Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να μας πείτε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως τις ακούσαμε. Συμφωνείτε με την αρχική αισιοδοξία που παρατηρήθηκε από πολλούς πολιτικούς και στην Ελλάδα και θα έλεγα και στην Κύπρο. Και μια δεύτερη ερώτηση, όσον αφορά τον Ευρωστρατό. Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Όπως θα γνωρίζετε η Αμερική και η Βρετανία ικανοποίησαν απόλυτα τις θέσεις της Τουρκίας. Πριν από δύο-τρεις ημέρες σας είχα ρωτήσει εάν σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να θέσει veto και μου είχατε πει σαφώς και ευθαρσώς πως ναι. Σας ξαναρωτώ θα θέσετε veto σε αυτή την εξέλιξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το Κυπριακό. Υπήρξε εξέλιξη με τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ντενκτάς που δείχνει ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού. Η συμφωνία για μια δεύτερη συνάντηση, μετά από πρόταση του ΟΗΕ, άρα και υπό την αιγίδα του, δείχνει ότι δεν υπάρχει πια η αδιαλλαξία που είχε παρατηρηθεί από την τουρκική πλευρά. Δείχνει ότι είναι δυνατό να ελπίζουμε σε μια λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θα έλεγα, όμως, ότι έγινε μόνο ένα βήμα. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Εμείς στηρίζουμε τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας για τον Ευρωστρατό, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να ικανοποιεί την τουρκική πλευρά. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Υπάρχει μια πρωτοβουλία της αγγλικής και της αμερικανικής πλευράς, με την οποία φαίνεται να συμφωνεί η Τουρκία. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι στην πρωτοβουλία αυτή και στο κείμενο που έχει δοθεί προς επεξεργασία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχει υιοθετηθεί η κύρια θέση της τουρκικής πλευράς, η οποία περιελάμβανε τη δυνατότητα της Τουρκίας να μετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και με δικαίωμα veto όταν χρησιμοποιούνται υποδομές της Ε.Ε.. Αυτή η τουρκική θέση δεν έχει υιοθετηθεί. Δεν περιλαμβάνεται στην πρωτοβουλία της αγγλικής και αμερικανικής πλευράς. Για το σκοπό αυτό, όπως γνωρίζετε, σε λίγο θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Βεβαίως η στάση της ελληνικής πλευράς θα καθοριστεί με βάση την υπεράσπιση των θέσεών μας, που κατ` επανάληψη έχουμε εκφράσει. Είναι σαφές ότι ο Ευρωστρατός μπορεί να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη. Κινούμαστε στη βάση του πλαισίου αποφάσεων της Συνόδου της Νίκαιας. Με αίσθημα ευθύνης η ελληνική πλευρά θα υπερασπιστεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, τα εθνικά συμφέροντα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας για το θέμα του Ευρωστρατού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση ενημερώνει πάντα τα ελληνικά κόμματα για όλες τις εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή, όμως, υπάρχει ένα κείμενο προς επεξεργασία. Δεν έχει υιοθετηθεί η θέση της τουρκικής πλευράς και δεν υπάρχει καμία συμφωνία της Ε.Ε.. Είναι ένα κείμενο προς επεξεργασία. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι να αναπτύξουμε τις πρωτοβουλίες μας και τη διαπραγματευτική μας τακτική. Και, βεβαίως, όταν έρθει η ώρα θα υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση και προς τα ελληνικά κόμματα και προς τον ελληνικό λαό. Είμαστε σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση. Είναι θετικό ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει ενσωματώσει τις κύριες θέσεις της τουρκικής πλευράς. Και βεβαίως δεν σημαίνει ότι την έχει κάνει κανείς αποδεκτή.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Γνωρίζετε αν ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, για να τον ενημερώσει μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ραούφ Ντενκτάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών. Βεβαίως, υπήρξε και πλήρης ενημέρωση του Πρωθυπουργού για όλες τις εκτιμήσεις γύρω από τη συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες στο θέμα αυτό και είπε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά ακόμη για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που πρέπει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το κείμενο το έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. Θα το δώσει η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό το κείμενο το προς επεξεργασία, ώστε να γνωρίζουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα τι είναι αυτό το κείμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν το ζήτησε η Ν.Δ.. Η Ν.Δ. ζήτησε να το δώσουμε στη δημοσιότητα. Αυτή θα ήταν μια άστοχη πράξη, η οποία θα εμπόδιζε τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας. Τέτοια κείμενα έχουν δοθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ούτε από αυτά. Οταν, λοιπόν, και οι άλλοι δεν το έχουν κάνει θα ήταν άστοχο και πραγματικά λανθασμένο να το κάνουμε εμείς. Δηλαδή, να αποδυναμώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Γνωρίζουμε κατά τον καλύτερο τρόπο να υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά συμφέροντα, το συμφέρον της χώρας μας. Και αυτό κάνουμε. Επεξεργαζόμαστε προσεκτικά το κείμενο αυτό. Βλέπουμε πώς θα αναπτύξουμε τις διαπραγματευτικές μας θέσεις επί του κειμένου ή επί οποιωνδήποτε άλλων προτάσεων υπάρχουν. Και στα όργανα της Ε.Ε. θα δώσουμε τη μάχη μας. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη σωστή τακτική μας θα πετύχουμε εκείνα που πρέπει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κ. Μπακογιάννη το ζήτησε για το κόμμα. Δεν είπε να δοθεί στη δημοσιότητα. Από πού βγαίνει αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από το κείμενο της κ. Μπακογιάννη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να δώσει το κείμενο. Και αρνήθηκαν. Είναι αλήθεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας παρακαλέσω να διαβάσετε το χθεσινό κείμενο της κ. Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο. Αυτή την πρόταση τη χαρακτηρίζω πραγματικά άστοχη που δεν εξυπηρετεί τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθεί, τουλάχιστον, η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, αλλά και το κόμμα της Ν.Δ. ενημερώνονται συνεχώς από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπανδρέου για όλες τις εξελίξεις γύρω από την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.. Μετά τις εξελίξεις αυτές θα υπάρξει και πάλι σχετική ενημέρωση.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει απόφαση όσον αφορά τον Ευρωστρατό. Όμως, όπως έχει δηλωθεί και από την τουρκική κυβέρνηση και από άλλες ευρωπαϊκές υπάρχει μια δέσμη εγγυήσεων προς την Αγκυρα. Εάν αυτές οι εγγυήσεις τελικά επιμείνουν οι εταίροι ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στην απόφαση, η Ελλάδα θα ασκήσει veto στην απόφαση για τον Ευρωστρατό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Στο θέμα του Ευρωστρατού οι αποφάσεις που θα υπάρξουν πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι γίνεται μια επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή μέχρι αυτή τη στιγμή γινόταν από τα επιμέρους υπουργεία, δηλαδή από το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΘΑ. Σε λίγο υπάρχει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δύο υπουργούς, για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς. Επίσης και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα δώσουν τη μάχη τους. Με την ευκαιρία, θέλω να σας πω ότι βρίσκεται στη χώρα μας για σχετικές διαβουλεύσεις ο Βρετανός πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για το λόγο ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το κείμενο.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Θέλω να ρωτήσω εάν θα πάει ο κ. Παπανδρέου, αύριο, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και εάν θα θέσει εκεί το θέμα της Ευρωάμυνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα συζητηθεί το θέμα της Ευρωάμυνας αύριο στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και είναι ευνόητο ότι δεν πρέπει να συζητηθεί. Είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως την Ε.Ε. και στα όργανά της θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες ότι η βελγική Προεδρία έχει δώσει, κατά κάποιον τρόπο, ως αντάλλαγμα για τη στάση της Αγκυρας στο θέμα του Ευρωστρατού, έχει κάνει μια πρόταση να αναβαθμιστεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας. Όπως ξέρετε η Τουρκία είναι 13η στη σειρά των προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών και τώρα λέγεται ότι θα αρχίσει το screaning. Αυτή είναι η πρόταση της βελγικής Προεδρίας. Το γνωρίζει η Ελλάδα και ποια είναι η θέση της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κρίση των υπό ένταξη χωρών δεν γίνεται με αυθαίρετο τρόπο. Υπάρχει μια σειρά από κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η κάθε χώρα, προκειμένου να ισχυροποιήσει την αίτηση για την ένταξή της. Γνωρίζετε ότι η Τουρκία δεν είναι από τις πρώτες χώρες στη διαδικασία πλήρωσης αυτών των κριτηρίων. Βεβαίως, εάν η Τουρκία θέλει να επιμείνει -και δεν έχουμε καμία αντίρρηση όπως γνωρίζετε- στη διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. πρέπει να πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί, καθώς και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Δεν υπάρχει θέμα παζαριού ή διαπραγμάτευσης σε αυτά τα θέματα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία και αυτή πρέπει να τηρείται από όλους.

ΦΙΛΗΣ: Ας το ξεχωρίσουμε. Η Ελλάδα πιστεύει ότι σε αυτή τη φάση μπορεί να αρχίσει το screaning για την Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν κατανοούμε αυτούς τους όρους. Υπάρχει μια ενιαία διαδικασία για την ένταξη των χωρών στην Ε.Ε.. Υπάρχουν πολλές υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Για όλες αυτές τηρείται μια διαδικασία. Εχουν τεθεί τα κριτήρια του κοινοτικού κεκτημένου. Υπάρχουν τα ζητήματα που συνδέονται με τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Σε όλα αυτά καλείται η κάθε υποψήφια χώρα να καταθέσει τη συμβολή της. Δεν μπορεί να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για κανέναν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, με αυτά που μας λέτε, δεν αισθάνεται την ανάγκη της βοήθειας ή της σύμπλευσης με όλα τα κόμματα της Βουλής, ώστε να πάει με μια πρόταση η οποία θα είναι αποδεκτή από όλους; Γιατί δεν τους ενημερώνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για όλες τις εξελίξεις γύρω από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, ο κ. Παπανδρέου έχει ενημερώσει κατ` επανάληψη και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα και ειδικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της προετοιμασίας και των διαβουλεύσεων γύρω από μια πρόταση της αγγλικής και αμερικανικής πλευράς. Η πρόταση αυτή, όπως είπα, δεν έχει υιοθετήσει την κύρια θέση της Τουρκίας και δεν σημαίνει ότι εμείς θα την κάνουμε αποδεκτή. Εξάλλου, δεν υπάρχει και καμία αποδοχή από την Ε.Ε. Είναι λογικό να υπάρχει προετοιμασία, να υπάρχουν διαβουλεύσεις και να προετοιμάζεται η διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησής μας. Θα ήταν παντελώς ατυχές, θα ήταν άστοχο, θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση μας, αυτή την ώρα να κινούμαστε με όρους δημοσιότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα για δημοσιότητα. Είπα να ενημερώσετε τα κόμματα και να έχετε τη συμπαράστασή τους. Να πάνε όλοι μαζί. Δεν το θέλει αυτό η κυβέρνηση; Θέλει μυστική διπλωματία, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ενημέρωση θα γίνει την κατάλληλη ώρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για οικτρό κατάντημα της Ο.Α. και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση. Είπε ότι η υπόθεση αυτή πλάστηκε κατ` εικόνα και καθ` ομοίωση της κυβέρνησης. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηθελημένα διαστρεβλωτικές των πραγματικών γεγονότων, όπως τόνισε και ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής. Ειδικότερα στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες που έκαναν τις προσφορές, θεωρώ ότι αυτά που αναφέρει είναι παντελώς ατυχή. Πραγματικά γεννά ερωτήματα η χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ.. Τι ήθελε η Ν.Δ.; Να μη γίνει διαγωνισμός; Τι ήθελε; Να συμφωνήσουμε με κάποια από τις εταιρείες, χωρίς να υπάρχει προσεκτική εξέταση των πραγματικών δυνατοτήτων και των πραγματικών προοπτικών που προσέφεραν για την τύχη του εθνικού αερομεταφορέα; Κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτό. Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Βερελής, τα σχετικά στοιχεία είχαν σταλεί στο κόμμα της Ν.Δ. Η κυβέρνηση πολύ προσεκτικά και με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης έκανε τη δουλειά της. Εξέτασε τις προσφορές. Γνωρίζετε ότι εδώ και αρκετές ημέρες είχε περάσει από την προσφορά της εταιρείας ΑΧΟΝ στη δεύτερη προσφορά. Δεν είχε κάνει αποδεκτή την προσφορά της εταιρείας ΑΧΟΝ, διότι όταν κλήθηκε ο κ. Λιακουνάκος να καταθέσει τις οικονομικές εγγυήσεις που προβλέπονταν από το διαγωνισμό δεν το έκανε. Αρα, λογικά, από τη στιγμή που δεν ήμασταν βέβαιοι για τις οικονομικές δυνατότητες, περάσαμε στην επόμενη προσφορά, την οποία εξετάζουμε και θα την εξετάζουμε μέχρι την ημερομηνία που καθόρισε ο κ. Βερελής, τις 23 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση θα δοθεί η λύση που πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή και με βάση το συμφέρον του ελληνικού λάού. Θέλουμε να υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, θέλουμε να υπάρχει η Ο.Α., αλλά με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό. Και νομίζω ότι το καλύτερο που θα είχε να κάνει η Ν.Δ., πέρα από το να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ένα πραγματικά δύσκολο πρόβλημα που υπάρχει, θα ήταν να καταθέσει τη συμβολή της.

Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι προβλήματα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Εχουμε ένα τελείως νέο τοπίο μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Θέλω να θυμίσω ότι εταιρείες που θεωρούνταν ιδιαίτερα δυναμικές έκλεισαν, όπως η SABENA και αμερικανικές εταιρείες. Σημειώνω τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η Swissair, η Alitalia, όπως και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Εχουμε ένα νέο τοπίο και μέσα σε αυτό δημιουργούνται προβλήματα σε όλες τις εταιρείες. Η Ο.Α. που δείχνει ότι μέχρι αυτή τη στιγμή τα καταφέρνει αρκετά καλά πρέπει να προχωρήσει και όλοι πρέπει να εγγυηθούμε το μέλλον της. Τα ζητήματα αυτά δεν προσφέρονται για κομματικούς ανταγωνισμούς. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών ειδικά έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και ως προς την ενημέρωση του ελληνικού λαού, αλλά και για την πραγματική ανάδειξη της έκτασης του προβλήματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λιακουνάκος, η AXON, ήταν πρώτη. Ποιός την έβγαλε πρώτη και με ποια κριτήρια, αφού ήταν μια αφερέγγυα εταιρία; Πώς βγήκε πρώτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρησιμοποίησα τέτοιους όρους. Δεν χρησιμοποίησα, επίσης, επίθετα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν είχε. Πριν τα είχε αυτά τα χρήματα και μετά τα έχασε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι εκλήθη να τα καταθέσει. Οταν δεν το έκανε, περάσαμε στη δεύτερη προσφορά. Δεν χαρακτηρίζω καμία ιδιωτική εταιρία με επίθετα. Μιλώ για πραγματικά γεγονότα. Και τα πραγματικά γεγονότα είναι όπως σας τα είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω για τα πραγματικά γεγονότα, πώς βγήκε πρώτη η εταιρία, με τι κριτήρια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν κάνεις μια προσφορά, γράφεις κάποια πράγματα. Εκείνος που εκτιμά την προσφορά, ο Σύμβουλος, σου υποβάλλει μια αναφορά, με βάση τα στοιχεία της προσφοράς. Πρέπει τα αναφερόμενα στην προσφορά, να αποδειχθεί ότι αντιστοιχούν σε πραγματικά γεγονότα. Μια προσφορά στα χαρτιά, μπορεί να είναι πολύ καλή, αλλά να μην ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα. Αυτό το εξετάζουν οι Σύμβουλοι. Η κυβέρνηση εξετάζει και τα πραγματικά δεδομένα. Κρίθηκε από τα πραγματικά δεδομένα, εδώ και αρκετό καιρό, ότι πρέπει να περάσουμε στη δεύτερη προσφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε διαγωνισμό, βάλατε μια εταιρία που πληρώσατε με πολλά λεφτά, η εταιρία αυτή σας έχουν πει ότι δεν είναι και "καθαρή" ή διώκεται αυτή η εταιρία μαζί με άλλες και μετά λέτε ότι δεν κοίταξε τα πραγματικά γεγονότα και ήρθε πρώτη στο διαγωνισμό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι ο Σύμβουλος έκανε μία ιεράρχηση των προσφορών, με βάση τις προτάσεις των εταιριών. Από εκεί και πέρα, δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης. Η απόφαση της κυβέρνησης, είδατε ότι στηρίζεται μόνο σε πραγματικά δεδομένα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο Σύμβουλος δεν είναι "καθαρός"; Αυτό θέλετε να μου πείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Ενας Σύμβουλος κρίνεται και από άλλα δεδομένα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ακούσαμε, πριν, να λέτε για το θέμα της Ο.Α. ότι το μόνο που πρέπει να κάνει η Ν.Δ. είναι να καταθέσει τη συμβολή της. Γιατί δεν της δίνετε την ευκαιρία να καταθέσει τη συμβολή της και στο θέμα του Ευρωστρατού, αφού ενημερωθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει και αυτό και ελπίζω να το κάνει, αν και αποτελεί σπάνιο είδος η συμβολή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα το κάνει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δώστε της την ευκαιρία, να δούμε. Εδώ την επικαλείστε για μια υπόθεση που έχει ναυαγήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν πρέπει να γίνει και είμαστε έτοιμοι, αυτή η ενημέρωση θα γίνει. Πάντοτε ενημερώνουμε τη Ν.Δ. Ειδικά στα θέματα της ΚΕΠΠΑ, έχουν υπάρξει πολλές σχετικές συναντήσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμβολή ζητείται πάντοτε όταν υπάρχει ένα ναυάγιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συμβολή ζητείται από όλα τα κόμματα, πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Από εκεί και πέρα, και η κυβέρνηση κρίνεται, αλλά και το κάθε κόμμα κρίνεται από τη στάση του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ν.Δ. μας έχει συνηθίσει στη μόνιμη άρνηση και προσπάθεια εκμετάλλευσης όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία. Αυτή είναι μία στάση που καταδικάζουμε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Θέλω να ακούσω από την πλευρά σας, την ευθύνη που βαραίνει την κυβέρνηση για το 1 τρισ. δραχμές που έχει δαπανηθεί για την εξυγίανση της Ο.Α. Επίσης, δώστε μας μια εικόνα, πού είμαστε ακριβώς, σε ποιό σημείο είμαστε και πού θα φθάσει το μέλλον της Ο.Α.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες από την κυβέρνηση για την εξυγίανση της Ο.Α. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, πραγματικά με ένταση, με ακρίβεια και με αίσθημα ευθύνης, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Βεβαίως, είμαστε σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη. Δεν είναι ιδανικά τα πράγματα για τις εταιρίες αερομεταφορών. Αλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ταλανίζονται, άλλες κλείνουν και στην ήπειρό μας, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Γνωρίζετε ότι διερχόμαστε μια τεράστια κρίση. Η κρίση αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε και μέσα σε αυτό κινούμαστε, με ευθύνη, με προσοχή, αλλά και με απόφαση να διασφαλίσουμε, τόσο το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα, όσο και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που δεν μπορεί μια ζωή να υφίσταται τα ελλείμματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Συμπληρωματικά στην πρώτη ερώτησή μου, θα ήθελα να πω το εξής: Η κυβέρνηση σκέφτεται για το θέμα του Ευρωστρατού που είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα πριν πάρει τις οριστικές αποφάσεις της; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια λεπτή φάση συζητήσεων και πρωτοβουλιών. Οταν κριθεί ότι η κατάσταση είναι στην τελική φάση της και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενημερώσεις, αυτό θα γίνει αμέσως. Ας μας επιτρέψετε αυτές τις ημέρες, που είναι πραγματικά δύσκολες, όπου γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις και συνεργασίες, όπου αναπτύσσεται και ετοιμάζεται η σωστή διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, να μην κάνουμε κινήσεις που θα μας αποδυναμώσουν. Οταν έρθει η ώρα, η ενημέρωση θα γίνει.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σήμερα ο Τύπος, στο σύνολό του, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και έκταση στην άρνηση του κ. Σημίτη προς τον κ. Κόκκαλη. Θέλω να σας πω ότι, ήδη, από χθες, στελέχη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ επέμεναν πως η πρότασή τους ήταν προς όφελος του ελληνικού λαού, της Ελλάδας. Θέλω να μου πείτε, εάν επανέλθει ο κ. Κόκκαλης, θα έχετε την ίδια αντίδραση ή αν διατυπώσει αυτή την πρόταση κάποιος άλλος μεγαλοεπιχειρηματίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν απολύτως σαφής η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Δεν χωρεί καμία παρερμηνεία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προβληματίζει καθόλου την κυβέρνηση το γεγονός ότι μετά την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των Βρετανών για τον Ευρωστρατό, με την Τουρκία, ταυτόχρονα άρχισαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό; Μήπως συνδέονται αυτά τα πράγματα, μήπως υπάρχει κάποιο "παζάρι" το οποίο γνωρίζει η κυβέρνηση ή υποπτεύεται, τέλος πάντων, κάποια διπλωματική κίνηση, τέτοια, ούτως ώστε να υπάρχει ένα "παζάρι" που να εξυπηρετεί αφενός τη μία πλευρά και αφετέρου την άλλη, και η Τουρκία να δείχνει καλή θέληση στο Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι! Σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση δεν κινείται με αυτό τον τρόπο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, δεν καταλάβατε. Δεν εννοώ για την κυβέρνηση, δεν εννοώ ότι μετέχει η κυβέρνηση στο "παζάρι". Λέω ότι, επειδή χρονικά συμπίπτει η Τουρκία να δείχνει, μετά από πολύ καιρό, μια καλή θέληση στο Κυπριακό, μήπως έχει πάρει ανταλλάγματα στο άλλο θέμα του Ευρωστρατού και γι` αυτό εμφανίζει αυτή τη διαλλακτικότητα; Η κυβέρνηση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, γνωρίζει κάτι τέτοιο και αν υπάρχει κάποια υποψία από την κυβέρνηση, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξετάζουμε όλα τα θέματα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η βελγική προεδρία, αλλά και τα Συμβούλια της Ε.Ε., ουδέποτε έχουν μπει σε οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αυτό εκφράστηκε, κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, και από το Βέλγο Πρωθυπουργό κ. Βέρχοφσταντ, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές -και το γνωρίζετε- ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πραγματικά δυσχερή θέση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε. Ο κ. Πρόντι, αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος για τα θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., πριν από λίγο καιρό, τόνισαν ότι θα προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., χωρίς αυτή η διαδικασία, να συνδέεται με την επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζετε ότι αυτή η κατηγορηματική δήλωση της Ε.Ε. αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός από την τουρκική πλευρά, μέχρι το σημείο να υπάρξει και ειδική συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής, κεκλεισμένων των θυρών. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η τουρκική πλευρά κατανόησε τη σοβαρότητα του προβλήματος και αυτό που είχαμε τονίσει: Οτι, δηλαδή, πρέπει να επιλέξει ή μία Τουρκία, η οποία ακολουθεί πορεία ένταξής της στην Ε.Ε. ή μία Τουρκία που πηγαίνει σε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εάν τελικώς -διότι αυτό δεν το γνωρίζουμε- η τουρκική πλευρά έχει αποφασίσει να προχωρήσει προς την Ευρώπη, είναι σαφές ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συνδεθεί με μία σειρά άλλες πρωτοβουλίες, σύμφωνες με τις αποφάσεις της Ε.Ε. Δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μη συμφωνήσουμε σ` αυτό, να μη χαιρετίσουμε μια τέτοια εξέλιξη, εάν υπάρξει.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε ενημερωθεί από το ΓΕΝ ότι ένα αντιτορπιλικό έχει καταπλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας, προκειμένου να αποτρέψει την προσέγγιση στα ελληνικά χωρικά ύδατα ενός σκάφους, το οποίο είχε ειπωθεί ότι ενδέχεται να έχει μετανάστες. Τι τελικά συνέβη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Για τις λεπτομέρειες θα ρωτήσω το Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού και θα σας ενημερώσω αύριο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή είχαμε και Διυπουργική για τους λαθρομετανάστες σήμερα, είπε κάποια πράγματα ο Πρωθυπουργός, αλλά σε μια γενική κατεύθυνση. Σας είχα ρωτήσει και την περασμένη εβδομάδα, εάν υπάρχει κάτι νεότερο για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών στη Ζάκυνθο. Υπάρχει κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Το όλο θέμα των λαθρομεταναστών συζητήθηκε στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε το πρωί. Για τα θέματα αυτά, υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

ΦΙΛΗΣ: Χθες στη Βουλή που ενημέρωσε ο κ. Πετσάλνικος για τα συζητούμενα στην Ε.Ε. σχετικά με τη λεγόμενη "αντιτρομοκρατική νομοθεσία", εκφράστηκε μια ανησυχία από όλους τους βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και του ΚΚΕ γι` αυτές τις εξελίξεις. Η Ν.Δ. φάνηκε να υποστηρίζει την κυβερνητική στάση και ο κ. Πετσάλνικος να είναι καθησυχαστικός. Ταυτοχρόνως, υπάρχει το αποτέλεσμα του "ευρωβαρόμετρου", μιας υπηρεσίας της Ε.Ε. που δείχνει ότι οι Ελληνες πολίτες, σε αντίθεση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι πολύ επιφυλακτικοί γι` αυτές τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα ήθελα ένα σχόλιο, πρώτον για τη διαπιστωθείσα από το "ευρωβαρόμετρο" επιφυλακτικότητα της ελληνικής κοινής γνώμης και δεύτερον, για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αυτές τις ρυθμίσεις για δεύτερη φορά σε μικρό διάστημα, με τη στήριξη μόνο της Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις τέτοιες που θα έχουν τα χαρακτηριστικά, στα οποία, κατ` επανάληψη, έχουμε αναφερθεί. Είμαστε διατεθειμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη Διεθνή Κοινότητα για τα μέτρα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Πρέπει να προωθήσουμε τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας, αποφάσεις που γνωρίζετε ότι όλοι μαζί έχουμε πάρει. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, σε καμία περίπτωση δεν θα αναιρούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για μια κοινή πολιτική στα θέματα ασφάλειας. Υπάρχει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, εν τη γενέσει του και όλα αυτά τα δεδομένα. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα καταθέτει τη συμβολή της στη Διεθνή Κοινότητα. Τονίζω και πάλι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητηθούν δικαιώματα και ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμά μας.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη που επιμένω, αλλά δεν είναι κάποια δική μας ιδιοτροπία εδώ στην Ελλάδα. Και στην Ευρώπη έχουν ξανα-ασκήσει, σας το έχω πει και άλλη φορά, συγκεκριμένες κριτικές διακεκριμένων νομικών και προσωπικοτήτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία, υπεράνω πάσης υποψίας που δεν μπορεί να είναι υποστηρικτές των τρομοκρατών όλοι αυτοί, που λένε ότι ο προτεινόμενος ορισμός της τρομοκρατίας από την Κομισιόν, ο οποίος από ό,τι φαίνεται γίνεται δεκτός από τους Ευρωπαίους υπουργούς Δικαιοσύνης, είναι εξαιρετικά ασαφής και επικίνδυνος για τα ατομικά δικαιώματα. Δεν μας έχετε διαβεβαιώσει διαφορετικά εσείς. Εχετε διαβάσει αυτόν τον ορισμό; Τον γνωρίζετε; Θέλετε να κάνουμε συζήτηση επ` αυτού, τώρα; Αφήνουν τη δυνατότητα για μια απεργία που θα γίνει στη ΔΕΗ ή στην ΕΥΔΑΠ, να ποινικοποιηθεί ως τρομοκρατική ενέργεια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε την ίδια άποψη.

ΦΙΛΗΣ: Θέμα άποψης είναι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε την άποψη, δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, εάν κάποιος επιστήμονας έχει μία άλλη άποψη, γνωρίζετε ότι Δημοκρατία έχουμε στον τόπο μας και όλες οι απόψεις εκφράζονται.

ΦΙΛΗΣ: Τότε, πριν δεσμευθείτε σε αυτό το πλαίσιο στην Ε.Ε., γιατί δεν προκαλείτε μια συζήτηση στην ελληνική Βουλή, πάνω στα σχέδια και όχι στις αποφάσεις της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό έκανε χθες ο κ. Πετσάλνικος.

ΦΙΛΗΣ: Οχι, δεν έφερε σχέδια εκεί. Του ζητήθηκαν και είπε ότι δεν είναι έτοιμα όλα. Θα τα ψηφίσουμε και μετά θα δούμε τι θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εθεσε το γενικό περίγραμμα.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί, όμως, δεν προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, με βάση την αντίδραση των Ελλήνων πολιτών, αλλά και άλλων πολιτών της Ευρώπης, μια συζήτηση πριν δεσμευθεί η Ελλάδα στην Ε.Ε. για το θέμα της τρομοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση, ώστε αυτές οι επιφυλάξεις, τις οποίες θεωρώ δικαιολογημένες, όταν κάτι αλλάζει, να αρθούν. Γνωρίζετε ότι ακόμα και στο Ευρώ, πριν αρχίσουν οι εκστρατείες ενημέρωσης, υπήρχε μια σειρά από επιφυλάξεις και φόβους. Είναι σαφές ότι όταν υπάρχει ενημέρωση, όταν ο κόσμος μαθαίνει, όταν γνωρίζει τι γίνεται, αυτοί οι φόβοι εκλείπουν. Το ίδιο θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση.

ΦΙΛΗΣ: Για τον κ. Πούτιν που έρχεται στην Ελλάδα, υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με χαρά υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας. Είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και βεβαίως, θα γίνουν συνομιλίες διμερούς και γενικότερου ενδιαφέροντος.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα είναι στην ατζέντα από ελληνικής πλευράς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολλά θέματα στην ατζέντα. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε τον απολογισμό, όταν φύγει ο κ. Πούτιν. Είναι πάντως θέματα γενικότερου και κοινού ενδιαφέροντος με τη Ρωσική Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 December 2001 - 15:05:14 UTC