπεριέχει και χαρακτήρα μιας μικρής απειλής, υποθέτω, με την καλή βέβαια έννοια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (Γέλια).

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχω δύο ερωτήσεις. Η μία αφορά το ευρώ. Θα ήθελα, αν μπορείτε, να αποτιμήσετε την προσαρμογή της χώρας μας, αφού έχουν περάσει τα κρίσιμα 24ωρα. Η δεύτερη αφορά το ταξίδι του κ. Χρυσοχοϊδη στο Λονδίνο και αν αυτό σχετίζεται με στοιχεία που έχουν σχέση με τη "17Ν'.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, θέλω να σας πω ότι το ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο Λονδίνο, έχει ιδιωτικό χαρακτήρα. Συνεργάζεται με πανεπιστήμιο της Αγγλίας και πήγε εκεί για να συνεχίσει τους κύκλους αυτής της συνεργασίας. Δεν έχει καμία σχέση με θέματα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Βεβαίως, υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τις αγγλικές, όπως και με άλλες υπηρεσίες. Η συνεργασία αυτή γίνεται στο φως της ημέρας και με επίσημο τρόπο τον οποίο γνωρίζετε και ενημερώνεστε. Το ταξίδι του υπουργού έχει να κάνει μόνο με τη συνεργασία του με το πανεπιστήμιο.

Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, πιστεύω ότι -αν κρίνει κανείς από τις πρώτες ημέρες και δεν βιάζεται να βγάλει τελικά συμπεράσματα- οι κινήσεις που έχουν γίνει γύρω από το ευρώ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε θετική αποδοχή από τον ελληνικό λαό. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν τα ελάχιστα δυνατά, αν κρίνει κανείς και από το τι έγινε σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Υπήρξε ικανοποιητική ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και των Τραπεζών. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι Ελληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους -και σε αυτό υπάρχουν μετρήσεις που το επιβεβαιώνουν- αποδέχτηκαν την εισαγωγή του κοινού νομίσματος. Κατανόησαν αυτή τη νέα μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα μας. Θα έλεγα ότι αντιλήφθηκαν τα νέα προβλήματα, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας. Η Ελλάδα μετέχει στην "καρδιά" της Ευρώπης, στους ισχυρούς της Ευρώπης και είναι ενισχυμένη από όλη αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως, ανοίγεται μπροστά μας μια νέα ατζέντα ζητημάτων, υπάρχουν πολλά νέα θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, δημιουργούνται νέα καθήκοντα για τη χώρα μας και την οικονομία μας, για τα οποία βεβαίως θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε. Παρακολουθούμε πολύ στενά το θέμα και, όπως είδατε, όταν υπήρξαν κάποια μικρά προβλήματα στα διόδια ή στην ΕΥΔΑΠ, αντιμετωπίστηκαν αμέσως με κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Θέλω να θυμίσω ότι ανάλογα προβλήματα, σε μεγαλύτερη ίσως έκταση, υπήρξαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η ουρά στα διόδια είχε φτάσει τα πέντε χιλιόμετρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση μπορεί να μας πει σήμερα τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την τουρκική notam για τη Ρόδο και την Κύπρο και τι ενέργειες έχει κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι αφορά ένα άλλο κράτος οι ενέργειες θα γίνουν από αυτό. Όμως, θα ήθελα να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Η notam που εξέδωσε η τουρκική πλευρά, δεν είναι θέμα που δημιουργεί απειλή για την εθνική κυριαρχία μας ή θέμα "γκρίζας ζώνης" -όπως ειπώθηκε από ορισμένους- στο Αιγαίο. Δεν έχει να κάνει με τέτοια ζητήματα. Είναι μια απαίτηση της Τουρκίας να έχει σχέδια πτήσεων σε έναν αεροδιάδρομο, ο οποίος όντως περνά μέσα από το δικό της FIR και μάλιστα πάνω από το έδαφός της.

Όπως γνωρίζετε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός, ο ICAO, είχε αναθέσει στην Ελλάδα την ευθύνη εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας στους αεροδιάδρομους για τους οποίους γίνεται η συζήτηση. Ανατέθηκε, λοιπόν, η ευθύνη εξυπηρέτησης εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Η Τουρκία -και κατά τον ICAO- έχει δικαίωμα να ζητήσει αυτό που ζητεί. Ολοι, όμως, κατανοούμε ότι δεν επέλεξε μια τυχαία χρονική στιγμή για να το κάνει. Όπως, επίσης, όλοι κατανοούμε ότι αυτές οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει το τελευταίο διάστημα έχουν να κάνουν με την προσπάθεια δημιουργίας κάποιων προβλημάτων. Προφανώς, η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα που αφορούν, τόσο την επίλυση του Κυπριακού, όσο και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Εκείνο, όμως, που πρέπει να γίνει, είναι η Τουρκία να συμβάλει με τις ενέργειές της και προς τον κ. Ντενκτάς για την υιοθέτηση μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και, βεβαίως, να κατανοήσει ότι πρέπει να αποδεχτεί την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για το θέμα. Αυτό πρέπει να κάνει η Τουρκία. Όλα τα υπόλοιπα, θεωρούμε ότι δεν συμβάλλουν στην ύπαρξη κλίματος ομαλότητας στην περιοχή. Εκείνο που πρέπει να τονίσει η δική μας πλευρά είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ως εθνικά ζητήματα ή ζητήματα απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας, θέματα που δεν σχετίζονται με αυτά. Είναι σαφές ότι το θέμα του αεροδιαδρόμου αυτού αφορά πτήσεις πολιτικών αεροπλάνων, που όντως περνούν, για λίγο, από το FIR Κωνσταντινούπολης και μάλιστα πάνω από τουρκικό έδαφος. Θέλει ειδική προσοχή και λεπτούς χειρισμούς ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Πρέπει, λοιπόν, να το θέσουμε στην πραγματική του διάσταση και να συμβάλουμε όλοι, ώστε να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες αρχές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι μέτρα πήρατε, τι θα κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει αναλυτικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς έχετε απαντήσει; Χθες είπατε ότι θα υπάρξουν αναγκαίες συνεννοήσεις της ΥΠΑ με την τουρκική πλευρά. Η ΥΠΑ θα κάνει συναντήσεις με την τουρκική πλευρά; Η ΥΠΑ είναι το αρμόδιο όργανο για να κάνει συναντήσεις και συνεννοήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένας διεθνής οργανισμός ο ICAO, στο πλαίσιο του οποίου λύνονται αυτά τα τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται με τους αεροδιάδρομους. Δεν πρέπει να θεωρούμε το θέμα ως εθνικό ζήτημα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί με διαφορετικό τρόπο. Ολοι κατανοούμε ότι οι κινήσεις αυτές που γίνονται από την τουρκική πλευρά αποβλέπουν σε κάτι. Πιθανόν να αποβλέπουν στη δημιουργία έντασης στην περιοχή. Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στην "καρδιά" του προβλήματος: Στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Εκεί εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας κι εκεί πρέπει κυρίως να στρέφουμε την προσοχή μας, χωρίς να θεωρούμε ως εθνική κρίση οτιδήποτε άλλο που δεν είναι έτσι. Θα αντιμετωπιστεί και το συγκεκριμένο θέμα με τον καλύτερο τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε και με συνεννοήσεις που θα γίνουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον αεροδιάδρομο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε, κ. Υπουργέ; Εκκρεμεί από τον Οκτώβριο αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν γνώση οι φύλακες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με εντυπωσίασε η αρχική σας απάντηση στον κ. Σταματόπουλο που είπατε "εγώ θα μιλήσω για το δικό μας κράτος", αφήνοντας έτσι έξω εκτεθειμένη την Κύπρο. Μου έκανε εντύπωση, όπως το είπατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο. Για να μη δημιουργηθεί άλλη εντύπωση, λέω σαφώς, ότι έχω ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Παπαπέτρου και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει τα δέοντα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες είχαμε παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Διερωτώμαι εάν με αυτή την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, μπορεί να προχωρήσει η ελληνοτουρκική προσέγγιση ή κάπου πλέον θα αλλάξει η τακτική που ακολουθεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι, διότι πραγματικά τοποθετείτε τα πράγματα όπως συνέβησαν. Δηλαδή, αντί να βλέπουμε από τα ζητήματα το καθένα χωριστά και να προσπαθούμε να το αναγάγουμε σε ειδικό ζήτημα, να βλέπουμε την πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία, τον τελευταίο καιρό, επιχειρεί μια σειρά από κινήσεις, όπου μπορεί, προκειμένου να δημιουργηθεί και πάλι κλίμα έντασης στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να στρέψουμε την προσοχή μας πάνω στα πραγματικά προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι γίνονται συζητήσεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Και οι δύο κοινότητες συζητούν, βεβαίως πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά, επίσης, ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για τις 16 Ιανουαρίου. Εάν προκύψει τουρκική αδιαλλαξία και αν θα εμφανιστεί πάνω στα πραγματικά προβλήματα, τότε η τουρκική πλευρά θα αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Νομίζω λοιπόν ότι σκόπιμο είναι, όταν καλούμαστε να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, να τις δώσουμε εκεί που πρέπει, επιλέγοντας εμείς το πότε και πού πρέπει, ώστε η χώρα μας να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στα εθνικά μας θέματα. Εμείς, λοιπόν, επιλέγουμε το πότε και που θα δώσουμε τη μάχη, ώστε να πετύχουμε αποτελέσματα και όχι εντυπώσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο για μας.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως, δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και τις νέες συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, που είναι δεδομένο και υπάρχουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση δεν τα συνδέω. Ερμηνεύω, βεβαίως, γιατί παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό όλα αυτά τα προβλήματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν τα αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας,, που πέταξαν χθες και σήμερα, ακολούθησαν άλλον αεροδιάδρομο ή εάν υποβάλουν σχέδια πτήσεων, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω εάν άλλαξαν αεροδιάδρομο τα πολιτικά αεροσκάφη. Ομως, το να υποβάλει κάποιο πολιτικό αεροσκάφος, το οποίο κάνει τη γραμμή Αθήνα-Ρόδος, το σχέδιο πτήσης, είναι ένα θέμα που νομίζω ότι δεν δημιουργεί μείζον ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, το κύριο θέμα είναι να κατανοήσουμε την πραγματική ουσία του προβλήματος. Ελέγχουμε έναν αεροδιάδρομο και τον έχουμε για καθαρά τεχνικούς λόγους, γι αυτό μας τον έδωσε η ICAP. Γιατί; Γιατί είναι πολύ μικρό το διάστημα που μπαίνει στο τουρκικό FIR έως το χρόνο που πρέπει να λάβει θέση για να προσγειωθεί στη Ρόδο και αποκλείεται τεχνικά να προλάβει να αλλάξει δύο φορές συχνότητα. Τεχνικά, δηλαδή, δεν προλαβαίνει να πάρει την τουρκική συχνότητα, μόλις μπαίνει στο τουρκικό FIR και να ξαναγυρίσει στην ελληνική συχνότητα, μόλις ξαναμπαίνει στο ελληνικό FIR για να κάνει την τελική προσγείωση. Θα υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος. Γι αυτό το λόγο, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να γυρίσει το αεροσκάφος στην τουρκική συχνότητα μόλις έμπαινε στο τουρκικό FIR, δόθηκε η άδεια από την αρμόδια υπηρεσία με την ανοχή της τουρκικής πλευράς, να μένει στην ελληνική συχνότητα, να μπαίνει στο FIR Κωνσταντινούπολης να πετά πάνω από έδαφος της γειτονικής χώρας και μετά να μπαίνει στο FIR Αθηνών, για να προσγειωθεί στη Ρόδο. Αυτό είναι το θέμα. Με επίκληση λόγων ασφαλείας η τουρκική πλευρά έρχεται να ζητήσει σχέδια πτήσεων. Η αντίδραση σε αυτό το ζήτημα πρέπει να γίνει με ειδικό τρόπο, που να έχει να κάνει με το όλο ζήτημα των αεροδιαδρόμων. Δεν πρέπει εμείς να κάνουμε το λάθος να παρουσιάζουμε ή να ανάγουμε σε ζήτημα παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας. Δεν είναι έτσι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο, γιατί το θέμα το γνωρίζω πολύ καλά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακούω πολλά λάθη κ. Κανελλόπουλε, τον τελευταίο καιρό. Για παράδειγμα, άκουσα το βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, που έχει ιδιαίτερες γνώσεις σε αυτά τα ζητήματα, που είπε ότι πρέπει να ενημερώνουμε τις τουρκικές υπηρεσίας Πολεμικής Αεροπορίας. Οχι, δεν είναι έτσι. Δεν έχει να κάνει με πολεμικές υπηρεσίες, με υπηρεσίες εθνικής άμυνας, αυτό το ζήτημα. Εχει να κάνει καθαρά με πολιτικές υπηρεσίες, με επιβατηγά αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας. Είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, γιατί βρισκόμαστε κάποια στιγμή στο τουρκικό FIR. Αντιλαμβάνεστε ότι θέλει ειδικό τρόπο αντιμετώπισης αυτό το ζήτημα. Εάν επιχειρούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να ανάγουμε την υπόθεση αυτή σε θέμα εθνικής κυριαρχίας δεν προσφέρουμε καλή υπηρεσία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήθελα αυτές τις διευκρινίσεις γιατί το γνωρίζω το θέμα. Μάλιστα, όπως λέγεται, είναι κάποια δευτερόλεπτα η διάρκεια της πτήσης στο τουρκικό FIR...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι αυτό το λόγο τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους αυτούς δεν μπορούν να αλλάξουν συχνότητα. Εάν δεν ήταν δευτερόλεπτα θα έπρεπε κανονικά να αλλάξουν συχνότητα. Το αεροσκάφος θα έπρεπε να δώσει κανονικά σχέδιο πτήσης για να μπει στην τουρκική συχνότητα και στη συνεχεία, αφού βγει να ξαναγυρίσει στην ελληνική. Επειδή, όμως, είναι πολύ μικρό το διάστημα, γι αυτό το λόγο δεν αλλάζουν συχνότητα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο, όμως, ρώτησα. Τί έγινε χθες και σήμερα; Εάν το γνωρίζετε, σε αυτό θέλω να μου απαντήσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ενημέρωση που είχα από την ΥΠΑ ήταν ότι πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθούν και κάποια σχέδια. Ομως, είναι σαφές ότι το θέμα θα επιλυθεί στο προσεχές διάστημα, μέσω του δρόμου που έχει επιλεγεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είπατε ότι ο ΙCAO είχε δεχθεί να χρησιμοποιεί η Ελλάδα αυτούς τους αεροδιαδρόμους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από πολλές δεκαετίες, απ ό,τι γνωρίζω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μετά από την τουρκική notam , ο ICAO δέχθηκε το τουρκικό αίτημα; Δηλαδή, είμαστε ήδη σε άλλο καθεστώς ή είναι σε εκκρεμότητα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν κάναμε προσφυγή, θα έπρεπε να εξεταστεί ποιός έχει δίκιο και τί γίνεται με την είσοδο σε FIR ξένης χώρας. Ορισμένοι βιάζονται και λένε γιατί δεν εκδώσαμε notam. Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες αποφάσεις θέλουν πολλή προσοχή και οι αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να είναι βιαστικές. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος που χειριζόμαστε το θέμα κρατώντας το σε επίπεδο υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας και σε τεχνικό επίπεδο, είναι ο καλύτερος δυνατός.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τι θα κάνει η κυβέρνηση για το θέμα του Προέδρου της ΑΕΚ κ. Ψωμιάδη, ο οποίος λέει ότι δεν εφαρμόζετε τους νόμους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα μη εφαρμογής νόμων. Εάν με ρωτάτε, εάν η κυβέρνηση ή οι Αρχές του κράτους τηρούν τους νόμους, η απάντησή μου είναι, κατηγορηματική: Ναι, τηρούμε και τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν με όλα όσα συνέβησαν και όλα όσα συμβούν ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει στη τακτική της «βήμα προς βήμα» προσέγγισης με την Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η εξωτερική πολιτική είναι ένα, πράγματι, όπως γνωρίζετε, ένα ιδιαίτερα δύσκολο πεδίο. Πρέπει να προσέχεις και να δίνεις τις μάχες εκεί που επιλέγεις εσύ. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια σειρά από μεγάλα γεγονότα. Το ένα αφορά τις συζητήσεις -δεν συνδέονται τα δύο ζητήματα- για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Το δεύτερο, αφορά τη γενικότερη πορεία της Ευρώπης, τη διεύρυνσή της, την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτικής ασφάλειας και τα σχετικά ζητήματα. Σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Κινούμαστε με γνώμονα την ειρήνη, την ομαλότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα, σέβεται τους νόμους και τις αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας, μετέχει και επηρεάζει αυτές τις αποφάσεις. Είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Ε.Ε. -στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- έχει ισχυρή Δημοκρατία, ισχυρή οικονομία και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το τελευταίο διάστημα. Μια τέτοια χώρα, λοιπόν, είναι λογικό να ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ειρήνης, της ομαλότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας. Ενα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα είναι η δημιουργία ενός σχεδίου πρόληψης τυχόν κρίσεων ή προβλημάτων σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λυθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων. Αυτό σημαίνει δίκαιη λύση σε μια σειρά προβλημάτων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών. Αυτές τις λύσεις επιδιώκουμε, για να δικαιωθεί η πολιτική μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, που ανακοινώσατε τι ακριβώς θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είπατε εάν υπάρχει το θέμα της συμφωνίας ΗΠΑ - Αγγλίας - Τουρκίας για τον Ε.S.D.P. (European Security and Defense Policy).

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στη συζήτηση για την πορεία της Ε.Ε. και τη σχέση της με τις ΗΠΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, δεν το αναφέρατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ειδικό θέμα προς συζήτηση. Είναι θέμα που εντάσσεται στη γενικότερη πορεία της Ε.Ε. και τη σχέση της με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι το θέμα συζήτησης και βεβαίως, μέσα σε αυτό υπάρχει και μια σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές. Αλλά, το θέμα του E.S.D.P. θα λυθεί μέσα από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και μόνο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο, ώστε οι δικαστικοί να μην επεμβαίνουν σε περιπτώσεις παρανομίας πολιτικών προσώπων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν αναφέρεστε στις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Εγιναν κάποιες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, για την απλοποίηση, την ομογενοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών, και για ένα νέο πλαίσιο, που θα δίνει δυνατότητα ευκολότερης -θα έλεγα- παραπομπής πολιτικών προσώπων, εάν έχουν διαπράξει αδικήματα. Οταν έρθει η στιγμή θα παρουσιαστεί αναλυτικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περιλαμβάνονται και οι υπουργοί μέσα σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς. Πολιτικά πρόσωπα δεν είναι;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως αλλάζει ο νόμος περί «ευθύνης υπουργών»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης αποσκοπούσαν σε μια πρώτη παρουσίαση, γιατί θα ακολουθήσει αναλυτικό σχέδιο που θα έχει να κάνει με την αποσαφήνιση και γιατί όχι, τη διευκόλυνση ανάληψης ευθύνης και από τα πολιτικά πρόσωπα όταν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Πιστεύω ότι σε αντίθετη κατεύθυνση απ` ό,τι λέτε ήταν οι σχετικές εξαγγελίες.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 January 2002 - 15:05:08 UTC