Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Τη σημερινή μας ενημέρωση παρακολουθούν οι σπουδαστές του Τμήματος Ακολούθων Τύπου της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που ολοκλήρωσαν την πρακτική τους στο υπουργείο Τύπου. Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε κάθε καλό στη σταδιοδρομία τους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ακουσα τις δηλώσεις των υπευθύνων της ΔΕΗ για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο και δεν καταλαβαίνω αυτό που λένε ότι θα αυξηθούν τρεις φορές επάνω τα τιμολόγια της ΔΕΗ για να τα εισπράξουμε, μέσω του Χρηματιστηρίου. Αν δεν είναι εξωπραγματική αυτή η δήλωση, δεν ξέρω τι ακριβώς είναι, αλλά ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Πώς ο Διοικητής της ΔΕΗ έκανε αυτές τις δηλώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την κυβέρνηση υπάρχει ένα ζήτημα: Η ΔΕΗ πρέπει να αναπτυχθεί και χρειάζονται πόροι για την ανάπτυξή της, αλλά, βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ανάγκη, τόσο για την προστασία του καταναλωτή, όσο και του κοινωνικού συνόλου. Με αυτό το πνεύμα τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στο θέμα των τιμολογίων. Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των αναγκών για την ανάπτυξη, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό μιας δημόσιας επιχείρησης, αλλά και το σεβασμό του καταναλωτή και την κοινωφελή δράση υπέρ του πολίτη. Οπως καταλαβαίνετε, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ωστόσο, μπαίνει η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, είναι σχεδόν βέβαιο, έκανε δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΔΕΗ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις. Οχι, βεβαίως, για το αν θα εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. Η συζήτησή μας γίνεται για τα τιμολόγια, δεν γίνεται για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, όμως, έγινε με βάση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι σε κάθε περίπτωση -αυτή είναι η κυβερνητική θέση- θα πρέπει να συνεξετάζεται η κάλυψη των αναγκών της επέκτασης, του εκσυγχρονισμού μιας δημόσιας επιχείρησης, τεράστιας σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ με τη λειτουργία της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είναι ένα μείγμα, το οποίο πρέπει να αποφασιστεί, μέσα από αυτό το πρίσμα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δηλαδή, η ΔΕΗ δεν το έχει κάνει αυτό; Δεν το έκανε χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ αυτό; Είναι εκτός γραμμής, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ποια είναι η θέση μας. Από κει και πέρα, όλα αυτά θα εξεταστούν και θα ληφθούν αποφάσεις. Δεν εξαγγέλθηκε αύξηση χθες.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, όμως, η είσοδος της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, μειώσει τη δυνατότητα παρέμβασης της κυβέρνησης; Δηλαδή, μήπως, η είσοδος στο Χρηματιστήριο συμπαρασύρει αυτή τη λογική και ισχύσει η λογική ότι εφόσον η επιχείρηση είναι στο Χρηματιστήριο, λειτουργεί με άλλους κανόνες και άλλα κριτήρια; Και αυτό ίσως υπαγορεύσει την αύξηση των τιμολογίων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επιλογή της κυβέρνησης για την είσοδο της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο -που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της- να γίνει σε ένα ποσοστό γύρω στο 15%, όπως γνωρίζετε. Είναι μια επιλογή που έχει μια σημασία. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται το καινούργιο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, δηλαδή, ο έλεγχος του Δημοσίου. Βεβαίως, η είσοδος στο Χρηματιστήριο θα συμβάλλει ιδιαίτερα θετικά στη λειτουργία της επιχείρησης, μέσα σε νέες συνθήκες ανταγωνισμού και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Η αγορά ενέργειας απελευθερώνεται για να μπορεί η ΔΕΗ να ανταποκριθεί, για να μπορεί να κάνει επενδύσεις -για να έχει χρήματα να κάνει αυτές τις επενδύσεις- επελέγη η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν νεώτερα στοιχεία υπόψη της κυβέρνησης, για το πώς διέφυγε ο Πάσσαρης στη Ρουμανία; Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι βοηθήθηκε από υψηλά ιστάμενους φίλους του κ.λπ. Επειδή υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό στην κοινή γνώμη, έχει η κυβέρνηση πληροφορηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα δικά τους σενάρια, τις δικές τους εκδοχές και υπάρχουν στοιχεία στα οποία στηρίζονται αυτές οι εκδοχές που έχουν δώσει οι Υπηρεσίες Ασφαλείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συνιστούσα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ανάκριση. Βεβαίως, ως γνωρίζετε, από την ανάκριση και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, πάρα πολλά πράγματα θα έλθουν στο φως. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να εμπλακούμε, ως κυβέρνηση, σε ένα διάλογο με τον Πάσσαρη ή να εμπλακούμε σε παρεμβάσεις στο έργο των ανακριτικών αρχών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν γίναμε σοφότεροι χθες από τη συζήτηση στη Βουλή, μπορείτε να μας πείτε γιατί δεν πήγε ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση και γιατί η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει επί των πραγματικών «κατηγοριών», που διατυπώνονται εις βάρος της στο θέμα και της ΔΕΚΑ και της Εθνικής και άλλων τέτοιων θεμάτων; Ακούσαμε, βέβαια, πολιτικές κορώνες εκατέρωθεν, αλλά ο ελληνικός λαός δεν έμαθε τις λεπτομέρειες και επανέρχομαι, για να μην κάνω άλλη ερώτηση και στο θέμα του καψίματος 100 μετοχών, αξίας 150 δις δραχμών, στην Εθνική Τράπεζα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε πολλές από τις ερωτήσεις σας. Το καινούργιο στοιχείο που θέλω να προσθέσω είναι ότι ο ελληνικός λαός, κατά τη γνώμη μου, έγινε σοφότερος χθες. Εγινε σοφότερος και για τα πραγματικά αίτια της πρόκλησης, της πρότασης για εξεταστική επιτροπή και για τα πραγματικά γεγονότα, γύρω από τα οποία εστράφη η συζήτηση. Θα προσθέσω, επίσης, ότι είδε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον άκουσε να εξαγγέλλει νέα μέτρα για την προστασία της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και βεβαίως, και την προστασία των επενδυτών. Και αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα καινούργιο στοιχείο, ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να σημειώσουμε από τη χθεσινή συζήτηση. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν περιορίστηκε μόνο να απαντήσει στα όσα αδίκως ισχυριζόταν η πλευρά της Ν.Δ., αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Εδειξε την αποφασιστικότητά μας, τη θέλησή μας να θωρακίσουμε το Χρηματιστήριο και να μην επιτρέπονται οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο μέλλον.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πριν από λίγες ημέρες το θέμα των λαθρομεταναστών στη Ζάκυνθο ήταν πρώτο θέμα. Σήμερα, όχι μόνο δεν είναι πρώτο, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στο νησί. Ακουσα, χθες το Νομάρχη να λέει ότι θα τους φέρει στη Βουλή να τους ταϊζουν οι βουλευτές. Τί θα κάνει η κυβέρνηση που φαίνεται αυτές τις ημέρες να το έχει ξεχάσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν το έχει ξεχάσει. Ποτέ η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεχάσει ένα θέμα 1000 ανθρώπων, οι οποίοι έφθασαν σε αυτή την κατάσταση. Βεβαίως, δεν φταίνε οι ίδιοι. Αλλά, είχα τοποθετηθεί από τότε και μερικοί, ίσως ξενίστηκαν για την τότε τοποθέτησή μου γύρω από την πάγια αρχή μας γι αυτά τα ζητήματα. Θα φροντίσουμε, βεβαίως, να δείξουμε την ανθρωπιστική μας συμβολή στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Τους έχουμε περιθάλψει, τους έχουμε φροντίσει, έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα και έχουν καλυφθεί οι άμεσες ανάγκες τους. Ηταν μια υποχρέωσή μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά βεβαίως, πρέπει να βρεθούν και οι οριστικές λύσεις γύρω από το πρόβλημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλες ευαισθησίες, με μεγάλη θέληση για βοήθεια στον άνθρωπο που πάσχει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μια χώρα ανοικτών συνόρων. Δεν μπορεί να γίνει χώρα ανοικτών συνόρων.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπήρξε το αποτέλεσμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τον αξιωματικό του Λιμενικού, αν δεν κάνω λάθος -μπορεί να μην είναι αξιωματικός- με εκείνο το επεισόδιο με τον λαθρομετανάστη. Η απόφαση, λοιπόν, είναι 30 ημέρες περιορισμός, επειδή, όπως λέει η απόφαση, ανέχθηκε να του σκουπίσει τα παπούτσια. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης γι αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν να παρεμβαίνουμε στις ανακρίσεις και στις έρευνες που γίνονται από τις αρχές ασφαλείας. Υπήρξε ενδελεχής εξέταση του Λιμενικού Σώματος και εκδόθηκε πόρισμα. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Εξάλλου, τα στοιχεία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε εμείς. Γνωρίζετε ότι με ευαισθησία, τόσο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, όσο και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος , από την πρώτη στιγμή παρενέβησαν στο θέμα αυτό, ζήτησαν και αποφάσισαν την ΕΔΕ. Η ΕΔΕ διεξήχθη καλώς και εξέδωσε ένα πόρισμα. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε άλλο θέμα. Χθες, μας είπατε ότι ήταν πολύ ικανοποιητική η απόφαση της Ε.Ε. για το βαμβάκι, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις. Βλέπουμε, όμως, ότι αυτή την άποψη δεν φαίνεται να την έχουν οι Ελληνες παραγωγοί. Θα ήθελα να ξέρω, εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων που όπως βλέπουμε βρίσκονται προ των πυλών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πραγματικά χαίρομαι για την ερώτησή σας, γιατί πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τις κινητοποιήσεις. Εχω τονίσει, κατ επανάληψη, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η σχέση συμπόρευσης, όπως έχουμε τόσα πολλά χρόνια, με τους αγρότες και με τους παραγωγούς μας να ανταποκρινόμαστε και να λύνουμε τα προβλήματά τους. Να ανταποκρινόμαστε σε αυτό που είναι το έργο μας, να προωθούμε την επίλυση των προβλημάτων του Ελληνα αγρότη. Βεβαίως, υπήρξε ένας χειρισμός από το υπουργείο Γεωργίας -έχουμε αναφερθεί σε αυτό- που οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα με τη συμβολή του Πρωθυπουργού και την παρέμβασή του στον αρμόδιο Επίτροπο κ. Φίσλερ. Το αποτέλεσμα που προέκυψε από αυτούς τους χειρισμούς, οι οποίοι πάντοτε γίνονται στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών -δεν γίνονται από μηδενικό σημείο- είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Οπως έχω τονίσει, η τελική διαμόρφωση της τιμής του βαμβακιού, ανά κιλό, θα ανέλθει σε ποσό που θα κυμανθεί μεταξύ 270 και 286 δραχμών -αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της ίνας- το οποίο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τον Ελληνα βαμβακοπαραγωγό. Θέλω να θυμίσω ότι μόνο η περσινή χρονιά ήταν καλύτερη. Συνήθως η τιμή του βαμβακιού διαμορφωνόταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Τώρα, θα πετύχουμε μια πραγματικά ικανοποιητική τιμή. Και αυτή είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του κανονισμού της Ε.Ε.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι η προκαταβολή που παίρνουν οι Ελληνες αγρότες, αυτή τη στιγμή, και η τιμή που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός δεν είναι η τελική. Θα υπάρξει και ένα πρόσθετο ποσό, το οποίο θα δοθεί από την εκκαθάριση. Ετσι, θα διαμορφωθεί στις 270 με 286 δραχμές. Θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα ποσό από την επιστροφή του ΦΠΑ και του πετρελαίου, όπου θα έχουμε ως αποτέλεσμα την τελική τιμή, ανά κιλό, που θα διαμορφωθεί περίπου και ανάλογα με την ποιότητα, στις 300 δραχμές, τιμή που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια οδήγησε σε ικανοποιητικά αποτελέσματα και εκτιμούμε -και αυτή είναι η άποψή μας- ότι θα πρέπει να γίνει θετικά αποδεκτή από τον Ελληνα αγρότη.

Βεβαίως, θέλω να επισημάνω και κάτι άλλο: Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής αυτών των δεδομένων. Λειτουργούμε μέσα σε μια κοινή αγροτική πολιτική. Λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο κανονισμών που έχει ψηφίσει η Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο των κανονισμών δόθηκε η μάχη μας, η οποία έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα είναι τελικά. Δεν μπορεί να αλλάξουν. Και με αυτή την έννοια, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε για τη συνέχεια της κοινής μας προσπάθειας, με τους εκπροσώπους των αγροτών.

ΦΙΛΗΣ: Δεν κατάλαβα ποιες είναι οι λύσεις που τελικώς, μετά από τόσο χρονικό διάστημα έχει προτείνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι φιλοξενούνται σήμερα από τους κατοίκους στη Ζάκυνθο; Τότε μιλούσατε για διασπορά. Αυτή είναι η λύση; Επίσης, μιλήσατε για επαναπροώθηση, αυτή είναι λύση; Μιλήσατε για πολιτικό άσυλο. Πόσες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο έχουν κατατεθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μελετήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προθεσμίες που πρέπει να εξαντληθούν. Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουμε τη θέση μας για τους πραγματικά πρόσφυγες. Το επισημαίνω γιατί την προηγούμενη φορά δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα. Θέλω κατηγορηματικά να βεβαιώσω ότι η θέση μας για τους πολιτικούς πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει. Είναι σαφές ότι προσφέραμε τη βοήθεια που ήταν αναγκαία, σταθήκαμε ως άνθρωποι απέναντι σε ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μας. Δείξαμε την έννοια ενός κράτους με ευαισθησίες και μιας κοινωνίας με ευαισθησίες. Θέλω, όμως, να σας υπενθυμίσω ότι δεν είμαστε μια χώρα ανοικτών συνόρων. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν και κάποιες αποφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ ρωτώ συγκεκριμένα κι εσείς μου απαντάτε μονότονα, ρητορικά. Δεν είμαστε χώρα ανοικτών συνόρων, μάλιστα. Σας ρωτώ τί θα κάνετε συγκεκριμένα γι αυτούς τους ανθρώπους. Ποια μέτρα θα λάβετε, μετά από ένα μήνα, που αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στη Ζάκυνθο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουμε υπογράψει μια συμφωνία "επαναπροώθησης" με την Τουρκία. Θα εξεταστεί και αυτό το θέμα, αλλά δεν έχουν ληφθεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι τελικές αποφάσεις. Από τη στιγμή, λοιπόν που δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, είναι σαφές ότι δεν μπορώ να δεσμεύσω μια εξέταση, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, όποιες αιτήσεις κατατεθούν και τεκμηριώνεται η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, θα εξεταστούν.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει μια καταγγελία της οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία», σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές Λιμενικές Αρχές επαναπροώθησαν από θαλάσσης μερικές εκατοντάδες νομίζω οικονομικούς και πολιτικούς, απ ό,τι φαίνεται, πρόσφυγες που ήταν σε πλοιάρια, στο Αιγαίο. Το ερώτημα είναι, εάν θα συνεχίσει να επαναπροωθεί από θαλάσσης τους λαθρομετανάστες, όπως τους θεωρεί η Ελλάδα, στο Αιγαίο, διότι αυτή η πρακτική παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση της Γενεύης για τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων, δεν δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν λόγους να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, να υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, έγιναν σε ορισμένες περιπτώσεις προωθήσεις λαθρομεταναστών. Εφαρμόστηκε η Συμφωνία που έχουμε κάνει με την Τουρκία. Είναι φυσικό, όταν αναλαμβάνονται κάποιες υποχρεώσεις μεταξύ δύο χωρών για τους λαθρομετανάστες, αυτές οι υποχρεώσεις να εφαρμόζονται. Και νομίζω ότι καλώς έγιναν.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη που ρωτώ, εδώ υπάρχει, απ ό,τι καταγγέλλεται και από τη λογική προκύπτει, παραβίαση έννομων συμφερόντων της ελληνικής έννομης τάξης. Οταν συλλαμβάνεις κάποιον στη θάλασσα και τον στέλνεις πίσω, δεν του δίνεις τη δυνατότητα να υποβάλει αίτημα και να εξεταστεί, εάν επιθυμεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναπροωθήθηκαν λαθρομετανάστες.

ΦΙΛΗΣ: Πού το ξέρετε εσείς αυτό; Αφού υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία, ότι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και άνθρωποι που θα ζητούσαν πολιτικό άσυλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η άποψη των ελληνικών αρχών είναι ότι επαναπροωθήθηκαν λαθρομετανάστες. Από κει και πέρα, ό,τι συγκεκριμένο ειπωθεί, θα το εξετάσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως ασφαλή χώρα για την επαναπροώθηση τρίτων, δηλαδή όχι Τούρκων πολιτών, την Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε υπογράψει μια συμφωνία για το θέμα της επαναπροώθησης λαθρομεταναστών. Αυτή η συμφωνία τηρείται. Εάν είχαμε την εντύπωση ότι η γειτονική χώρα είναι επικίνδυνη, θα το είχαμε πει. Δεν υπάρχει τέτοια εντύπωση, ούτε σε καμία περίπτωση, κάτι τέτοιο σε σχέση με τρίτους μπορεί να τεκμηριωθεί.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε ότι μεταξύ των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή περιθάλπονται στη Ζάκυνθο είναι και τρεις-τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι της Τουρκίας που είχαν κάνει απεργία πείνας και συνεπώς θέλουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δεν θα εμποδίσουμε κανέναν από όσους βρίσκονται στη χώρα μας, να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Εάν το δικαιούται, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα του δοθεί.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπαντωνίου, χθες, στη Βουλή είπε ότι ορισμένοι δικαστές κινήθηκαν προς υπεράσπιση και σε συνεργασία με τη Ν.Δ. για το θέμα του Χρηματιστηρίου. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες για να προχωρήσει σε έρευνα η κυβέρνηση γύρω από αυτό το θέμα, δηλαδή, των κομματικών δικαστών της Ν.Δ. ή εάν θεωρείται ότι ήταν μια αποστροφή του λόγου του κ. Παπαντωνίου στη Βουλή, η οποία δικαιολογείται επειδή ακριβώς ήταν κατηγορούμενος, κατά κάποιον τρόπο χθες, και άρα ο κατηγορούμενος στην απολογία του μπορεί να λέει ό,τι θέλει ελευθέρως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχήν, δεν ήταν κατηγορούμενος ο κ. Παπαντωνίου, χθες, διότι δεν ζητήθηκε προανακριτική επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό του πόσο έωλα ήταν τα επιχειρήματα της Ν.Δ., ότι δεν ζήτησαν προανακριτική επιτροπή, αλλά εξεταστική επιτροπή. Οπως γνωρίζετε, η εξεταστική επιτροπή δεν έχει τοποθέτηση επί προσώπων, έχει τοποθέτηση μόνο επί γεγονότων. Ζητάς να γίνει μια επιτροπή για να εξετάσει κάτι. Δεν υπήρχε κατηγορία σε πρόσωπα. Αρα, από τη στιγμή που δεν υπήρχε τέτοια κατηγορία, ο κ. Παπαντωνίου δεν ήταν κατηγορούμενος και αυτό πρέπει να το προσέξουμε ιδιαιτέρως. Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε σε ορισμένα θέματα. Θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν είχε γίνει μεγάλη συζήτηση και υπήρχαν και δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, στις οποίες σας παραπέμπω.

ΦΙΛΗΣ: Ερευνα γίνεται γι αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, ότι σας παραπέμπω στις τότε δηλώσεις του κ. Ρέππα.

ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Στο προηγούμενο θέμα για το αγροτικό: Χαρακτηρίσατε ιδιαίτερα ικανοποιητική την τιμή για το βαμβάκι. Θα ήθελα να μου πείτε πως εξηγείτε το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και εάν πιστεύετε ότι πίσω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις βλέπετε κάποια κόμματα, τη Ν.Δ. ή το ΚΚΕ. Διαβάζω σήμερα σε πρωινή εφημερίδα ότι για το αγροτικό η κυβέρνηση, αντί να λύσει το πρόβλημα, πολιτικοποιεί τις κινητοποιήσεις. Τί απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να ερμηνεύσω το γιατί οι ενώσεις των αγροτών ή οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι εκφράζουν μια διαφορετική άποψη. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω ούτε το αίτιο. Προφανώς οι άνθρωποι κάτι θα φοβούνται ή κάποια άλλη άποψη θα έχουν ή εν πάση περιπτώσει κάτι θα θέλουν να πουν. Συζητάμε ανοικτά μαζί τους. Τους ενημερώνουμε και δεν θα σταματήσουμε να τους ενημερώνουμε γύρω από τις εξελίξεις. Αυτό που θέλω να τους πω και σήμερα είναι ότι η τιμή που διαμορφώνεται στο βαμβάκι μετά τις ενέργειες της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Υπήρξε ένα θετικό αποτέλεσμα από την προσπάθειά μας, αξιοποιήσαμε τη φωνή τους, αξιοποιήσαμε τη διεκδικητικότητά τους και την αποφασιστικότητά τους μέσα στα όργανα της Ε.Ε. και πετύχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Θέλουμε να τους πούμε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Επομένως, εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε το διάλογο, να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια για θέματα που αφορούν το μέλλον, την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας, για θέματα που αφορούν γενικότερες πρωτοβουλίες τόνωσής της. Είμαστε ανοικτοί πάντα μαζί τους. Δεν κατηγορήσαμε αυτούς που κινητοποιούνται. Και δεν είναι πρόθεσή μας να τους κατηγορήσουμε. Θέλουμε το διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Βεβαίως, έχω πει -και δεν θα σταματήσω να το λέω- ότι υπάρχουν και κάποια κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτές τις κινητοποιήσεις και αυτές τις ανάγκες. Και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν χωρίς να προσφέρουν λύσεις, απλά και μόνο με φωνές, βερμπαλισμούς και συνθήματα που δεν οδηγούν πουθενά. Εμείς προσφέρουμε λύσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υιοθετεί η κυβέρνηση τη δήλωση του κ. Παπαντωνίου ότι μέσα στο πόρισμα του εισαγγελέα υπήρχαν ανοησίες και ανακρίβειες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει για την ουσία του θέματος, γιατί δεν θέλω να στεκόμαστε πάντα σε αποστροφές μιας ομιλίας ή μιας συνέντευξης. Θεωρώ ότι δεν μπορείς να κόβεις μία-δύο λέξεις για να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα. Πρέπει να διαβάσεις ή να δεις ολόκληρο το κείμενο. Για την ουσία του προβλήματος που θέτετε, σας παραπέμπω στις παλαιότερες δηλώσεις που έχουν γίνει από αυτό το βήμα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είτε μεμονωμένα, είτε όπως το λέτε, η ανοησία είναι ανοησία. Για τους δικαστές είναι σκληρή δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε εξαντλήσει το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα είναι αν εσείς νομιμοποιείστε να σχολιάζετε ομιλίες στη Βουλή και την κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως βλέπετε είμαι πολύ προσεκτικός. Επειδή, όμως, πρόκειται για υπουργό που μετέχει στην κυβέρνηση και όχι για τοποθέτηση βουλευτή, με αυτή την έννοια, επεκτάθηκα σε ένα θέμα που, ούτως ή άλλως, έχει θέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παλαιότερα, ο οποίος ως θεσμός δεν αλλάζει. Υπάρχει συνέχεια στη διαδικασία αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αλλάζει μόνο το πρόσωπο. Γι` αυτό, σας παρέπεμψα σε παλαιότερες δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και σημερινού υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, οι οποίες απαντούν στο θέμα.

ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει κάποια επιστολή της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Φοντέν για τους αλλοδαπούς κρατούμενους και ποιά είναι η αντίδρασή της σε αυτή την επιστολή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει πράγματι διεθνής κινητοποίηση για την κατηγορία που απεύθυναν οι αρμόδιες ελληνικές εισαγγελικές αρχές, περί κατασκοπίας, στον Ολλανδό και τους Αγγλους κρατούμενους. Εχουμε γίνει κοινωνοί πολλών κειμένων, παρεμβάσεων, τηλεφωνημάτων από αρχές κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό το θέμα έχει πάρει και μια σχετική έκταση. Εξάλλου, έχουμε συνεχή επικοινωνία και με τον εκπρόσωπο Τύπου στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου που μας ενημερώνει καθημερινώς. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η διάκριση των εξουσιών στο Σύνταγμά μας, την οποία σεβόμαστε απολύτως. Οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές είναι ανεξάρτητες. Δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις. Θέσαμε υπόψη τους όλα τα στοιχεία -παραπέμπω στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου- τα οποία επικαλείται και η αγγλική πλευρά. Γνωρίζετε ότι έχουμε ενδιαφερθεί γι` αυτούς. Εχει υπάρξει επίσκεψη καλής θέλησης αντιπροσωπείας του υπουργείου Εξωτερικών, σε υψηλό επίπεδο. Μέχρι εκεί μπορούμε να παρέμβουμε. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι, μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπει ο ποινικός κώδικας, θα υπάρχει μια οριστική λύση του θέματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι ελπίζει ότι οι δικαστικές αρχές θα λάβουν υπόψη τους το χόμπι των ανθρώπων αυτών, δεν συνιστά παρέμβαση, κατ` εσάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά παρέμβαση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των διμερών σχέσεων -και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και κατανοητό- και έκρινε σκόπιμο να θέσει υπόψη -όπως τίθενται υπόψη όλα τα στοιχεία- και ένα πρόσθετο στοιχείο που πιθανόν δεν ήταν γνωστό στο εσωτερικό της χώρας μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διαβάζω, σήμερα, μια δήλωση που σας αφορά προσωπικά, ότι έγιναν ή θα γίνουν αλλαγές στη διοίκηση της ΕΡΤ. Το ερώτημά μου είναι, αν έγιναν ή θα γίνουν, αν το νέο πρόσωπο είναι προσωπική επιλογή σας και αν όλα αυτά έχουν τη συγκατάθεση του Προέδρου και του Δ.Σ. της ΕΡΤ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είδα και εγώ κάποια δημοσιεύματα για το θέμα αυτό, τα οποία δεν είναι σωστά. Ισως να υπήρξε λανθασμένη πληροφόρηση, επειδή δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση. Δεν πρόκειται για αλλαγές, αλλά για εφαρμογή του νέου οργανογράμματος. Εφαρμόζεται ένα νέο οργανόγραμμα που είναι αποφασισμένο εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν πέντε κενές θέσεις γενικών διευθυντών προς πλήρωση που πρέπει να διοριστούν από το Δ.Σ. της ΕΡΤ. Είναι λογικό, λοιπόν, να συνέλθει το Δ.Σ. της ΕΡΤ για να πληρώσει τις πέντε κενές θέσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε προέκυψε αυτό το οργανόγραμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ και πολύ καιρό.

ΦΙΛΗΣ: Παραιτήθηκε ή δεν παραιτήθηκε η κ. Αλεξάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδείς παραιτήθηκε.

ΦΙΛΗΣ: Είναι στη θέση της η κ. Αλεξάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέσα σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΕΡΤ, δηλαδή το Δ.Σ., για να πληρώσει πέντε θέσεις γενικών διευθυντών που προβλέπονται από την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος. Αλλάζει το οργανόγραμμα της ΕΡΤ. Γνωρίζετε ότι παλιά υπήρχαν διευθυντές σε κάθε διεύθυνση (κανάλια, σταθμούς), ενώ τώρα δεν υπάρχει αυτό. Τώρα, υπάρχουν πέντε γενικές διευθύνσεις. Ενημερωτικών Εκπομπών και Ειδήσεων, Προγράμματος της Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Τεχνικών Υπηρεσιών που έχει και τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Αυτό το καινούργιο οργανόγραμμα που έχει αποφασιστεί εδώ και αρκετό καιρό, ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί. Επομένως, πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα της ΕΡΤ για να πληρώσουν πέντε κενές θέσεις. Δεν παραιτήθηκε κανείς.

ΦΙΛΗΣ: Το ερώτημα είναι: Υπάρχει σήμερα αντιστοιχία από την πρώτη Γενική Διεύθυνση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει τέτοια αντιστοιχία.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, η κ. Αλεξάκη δεν παραιτείται λέτε, απλώς μπορεί να αντικατασταθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την ακρίβεια, αλλάζουν οι θέσεις.

ΦΙΛΗΣ: Καταργείται η θέση που είναι η κ. Αλεξάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας πούμε ότι μετατρέπεται. Αλλάζει το οργανόγραμμα σε μια τελείως νέα βάση.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, είναι υπό κρίση η κ. Αλεξάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολοι είναι υπό κρίση, αλλά όχι μόνο οι υπάλληλοι της ΕΡΤ. Οπως γνωρίζετε, σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται -όπως έχει γίνει πολλές φορές μέχρι τώρα- ότι το Δ.Σ. μπορεί να αποφασίσει να τοποθετήσει οποιονδήποτε πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις και έχει την ικανότητα να αναλάβει ένα αντικείμενο. Δεν πρόκειται για κάτι έξω από τον Κανονισμό και το οργανόγραμμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα επανεγκριθεί ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, επειδή τελειώνει η σύμβασή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου, που έχει μια πολύ επιτυχημένη θητεία, ολοκληρώνει τη θητεία του το Μάρτιο του 2002 και από εκεί και πέρα είναι στη δική του ευχέρεια για το αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ή όχι. Ως κυβέρνηση θεωρούμε ότι ο κ. Παναγιώτου έχει συμβάλει θετικά στην αναβάθμιση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και έχει προσφέρει ένα πλούσιο έργο. Επαναλαμβάνω ότι είναι στη δική του διακριτική ευχέρεια αν θέσει υποψηφιότητα ή όχι τον επόμενο Μάρτιο που λήγει η θητεία του.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Αυτές οι αλλαγές στο οργανόγραμμα, προϋποθέτουν τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ.; Εχετε στείλει επιστολές που τους καλείτε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μόνο που ζήτησα και μάλιστα τηλεφωνικώς από τον Προεδρεύοντα -γιατί δεν υπήρχε Πρόεδρος- της ΕΤ-3, είναι να μας διευκολύνει για την επανασύσταση της Διοικητικής Επιτροπής της, με το να μας δώσουν τις παραιτήσεις τους τα μέλη της. Διότι υπήρχε μια 5μελής επιτροπή που σύμφωνα με το νόμο έχει την τυπική ευθύνη της ΕΤ-3 -διότι το ουσιαστικό έργο όπως γνωρίζετε ασκεί ο Γενικός Διευθυντής Δημήτρης Κατσαντώνης- και η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο και τέσσερα μέλη. Επειδή δεν υπήρχε Πρόεδρος -και γιατί συνταξιοδοτήθηκε ένας σύμβουλος και επειδή υπήρχαν και διάφορα λειτουργικά προβλήματα- με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κατσαντώνη και του κ. Παναγιώτου ζήτησα να μας διευκολύνουν, θέτοντας στη διάθεσή μας τις παραιτήσεις τους. Αυτό έγινε. Και βεβαίως, μετά από συνεννόηση που θα γίνει πάλι με τον κ. Παναγιώτου, θα υπάρξει διορισμός της νέας 5μελούς επιτροπής, όπου θα ληφθεί υπόψη -αυτό με δική μας πρωτοβουλία, γιατί δεν προβλέπεται από το νόμο- να υπάρχει ένας που θα έχει υποδειχθεί από την ΕΣΗΕΜΘ και ένας που θα έχει υποδειχθεί από τους εργαζόμενους. Να σας δώσω και την πληροφορία, ότι το ερχόμενο Σάββατο (8 Δεκεμβρίου) θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ την ΕΤ-3 και όλους τους φορείς που συνδέονται με το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα επισκεφθώ την Ενωση Συντακτών Θεσσαλονίκης, ώστε να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό θα πρωτοτυπήσουμε, κάνοντας και μία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξαρτήτως αυτών των διαδικαστικών ενεργειών, δώσατε εντολή στην ΕΡΤ να προβάλει το κυβερνητικό έργο; Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι ευχαριστημένος από την προβολή του κυβερνητικού έργου από τα κρατικά κανάλια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε έχει πει ο Πρωθυπουργός σε μένα ή σε άλλον υπουργό τέτοιο πράγμα. Ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση για το πώς προβάλλεται το κυβερνητικό έργο. Βεβαίως, παρακολουθώ από πολύ στενά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΡΤ, γιατί έχω την πολιτική ευθύνη της και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά με ποιά λογική; Με τη λογική της αναβάθμισης του έργου της, με τη λογική της ποιότητας των εκπομπών της, με τη λογική της αντικειμενικότητας, της αμεσότητας και της ανταπόκρισης των ειδησεογραφικών προγραμμάτων της στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Και βέβαια με ίσες ευκαιρίες για όλα τα κόμματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, κόπηκε στον αέρα μια εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου στον ALPHA. Υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα που εικάζουν κυβερνητική παρέμβαση για το κόψιμο της εκπομπής. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση σε αυτό το θέμα και δεν ήταν δυνατό να υπάρξει. Θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω περαιτέρω κάποια ζητήματα που αφορούν εσωτερικά θέματα ενός ραδιοτηλεοπτικού μέσου. Θα ήταν ανεπίτρεπτο να το κάνω.

ΦΙΛΗΣ: Αν υπήρχε, θα το λέγατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας πρόλαβα, τονίζοντας ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξει.

ΦΙΛΗΣ: Για άλλο θέμα. Εχετε δρομολογήσει κάποια διαδικασία σχετικά με τις αλλαγές που προκύπτουν από το Σύνταγμα ως προς την ιδιοκτησία ή και άλλα θέματα των ΜΜΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, έχω στείλει επιστολή στους προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία τους ζητώ να μου ορίσουν κάποιον εκπρόσωπό τους, προκειμένου να συζητήσουμε το περιεχόμενο αυτών των αλλαγών. Συγκεκριμένα, προκύπτει από το άρθρο 14 και 15 του Συντάγματος η ανάγκη δύο μεγάλων παρεμβάσεων και θα φανούμε συνεπείς σε αυτή την υποχρέωσή μας. Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση, αφορά θέματα σχέσεων Τύπου και οικονομίας, ιδιοκτησίας Τύπου και ιδιοκτήτη επιχειρήσεων. Και η δεύτερη παρέμβαση, αφορά κανόνες λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο. Και στις δύο περιπτώσεις -στη μία από μόνοι μας και στην άλλη σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης- είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτές τις δύο παρεμβάσεις. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να μην αλλάζουν και να μην αμφισβητούνται με τις αλλαγές των κυβερνήσεων. Θα πρέπει, κατά το δυνατόν πάντα, να έχουν βρει σύμφωνο όλο τον πολιτικό κόσμο, να είναι ευρύτερα αποδεκτές από την ελληνική κοινωνία. Με αυτή την έννοια, θέλουμε να υπάρξει ένας πλούσιος, ενδελεχής διάλογος, πριν φθάσουμε στο Κοινοβούλιο. Για να το πετύχουμε αυτό, ζήτησα από τους αρχηγούς των κομμάτων να μας υποδείξουν τους εκπροσώπους τους για να ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος.

ΦΙΛΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν στις προθέσεις του υπουργείου είναι να επεκταθεί ο διάλογος και σε άλλα θέματα που αφορούν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε ευρύτερες παρεμβάσεις, αλλά, για παράδειγμα, υπάρχει ένα θέμα που μας απασχολεί και το οποίο μας το έχει θέσει η ΕΣΗΕΑ. Εχει να κάνει με το θέμα των αγωγών για συκοφαντική δυσφήμιση. Ολα τα θέματα που μας τίθενται και από την ΕΣΗΕΑ, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα, πρέπει να τα εξετάσουμε. Δεν μπορεί να είμαστε εξ ορισμού αρνητικοί σε οτιδήποτε. Δεν έχουμε επισημάνει άλλο θέμα, αυτή τη στιγμή. Αν, όμως, μας τεθούν άλλα ζητήματα και ενδιαφέρουσες προτάσεις από τα πολιτικά κόμματα, δεν θα είμαστε κάθετοι. Οτιδήποτε το εξετάζουμε. Η ίδια η ζωή μας υποχρεώνει να ανταποκρινόμαστε σε προβλήματα. Με ευχαρίστηση θα δεχθούμε τις προτάσεις τους.

ΦΙΛΗΣ: Η διαδικασία που αφορά την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να υπάρξει αλλαγή στη σύνθεση του ΕΣΡ σε ποιό στάδιο βρίσκεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι και αυτό ένα πολύ σοβαρό θέμα. Εχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη, ο οποίος με έχει ενημερώσει ότι προχωρούν με γοργό ρυθμό οι διαδικασίες της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής. Αμέσως μετά την αλλαγή του, θα υπάρξει η κίνηση της διαδικασίας για το διορισμό του νέου ΕΣΡ. Χαίρομαι, διότι με την εφαρμογή του Συντάγματος που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή και του νόμου, το νέο ΕΣΡ δεν θα εξαρτάται από το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, ούτε θα διορίζεται από την κυβέρνηση. Θα διορίζεται μέσα από την επιλογή του Κοινοβουλίου δια της διάσκεψης των Προέδρων. Οπως ξέρετε, η πλειοψηφία που επιβάλλει το Σύνταγμα, δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα από μόνο του να κάνει αυτό το διορισμό. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι θα αναζητηθούν και θα βρεθούν ευρύτερες συναινέσεις. Είναι σαφές ότι θα έχουμε ένα νέο ΕΣΡ, πλήρως απαλλαγμένο από οποιαδήποτε μορφή κρατικής παρέμβασης, το οποίο θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, μέσα στους κανόνες βεβαίως που τίθενται από την Πολιτεία, κατά τον καλύτερο τρόπο. Θα διασφαλίσει την αντικειμενικότητα, την αξιοκρατία και τη σωστή λειτουργία των ΜΜΕ. Από εκεί και πέρα, θέλω να επισημάνω ότι και το σημερινό ΕΣΡ κάνει τη δουλειά του που είναι ιδιαίτερα σεβαστή. Σε λίγη ώρα, θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τα γραφεία του και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΕΣΡ. Βεβαίως, και αυτοί προσπαθούν και χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι σε αυτές τις προσπάθειες.

ΦΙΛΗΣ: Αφού η ανεξαρτησία του ΕΣΡ είναι μια θετική ενέργεια, για ποιό λόγο δεν προχωρείτε στην ανεξαρτησία και της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς που ζητείτε από διάφορες πλευρές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα αυτό, η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να επιβάλλει κανόνες που να σέβονται το λειτούργημά της και την ανεξαρτησία του έργου της.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 30 November 2001 - 16:05:11 UTC