Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα είναι σήμερα στην Ολλανδία, για συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του. Αύριο, θα είναι στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει η συνάντηση των Σοσιαλιστών και στη συνεχεία, την Παρασκευή και το Σάββατο, θα είναι στο Laaken, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Βελγικής Προεδρίας.

Την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη και την Παρασκευή θα κάνει ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

Θέλω να ζητήσω συγνώμη, εκ των προτέρων, από τους συναδέλφους σας που δεν θα παραστώ στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που γίνεται προς τιμή των λειτουργών των ΜΜΕ, το Σάββατο, διότι θα είμαστε με τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής. Θα παραβρεθούν βέβαια, ο υφυπουργός Τύπου και οι Γενικοί Γραμματείς.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο Πρωθυπουργός τους επόμενους μήνες, στις ΗΠΑ και πότε; Ποια θέματα θα συζητήσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό, εδώ και αρκετό καιρό, ότι είχε γίνει κατ` αρχήν αποδεκτή η πρόσκληση του Προέδρου Μπους, να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ακολούθησε πρόταση από την αμερικανική πλευρά, για την πραγματοποίηση της επίσκεψης στις αρχές του Γενάρη. Ο καθορισμός των ημερομηνιών θα γίνει δια της διπλωματικής οδού..

ΜΟΥΡΤΗΣ: Σας ρώτησα και για τα θέματα που θα συζητηθούν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι συζητήσεις θα είναι εφ όλης της ύλης. Ιδιαίτερα θα συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή κοινότητα. Η ακριβής ατζέντα θα γνωστοποιηθεί παράλληλα με τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται συνολική εξέταση των θεμάτων, που απασχολούν και τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Επειδή ακούστηκαν σήμερα από τα ραδιόφωνα δύο ημερομηνίες, 9 με 10 Ιανουαρίου, για να επιλέξει η Αθήνα, είναι αλήθεια αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή είναι μια πρόταση από την πλευρά των ΗΠΑ. Είπα ότι οι τελικές ημερομηνίες θα καθοριστούν μετά τις συνεννοήσεις που θα γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού. Η επίσκεψη θα γίνει, αφού η πρόσκληση έχει γίνει αποδεκτή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χθες, στην τηλεόραση του MEGA CHANNEL ο στρατηγός Γρυλλάκης έκανε κάποιες αποκαλύψεις. Επανήλθε στα τέλη της 10ετίας του `80, αρχές του `90 και δημοσιοποίησε κάποια παρέμβαση της CIA, υπέρ της εκλογής της Ν.Δ., δια της πτώσης του ΠΑΣΟΚ. Ηθελα να ρωτήσω, εάν το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν ενήμερο τέτοιων κινήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν δυνατό, βεβαίως, κα Καργούδη, κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε να δώσουμε κανένα διαπιστευτήριο στον κ. Γρυλλάκη. Ομως, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Ερχεται ένας επίσημος συνεργάτης του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια μετά το 1990, επίσημος σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού, ο οποίος δηλώνει ανοικτά ότι με γνώση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν συνεχεία Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, συνεργάστηκε με μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Τίθεται το ερώτημα, εάν το 1989, η Ν.Δ. και ο αρχηγός της συνεννοήθηκαν με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών για να ανατρέψουν τη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας. Το ερώτημα αυτό δεν αφορά το παρελθόν, αφορά όλη την πορεία της χώρας. Αφορά και το σήμερα, γιατί τα ίδια πολιτικά στελέχη υπάρχουν και σήμερα και εκφράζουν τις θέσεις της Ν.Δ. Περιμένουμε, λοιπόν, σήμερα την απάντηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Περιμένουμε τις απαντήσεις τους. Εχει τεθεί το ερώτημα και περιμένουμε να τοποθετηθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Γρυλλάκης, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτές τις αποκαλύψεις, είπε ότι προσέφερε και τις υπηρεσίες του στον μετέπειτα Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου για το θέμα των Σκοπίων. Επ` αυτού έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδεμία "υπηρεσία" προσέφερε. Είμαστε σαφέστατοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Γρυλλάκης ισχυρίζεται το αντίθετο. Και αν για παράδειγμα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς, όμως, τοποθετούμαστε.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατανοητή η απάντησή σας, αλλά, επιτρέψετε μου να πάω το ερώτημα λίγο παραπέρα... Εάν ο κ. Γρυλλάκης, όντως, στον έναν ισχυρισμό του που μιλά για τη CΙΑ και την ανάμιξη της Ν.Δ., εσείς τον αποδέχεστε και λέτε, θέλουμε την απάντηση του κ. Μητσοτάκη επισήμως για τα όσα λέει, για να ξέρουμε τί γίνεται, πώς είναι δυνατόν, ένα άλλο επιχείρημα, που αναφέρει ο ίδιος άνθρωπος στην ίδια εκπομπή, να μην το δέχεστε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, τα δύο θέματα δεν είναι «ίσα και όμοια». Το να επιχειρεί να προσεγγίσει κάποιον για να προσφέρει υπηρεσίες και εκείνος να το αρνείται -και είναι σαφές αυτό- δεν έχει καμία σχέση με συνεργασία που γίνεται, με γνώση αρχηγού κόμματος και μάλιστα αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας. Με συγχωρείτε, αλλά είναι δύο ριζικά διαφορετικά πράγματα. Τίθεται μείζον θέμα, όπως καταλαβαίνετε. Βεβαίως, εμείς δεν βιαζόμαστε να τοποθετηθούμε. Περιμένουμε σήμερα την απάντηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, επί του θέματος.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Γρυλλάκης στην ίδια συλλογιστική του είπε ότι και τις εκλογές του 1993, ο κ. Μητσοτάκης τις έχασε πάλι με ανάμιξη των ΗΠΑ και ανέφερε την τότε δήλωση....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Του κ. Εβερτ...

ΤΑΚΗΣ: Οχι, δεν λέω για τον κ. Εβερτ. Για τον κ. Κρίστοφερ. Είπε ότι οι εκλογές του 1993 χάθηκαν πάλι γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν πια αρεστός στις ΗΠΑ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκε ότι το ρόλο αυτό ανέλαβε ο κ. Εβερτ. Ο κ. Εβερτ, όμως, έχει κάνει ήδη δήλωση σε ραδιοφωνικό σταθμό.

ΤΑΚΗΣ: Εσείς δέχεστε ότι οι ΗΠΑ συνέβαλαν και το 1993 στην ήττα της Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Αναφέρθηκε ότι ο κ. Εβερτ ανέλαβε αυτό το ρόλο, αλλά εμείς είμαστε καλόπιστοι άνθρωποι. Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του κ. Εβερτ. Αλλά, δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλα αυτά στρέφονται γύρω από το ίδιο κόμμα; Είναι ένα θέμα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, στην προηγούμενη απάντησή σας υπαινιχθήκατε ότι ο κ. Γρυλλάκης προθυμοποιήθηκε να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε το 1993;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βεβαίως. Είπα ότι αυτός μπορεί να το ήθελε. Δεν το ξέρουμε. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ουδεμία υπηρεσία προσφέρθηκε και ουδεμία υπηρεσία θα γινόταν αποδεκτή από τέτοια άτομα. Δεν ξέρω τί ήθελε ο κ. Γρυλλάκης. Σημασία έχει τί έγινε από εμάς. Βεβαίως, καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι ένας που ήταν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα σύμβουλος σε ιδιαίτερα απόρρητα θέματα, εξ ορισμού δεν είναι ποτέ δυνατό να προσεγγίσει την άλλη παράταξη.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Για ποιούς λόγους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για προφανείς λόγους, νομίζω, κ. Μούρτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι το 1989, το 1993, υπήρχε δυνατότητα μιας ξένης κυβέρνησης των ΗΠΑ, εν προκειμένω, να ανατρέψει ή να συμβάλει στην ανατροπή μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζουμε ότι το 1989 η Ν.Δ. μεταχειρίστηκε παν μέσο, για να ανατρέψει τον Ανδρέα Παπανδρέου και την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Δεν ξέρουμε εάν ανακατεύθηκε σε τέτοια ζητήματα. Υπάρχει μια καταγγελία ανθρώπου που χειριζόταν τέτοια ζητήματα, ο οποίος είπε σαφώς ότι είχε ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό. Εκείνος το είπε. Εμείς δεν δίνουμε βάση μόνο στο ό,τι λέει κάποιος. Περιμένουμε την τοποθέτηση -και την περιμένουμε σήμερα- που θα έπρεπε να υπάρχει, από τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, σε ένα τόσο σοβαρό, μείζον θέμα. Τη Ν.Δ. αφορά αυτό: ότι μεταχειρίστηκε απαράδεκτα μέσα -όπως ισχυρίζεται ο κ. Γρυλλάκης- εν γνώσει του τότε αρχηγού, για να ανατρέψει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Περιμένουμε την απάντησή τους.

ΚΑΠΠΟΣ: Εφόσον αποδειχθεί ότι ευσταθούν τα όσα δήλωσε ο κ. Γρυλλάκης, γεννάται ναι ή όχι ζήτημα σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ; Θα ζητήσει διευκρινίσεις η ελληνική πλευρά από τις ΗΠΑ γι αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μείνω σε αυτό που είπα. Περιμένουμε την αντίδραση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη. Οποιος έχει επιχειρήματα και δεν έχει τίποτα να κρύψει βγαίνει και το λέει.

ΚΑΠΠΟΣ: Από πλευράς ΗΠΑ περιμένετε κάποιες εξηγήσεις, κάποιες επίσημες ανακοινώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από όλα περιμένουμε τις εξηγήσεις της Ν.Δ.. Από εκεί ξεκινάμε. Και δεν κάνουμε καμία άλλη τοποθέτηση, γιατί θα ήταν κακόπιστο εκ μέρους μας και εμείς δεν είμαστε κακόπιστοι. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις της Ν.Δ..

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ο κ. Γρυλλάκης έθεσε και το θέμα του Στίβεν Λάλα και είπε ότι δεν έχει ξαναβγεί τέτοιος ήρωας και τέτοια προσφορά τα τελευταία 50 χρόνια και ζήτησε την παρέμβαση, έστω και την τελευταία στιγμή, της ελληνικής κυβέρνησης. Ενδέχεται να γίνει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένα σχόλιο σε αυτό και καταλαβαίνετε γιατί.

ΜΙΧΑΗΛ: Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δεν το καταλαβαίνω. Τι έγινε με την υπόθεση Λάλα κρίθηκε. Είναι Αμερικανός υπήκοος, επελήφθησαν οι αμερικάνικοι νόμοι κ.λπ.. Η οικογένειά του, όμως, ζει στην Ελλάδα. Ο ίδιος δεν παύει να έχει την ελληνική ιθαγένεια. Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα πια, με δεδομένο ό,τι έχει γίνει, έχει την πρόθεση να κάνει κάποιες ενέργειες, όπως για παράδειγμα ζητήθηκε από πολλούς να γίνει κατ` αντιστοιχία με τους Ισραηλινούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΤΑΚΗΣ: Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τη χθεσινή δημοσκόπηση της MRB;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, αν κι έχω τοποθετηθεί από χθες. Κάθε δημοσκόπηση έχει την αξία της. Όμως, από όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται μια συνεχής ανάκαμψη, μια συνεχής άνοδος του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές, επίσης, ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η εμπιστοσύνη του λαού στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κατανοούμε από τα στοιχεία της δημοσκόπησης ότι ο κόσμος περιμένει από εμάς. Οι δικές μας πρωτοβουλίες και η προώθηση του έργου μας είναι αυτά που θα δώσουν τις απαντήσεις που περιμένει ο λαός, που θα ανταποκριθούν στα προβλήματά του. Και με βάση αυτές τις πρωτοβουλίες και το έργο μας θα κριθούμε και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σας ανησυχεί το γεγονός ότι στην ίδια δημοσκόπηση, η ίδια εταιρεία πριν από έξι μήνες έδινε διαρροές από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. μικρότερες από τις σημερινές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως γνωρίζετε, αυτά τα ποσοστά του μηδέν και κάτι είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Παρακολουθούμε όλα τα στοιχεία της κάθε δημοσκόπησης. Ολες οι δημοσκοπήσεις έχουν την αξία τους. Θα προσέξατε ότι εμείς δεν σπεύδουμε να τις χωρίσουμε σε καλές και κακές, όπως έκανε η Ν.Δ. με τη γνωστή δήλωση του εκπροσώπου της. Δεν είναι καλό ό,τι συμφέρει εμάς. Το καλό είναι μόνο ό,τι συμφέρει τον ελληνικό λαό. Από εκεί και πέρα εμείς αξιολογούμε όλες τις δημοσκοπήσεις και τις συγκρίνουμε με τις προηγούμενες της ίδιας εταιρείας. Όμως, τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Υπάρχει μια σαφής ανάκαμψη, άνοδος του χώρου μας. Και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Θα θυμίσω χαρακτηριστικά, ότι στην παράσταση νίκης η διαφορά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, τον Ιούνιο, ήταν 25% και τώρα είναι στο 10-11%. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι όταν το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ο κόσμος στρέφεται αυτόματα προς εμάς. Δεν περιμένει τίποτα από τη Ν.Δ. Η αντιπολίτευση κάνει αντιπολίτευση στα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο κ. Μεϊμαράκης, ο Γραμματέας της Ν.Δ., όταν εκλήθη να σχολιάσει τη δημοσκόπηση είπε ότι έχει βελτιωθεί το προφίλ του κ. Καραμανλή. Αυτό ήταν το ζητούμενο για τη Ν.Δ.. Πολιτική εργαστηρίου. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε το προφίλ μας. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε έργο, να προσφέρουμε στον πολίτη. Να βαδίζουμε μπροστά, να διαμορφώνουμε θετικά το μέλλον της χώρας, γιατί γνωρίζουμε ότι από εκεί θα κριθούμε και όχι από συμπάθειες ή αντιπάθειες. Θα κριθούμε από την επιτυχία του έργου μας, από τη δημιουργία αισιοδοξίας στον πολίτη, από την ανταπόκριση στα προβλήματά του. Εμείς έχουμε την ευθύνη. Οι άλλοι απλώς αντιπολιτεύονται τα προβλήματα. Ετσι θα συνεχίσουμε. Οι δημοσκοπήσεις αξιολογούνται, αξιοποιούνται, αλλά δεν κρίνουν. Κρίνει ο ελληνικός λαός.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ανησυχείτε από το γεγονός ότι φαίνεται να παγιώνεται μια διαφορά υπέρ της Ν.Δ. της τάξεως του 6,5%;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ίδια διαφορά στην προηγούμενη δημοσκόπηση, του Ιουνίου, ήταν 9%. Για όλα ανησυχούμε και όλα τα παρακολουθούμε. Φροντίζουμε πάντα να είμαστε συνεπείς σε αυτό που έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Αξιολογούμε τις μετρήσεις, τις αναλύσεις. Τις χρησιμοποιούμε ως "εργαλεία" για να μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας. Είναι λογικό ότι δεν θα πάθουμε το σύνδρομο του Μάκβεθ.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο και να σας ρωτήσω το εξής: Χθες ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η μέτρηση δεν περιλαμβάνει τα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου, θεωρώντας ότι αν αυτά περιλαμβάνονταν, τα αποτελέσματα της μέτρησης θα ήταν διαφορετικά. Εσείς δεν αναφέρεστε σε αυτό. Διαφωνείτε με την εκτίμηση του Γραμματέα της Κ.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε το μπαράζ των παραβάσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου; Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν όλες αυτές την ώρα που ξεκινούσε, στις Βρυξέλλες, η συζήτηση για τον Ευρωστρατό στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτές τις ημέρες έχουν γίνει πολλές παραβάσεις και παραβιάσεις. Υπήρξε αναχαίτιση όλων των τουρκικών αεροπλάνων. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η Αεροπορία μας έκανε πολύ καλά τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα κινήθηκε ήδη η διαδικασία της διπλωματικής οδού. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε -και αυτό αποδεικνύεται- είναι να συνεχίσουμε το δρόμο που έχουμε χαράξει στην πολιτική μας. Εχουμε ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στα ζητήματα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.. Γνωρίζετε ότι η Τουρκία υποχρεώθηκε, εκ των πραγμάτων, να διαμορφώσει διαφορετική στάση γύρω από το Κυπριακό. Το πόσο ειλικρινής είναι, θα φανεί στην πράξη. Όμως, ξεκίνησε διαφορετικά από ό,τι έκανε μέχρι τώρα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε., όπου η ελληνική πλευρά καταβάλλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός με την παρέμβαση που θα κάνει στη Σύνοδο Κορυφής στο Laaken. Ηδη, έχουν γίνει προσπάθειες από το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΘΑ σε σημαντικό βαθμό και βεβαίως όλα αυτά τα ζητήματα δείχνουν ότι υπάρχει μια ελληνική πολιτική που ξέρει να βαδίζει σωστά και γνωρίζει να αξιοποιεί όλες τις διεθνείς συμμετοχές για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας. Αυτό έρχεται να απαντήσει στις κινήσεις που κάνει η άλλη πλευρά. Κι έτσι θα συνεχίσουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει πληροφορία ότι οι 12 Βρετανοί κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι τις επόμενες ώρες. Εχετε κάτι γι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι αυτό το θέμα θα έχετε ενημέρωση εντός της ημέρας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παρέμβουμε -και δεν το κάνουμε- στο έργο της Δικαιοσύνης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε συνέχεια της τελευταίας δήλωσής σας για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά, κατ` αρχήν όσον αφορά το Κυπριακό και τον Ευρωστρατό, θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με την ημερομηνία της συνάντησης των κυρίων Σημίτη και Μπους, εάν υπάρχει προβληματισμός στην Ελλάδα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πιο παραγωγικό, να το πω έτσι, μετά τις 15 Ιανουαρίου οπότε θα έχει πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των κυρίων Κληρίδη-Ντενκτάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι καλύτερα να περιμένουμε τις συνεννοήσεις που θα υπάρξουν, για τον καθορισμό της ημερομηνίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Αυτό το διάστημα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. πραγματοποιεί μια περιοδεία στις χώρες της Βαλκανικής, προφανώς και για δικούς του λόγους. Ηθελα να μάθω εάν έχει υπάρξει προσυνεννόηση της κυβέρνησης με τον κ. Καραμανλή ή εάν πρόκειται να κληθεί ο κ. Καραμανλής, μετά το πέρας της περιοδείας του να συζητήσει τα συμπεράσματα που θα έχει με την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προσυνεννόηση δεν έχει υπάρξει. Βεβαίως, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι κατά καιρούς υπάρχει επίσημη ενημέρωση του κόμματος της Ν.Δ., αλλά και των βουλευτών της από τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη του ΥΠΕΞ. Ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν βεβαίως ο κ. Καραμανλής κρίνει ότι υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από την περιοδεία του και τα οποία πρέπει να συζητηθούν ή πρέπει να ενημερωθεί το ΥΠΕΞ, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αν ο ίδιος το κρίνει, να γίνουν και οι σχετικές συνεννοήσεις και συναντήσεις. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που ο κ. Καραμανλής πρέπει να το κρίνει. Εκείνο που ευχόμαστε εμείς, όταν υπάρχει μια διεθνής παρουσία πολιτικού της χώρας, είναι να είναι αποδοτική ιδιαίτερα για τα εθνικά συμφέροντα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η Ε.Ε. ζητάει τα 19 δισεκατομμύρια δραχμές για το Κτηματολόγιο. Τώρα με την κ. Παπανδρέου να έχει πάει γι αυτό το θέμα στις Βρυξέλλες, είναι μετέωρη και η χρηματοδότηση από το Γ@ ΚΠΣ. Υπάρχει κάποια εξέλιξη γι αυτό το θέμα που είναι πολύ σημαντικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κ. Παπανδρέου έχει πάει στις Βρυξέλλες και δίνει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη μάχη. Εξέφρασε χθες την αισιοδοξία της. Είμαστε πανέτοιμοι για τις σχετικές παρεμβάσεις προς την Ε.Ε. Και βεβαίως πιστεύω ότι όλοι ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Τη Δευτέρα γίνεται μία σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή. Το θέμα της είναι ο κίνδυνος από τους εθνικισμούς των γειτονικών χωρών. Πιστεύετε ότι τέτοια θέματα μπορεί να συζητούνται σε επίπεδο Εκκλησίας ή είναι θέματα κυβερνητικής πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν λάθος, αυτή τη στιγμή, να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Εξαρτάται τι νόημα θέλει να δώσει ο καθένας. Για παράδειγμα, μια συζήτηση που θα συνέβαλε στην κατανόηση, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών -και γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές θρησκευτικές συγγένειες με την περιοχή- δεν θα ήταν αρνητική. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Θα ήταν, λοιπόν, λάθος να προτρέξουμε και να κάνουμε σχόλια.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Η κυβέρνηση πάντως διαβλέπει κινδύνους από εθνικισμούς άλλων χωρών, των γειτονικών χωρών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαρτάται πώς εννοεί κανείς τον εθνικισμό. Αν τον κρίνουμε με την κακώς εννοούμενη έννοια -όχι την πατριωτική, της υπεράσπισης από τον καθένα των συμφερόντων της χώρας του- της έγερσης διεκδικήσεων σοβινιστικού χαρακτήρα από άλλες χώρες, είναι σαφές ότι δημιουργούνται προβλήματα. Ιδίως, όταν πρόκειται για μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Εκείνο, όμως, που μας ενδιαφέρει είναι όχι να αναλύουμε το τι έχει στο μυαλό του ο καθένας, αλλά να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργούμε όρους σταθερότητας, φιλίας, οικονομικής και γενικότερης συνεργασίας στην περιοχή. Αξίζει στους λαούς της Ν.Α. Ευρώπης, στους λαούς της Βαλκανικής να καταστεί η περιοχή τους ζώνη ειρήνης, ομαλότητας, δημοκρατίας και συνεργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζετε, έχουν αναληφθεί πολλές προσπάθειες του Πρωθυπουργού, οι οποίες εκδηλώθηκαν και πρόσφατα με τα ταξίδια του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 December 2001 - 15:05:10 UTC